Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A muskétások 1x04 - The Good Soldier (A jó katona)

2014. október 27. 09:00 - Gabba

Versailles, dög meleg, a királyi pár illusztris vendéget vár, a Savoyai Hercegség uralkodóját, I. Károly Emánuelt, aki persze késik. A muskétások unják magukat, Porthos azon morfondírozik, elájul, csak azért, hogy történjen már valami. Aramis maga elé mered, Porthos szerint az öt évvel korábbi vérengzés jár a fejében, amikor muskétástársait Savoyában legyilkolták. Végre valami mozgás, de az nem biztos, hogy jó jel: a tetőről ugyanis észrevétlenül álarcos alak ereszkedik le és eltűnik a sövénylabirintus bokrai között. Megérkezik a hintó, csupa kátyú az út errefelé, adja elő a késés okát a herceg. Bíboros úr, láttam már egészségesebb kinézetű hullát, miért nem tölt több időt a szabadban?, bókol Richelieu-nek, kedves ember, na. A hercegné amúgy Anna királyné húga, puszi-puszi, ám ekkor a bokrok közül lövés dördül és az egyik savoyai testőr összeesik. Helyezzétek biztonságba a felségeket!, adja ki Treville az utasítást az őrségnek, muskétásaink meg berohannak a bukszusok közé.

Musk04 01

Aramis a palota háta mögé kerül és megtalálja azt a kötelet, amin a merénylő leereszkedett, sőt az álarcos el is kapja. Rövid bunyó után kiderül, hogy Marsac az, Aramis volt katonatársa, aki a savoyai mészárlás után nyomtalanul eltűnt, és azóta dezertőrként tartják nyilván. Szerinte a herceg a felelős a muskétások legyilkolásáért, ezért lőtt rá, de Aramis nem hisz neki. Befut D’Artagnan és meglepődve hallja Marsac vádjait, de Aramis végül úgy dönt, engedi Marsacnak, hogy bebizonyítsa az igazát. Rendben, de ha engem bűnpártolásért felakasztanak, azt személyes sértésnek fogom venni, emeli fel ujját figyelmeztetőleg a gascogne-i.

Musk04 02

Bent a palotában a herceg a merénylet miatt pattog, fő embere, Gontard, buzgón helyesel neki. Amíg a merénylet oka és a tettes személye ki nem derül, nem írom alá a szerződést, fenyegetőzik a herceg és elvonul a szobájába. Ott arra utasítja Gontard-t, járjon utána, hogy régi jó embere, Cluzet tényleg itt van-e börtönbe zárva Párizsban. Ugyanakkor Lajos és Richelieu arról beszél, hogy Franciahon szempontjából katasztrofális lenne, ha Savoya végül a spanyolokkal kötne együttműködési szerződést. Később Treville és a bíboros beszélgetéséből megtudjuk, hogy bizony mindkettőjüknek köze volt a savoyai mészárláshoz, a bíboros szerint még az is valószínű, hogy a herceg tud Cluzet elrablásáról és bebörtönzéséről. Látjuk is Cluzet-t, amint kerek szemüvegben és övig érő Raszputyin szakállban ücsörög a kóterben.

Musk04 04

Hol helyezzék el Marsacot, hát hol máshol, mint D’Artagnan szobájában, a fiúk leadnak egy szép mesét Constance-nak magasan képzett fafaragó és asztalosmester barátjukról, aki éppen errefelé járt és munkát keres. Marsac szeme majd’ kiesik, úgy nézi a nőt, most mi van, csak távolról csodálom, mondja a rosszallóan figyelő D’Artagnannak. Csodáld a lehető legtávolabbról, figyelmezeti a gascogne-i. A barátunk otthonülő típus, nem jár el nagyon, mondják Constance-nak, és hogy ez valóban így is legyen, a szobában Aramis az ágy keretéhez kötözi Marsacot. Később az utcán Aramis elmeséli az ominózus esetet D’Artagnannak. Öt évvel azelőtt Savoyában voltak hadgyakorlaton és egyik este álarcos támadók rontottak rájuk, mindenkit megölve. Aramis is megsebesült, őt Marsac bevonszolta a fák közé és reggelig ápolta, de később lelkiismeret furdalása lett, amiért nem ment vissza segíteni a bajtársainak. Otthagyta a katonáskodást, mert gyávának tartotta magát, pedig nem volt az, fejezi be Aramis.

Musk04 03

A laktanyában Treville dühösen ordít a muskétásokkal, amiért nem sikerült elfogniuk a merénylőt. Én elcsúsztam, mert nedves volt a fű, magyarázkodik D’Artagnan, de Treville vasvilla pillantását látva inkább abbahagyja. A rutinos Athos persze a kihallgatás végén rákérdez Aramisnál, na hogy is van akkor ez az egész valójában? Aramis mindent elmond, majd úgy döntenek, Constance is megérdemli az igazat, elmennek hozzá és felvilágosítják (nem úgy!) A tüzes menyecske persze egyből berág, mélyen kivágott dekoltázsa piszkosul hullámzik (pedig tiszta amúgy), már megint hazudtak neki, ezért kiadja az útját --D’Artagnannak, Marsac viszont maradhat. Porthos vigasztalóan odasúgja a gascogne-inak: Nyugi, meg fog neked bocsátani, csak adj neki időt, mondjuk egy-két évtizedet.

Musk04 05

Marsac kötelét leoldják, a dezertőr egy elhagyatott pincébe vezeti a muskétásokat, ide zárt be egy katonát, akit valami kocsmában fogott el, ahol azzal dicsekedett, hogy muskétásokat ölt rakásra. Kiderül, hogy a rabot a herceg fogadta fel több társával együtt, és Treville is tudott a támadásról. Athosék megdöbbennek az infótól és agyalni kezdenek: Treville feddhetetlen, nehogy már benne legyen, stb, közben a fogoly cukkolni kezdi Marsacot, aki ezt nem tűri és leszúrja. Aramis vállalja, hogy átnézi Treville irodáját, hátha talál valami feljegyzést, és még azt is elmondja társainak, hogy a támadók vezetőjét megsebesítette a hátán, arról bármikor fel lehet ismerni. Miközben Aramis a laktanyában a savoyai mészárlásról beszélget az öreg szakáccsal, észreveszi, hogy Treville elhagyja a körletet. Felsiet a kapitány irodájába és átkutatja a szekrényt.

Musk04 06

Richelieu felkeresi a börtönben Cluzet-t és beszél vele az aláírásra váró szerződésről, kiderül, hogy a rab tudott arról a titkos tervről, ami a savoyai herceg helyett a fiát ültette volna a trónra. A bíboros megjegyzi, Cluzet épp azért van börtönben, nehogy a herceg tudomást szerezzen erről a tervről. Versailles-ban Lajos király kis unokatestvérével kardozik, közben a hercegné arról beszél Annának, ugyan hiányzik neki Párizs, de most már Savoya az otthona. D’Artagnan, komolyan véve a kilakoltatást, csomagolni kezdi a cókmókját, amikor Constance lép be, és enyhültebb hangulatban és még mélyebb dekoltázsban kijelenti, D’Artagnan mégis csak maradhat, ha többé nem hazudik neki. A gascogne-i megígéri, mire Constance mosolyogva megfenyegeti: De ha még egyszer hazudni mer, akkor tényleg elküldöm… pedig hiányozna…

Musk04 07

A savoyai hercegnek nem tetszik, hogy muskétások vigyázzák minden lépését, ezért alkut ajánl: akkor írja alá a szerződést, ha Athos legyőzi kardpárbajban, első vérig. Lajos és a bíboros összenéz, Athos elvállalja a kihívást, akkor tehát hegyibe! Heves csattogtatás után Athos a földre szorítja a herceget és a kard hegyével sebet ejt a mellkasán, a szerződés sorsa ezzel eldőlt. Treville arra utasítja Athost, túlzott hevességéért kérjen bocsánatot a hercegtől, mert nem kellett volna ilyen megalázó módon legyőzni. Athos Porthos kíséretében nem túl lelkesen a herceg után megy és bocsánatot kér tőle, közben a felséges háton észrevesz egy hosszú vágást, Aramis kezenyomát, hoppá. A sebet Porthos is látja, a herceg tehát tutira bűnös, de Treville-re még nincs terhelő bizonyíték. Porthos vállalja, hogy szemmel tartja Gontard-t, a herceg jobbkezét.

Musk04 08

És milyen jól teszi, mert így látja, amint a jobbkéz egy kocsmában faggatja a börtönőrt az egyik rabról, aki a leírás alapján akár Cluzet is lehet: szakállas, kerek szemüveggel. Aramis jelent a többieknek, nem talált semmit Treville titkos szekrényében, ahol minden megbízatás dokumentációja időrendben van, viszont a savoyai akcióról nincs semmi, vagy ellopták a vonatkozó dokumentet, vagy megsemmisítették. Együtt felvonulnak Treville-hez, hogyvót az a savoyai mészárlás, főnök? A kapitány bedühödik, nem hagyja magát kikérdezni és haditörvényszékkel fenyegetőzik, Aramisnak ennyi elég is, hogy meggyőződjön Treville bűnösségéről, de a többiek hezitálnak. Ezalatt odahaza Marsac erősen italos állapotban, mondhatnánk részeg albán szamár módjára taperolja Constance tovább mélyült dekoltázsát, de a nő csattanós pofonnal hárítja el a közeledést. Pont ekkor lép be D’Artagnan és leüti a duhajt, majd újra az ágyhoz kötözi, hiába kér bocsánatot. A gascogne-i mentegetőzik, hogyan tudnám kegyedet kárpótolni a kellemetlenségért, mire Constance a füléhez hajol és súg valamit. De nem ám buja szavakat (azt biztos a hogyvoltírónak tartogatja), hanem egy kérést: D’Artagnan tanítsa meg lőni és karddal bánni.

Musk04 09

Lírai percek a savoyai hercegi párnál is, a hercegné férje ölében ücsörögve arról beszél, nem szabad bízniuk Richelieu-ben, és ő mindenben támogatja hites urát. A herceg keze vándorútra indul a női idomokon, de akció lefújva, mert belép Gontard, a hercegné magukra hagyja a férfiakat. Gontard-nak bizonyítéka van, hogy Párizsban tartják fogva Cluzet-t, a herceg kardot ragadva indul a leleplezésre. Egyikük sem veszi észre az ajtó mögött hallgatózó hercegnét.

Musk04 10

Treville tájékoztatja Richelieut: a muskétásoknak tudomások van a kapitány szerepéről a savoyai mészárlásban, rendezze le a dolgot velük, utasítja a bíboros és indul a herceghez. Ekkor az oszlop mögött hallgatózó Aramis előlép és bemos egyet felettesének, ez nyilván haditörvényszéket érő vétség, de Aramist ez most nem érdekli, némi ordítozás után lelép. Elmondja Marsacnak a fejleményeket, aki úgy dönt, nem érdemes követniük a hivatalos szolgálati utat, inkább saját kezébe veszi az ügyintézést. Aramist, ezt a szép embert egy Papp Laci-féle jobbcsapottal kiüti, és pisztolyt ragadva nekiindul. Csapásokat adunk és csapásokat kapunk, mondja majd 300 évvel később Virág elvtárs.

Musk04 11

Feszkós a helyzet a legfelső körökben is, Lajos, Richelieu, a herceg és Gontard osztja egymást, a herceg szerint öt évvel ezelőtt puccs készült ellene, azért voltak a muskétások Savoyában, de ő tudomást szerzett a tervről és megelőző csapást mért rájuk. Ráadásul bizonyítéka van, hogy Cluzet itt raboskodik Párizsban, úgyhogy nincs szerződés aláírás! A bíboros tiltakozik a vádak ellen, az meg, hogy Cluzet börtönben lenne, egyenesen nevetséges. (Közben az orra nő vagy húsz centit, de ezt a nagy vitában senki nem veszi észre.) Oké, akkor nézzünk szét a fegyintézményben!, pattog a herceg és hintóba száll. A bíboros indulna utána, de az orra beleakad az ajtókeretbe.

Musk04 12

A laktanyához vágtatva érkezik a hercegné, a muskétások mély meghajlással, de értetlen arccal fogadják, mit keres itt a felség? Franciaország érdekében a herceg nem találhatja meg Cluzet-t a börtönben, mondja elfúló hangon a hercegné. Gyorsan tervet kovácsolnak és együtt vágtatnak a börtönhöz, megelőzve a herceget. Cluzet-t kirángatják a cellájából és elvonszolják, áruló!, kiáltja oda a rab a hercegnének. De nincs idő foglalkozni a felségsértéssel, mert közben a börtönőr is pattogni kezd, neki a felséges asszony saját felséges kezével mos be egy felségeset, hogy elhallgattassa. Porthos elégedetten vigyorog: Nem átlagos hercegné, az már szentigaz. Meglapulnak a folyosó végén, pont ekkor érkezik a herceg és kinyittatja a cellaajtót. A bent ücsörgő rab tényleg szakállas és szemüveges, de nem Cluzet az, hanem a korábban látott öreg helyőrségi szakács, Aramis haverja. A herceg és Gontard leforrázva távozik, Richelieu diszkréten vigyorog.

Musk04 13

Viszont nincs még vége az izgalmaknak, a magához térő Aramis rohan a laktanyába Marsac után. Az már éppen fegyvert szegez Treville-re, de lőni nincs ideje, mert pisztollyal a kezében befut Aramis. Marsac válaszokat követel, és végre megtudjuk, mi történt valójában öt éve. Az egész akció a király tudtával és parancsára zajlott, mert mindenáron meg kellett védeni Franciaország Savoyában működő mesterkémét és hírszerzőjét – a hercegnét! Cluzet, aki amúgy spanyol kém, gyanakodni kezdett a hercegnére, ezért a bíboros elhintette, hogy a muskétások puccsra készülnek a herceg ellen. A herceg erre embereivel megtámadta a muskétásokat, így viszont egy másik csapat el tudta fogni Cluzet-t. Hiába került ez húsz katonája életébe, Treville-nek nem maradt más választása, mint katonaként teljesíteni a királyi parancsot. Marsac kétségbeesésében mégiscsak lövésre szánja el magát, Aramis visszalő, Marsac holtan esik össze.

Musk04 14

Ha nincs rab, nincs bizonyíték, a herceg így végül aláírja az obligát szerződést, Richelieu szép beszédet tart a szövetségesi hűségről és fegyverbarátságról. Miután a savoyaiak távoznak, Lajos és a bíboros összesúg, Richelieu szerint hiába van jó erőben a herceg, balesetek mindig történhetnek, Franciahonnak fel kell készülnie minden eshetőségre. (A történelmi hűséghez hozzátartozik, hogy Károly Emánuel lázas betegségben még abban az évben meghalt, utódja a fia lett, I. Viktor Amadé.) Treville és Aramis a zuhogó esőben eltemetik Marsacot a muskétások temetőjében, és kézfogással erősítik meg bajtársi kapcsolatukat.

Musk04 15

A záró képsorokon a bájos Constance-t látjuk, amint oktatójával célbalövéshez készül. Az első tökre mellémegy, ezért D’Artagnan a nő mögé kerül és segít neki a helyes pozíciót felvenni (ez később még más terepen is jól jöhet), a biztonság kedvéért kezét a nő csípőjén pihenteti, ez feltétlenül szükséges a pontos célzáshoz. És milyen igaza van, Constance ugyanis a következő lövéssel eltalálja a céltáblának kihelyezett palackot. Akkor most jöhet a kardvívás, mondja lovagjának mosolyogva.

Musk04 16

Címkék: muskétások
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W.Jack. 2014.10.27. 09:57:14

Köszönöm a hogyvoltot, mosolyogtatóra sikerült ismét, a herceges képekért meg külön hála (na ő szinte maximális pontszámot kapna tőlem kapásból :)
"Constance is megérdemli az igazat, elmennek hozzá és felvilágosítják (nem úgy!) A tüzes menyecske persze egyből berág, mélyen kivágott dekoltázsa piszkosul hullámzik (pedig tiszta amúgy)," Hihi :)
Kíváncsi vagyok amúgy, hogy még mennyire lehet a jövőben mélyíteni Constance dekoltázsát, mert lassan már csak egy szoptatós dajka tudna vele versenyre kelni :)
Érdekes azért, hogy a királyné mellett a remekül lovagló (nem úgy!) hercegnő is mennyivel vagányabban jön át (lehet, hogy csak nekem), mint a milady.

Gabba 2014.10.27. 10:52:33

@nughop: már nem nagyon lehet, mert akkor azt már monokininek hívnák

szerintem a a hercegné "amúgy" is jól tud lovagolni :)

W.Jack. 2014.10.27. 10:55:01

@Gabba: Az lehet, de arról lemaradtunk, mert Gontard betoppant, amikor alakulni kezdett a dolog :)

Gabba 2014.10.27. 11:07:39

@nughop: maga rendkívül zavaró ember, bókolt neki a felséges asszony :)

a lovagló bemutatóról esetleg készül majd spinoff A savoyai szoknyák mélyén címmel

W.Jack. 2014.10.27. 12:01:45

@Pácsó Ármándó: Itt Savoya hercege, amúgy Vincent Regan.

W.Jack. 2014.10.27. 13:03:32

@Pácsó Ármándó: Neked ki tetszett ebben a részben? És nyugtass meg, hogy csak olyan megszokottan zöld a szemed, és nem máshogy (kicsit olyan harapósnak tűnt ez kérdésed)

Pácsó Ármándó 2014.10.27. 13:15:45

@nughop: Háát ... Szuperzöld(eskék) a szemem! :-) De melyik kép? :-) Az első kérdésedre idő hiányában később szeretném kifejteni a választ. A Mylady egyáltalán nem!
<3

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.27. 14:15:27

Milyen egyenruhák ezek??? Semmi keresztes lebernyeg??? Ááááááaaah......

Gabba 2014.10.27. 14:37:26

@Hoppácska: nincs kereszt, a muskotályos kalapok karimájába van tűzve egy fém liliom

Pácsó Ármándó 2014.10.27. 14:51:50

@nughop: Ez a hosszabb válaszban benne lett volna, Mylady egyik részben sem tetszett :-)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.27. 15:14:27

@Gabba:
Na most akkor ez az eredeti egyen/kettőn ruha, és az eddigi keresztes lebernyegek voltak kitalációk - vagy pedig azok az eredetiek, csak annyira elcsépeltek, hogy dirrekte kihagyták az új feldolgozásból?

W.Jack. 2014.10.27. 16:05:44

@Gabba: @Hoppácska: Erre a válaszra én is nagyon kíváncsi vagyok, bár elképzelésem van a dologról.

W.Jack. 2014.10.27. 17:03:48

@Gabba: Nem erről jutott eszembe, de rémlik, hogy valakinek kedvenc városa Prága, így leírom hogy a prágai német követségnek otthont adó Lobkovický palác történetében a következő érdekességre bukkantam: az épületben, amely a palota helyén állt, 1627-ben egy " A három muskétáshoz" elnevezésű sörfőzde működött :)

Gabba 2014.10.27. 17:39:22

@Hoppácska: szerintem egyszerűen csak költségtakarékossági oka van. Constance ruhaanyagára még így is túl sokat költöttek :)

@nughop: köszi a témábavágó nyomozást!

És még mielőtt elfelejtem: focimeccs miatt nem lesz szerdán új rész, és emiatt a hv is kimarad

W.Jack. 2014.10.27. 17:47:43

@Gabba: Szívesen, teljesen véletlen találkoztam az információval.

Köszönöm, ennek megfelelően átnyilazok a határidőnaplómban egy jelentős eseményt ( ha csak nem borul még máskor is a rendszer) november 24-re :)

tinipuma 2014.10.27. 18:24:13

Köszi, jól szórakoztam!
Virág elvtárs külpolitikai gondolatai hol vannak?

Gabba 2014.10.27. 19:05:16

@nughop: milyen eseményt? ha nem titok?

@tinipuma: ha aktuális akarnék lenni, azt mondanám, hogy a mostani kormányunk retorikájában, amúgy Bacsó Péter Tanújában

W.Jack. 2014.10.27. 19:11:38

@Gabba: Nincsenek titkaim :) Eddig úgy matekoztam, hogy 2710M243, 3110O244, 0311M245(ez ugye storno),0711R246(ez tipp volt csak, de simán behelyettesítettem az O-t), 1011M247, 1411R248, 1711M249, 2111R250, no ez tolódott át és lett belőle 2411M250 :)
Ha kell segítség a dekódoláshoz, akkor állok szívesen rendelkezésre :)

Gabba 2014.10.27. 19:57:24

@nughop: azt nem mondom, hogy kapásból megfejtettem... de végül sikerült
mondjuk a saját számításom egyszerűbb: megnéz, megír, liheg, megnéz, megír, liheg

W.Jack. 2014.10.27. 20:07:55

@Gabba: Nálunk olvasóknál ez úgy van: megnéz, várakozik, napokat számol, órákat számol, aztán a végén már a perceket is, olvas, mosolyog, örül, megköszön, és kezdődik elölről a körforgás :)

Gabba 2014.10.27. 20:15:12

@nughop: akkor olvasónak lenni rosszabb :)

W.Jack. 2014.10.27. 20:20:28

@Gabba: Olvasónak lenni jó. Itt különösen :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.10.29. 12:25:23

@Gabba:
"szerintem egyszerűen csak költségtakarékossági oka van."

Miért, ezek a bőrcuccok olcsóbbak, mint egy vászon lebernyeg?
Igaz, nem piszkolódnak...

W.Jack. 2014.11.01. 15:53:18

Ráérő időmben visszakanyarodtam a lebernyeg vagy nemlebernyeg témakörhöz, és némi mindenfélével kiegészítve a következőre jutottam:
XIII. Lajos 1622-ben hívta életre a muskotályosokat, akik királyi testőrök voltak. Először Compagnie des mousquetons (kis muskéta) néven, majd a nevük compagnie des mousquetaires-re változott.
A király 1626-ban megengedte a bíborosnak, hogy felállítson egy saját gárdát, az adatok alapján a tényleges alapítás 1632-ben történt meg, és ezzel egy időben betiltották a párbajokat.
1646-ban XIV. Lajos és Mazarin parancsára betiltják a muskotályosokat is.
1657-ben új csapatot állíttat fel XIV. Lajos.
1665-ben a kardinális gárdája beleolvad a királyi testőrségbe (Bizonyos források szerint Mazarin 1660-as halálakor) a két csapat a lovaik színeiben különbözik (szürke illetve fekete.). 1667-ben a történelmi D’artagnan lesz a muskotályosok kapitánya.
1690-ben 250 főben maximalizálják a muskotályosok létszámát.
1775-ben mindkét csapat felbomlott, 1789-ben újra felállították majd 1792-ben újfent megszüntették, (amit értünk is, ha azt vesszük alapul, hogy a királyra kellett vigyázniuk) 1814-15 között ismét életre hívják, majd megszüntetik.
Fontos tudni, hogy azért nem a semmiből jöttek létre a muskotályosok, mert már korábban is létezett a Garde von Chevaulégers, amelynek a tagjai muskétákkal voltak felszerelve, illetve IV. Henriknek is volt személyes testőrsége (más kérdés, hogy mennyire tudták megvédeni végül is).
De visszatérve a gúnya kérdésére: a királyi muskétások kék egyenruhát viseltek ezüst liliomos kereszttel és ezüst díszítésekkel, míg a bíboros emberei piros egyenruhát viseltek fehér liliomos kereszttel és fehér díszítésekkel, ez utóbbi 1632-ben gyalogos hadtestként kezdte. Aki Párizsban jár, annak ajánlom figyelmébe Musée de l'Armée felkeresését, ugyanis ott megtekinthető egy eredeti 17. századi Chevaulégers egyenruha és egy muskétás liliomos kereszt, de teljes muskotályos hacuka sajnos nem.
Jean de Jaurgain 1910-ben íródott könyvében egy 1657-es útleírásból idéz, amely nagyjából úgy írja le a muskotályosok öltözetét, ahogyan azt a filmekből általában ismerjük. Történész ismerősök szerint a legkorábbi ismert franciaországi parancs, amelyben a katonák ruházatát rögzítették 1729-ből származik, addig nem volt egységes egyenruha előírva (vagy csak még nem találtak rá:) )
Aki pedig nem olvasós, hanem képnézős típus: lh4.googleusercontent.com/-4-kcoGZ6F0k/VFTrcdb2v8I/AAAAAAAAEf0/6jvrZMYYysI/w688-h524-no/Mousquetaires_du_roi.jpg

Gabba 2014.11.01. 16:56:23

@nughop: ez nagyon klassz, kösz szépen.

mondjuk a sori 1630-ban játszódik, és már van bíborosi gárda, meg a párbajozás is be van tiltva, de ennyi eltérés a történelmi hűségtől belefér

W.Jack. 2014.11.01. 17:45:25

@Gabba: Szívesen :) Én már ott elakadtam, hogy a könyv alapján 1622-re tenném Athos kezdését a a muskotályosoknál, de úgy voltam vele, hogy kicsire nem adunk :)
Biztosan vannak a regényben eltérések a történelemtől, valamint az alapul szolgáló Sandras féle D'artagnan életéről szóló könyvtől, ettől függetlenül szerintem roppant jókat írt Dumas. Emellett azt is figyelembe vettem, hogy Auguste Maquet-nek (aki társszerzőként a történelmi háttér felderítéséért volt felelős állítólag) nem állt rendelkezésére még az internet :)
Ha már Dumas könyvek, akkor apró asszociáció:
1.Emma Lyonna,
2. Nelson Admirális,
3. majd ebből: hol marad James?

Gabba 2014.11.01. 18:47:41

@nughop: James átcsúszik a jövő hétre, heti 3 tüntetés mellett nem maradt rá idő :)

mijazaki 2014.11.01. 21:16:41

@nughop: Herceg nekem is bejön, eddig, mint pasi, ő a legjobb! És a hercegné is élettelibb karakter, mint a Mylady (számomra Annához képest is eddig ő a nyerő). És köszi a történelmi információkat.
@Gabba: netadó ellen?

Gabba 2014.11.01. 22:28:58

@mijazaki: igen, bár kiabáltam csúnyábbakat is :)

mijazaki 2014.11.02. 17:58:23

@Gabba: Mit?:-) Csak hogy magam elé tudjam képzelni a helyzetet:-)

Gabba 2014.11.02. 20:20:37

@mijazaki: az Index szépen megírta, de azokon kívül volt még 'elqrtad!', a Várkert Bazár előtt meg 'adjuk át!'

W.Jack. 2014.11.06. 12:39:52

@mijazaki: Jó az ízlésed :) Történelmi ezmegazt pedig szívesen máskor is, az utánaolvasás jól leköti a gondolataimat :)

Gabba 2014.11.06. 21:45:06

@mijazaki: @nughop: a kövi rész is Milady mentes lesz...

W.Jack. 2014.11.06. 21:56:16

@Gabba: Ez már csak egy ilyen éra, Jamesmentes hétvége (hatalmas sóhaj), ladymentes muskotályosok :)
Izgalmas rész volt különben, várom a hv-ot hozzá.

Gabba 2014.11.07. 07:44:52

@nughop: ma du. raktár, holnap james, hétfőn muskotály

W.Jack. 2014.11.07. 08:04:12

@Gabba: Jaj de jó, köszönöm :) hetekkel korábban van idén karácsony :)

Gabba 2014.11.07. 10:28:29

@nughop: csak most, csak neked :)
süti beállítások módosítása