Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 2x01 - Hétfő 7 óra, Ferenc (1)

2014. október 28. 10:00 - Zsoofka

Újra itt vagyunk, nem egészen 2 évvel a félresikerült dugás után…. Dargay épp fut a problémái elől.

2.png

Hamar kiderül, hogy az a típusú futó, aki olvasta az interneten, hogy futni jó…. De azért a lépcsőt már nem vállalja be, liftbe száll. Új helyen lakik, nyilván elköltözött otthonról, a családi fészek maradt Judité (?).

Ahogy kiszáll a liftből Máté-apuka magasodik fölé. Az öreg korábbi szálfa termete mintha megtört volna a gyász miatt és 10 évet öregedett volna 2 év alatt, mint ahogy Mácsaival kapcsolatban is hasonló érzéseim vannak. Abonyi úr rögtön in medias res kezd: periratokat nyújt át a meglepett pszichológusnak. Plusz bónuszként egy ultimátumot: a doki vagy visszavonul vagy per lesz. Úgy látszik Apuka nem bocsát, továbbra is Dargayt vádolja fia haláláért. E lépéssel a pszichológus többi kuncsaftját óhajtja védeni, nehogy több ártatlan áldozata legyen a kókler dokinak….

Új bitkép.png

Dargay nehezen, de belép az új albérletbe. Lám, a múlt kísért, van ami elől nem lehet „elköltözni”, a problémák jönnek velünk. A lakásban mindenféle dobozok, a névtábla intelligensen átcímkézve. 

3.png

A főcím után úgy tűnik új pácienst várunk. A mostani „szentély” hangulata össze sem hasonlítható az előzőével, de hát dógozni muszáj.

31.png

Az új hétfői beteget Ferencnek hívják, diagnózisa: masszív üldözési mánia. Merthogy rögtön azzal indít, hogy szétkapja a mobilját, sőt erre kéri a meglepett Dargayt is…. A pszichológus dicséretére legyen mondva, belemegy a játékba, talán vallja a klasszikus elvet: Azért mert paranoiád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek…. Emberünk gyakorlott telefon szétszedő: türelmetlenül kikapja a bénázó Dargay kezéből a készüléket. Itt hangosan nevetek. Jó lesz ez.

Ferenc idegesen morzsolgatja a kezét, számolja a dobozokat, titoktartásról papol és a „világáról”, ahol extraciki pszichológushoz járni. Még a végén kiderülne, hogy a politikus is ember.

4.png

Ferenc a jól ismert ”nemakarokmélyreásni, csak a pánikrohamomat szüntesd meg lécci„ dumával indít. Mi, gyakorlott Terápiára járók tudjuk: le fogsz te ásni apukám, nagyon mélyre, egészen a gyerekkorodig, ha akod, ha nem.

Ferenc korábban kvázi szívrohamot produkált egy négy fős baráti vacsi alkalmából, de az ügyeleten semmi szervi eltérést sem találtak. Csak sajnos az esetnek volt második felvonása is, ezúttal a parlamentben. Ahol viszont már égő rosszul lenni, lásd még a végén kiderül, hogy a politikus is ….. Szóval jó lenne kikezelődni a dologból, még mielőtt az ellenzék felhasználja ellene…. A második roham után emberünk nem bízza magát az épp ügyeletes nyikhajra az SBO-n, XY professzor vizsgálja meg, aki Dargayt is ismeri, valószínűleg így került ide a Politikus úr. A híres prof sem talál szervi eltérést, marad tehát a stressz, mint ok. Ferenc azonban jó stressz-tűrőnek vallja magát, erre büszke is.

Dargay ásni kezd: történt–e extra baj? Politikusunk unióról, bizottságról, pénzről, ellenzékről beszél, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Annyira reménykedem benne, hogy nem ez a szál lesz a lényeges, mert meg sem akarom érteni.

De szerencsére nem e témában mélyedünk el, Ferenc a lányáról (Kata) kezd mesélni. Testbeszéde árulkodó: összehúzza magát, már cseppet sem magabiztos. Lánykája egy szekta hatása alá került, sőt csatlakozott is hozzájuk. Dániába költözött, fél éve nem látta a család.

5.png

Ami Ferenc olvasatában szekta, az hivatalosan egy „ezoterikus tanfolyam”, de nekem is jobban tetszik a szekta szó. A lánya itt meditál, zenél, és jó neki, mert távol van a szüleitől. Ferenc saját bevallása szerint is előlük, a család elől futott el a lányuk, egészen Európa csücskéig. Ferencnek rajta kívül még két fia van, róluk büszkén beszél, gondolom ők beálltak a sorba és tisztes szolgái a társadalomnak. Csakhogy ők sem itthon, sőt nem is Európában, hanem Kanadában meg Ausztráliában. Vagyis a lehető legtávolabb a szülői háztól, hisz a Marson és a Holdon még nincs állandó bázisa az emberiségnek…..

Kata útválasztása kapcsán politikusunk az „úgymaradt” emberekről beszél, akik még ma is hippizenét hallgatnak és spanglikat szívnak. Lám ő, már fiatal korában sem dőlt be ennek (lsd még: a kurva az, aki eggyel több pasival feküdt le, mint én), még szép, hogy most sem veszi be a gyomra lánya ezirányú életfilozófiáját. Az a kerge lány nagyokat gondol, ráadásul Dániában, ahelyett, hogy itthon építené a karriert és szülne 4 gyereket egy milliárdos vállalkozónak.

Ha nem is Ferenc, de Kata gyerekkoráig már itt, az első rész 15. percében eljutunk: a gyermek kislánynak Apuka maga olvasott hindu tanmeséket a reinkarnációról, talán ez lehet az oka, hogy az vonzódik a spiritualitáshoz. Merthogy milyen jó a hinduknak, nem halnak meg, ha meg igen, akkor meg újjászületnek. Amúgy Ferenc nem tudja pontosan miféle társaságba keveredett a lánya, Dargay ez irányú kérdéseire csak a „meditálnak” szót ismételgeti megvetően. Ahelyett, hogy házat építenének, vagy elmennének kapálni. Mondja ezt egy politikus. Hahahaha.

6.png

A dán út 2 hétnek indult, Apuka úgy gondolta, ezzel letudja jóapavagyok szerepét, hajlandó volt finanszírozni a világlátást. Csakhogy Kata ott ragadt, azóta email-ek jönnek-mennek, de telefonon, skypon nem beszélnek mert az drága (internetadó?). Ferenc teljesen természetes módon aggódik a 22 éves lányáért. A felesége kevésbé (gondolom mert ő többet tud a lánya valódi sorsáról, különben ez elég valószínűtlen felállás lenne), szerinte hagyni kell a lánynak, hogy megkeresse önmagát….

Ferenc óhatatlanul saját fiatalkoráról kezd beszélni, lám, akkor is keresték az utat és néha a bajt (Szinte politikai ellenállónak neveti magát, az „elveszett generáció” tagjának, aki „túl fiatal a kommunizmushoz, túl öreg a demokráciához”. Ez némileg ellentmond a korábbi lázadóellenes félmondatának. Meglássuk melyik Ferenc az igazi.). Ölelkeztek is, de nem úgy, szellemileg (?).

Kiderül, nem csak a gyerekei, a barátai is külföldre mentek az elmúlt években…. „mintha itthon csak meghalni lehetne”. Nos…. A régi barátok már nemigen hozhatók össze egy találkozóra, most egy haláleset illetve temetés is apropója lehetne a dolognak, de Ferenc szkeptikus. A sok gonosz, önző társa inkább kiment kulfoldre boldognak lenni, mint itt építené az építeni valót. (Jaj csak leírom: nem akarom ezt a szálat, félek, hogy politizálni fogunk és a fehérek-feketék-tarkák itt akarják majd megváltani a világot. Haragszom az írókra, amiért a világnak erre a ki csücskére – Terápia néző és olvasó csücsök - is betetette a lábát a POLITIKA).

Ferenc visszakanyarodik a lányához. Egy Kata által írt email-t olvas fel és kéri Dargay ítéletét.

7.png

A levél eléggé nehezen idézhető: Kata szerint Ferencnek az APASÁG egy szerep, amit az a nagykönyv szerint játszik: megad mindent a gyermekeinek, amit az előírás szerint meg kell adnia, csak épp a szeretet része hibádzik, azt nehéz adni, ha nem szívből jön. A lány azzal vádolja inverz módon Apukát, hogy az nem szereti őt eléggé, mert nem elvárásai szerint él. Sőt Kata szerint Ferencnek az is erőfeszítésébe kerül, hogy Apa-szerepet játszon. Bezzeg ő, Kata, megtanulta a nagy távolságból elfogadni Apukát, és onnan, Dániából képes úgy elfogadni Ferencet, ahogy van.

(És már itt is a párhuzam Dargay és Ferenc apa-szerepe között. Vajon hogy alakul a pszichológus és lánya közötti kapcsolat az elköltözés után?) Dargay nem osztja Ferenc aggodalmát a levél kapcsán: maga az írás ténye bizonyítja, a lány keresi a kapcsolatot Apukával, Apuka lelkével - és ha ez így van, akkor még nem veszítették el egymást, akkor sem, ha ez a levél épp kritikát fogalmaz meg Ferenccel szemben.

A férfi attól fél, hogy a lánya ebben a bizonytalan lelkivilágában áldozattá válik, mondjuk egy spirituális szekta vagy egy drogdíler áldozatává…. Fél, hogy a lánya nem lesz képes irányítani a saját életét…. Vagy attól fél, hogy ő, Ferenc, nem fogja tudni irányítani a lánya életét? Elveszti a kontrollt az utolsó, e földrészen maradt gyermeke élete felett is és kirepül a legkisebb fióka is?

Dargay épp a pánikrohamok természetét elemezi (szavai saját tapasztalaton alapulnak, mi már csak tudjuk), amikor Ferenc ismét kikel magából az analízis ellen, inkább kér a piros bogyóból kettőt, a sárgából hármat és ő már menne is… Csak ne lássák gyengének és nem, a óvodás koráról sem akar mesélni.

Dargay azonban már a hosszútávú terápia stratégiai lépéseiről beszél, amiknek segítségével fel fogják térképezni Ferenc félelmeit, a pánikrohamokat kiváltó okokat. Politikusunk tudja: csapdába esett, lesz itt még neki jó néhány jelenése….. És ez már önmagában páni félelemmel tölti el, klímáért kiállt, idegesen pakol, menekülne. A végén Abonyinak lesz igaza és itt hal meg valaki a kanapén….

8.png

Ferenc végül is igazi terápiás módon, feldúltan távozik. Dargay óvó pillantással követi az ablakból, de a politikus nem marad egyedül, a sofőr besegíti egy nagy fekete autóba.

Miután a korai páciense távozik, a doki összeszereli a telefonját és a saját baja után néz: aggódva bontogatja az Abonyi által ott hagyott feljelentést…. Benne, hogy hatásos legyen, az életvidám Máté fényképét.

9.png

 Folyt.köv.

Címkék: terápia
11 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menekülazáldozat 2014.10.28. 11:52:49

Az operatőri munka továbbra is kitűnő: a szoba valahogy fakóbbnak tűnt, mint az 1. évadban, ahogy Dargay élete is fakóbb lett. Máté Gábor meg remekül hozza a pánikbeteg politikust. Jó lesz ez.

Tillike 2014.10.28. 11:55:39

Orultem a sorozatnak meg a hogyvoltnak is!
Tetszik ez a "nekem nincs semmi bajom, csak adjatok egy bogyot jobban leszek" hozzaalas, nem csak a testi de a lelki bajainkra is csodakat varunk egy bogyotol, eletmod valtasrol szo sem lehet.

Zsoofka 2014.10.28. 11:56:03

Egyetértek. A két rendelő hangulata fényévekre van egymástól. Nagyon jól tükrözi a pszichologus régi es új élete közötti eltérést.

mézescsók 2014.10.28. 12:40:03

Ha a dobozok végig csomagolatlanul maradnak, akkor bizony nagy gáz van terapeutánknál is, de ez majd elválik.
A páciens: nagyon sajnálnám, ha a politikai vonalra futna el az egész, mert azért az elég rendesen tudja ám frusztrálni a delikvenst! A hatalomról és a pénzről tudvalévő, hogy nagy jellemformáló erő. (Remélem, hogy nem ez lesz a fővonal, de elkerülni nem lehet teljesen.)
Ettől függetlenül: a sorozat nézése, Ferenc hallgatása közben óhatatlanul elgondolkodtatott, hogy hogyan lehet jól szeretni egy gyereket? A mai 50-60 évesek fiatalkorában még fel sem merült, hogy külföldre menjen dolgozni, esetleg hogy ezoterikus tanfolyamon Dániában keresgesse magát. Akkoriban a családok még jobban együtt maradtak, nem sokat filozofálgattak azon, hogy szeret-e engem az apám vagy nem, mindenki tette a dolgát. Illetve, amit annak vélt és, amit az őseitől tanult:: gondoskodok róla, etetem, itatom, fedelet adok a feje fölé, kitaníttatom, stb.ÉS: ez nem zárta ki a szeretetet, annak ellenére, hogy annak nem játszotta el a látványos gesztusait.Ennek ellenére felnőtt jó néhány épeszű és ép érzelmi életű nemzedék.Kíváncsi vagyok rá, felbukkan-e személyesen a sorozatban Kata (sanszos) és ha igen, meg tudjuk-e tőle konkrétan, mit vált volna az apjától (nem sanszos).

Zsoofka 2014.10.28. 12:45:33

@mézescsók: Már az első evadnal is irtam: Nekem a sorozat nagy tanulsága: Hány féle képpen lehet elbaszni egy gyerek életét....

mézescsók 2014.10.28. 12:58:33

@mokamini: Igen, csak ha visszaemlékezem, akkor szinte minden esetben - ha nem mindegyikben - a gyerekkorra vezették vissza a jelen problémáit. a páciens gyerekkoráról beszélek. Nem vagyok semmilyen pszicho tudor, de azért ez a magyarázat nem elég. Nekem. Ha valakinek alkoholista az apja, abból 1./ jó eséllyel alkoholista lesz (szülői minta követése), 2./ teljes és tökéletes antialkoholista lesz (szülői minta totális elvetése). Viszont saját ismeretségi és családi körömből 3,/: normális viszonya lesz az alkoholhoz: a mindennapjaiban nem fogyaszt alkoholt, de alkalmasint, ünnepekkor, egy jó kaja, esetleg hétvégi focirugdosás után a grundon, etc. megiszik valamennyit. Életében legalább egyszer tuti, kipróbálja a teljes elbutulást, de többet soha.
Szóval a gyerekkor traumáin kívül érdekelne valami más szempont is, hogy miért és hogyan siklik el valakinek az élete.

mézescsók 2014.10.28. 13:00:18

@mézescsók: Ja, az előző hsz-mben "várt" az a "vált" az utolsó sorban.

Zsoozsy 2014.10.28. 15:21:58

Jaj, én is annyira, de annyira örülök, hogy végre újra visszatért a sorozat, már hónapok, de főleg hetek meg napok óta körömrágva nézegettem, hogy mikor lesz már, aztán meg a naptárt, hogy hányat kell még aludni... :) De megérte! :)

És legalább ennyire örülök a hogyvoltnak is, hihetetlen kiegészítő, még közvetlen a megnézés után olvasva is izgi a szubjektivitása miatt (no meg hogy már elfelejtettem, hogy mi miért hogy volt...) és én csak azzal egészíteném ki, amin nekem is megakadt a szemem, hogy méghozzá milyen igénytelenül és alig olvashatóan cserélte le az új lakás névtábláját - ez vajon róla mond valamit, hogy ennyinek érzi magát, vagy csak annyit, hogy ennyire nem érdekli, hogy mi van kiírva, és ez is csak az első páciens érkezése előtt egy perccel jutott eszébe és csak így sikerült...? Hát ezt teszi a sorozat, hogy most már én is mindent megkérdőjelezek ám, hogy na de nem ám véletlen, semmi sem véletlen - mit akar ezzel üzenni...? :)

Kicsit mondjuk attól féltem már előre is az újrakezdés miatt, hogy most akkor hétről hétre kell újra ráhangolódni és izgulni és izgalmak közben félbehagyni...? (mert hogy az első évadot késve, de egybe daráltam ám le, kétszer is!)

Zsoozsy 2014.10.28. 16:01:44

És az új évad-új zene-új szignálhoz senki nem is szólt még? :)

Zsoofka 2014.10.28. 16:19:14

@Zsoozsy: Zene-ügyben asszem okosabbnak fogok tűnni, ha csendben maradok.... :)

Zsoozsy 2014.10.28. 16:22:56

@mokamini: hát azért ehhez sztem nem kell zeneszerzőnek lenni, hogy feltűnjön, h a régi dallam, régi szignál helyett valami más van... :) De persze majd megszokjuk ezt is...
süti beállítások módosítása