Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 3x03

2013. február 18. 15:00 - Eurydice

Ott maradtunk félbe két héttel ezelőtt, hogy Ámerikai mami nem menti meg Downtont, mert nem tudja, és Matyi nem menti meg, mert nem akarja. Érezzük ugye a helyzet súlyosságát. Mindezek mellett Edith is pont most házasodik, tovább apasztva az amúgy is gyenge büdzsét. Szóval megint egy esküvő és megint baromi sok virág, portörölgetés, szőnyegfelgöngyölés, Ketteske pedig elégedetten tekint körbe: végre valami róla szól ebben a házban.

da0303_01.JPG

Kulcsosnál még mindig semmi eredmény orvosi ügyben, leginkább Patmore-t kell nyugalomra és csendre inteni, mert a végén még megtudja valaki. Minthogy az illusztris vacsorán olyan ingszűkében volt a Lord, Thomas bebiztosítja magát és ellentámadásba lendül régi cinkostársával szemben, és elhinti az amúgyis nyalógép Molesley-nak, hogy O'Brien itt akarja hagyni a szolgálói köteléket. Molesley a frissen szerzett információval nem vár sokat, hanem le is csap a családja körében tervezgető Jenkire, hogy ismerősét ajánlja a komorna helyére. Ettől aztán elkerekedik az Úrnő szeme, meg mindenki másé is, mert ugye erről nem tud senki, vagyis "persze, hogy tudták".

da0303_02.JPG

Különben is ideje lenne tájékoztatni a személyzetet, hogy lassan útilapu lesz a talpukra kötve. Az esküvői készületek mellett a Lord ugyanis már a kastély eladását tervezgeti. Hogy még sűrűbb legyen az esküvő hete, a Házura úgy dönt, a lagzi előtti nap az egész pereputtyal egyetemben felkerekedik, és megnézik a jövendő otthonukat, egy kis vityillót. Mindezt olyan hangon, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne csődbe menni, és Matyi is úgy hallgatja, mintha nem kerülne egy szavát megmenteni a főúri életet.

da0303_03.JPG

Ugye hiába a nők nagy titkolózása, néhány elcsípett mondatfoszlány után Carson gyanítja, hogy Kulcsosnak valami baja van, ezért elkapja a Dokit a kórház kapujában, hogy érdeklődjön az asszony állapotának súlyossága felől. Mivel az orvos erősen hivatkozik a titoktartásra a főkomornyik sejtése bebizonyosodik, tényleg valami betegség van Mrs Hughes utóbbi időben történt hangulatváltozása és a sok susmus hátterében.

da0303_04.JPG

Megérkezett a döntő bizonyíték Indiából, hogy a Matyi megint őrült összeget örökölt. Az ügyvéd pedig személyesen jön a kastélyba megbeszélni a részleteket. Méri persze továbbra is értetlenkedik a férje hülyesége felett, aki az esküvő előtti piknik-napra időzíti a megbeszélést, amivel még inkább magára haragítja az asszonyt. O'Brien igazgatja a szomorú bociszemű Jenki ruháját, de nem hajlandó beszélni, amitől az Úrnő még szomorúbb lesz, a komorna meg egyre értetlenebb. Carson úgy dönt, hogy beveti az ősi trükköt és megkörnyékezi a szakácsnőt újabb információkért. Persze sikerül neki, úgy nyeri a kört, hogy aduja sincs, s mire Patmore feleszmél, a főkomornyik másik mindent megtudott Kulcsos állapotáról. Bravó!

da0303_05.JPG

A vacsora után a férfiak poharazgatnak, majd az ifjak elmennek billiárdozni. Lord kettesben marad a leendő vejével, aki pár évvel öregebb nála és egy fél karral kevesebbel rendelkezik. Sajnos a Házura nem tudja leplezni, hogy mindezek mennyire számítanak nála, rang és vagyon ide vagy oda. Mindegy, majd lesz valahogy, csak szerencsétlen Edith legyen már férjnél, és ne rontsa otthon a levegőt. Carson próbálja tehermentesíteni Kulcsost, aki azonnal gyanítja, hogy valaki informálta a Főkomornyikot a helyzetről. Az persze tagad mindent. Matyianyu tovább folytatja áldásos tevékenységét: a Megesett Hölgyek Otthonában varrni tanítja a lányokat, inkább tanítaná meg őket a fésű helyes használatára, mert itt mindenki baromira kócos. Talán a kilencszázhúszas években ez volt a lecsúszás legfontosabb külső jele? Két öltés között Vörös Ethel libben be, atán megint elviharzik. Én ezt tényleg nem értem mit akar. Szerintem ő sem tudja.

da0303_06.JPG

Elérkezett a piknik napja, az ügyvéd megjelenik a volt menyasszony apjától kapott levéllel, amit Matyi zsebre vág, majd felkerekedik a családdal, hogy együtt szemléljék meg leendő otthonukat. Persze az utolsó pillanatban Carson még meg akarja beszélni Jenkivel, hogy Kulcsost kicsit tehermentesítsék betegsége miatt, cserébe megtudja, hogy O'Brien fel akar mondani, de a félmondatok között a Lord csak sürgeti az asszonyt, így lesz itt káosz, ha elindul a pletykaáradat és a találgatások. Annuska is szabadnapra megy Londonba, hogy a halott asszony jegyzetfüzetében talált egyik címzettet, Vera barátnőjét megkeresse. Mrs Bartlett némi pénzért cserébe elmondja, hogy nem tud semmit, aztán persze elered a nyelve és nem hagyja ki egy alkalommal se, hogy gyilkosként emlegesse a szobalány férjét. Ezt aztán kellemes lehet hallgatni. Eközben Bates fülest kap egy rabtársától a körséta alatt, hogy a Cellatárs el akarja intézni, ezért figyeljen oda a motyóira.

da0303_07.JPG

Megérkezik a család a vityillóhoz, nos azért bevallom és ennél kisebbre, sötétebbre és nádfedelesebbre számítottam. Ebben azért el lehet héderezni vidáman, igaz, hogy nyolc szolga is elég lesz bele. Már csak az a kérdés, Halszem hol fog lakni és mivel fog foglalkozni és hogy minden rendben halad-e a holnapi esküvő szervezésével. Edith nagyon boldognak tűnik már most is, pedig csak a helyi pap adja őket össze (bezzeg Mérinek kijárt a püspök). Matyi a kiránduláson úgy dönt, hogy nem olvassa el Lavina apjának levelét, mert nem bírná elviselni, hogy a férfi becsületesnek nevezi, pedig mégse volt az. Ezt a hiúságot!!! A piknikről visszaérve Matyianyu meglátogatja Kulcsost, hogy elkérje tőle Ethel címét, hogy felkeresse és segítsen rajta.

da0303_08.JPG

Bates az intésnek megfelelően átkutatja az ágyát, még épp időben, mert a Cellatárs őr-haverja épp jön, hogy szobaellenőrzést tartson. Persze nem találják, mert a cucc végül egy fal repedésében végzi betömve. A cselédebédlőben Carson úgy gondolja, hogy itt az ideje, hogy tiszta teát öntsenek a pohárba, ezért megkéri Kakastaréjt, hogy ossza meg velük is jövőbeli terveit. A komorna ugye asse' tudja miről van szó, és Molesley is csak hebeg-habog, persze Thomasnak éppen akkor akadt sürgős tennivalója, mikor a nő szemei lángszóróvá válnak. Ezek után a komorna megy is az Úrnőjéhez és mossa magát, persze Jenki örül, hogy nem veszíti el az öltöztető és társalkodónőjét. O'Brien alig lép ki, Kulcsos váltja, akit betegsége miatt a Ház asszonya mentesíteni kíván a terhek alól. Úgy látszik itt semmi nem maradhat titokban. Jenki ráadásul felkészülve a legrosszabb forgatókönyvre felajánlja a kulcsárnőnek, hogy betegségében ápolják és gondoskodnak róla. Ha kell. Ettől a kedvességről és jóakarattól aztán Mrs Hughes teljesen elérzékenyedik.

da0303_09.JPG

Edith már tűkön ül az esküvő előtti este, az asszonyok tanácsokkal látják el a férjezett életet illetően, de persze egyedül a prolifeleséggé változott Hamvaska az, aki megpedzegeti a nászéjszaka témáját Halszem teljes megrökönyödésére. Odalenn Molesley elmondja O'Briennek, hogy Thomastól kapta a diszkrét infót amivel kirobbant a bomba. A komorna elég jól ismeri a komornyikot ahhoz, hogy tudja, vége a régi szövetségnek és ki kell ásni a csatabárdot.

da0303_10.JPG


A fiatal házasok naponta legalább kétszer összevesznek, az esküvő előtti estén Méri kap alapos fejmosást Matyitól, mert a lány felbontotta és elolvasta Lavina apjának utolsó üzenetét. A küldeményben pedig mi más állhatna, minthogy Lavina a halálát megelőző órákban egy levélben közölte az apjával, hogy le akarja mondani az esküvőt, amelyet a vőlegénye nem engedett neki, ezzel a saját boldogságát feláldozva az adott szava miatt. Vagyis röviden összefoglalva ezt a kuszaságot, Matyinak nem lehet semmi, de semmi erkölcsi aggálya a megörökölt pénz elfogadása miatt. Ezek után persze a férfi továbbra is kétkedik a levél eredetében, és nem hajlandó meggondolni magát.

da0303_11b.JPG

Carson robog be Kulcsoshoz, hogy ágyba parancsolja, az asszony még mindig annyira meghatott állapotban van Jenki kedvessége miatt, hogy szemet huny a főkomornyik pletykássága felett. Méri továbbra sem adja fel a kastély megmentését, ezért reggel rátör a cselédségre, megkérdezve, hogy emlékszik-e valaki egy levélre, amelyet Lavina adott fel az apjának a halála előtt. Persze senki nem tud semmit, amíg Dézi be nem pöndörödik vállalva a tettet. Nem is tudja, hogy kvázi kihúzta a pénzügyi csávából az egész családot. Ezzel az infóval aztán Méri megpróbál még egyszer a férjére hatni, és nemleges válasz esetén kilátásba helyez némi családon belüli erőszakot is. Úgy látszik ennek a halványkék ruhának meg a gyöngysornak nem lehet ellenállni, mert az ügyvéd meggondolja magát és elfogadja a megmentő örökséget. Egy feltétellel. A jó hírt csak az esküvő után mondják el a Lordnak, hogy a mai napot meghagyják Edithnek.

da0303_12.JPG

Persze nincs ünnepi készülődés Nagyi intrikái és egy kis közös csajos öltözködés nélkül. Elkeltek mind a Crawley-lányok, készül is róluk egy bájos fotó a templom előtt, majd jöhet a bevonulás. A vén Travis épp nekiállna a szövegnek, amikor a távolba révedő vőlegény leállítja a beszédet. Hogy a hirtelen változásnak Nagyi kéretlen szavai, az apa korábbi tiltása vagy a felszínre törő racionális érvek-e az oka, nem tudjuk. De még mielőtt a Lord kemény szavai hatására visszatántorogna az oltárhoz, Nagyi kezelésbe veszi a helyzetet és támogatja Strallan lelépési szándékát, ezzel oltárnál-hagyottá téve a fellegek között járó Edithet.

da0303_13.JPG

Vajon milyen érzés lehet a násznéptől övezve eskü nélkül kisétálni a templomból? Edith lelkiállapotát pedig nem is lehet szavakba foglalni, szegény hazarohan a templomból, a szép fátyla a földön végzi, Hungária-módra vizesre sírja a párnáját és nem bírja látni a vigasztalására jövő férjes nővéreit. Jenki is csak közhelyeket tud durrogtatni az "ami nem öl meg az megerősít" vonalon. Ejj. Szomorú nap ez, pocsékba megy a sok torta. Matyi ezért úgy dönt, kell valami jó hír is ezután a szörnyűség után, így Apósa után iramodik a kertbe, hogy a házban gyönyörködve elárulja neki megtudja és meg akarja menteni a családi fészket. A Lord persze hallani sem akar az ajándék-pénzről, hanem sokkal inkább egy közös befektetés tervét hangsúlyozza.

da0303_14.JPG

Szegény Edith a téma minden szinten, nem csoda, hiszen az ő szerelmi élete mindig egy süllyedő hajóra kisiklott vonat volt. Először ott volt Patrik, Méri jegyese, aki rá se hederített, aztán az új örökös, akinek szintén a  a nővére kellett, aztán a fogatlan gazda, akivel összeszűrte a levet traktorozás közben, majd képes volt belezúgni az egyik összeégett képű tisztbe, teljesen bekajálva, hogy az a halottnak hitt Patrik. Mindezek mellett hosszú évek óta flörtölgetett Strallannal is, aki egyre öregebb és nyomorékabb lett az elmúlt idő hatására. Hiába, egy earl lánya is lehet szerencsétlen. Most, hogy ilyen szép siratót tartottam Edith felett, vissza is kanyarodok a történethez.

da0303_15.JPG

Dézi az események hatására elhatározza, hogy miután az amerikai komorna lelépett, kezébe veszi Colos becserkészését, még ha Annuska szerint a férfiak megijednek, ha a nők közelítenek hozzájuk. A család a lagzi helyett közös vacsorán és a történteken csámcsog. Két megoldandó dologról van szó: Ketteske teljes elfoglalása másfajta dolgokkal és a megmaradt kaja elpusztítása. Az előbbi a család, az utóbbi a lenti szolganépek és a helyi szegények feladata. A cselédek végre egyszer életükben homártól, osztrigától és kacsasülttől roskadozó asztal mellé telepedhetnek, cserébe elsiratják a faképnél hagyott menyasszonyt, egyedül Colos az, aki pozitívan tekint a lány jövőjére, hiszen Edith fiatal és csinos, csak akad neki jobb ennél a félkezű vénembernél. Az inas persze nem tudja mindazt, amit én itt előbb a siratásomban vázoltam, azért ilyen optimista. De majd meglátjuk, kívánom, hogy ne legyen igazam.

da0303_16.JPG

Edith is úgy dönt másnap reggel, hogy nem áll meg az élet, mert ha nem is vidáman, de  céltudatosan kimászik az ágyából és reggelizni akar. Kakastaréj is úgy látja, hogy ideje tenni is valamit és mindenre elszánt arccal közli Thomassal, hogy készüljön fel egy komoly meccsre kettejük között. Győzzön a jobbik! Kulcsos eredményei végre megérkeztek, ezért az asszony a szakácsnővel felvértezve elmegy a dokihoz, miközben Carson aggódó tekintete követi minden lépésüket. Idegtépő percek ez mindenkinek, aztán szerencsére kiderül, hogy jóindulatú a betegség, amit Patmore hazaérve azonnal megoszt a tűkön ülő főkomornyikkal, aki ennek hatására vidám dalolásba kezd...

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tóparti látomás 2013.02.20. 14:16:17

Jó volt, köszönöm szépen :) Azt vártam, hogy Edith végre révbe ér és erre tessék, jó nagy pofont kapott.
A birtok azért megmenekül Matthew-nak köszönhetően. Thomas intrikájával jó kis galibát okozott, legalább volt esemény. Érdekes lesz O'Brian és Thomas harca, kíváncsi vagyok mit hoznak ki belőle :)

cz80 2013.02.20. 20:48:57

Pár hete találtam rá a sorozatra, és nem bírtam abbahagyni, így ma megnéztem az összes eddigi részt, a harmadik évad karácsonyi epizódjával bezárólag. Hát nem is tudom mit mondjak, elképesztő volt, csak néztem ki a fejemből utána...

Eurydice 2013.02.21. 22:57:07

@tóparti látomás: amilyen nagy spanok voltak eddig, annyira látványosan utálják most egymást, szerintem Thomas nem tudta megemészteni, hogy a komorna olyan szolgalelkű lett a szappanos eset után

@cz80: mi is így kezdtük, az első évadot bedaráltuk egy éjszaka alatt, azóta csak szinten tartjuk magunkat az aktuális résszel, szerintem is nagyon ütős lett a 3. évad karácsonyi kiadása, a férjem képes volt azt is kilátásba helyezni a megtekintése után, hogy nem nézi tovább :), de ennél többet egy szót se

általános kérdés: nézi valaki szinkronosan a story4-en? milyen az angolhoz képest (a fordítás minősége és a hangszínek-tónusok eltalálása érdekelne)

cz80 2013.02.22. 17:28:29

@Eurydice: egy részt, az elsőt megnéztük szinkronosan. Hát...nem ajánlom. Nem csak azért, mert természetesen szokatlan az eredeti után, hanem mert vannak benne, hogy úgy mondjam, teljesen karakteridegen hangok, így pl a Daisy hangja, aki legtöbbször ijedt, megilletődött hangon beszélt, nohát az ő szinkronhangja igazi belevaló, "fickós" hang, nagyon furcsa.
De a legrosszabb Mary, akinek egy ötvenes éveiben járó, búbánatos hangot talált valaki...

Eurydice 2013.02.26. 20:34:39

@cz80: alig várom, hogy húsvétkor otthon legyek és elcsípjek egy szinkronos részt :)

cz80 2013.02.27. 05:28:57

@Eurydice: és mikor lesz vajon új hogyvolt?

Eurydice 2013.02.27. 08:40:43

@cz80: minden második héten van új poszt, sajnos "zaklatott életvitelem miatt" egy hét alatt nem készülök el egy epizóddal - szóval jövő kedden :)
süti beállítások módosítása