Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Onedin család 5x02 - Rescue (Mentőakció)

2014. október 11. 13:00 - Gabba

Hosszú idő után végre ismét kimozdulunk a Brit-szigetek környékéről és távolabb keresünk izgalmakat, follow me! A nyitó képsorokon a Fekete-tengerről visszatért Jamest látjuk, aki Harris bankárhoz kopogtat be. Persze nagy cselesen nem Liverpoolban kötött ki, hanem Holyheadben, onnan postakocsin jött, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a bank nevében Harris lefoglalja a hajóit. Pompás minőségű gabonaszállítmányt hozott, a haszonból simán kifizeti az esedékes kamattartozást, sőt már a kezében van egy új szerződés is: vasárut fog szállítani Pireuszba. Abból már a tőkét is tud törleszteni, Harris azonban még habozik és újabb biztosítékot követel: jelzálogot James egyik házára. Végül megegyeznek és aláírják az új szerződést, akkor sürgönyözzön a hajóinak, hogy jöhetnek, mondja Harris. Erre James csak vigyorog: Már rég úton vannak ide, mert biztos voltam benne, hogy maga aláírja a megállapodást.

Rescue01

A Charlotte Rhodes fedélzetén Baines az első tiszttel, Alchinnal beszélget, tengeri medvénk szerint Mr. Onedin elég nagy bajban van, már megint majdnem elvesztette mindenét. Alchin szerint már rég át kellett volna állnia gőzhajókra, de Baines ebben nem olyan biztos: a Frazer Járatnál többször is volt dolga gőzösökkel, de azokban semmi élet nincs, bezzeg a vitorlások szinte megszólalnak. James odahaza reggelizik, Letty sürög körülötte és felhánytorgatja, amiért az elmúlt három hónap alatt egy levelet se írt nekik. Ráadásul mióta hazatért, meg sem látogatta Charlotte-ot a kis házban, pedig a lány mindig nagy izgalommal várja. James bűnbánó arccal néz, még a vajas-lekváros pirítós is megkeseredik a szájában. Majd a kis ház a téma, ahol jelenleg Charlotte lakik Lettyvel, és amit valószínűleg el kell adni a bank miatt. De akkor maguk ideköltöznek hozzám és felfogadok egy házvezetőnőt is, mert gondolnom kell a maga jó hírére, teszi hozzá James. Az másképp is megoldható, jelenti ki Letty, amitől James kis híján félrenyeli a hortobágyi húsos palacsintát.

Rescue02

Macauley, az ausztrál tőkepénzes Robert áruházának üzleti könyveit nézi át, és nem tetszik neki. Hat lusta alkalmazott ácsorog a boltban, vevő meg alig van, mert Robert csak drága, sőt időnként kifejezetten luxus jellegű cikkeket árul. Bezzeg Amerikában az ilyen típusú áruházak olcsó tömegcikkeket árusítanak átlagembereknek, az adja a forgalmat. De ez itt Anglia!, önérzeteskedik Robert, de az ausztrál leinti: Változtasson ezen, mert különben visszaveszem a pénzemet és máshol fektetem be. Tessék, leírtam az elképzeléseimet, beszélje meg a feleségével, ad át egy lapot Robertnek, akiben a hang is fennakad: Üzleti ügyekben egyedül szoktam dönteni, hápogja, de ezt maga sem hiszi el.

Rescue03

Sőt mi sem, hiszen máris itt látjuk, amint Sarahnak háborog: Azt képzeli ez a Macauley, ő találta fel a spanyolviaszt, a spanyolcsizmát meg a spanyol inkvizíciót?! Még hogy olcsó áruk, apám is azt árult negyven évig, most én is jussak vissza ugyanoda? Sarah is egyetért, Macauley csak ne szóljon bele az ő dolgukba, valahogy vissza kellene fizetni neki a pénzt, és akkor elhajthatnák a halál fa…, szóval oda. Pedig az ausztrálnak esze ágában sincs ilyesmi, sőt, most éppen Harris-szal beszél, van nála valami magántermészetű üzenet Mrs. Fogarty részére, lánynevén Emma Callon. Harris elárulja, hogy szegény fiatalasszony évek óta tüdőbeteg, szanatóriumban él, és a családja szigorúan megtiltotta neki, hogy részt vegyen üzleti ügyekben. Viszont ha magánügyről van szó, az más, máris leírja a címet. Ezután az ausztrál új ötlettel áll elő: felvásárolná James Onedin összes adósságát a hitelezőktől, 20%-os engedménnyel, és megbízza Harrist, legyen az ügynöke ennek lebonyolításában.

Rescue04

James és Baines a Charlotte Rhodeson készül az újbóli kihajózásra, itt keresi fel Harris a kamatfizetés ügyében. A jó barátság alapja a pontos elszámolás, tartja a mondás, bár James valszeg ezt úgy fogalmazná most át, hogy ez a vérszipoly bankár még itt sem hagy nyugton. Fehér gyapjúzoknit húz elő a fiókból és abból szedi ki a bankjegyköteget, faja pénztárca, nem mondom, bár a farmerzsebben sajnos nem fér el. Később a Tengerészeti Hivatalból értesítés jön, miszerint további intézkedésig angol hajóknak tilos török kikötőt érinteniük, mert az országban lázadás tört ki. James hazamegy elbúcsúzni, Charlotte sajnálkozik, hogy alig voltak együtt, ráadásul intézetbe se akar menni, itt akar maradni Liverpoolban Lettyvel – és Williammel (Elizabeth fiával, ugye), akivel már olyan jól összebarátkoztak. Baines bekiabál kintről, mindjárt itt a dagály, James gyorsan elköszön és húz kifelé. Alig négy percet töltött csak a lányával, mondja neki Letty búcsúzás helyett.

Rescue05

A Frazer irodába elsőnek érkező Dunwoodyt nem várt látvány fogadja: Elizabeth asztalánál ott ül Macauley és az üzleti könyveket lapozgatja. Tojásfejű barátunk alig tud megszólalni a felháborodástól, a belépő Elizabethnek dúlt kebellel (ha lenne neki olyan) meséli a példátlan skandalumot. Sz Sz kiküldi Dunwoodyt és maga veszi kézbe az ausztrált (nem úgy!): Azt képzeli miszter, hogy maga találta fel a spanyolviaszt, a spanyolcsizmát meg a spanyol inkvizíciót?! Oké, hogy pénzt adott, de attól még csak tanácsadó, nem tulajdonos! Macauley nem sértődik meg, nem az a típus, hanem kijelenti, ahhoz, hogy tanácsot tudjon adni, ismernie kell a társaság könyveit és pénzügyi adatait. Amik amúgy elég siralmasak, de ő nem fog szólni róla Harrisnak, feltéve, ha Elizabeth hajlandó őt bevenni üzlettársnak. Odahaza majd szépen összeírja a cég fejlesztésére vonatkozó javaslatait és elküldi Mrs. Frazernek jóváhagyásra.

Rescue06

A Charlotte Rhodes megérkezik Pireuszba, azonban Jamesnek nincs elég pénze kifizetni az új árut, mert 800 font hiányzik. Ezért kölcsönt kért az egyik banktól, és amíg az értesítésre várakozik, kénytelen üresen vesztegelni. Benyom egy adag székelykáposztát (bár Pácsó Armandótól tudjuk, hogy az a Falkland-szigeteken fogyasztva az igazi), de így is lassan múlik az idő, ezért kínjában levelet ír Charlotte-nak, persze csak az üzlettel kapcsolatos infókat, semmi személyes érzelgősség, bár a végére azért odabiggyeszti: Remélem, jól vagytok. Középkorú angol férfi, Mr. Margesson lép a fedélzetre a következő ajánlattal: a családját kéne kimenteni Törökországból és elvinni Bulgáriába, ezért hajlandó 500 fontot fizetni. James egyből elvállalja és már indulnak is, útközben megtudjuk, hogy Margesson birtoka a Márvány-tenger partjától nem messze terül el, Bilkesir tartományban. Később aztán bevallja, hogy a nem messze erős túlzás, mert a birtok legalább 60 mérföldre van a tengertől, viszont folyó mellett, amin a Charlotte Rhodes könnyen fel tud hajózni.

Rescue07

Eleinte jól is megy a dolog, de aztán a folyómeder kezd összeszűkülni és egyre sekélyebbé válni, ráadásul a partról szórványos lövöldözés hallatszik, Margesson szerint csak vadászok, mert erre nagyon sokféle madár él. Persze Onedinünk se most jött le a falvédőről, minden eshetőségre készen előkészíti saját fegyvereit. Hirtelen egy zátony bukkan fel, muszáj lehorgonyozniuk, viszont a közelben meglátnak egy laposfenekű kis gőzöst. A tulajdonos holtrészegen fekszik a kormány mellett, Margesson felismeri, ez Sonay, itt szokott hajókázni a folyón. Ezzel megyünk tovább, dönti el James, viszont az árat felemeli 750-re, Margesson kénytelen beleegyezni, és Baines-szel hármasban átszállnak a gőzösre.

Rescue08

Liverpoolban Robert áruházába megérkezik a tömegáru, Robert fanyalogva írja alá az átvételi elismervényt. Ám egyszer csak Sarah rohan be sugárzó arccal: tömegek hömpölyögnek az üzletben, még a végén tényleg igaza lesz Macauleynak. Sarah később felkeresi Lettyt is egy kis csevejre, Letty elújságolja, hogy James házába fog költözni Charlotte-tal, mert a kisebb házat a bank el akarja árverezni. Sarah megdöbbenve pislog.

Rescue09

Roberttel együtt felkeresik Elizabethet, te tudtál Harris árverezéséi szándékáról, és mi lesz, ha minket is ki akar majd lakoltatni, hátha James a mi házunkat is, ami még nincs teljesen kifizetve, felajánlotta biztosítékul Harrisnak? Majd elővezetik a nagy ötletüket: Sz Sz adjon nekik kölcsön abból a százezerből, amit a múltkor kapott Macauleytől, hiszen ezidáig még csak egy kis részét használta fel. A hugi nem igazán lelkes, ő inkább letétben hagyná, mert abból akar Williamnek is némi tőkét félretenni, de megígéri, beszél Macauleyval. Felkeresi az ausztrált és megállapodik vele: hajlandó társulni, de cserébe Macauley tudja meg, milyen megállapodást kötött James Harris-szal.

Rescue10

A gőzösön a részeg Sonay magához tér és mesél a zavargásokról meg arról, hogy Margesson fejére is vérdíjat tűztek ki, sőt azokéra is, akik segítenek neki. Az egyik kanyar mögött a folyón keresztben álló két bárkát vesznek észre, bennük török katonák, na most mi legyen? Az európaiak elbújnak a fenékben, onnan tartják sakkban pisztollyal Sonayt, nehogy elárulja őket. Sonay odakormányozza a gőzöst a patrulhoz és hosszasan magyaráz. A tiszt végül megunja a Sonayból áradó piaszagot és továbbengedi a gőzöst, ami hamarosan kiköt a birtok közelében. Persze még innen is gyalogolni kell vagy nyolc mérföldet, eddig nem sok igazságelem volt abban, amit Margesson közölt velük.

Rescue11

Baines hátramarad Sonay-jal, James és Margesson kettesben nyomul előre. A birtokhoz érve teljes pusztulás képe fogadja őket, és kisvártatva előkerül Helena, Margesson felesége. Teljesen le van gyengülve a fertőzött víztől, ami pár napja végzett a fiukkal, Arthurral is. A munkások már régen elszöktek és elvittek minden pénzt és értéket. Margesson sajnálkozik, amiért nem tudja Jamest kifizetni, de azt már nem érdeklik az anyagiak, sürgeti, hogy meneküljenek, mert a lövések egyre közelebbről hallatszanak. Margesson azonban nem hajlandó mozdulni, itt marad haldokló feleségével, de tesz róla, hogy élve ne jussanak a törökök kezére. Így hát James egyedül indul vissza a gőzöshöz, útközben tűzpárbajt hív egy random járőrrel, majd a parthoz érve felugrik a gőzösre, Sonay gyorsan indít.

Rescue12

A folyón újból elébük kerülő vízi őrség bárkáinak teljes gőzzel nekihajtanak és sikerül áttörniük, a nagy lövöldözésben viszont Sonay halálos sebet kap. Végül szerencsésen elérik a Charlotte Rhodest, horgonyt fel, összes vitorlát kibontani, indulás! Alchin arról tájékoztatja Onedint, hogy távollétük alatt járt erre egy angol hadihajó, és mivel megszegték a Tengerészeti Hivatal előírását, büntetés néz ki nekik. James ezzel egyelőre nem törődik, szivarra gyújt és füstfelhőket eregetve felidézi magában a Letty jó hírnevének megőrzése tárgyában folytatott párbeszédet és Letty szavait: Az másképp is megoldható.

Rescue13

Címkék: onedin család
72 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pácsó Ármándó 2014.10.11. 23:58:30

Még sohasem jártam Holyheadben. Ez azért lehet, mert Angliában sem jártam még soha. Viszont a Pireuszi kikötőben már igen! Sajnos Jamesszel elkerültük egymást :-(
A sürgöny volt a kor mobiltelefonja és nagy előrelépés a postagalambhoz képest. Mondjuk levesnek szarabb :-) Ha lenne otthon Onedinnek sürgönygépe, akkor nem csak háromhavonta írhatna haza. Gyanítom sose lesz :-) Amúgy vigyáznia kellene az alakjára, mert kihízza a kockás nadrágját, ha a vajas-lekváros pirítóshoz Hortobágyi HP-t eszik.
A spanyol inkviziciót nem a Monty Python találta fel?
Jajj, de indulatos ez a Sarah, elküldené Macaulayt a halál ...sípszó.... "Pedig az ausztrálnak esze ágában sincs ilyesmi" :-)) Valahogy meg tudom érteni :-)
Azért kíváncsi lennék, hogy korabeli úrigyerek akart boldogan intézetbe menni.
Elizabeth körül mindig izzik a levegő. Pláne ha a tisztelt hogyvoltíró a gyanútlan olvasók érzékeit Dúlt kebellel és handjobbal hangolja be és dúlja fel :-DD
Úgy látszik Liverpoolban spanyol napok vannak a Mekdönciben.
Jajj, de kedves vagy Gabba Mester!!!
Bilkesirben sem jártam még, tudom, hibáztam.
Akkor a CR megfordult a sekélyes vízben a zátony előtt? Mekkora lehet egy vitorlás fordulási sugara? Mert azt csak kizárólag Nughop kisasszonynak hiszem el, hogy rückwärts-be tették a vitorlást és kitolattak a tengerig!

Gabba 2014.10.12. 08:46:38

@Pácsó Ármándó: ez a megfordulás dolog bennem fel sem merült, de igazad van, hogy csinálhatták? vagy erőre kaptak a székelykáposztától és úszva kitolták a csatornából hátrafelé, vagy van másik módszer is, és azt majd megtudjuk
szakértőnktől :)

Pácsó Ármándó 2014.10.12. 09:36:32

@Gabba: Vagy babgulyás volt a menü és lökhajtással oldották meg! Nagyon furdalja az oldalam a dolog. Képes lennék egy náthát is bevállalni, csakhogy megtudjam!
Még egyszer köszi, hogy együtt említettél a székelykáposztával! :-)

mijazaki 2014.10.12. 20:55:20

Felzárkóztam Onedin vonalon, élvezetes olvasmány volt, 3 hosszú estényi ideig, sőt, jobb, mint a tévés gyerekkori emlékeim (bár szerintem csak nem értettem még semmit akkor az egész sorozatból, és izgalmasabb volt akkor még Frakk, meg Kukori és Kotkoda). Várom a következő hv-t.

nandras01 2014.10.12. 21:59:21

@Gabba:
szóval az a nagy helyzet, hogy egy vitorlás -de nem csak vitorlás- úszójármű akár egyhelyben is meg tud fordulni, ha akad elég evezni tudó izmos legény, akik csónakba ülve külső meghajtásként dolgoznak a hajó orránál és a tatjánál.
vagy akár elég csak a tatjánál is, ha horgonyra állítják a hajót. nem mondom, hogy egyszerű manőver, de kivitelezhető.

Gabba 2014.10.13. 00:19:31

@mijazaki: grat a teljesítményhez, és egyben köszi. kukorihoz annyit, hogy én azt a mai napig élvezem, Márkus László egyszerűen zseniális benne

@nandras01: na, ezt se tudtam, kösz az infót, nyugodtan hajtom álomra a fejem :)

fofofo 2014.10.13. 11:48:59

És utolértem magam, itt vagyok, és remélem, mostanában nem jön még egy ilyen szünet. A poszt remek volt szokás szerint. De az James nagyon puhul, a profit helyett egy nőn töri a fejét, hát hova jut így a vadkapitalizmus?

Gabba 2014.10.13. 12:24:11

@fofofo: itt most a profit elszállt a semmibe, ezért maradt a nő :)

W.Jack. 2014.10.13. 12:46:35

Szégyenkezve kullogok csak be ide, mivel nekem roppant lassan megy a felzárkózás és magam utolérése, így elvetem azt a lehetőséget (vajh mi kel majd ki belőle?), hogy nézek majd olvasok, először olvasok és majd ha nagyon ráérek, akkor nézek is :)

Sziporkás lett a poszt, köszönet érte, akárcsak a linkekért. "Azt képzeli ez a Macauley, ő találta fel a spanyolviaszt, a spanyolcsizmát meg a spanyol inkvizíciót?!" És akkor még nem említettük a spanyol etikettet és ennek kapcsán A muskétásokat :)

W.Jack. 2014.10.13. 12:54:19

@Pácsó Ármándó: Ne tessék már tréflizni a náthámmal (ami nem spanyol, nem úgy, mint A muskétásokban emlegetett etikett), becsülettel ladikoltam így is, tudomást sem véve arról, hogy ez mellé még öregszem is :)
Nandras01-nek tökéletesen igaza van azzal, hogy csónak segítségével akár még hullámos tengeren és mérsékelt szélben is meg tudjuk mozdítani a hajót, akár még körbe is forgathatjuk, ha eléggé ügyesen és gyorsan manőverezünk, és valóban megtehetjük ezt a másik módszerrel, a kukázás néven ismert horgonyos művelettel is.

Pácsó Ármándó 2014.10.13. 13:33:09

@nughop: Gyógyulj meg minél előbb! Vonj spanyolfalat a betegség és dolgos önmagad közé! :-)
Ezek szerint így kell hajót fordítani, egyszer megnéznék egy ilyet. Köszi szépen, tudtam hogy te tudni fogod, amit én nem értek korlátozott szárazföldi eszemmel :-)

Gabba 2014.10.13. 15:29:22

@Pácsó Ármándó: azért az valahol vicces, hogy szárazföldi patkányok írnak hajózós meg tengeri kalózos posztokat :)

@nughop: bocsánat, a kukázást első körben kulázásnak olvastam, nem is értettem, mi köze a horgonyhoz... nagyon fájdalmas módszer lenne :)

amúgy meg jobbulást!

Pácsó Ármándó 2014.10.13. 17:00:41

@Gabba: Legalább ez vicces, ha a hv.-m nem :-)
Ezt a kulázós-módszert én még gondolatban sem tudtam elképzelni. Szerencsére!

W.Jack. 2014.10.13. 18:09:37

@Gabba: @Pácsó Ármándó: Nem hinném, hogy a szárazföldön vagy a kukoricán múlna ez :) Kell hozzá jó stílus, humorérzék, megfelelő szókincs, tájékozottság, tapasztalat, nem kicsi általános műveltség, jó meglátások, meg a szív és lélek (az pedig érződik, ha valami örömmel íródik). Ismeretségi köröm nagyobb részét kukorica (magyar és egyéb) emberek teszik ki, akiknek kedvelem a humorát, szövegét, karakterét, de "do is öha", az emlegetett posztok csak a ti billentyűzetetek és ujjaitok alól kerülhetnek ki. Uff :)

Gabba 2014.10.13. 18:54:35

@nughop: ezen a "do is öha" kifejezésen fél órája agyalok, de már feladom

W.Jack. 2014.10.13. 18:59:15

@Gabba: Bocsánat, kicsúszott a gyeplő a kezemből és már írásban is keverem a nyelveket, "eddig és ne tovább" akart lenni, csak megszoktam, hogy rövidebben fogalmazom meg :)

Gabba 2014.10.13. 19:24:42

@nughop: az rendben van, én is szeretem a Kevertet (rum + császárkörte), de itt milyen nyelvek keveredtek?

W.Jack. 2014.10.13. 19:52:05

@Gabba: A rum + császárkörte infot elmentettem :) Amúgy a német, illetve az ostmittelboarischon belüli weanarisch keveredett bele az írott szövegembe (a beszéltben gyakrabban benne vagyon). A hochdeutschon nevelkedettek közül csak kevesen osztják az én rajongásomat ezen dialektus iránt, pedig vannak benne magyarból átvett helyes kifejezések is (pl. a maschek=másik, teschek=tessék) :)

Gabba 2014.10.13. 20:08:48

@nughop: köszi, megint tanultam valamit

azt is csak nemrég tudtam meg, hogy az Óperencia is németből átvett szó (ober Enns)

W.Jack. 2014.10.13. 20:24:48

@Gabba: Igazán nincs mit :) Etimológiai szempontból érdekes volt számomra, hogy az általam németből ismert Tollpatsch (ügyetlen ember) a magyar talpas szóból származik, ugyanígy újdonság volt számomra többek között a Gépanek-köpönyeg, Schinakel-csónak , de az is meglepett, hogy a magyarból átvett "bássama!" káromkodás is szerepel így ebben a formában a wiener dialektusban :)

Pácsó Ármándó 2014.10.13. 20:35:25

@nughop: A sok mindenen kívül amit nem értettem, most a kukoricát nem értem a legjobban

Gabba 2014.10.13. 20:44:45

@nughop: én azt hittem, a Tollpatsch az valami indián törzsfőnök Karl Maynál :)

W.Jack. 2014.10.13. 20:49:17

@Gabba: :D igen, híres tolldíszes apatsch.

@Pácsó Ármándó: Tudok fárasztó lenni, ez tény :)

Gabba 2014.10.13. 20:53:33

@nughop: ha tolla van, akkor inkább irokéz!

Pácsó Ármándó 2014.10.13. 20:56:58

@Gabba: Ha meg fiú, akkor golyóstoll :-)
@nughop: Ez most attól független :-)

W.Jack. 2014.10.13. 21:06:35

@Gabba: Azt hittem, ha tolla van, akkor madár, és mivel a veréb is madár, eljuthatunk egy téves vérebes címhez, azaz egy másik Gabba poszthoz. Aztán rájöttem, hogy az író kéz vonalon is eljuthatunk bármelyik hv-hoz, így arra jutottam, hogy minden (logikai) út Gabba hv-hoz vezet :)

@Pácsó Ármándó: Ha kicsit kerge mint én, már akkor is lehet golyós :)

mijazaki 2014.10.13. 21:38:59

Azt hiszem, hogy gyakrabban kell olvasnom a kommenteket, mert az általános műveltségem ugrásszerűen gyarapodni fog, és kiválóan el is szórakoztat:-)
Gabba-összest szeretnék, olvasói kommentekkel megspékelve.

Gabba 2014.10.13. 23:20:00

@mijazaki: igen, vannak ilyen napok, amikor mindenki formában van :) gyere gyakran!

@nughop: ez nagyon szép levezetés volt, ma is érdemes volt felkelni :)

W.Jack. 2014.10.13. 23:40:49

@Gabba: Pedig már szinte holnap van :)

@mijazaki: Szép vastag kötet lenne, de az ötlet jó :) Hallgass Gabbára, és gyere máskor is, várunk itt a "formában"! :)

mijazaki 2014.10.14. 14:05:46

@Gabba: @nughop: Kedvesek vagytok, jövök én, amikor tudok, de általában csak olvasom a hv-kat!
Pláne, hogy van itt, aki szereti a Fekete Viperát és a Top Secret-et, Kukorit és a többit:-) Gabba, szerintem komoly rajongói tábor van itt kialakulóban:-D

higeona 2014.10.14. 15:04:46

@mijazaki: óóó, szerintem már túlléptünk a "kialakulóban" stádiumon
@Gabba: @nughop: én az Óperenciát már ismertem :)

W.Jack. 2014.10.14. 15:27:23

@mijazaki: @higeona: Fogalmazzunk úgy, hogy folyamatosan alakul és növekszik a tábor :) Nekem éppen ma reggel emlegette fel a baráti társaságom azokat a büntiben töltött tavaszi vasárnapokat, amiket egy-egy rajongói rajongó kommentemért kaptam :)

Gabba 2014.10.14. 15:43:27

@higeona: mert te okos (is) vagy!

@mijazaki: Kukoriékról kéne hogyvolt, az szentigaz

@nughop: büntibe tettek érte? hát mindjárt lecsapolom a Balatont!

Pácsó Ármándó 2014.10.14. 17:12:27

@mijazaki: Én Kukorit mindig is sajnáltam, mert általában pórul járt. A Fekete Viperát nagyon szeretem, Top Secretből csak egy vígjátékra emlékszem, Val Kilmerrel.

@higeona: @Gabba: Az Óperenciát én is ismertem!

@nughop: Ki tett téged büntibe?

W.Jack. 2014.10.14. 17:27:14

@Gabba: Az összes vitorlázó, hajózó, ladikozó, tutajozó, kajakozó, kenuzó, elevátorozó népség, valamint a fürdőzők, horgászok, halászok, kormoránok, Tutajoshaveros hattyúk, paptetűk, kabáttartók, vízipókok, árvaszúnyogok, békakirályfik és békaköznép, no meg a vízisiklók nevében kérnénk a Balaton lecsapolásának mellőzését! :)

@Pácsó Ármándó: Az akkori párom, aki egy-egy ilyen esetnél teljes napokra be tudott durculni, és kibírta, hogy egész nap ne álljon szóba velem:) De rég volt, szerintem már csak a baráti köröm emlékszik rá :)

Pácsó Ármándó 2014.10.14. 17:32:59

@nughop: Szerintem, ha a párod szeretett akkor előfordulhatott nála, hogy elfogult volt, és talán még rosszul is eshetett neki, hogy másért rajongsz. Ez ilyen. De biztos vagyok benne, hogy sikerült ezeket a dolgokat megbeszélnetek!

@Gabba: Ne csapold le lécci és folyókat se téríts el! :-)

Pácsó Ármándó 2014.10.14. 18:33:21

@nughop: És természetesen bocsánatot kérek. Te tudod a legjobban milyen buta tudok néha lenni! :-)

W.Jack. 2014.10.14. 18:54:46

@Pácsó Ármándó: Tőlem nem szükséges bocsánatot kérni, megbeszéltük már akkor is, és én már el is felejtettem. Azt viszont te tudod, hogy én milyen vagyok, egész jól együtt élsz ezzel, hisz azóta nem is voltam büntiben :)

Pácsó Ármándó 2014.10.14. 18:56:23

@nughop: Jajj, de szép az avid!!!!! Köszönöm Kedvesem!

Gabba 2014.10.14. 19:06:13

@nughop: @Pácsó Ármándó: na jó, nem csapolok le semmit, elég, hogy a Tatooint elsivatagosítottam :)

Pácsó Ármándó 2014.10.14. 19:07:58

@Gabba: Megettél mindent, valdd be! :-)

mijazaki 2014.10.14. 20:45:35

@Pácsó Ármándó: Top Secret-ből én is a Val Kilmerest ismerem, sorozatot nem.

De ha régi vígjáték-sorozatokra kell gondolnom, akkor még a kedvenceim: Nagyon különleges ügyosztály/Halló, halló!/Csengetett Mylord /Igenis Miniszter/Miniszterelnök Úr! - ezekről bármikor szívesen olvasnék hogyvoltot.

Gabba 2014.10.14. 22:32:43

@mijazaki: a Top Secret "one and only", nincs belőle sorozat, és olyanról is tudok, akinek a fejében már megfordult, hogy hv-ozni kéne

mijazaki 2014.10.14. 23:00:00

@Gabba: Én is így tudtam, mármint, hogy a Top Secret csak egy film. És jó lenne egy hv belőle, mert jelen pillanatban csak a csizmás jelenet ugrik be belőle. Megvan ugyan dvd-n, csak időm nincs, hogy a "régi" filmeket újra megnézzem, na meg persze teljesen más élményt ad az olvasás, főleg, ha jól van megírva.

Pácsó Ármándó 2014.10.15. 06:27:09

@nughop: Bevallom siettem egy kicsit. Szeretnék majd korrepetálásra járni hozzád! :-)

@Gabba: @mijazaki: Szerintem is írjon belőle Gabba hogyvoltot. Ezek a régi sorozatok mind a kedvenceim és Drebin felügyelő a király :-)

W.Jack. 2014.10.15. 11:31:45

Ma eljutottam az aktuális rész megnézéséig is :) Macauley kapcsán felmerült bennem a machiavellista üzletpolitika kifejezés, amikor kiderült, hogy bizony Charlotte-ot is kifaggatta James kapcsán, bár már a hv alapján is egyértelmű volt, hogy nem riad vissza a rendhagyó tettektől.
Hajós szemmel nézve érzékenyebben reagáltam pár helyzetre: abszolút rendezői (vágói?) bravúr, hogy amikor Baines arról mesél, hogy a vitorlások élnek, akkor úgy fogja meg két kezével a vitorlás korlátját, hogy abban simán benne van a simogatás is :) Ugyanezen érzékenységnél fogva mosolyogtam el magamat Margessonon, amikor teljes laikusként közölte James-szel, hogy ezzel a hajóval simán fel tud hajózni a folyón, látott ott már nagyobb hajókat is, és "azt hiszi", hogy elég mély a víz.
Ha már Margessonnál tartunk: Újra meg újra bebizonyosodik az ilyen helyzetekben, hogy bár James üzletember, és fofofo által emlegetett vadkapitalizmus jellemzi, annyira emberi és empatikus tud lenni, hogy elképesztő.

Végül, de nem utolsósorban visszakanyarodnék a zátonynál való megfordulás kérdésére: az hangzik el, hogy "Alchin majd visszavontatja a mély vízbe" ezért szinte biztos vagyok abban, hogy kuKázással oldották meg. Igyekeztem hozzá egy relatív rövid bemutatót keresni youtu.be/iQ28WuVgc2M?t=58s

Gabba 2014.10.15. 13:55:29

@mijazaki: @Pácsó Ármándó: felvésem emlékeztetőnek a kapufélfára :)

@nughop: köszi, annyit tanulok itt, hogy a 8. évad végeztével simán elnavigálok bármilyen vitorlást (fejben :)

Gabba 2014.10.15. 19:56:54

bár ebben az évadban még nem járt erre, de azt még mindenképpen el kell mondanom, hogy az évad beszerzéséért nagy köszönet jár AaannnaaA-nak :)

2014.10.15. 20:03:50

@Gabba: Igazán nagyon szívesen! És amint időm engedi jövök :)

W.Jack. 2014.10.18. 11:13:43

@Gabba: @Dogla: Mi is köszönjük AaannnaaA-nak, hogy segített abban, hogy minél hamarabb hozzájuthassunk a minden szombati Onedin posztunkhoz :)

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 12:31:30

@nughop: @Dogla: @Gabba: Én is köszönöm mindenkinek és vesszen Macauley! Caramba! És vivá Onedin!

W.Jack. 2014.10.18. 12:33:55

@Pácsó Ármándó: Miért pont egy karámban akarod elveszejteni Macauley-t? A miértet majd jól megbeszéljük az új poszt alatt :)

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 12:54:01

@nughop: Ó, te kis bohó! Ez csak egy spanyol indulatszó! Állítólag (és ezt csak neked árulom el, szóval titok!) az epizódcímek a Magyarországon élő mehicoi kisebbségre való tekintettel spanyolul is megjelennek az érintett Gabba-féle mesterművekben!

W.Jack. 2014.10.18. 13:34:56

@Pácsó Ármándó: Jó, hogy nem mindjárt valamelyik indián nyelven:) Csak jelzem, hogy ha ez így lészen, akkor én követelni fogom a Mo-ra fiatalkorúként keveredett németajkú rajongói tábor nevében a negatív diszkrimináció megszüntetését :)

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 13:51:13

@nughop: Miért? A mehicoi spanyol egy világnyelv! De tudod mit? Írj Maestro Gabbának, hogy a fiatal ajkad német címeket szeretne és hátha átírja a spanyolt! Tekintsd ezt tőlem ajándéknak, lemondok a javadra, mert én ilyen caballero enamorado vagyok!

W.Jack. 2014.10.18. 14:25:18

@Pácsó Ármándó: Tényleg nem kötekedni szeretnék, de valami azt súgja, hogyha ebben a formában (istenhozott mijazaki) fogalmazom meg Gabbának, hogy "mit is szeretnének az én fiatal (hihi) ajkaim" elkezdene ferdén lógni a házi áldás. Persze lehet, hogy tévedek :)

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 14:37:53

@nughop: Akkor fogalmazd át problémamentesre :-)

Gabba 2014.10.18. 14:41:42

@Pácsó Ármándó: @nughop: tegnap este óta kész, fel van töltve, a többi nem rajtam múlik...

a német vonal tekintetében vagy én vagyok gondolatolvasó, vagy ti olvastátok megjelenés előtt a posztot ...
(mondjuk Pácsó gyanús... : )

a fiatal ajkak tematikába meg e helyt nem mennék bele : )

W.Jack. 2014.10.18. 15:04:33

@Pácsó Ármándó: Folytonosan a kezem ügyében van a patikamérleg, hogy meglegyen az arany középút. (Hölgyeim és uraim, estimados señoras y señores, történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi: elkezdtem grammban mérni az utat :))

@Gabba: Nekem teljesen tiszta a lelkiismeretem (mármint előreolvasás tekintetében:)), csak annyit tudok, hogy nagyonnagyonnagyon türelmetlenül várom -és most már felettébb kíváncsian is - a következő posztot.

Én sem ragoznám, de azért ennyit muszáj: gondolatolvasás, fiatal ajkak, tematikus hetek, khmmm :)

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 15:57:20

@Gabba: :-)
És még nem is említettem, hogy @mijazaki: is kérhetné a hazánkban állomásozó japán kisebbség nevében, a címek feltüntetését hjódzsungo nyelven! (És igen, hajózási szakértőnket én csábítottam a bűnbe, bár ő ártatlan a dologban :-)

@nughop: khmmm :-)))

W.Jack. 2014.10.18. 16:06:47

@Pácsó Ármándó: Amennyiben én vagyok a hajózási szakértő, és nem nandras01, akkor érdekelne milyen bűnbe csábultam el.

Pácsó Ármándó 2014.10.18. 16:37:45

@nughop: Rád gondoltam, mint mindig és ártatlan vagy (khmm) az előre elolvasás bűnében :-)

mijazaki 2014.10.19. 21:43:47

@nughop: Hűha, most nekem nem teljesen világos, hogy milyen összefüggésben szerepelek a mondatban (pirulós szmájli).

Pácsó Ármándó 2014.10.19. 21:56:02

@mijazaki: A múltkoriban viccelődtetek valamivel amiben szerepelt a "forma" szó több értelemben és ezért említett meg Nughop téged a "forma" újbóli felbukkanásánál, utalva az előzményekre.
Ha mégis pirulnod kellene, akkor nem szóltam :-)

mijazaki 2014.10.19. 22:02:24

@Pácsó Ármándó: Ah, so! Bár illik pirulnom, mert nem emlékszem rá. Lassan úgy járok majd, mint a szőke nő a viccben: egyik tenyerére írva: Lélegezz!, másik tenyerére írva meg a neve.

W.Jack. 2014.10.20. 14:54:36

@mijazaki: Úgy történt, ahogyan azt Pácsó írta, gyenge visszautalásos poén volt, mert nekem minden képes becsípődni :)

@Pácsó Ármándó: Köszönöm, hogy válaszoltál helyettem, amíg nekem más jellegű elfoglaltságom volt.

Pácsó Ármándó 2014.10.20. 15:18:35

@nughop: Nekem is lett volna, de nem jött össze sajnos. mint ahogy ma sem. És nem akartam belekotyogni, elnézést!

W.Jack. 2014.10.20. 18:32:39

@Pácsó Ármándó: Mindig azt hittem, hogy a tyúkok kotyognak és nem a tigrisek :) És tényleg köszi, hogy válaszoltál, jólesett, hogy emlékeztél rá kapásból :)
süti beállítások módosítása