Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Az Álmosvölgy legendája 1x04 - Salamon kis kulcsa

2014. február 26. 09:00 - Szencsike

Boston, 1773. december 16. tudatja a felirat és egy éjszakai kikötői csatát látunk. Az emberek a dokkokra pakolt tearakományt dúlják, csak nem a bostoni teadélután? Eközben Crane egy raktárba vezeti a csapatát, egy láda kell nekik és Crane-t is életben kell visszavinni a bázisra, szóval a parancs az „ülsz, maradsz!” lesz számára. A ládát őrző vöröskabátos felkészült a halálra, német nyelven az Ura kezébe helyezi az életét, Crane csak azt látja, ahogy a kis helyiség felrobban. Menjünk a jelenbe, ahol a szerelem percei következnek. Crane kifinomult angol stílusával beszél Katrina iránti halhatatlan szerelméről, amit a kegyetlen sors tönkretett. Közben Katrina eddigi jeleneteiből látunk egy kis összefoglalót, és az a fura, hogy Crane a kocsiban ül. Egy nő zokog az autótelefon vonalának másik végén, ilyen szép szerelmi történetet ő még sosem hallott. Egy pillanatra úgy tűnik, mintha egy késő esti magányos szívek rádióműsorba telefonozna be az időutazó, de Crane a gyártó segélyvonalát hívta, hogy egy apróbb tech supportot kérjen a kocsival kapcsolatban. A helpet megkapta, de egy újabb romantikus női szív tört össze a sztori miatt. A hívás után viszont esemény van, egy furgon rongyol ki a képből, itt vagyunk az intézetnél, Abbie sétál ki és beszámol Jenny szökéséről.

1.png

A kapitány nem fogja leállítani Jenny keresését Abbie megérzésire hivatkozva. A jelentések szerint Jenny kifejezetten egészségesnek tűnt, fél év múlva gyógyultan távozhatott volna, Abbie él a gyanúval, jó oka volt a tesónak megszökni. A parancsnok él a gyanúval, hogy Crane dumálta tele valamivel a fejét, a látogatási napló szerint ő beszélt vele utoljára. Crane beszámolt neki a gyilkosságokról és laikusként biztosra veszi, hogy Jenny a múltja miatt menekült el. Abbie mellette van, Jenny múltja kulcsfontosságú számukra, ha ki akarják bogozni az elmúlt napok rejtélyes haláleseteit. A főnök 12 órát ad nekik, utána országos körözés. Jenny eközben egy lepukkant kocsmába tér be, ismeri a tulaját, ő rejtegette a cuccait, most visszakéri. Ja, és a városnak hamarosan vége, mondja búcsúzóul. Eközben egy zongoraórát látunk, a Tanárbá okosítja a tanítványt, mikor megszólal a telefon. A vonal másik végén egy eltorzított férfihang közli, hogy Jennifer Mills megszökött és nála van a 37-es számú tárgy. A Tanárbá menjen utána, egy csapat fog neki segíteni. Mills barátlistáját is megkapja.

2.png

Ezen a listán az első a kocsmáros lesz, Tanárbá és két zord segítője őt látogatja meg. Kocsmáros tagad, Tanárbá tudja, hogy hazudik, a további infókat kínzás után fogja nekik elcsacsogni. Reggel az őrsön Crane Jenny aktáját böngészi, Abbie telefonon a bürokráciával küzd: a lopott autókról kéne infó, de az ügyintézők malmai is lassan őrölnek. Crane-nek feltűnik, hogy Jenny sokat utazott, mikor épp nem kezelték apokaliptikus nézetei miatt. De miért jött vissza ide, ha itt csak begyógyszerezték? Abbie maga sem tudja a választ,közben a vonalban lévő ügyintéző semmi használhatót nem mondott, így visszahívás lesz. Crane szerint ez a pillanat a legjobb, hogy Abbie a családjáról meséljen. Az apjuk gyerekkorukban elhagyta őket, az anyjuk ebbe belerokkant, a lányok bekerültek a gyámügyi rendszerbe. Abbie volt a stabilabb, kevesebb helyen volt megőrzésen, mint Jenny, Crane úgy hiszi, a nevelők segíthetnek. Jenny egy benzinkút mosdójában leltározza a cuccait: pénz, útlevél pipa, Abbie-t éltető cikk és mérges fintor szintén pipa, két töltött fegyver pipa, elszánt nézés pipa.

3.png

A rend éber őrei a kocsmában helyszínelnek, a főnök is megjelent, Luke és egy kollégája tájékoztat. A gyilkosok biztosra mentek, a kocsmáros teste fellógatva egy kampóra, a feje a biliárdasztalon. Luke úgy hiszi, ugyanaz a tettes, aki Corbint és a papot is lefejezte, de a nyomok mást mutatnak. Corbin és a pap vágása ki volt égetve, ez nem. A főnök személyes jelentést vár, nem kell ezt elterjeszteni a pánik miatt, ki tudja, hány ilyen lesz még a Holtak városában. Abbie és Crane meglátogatja az egyik nevelőanyát. Kissé lepusztult a hely, de van egy kocsi, egy kutya, és egy újabb ifjú árva lány, anyuci pedig inkább a pénzért vállalja a nevelőszülősködést mint szívjóságból, nevelési elvei kimerülnek a verésben és az elhanyagolásban. Jennyről csupa rosszat mond, Abbie megelégeli a mellébeszélést, mond valami használhatót a lányról vagy a gatyáját is leperelteti róla. A nő egy tavat említ, Jenny sokszor szökött oda egy barátjához, hogy ki ez, azt még ő sem tudja. Abbie beígér neki egy ellenőrzést, a nő még utoljára beszól neki, lehet nem is rá haragszik, hanem saját magára. A kettős megérkezik a tóhoz, a partján egy takaros kis faház áll. Abbie ügyesen feltöri a zárt ajtót, Crane a közös rablásaikat tervezgeti. A lakás be van rendezve, de mintha évek óta nem járt volna ott senki. Crane veszi észre, hogy Corbin seriffé a hajlék, ráadásul van egy közös fotó róla és Jennyről. Vagyis Jenny hazudott, Corbinnal ismerték egymást, Abbie próbálja megemészteni az árulást, ám felbukkan a fegyveres Jenny.

4.png

A testvérharc kimerül az egymásra fogott fegyverekben és a másik pocskondiázásában, Crane oltja le a két nőt, de legalább hajlandóak tárgyalni. Corbin sosem mesélt Abbie-nek Jenny-ről, mindenesetre a férfi hitt Jenny-nek, a lány miatta utazgatott annyit. Felhajtott neki cuccokat, infókat. Corbin egy nappal a halála előtt meglátogatta őt, mert érezte, hogy  meg fog halni, és ide küldte Jennyt, hogy vigyázzon valamire. Egy titkos széfből előszed egy dobozt, abban egy szextáns, tengeri tájoló műszer van. Crane a tárgy takaróját veszi szemügyre, a rajta lévő jelet már látta valahol. Az epizód eleji jelenetben a katonákkal egy varázserejű tárgyat keresték, mert azzel az angolok megnyerhették volna a háborút. Itt az idő, hogy Jenny szeme is elkerekedjen, bizony, Crane szabadságharcos és 250 évet átaludt, de érdekes, a lány annyira nem lepődik meg, lehet hozzászokott a fura dolgokhoz a sok látomás után.

5.png

Crane elmeséli a tárgy megtalálását: Mi egyszerű emberek, ezt az estét csak bostoni teadélutánként ismerjük. Valójában Crane dolgozta ki ezt az elterelést, hogy az emberek pusztítsák el az angol hajók tearakományait a kikötőben, közben ők bejuthattak a raktárba, Abbie-t sokkolta ez a történelmi igazság. A katonák bejutottak a raktárba, ott a vöröskabátos egy Hesseni volt, aki megölt mindenkit. Crane az egyedüli túlélője a pusztításnak, megkaparintotta a ládát, amin a jel volt. Egy csapattal elvitte Washington tábornoknak és akkor látta utoljára a tárgyat. Hessziánok angolokhoz hű német katonák, vagyis a korabeli kemény legények. A szextáns egy kivetítő, Crane egy elemlámpa segítségével egy régi festmény hátoldalára vetítve mutatja be ezt a titkot. Álmosvölgy térképe Crane idejéből, ami a láda helyét mutatja meg. Crane ujjain kívül egy távcsöves puska piros pöttye is megjelenik a térképen, tűzharc lesz, Tanárbáék megérkeztek. A két segítő meglóg a szextánssal együtt, Tanárbát a csajok fogják el.

6.png

A Tanárbá szótlanul üldögél megkötözve  a széken, a lányok a kihallgatás módján vitatkoznak össze, Abbie szavakkal, Jenny veréssel bírná szóra, de Crane ismét szétszedi őket. Ő lesz a kihallgató, Tanárbá egy Hesseni, rajta van a tetkó, mint a lefejezett lovason is. A titkos társaság még most is működik, a Tanárbá hajlandó megszólalni. A ládában egy kapu rejtőzik, a kapu másik oldala a pokol hetedik körébe nyílik, ahol 72 elkárhozott lélek várja a kapunyitást. Jenny-nek beugrik Salamon király, aki írt a feketemágiáról egy könyvet, olyan rituálékkal, mellyel 72 démont lehet megidézni. Ezt a 12. században a templomosok találták meg és őrizték, de köszönhetően a civakodó nővéreknek és az időugró angolnak, a fritzek most megszerezték. Tanárbá szerint jelenleg is kibontakozóban van az ördögi terv, itt ebben a kicsiny városkában. Eközben a rendőrég akciózik, a kocsmai nyomok alapján megtalálták Tanárbá házát, és elhűlve jönnek rá, hogy a keresett ámokfutó egy zenetanár. Hová lesz a világ, te jó ég, már a zenetanárok is lealjasodnak…

7.png

Párhuzamosan látjuk-halljuk Tanárbá vallomását és a rendőrök kutatását. Sokan vannak, nagyon sokan, talán egyikük a szomszédbácsi lehet, de a kellő pillanatban felfedik magukat. A ház pincéjében egy kínzókamraféleség van, a falakon lázító német feliratok, vörös festékkel/vérrel felfestve. Abbie szerint ezeknek a sejteknek van egy vezetője, Tanárbá szerint már mindegyikük találkozott a vezetőjükkel, ő jelent meg a lányoknak és Crane-nek, ő idézte meg a lovast, egyre több átkozottat fog szabadon engedni és a terve annál sikeresebb lesz. Elmotyogja németül, hogy Moloch fel fog támadni, majd rángatózni és nyáladzani kezd, ciánkapszulával öngyilkos lesz. Abbie erősítést akar hívni, a hulla miatt már túlnőtt rajtuk a helyzet, Jenny nem akarja, az ügy nem tartozik a rendőrségre, hármójuknak kell elintézni. Crane ismét felemeli a hangját a sipítozásukra, az ő fejében legalább vannak értelmes gondolatok, de a csajok miatt egyet sem hall belőlük. Crane-nek ugye fotografikus memóriája van, vagyis bármit vissza tud idézni, amit egyszer látott, így a falra kivetített térképet rajzolja le és megvan a láda utoljára ismert rejtekhelye.

8.png

Ez a rejtekhely egy templom, sajnos a fritzek előbb értek ide és egy régi kandalló helyén már törik is a falat. Beesteledett, Abbie-ék javában autóznak még. Crane-nek feltűnt, hogy Jenny milyen jól harcol, a lány járt pár helyen, ahol harci kiképzést kapott, és a küzdeni tudását igyekezett az emberek javára felhasználni. A templomban már javában zajlik a kapunyitó szertartás, meglett a láda, benne a könyvvel. A kapu nyílik, egy kút jelképezi ezt, amiből valami véres massza folyik ki. Az első démonok még az átjutás nehézségeivel küzdenek, mikor megjön a két lány és az ellenfelekre vetik magukat. A démonok szívesen csemegéznének a lányokból, de ezt Crane akadályozza meg. Abbie megszerzi a könyvet, a könyv vagy Jenny élete, szól az alku, Abbie bedobja a könyvet a démonok közé, ami elég, az egyik férfit Crane belöki a démonokhoz, a másik fazont Jenny lövi le, az átjáró pedig bezárul. Világ megmentve.

9.png

Másnap Jenny a fogdában ül, Abbie jön hozzá, és leveszi róla a bilincset. Jenny kíváncsi a furcsa páros mit érez egymás iránt, Abbie a Jelenések könyvéből idéz, Crane-nel ők a tanúk. Jenny erre a Zsoltárokból idéz, arra célozva, hogy Abbie sokáig a bűnözők oldalán állt, most pedig vadászik rájuk, ez még előjön egy párszor, szeretik felhánytorgatni a másik hibáit. Abbie megejti azt a bizonyos bocsánatkérést, amiért az előző epizód végén indult az intézetbe. Sajnálja a tévedéseit, ám már csak ketten maradtak egymásnak, így a bocsánatkérés részeként Abbie elindítana egy olyan eljárást, amiben Jenny a gondnoksága alá kerülne és pár hónapon belül kijöhet. A szökdösés lenne a legfőbb érv, hisz ha ez kiderül, az rossz fényt vetne az intézetre, ez pedig senkinek sem érdeke. Plusz így együtt dolgoznának és végre valahára igazi válaszaik lennének. Abbie ideje lejárt, Jenny azzal búcsúzik, hogy Corbin kérése volt, ha tud, bocsásson meg a tesójának. Abbie ezután Crane-nel tárgyal, Crane megtudta ki Moloch: démonkirály, véres áldozatok tapadnak a kezéhez, sok szöveg is megemlíti, például Milton Elveszett paradicsomában említik őt. Őt látták Abbie-ék az erdőben, ő irányítja a Lovast, ő tartja fogva Katrinát.

Minden, amit a sorozatról tudni lehet

Az Álmosvölgy legendája a comment:com-on:

komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.02.28. 22:07:59

Ez a rész egyelőre nem emészthető az összetett gyomromnak, még kérődzök rajta kicsit. Túl sok infó ömlesztve, amiket még helyre kell raknom, és túl sok a meglepi, a kérdés. Tuti megnézem még egyszer. Vagy kétszer.
Elnézve a hozzászólások számát, lehet hogy a többi komment-társam is így van ezzel.
Az, hogy ebből hv-t tudtál írni, dicséretes, de a kérdőjeleimet nem alakítottad át ponttá és felkiáltójellé, pedig reménykedtem.

Szencsike 2014.03.01. 14:52:10

@Biri a KrokodilCápa: Ez fura, nekem eddig ez volt a 4-ből a legjobb rész. Nekem eléggé pörgős volt :)ízlések és pofonok :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.02. 12:35:55

@Szencsike: Újranéztem, újraolvastam. Tényleg jó kis rész volt. Lehet, hogy több egymást követő epizódot kellene egyszerre megnézni, arra a következtetésre jutottam.
Meg arra, hogy Abigélt mennyire nem kedvelem, Jennyt jobban. Ez a testvérharc nem jön be nekem, fegyvert fognak egymásra, Abbie csak azután képes felvállalni Jennyt, miután megtudja, hogy Corbin végig hitt neki. Meg miután Crane megjelent. A grimaszolásai pedig továbbra is gázosak.

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.03.02. 18:40:07

Megnéztem én is, és nekem is elég zavaros volt. Van akit bezárnak fiatalon a rehabra két évre, majd másfél év után meglép mint felnőtt? Vagy én nem értettem jól? A nyomozgatós téma nagyon jó, de tényleg olyan összevissza stílusú az egész. Az előző rész nyomasztóbb volt, ez meg olyan, Lőrincz L. László sztájl. A németek meg a spájzban vannak. :)

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.03.02. 18:54:58

@Biri, a MacskaBagoly KrokodilCápa:

Ne hagyd abba. :)

De most tényleg, nem? Azt gondoltam, hogy a kitekert nyakú ex-enterprájszos most itt brutál vérengzést fog rendezni, mer' a hangok is azt mondták. Erre fel, piánóban folydogál a történet, és átmegy krimibe.

Pácsó Ármándó 2014.03.02. 18:55:54

@szőkekóla: Én szeretem Leslie L. Lawrence stílusát :-)

szőkekóla · https://www.youtube.com/watch?v=xKcbYUwmmlE 2014.03.02. 18:57:45

@Pácsó Ármándó:

Én is szerettem valamikor, csak utána dömping lett belőle. Aztán pedig a könyvek helyét átvette a net, és manapság ha elolvassa a hárripétert, az nagy király.

Pácsó Ármándó 2014.03.02. 19:01:18

@szőkekóla: Azt mondjuk én is észrevettem, hogy egymásután nem érdemes több regényt elolvasni tőle, de szünetekkel mindig visszajön a filing :-)

aggyistenbrittudós (törölt) 2014.03.02. 19:04:14

@szőkekóla: Ehhez képest azóta fel sem tűnt a színen.
Ellenben felbukkant egy gonosz zongoratanár, vártam valami hosszútávú szemétkedést tőle, erre nem kinyírta magát inkább?
Kaptunk helyette üstben fortyogó elkárhozottakat, nagyon kínos volt még nézni is.

Szencsike 2014.03.03. 10:46:09

@Biri, a MacskaBagoly KrokodilCápa @szőkekóla @Pácsó Ármándó: Van egy olyan érzésem, h ez lezs mindegyik részben: feldobnak egy adott témát, azt kibontják és így áll össze a sori univerzuma. Szóval akinek bejön a mindenből egy kicsi és ebből lesz egy nagy egész, annak tetszeni fog. Csak ismerni kéne a háttérsztorikat.
Én abszolút olvasós vagyok, elég széles az érdeklődési köröm, bár Rejtő még kimaradt. Tudom, megbocsájthatatlan, és amint be tudom szorítani a kiolvasandók listájára belekezdek :)
süti beállítások módosítása