Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Hannibal 1x06 - Saslik

2013. május 16. 16:00 - Chat Géza

Az évad eddigi legjobb része következik, melyről nehéz sziporkázó hogyvoltot írni, mert a dialógusokkal feltupírozott képi világot legfeljebb egy kisregényben lehetne hitelesen átadni. Rögtön ott nyitunk, ahol majd Hannibal fogja nyugdíjas emberevő éveit tölteni, abban a bizonyos magas biztonsági szintű pszichiátrián, ahol a bárányok majd rohadtul kussolni fognak, de most az egyik üvegkalitkában egy Gideon nevű muksó van totálon kiütve, arccal a padlónak fekszik a földön és nem mozdul. Hordágyon beviszik a nővérszobára és a magára maradt ápolónő épphogy ráköti az infúziót, máris besípol az EKG, de a faszi rohadtul nem halt meg, mert mire a dokinő megfordul, hogy mi a tosz, addigra Gideon már ott szemezik vele és tudjuk, hogy nem egy több éve húzódó bridzspartit akar azonnal lemeccselni.

1.png

Will és Jack már az elmegyógy parkolójában felszórt murvát tapossa, és Jack máris lyukat beszél Will hasába, hogy most azért kellett idejönnöd fiam, hogy megerősítsd vagy cáfold, ahogy tetszik, hogy ez  a fickó, akit két éve idejuttattunk, a Chesapeake-i Mészáros. Will nem a melótól cidrizik, hanem attól, hogy őt is bent tartják huzamosabb ideig a jó doktorok, hisz Hannibal elemezgetésétől is kiborult a bili, ha még emlékszünk az első részre. Nesze neked, az igazgató, Dr. Chilton hát nem azzal indít, hogy Willnek milyen bazi érdekes képessége van és hogy de szívesen marasztalná még egy kényszerzubbonyos dresscode konzultáció erejéig? Will mégis inkább a tetemre hívást preferálná. Jobb lesz felkészülni, mondja a doki, de ő csak csituljon elfelé, mert láttunk mi már falon pókot, szarvasagancsara applikált nőt meg emberből készült angyalszobrokat. A dokinő élettelen testéből infúziót tartó állványok állnak kifelé. Will teszi a dolgát, leképzi fejben, mi volt, hogy volt, a bőre alá rejtett letört villaheggyel kipattintotta a bilincseket, felállt, EKG elsimult, dokinő megfordult, de mire az sikíthatott volna, Gideon beütötte a gigáját, földre lökte és kinyomta a szemét, végül nem cicózott és belebaszta a tartóállványt is.

2.png

Will kicsit megizzad és remegő hangon kérdezi, hogy talán ő lenne a Chesapeake-i Mészáros? Mire Jack elmereng a múltban egy bizonyos Lass Miriamről, akiről a fekete-fehér kontrasztos jelenet miatt, no meg Jack bús tekintetéből sejtjük, hogy már rohadtul megmurdelt valamikor. Anno Jack vette fel, hogy segítse a Mészáros elleni nyomozást, de inkább nézzük, ahogy Will és Dr. Alana kérdőre vonja Gideont. Adok-kapok szinten megy a válaszolgatás, Gideon mindenre tudja a választ és elég pszicho feje is van mellé, de Will tudja, hogy ez nem ilyen egyszerű, valaki el akarja hitetni, hogy ez a faszi a Mészáros.

3.png

Jack Lecternél malmozik, fél, hogy az asszony meghal, de kiderül, hogy más miatt is aggódik és hopp, egy flashback, amiben Lass Miriam a tett helyszínén osztja az eszet, Jack meg dicsérgeti rendre, hogy jó lesz az kicsi lány, együtt jól elkapjuk majd a Mészárost. Ugyanez történik a boncteremben is, csak pepitában, Will és a többi FBI csapattag lelkes asszisztálásával. Will látja, de nem érzi, hogy Gideon lenne a Mészáros, valószínűleg csak plagizálja a mestert, mire Jack ugrik, hogy soha, de soha a büdös életbe nem adták ki a Chesapeake-i Mészáros sebzési mintázatát. Akkor passz. Az éjszaka közepén Jack telefonja csörög és a vonal túlsó végén Miriam nyöszörög, hogy valamit csúnyán elbaszott és jönni kéne segíteni. Reggel a kis csapat lenyomozza a hívást, de eredmény az nulla, többen megkérdőjelezik a hívás valódiságát, illetve Jack épelméjűségét, de válaszul csak annyit mond, hogy kurvahirtelen el lehet kezdeni csendkirályt játszani, mert ő tudja mikor van ébren és mikor nem. Ellenben Willel, aki az íróasztala fölé görnyedve azt haluzza, hogy a csodaszarvas tipeg felé az FBI intézetben. Kevésbé életszerű ugye.

4.png

Jack csodás ötlettel áll elő, rá kéne venni a Mészárost, hogy öljön. Na, hát ilyen emberből még sokat a rendvédelmi szervekbe. Hoci ide a firkász lányt, beszélgessen csak Gideonnal egy keveset. A sikeres egyezkedés után, ami abban ki is merül, hogy nyíltan lepszichopatázzák egymást, Freddie Lounds bevállalja az interjút, amit Lecter máris olvas a neten. A Gideon lehet, hogy maga a Chesapeake-i Mészáros mondathoz érve Hannibal agyában elpattan valami és szeméből csak úgy süt a düh, hogy kettépattintaná az iPadet, Gideont a kis újságírónővel együtt meg lefőzné kocsonyának télire, de hirtelen felindulásból elkövetett hülyeség helyett csak szúrós, elgondolkozó oldalpillantást kapunk és fagyos szuszogást.

5.1.png

Jack Gideonnál kampányol, aki mesterien ráérez, hogy nem a megszokott dolog lenne ma terítéken, hanem az egykori kis gyakornoka lenne a mai beszédtéma. Még mielőtt bármi történhetne, Jacket otthonról hívják és az emlegetett szamár, Miriam Lass síron túli hangja szól a vonal másik végéről. Jacket szétveti az ideg, hogy a felesége helyén feküdt az a mocsadék, de van hajszál, ujjlenyomat, minden, ami egy sima nyomozáshoz kell, a gond, hogy mindegyik Miriamhoz tartozik. Will bekérdez finoman, hogy ugyan Miriam tudta-e, hogy hol laksz Jack? Nem volt az hülye, hogy ne derítse ki pikk-pakk. A Mészáros egyértelműen tudta, hogy közel álltatok egymáshoz, hogy szinte belehajszoltad a nyomozásba, nem gondolod? Jön a flashback, Miriam etikátlanul nyomoz, megszegi az orvosi titoktartást, amiért Jack megszólja, de amint megkapja a visszafogott seggnyalásba csomagolt bocsánatkérést, máris el van felejtve a dolog.

6.png

Kis szakmai vacsora Lecternél, a fancy kaját mellőzve most Gideon a téma, és halvány lepkefingnyi sejtésünk lehet, már ha a jó Lecter doktornak is igaza van persze az ügyben, hogy Dr. Chilton kicsit megmachinálta Gideon agyát, hogy azt higgye, ő a Chesapeake-i Mészáros. Hohó! Mik vannak?

7.png

Jack telefonja megint csörög, de most szám is tartozik a híváshoz, megvan a helyszín is, úgyhogy a fél FBI már ott rontja a levegőt, mire Will is megérkezik végre. Jack hívja a számot, amihez tartozó telefon pont a helyszínen lévő csillagvizsgálóban kezd csörögni. Miriam levágott keze tartja a telefont és egy üzenet egyenesen Jacknek: Mit látsz? Ezt bizony Lecterrel kell megbeszélni. Volt egy lány, úgy hívták Miriam Lass és már jön is a menetrendszerű flashback, de most nem Jack hajdani basztatós munkamorálja kerül reflektorfénybe, hanem Miriam magánakciója, amint Hannibalhoz látogat. Egy régi ügyet sikerül elővenni, amikor valami fickót nyílt töréssel kórházba vittek és mit ad isten, aznap este pont a jó doktor volt a sürgősségin ügyeletes. Lecter szabadkozik, hogy ezek szerint mégsem olyan friss a memóriája, mint azt hitte, de mindjárt lehozza a naplóját, abban benne van minden. Fuss te lány, menekülj! Hannibal felmászik a létrán, Miriam nézegeti a könyveket, majd megakad a szeme az egyik szépen kimunkált rajzon, ami a szétszabdalt áldozatot ábrázolja, de mire megnyekkenhetne, Lecter zokniban, néma léptekben mögé osonva egy altató Andersennel elkábítja.

9.png

Bátor nő volt, mondja Jack a kandalló előtt konyakot szürcsölve, mire Hannibal egy észrevehetetlen, nagyon haloványan eleresztett hümmögéssel és egy enyhe szájrándítással reagál, majd a konyakba beleszippantva, kicsit meglötyögtetve, a selymes érzést átjártatva testén, lágyan csúsztat le torkán egy kiérdemelt kortyocskát.

8.png

A Hannibal online itt érhető el.

Hannibal a comment:com-on és az Indexen:

Címkék: hannibal
24 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.16. 17:55:04

bitang jó volt az biztos, de az eddigi legjobb a következő lesz. ;)

Nyílméregbéka 2013.05.16. 19:35:11

Jót tett az epizódnak, hogy most nem volt a megszokott értelemben vett napi ügy és nyomozás, hanem a karakterekre koncentráltak. Ez a sorozat erőssége, ebbe az irányba kéne mozdulni, és a nyomozás mehetne akár 5-6 részen át egy üggyel, átívelősen.

A múltkori Old Spice arcszeszes szöveg után, megint volt egy "átvétel" a Vörös sárkány című könyvből. Abban a Will fedezett fel Hannibál irodájában egy sebészeti rajzokkal teli könyvet, benne pont olyan sebekkel ahogy a gyilkosságok történtek, és akkor belezte ki őt Hannibál, ami miatt visszavonult.

Nyílméregbéka 2013.05.16. 19:36:34

...mármint Will vonult vissza, hogy aztán reaktiválja magát a Fogtündér miatt. :)

Benzoylmethylecgonine 2013.05.16. 20:15:54

Mirjam Lass jelenete hatásos volt, nekem is rögtön beugrott Graham, ahogy andalog a könyvespolcnál, majd hasonló meglepetéssel Lecter elkapja.

De maga Gideon gyilkossága is érdekes, Lecter is szimulált és támadott meg nővért, "csak úgy". Ezenkívül volt egy furcsa párbeszéd is, amikor Gideon az egyik pszichiátriai teszt kapcsán megjegyzi, hogy nyugodtan rakjanak vérnyomásmérőt a pöcsére, és nézzék a hatást - az egyik könyvben talán Crawford vagy Barney megjegyzi, hogy Chilton végezte ugyanezeket a teszteket Lecterrel, "az pedig vérnyomásmérővel a farkán ücsörgött, majd lepublikálta, mit tudott meg Chiltonról". De lehet, hogy csak belemagyarázom, mindenesetre főzés (igen, perverz vagyok) közben megütötte a fülemet :)

(Vagy a szinkron miatt van?)

2013.05.16. 20:25:23

@Nyíméregbéka: A bárányok hallgatnak elején is riogatta Chilton Starlingot azzal a történettel, amikor Lecter mellkasi fájdalmakra panaszkodva a rendelőbe került, ahol megtámadott egy nővért és kiharapta a nyelvét. Az egyik szemét és az állkapcsát meg tudták menteni az orvosok - kissé emlékeztet ez is a tegnapi részre. Annak ellenére, hogy volt benne némi "törzsanyag", szerintem is nagyon jó volt. Teljesen igazad van, nem fér bele a nyomozás egy részbe, hagyni kellene az ilyen instant dolgokat a fenébe és a főszereplőkre koncentrálni.

Borz_alom 2013.05.16. 20:26:00

Szerintem is ez volt eddig a legjobb rész, tényleg jót tett, hogy nem csapták össze az épp aktuális gyilkossági ügyet.

2013.05.16. 20:27:19

@1,3,7-trimethylxanthine: Megelőztél, bevallom elővettem a DVD-t, nehogy rosszul emlékezzek :-)

Nyílméregbéka 2013.05.16. 21:22:55

Azért sokkal elviselhetőbb úgy Dr. Chilton arrogáns pöcsfejűsége, hogy tudjuk, majd egyszer Hannibál a nyomába fog eredni, hogy meghívja egy vacsorára... :D

Erja24 2013.05.17. 06:49:27

@doggfather: Szerintem is ez és a következő rész a legjobbak között vannak:-). Dr. Chilton telitalálat volt, végre egy igazi Hannibal-os rész volt, elmegyógyintézettel és minden finomsággal.A rész vége engem letaglózott, mert (kicsit lassú felfogású lévén) nem esett le, amit végig sugalltak, vagyis hogy Dr. Pszichiáter elkapta a gyakornokot és végzett vele.

Uramisten 2013.05.17. 10:10:32

@doggfather: igen a 7. rész sokkal jobb már

MEDVE1978 2013.05.17. 10:15:28

Mikkelsen félelmetesen jó a szerepben. Viszont a sorozat kezd irtózatosan brutális lenni, pedig a Hannibal karakterben igazából az a jó, hogy a sorozatgyilkos énje mellett elegáns úriember, aki értékeli a szépséget.
Ha ezt lenullázzák, akkor a karakter egy részét ölik meg. Ebből a szempontból nekem nem tetszett, hogy Hannibal igazából a hasfelmetsző / mészáros. A háttér nem áll össze nekem igazából és úgy tűnik, mintha a rendező csak olcsó népszerűségre törekedne. A mészárosról ugye tanúskodik a műve, ami nők brutális megkínzása, szemük kinyomása, nemi szerveik levágása stb. Aki kicsit utánaolvasott vagy nézett pszichopata gyilkosokról szóló sorozatokat (Gyilkos elmék), az tudja, hogy ez egy gyűlöletbűntény, nőket így azok az emberek ölnek, akikben valami trauma van és ezért agresszívak az áldozattal szemben. Hannibal ugyanakkor "tisztább" gyilkos, a motivációja kérdéses, tud brutális is lenni, de például ebben a sorozatban is valamelyik lány tüdejét vette ki, hogy utána elkészítse. Nem pedig összevissza szurkálta, levágta a nemi szerveit és kinyomta a szemét. Ez nem Hannibal stílusa, ő az eddig vázolt kép szerint tárgynak vagy állatnak tekinti az áldozatait, akiket elfogyaszt.
Ez nálam disszonancia, remélem nem mennek el abba az irányba, hogy Hannibal csecsemőt eszik, csak azért, mert ez rémisztő.

Erja24 2013.05.17. 11:06:39

@MEDVE1978: Mondjuk ebben igazad van, én is meglepődtem, mikor a nőket cél és ok nélkül öldöste az elején, valahogy arra számítottam, hogy "csak" a negatív, neki vagy másnak ártó embereket teszi el láb alól.
Ettől függetlenül briliáns sorozat olyan képi világgal és dialógusokkal, hogy a legjobbak között lenne a helye - azért a csecsemőevés nekem is sok lenne:-).

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.05.17. 11:58:43

@MEDVE1978: szerintem szó sincs gyűlöletről, gonoszságról, oktalan öldöklésről vagy puszta tébolyultságról.
Minden gyilkosság egy tudományos (vagy ha jobban tetszik pszichiátriai), manipulációs kísérlet. Kísérletezés az áldozattal, a nyomozókkal, a gasztronómiával.
Így nézve már akár érhetőek is a tettei.

McMurphy 2013.05.17. 12:07:48

@pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin): Szerintem is, simán lehet, hogy csak a megtévesztés a célja, és lám, sikerült is neki, mert azt gondoljuk, hogy ő nem is lehet ilyen :)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.05.17. 12:17:47

@McMurphy: pedig tudjuk, hogy miazhogy, nagyonis.
Na ettől ördögi. :)

Zka77 2013.05.17. 13:05:32

Szerintem meg uncsi rész volt, bár annak örültem, hogy elkezdődött Hannibal irányába menni a sztori.

Mr.Treeger 2013.05.17. 15:28:58

A rajz ami Lecter asztalán volt Szent Sebestyént ábrázolja

Benzoylmethylecgonine 2013.05.17. 16:46:30

Ez a "csak unszimpi fazonokat gyilkol" motívum nagyon él mindenki fejében, de nem igazán tudom hova tenni. Azt tudom, hogy akik elnyerik az érdeklődését vagy akikkel szimpatizál, azokat nem _feltétlenül_ öli meg, de mégiscsak egy sorozatgyilkos, ráadásul nem az igazságosztó típusból. Szóval nem tudom, miért lepődik meg mindenki, hogy egyszerű embereket (is) öl...(Pl. a Hannibal c. könyvben SPOILER is simán elteszi láb alól egy kuratórium(?) elnökét, mert a helyére pályázik. SPOILER vége)

Nyílméregbéka 2013.05.18. 02:27:12

@MEDVE1978: Amellett, hogy Hannibal egy "elegáns úriember, aki értékeli a szépséget" ő egy brutális pszichopata sorozatgyilkos, aki pl. egy szikével majd kibelezi Willt is, és a Bárányok hallgatnakban kiharapja egy ember nyelvét, meg levágja az arcát egy rendőrnek, úgyhogy nem áll távol tőle a hentesmunka... Viszont nem gyűlöletből öl, vagy szexuális indíttatásból mint a legtöbb sorozatgyilkos, hanem azért mert megteheti, ő magát felsőrendűnek tekinti, és bárkit megöl aki a tervei útjában állnak, vagy a céljaihoz szükség van rá, vagy csak hogy ne lepleződjön le. Amellett előszeretettel öli meg és eszi meg azokat, akik az ő ízlésének túl harsányak, ízléstelenek, vagy kellemetlen ellenszenves emberek.

tjunior 2013.05.19. 10:16:58

Úgy tűnik minden 3. rész zseniális, én inkább 9. részt várom, a következő 2ben megint bele erőltetnek valami összecsapott logikátlan nyomozósdit.

_mesüge 2013.05.21. 22:25:43

@1,3,7-trimethylxanthine: én még mindig nem olvastam a könyveket(igen, szégyenlem magam), illetve az eddigi filmek alapján sem gondoltam, hogy "csak unszimpi fazonokat gyilkol", de volt ez az interjú
comment.blog.hu/2013/04/11/egy_emberbol_mindent_meg_lehet_enni_interju_a_hannibal_cimu_sorozat_keszitojevel
és innen jött.

Basszus, elkezdtem nézni ezt a részt, az utolsó emlékem, hogy arra gondolok az első harmadában, hogy ahh, ez a legjobb rész eddig, majd édesdeden belealudtam:D Azóta meg kb. meg is feledkeztem róla, hogy létezik ez a sorozat: ))) de még jó, hogy van HV.

Benzoylmethylecgonine 2013.05.22. 08:42:03

@_mesüge: hááááát, igen, az interjút olvastam, már ott sem értettem, mert sem a filmek, sem a könyvek nem utaltak arra, hogy _kizárólag_ gonosz embereket gyilkolt volna... Persze megbüntette azokat, akik nem úgy viselkedtek, ahogy szerinte kellett volna, de azért szedte az áldozatait "csak úgy" is.

2013.05.22. 09:25:38

Jó gyerekek, valami alapján csak választania kellett. Olyan, mint egy vadállat, ha vadászik választ (ő spec. a neki nemtetszőket), ha menekül neki megy mindenkinek, aki az útjában áll.
süti beállítások módosítása