Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 1x12 - Same Exactly (ÉVADZÁRÓ)

2014. június 25. 09:00 - AaannnaaA

Ray és Avi végre nyomra bukkant, bár egyelőre nem Sully, hanem Eddie került elő: épp a táskányi lóvéval (ami Ezráé, ugye) igyekszik a vasútállomásra. Hőseink kocsiból ki, majd cefet üldözés kezdődik, végül csak azért járnak szerencsével, mert Eddie kifut az állomás mögötti parkolóba, ahol eldurrantja egy kocsi. Életben marad, Ray azonnal hozzá lép, persze nem a homlokát törölgetni, hanem kipréselni belőle némi infót Sully és Tiny fellelhetőségéről. Az öreg annyit mond, hogy Santa Monicában vannak, meg egy hely nevét, amit egyelőre nem tudok beazonosítani. Egy járőr közeledik, ezért Ray hallgatásra utasítja a sérültet azzal, ha kussol, nem lesz baja; Avi felkapja a pénzes tatyót aztán elviharzanak.

A táska hamarosan Ezra irodájában landol, ám hősünk alig lép be vele, főnöke ennyit mond: „Egy szót se!” Miért is? Mert a kanapé sarkában Barnes ügynök terpeszkedik: Rayért jött, aki szerinte megölte Van Millert. Ő azonban helyén hordja a tökeit, még a tappancsát is előre tartja azzal, hogy Frank nyugodtan tartóztassa le, mert tudja, ez nem fog megtörténni: A) mert nem ő tette B) mert az ügynöknek nincs semmilyen bizonyítéka. Inkább kér 12 órát, hogy bebizonyítsa az igazát, és kérését nyomatékosítandó kivesz a táskából egy köteg lóvét, és a férfi tappancsába nyomja.

1.jpg

A teremben Bunchy és Terry pakolásznak, és közben beszélgetnek, utóbbi magához képest meglepően kiegyensúlyozottnak tűnik; kijelenti, hogy mostantól nem a teremben lakik, hanem a lakásában (ahol faterja is van, ugye), aminek örömére kap egy nagy ölelést bátyjától.

A Donovan család (mínusz apu) gyönyörű tengerparti szállodába költözött, Conor ki is használja a full kiszolgálást, hörcsögként tömi a bucit; nővére szerint csak bánatában eszik, de a srácnak nincs ennyi sütnivalója, maradjunk ennyiben. Kijelenti, hogy neki ugyan nem hiányzik a suli (ahova most értelem szerűen nem járnak), ha Izraelben lennének, már belépett volna a hadseregbe. Bahh! Bridgetnek is kábé ennyi a véleménye, mert hagyja a francba tesóját és anyjukhoz megy. Abby azonban csak az ágyban hever, nem hajlandó onnan kikelni, sőt még lányára is vakog, mikor az megpróbálja kimozdítani. Depresszió lesz ez, én mondom.

2.1.jpg

2.2.jpg

Ray Avit és Lenát baszogatja, hogy találják meg a helyet, amit Eddie említett – egy kajálda lesz az ha jól értem, csakhogy sok van belőle, Tiny viszont elég jellegzetes, szóval meglesz előbb-utóbb. Inkább előbb kellene, mert a 12 óra ketyeg lefele. Lenáék értenek a szóból, pattanak az asztal mögül és terepre indulnak, de Avi még főnöke után kiált: ránézzek a családodra? Nem kell. Asszonyt felhívtad? Ray felhúzza magát, elküldi a francba az önjelölt családterapeurát, én meg csendben vigyorgok.

Közös lakásukban Bunchy apja dolgait pakolja, mikor az öreg belép, és meglepve konstatálja fia viselkedését. Az kijelenti, hogy az faterja szíveskedjék távozni, mert rossz hatással van rá. Mick ledöbben, próbálná menteni a helyzetet, de legkisebb fia hajthatatlan; sőt előhozza a Danny atya témát, felhánytorgatja faterjának, hogy hiába szólt, hogy itt van a városban, az tojt rá, így másnak kellett megoldania ezt a problémát. Örege kérdi, mégis mi történt? Bunchy elmeséli a lényeget, mire Mickey annyit kérdez, hogy "Ray hogy érzi magát"? Kérdezd meg tőle! - jön a jogos riposzt.

3.1.jpg

3.2.jpg

Sully a tengerparton lepattant csövesek között őgyeleg, aztán kiköt egy fejre és alkatra hozzá némileg hasonlító tag mellett, és háromszáz dollárt kínál neki az irataiért. A fazon bólint, bemennek a közeli nyilvános rötyibe, ahol gyilkosunk előkapja a tárcáját, a hajlesz meg egy kést. Sully morcos lesz, de azért nem kell félteni, pillanatok alatt elveszi a pengét, aztán nekiugrik a tagnak – a részleteket nem látjuk, csak erősen gyanítjuk.

Nemsokára bizonyosságot is kapunk róla, mikor véres cipőben lohol be motelszobájukba, ahol Tiny épp főzőcskézős műsort nézne a tévében (ahogy a fejét elnézem, simán megnyalogatná a képernyőt, ha lenne benne kalória). Sully Eddie-t küldené új cipőt venni, de ő eltűnt, ahogy a pénz is, amin a gyilok meglehetősen bepörög, levetett véres cipőjével őrjöngve püföli az óriás fejét, aki nyüszítve tűri mindezt (mehh!). Mikor befejezi, közli, hogy kinyiffantotta a hajléktalant, de nem talált nála iratokat. Látja, hogy társa mennyire kiborult a viselkedésétől, ezért kijelenti, hogy mégis magával fogja vinni a Maldív-szigetekre (társalkodónőnek), aztán elnézést kér a cipővel verésért.

4.1.jpg

4.2.jpg

Mickey Conort hívja, aki persze mindent ellocsog: fater ismeretlen helyen, mi egy szállodában vagyunk, anyu ki sem kel az ágyból, stb. Az öreg kérdi a hotel nevét, és gyanítom választ is kap rá, de mi ezt már nem látjuk, irány Ray irodája. Terry érkezik egy adag lelkizésre, meglehetősen ki van akadva a gyilkosság miatt. Szemére veti tesójának, hogy gyerekként nem mondta el, mit művelt vele a pap, mire ő visszavág: te sem mondtad, pedig te voltál az, akivel kezdte. Terry bólint, majd mielőtt távozik tesója még elrebegi, hogy hagynia kellene Francest elmenni a történtek után, de öccse visszavág: te könnyen dumálsz, van családod. Na ja. Ekkor Lena telefonál a hírrel, hogy megtalálta a kajáldát, ahol Tiny minden nap megfordul. Ray oda indul, asszisztensét pedig a családjához küldi, hogy nézzen rájuk.

5.jpg

Abby szendergésből ébred, majd vigyázzba ugrik ijedtében, mert az ágyban Mickey héderezik mellette. Az öreg mentegetőzik, nem akarta a frászt hozni menyére, csak eljött megnézni hogy van, és elnyomta az álom az ágyon. Az öreg bepróbálkozik a kérdéssel, hogy a kanapé kihúzható-e, de Abby beint, nem fogsz itt maradni (ezek szerint nincs hova mennie, hogy Bunchy kirakta). Mick kiosztja, hogy viselkedjen szülőként, és szedje össze magát, de a „bagoly mondja” kezdetű mondatot kapja válaszként, ám ő nem enged.

Tiny a megszokott kajáldájában – mint minden reggel – nyitásra vár, hogy nekiugorjon, és iszonyú mennyiséget (két megpúpozott tányért) vegyen magához, de végül nem lesz zabálás, mert Ray csüccsen le vele szembe. A melák menekülne, de ő nem hagyja, és elég erős felütéssel kezdi a beszélgetést: Sully meg fog ölni. Tiny nem tiltakozik. Hősünk tovább üti a vasat, elmondja, hogy megtalálták Eddie-t, visszaszerezték a lóvét, viszont egy miller még Sullyéknál van, azt szeretné visszakapni. Tiny ki van borulva, egyáltalán nem akarta megölni Sean Walkert, ő volt a kedvenc színésze. Hehh. Ray érzi, hogy eljött az idő egy ajánlatra, ezért elmondja, hogy ha visszakapja a pénz felét, segít a szökevényeknek eljutni a Maldív-szigetekre, de melákunk nem nagyon akarja átadni az üzenetet főnökének, nem bízik benne többé. Inkább kuncsorog, hogy had dolgozzon Raynek, aki erről hallani sem akar.

6.1.jpg

6.2.jpg

A Donovan gyerekek a medence mellett napoznak, mikor nagyapjuk megjelenik. Igazából csak Bridget örül neki, mert Conor túlzásba vitte a zabálást, és épp fetreng. Érkezik Abby is, és elrángatja apósát némi négyszemközti beszélgetésre, bár inkább lebaszásnak lehetne nevezni társalgásukat. Az asszony kérdi, hogy az öreg tudta-e, hogy legidősebb fiát is molesztálták, mire ő bólint, de próbálja terelni a témát. Menye azonban nem hagyja annyiban, és farkasnak nevezi a férfit, aki adja a hülyét, hogy ne kelljen értenie a célzást, ám végül elismeri, hogy valóban sok problémának volt az okozója, de arra fogja, hogy elfoglalt volt, hogy eltartsa a családját. Ja, drogkereskedéssel, jön a riposzt, és ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. Abby azt akarja, hogy tűnjön el, de Mick maradna, nagyon szereti az unokáit. Szeresd inkább a saját fiaidat, mondja az asszony, aztán faképnél hagyja (ilyenkor nagyon bírom ezt a nőt, csak mondom).

Tiny kaját hozott főnökének, és kivert kutya képpel ácsorog, miközben az arról morog, hogy átműtteti az arcát, hogy ne ismerjék fel, aztán elkaffogja a lényeget is: Raynek üzenem, nincs alku.

7.jpg

Hősünk az irodába érkezik éppen, mikor apja hívja bűnbánó hanggal, hogy találkozzanak, beszéljenek, aztán lelép a városból. A férfi nem nagyon akar hinni neki, de rááll, hogy egy óra múlva összefussanak a teremben. Ezután Ezra szobájába lép, ahol Deb kezében Sean Walker lánya pihen. Főnöke elújságolja, hogy megkérte egykori szeretője kezét, akinek Ray gratulál. A nő magukra hagyja őket, ezután megbeszélik, hogy Sully visszautasított az ajánlatot, szóval más módon kell előkeríteni; a részleteket még nem tudjuk meg.

A hotelbe megérkezik Lena, a medence partján csak Bridgetet találja, mert anyja öccsét istápolja éppen. Mielőtt bármit mondhatna, a lánynál eltörik a mécses, ezért elrángatja sétálni, hogy lelkizzenek egyet. A gyerek – nem túl meglepő módon – ki van akadva apjára, többek között azért, ahogy Marvinnal bánt, de Lena kontráz, és elmondja, Ray neki milyen sokat segített, szóval Bridget legyen szíves jobban megfigyelni aput, és rá fog jönni, hogy igenis jó ember. Oké. Donovananyu ezalatt lefekteti kajától kipurcant fiát, majd visszabattyog a szobájába és érzelmes üzenetet hagy a férjének (Ray telója rögzítőn van), amiben könyörög, hogy menjen értük.

8.1.jpg

8.2.jpg

Sullyék moteljében a takarítónő épp az ágyaikat rakja rendbe, miközben a két bűnöző kártyázik, amikoris a tévében elhangzik a felhívás, miszerint a körözött gyilkost, Patricky „Sully” Sullivant Santa Monicában látták. Persze a nő is látja a híreket, azonnal vigyázzba vágja magát, gyilkosunk pedig hozzá lép, ám megmurdelni már nem tudja, mert odakintről kopogás hallatszik – kolléganője érdeklődik utána. Takarítónőnk válaszol, majd repülőrajtot vesz a bejárathoz, és elmenekül. A vén gyilok az azonnali pucolás mellett dönt.

9.jpg

Mickey egyedül csücsmörög a terem egyik ócska foteljében mikor fia megérkezik. Az öreg bűnbánással próbálkozik, majd megkérdi, Ray mégis miért akarta megöletni? Az csak vigyorogni tud a kérdésen, egész listája lenne, amit bűnként felsorolhatna faterjának. Ott van mindjárt Terry esete, mire az öreg bólint – tényleg le kellett volna állítanom az utolsó meccsét, de azt hittem kibírja, hogy bucira verik a fejét. Hát nem. Második strigula: anyánk haldoklott, miközben te Claudette-tel cicáztál. Az öreg újfent elkenné a bűnét: szerelemre nincs mentség. Na ja. Harmadik rossz pont: kábszert árultál és bankot raboltál, de erre is megvan a magyarázat – nem értettem semmi máshoz, és te végül böribe juttattál olyasmiért, amit el sem követtem. Lószart, kontráz a fia, ott biztonságban érezted magad Sully haragja elől. Mick hevesen bizonygatja, hogy mindig is Ray volt a kedvenc fia, mert ők nagyon hasonlítanak egymásra, sőt, tök egyformák.

Hősünkből ez a kijelentés csak egy flegma vigyort vált ki, aztán felsorolja apja legnagyobb vétkét: anno elmondta neki, hogy mit tett vele Danny atya, mire ő válaszul bucira verte. Azóta halott a számára, 10 éves kora óta holtan akarja látni. Hát ez kemény! Mick a könnyeivel küzd, és szívből sajnál mindent, de elsőszülöttje elküldi a faszba. Ekkor lép be Avi azzal, hogy Sully elfogadta az ajánlatukat, a kikötőben akar találkozni, indulni kell. Donovanapu utána szól, hogy mégis mit tervez, ám ő szó nélkül elbaktat.

10.1.jpg

10.2.jpg

Bunchy az utcán kutyagol (az ominózus templom közelében), mikor egy kisfiúnál meglátja a bringáját. A srác megáll, ő pedig hozzá lép, és a járműről kérdezi. A gyerek rögtön elismeri, hogy nem az övé, de azzal védekezik, hogy találta. Semmi gond – jön a válasz – csak meg akartam nézni, azzal útjára engedi a fiút. Ahogy ő maga is továbblép, meglátja egy fára kifüggesztve az „eltűnt” Danny atya képét, amire vet egy sztoikus pillantást, majd tovasétál.

A terembe Frances jött Terryhez, és naná, hogy a pap a téma – a férfi bevallja, hogy meghalt, de részleteket nem akar mesélni, mondván Bunchynak megvolt rá az oka, miért lőtte le, az az ő dolga. A nő kijelenti, hogy ez a dolog kettejük közé fog állni (na ja, meg a tény sem mellékes, hogy férjnél van, teszem hozzá én), Terry erre üvölt egy kört (!), miszerint ő ilyen, ha nem tudja elfogadni, kezdjen az információval, amit akar.

11.1.jpg

11.2.jpg

Ray és Avi a kikötőben várják Sullyék felbukkanását, akik meg is érkeznek: elöl a vén gengszter, mögötte Tiny két táskával, leghátul pedig – tessék az állakat felkötni: Mickey baktat egy bőrönddel. Fia döbbenten les, mire a faterja elkaffogja, hogy itt már nincs maradása, ezért lelép egy régi haverjával, bazmeg. Sully stukkert ránt, de hősünk csak az útleveleiket veszi elő. Tiny átadja a pénzt Avinak, ám Sully hirtelen beledurrant az ex-Moszadosba! Bassza meg a kurva… Avi kiterül és nem mozdul, Mickey szemei majd kiesnek a helyükről. Tiny is fegyvert lóbál, a gyilkos pedig elpötyögi, hogy ezt figyelmeztetésnek szánta, hogy hősünk szíveskedjék jól viselkedni. Nem mellesleg az egész lóvét meg fogja tartani, most már csak a hajóig kell elavászkolódniuk, amit Ray a menekülésükhöz biztosított – odáig is szíveskedjék mutatni az utat (Tiny pisztolyával a bucija mögött, csak a mihez tartás végett).

A hajón Barnes ügynök ácsorog, aki meglepődve konstatálja az érkező csapatot, ahogy elnézem nem pont erre a felállásra számított. Mindenesetre fegyvert ránt, és közli Sullyval, hogy ő az FBI ügynöke, mire az kontráz: én meg az FBI legkörözöttebb embere, úgyhogy baszd meg magad. Patthelyzet van, mert ha Barnes lelövi Sullyt, Tiny elsüti a Ray fejéhez tartott stukit (ebben azért nem lennék teljesen biztos). A gyilkos utasítja Mickeyt, hogy vegye el az ügynök fegyverét, amit az Ray bólintására át is ad. Sully indulna elfele, ám ekkor Donovanapu felé fordul, és egy laza mozdulattal fejbe durrantja (!!), fia pedig Tiny pisztolyát veszi el és löki a vízbe a melákot! (Nézzük meg az eseményeket galériában, mindjárt itt lenn.)

FBI ügynökünk kap Tiny fegyverével egy váll-lövést hősünktől, amit meglehetősen morcosan nehezményez, de ő nyugalomra inti, miközben a fegyverről leszedi az ujjlenyomatát és Sully kezébe nyomja, míg a halott kezében lévőt behajítja a tengerbe. Mickey visszaadja az ügynök stukkerét (így a hivatalos felállás a következő: Sully rálőtt Frankre a nála lévő fegyverrel, mire az fejbe durrantotta a sajátjával. Ügyes.) Ray utasítja az ügynököt, hogy hívjon mentőt (gondolom Avinak), de ő először ezt nem akarja, mert mégis hogy magyarázza meg hőseink jelenlétét? Úgy, te fasz, üvölt rá Ray, hogy felfogadtál minket Sully felkutatására – ezzel elrohan, apja lassan baktat utána.

A parton Avi mellé térdel, aki szerencsére él, és még arra is van ereje, hogy diagnosztizálja magát: átlikadt a tüdeje és pár bordája. Főnöke óvatosan az ölébe húzza a sérültet, hogy maga vegye át a seb kézzel nyomását. Ekkor ér hozzájuk Barnes és a vízből kihalászott Tiny, akiről ügynökünk kérdi, hogy mi legyen vele? Irány a börtön, mondom én, ám Ray rábízza a döntés Frankre, aki elengedi a melákot, így az lassított ütemben elkocog.

Hajnalodik, mire fotósok serege között pár ügynök hullaszállítóba lapátolja Sullyt a büszkén feszítő Barnes kíséretében, amit Donovanapu és elsőszülöttje távolról figyel (utóbbi Avi vérével az ingén). Mick büszkén kijelenti, hogy megmentette a fiát, így már kvittek, de ő ezt rohadtul nem így gondolja. Átad egy köteg lóvét a faternak, és utasítja, hogy húzzon melegebb éghajlatra, azzal kocsiba száll és elhajt.

A kórházba megy Avihoz, hogy aztán a betegágya mellett kuksoljon hulla fáradtan, míg az érkező, eléggé kiborult Lena le nem váltja. Tetszik, ahogy a csaj hűséges kutya képpel leül Avi ágya mellé, és úgy szorongatja a kezét, mintha attól remélné a gyógyulását. Az előtérben Ray lehallgatja felesége üzenetét, amelyet az még előző nap a hotelszobából hagyott, és ami meglehetősen szívszorító, ezért oda indul.

14.1.jpg

14.2.jpg

Terry, Bunchy, Daryll és Potato Pie bokszmeccset néz tévén a teremben, mikor betrappol Mick a bőröndjével meg egy üveg piával, tölt mindenkinek aztán letelepszik közéjük, és koccintanak az „életre!”. Rögtön utána sunyin megkérdi, hogy ugye megvan még itt Bunchy egykori ágya?! Aha, jön a lakonikus válasz Terrytől.

Bridget baktat a tengerpartra, ahol az egyik nyugágyon apja fekszik kiterülve a még mindig véres öltönyében. A gyereknek szeme sem rebben, leül egy másik napozóágyra és olvasni kezd. Érkező öccse már nem tér ilyen könnyedén rendre a látvány felett, és kérdi, apjuk halott-e, de a lány leinti: csak alszik. Megérkezik anyjuk is, szó nélkül a férje mellé fekszik a nyugágyra, aki fel nem ébred ugyan, de reflexből átkarolja az asszonyt. Így a Donovan család enyhén morbid látképével zárjuk az évadot, folytatás hamarosan.

15.jpg

Címkék: Ray Donovan
1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2016.12.31. 12:03:35

Jó kis évadzáró volt, bár sejtettem, hogy valahogy Sullyval viteti el Ray a balhéját. Bár ez abból még nem derült ki, szóval ahhoz képest elég nyugodt volt, hogy lejárt a 12 óra. Mondjuk Frank akkora halat kapott, hogy csak győzze kihalászni. :)
süti beállítások módosítása