Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A célszemély (Person of Interest) 2x19 - Trojan Horse

2013. szeptember 23. 11:00 - AaannnaaA

A rész bevezetőjében szokás szerint a mai eseményekhez kapcsolódó utalásokat kapunk, értelmük majd csak később lesz: egy hang arról beszél, hogy Justin Lee halott, de felettese nyomozni fog az ügyben, ezért őt is le kell állítani. Nos, meglátjuk. A Rikersben nyitunk, Főncsi és Elias sakkozik. Harold gyorsan rájön, hogy partnere most nem a játék hagyományos formáját játssza, hanem virágnyelven el akar mondani neki valamit: az előző rész végén meggyilkolt ügyésznőről és Szymanskiról van szó – az ő haláluk az oroszoknak kedvezett. Elias tulajdonképpen ki ellen küzd, kérdi Főncsi? A ruszkik? A HR? Nos, mutat rá a királyra a sakktáblán a férfi, egy szellem ellen; nagyon szeretné tudni, ki ő. Gyanítom a HR fejére céloz. Főncsi szerint szarul áll sakkpartnere a szénája, de Elias szerint ez még nem lefutott kör, azzal távozik. Mielőtt kettőt pislantana, Főncsi mellett megszólal a helyiségben lévő készülék, új szám érkezett.

Nem sokkal később Johnt lájuk, egy erdő széli, félreeső házat figyel éppen. A postaládán a Cole név látható, hősünk pedig egy újságcikket néz, amiben a fénykép alatt szintén ugyanez a név szerepel. Ha jobban megnézem a képet, plusz hozzárakom a nevet, kezdem sejteni, kiről van szó. Ekkor Főncsi hívja hősünket, haladjunk hát a történetben is. Tájékoztatja Johnt, hogy új számot kaptak, Monica Jacobs személyében, aki egy hatalmas informatikai cég, a Rylatech egyik alelnöke.

1.1.jpg

1.2.jpg

Főncsi már itt van, alkalmazottként jutott be. Összefut Monicával, sunyiban klónozza a mobilját, a nő pedig észrevesz Főncsi kezében valami szuper kütyüt, amiről váltanak pár szót - rögtön megvan az összhang, csak mi laikusok nem értjük a kocka nyelvet, de mindegy. (Mellesleg Főncsit most Harold Starlingnak hívják.) Monicának tárgyalása kezdődik, Harold pedig hallgatja odakintről. A nő brillírozik a leendő kliensek meggyőzésében, közben magasztalja a cége vezetőjét Martin Baxtert, szóval szónoki képességekből ötös. A tárgyalás után Martin megköszöni a munkáját, célszemélyünknek hízik a mája rendesen.

Az őrsön Carter Terney nyomozóval beszélget, aki Szymanski és az ügyésznő halálának ügyében nyomoz. Ez elég morbid, lévén ő segédkezett a megölésükben. Annyit mond nyomozónőnknek, hogy még semmit nem tudnak a tettesről. Naná. Közben Főncsi hívja, részvétet nyilvánít Szymanski miatt - tök rendes dolog tőle.

Cal jelenik meg a nő asztalánál, de ő nem akar beszélni vele, kivéve ha elmondja, kinek a tippje alapján dobta fel Szymanskit. Nincs válasz, így Carter dühösen elcsörtet - egészen a társáig. Fuszkónak panaszkodik, hogy mennyire ki van akadva az egész ügytől, és tudni szeretné, Cal mártotta-e be Szymanskit. Fuszkó megígéri, hogy ő maga utána jár.

2.jpg

Este a Rylatechnél már csak Monica és néhány alkalmazott (köztük Főncsi, ugye) van benn az irodában. Főncsi Johnnal beszél, aki még mindig az erdő szélén dekkol. Közben Monica a téma: Főncsi nyomon követi a nőt az épületben, a belépőkártyájukban ugyanis nyomkövető van, így a valagán ülve is tudja, épp merre jár. Ebben a pillanatban elhagyja az irodáját, Főncsi pedig utána trappol. Monica egy olyan helyiségben megy, ami kb. úgy néz ki, mint egy laptoptemető, azaz halomban állnak a nem használt kütyük. Előveszi azt, amin a Justin Lee név áll (ez a név hangzott el ugye a bevezetőben, miszerint a viselője halott) elindítja, majd pendrive-ra kezdi másolni a rajta lévő adatokat. Ekkor nyílik a lift, biztonsági őr lép be. Monica kevés híján kerüli el a lebukást. Főncsi megtárgyalná a tapasztaltakat Johnnal a fülesén, márminthogy a célszemély esetleg kém, de nem jutnak sokáig az ötletelésben, mert John hátához valaki fegyvert szegez.

És igen, Shaw ügynök az, akit a 16. részben ismertünk meg. Tehát jól láttam a postaládán a kiírt nevet, John ugyanis Shaw megölt társának, Cole-nak a szülei házához jött el, remélve, hogy itt megtalálja a nőt. És lőn. Hogy miért vannak itt? Mert az Irányítás úgy tette közzé az újságban a férfi halálát, mintha terrorista lett volna, ezzel is meggyalázva az emlékét, sőt mivel Cole gyanította, hogy az Irányítás rohadtul nem az a szervezet, aminek mondja magát, valószínűleg a szülei is veszélyben vannak. Shaw megkéri hősünket, hogy szíveskedjék elpályázni, nem kér a segítségéből – John elkullog.

3.jpg

Másnap reggel a Rylatechnél Főncsi látja, hogy Monica elhagyja az irodáját, ezért besunnyog a laptopjával lemásolni a pendrive-ot, amire tegnap este a nő sunyiban adatokat töltött, de célszemélyünk asszisztense betoppan, és kérdőre vonja, hogy mi a rákot keres ott? Főncsi persze kivágja magát, viszont a másolást nem tudja abszolválni.

Az őrsön a férfi klotyóban Fuszkó betalálja Beechert, és ha már megígérte társának, megpróbálja kiszedni a drogosztagosból, hogy mégis mi a retket művel – kitől kapta a tippet Szymanskiról, mert a pénz, amivel a halott nyomozót felültették valószínűleg a HR-től, esetleg Eliastól származik (ahogy ezt már a múlt rész végén Carter is kiderítette). Szóval Szymanskit valaki csőbe húzta, és Fuszkó kíváncsi rá, Cal ugyan mennyire volt benne? A férfi azonban nem ad egyenes választ, inkább Fuszkó sáros múltját emlegeti fel, mire az visszavág: hagyd békén Cartert. A két kan épphogy tengelyt nem akaszt, már a mivanmivanmivan-nál tartanak, amikor belép Terney nyomozó, így megtörik a varázs, itt kérem nem lesz ma klotyóbunyó.

4.jpg

Kora délután Monica némi adatot nyomtat Justin Lee-ről, majd közli az asszisztensével, hogy találkozója van. A férfi szerint ez nincs a naptárban, de célszemélyünk köti a vaut a karóhoz: az uccsó pillanatban beszéltem meg. Ezzel elüget, Főncsi utána. A nő egy parkba jött, de Főncsi legnagyobb meglepetésére csupán az egyik kollégájával, Ross Haskellel találkozik. Pedig Főncsi már kezdte azt hinni, hogy Monica kém. Ehhez képest elmondja kollégájának, hogy amikor múlt héten Lee meghalt, virágot akart küldeni a szüleinek, de téves a címük. Utánanézett kicsit Lee-nek, és rájött, minden adata hazugság (az iskolái, a korábbi munkahelyei), ezért azt gyanítja kém volt. Átadja Haskellnek a pendive-ot, amin titkosított mail-eket talált, amiket nem tudott megnyitni. A férfi ígéri, utána jár a dolognak. Főncsi a fülesén mondja Johnnak, hogy nagyon szeretné tudni, mi van azon a pendrive-on, hősünk pedig megtalálja a legegyszerűbb megoldást: mivel épp ebben a pillanatban lép a parkba, nekiütközik Haskellnek, és egyszerűen lenyúlja az adathordozót. Hehh.

Eközben a város másik pontján Cal Beecher találkozik a keresztapjával, aki ugye Alonso Quinn, a HR főnöke. Miután a tippet tőle kapta, hogy Szymanski sáros, tudni szeretné, az öreg hogyan jutott az információhoz. Quinn először terel, de végül kiböki, hogy Elias egyik emberétől kapta. Mert mióta Elias börtönben van, az embereinek sem megy jól, és büdös volt a tagnak, hogy Szymanskit pénzeli Elias, őt meg nem, ezért feldobta. Cal bólint, így már minden világos. Én meg halkan teszem hozzá, hogy vakaródzó kutya legyek, ha ebből egy büdös hang is igaz. De haladjunk. Amikor Beecher távozik, Simmons lép elő, és kérdi főnökét: szerinte elég-e ez a mese, hogy eloszlassa Cal kételyeit? Quinn reméli, hogy igen.

5.1.jpg

5.2.jpg

Kicsivel később John már az irodában, Főncsi pedig újra a Rylatechnél van. Elmondja Johnnak, hogy megkérte Cartert, nézzen utána Lee halálának. Ebben a pillanatban azonban valami eltereli a figyelmét: Monica klónozott telefonján látja, hogy a telefon működésbe lépett, valaki meg nem történt találkozókat és meg nem ejtett hívásokat tölt fel rá úgy, hogy a nő semmiről sem tud. Főncsi szerint ebből baj lesz.

Monica elindul az irodájába, és látja, a biztonságiak pakolják össze a cuccait. Megjelenik Martin Baxter, a cég vezetője, és Haskell is, akinek a nő nem sokkal ezelőtt a kém-teóriát felvetette. Most mindkét férfi azt állítja, hogy a nő titkos találkozókon vett részt, titkos levelezéseket folytatott (nyilván ezeket a kamu információkat adta valaki az előbb sunyiban a gépéhez, és vele együtt a telefonjához). Szóval szerintük Monica a kém. A nő kéri az asszisztensét, hogy segítse ki, tisztázza, hogy nem jár titkos találkozókra, de a srác rácáfol: mostanában olyan zavart a főnöke, szerinte sem stimmel vele minden. A nőnek leesik az álla, ez bezony egy komplett összeesküvés. Magyarázkodása azonban senkit nem érdekel, azonnali hatállyal el van bocsátva – azzal kivezetik.

6.jpg

Másnap reggel John követi Monicát, aki a Rylatech épülete előtt várakozik. Közben Főncsi sincs már a cégnél, újra az irodában dolgozik. Rájött, hogy Lee valóban kém volt, méghozzá profi álcával, tehát célszemélyünket sem kispályások söpörték le a porondról. Monica végre meglátja, akire várt, és aki nem más, mint az asszisztense. A nyomába ered, John pedig utánuk.

Helyszínt váltunk, a Rikers fegyházba Cal jött be meglátogatni Eliast. Odakint a fegyház előtt Fuszkó ül a kocsijában, és Beecher klónozott telefonján át minden szót hall, és rögzít is – gyanítom Carternek gyűjt bizonyítékot, bármi legyen is az, amit hallani fog. Nos, azt hallja, hogy Cal egyenesen rákérdez a maffiózónál, ő fizette-e le Szymanskit. Nem a válasz (ahogy gondoltam). Szóval Cal barátom, téged rohadtul felültetett a HR.

Carter hívja Főncsit, hogy utánanézett Lee halálának: szimpla baleset volt, ezért meg akarta tekinteni a holttestet, hátha attól okosabb lesz, de az nem volt meg - valaki besétált a hullaházba és elvitte. Főncsinek leesik az álla.

Quinn Simmonssal találkozik, a rendőr tájékoztatja főnökét, hogy Beecher a Rikersben járt Eliasnál. Rájöhetett pár dologra, talán jó lenne vidékre áthelyeztetni, javasolja Simmons. Főnöke azonban zord ábrázattal nemet int.

7.1.jpg

7.2.jpg

Visszaváltunk Monicára, aki a nyílt utcán egykori asszisztense elé áll, és kérdőre vonja, miért hazudott róla tegnap? A férfi válasz helyett megüti, mire John előlép, és lenyomja a tagot, majd kérdőre vonja: kinek dolgozol? De a férfi szerint kár a gőzért, túl sokan vannak. Ekkor lövések dördülnek, az asszisztens halott (tényleg sokan lehetnek, ha csak így feláldozható), Johnék pedig menekülőre fogják. Még jó, hogy az utcán vannak, azonnal bevetik magukat egy kocsiba, John kicsit buherálja, mire beindul, és cefet golyózáporban, de olajra lépnek. Főncsi közben mondja Johnnak a fülesén, hogy feltörte Lee méljeit, és abból egyértelmű, hogy a tag nem egy cégnek, hanem a kínai kormánynak kémkedett. Na, ez egyre szebb lesz. Kéri Johnt, vigye Monicát az új biztonságos helyükre, de ennél tovább nem tudja folytatni a mondandóját, mert az irodába egyszerűben besétál Shaw. Öööö, nem semmi a nő.

Főncsi hatalmasra kerekedett szemmel bámulja, szóhoz sem jut a döbbenettől. Aztán visszanyeri a lélekjelenlétét, és megkérdi: mi szél hozott? Hát, megadtad a számod, nem? Amúgy mit szeretnél tőlem, kérdi Shaw, mit csináljak? Lógjak itt ebben az elhagyott könyvtárban veled, a rosszul szocializált testőr-kutyáddal, és Medvével? Hatalmasat röhögök. Shaw elpanaszolja, hogy halott társa, Cole emlékét bemocskolták, majd észreveszi a falon Forrás fényképét. Megismeri a nőt a szállodából, ahol az meg akarta kínozni őt. Kérdez róla, de Főncsi terel, ezért Shaw elvesz a falról egy papírt, amin Forrás álnevei vannak felsorolva, majd távozik azzal, hogy most már van új hobbija – gondolom megtalálni a nőt. Elmenőben még megsimizi Medvét, aki lazán beengedte. Mikor Főncsi egyedül marad az irodában, szigorúan ránéz a kutyára, és csak ennyit mond neki: áruló! Jogos.

8.1.jpg

8.2.jpg

John és Monica már a lakásban vannak, próbálják együtt kitalálni, hogy most mi lesz, amikor megérkezik Főncsi és Medve. A kutty rögtön birtokba veszi a kanapét, gondolom ismerős már neki a terep. Monica ledöbben, hogy Főncsit itt látja, de az leállítja, mielőtt kérdezősködni kezdene: koncentráljunk inkább a problémádra. Oké. Nekilát feltörni a Rylarech rendszerét a laptopjáról, hogy bizonyítékot szerezzen a kémkedésre, de nem igazán sikerül. Monica is besegít, mire John jelentőségteljes „kettesben hagylak benneteket” beszólással kimegy a szobából. És közben amilyen fejet vág…. Na ezt muszáj visszatekerni vagy kétszer.

9.jpg

De kettejüknek sem sikerül átjutni a rendszeren, mert vszg akik kémkednek a cég után, figyelik az esetleges behatolásokat. Távolról meghekkelik Főncsi laptopjának az aksiját, akinek annyi ideje marad, hogy félreugorjon a géptől, ami abban a másodpercben lángra is kap. Baszki, ez nagyon durva!! Más módon kell hát bizonyítékot szerezni, ideje visszamenni a Rylatech épületébe. Monicának még megvan a belépője, csak újra aktiválni kell. Oké, de az mutatja, hol járok az épületben, kontráz a nő. Főncsi arcán látom, pont erre számít.

Este aztán meg is ismerjük a tervét: látjuk, amint a Rylatech biztonságisai kiszúrják, Monica jár az épületben. Mindhárman utána indulnak, és amikor elérik, csupán a Monica belépőjével a nyakában cefetül vicsorgó Medvébe botlanak, majd gyorsított ütemben menekülnek be előle az egyik irodába. Sikítok a nevetéstől, hatalmas piros pont Főncsinek.

10.1.jpg

10.2.jpg

Johnék előtt tiszta a terep, a gépterembe mennek, hősünk elhelyez egy kütyüt, aminek a segítségével Harold hozzáfér az adatokhoz, és elkezdi feltúrni őket. Így jönnek rá, hogy a kémek nem a Rylatech után kémkednek, hanem a cég eszközeit felhasználva az egész ország rendszerei után!! Főncsi szerint Johnéknak ideje pucolniuk, mert felfedezték a behatolást, és tényleg, néhány Rylatech alkalmazott lazán fegyvert vesz elő és feléjük indul. Cefet tűzpárbaj, némi bunyó után egy halott és két sebesült marad hátra. Főncsi látja, hogy a rosszfiúkat valaki Haskell irodájából irányítja, Johnék átügetnek, de a férfi halott. Ő nem volt tehát kém, de akkor ki irányít? Nagyon gyorsan meglesz a válasz – Martin Baxter lép be fegyverrel.

Monica szemöldöke az égig ugrik a csodálkozástól. Baxter elmondja, hogy a cég már évekkel ezelőtt csődbe ment volna, ekkor döntött a kémkedés mellett – a lényeg a megélhetés, hazafisággal maximum éhen lehet halni. Szónoklata közben Főncsi jelzi Johnnak, hogy értesítette a rendőrséget, a szerzett bizonyítékokat pedig elküldte az FBI-nak. Baxter mobilja megszólal, és a vonal végén nem más van, mint Kara Stanton egykori munkáltatója. Az öreg közli Baxterrel, hogy itt az idő, a családjáról gondoskodunk majd, azzal a vonal megszakad, Baxter pedig egyszerűen maga ellen fordítja a fegyverét, és fejbe durrantja magát. Baszki, az államat keresgélem. John Monicával és Medvével távozni készül, Főncsi pedig odakint a kocsiban ülve konstatálja, hogy megszólal a közelében álló telefon.

11.jpg

Részleteket most még nem tudunk meg, ugrunk az őrsre, ahol Carter és Fuszkó külön irodába vonulnak, ahol a férfi lejátssza Beecher és Elias általa felvett beszélgetését – így már világos, hogy Calt megvezették, és ártatlan Szymanski szándékos bemártásában. Carter persze rögtön használná a felvételt, de Fuszkó tiltakozik: ez illegális felvétel, csak arra jó, hogy ők maguk tudják, Cal nem sáros. És hogy ki ültette fel a HR-ből? Fuszkó szerint Carter ne akarja tudni, de kétlem, hogy a nő annyiban hagyná.

Közben már látjuk is Beechert, épp terepen van, egy besúgóját küldi drogot venni azzal a céllal, hogy lebuktassa az árust. Ekkor szólal meg a mobilja, és hívja Carter azzal, hogy beszélniük kell. A férfi ígéri, amint végez, beszélhetnek. Alig teszik le a telefont, látja, hogy a drogdíler és a saját embere befut a közeli épületbe, így utánuk veti magát. Odabent meglátja az emberét, de az elég fura fejet vág és eloldalog – a nyomában pedig lövöldöző alakok jelennek meg, cefetül tüzelnek Beecherre.

Főncsi Cartert hívja, hogy tudja-e hol van Beecher, azonnal meg kell találniuk – szerintem az ő számát adta ki az előbb a gép, mikor Főncsi mellett csörgött a telefon. Szóval Cal csapdába sétált. Fuszkó rongyol be Carterhez, azzal, hogy egy rendőr bajban van. Együtt mennek a helyszínre, de ott már csak a tetthelyet találják. Terney nyomozó lógó orral áll – jó színész, mert tuti, hogy a mancsa ebben is benne van. Miben is? Nos, az előbbi lövöldözés végén Cal Beecher holtan hever a földön. Carter kiborul, Fuszkó kíséri el a helyszínről. A vonal végén Főncsi és John is megrendül.

12.jpg

Másnap délelőtt hőseink ismét találkoznak Monicával a Rylatech épületénél. A nő elmondja, hogy kapott állásajánlatokat, a legjobb ezek közül az IFT-é. Főncsi bólint, hallottam róla (naná, övé a cég). John nem bírja visszatartani a vigyorgását. Monica távozik, Főncsiéknek pedig komoly megbeszélnivalójuk akad. Harold rájött, amikor a Rylatech adatait átnézte, hogy a kémek ugyanolyan típusú vírussal dolgoztak, mint amit Kara Stanton telepített a kormány szervereire. Ezt a vírust sikerült feltörnie, és már tudja, hogy a lopott adatoknak csak töredéke távozott Kínába, a többit egy cég kapta meg, valószínűleg Kara volt munkáltatói, akik Baxtert is irányíthatták. A cég neve Decima Technologies, és Főncsi szerint a Kara által telepített vírussal egyetlen céljuk lehet: megtalálni és megfertőzni a „Gép”-et. Na baszki, most tényleg szarban vagyunk!

Ekkor pedig, legnagyobb megdöbbenésemre az öreg sétál el hőseink mellett, aki – most már tudjuk – a Decima Technologies-nak dolgozik, és halljuk, amint feletteseit tájékoztatja a helyzetről: Rylatechet elbuktuk, de a kormány Kínára gyanakszik, nem ránk. A hálózatunkat azonban egyetlen ember törte fel (Főncsi, ugye), akit megpróbálok beazonosítani, és semlegesíteni. Jelenti továbbá, hogy a nagyobb műveletük (gondolom a gép megfertőzése) rendben halad.


13.jpg

... és végül a szokásos cukiság-adag ...


Bear1.jpg

Bear2.jpg

Bear3.jpg

Bear4.jpg

9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2013.09.23. 11:34:08

Hűha, egyre komolyabb a helyzet! És egyre jobbak a hogyvoltok! ;)

Flankerr 2013.09.23. 12:16:54

@Is: Bizony, mindkét mondatod igaz.
És még ennél is jobb részek jönnek, csak szólok..:)

Reeku4 2013.09.23. 13:15:14

Holnap jön kint a 3. évad, júhúhúúúúú!

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2013.09.23. 14:37:18

Az is egy szép pillanat volt, amikor Shaw "megköszöni" Főncsinek, hogy betört a CIA-ba és utólag hőssé változtatta Cole-t, mint ügynököt!!!

higeona 2013.09.23. 14:38:03

Megnéztem ezt a részt, és basszus aztóta folyton a körmömet rágom, nyomom befele a sósmogyit meg a rágót, de egyik sem segít. Azt hiszem, kénytelen leszek előreszaladni egy kicsit.

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2013.09.23. 14:38:27

Ismét kiváló hv!!! :))) De ez természetes!!! :))) Viszont ettől még megemlítem!

Llew 2013.09.23. 23:21:03

"Lógjak itt ebben az elhagyott könyvtárban veled, a rosszul szocializált testőr-kutyáddal, és Medvével?"
Ez annyira nagy poén Shawtól.

AaannnaaA 2013.09.24. 14:18:28

@Is: @Flankerr: @lorelai21: Köszi szépen!!!

@Reeku4: Már vágom a centit, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül :)

@Llew: Ja, ezért írtam bele, mint a múltkoriban a "vérezz, ha igazam van"-t. Nem véletlenül nyertek ezek a mondatok hét idézeteként a junkie-n :)

Aki itthon követi a sorozatot, annak jelezném, hogy a 21-22 részt (utolsó kettő, ugye), egyben adja le a Viasat, 10.04. pénteken!

lorelai21 · http://thepeoplewithdisabilities.wordpress.com/ 2013.09.27. 12:55:16

Amúgy Shaw poénját elrontották a szinkronban: "Lógjak itt ebben az elhagyott könyvtárban veled, a rosszul szocializált testőr-kutyáddal, és Medvével?"
Medve lett a rosszul szocializált testőr... Így már nem poén... Ugye...
süti beállítások módosítása