Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ray Donovan 1x05 - The Golem

2014. február 27. 15:00 - AaannnaaA

Ezrával indítunk, késő este kellemes andalító zenei aláfestésre tekeri a kormányt valahol a városon kívül, mikor egy pillanatra leveszi a szemét az útról, és rögtön el is üt valakit. Remegő lábakkal száll ki a kocsiból, de többet most nem tudunk meg, hanem Avira váltunk, aki (szerintem az előbbi események másnapján) Raynek magyarázza a bizonyítványt, azaz azt, hogy Mickey miért nem a böriben csücsül. Igazából ő sem érti, mi csúszott félre, mert az öreget lefizetett bűntársa tényleg bemószerolta (a kiadott körözésről már ne is beszéljünk, ugye); de arra rájött, hogy Mickey egy férfival találkozott többször a szabadulása óta, ő lehet a kulcs az ügy megoldásához. Fotót is mutat a tagról, bár egyelőre csak mi tudjuk, hogy Miller ügynök az. Avinak jók a megérzései, mert felveti a logikus magyarázatot: ha az öreg öt évvel korábban szabadult a kelleténél, és még a pap megölését is megúszta, talán ez az egész RÓLUK szól, mármint a „problémamegoldó” csapatról; mi pedig csendben bólogatunk.

Kicsit később Ray kocsiban ül, mikor Lee meglehetősen morcosan hívja, miszerint Ezra nem jelent meg az irodában, és nem veszi fel a telóját sem. A beszélgetés Lee részéről vadállati üvöltésbe megy át, hősünk ezért egyszerűen bontja a vonalat.

1.jpg

A Donovan család maradék része otthon készülődik. Conor meglehetősen dühös lesz, mikor rájön, hogy büntiben van azért, amit Feldman fiával művelt. Azzal érvel, hogy az apja nem szólt a büntetésről, de Abby tojik rá – nincs mobil, se tv, se internet, se otthonról elmászkálás... Bridget egy pillanatra egyedül marad a konyhában, mikor Marvin, a szomszéd srác kopog be az ajtón, és arra próbálja rávenni, hogy lógjon a suli helyett inkább vele. A lány erre nem hajlandó, és elzavarja idióta udvarlóját.

Terryre váltunk, aki végre bejutott Frances bugyijába, épp egy menetet zavarnak le a férfi ócska szobájában. Utána azonban a nő olajra lép, mondván dolgoznia kell, amit Terry meglehetősen nehezményez, ő inkább hancúrozna még egy kört. Mikor kérdi, hogy találkozhatnak-e később, csak egy „talánt” kap válaszul – hát ez elég vérszegény.

2.1.jpg

Bunchy és Mickey bankban vannak, előbbi pénzét letétbe helyezni. Az öreg megjegyzi, hogy legutóbb mikor bankban volt harisnya volt a fejét – felnyihogok a röhögéstől. Az alkalmazott eléggé meglepődik a kompánián, pláne az általuk letétbe helyezni kívánt összeg nagyságán (amit a srác az abuzálása megváltásaként kapott, ugye), de aztán sikerül a műveletet végrehajtani. Bunchy benyögi, hogy kápéra is szüksége lenne, mire fater megdobja 200 dolcsival. Ray eközben alternatív lakásából Ezrát hívja, de főnöke telefonja ki van kapcsolva, ő pedig stukkert tölt, mint aki valami rosszra számít.

Mickey a banklátogatás után elküldi idióta fiacskáját, hogy vegyen egyedül biciklit, rá ugyanis Miller ügynök vár, nyilván ezt az információt nem akarja megosztani a gyerekkel. Avi távolról figyeli az ügynök kocsijába szálló Donovan fatert.

2.2.jpg

Ray a szobája magányában várakozik (vajh’ mire?) töltött fegyvere társaságában, mikor kopognak, az ajtóban azonban nincs senki. Conor hívja telefonon, de lerázza a fiát azzal, hogy a büntetése jogos, viselje el. Ekkor újra kopogást hall, ő pedig stukkerrel megerősítve tépi fel az ajtót, ahol nem kis meglepetésére Ashley áll (ő ugye a színésznőcske, akit hősünk megmentett perverz rajongójától; nem mellesleg Stu Feldman csaja, valamint Ray „rajongója”). A férfi kitessékelné, de ő nem hajlandó távozni, mert egy kósza numeráért jött – ezt nyomatékosítandó azonnal vetkőzni kezd. Raynek megszólal a mobilja, közben Ashley a fürdőszobába rongyol egy szál pólóban és bugyiban egy bilincs társaságában.

Mielőtt a részleteket megtudnánk kiderül végre Ezra holléte, Deb (az öreg szeretője) hívja ugyanis hősünket, miszerint Goldman balesetet szenvedett és most kórházban színyel. Ray azonnal indulna, de ekkor szembesül vele, hogy Ashley a fürdőszobában odabilincselte magát a törölközőtartóhoz, a kulcsot pedig a szeme láttára húzza le a rötyin. A férfi faarcal távozni készül, mire a nő sikítozást helyez kilátásba – ezt is ki lehet azonban védeni: hifi hangereje kakaóra fel, Ray pedig balra el. Hehh.

3.jpg

A kórházban Deb meglehetősen kiborulva fogadja hősünket a hírrel, miszerint Ezrának eltűnt a balesetelős autója, ő maga pedig nagyon zavart, mióta rátalált. Most épp CT-n van, a szerkezetből üvölt kifelé segítségért – ahogy elnézem tényleg zizi. Ray szól hozzá mikrofonon, így végre megnyugszik. A vizsgálat után a szobájában Ezra bevallja beosztottjának, hogy elütött valakit, a holttestét pedig a csomagtartóba tette. Oké, és hol a kocsid, jön a kérdés, Ezra azonban erre már csak zavarosan hadovál, ezért Ray sürgősen olajra lép, hogy intézhesse az ügyet.

Abby egy kávézóban üldögél, mikor egyik jógázós társa lép hozzá, aki amúgy életviteli tanácsadó, és persze kiszúrta, hogy a nőnek gondjai vannak, most pedig felcsap gyóntató papnak, vagy éppen kérdezőbiztosnak – ki hogy érzi.

4.1.jpg

Ray beér az irodába, először Lenát hívja, hogy kerítse elő Ezra kocsiját, majd Lee-vel vívja meg a szokásos szájkaratéját. A kisfőnök baromi pipa Ezra állapota miatt, és Conor miatt is, végülis egy menő ügyfél fiacskáját kólintotta buksin. Megfenyegeti Rayt, hogy kirúgja, de az tökéletes nyugalommal annyit válaszol, hogy őt nem szokták kirúgni. Erre Lee-nek sincs több érve, indulnak inkább ügyet intézni. A tárgyalóban ugyanis egy házaspár vár rájuk, az asszony az ügyvédjével, ők „képviselik” a férjet. A pár női tagját ismerjük, az előző részben az ő félrekuffantása közben bukkant elő a falból az ominózus poloska, az ügy végeredménye pedig Rayék bukása és hősünk arckarmolása lett (aki esetleg nem emlékszik, az előző rész hogyvótjában csatoltam a jelenetről videót).

4.2.jpg

Ashleyhez térünk vissza a fürdőszobába, aki unalmában most éppen azzal szórakoztatja magát, hogy a lábát borotválja. Sikerül felsértenie a bőrét, mire a kiserkenő vérrel a tükörre kezdi felírni a nevét, de csak az első két betűig jut, aztán elfogy az utánpótlás. Abby eközben még mindig vallatás alatt áll, jógázós társának az életéről beszél, de mikor a nő túl személyeseket kérdez, lepattintja a francba, és odébb áll.

Bunchy beszerezte a bringát (nem is akármilyet), és aktívan használja az utcán. Komolyan, mint egy nagyra nőtt ovis. Még kalózos zászló is van rajta. Jön egy ránézésre húsz évvel fiatalabb srác, neki lehet dicsekedni a szerzeménnyel. Na jó, haladjunk.

5.jpg

Ezra már hazatért az otthonába, épp zenére relaxál, mikor megérkezik Mickey – ettől rögtön megnyúlik a képe, de azért beengedi. Pohár üdítő mellett állnak neki kedélyesen társalogni, melyben Mickey simán leszarozza vendéglátóját, és elküldi a halál faszára, amiért anno segített őt ártatlanul böribe zsuppolni.

Ezra szánja-bánja azóta is, hiszen a gyilkosságban Mickey tényleg ártatlan volt, viszont az igazi elkövető (Sean Walker, láttuk őt és hallottuk a szitut már a korábbi részekben) az ő drogjától volt betépve. Nem mellesleg azonban idősb Donovan akkor már amúgy is hullajelölt volt, mert túl nagy embertől nyúlt le lóvét. Mickey elismeri, hogy így volt, Claudette miatt csinálta az egészet, rajta akart segíteni a lóvéval. Ha már így a nőkre került a szó, Ezra beismeri, hogy nemrég elhunyt felesége, Ruth volt az egyetlen, akit igazán szeretett – apró szépséghiba, hogy szeretője, Deb pont ekkor lép be némi harapnivalóval. Szerencsétlen nő csendben leteszi a tálcát, és kisomfordál.

6.jpg

Az irodában a válófélben lévő házaspár veszettül ordibál egymással, csak úgy potyog a kígyó meg a béka. Amikor a bazmegelésen kívül nincs több mondanivalójuk a férj kirohan, Lee pedig a nő ügyvédjét hívja ki, így Ray és a feleség kettesben maradnak. A beszélgetés rövid és velős: a férj tudja, hogy az asszony félredug, csak azt nem, hogy a testvérével. A csaj tehát vagy elfogadja az eddig ajánlott pénzt, vagy Ray után a vízözön. A válaszát most csak sejtjük, de tegye fel a kezét az, aki nem írná alá a válási papírokat.

A „tárgyalás” után Lee kicsit körbehízelgi alkalmazottját, aki ugye Ezra embere, nem az övé, de Ray lazán lepattintja, és indul a következő melóra – Marvin anyja még nem írta alá az örökbeadási papírokat, nem ártana kipréselni belőle. (Emlékszünk ugye, a feka kiscsávót Ray szomszédja „veszi meg” a srác drogos anyjától hősünk közreműködésével. Nekem mondjuk az jutott eszembe, hogy két perc gondolkodási időt kellett volna a nőnek hagyni, aztán aláíratni vele az örökbe adási papírokat, nem arra várni, hogy elküldje, de mindegy.)

7.jpg

Bridget és Conor arra ér haza a suliból, hogy anyu letiplizett, de hagyott itthon nekik 40 dolcsit. Bridget rögtön ki is használja az alkalmat, és áthívja Marvint, hogy pizzázzanak egyet. Terry eközben Francest hívja a munkahelyén, ahol közlik vele, hogy a nő ma nem dolgozik. Hősszerelmesünknek egy kicsit lejjebb esik az álla. Nem hagyja annyiban a dolgot, hívja a nőt a mobilján, akit mi közben látunk is, épp hazaér. Arra a kérdésre, hogy találkozhatnának-e este, ismételten lepattintó választ ad, mire Terry álla még egy szinttel lejjebb megy.

Ezra és Mickey előbbi házában sétálgatnak, még virágot is szedtek, Donovan apuka pedig börtön sztorikkal szórakoztatja vendéglátóját. Az egyik sztori annyira kiborítja Ezrát, hogy hirtelen látomása támad, úgy tűnik neki, hogy Mickey arca elkezd szétrohadni – emelt hangon üvölti félelmében, hogy „te vagy a Gólem”. A nagy kiabálásra Deb szalad elő, és vezeti el a férfit, Mickey pedig futva távozik a házból.

8.jpg

Lena megtalálta Ezra autóját, így Ray a telepre üget, ahol tárolják. Egy férfi is van vele, Steve, aki rendőr, merthogy hősünk szerint egy hulla van a csomagtartóban, azt kell majd eltüntetni. Remélem egyszer azt is megtudjuk, hogy tett szert Ray olyan rendőr ismerősre, aki ilyesmiben közreműködik. Mikor a kocsihoz érnek, és kinyitják annak csomagtartóját, döbbenten szembesülnek vele, hogy abban mindössze egy fatörzs van, ezek szerint Ezra azt ütötte el, nem egy embert. Vegyük úgy, mint újabb bizonyítékát az öreg közelgő becsavarodásának. A rendőr morcosan balra el, Ray pedig velem azonos megállapításon agyal, látszik a búráján. A kocsijából hívja Lenát, hogy vitesse a roncsot a javítóba, Steve pedig kapjon némi extra lóvét a hallgatásáért.

Később mikor megérkezik Marvin anyjának házához, rögtön bekacsol a belső riasztója, és nem a bejáraton, hanem az oldalajtón megy be. Odabent látja, hogy jól tippelt, az asszony és élettársa halottak, mellkas tájékon lettek egy-egy likkal gazdagabbak. Mélázni sincs ideje, mert megszólal a mobilja, Avi hívja a hírrel, miszerint végre kiderítette Miller ügynök címét. Ray indul oda, de előtte megjegyzi, hogy Marvin anyjának vszg eljárt a szája a fiáért járó lóvéról, ezért végezte holtan. Az íróasztalon megtalálja az adoptálási papírokat, véresen de aláírva – azzal együtt távozik.

9.1.jpg

9.2.jpg

A Donovan házba megérkezett Marvin, na meg a pizza is, szóval lehet zabálni, zenét hallgatni, anyagot szívni, asztalon táncolni és piálni. Conor ez utóbbit műveli, nővére a szomszéd sráccal a többit. Abby Ray irodájába érkezett, Lena hívja is a főnökét, aki nem túl boldog ettől, de indul befelé. Addig is melója van Lena számára: menjen el az alternatív lakásába, és szabadítsa ki a megbilincselt Ashleyt…

Mickey Miller ügynökkel találkozik, így tudjuk meg, hogy az öreg be volt drótozva, miközben Ezrával beszélt, azonban az ügynöknek édeskevés az infó, amit ezzel a beszélgetéssel kapott, szóval folyt. köv.

10.jpg

Ray és Avi betörnek Miller házába, aholis a pincében igen kellemetlen meglepetésben lesz részük, mikor meglátják a saját fotóikkal kidekorált falat. Ezalatt Abby elfoglalja Ray irodáját, és vadul túrja az asztalát. Az egyik fiókban kulcsot talál, szerintem az alternatív lakásáét. Atomsebességgel távozik, én pedig szívből remélem, hogy Lena gyorsabb és anyus a megbilincselt Ashleyt már nem találja ott.

Conor otthon apja gardróbjába veszi be magát, próbálgatja annak öltönyeit, igazi menő csávónak képzeli magát, egészen addig, míg egy jól célzott rókát nem bólint örege órás fiókjába, majd a hasát fogva összegörnyed.

11.jpg

Ashleyhez megérkezett a felmentő sereg, szerencsére Lena még Abby előtt ért ide. Drótvágót hozott, baszki, azzal vágja le a bilincset, majd kitessékeli az ostoba szőkét a lakásból. Az persze ruksolna vissza, mire Lena bepöccen, és megfenyegeti, hogy felpofozza, ha nem húzza el a csíkot. Ashley felesel, miszerint ő epilepsziás, nem lehet pofozni, erre Lena lever neki egy akkorát, hogy elterül.

Este Terry mint kitartó és hűséges kutyus virággal igyekszik Frances lakásához, ahol kellemetlen ténnyel szembesül, a nőnek ugyanis férje van és gyereke!! Szegény hősszerelmes kivert kutyaként baktat tova. Ugyanekkor idióta öccse egy ügynökkel háztűznézőbe érkezik, rettenetesen lepukkant kérót ad el neki a csávó úgy, mintha egy filmsztárhoz illő villa lenne. Hát igen, az ügynök profi, Bunchy meg szimplán tök, egyezzünk ki most ennyiben.

12.1.jpg

12.2.jpg

Hősünk Ezrához trappol az információval, hogy mit találtak Miller házában, főnöke azonban már beleszaladt a késbe, lévén délután kedélyesen eltársalgott Mickey-vel. Ray hiába faggatja, hogy mégis milyen titkos infót adott ki faterjának, Ezra nem tud válaszolni a kérdésre, és kinyögi végre az okát is: agydaganata van, azért ilyen zizzent mostanában.

Abby ideér férje második otthonába, és alaposan körülnéz (a címet honnan tudta?). Meglátja a levágott bilincset, a tükörre vérrel félig felírt női keresztnevet, és gondolom levonja a saját következtetéseit. A Donovan házban eközben Conor még mindig kínok közt fetreng a gardróbban az oldalát szorongatva, Bridget pedig Marvinnal hentereg az ágyban, bár most nem tudjuk meg, meddig jutnak. Hát igen, valamelyik szülő rohadtul hazaérhetne, csak mondom.

13.jpg

Az edzőteremben Mickey Bunchy frissen szerzett bringájával manőverezik (úgy nézem ő is beállt az óvodások táborába), mikor megérkezik az érthetően morcos Terry, aki a látványtól még inkább az lesz. Örege elrebegi, hogy ünnepelnek, mert fiacskája háztulajdonos lett...

Ray egy kricsmiben pusztítja az agyát némi viszkivel, a mai nap eseményei megviselték az idegeit. Mikor meghallja, hogy a hírekben éppen az általa is látott két holttestről beszélgetnek, szó nélkül elhagyja a helyet. És hogy hova megy? Ashleyhez kuffantani, bazmeg! Ne mááááááár! Aztán hazatér alternatív lakásába, ahol végre jól kibőghetné magát, de még ez sem jön össze, mert az ajtóban megjelenik a felesége, és halkan csak ennyit kérdez: mégis ki a fasz vagy te??

Címkék: Ray Donovan
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AaannnaaA 2014.02.27. 19:36:44

@zitoka: Igazán nagyon szívesen! Sőt, elárulok egy titkot is: a kövi részre nem kell megint hónapokat várni, már félig kész :)

Is 2016.11.22. 10:06:04

@AaannnaaA: "Abby ideér férje második otthonába, és alaposan körülnéz (a címet honnan tudta?). "

Pont ugyanez a kérdés merült fel bennem is. Valahogy ezt a részt nem éreztem olyan erősnek, mint az eddigieket, de gondolom, megágyaz jó pár későbbi történésnek.
A véres, de aláírt szerződés pedig nagyon kemény. Kíváncsi vagyok, mihez kezd vele.
Viszont elég elbaszott egy család - lehet, hogy Bridget már "meg" is. :)
süti beállítások módosítása