Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A SHIELD ügynökei 1x07 – The Hub

2014. szeptember 26. 13:00 - Smokey the bear

Ezúttal akciójelenettel kezdünk. Coulson ügynököt marcona katonák vallatják. Illetve egyelőre csak verik, gondolom unaloműzésképp, mert egyébként a kihallgatóra várnak. A fickó hamarosan meg is érkezik, ám gyorsan kiderül, hogy ő valójában egy beépített SHIELD ügynök, akit Coulsonék jöttek de-aktiválni, ha szabad így fogalmaznom. May és Ward törik az utat, elég sikeresen. Ki is jutnak valami jégmezőre, és naná, hogy ott várja őket a Busz, mert May ennyire zseniális, hogy még itt is le tudott szállni. Mondjuk Ming-Na Wenről el is hiszem. A kimenekített Shaw ügynök valami kis mikroizét dugott fel a saját agyába, amit most Simmons ügyesen eltávolít. Indulás a magyarul rendkívül béna nevű Tárcsába (the Hub). Persze mindenki ráizgul a dologra, csak Coulson őrzi meg a hidegvérét: le lehet nyugodni a picsába, ez egy 8-as titkosítási szintű küldetés, szóval hót titkos. Ja, vagy úgy- vonják meg a vállukat a csapat ügynök tagjai, és már mennek is a dolgukra, csak Skye puffog még egy kicsit, mert nem érti mire ez a fene nagy titkolózás. May magyaráz, hierarchia, és bürokrácia a két kulcsszó.

1_interrogator.jpg

Skye-on egyébként még mindig ott fityeg a karkötő, szóval, mint ahogy Coulson készségesen felvilágosítja, még az 1-es szinttől is olyan messzire van, hogy onnan nem is látni. Megérkeznek a Tárcsába, ami első ránézésre, egy komplett város, sok egyenöltönyös ügynökkel. Egy ezek közül Sitwell ügynök, aki elvezeti hőseinket egy hírhedt SHIELD-es vezetőhöz, Victoria Handhez. Amikor azt mondom a csapatot, akkor valójában csak Coulsont, Wardot és Mayt értem alatta, a többiek alacsony vagy semmilyen besorolásuk miatt kívül rekednek. Skye szó szerint is. Na, akkor ennyit a család után kutatásról. Hand a beavatottaknak vázolja a szitut: a grúz határ környékén, egy titkos létesítményben, szorgos kezek egy olyan fegyveren dolgoznak, ami ultrahang kibocsátásával meg tudja bolondítani az elektromos berendezéseket, akár nagy távolságból is. Néhány óra múlva kész lesz az eszköz, és használni is fogják. Mivel a fegyverek/járművek nincsenek tőle biztonságban, csak úgy nem robbanthatják fel az egész létesítményt a picsába, ezért Handnak két ügynökre van szüksége, akik elég képzettek ahhoz, hogy bemenjenek és lekapcsolják a szerkezetet. Ward egyértelmű választás a feladatra, ám társa nem May lesz, hanem mindenki meglepetésére Fitz, mert kell valaki, aki képes megbütykölni a cuccot.

Fitz egy gyors bemutatót tart bénázásból (beszorul egy fotocellás ajtóba), mire tapasztaltabb ügynöktársai menten kihordanak lábon egy kisebb agyérgörcsöt. A küldetés egyébként a csapaton belül vegyes fogadtatásra lel. Ward láthatóan nem örül, és bár most nem nyíg miatta, de látszik rajta, hogy azt gondolja, ez a szerencsétlen, képzetlen kölyök úgyis kinyiffan, mielőtt a kimenekítő csapat megérkezik, és még ezzel is őt fogja hátráltatni. Simmons nyugtatni próbálja kis barátját, nem kell hősködni. Ad neki egy elsősegélykészletet, és egy fincsi szendvicset. Még a nevét is ráírta, de édes! Már csak a szívecskék hiányoznak mellőle. Skye kb. leszarja mi van a sráccal, inkább a nagy titkolózás zavarja. Coulson bízik a terv kiagyalóiban, mert hát ők a legjobbak, és azért tegyük hozzá, aki Nick Fury mellett szocializálódik, az nem is tesz fel kérdéseket, ha nagyon nem muszáj.

Wardék úton, valahol a Kaukázusban. Fitz egy belsős sztorival próbálja meg szórakoztatni a társát, de az valahogy nem vágja, hogy mitől poén, ha valaki (természetesen Simmons, mert ki másról is szólhatna a történet) beletüsszent egy Faraday csészébe. Most már tudjuk. Bemennek egy út menti csehóba, hogy Ward kapcsolatával találkozzanak. Uri sajnos időközben elhalálozott, úgyhogy nem marad más, csak néhány meccset néző helyi erő, meg az egy kupica vodkára jutó meglehetősen nagyszámú fegyver. Hamarosan megérkezik a vezetőjük, a testes Marta, aki inkább gyorsan agyonlövetné mindkettőjüket, csak hagyják már végre meccset nézni. Lövés azonban nem dörren, mert hirtelen elmegy az áram.

7_trust.jpg

Odahaza a helyzet változatlan. Simmons konstans aggódik a „pasija” miatt, Skye pedig még mindig duzzog, hogy neki senki nem mond el semmit. Mondjuk Maytől hiába is vár segítséget. Ez a nő olyan kemény, mint a vídia, ha szabad lenne neki, tuti, hogy akkor sem mondana semmit. Skye úgy dönt, Coulsonhoz fordul. A főnök éppen Handdel beszéli át a küldetést, amikor is a nő szépen Fury igazgató több mint nagylelkű ajándékára, Tahitire, a Buszra meg a saját csapatra tereli a szót. Coulson szabadkozik, mert gondolom, már a töke kivan azzal, hogy mindenki ezzel basztatja. Mellesleg, amikor a Tahiti szóra megint automatikusan rávágja, hogy „az egy varázslatos hely”, akkor azért ő maga is kicsit megijed attól, hogy ez a reakció azért mégsem egészen normális. Skye a folyosón elkapja a főnököt az aggodalmaival, de az fapofával csak annyit mond neki, hogy bízzon a rendszerben. Kösz, a nagy semmit! Skye új bűntársra vadászik, mert ő egyedül még egy ajtón se tud bemenni. Egy kis Fitz lehetséges kínzására utaló megjegyzéssel gyorsan be is szervezi Simmonst.

A Kaukázusban eközben a helyzet fokozódik. Az előbb említett Fitz éppen fejjel lefelé lóg. Legalább életben van, és hamarosan azt is megtudjuk, hogy nem kínzásnak vetik épp alá, csak megszereltetik vele a generátort. Sikerrel jár, úgyhogy gyorsan helyre áll a nemzetek közötti nagy barátság. Gratulálok a sztereotípiák elsütéséhez. Az oroszok nagydarabok, agresszívak, sötétek, mit az éjszaka, szentimentálisak és isznak, mint a gödény. Jó, mondjuk, az utóbbiban van némi igazság, ha hihetünk oroszföldet megjárt barátaink beszámolóinak. Fitzet, a nagy öröm közepette meghívják egy italra, és hajlandóak vele üzletelni. A srác alkudozási képességén még van mit fejleszteni, de hát az vesse rá az első követ, aki vodkázás közben képes világosan gondolkodni. Hőseink egy teherautó platóján kapnak helyet, de nem sikerül észrevétlenül, a ponyva alatt ücsörögve bejutniuk a szeparatisták üzemébe, mert útközben feltartóztatják őket, és nagy lövöldözések közepette menekülniük kell.

9_stop.jpg

Skye-nak csak sikerült elültetnie a bogarat Coulson fülébe, mert a főnöknek kétségei támadtak a nagy titkolózással kapcsolatban. Egy zseniális jelenetben Coulson saját magát győzi meg arról, hogy minden jól van úgy, ahogy van, bízni kell a rendszerben, miközben May, egy árva szót sem szól, csak thai chizik, és a Coulson érzelmi hullámázásait lekövetve pont a megfelelő pillanatokban néz hatásosan. Ezt mutatom alább képekben is. A Tárcsában eközben Simmonsék is akcióba lépnek. Skye irányít, a geekcsajszi meg megy és igyekszik feltörni a rendszert. Szerencsétlenségükre épp akkor téved az üres folyosóra Sitwell ügynök. Simmons olyan bénán hazudik, hogy simán lebuknak. Sitwell már hívná is az őrséget, erre Gemma lesokkolja Fitz jó éjt fegyverével. Baj van, nagy. Eltakarítja az útból a pasast, majd –hogy azért legyen valami értelme is a dolognak- a fali panelba elhelyezi a pendrive-ot, ami majd megnyitja előttük a Tárcsa adatbázisát. Skye elküldi Simmonst, hogy kérjen Maytől segítséget, ő maga, pedig megy hekkelni.

Ward és Fitz egy vízelvezetőben rejtőzik el a szeparatisták elől. Nincs már sok idejük, mindjárt reggel, és a fegyvert beüzemelik. A nagy várakozásban azért jut idő egy kis szájtépésre. Az ürügy Simmons szendvicse. Fitz szájában már gyűlik a nyál, de azért elég rendes ahhoz, hogy Wardot is megkínálja vele. Vesztére, mert Kölyökképű kihajítja az egészet a francba. Ez egy küldetés, nem piknik, kisfiam! Fitz megsértődik, de aztán kibújik a szög a zsákból: igazából az bassza a csőrét, hogy Ward, a nagy hős mentette meg Gemmát, amikor az kiugrott a repülőből, pedig ő is megtette volna. Ward csendre inti. Coulson megkérte, hogy vigyázzon rá ezen a küldetésen, és ő ennek megfelelően is fog eljárni, majd ad egy kis tábla szagtalan, és minden bizonnyal ízetlen kaját az éhező srácnak.

16_mission.jpg

Skye behatol a Tárcsa rendszerébe, de egy pillanatra elcsábul, és az anyja után kezd nyomozni. Szorít az idő, mindjárt észreveszik a jogtalan belépést, a fiúk küldetéséről pedig még semmit sem derített ki. A józan ész végül mégis csak győzelmet arat az érzelmek felett, és Skye az utolsó pillanatokban bezárja az anyja aktáját, és a küldetés után kezd el nyomozni. Egy fontos infót tud meg: nem lesz kimenekítő csapat. Ebben a pillanatban megjelenik Coulson, aki az isten tudja, hogy talált rá. Skye elmondja, amit megtudott. Coulson kibírja röhögés nélkül. Bízz a rendszerben, mi? Skye addig üti a vasat, amíg Coulson be nem gőzöl tőle, és egy csendes sarokba rángatja be a lányt. Na, nem molesztálási célzattal, csak hogy helyre tegye a dolgokat. A SHIELD nem véletlenül titkosítja az adatokat, és határozza meg, kik férhetnek hozzá. Ha illetéktelen szereznek róla tudomást, az a terepen lévő ügynökök életébe kerülhet. Igen, ez bürokratikus, de ha nem tartják be a szabályokat, akkor nem fog működni. Talán egyszer majd egy titkot kell Skye-ra bíznia, és tudni szeretné, hogy a lány fogja-e tartani a száját? Erre Skye végre elhallgat, de annyit azért még kérdez, hogy vajon a főnök tudta-e, hogy öngyilkos küldetésre küldi a csapatát? Coulson egy pókerarc, csak annyit felel: ez titkos.

17_2_classified.jpg

Reggel lett, Ward és Fitz egy homokszínű hátizsákban romantikázik az út közepén. Nem véletlenül, amint feltűnik egy teherautó, becipzárazzák magukat, és a felkapaszkodnak a felettük elhajtó autó aljára. Simán bejutnak a titkos üzembe. Amíg Fitz az őrséget deríti fel, Ward jelez a nem létező kimenekítő egységnek, és mivel a randomnak tűnő jelzésre nem jön felelet, leesik neki, hogy innen csak saját lábukon távoznak, ha egyáltalán. Legyakja az őröket, és Fitz-cel együtt beveszik magukat a csarnokba, ahol a fegyver található. A hatástalanítás eltart egy ideig, és mivel Fitz túl magabiztos, Ward felfedi előtte, hogy nem jön értük senki, majd, mint jóságos bátyó arra kéri, a srácot, hogy amint végeztek, mentse az irháját. Erre Fitz menetrendszerűen megsértődik, ő nem gyáva, és Simmonsért is kiugrott volna a repülőből, ha Ward nem előzi meg. Kölyökképű csitítja, ezt ő is tudja, és nyugodjon meg Gemma is. Fitz hajthatatlan, Coulson ügynök vele is beszélt az indulásuk előtt, neki meg Wardot kell megvédenie, szóval együtt maradnak, lesz, ami lesz. Egyébként meg éhes.

Közben a Tárcsa irányítójában verbális farokméregetés folyik. Hand azzal nyit, hogy nem nézi jó szemmel, ha az embereit fényes nappal lesokkolják. Coulson meg azt nem, ha visszatartják előle az infót (aha, szóval ő sem tudta!). Az ügynöknőt nem hatja meg a dolog, ha elmondta volna előre, akkor sem változott volna semmi, ráadásul a legtöbb küldetés menekülési terv nélkül van megkoreografálva. Barton és Romanoff ügynök például sohasem igényli a felmentő sereget! Ja, igen- feleli Coulson-, de ők ezzel tisztában vannak. (Aki nem, az nézze csak meg nyugodtan a Bosszúállókat, és érteni fogja miért- jegyzem meg közben halkan.) Hand direkt nem akarta sokkolni Fitz-et azzal, hogy előre beijeszti, és egyébként ott van még a megbízhatatlan Skye is a csapatban, aki miatt amúgy is ügyelnie kellett kinek, milyen infót ad ki. Coulson teljesen kikel magából: ezek az ő emberei, hadd döntse már el ő, kinek, mit mond el, mert ő tudja mennyit érnek és mire képesek! Talán- felei Hand-, de Coulson ügynöknek is meg kell bíznia a rendszerben! Elnézve Coulson fejét, az a vonat már elment.

Az immár May-jel kiegészült lányok visszatérnek a Buszra, és a kimenekítést tervezik. Coulson már ott várja őket, és segítségnek ajánlkozik (vagy csak nem akar lemaradni a Buszról). Amikor Skye közbeveti, hogy itt nem mindenki 8-as szintű, akkor Coulson csak annyit felel, hogy nincs is szándékéban megvitatni a dolgot senkivel. Mennek és kész. El is kél a segítség. Fitz hatástalanítja a szerkezetet, Ward jelez, mire a SHIELD megindítja a légi csapást. Ha az égi áldás nem lenne elég, a szeparatisták is rájönnek a turpisságra, és lőni kezdik ügynökeinket. A nagy lövöldözés majdnem rossz véget ér, hőseink már a gyár udvarán állnak, az ellenség túlerejével szemben, amikor megjelenik a Busz, és a hajtóművével úgy fújja el a gonoszokat, mint a tollpihét. Megjött a Lovasság! Értem én, hogy idevágó becenév, de akkor is béna. A Buszon nagy az öröm. Simmons boldog, hogy egyben láthatja a fiúkat (különösen az egyiket), Fitz meg rendes, és azt hazudja, hogy jó volt a lány szendvicse. Ward egy biccentéssel jelzi a srácnak, hogy mostantól talán embernek fogja tekinteni. Csak Skye szomorú, mert nem sikerült semmit kiderítenie a családjáról. Coulson jön felvidítani a hírrel, hogy ahogy megígérte utánanézett egy s másnak, és annyit megtudott, hogy Skye anyja SHIELD ügynök volt. Hoppá! Mást nem, de majd még nyomoz. Skye-nak egyelőre ez is elég. Coulson visszamegy az irodájába, ahol May éppen Skye anyjának dossziéját lapozgatja. A főnök többet tud, mint amit elmondott a lánynak az előbb, de jobbnak látta megtartani a titkot. May-jel megegyeznek, hogy kiderítik, pontosan mi is történt. Nekünk egyelőre csak két fénykép jut Skye-mamáról: egy arckép és egy másik, amin vérbe fagyva fekszik valahol. Na, ez még izgalmas lesz.

Utolsó utáni jelent. Van még egy nagy titok itten: Coulson csodálatos feltámadása. A főnök megpróbál maga utánajárni a dolognak, de a telefonos operátor szerint nincs hozzáférése a saját aktájához. Ha szeretne, akkor azt magától Nick Fury-tól kell kérnie. Coulson ledöbben, valamiért nagyon nem akarják, hogy megtudja az igazat.

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabba 2014.09.26. 13:58:01

dupla hv, yeah!

nekem ez a rész is tetszett, látszik, hogy nem vagyok hardcore fan :)

Is 2014.09.26. 15:43:13

Ez a rész így belegondolva és elolvasta a jobbak között volt az évad első kétharmadából. Persze, egy rakás kiszámítható fordulattal, de akkor is.

Yobbágy Fery 2014.09.26. 20:11:49

"Coulson jön felvidítani a hírrel, hogy ahogy megígérte utánanézett egy s másnak, és annyit megtudott, hogy Skye anyja SHIELD ügynök volt."

Nem tudom, hogy csak a magyar változatot sikerült félreferdíteni (láttam eredetiben, nem kínzom magam a szinkronnal :)) vagy Smokey the bear nézte be, de Coulson azt mondja Skyenak, hogy egy Shield ügynöknő vitte be az árvaházba, hozzá is teszi, hogy nem tudni, hogy az anyja volt vagy csak a küszöbön találta a csecsemőt.

Smokey the bear 2014.09.26. 21:37:25

@Yobbágy Fery: igen, sajnos ez valóban félrement részemről egy kicsit. Tényleg nem állítja, hogy az ügynök az anyja volt.
süti beállítások módosítása