Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x30 - Péntek 20 óra, Ágnes (6)

2012. december 03. 11:00 - Zsoofka

A múlt pénteki ülés itt.

Péntek van, de mielőtt elmennénk Ágneshez, íme egy kis elmélet. Most, hogy elértünk a sorozat három-negyed részéhez felvetődik a kérdés, ki mit tanult a Terápiából?

1.jpg

Én például azt, hogy minden ember azonosul az őt körülvevő emberekkel, tárgyakkal, érzésekkel. Olyanokkal, amelyek így-vagy úgy köthetők az ő életük egy részéhez. És van egy rossz hírem. A hogyvótíró is egy ember. Nem is akarok titkot csinálni abból, hogy az András-Judit kettősből én Judittal azonosulok. Nem, nem a félrekúrásra gondolok a párizsi lakosztályban, hanem arra az érzelmi hullámvasútra, amely oda repítette. Nem azt mondom, hogy mindenben Juditnak van igaza (sőt), de értékelem benne, hogy neki legalább feltűnt, kaki van a palacsintában. Igyekszem tárgyilagosan írni a mai epizódról, de azok a kedves páciensek, akik valami ok miatt Andrással fognak azonosulni, azoknak úgysem leszek eléggé az. A teljes tárgyilagosság ugyanis kizárt. Ezt maga Dargay András mondaná nekünk, ha lenne szerencsénk és a nyomorunkat ő kezelné. Mert akármilyen csapnivaló férjnek (és apának) vélem D.A.-t, nagyon jó terapeutának gondolom. Szívesen veszem, ha a kommentekben leírjátok, ki hogy látta ezeket a perceket, mert így a kedves „csakolvasó” talán árnyaltabb képet kap. Na, hogy ezt tisztáztuk, jöjjön a pénteki ülés története.

András és Judit egy autóval érkezik, most nincs parkolási mizéria, indulnak befelé Ágneshez. Judit fülén a telefon. A lányukat, Rékát neveli telefonon keresztül. A lány nem jött haza az iccaka, persze a telefonja meg lemerült, így nem tudtak róla semmit. András átvenné a telefont, de a nő türelmetlenül ellegyinti.

2.jpg

Benn folytatják a témát. András Judit félrelépésével magyarázza a lányuk kicsapongásait. Vádolja a nőt, hogy az ő rossz példája a minta a lányuk számára. András szerint a lányuk megérezte a feleség kurva voltát, de Judit bevallja, beszéltek is e témáról Rékával. Sőt. A lány rá is kérdezett, hogy van-e a nőnek szeretője. Mert, ha itt valakinek szeretője van, az csak Judit lehet, az apjáról nem feltételezi ezt. Apás lány, mondja Ágnes, aki a baj esetén anyukát vádolja. Mert Judit a szörnyeteg, Andrásra atyaistenként tekint. És András szeret atyaisten lenni. Távolról szemlélni a dolgokat, ahonnan Réka aranyos kicsilány, aki mindig apuka szeme fénye marad. Csakhogy onnan távolról a bajok sem látszanak.

Juditot idegesíti András önmagáról alkotott önelégült apai képe. Miközben felteszi a kulcskérdést: „Hol voltál te az elmúlt tíz évben?” , két rövid tőmondattal a fejéhez vágja, hogy a kicsilány egy éve masszívan fogamzásgátlót szed és alkalomadtán drogozik (fű). És, hogy apuka minderről miért nem tud? Mert Réka nemigen akarja lerombolni Andrásban a róla kialakult jókislány image-t, így kifejezetten kérte Juditot, ne mondja el neki. A feleség pedig nem bízott annyira a férjben, hogy ezt az egészet megbeszélje vele. Attól félt, András ezt az egészet is két fél mondattal „megoldotta” volna valamelyik szabad 11 percében – és akkor az ő bizalmi kapcsolata is oda lett volna a lánnyal. Így hallgatott. Dargay nehezen viseli ezeket az új infókat. Szegényt, sajnálom, egy világ omolhatott benne össze, Judit szemmel láthatóan élvezi, hogy forgatja a kést a szívében. A férfi eddig úgy élte meg, hogy kifejezetten „jó és bizalmas a kapcsolata” Rékával. Most egy „korlátolt faszkalapnak” érzi magát, aki elől a felesége és a lánya titkolózni kényszerül. Megint csak magáról beszél, az ő érzéseiről és meg sem próbálja megérteni, miért nem ő a lánya bizalmasa.

3.jpg

Judit újabb vádakkal jön. Hazugsággal vádolja a zurát, mert az a múlt pénteken megígérte, hogy istenbizony kirúgta Laurát, de hétfőn csak megint volt közösülés. Látta, ott a kapunál, amikor „véletlenül” épp hétfő reggel 9:50-kor kidobta a szemetet. Dargay védekezik, szegény páciensnek az édesapja infarktust kapott - a lánya terápiájának a mellékhatásaként, így Laurát SOS kezelni kellett. de Judit nem hisz neki. Komolyabb vetélytársnak véli a nőt, mint korábban, most, hogy látta a „problémásan szexi” külalakját. Ez nem is az az apakomplexusos kiscsaj, akinek Judit gondolta. Judit most nagyon igazságtalan: a 30 másodperces találka alapján komplett jellemrajzot fabrikál Lauráról, beleértve az „ilyen típusú nők” szoptatási hajlandóságát. (Judit valahol egy szülészeten dolgozik, erre már korábban is volt utalás, de számomra nem derült ki milyen minőségben.)

4.jpg

Judit biztos abban, hogy a ragadozó Laura előbb-utóbb becserkészi a férjét. Andrásnak, pont Judit előtt is volt egy hasonló típusú szerelme, de akkor Juditot választotta. Egy kulcsmondathoz értünk: Miért választotta épp Juditot András hites feleségnek? Erre a kérdésre egy korábbi ülés alkalmából András már választ adott: mert Judit független volt, spontán és tele élettel. Most Judit azt mondja, nem tudja a választ e kérdésre. Talán azért lett ő Dargayné, mert csodálta a férfit, aki egy rajongóra vágyott. András arcán őszinte megdöbbenés, nem érti, hogy a felesége hogy pozícionálhatja ilyen mélyre magát. Én meg azt nem értem, hogy hogy nem tűnt ez fel eddig a pszichológus úrnak, abban a röpke 18 évben, amíg együtt éltek. Judit azonban folytatja: másodrendűnek érzi magát e kapcsolatban, a férje éreztette vele (vagy csak Judit érezte így), hogy bármikor találna jobbat nála. András még mindig sokk alatt vallja, a Judit őszinteségébe és erős voltába szeretett bele. Szükségük volt egymásra, ezért működött a kémia. Vajon még mindig szükségük van egymásra?

10.jpg7.jpg

Ágnes elérkezettnek látja az időt egy kis analizálásra: Laura nem szexuális fantázia András számára. Laura egy új szerelem lehetősége a férfinak. Na ez még rosszabb, mondjuk itt sokan. Most, hogy Judit „letépi láncait” és már nem első számú rajongója a terapeutának, sőt önállóskodni próbál, kell Andrásnak valaki, aki felnéz rá, rajong érte és abba ő pont úgy bele fog szeretni, mint annak idején Juditba. Dargay hevesen tiltakozik. Mondanám nem bír azonosulni az ítélettel….

Judit szinte elvesztette a személyiségét ebben a házasságban, most próbálja újra összerakni. Viszont ez az egész nem azért alakult így, mert Dargay egy despota lenne. Judit önszántából vonult a háttérbe és adta át a terepet az urának, annak legfeljebb annyi a „bűne”, hogy hagyta és nem vette észre merre felé haladnak. De megmenthető még ez a házasság úgy, hogy Judit új igényekkel áll elő, András meg új rajongót talált magának Laura személyében? Működik-e ebben a felállásban ez az intézmény?

Ágnes egy párterápiás technikát kezdeményez Judit és András között. Imago-technika a neve, a lényege pedig az, hogy a két felet felállítják egymással szemben és felváltva tesznek megállapításokat egymással, magukkal, a házasságukkal kapcsolatban. A pár másik tagja pedig saját maga elmondja, mit értett meg e megállapításból. Tükörmódszer. András hisztis, rángatja a vállát. Uncsi gyerekjátéknak tartja, haszontalannak véli ezt a baromságot. Aztán csak feláll és kelletlenül belevág.

9.jpg

Judit: A múlt heti ülés óta sok mindent megértett magával, magukkal kapcsolatban. Elismeri, hogy az „ügynök” szerető és Laura képbe-kerülése csak pótcselekvés mindkettejük számára, csak tünet. A főbaj az elbaszott házasság, a 3., 4. személy már csak ezután kúszott be a képbe. Az a baj, hogy ő feladta személyisége egy darabját e házasság alatt és az most kitörni készül. Judit próbálja nem csak az urát vádolni a kapcsolat szétesése miatt. Azt mondja csaknem önként a férfi anyjává avanzsált a házasság évei alatt, „csak” gondoskodott és nem feleségként viselkedett. Most le akarja rombolni a saját korlátait, kitörni és egy saját utat keresni. Hogy ezt hogy képzelte, nem tudja, de a döntés már születőben van. Felkerekedni és megkeresni önmagát. Ez a nagy terv.

10.jpg

Dargay: Az első válaszmondataiból süt az utálat, egyrészt a rákényszerített „játék” másrészt a hallottak miatt. De aztán valahogy mégis működik a technika. Hirtelen kimondja, hogy a nő „alattvalónak” érezte magát e házasság kapcsán. Judit nekibuzdulását a „nagy útkeresés” kapcsán nem érti, de mintha őszinte rémülettel töltené el. Mintha végre igazán beszélgetnének. Azt mondja érti, mitől szenved a felesége és őszintén sajnálja, hogy nem vette észre, hogy az asszony szenved. A nő keze után nyúl, leülteti. Már nincs szükség terápiás hókuszpókuszra. Dargay figyel a nőre, akarja, hogy megértse a lelkét. Szeretem ez a Dargay Andrást.

11.jpg

Dargay a szakmához menekül és a Terápia alatt először érzem, hogy aggódik a házasságáért. Azt mondja fél, mert a pacientúrából aki eddig a pontig eljutott, mint most Judit, az kivétel nélkül mindenki a lelépés mellett döntött. Már úgy beszélgetnek, mintha Ágnes a szobában sem lenne. András attól fél, ha a felesége megtalálja önmagát, őt veszíti el és neki nem lesz helye a felesége új életében.

Megint elővesszük a tyúk és a tojás elsőbbségi kérdését. Judit eltávolodása az újdonsült önmegvalósítása miatt vagy Laura érkezése volt-e az első szög a házasság koporsójában? Dargay szerint természetesen az előbbi. De Ágnes azt mondja, ezt nem lehet és nem is kell szétválasztani. Szerintem meg már Judit önállóskodása is csak tünet volt egy sokadik tüske után. És, hogy mi Dargay legnagyobb „bűne”? Az, hogy ezt az egész tüskésedést 10 év alatt nem vette észre, mint ahogy e pénteki napig abban a hitben élt, hogy ő a mintaapa, pedig a gyereke nem mer hozzá őszintén fordulni problémáival. Ez az az arrogancia, ami számomra visszataszító. Persze tudom: senki sem lehet próféta a saját házasságában. És Judit? Háááát ő sem a kommunikáció bajnoka. Nem biztos, hogy 10 év után kell robbantani egy szeretővel karöltve, mert ugye néma gyereknek a kurva anyját.

12.jpg

És akkor Judit megint mond valami tényleg fájót: nem biztos abban, hogy ő össze akarja szedni e házasság darabkáit. Dargay meglepett és csalódott – most ő az, aki talán kész lenne új alapokra helyezni e házasságot. Petra és Tamás jut eszembe, ott is többen megfogalmaztuk, az új felállásban már egyáltalán nem biztos, hogy életképes a kapcsolat. És itt?

Judit nem tudja mit is akar az életével kezdeni, de abban biztos, hogy így nem akarja folytatni. ez a döntés felszabadítja a lelkét és önbizalommal tölti el. Dargay az El Caminohoz hasonlítja Judit tervezett „útját”. És azt mondja, nem biztos, hogy mire Judit az útja végére ér, ő még itt fogja várni…

13.jpg

A nő köszönetet mond Ágnesnek, úgy érzi sok segítséget kapott. Dargay is kurvaboldog. Bár nem futva, de „természetesen” köszönet nélkül távozik. Judit viszont köszön, majd lelép ő is.

Izgatottan várom, mit hoz a jövő hét. Folyt.köv.

Címkék: terápia
126 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2012.12.03. 12:45:10

@Alter E: biztos megbírkóznak a feladattal. Nem olyan nagy durranás, csak nekünk nagyobb a rutinunk...először még rózsaszínek lesznek a zoknik, meg lekésik a buszt, de belejönnek...A nehézség ott van, ha ugyanannak a félnek kell pénzt is keresni, és gyerekeket nevelni. Na AAAZ nehéz...
Már írtam itt, hogy van olyan kollégám, akivel megtette az asszony, osztand mégis működik a dolog. Nem kell túlmisztifikálni...

jaaa, hogy nem ÚGY mennek a dolgok, ahogy mi szeretnénk ;)...én az első gyerek születése után elhatároztam, bárkire is bízom (férj, anyós, anyám) őket, megelégszem, ha életben maradnak, nagyobb igényt nem támasztok ;)

beacska 2012.12.03. 12:45:54

@Alter E: igen, ilyen is volt az elején, akkor András be is szólt Ágnesnek (joggal)

Alterra 2012.12.03. 12:50:37

@Tillike: igen, egyetértek. Csak apuka ebben sokszor ellenérdekelt. Hiszen olyan jól megszokta, h anyuka mindent megcsinál. (Megoldás: a gyes alatt sem természetes egyáltalán, h mindent az otthon levő végezzen. Annyi teendő van a háztartással/gyerekkel. Aki nem hiszi, próbálja ki néhány napra.)
És esetleg, apuka ilyenkor sértettségében természetesnek érzi, h beleszeressen valaki másba és többé ne nyúljon az engedetlen feleséghez. (Karikírozom kicsit a filmet.)

genevieve 2012.12.03. 12:55:44

@Alter E: ez persze habitus kérdése is..

van aki egyenlő fél akar lenni a házasságban, van aki alárendelt fél...

de lehet, hogy ez menet közben változik, de a változásról beszélni kellene egymással...és nem csodálkozni x év után a dolgok állásán

Alterra 2012.12.03. 12:58:58

@beacska:
"A nehézség ott van, ha ugyanannak a félnek kell pénzt is keresni, és gyerekeket nevelni. Na AAAZ nehéz..."
- hát igen sokan küzdünk ezzel.. :-)
És jó lenne, ha egyre több férfi észrevenné, hogy igen, a feleségének is nehéz. Még akkor is, ha kevesebbet keres (attól a céges munka még lehet sok, v megterhelő - egy orvos tipikus példa erre). Jó eséllyel azért is keres kevesebbet, mert nő és rá több hárul az otthoni teendőkből.(Judit vajon tudna magánpraxist indítani? András támogatná ebben?)

Alterra 2012.12.03. 13:00:26

@beacska: nem attól félek, h egy hétig a férjem nem tudná ellátni őket. Inkább attól, h egy ilyen kérés már kivágná nála a biztosítékot.

Alterra 2012.12.03. 13:01:47

illetve sajnos nincs nagymama a közelben és egy hét egy embernek lehet h sok. Bár ha ő menne el munka miatt, én nem balhéznék. Na ennyit az én privát életemről.

Tillike 2012.12.03. 13:09:47

Azert jo ez a sorozat mert mas hibas donteseit meglatva segit jobb donteseket hoznunk:)

Tillike 2012.12.03. 13:11:34

@Alter E: Ez igy van, ezert kell kommunikalni nem hoskodni es szenvedve turni mert mi mindent meg tudunk oldani egyedul is!

beacska 2012.12.03. 13:11:50

@Alter E: a "kevesebbet keres"-et nem a munka nehezére írtam, hanem az otthoni praxisra, meg a rendelési időre. Már a múltkor is említettem, hogy ha úgy vesszük, hogy Judit munkaidőben zavarta Andrást, amikor az azt válaszolta, hogy "van 11 percem", akkor azért úgy más a leányzó fekvése.

Én csak arra mondtam, hogy bizonyára András is főzhetne vacsorát, amikor az asszony a szeretőjénél van, csak akkor 12.000 ft-al kevesebb lesz a kasszában. Naponta...

Alterra 2012.12.03. 13:21:09

@Tillike: ez így van. :-) Visszatérve mokamini nyitó kérdéséhez, tényleg sokat lehet tanulni a Terápiából.

Arra nagyon kíváncsi lennék, h összefut-e Laura és Judit a kórházban? Hátha egy helyen dolgoznak. ;-)
Egyébként sztem heppiend lesz a sorozat vége: Laura megkönnyebbbülten távozik a terápiáról, a doki nem (nagyon) kezdett ki vele, a házaspár pedig megkezdi az újjáéptítést. Szerintetek?

Zsoofka 2012.12.03. 13:24:41

@Alter E:
Én is valami hasonló véget várok. :)

beacska 2012.12.03. 13:29:12

@Alter E: szerintem is ez lesz

viszoooont felmerül a kérdés, hogy lesz-e további 40 rész? és ha igen (nem tudom, Amerikában volt-e), ki lesz a Terapeuta? Mert András élete megoldódott (:)))

genevieve 2012.12.03. 13:32:07

@Alter E: @mokamini:
szerintem meg nem lesz boldog vég egyik esetben sem..

Kekszemu 2012.12.03. 13:45:04

Nekem az a rész tetszett, mikor András felismeri azt a sokat látott élethelyzetet, amikor vki elindul megkeresni önmagát, amiben valószínűleg ő is sokszor segédkezett. Mégis mivel fejezi be?! Egy fenyegetéssel, h ő már nem biztos, h otthon lesz. Vicces is volt a jelenet és szomorú a helyzet, sértettségből milyen gyorsan feladná a házasságot. Nagyon érdekes hullámzás volt magánember és a terapeuta énje között.

Tillike 2012.12.03. 13:56:04

@Alter E: En nem varok happiendet (bar azt szeretnem), valakinek biztos jobb lesz mint elotte, de nem hinnem hogy mindenkinek megoldodnak a gondja a sorozat vegere.
Es ha jol olvastam meg targyalnak a kovetkezo evadrol.

genevieve 2012.12.03. 13:57:37

@Tillike: ha a doki rendbe hozza a házasságát a feleségével akkor laurának nem lesz boldog vég...vagy fordítva

én leginkább zsófi sorsára leszek kiváncsi

beacska 2012.12.03. 14:14:14

@Tillike: mivel ez egy amcsi sorozat szó szerinti (majdnem) átvétele, szinte biztos a happiend. Hacsak nem "magyarosították"...akkor viszont mindenki meghal :)))

mivel Zsófi és Máté terápiája még csak most kezdődött, nem hinném, hogy azok lezárulnak.

kérdés, András marad-e a terapeuta...

Tillike 2012.12.03. 14:14:49

@genevieve: szerintem Lauranak az lenne a boldog "veg" ha sikerulne lekattania a dokirol es vegre valakibe igazan beleszeretne nem mint megmentobe hanem mint egyenrangu felbe:)
Zsofinak nagyon drukkolok!!!

subidubidu 2012.12.03. 14:18:35

Na, most már a pici képernyős változatot, hála egy itteni linknek, sikerült megnéznem. Fenomenális a színészek játéka!

Ami ezt a helyzetet illeti, igen itt döbben András rá, hogy elveszítheti a hátországát - ami viszont talán segített neki abban is, hogy tartsa magát lauránál.
Keserédes dolog, visszafogni magunkat valamitől/valakitől, amit szeretnénk és amiről tudjuk, hogy nem szabad.
Másik dolog: ha jól értem, a terapeuta nem beszélhet a házastársával sem a munkájáról, csak a szupervízorral. Azért ez így nagyon magányos dolog. Nem jó, ha a másik életének a fele titokban kell, hogy maradjon előttem.
Van itt mit tanulni kommunikációból.
És egyre jobban értékelem a házasságomat. :-)

Zsoofka 2012.12.03. 14:20:21

Tillike: +1

Szerintem Zsofinal hosszu lesz a gyogyulas. Mar az is elorelepes lenne ha mondjuk anyukaval megtalalna ahangot és nem lenne olyan kurva egyedul. Bar ehhez anyukanak is gyogyulnia kellene egy kicsit.

régi_vendég 2012.12.03. 14:43:27

@mokamini: folyamatosan olvaslak és tetszenek a hv-id, de a kölkeim miatt hozzászólni nincs nagyon időm és kapacitásom.
van egy nagyon jó amerikai regény szvsz sokan ismerik ha másképp nem filmről ez a kramer kontra kramer, avery corman-tól. kb ezt az élethelyzetet boncolgatja (bár ott kicsi a gyerek) mint amiben judit és andrás most van.
szvsz az alap probléma ott van, hogy judit "hazudott" a kapcsolatuk elején magának, a párjának. akkor megpróbált olyan partnerré válni amit akár önkéntelenül is feltételezett, hogy a ffi kíván. olyan nő akart lenni amilyet andrás akart. ennél súlyosabb hibát egy párkapcsolatban el nem tudok képzelni. ha nem tisztázódik ez hamar akkor az maga a halál. folyamatosan nem játszhatunk szerepet. az hogy a fickó ezt nem vette észre... hát igen... fura. lehet hogy hülye példa, de egy alzheimer-es ember évekig el tudja titkolni a kezdődő betegséget a vele élő szerette elől is, úgy hogy önkéntelenül olyan technikákat alakít ki amit a másik nem vesz észre.

jah és ha az uram nem mondja el nekem hogy a gyerek szexel, füvet szív, akármi, akkor úgy vágom tarkón, hogy csak úgy nyekken. a szülők egymással szövetségesek!!!!, hogy életképes és főleg hogy élő egészséges felnőtt utódaik legyenek.

nah és most újra alámerülök az utódaim világába. :-)

subidubidu 2012.12.03. 14:55:47

@Kekszemu:
Szerintem arra utal, hogy ha a feleség nem tud/akar küzdeni a házasságért, egyedül nem biztos, hogy ő fog. Hiszen ott a kísértés, amit mi, nézők láttunk, mekkora, és micsoda önuralom kell az ellenálláshoz. Ha "csak" a szakmai tisztesség tartja vissza, de nincs kiért tartania magát, nehezebb. Én ezt nem fenyegetésnek éltem meg, hanem egy szomorú tényközlésnek.

Segna 2012.12.03. 15:02:21

@beacska: Kedves Piros Csizmás!
Ez eredetileg egy izraeli (gyk. zsidó) sorozat, amelyben kőkemény társadalom-kritika is volt. Pl. az egyik páciens egy olyan vadászpilóta, akit a hazafiság és a tóra követés vágya nem fűt annyira, h ne okozna neki lelki sérülést, h palesztin gyerekeket öl halomra 1-1 "terrorista vezér" "kiiktatásával".
Az amerikai sorozatban a terapeuta, a harmadik legszexibb kelta Gabriel Byrne. (Joe Flanigan és Pierce Brosnan után)
Szóval én nem lennék annyira biztos a boldogan-éltek-míg-meg-nem-haltak végben. Enyedi Ildikó sem az a gagyi rendező ugye... Így bőven van mit izgulni!

clegane 2012.12.03. 15:03:44

@beacska: ám az amerikai változat meg az izraeli eredetinek az átvétele, azt meg a fene se tudja, az izraelieknek mennyire van happyend-fixációjuk.

Segna 2012.12.03. 15:11:50

mokamini
Kipróbáltam, h előbb nézem meg a részt (leltem a neten egy helyet ahol naprakészek) és csak utána olvastam a hv-t.
Maradok hálás rajongója! Le a kalappal. És külön aranyos, h a kommentelőivel is gyógypedezik itt. Egy látens terapeuta!
Ha mégis vége lesz a sorozatnak, és az AXN után valamelyik "nagy" csatorna is műsorra tűzi, javasolnám, hogy hogyvoltozza a PROFILAGE francia sorozatot. (rendhagyó, izgalmas, nyomozós és lelkizős csajos és pasis kis sorozat. Na, ott alig vannak toposzok, semmi sem úgy alakul ahogy várjuk, és nincsenek megszokott figurák sem.)

whereisthedriver 2012.12.03. 15:18:17

Spoiler alert!

ha nem akarod tudni a veget, ne olvasd el!

Szoval, mehet?

Mind a ket par szetmegy,
Petra es Tamas elvalnak, Andras es Judit is.
Mate meghal, valoszinu az ongyilkossaga. Andrast okoljak a rossz (?) terapiaja miatt.

Megneztem, mind a 3 evadot, onnan tudom.

Van kerdes?

Segna 2012.12.03. 15:21:26

@beacska: visszafelé és sorban:
"én már rájöttem 20 év alatt, hogy ha nem állok a távirányítóval a kezemben a tévé elé" - aha, és miért kellett ehhez 20 év? Szóval nem olyan könnyű ez az élethelyzet. Az ember jórészt nem tudatosan határozza el, h szerepet fog játszani, meg felnéz a párjára, és alárendelődik, eddig a pontig, de aztán akkor már szól.
Ez sokszor olyan mint a rák megfővése, ha hideg vízben teszik oda főni, szépen ücsörög aztán megdöglik, míg ha forróba lökik, kiugrik. (állítólag- sose főztem rákot)
Mi könnyen vagyunk, mi már a forró levest látjuk, és nem mi vagyunk benne a sárgarépa.
Szóval szerintem óvatosan az ítéletekkel.

A fel kell nézni az uramra meg egy baromság szerintem. Engem szeressen a párom, ne fel, vagy lenézzen rám. Ez egy véd és dacszövetség nem pedig egy ki kit szolgál, tart el, határoz meg dolog.
CSAPATMUNKA.

mézescsók 2012.12.03. 15:56:38

Számomra egyre szimpatikusabb Judit. Eddig is az volt a félrelépése ellenére vagy akár azzal együtt is. Úgy vettem le a hsz-kból, hogy főleg Judit sarának tartjátok a frigy lazulását. Szerintem a házasság megromlásáért 70:30 %-ban felelősek, András "javára". Hogy egy pszichológus magánemberként ennyire ne vegye észre, hogy baj van a házasságával, az tragikus.
Sajnos most száguldanom kell, de ki fogom fejteni, miért.

Zsoofka 2012.12.03. 15:56:43

@Segna:
Nem szántam annak, sajnálom, ha így jött le...

Zsoofka 2012.12.03. 15:58:23

@mézescsók:
Én tökéletesen egyetértek a 70-30-cal.
És igen, tragikus.

régi_vendég 2012.12.03. 16:32:54

@mézescsók: "Hogy egy pszichológus magánemberként ennyire ne vegye észre, hogy baj van a házasságával, az tragikus."

miért kéne egy gyakorló terapeutának a saját családját, magát a szeretteit elemezni. egy belgyógyász sem veszi ki a saját vakbelét, max érzi hogy fáj és elmegy vele egy kollégához, ahogy ezt megtette a filmbéli terapeuta is. egyébként meg saját hazádban (házadban) nem lehetsz próféta a mondás szerint ugye. ismerek gyakorló terapeutát, elvált, a gyerekeivel pedig kb olyan szélsőségesen naiv mint filmbéli megfelelője (bár az én ismerősöm nő). az otthonod nem munkahely, a szeretteid nem "munkadarabok". az, hogy ezt emberként nem vette észre, az más, észre kellett volna, talán, bár szinte semmit nem tudunk az elmúlt 10 évükről, csak azt, hogy most mindenkinek elege van, és fuldokolnak a házasságukban.
szvsz 50-50%, klasszikusan.:-)

régi_vendég 2012.12.03. 16:41:56

@mokamini: nekem ezzel a 70-30-al az a bajom, hogy a nő szinte kikéri magának az alárendelt helyzetét, holott ezt a felállást ő verte betonba (legalábbis nekem ez derült ki) mert úgy érezte, hogy annyira odavan ezért a pasasért, hogy érte bármit megtenne. eltelt sok év és rájött, hogy becsapta magát és ő nem az az ember akinek "hazudta" magát és most a férjén kéri számon azt, hogy már azt sem tudja kicsoda. nyilvánvaló, hogy a pasas is sokat vétett a nő ellen, "van rád x percem"; "fáradt vagyok" stb. nekem ezért szimpibb az egál.

subidubidu 2012.12.03. 17:18:27

@régi_vendég:
Egyet kell értenem. Ha megkapok mindent a társamtól, kezdettől, esetleg mert otthon is ugyanígy megkaptam mindent, az természetesnek tűnik. Magától értetődő. Holott lehet, hogy a társam csak szerelmi elvakultságában alkalmazkodik - talán észre sem veszi.
Más kérdés, hogy ha figyelnek egymásra és folyamatosan beszélgetnek, ez a feszültség sokkal előbb kijön, és nem jutnak el idáig.
No de akkor hol lenne a feszültség, a sztori? Min tudnánk vitatkozni, gondolkozni? Esetleg ráébredni, mit kellene értékelni a saját kapcsolatunkban? :-)

genevieve 2012.12.03. 17:18:46

@mokamini: zsófinak akkor van esélye a gyógyulásra, ha nem történt meg az a fizikai erőszak amiről beszélt....ellenkező esetben örökké sérült marad....

ahogyan laura is...

genevieve 2012.12.03. 17:24:55

@régi_vendég: nem kell, de andrás egyébként mindent elemze...erre utalt judit, hogy már ő sem tud senkivel normálisan beszélgetni, mert andrástól átvette ezt a dolgot...

andrás kényelmes, csak azzal foglalkozik amivel akar...a többi szőnyeg alá söpri...

mikor judit szólt neki, hogy probléma van (azt is akkor tudta megmondani, mikor andrás beengedte a szentélybe, hogy a vért eltakarítsa - akkor pesze szüksége volt a feleségére, eszébe nem jutott saját maga feltakarítani), ott azt mondta, hogy van 11 perce...azt kellett volna mondania, hogy rendben, most mindjárt itt a következő páciens, de a mindenkivel végeztem este leülünk és megbeszéljük a problémákat...

genevieve 2012.12.03. 17:28:22

@régi_vendég: szerintem ez a felállás nem volt igy eleve...andrás azt mondta, azért szeretett bele a feleségébe mert önálló volt, független, nem nyüglődött a dolgokon, spontán volt...tehát igenis egy szuverén egyéniség, nem alárendelt...
alárendeltté a házasság alatt vált...ez persze ugyanannyira az ő hibája is mint a férjéé

subidubidu 2012.12.03. 17:42:06

@genevieve:
Igazad van, András kényelmes.
Most demagóg leszek, de melyik pasi nem az? ;-)
Nekem négy saját gyártmányú van itthon, és igencsak kell szoktatnom őket arra, hogy nem ők vannak a középpontban és ne várják el a kiszolgálást.

Kandaláber 2012.12.03. 17:51:23

Az élet "furcsasága", amikor amikor a fiatalabb korú nő és férfi kapcsolata - beléjük épített a társadalmi értékrend szerint - úgy indul, hogy a férfi legyen képes védeni a nőt, tehát erősebb. Ez akarva-akaratlanul egyfajta függőséget is jelent.

Majd idővel az egyenrangúság, az un. feminizmus érveit megismerve, a nők személyiségfejlődése odajut, hogy elviselhetetlenné válik számára "gyengébbik" nem szerepe, a "függőség", és kitörnek az eredeti felállásból, megvalósítani önmagukat.

Nem "hibást" kívántam keresni, pusztán egy lassan sztereotípiává váló jelenséget leírni.

Úgy érzem, hogy a felelősségvállalás egy laza sorry-val történő elintézése a kiugró fél részéről, nem kellő mértékben van kompenzálva, amikor ottmarad 2-3-4 ember, mert aki kiugrott, az jó esetben fizet tartásdíjat, ha épp alkalmazott és nem minimálbérre van bejelentve + kp.

Személyes tapasztalataim alapján, az előbb k...k, utána vádolok, a legmocskosabb emberi gonoszság és önzőség egyik példája.

Még véletlenül sem kezdi az ilyen mocsok azzal, hogy nem bírom, ha így marad, el fogok menni, üljünk le beszéljünk, tegyünk azért, hogy amit nem bírok elviselni, az megváltozzon. És ha így sem megy, akkor elköltözik, majd keres magának új kapcsolatot.

beacska 2012.12.03. 17:53:32

@Segna: szerinted baromság, szerintem meg nem. Én nem tudtam(tudok) úgy párt választani, hogy ne érezzem azt, kiemelkedik a tömegből. Tehát felnézek rá. És ha ő nem néz fel rám vmi másért, megette a fene az egészet. Akkor csak megalkuvás egy középszerűvel.

Ettől még csapatmunka, és egyenrangú felek, meg egyéb rizsa, de a felnézés kell. Nekem. Neked meg nem. Nem vagyunk egyformák. Én mégsem "barmollak" le...

genevieve 2012.12.03. 18:02:39

@Kandaláber: ez szerintem egyénfüggő, én fiatal koromban sem vártam el a férfitól, hogy eltartson,
szerencsére ma már nem az őskorban vagyunk, nem csak úgy lehet élelemhez jutni, hogy apa elmegy és lebunkóz egy állatot:-)

fizikailag persze mindig a férfi marad az erősebb és ennek semmi köze a feminizmushoz...
ha háború lenne a férfi elmenne harcolni, a nő meg dolgozna a hátországban a gyárban és helytállna egyéb helyeken...mint ahogyan azt tette a múltban...

Kandaláber 2012.12.03. 18:07:49

@genevieve: nem eltartásról beszéltem, általában: lelki, fizikai, igen, akár anyagi, ami nem azt jelenti, hogy a férfi nélkül éhen halna a nő (bár ilyen is létezik, sajnos).

De ha azzal állsz elő egy átlagos társaságban, hogy nőként háromszor annyit keresel, mint a párod, akkor arra, minimum, felfigyelnek, furcsálják, és sokszor nem tartják helyesnek. Kinéznek a "normális" kapcsolatot tartók.

genevieve 2012.12.03. 18:37:39

@Kandaláber: én is ezt mondom, mivel nem az őskorban vagyunk, ma már szinte csak fizikailag védelmez a férfi (ha kell) de lelkileg, szellemileg, érzelmileg partnert

az, hogy kinek mi a normális kapcsolat az megint egy másik kérdés:-)

Susie201 2012.12.03. 19:13:00

Én is szeretek felnézni egy férfira, András nagyon az a típus, ha a hét első négy napját nézem.:) Megértem teljesen Laurát, hogy beleszeretett. Mi kell egy nőnek? Egy sármos férfi, aki intelligens, kedvesen meghallgatja...mindenki ilyet keres.:) Ezért szeretem nagyon a hétfőt.:) Aztán azért szeretem a pénteket, mert itt a férfi igazi arcát láthatjuk.:) Mindjárt nem az a csodapasi, akit elképzelünk.:)
Az, hogy a házasság ide jutott kettőjük hibája. A megcsalás nekem megbocsáthatatlan. Én kis naív, ezt úgy képzelem el, hogy közlöm a párommal, figyelj, nagyon nem jó így, ha nem változol/unk, akkor baj lesz...ez a lépés mindig kimarad.
Nem tudom megmenthető egy kapcsolat egy félrelépés után? Én nem tudok megbocsátani, András talán képes lesz, de még nagyon sokat kell változniuk, fejlődniük, csiszolódniuk.
Én kicsit sajnálom, hogy együtt mennek Judittal Ágneshez. Szívesen hallgatnám András véleményét a hét többi pácienseiről, de a felesége előtt nyilván azokról nem beszélhet.

subidubidu 2012.12.03. 19:25:28

@Susie201:

A szívemből szóltál.
Kíváncsian várom, mi lesz majd hétfőn (ha odajutok és olvashatom és aztán majd nézhetem). Hogy állnak egymáshoz, miután András fölvállalta Laura előtt, hogy szerelmes belé? Nekem nagyon tetszett az a 26. rész, Marozsán Erika is nagyon jól játszott és Mácsai is.
Ilyenkor eszembe jut, nem lehet egyszerű egy színész vagy színésznő párjának lenni...

Susie201 2012.12.03. 19:37:07

@subidubidu:
Én is nagyon várom a Laurás napot.:) Múlt héten próbáltam magam beleképzelni a helyzetébe.Már csak azért is, mert hasonlóan reménytelen érzelmet én is átéltem már. Sokkoló lehet egyszer csak rájönni, hogy viszonzásra találunk. Laura plussz még erősen sérült is. Nagyon kíváncsi vagyok hogy lesz kettőjükkel?
Valahol mélyen még szunnyad a romantikus énem, mert a hétfői szeánszokat mindig megkönnyezem.Ahogy Mácsai nézni tud...húúú...:))))

genevieve 2012.12.03. 19:51:13

@Susie201: miről is szól a megcsalás?

az önérzet oltárán fel lehet áldozni egy házasságot/kapcsolatot?

genevieve 2012.12.03. 19:52:46

@Susie201: ez mintha kicsit ellentmondás lenne:-)

te nem viselnéd el a megcsalást, de annak drukkolsz aki megcsalásra akarja bírni a feleségét?:-) (ugye laura nem tudhatja mi van a doki és felesége között)

subidubidu 2012.12.03. 20:01:17

@Susie201:
Igen, az a nézés... Milyen jó is, mikor így nézik az embert, igaz?

András hangja is bársonyos muzsika a terápiákon. Szépen beszél.
Persze jön a péntek, és elengedi magát a szuperpasi. ;-P
A feleségével a végén szintén figyelmes volt. Előbb kellett volna kezdenie, sajnálom is érte... De akkor hol lenne a sorozat?

Susie201 2012.12.03. 20:16:36

@genevieve:
A megcsalás nekem fájó téma, volt benne részem. Meg akartam bocsátani, de közben újra és újra kiderültek a hazugságok, így nem tudom sikerült-e volna. Ilyenkor főleg a bizalom sérül, ezt a legnehezebb elviselni. Mindig azt lesni, most igazat mond vajon, tényleg ott volt, ahol mondta, stb....Senkinek nem kívánom ezt az érzést.
Nem drukkolok a megcsaláshoz, csak kicsit élvezem ezeket jeleneteket, a sokatmondó pillantásokat, elképzelem az érzéseket. Nagyon rég volt ilyenben részem, ennyi a magyarázat.:)

Segna 2012.12.03. 20:22:53

@mokamini: Mit sajnál kiskegyed? Csak nem a gyógypedezést érzi sértőnek. Én kedveskedésnek szántam, h ennyi időt szán ránk a válaszaival. Amit szerintem mindenki mélyen köszön!
És a Profilage? Gondolkodjon el rajta...

Segna 2012.12.03. 20:27:21

@beacska: Nem barmoltam le, csak igyekeztem rávilágítani, h ezek a bölcsességek akár 20 év munkájába is kerülnek, vagyis egyáltalán nem mindenkinek evidencia, h hogyan kell megoldani egy konfliktust, ezért úgy vélem (hangsúlyozom, h én úgy vélem) hogy te néha könnyen ítélkezel.
De mint másik terápiás mindig elolvasom a kommentjeit, és látja milyen fontos amit mond, sose állom meg, h ne kommenteljem. World peace! :-)

Segna 2012.12.03. 20:29:14

@genevieve: Kedves Naplóm! Zsönöviev egyetért! Szép nap a mai! :-)

genevieve 2012.12.03. 20:30:52

@Segna: ez olyan nagy csoda?:-)
szoktam egyetérteni emberekkel:)

genevieve 2012.12.03. 20:46:59

@Susie201: értem én:-)

de szerintem mérlegelni kell, egy félrelépés és egy sorozatos félrelépés két külön dolog..

genevieve 2012.12.03. 21:07:24

spojler....

huuu mekkora paraszt volt most a doki...

genevieve 2012.12.03. 21:08:09

spojler...

ezaz, késsel a tepsibe....

genevieve 2012.12.03. 21:11:45

spojler...

a piteevés és a szexualitás mint párhuzam:-)))

mellesleg, ha ez az ülés most nem terápia, akkor hol marad a családi kasszából a terápia díja?

whereisthedriver 2012.12.03. 21:13:11

SPOILER ALERT!

Ne nezz ide, ha inkabb vegignezed a 40 reszt!

En szoltam...

Az evad vegen Andras elrendezi a lelket, felvallalja vegre az erzelmeit es elmegy Laurahoz. A csaj mar viszont nem akarja, sokkal hisegebb vele es a dugas sem sikerul.
Andrasunk bizony egyedul marad a vegen.

IJB.

Zsoofka 2012.12.03. 21:13:21

@genevieve:
spoiler.

én mindjárt megyek hányni.

genevieve 2012.12.03. 21:15:13

laura nagyon-nagyon-nagyon ellenszenves....

Zsoofka 2012.12.03. 21:16:29

@genevieve:
szinte érzem, ahogy anyám a kezemre csap..

genevieve 2012.12.03. 21:19:32

@mokamini: tányér nem kell, majd az asszony takarít...

genevieve 2012.12.03. 21:21:08

na, én mindjárt elkapcsolom a tévét...

genevieve 2012.12.03. 21:23:37

spojler....

szóval laura csak azért jött a dokihoz mert pasit akart magának...

erre már nem is tudok mit mondani...

genevieve 2012.12.03. 21:24:43

....és a doki fejében most nem szólal meg a vészcsengő??

Zsoofka 2012.12.03. 21:27:05

@genevieve:

spoiler
baszta a hiúságát, hogy elsőre nem jött be és másodjára még jobban akarta. milyen kéjes érzés lehetett, amikor kiderült, mégis gerjed rá a jó doki. de csak pont eddig a pillanatig volt számára érdekes.
az a hülye meg ezt fel sem fogja.
na ki volt a bűnös az imibácsi sztoriban?

beacska 2012.12.03. 21:32:19

@Segna: nem ragaszkodom hozzá, hogy elolvasd a kommentjeimet, a kioktatáshoz meg pláne nem (kicsit kezd már elegem lenni belőle)

genevieve 2012.12.03. 21:32:32

@mokamini: úgy tünik neki ez csak játék...megszokta, hogy minden pasi elájul tőle...tényleg nem zavarja, hogy a dokinak van családja, felesége...

genevieve 2012.12.03. 21:36:19

@mokamini: elértük a 100 kommentet, gratula:-))))

genevieve 2012.12.03. 21:37:19

@mokamini: van terv, hogy mit fogsz hogyvoltozni, ha a terápiának vége?

Zsoofka 2012.12.03. 21:39:53

@genevieve:

Háááát egy jó alvást tervezek :)

Zsoofka 2012.12.03. 21:40:54

@genevieve:
És te? neked nem vannak írói ambícióid?

genevieve 2012.12.03. 21:41:12

@mokamini: szerintem többek nevében beszélek akkor, ha azt mondom örülnénk, ha írnál továbbra is:-)

genevieve 2012.12.03. 21:42:30

@mokamini: ahhoz sajnos én túl pongyolán fogalmazok:-(

jobban szeretek érzésből, azonnal riposztozni:-) ahogy ez fent látható:-)))

Zsoofka 2012.12.03. 21:46:47

@genevieve:
nekem ez az egész iszony jó kikapcsolódás. sajna egy film vagy könyv ritkán köti le az agyam, ez viszont maximálisan.

lehet, hogy hülyén hangzik itt egy tévés blog közepén, de én nagyon nem nézek tévét. ez a film Mácsai miatt a szívem csücske, meg a szülfel is az volt, egy bizonyos dolog miatt.
Úgy nem szeretnék írni, hogy nem ismerem az adott sorozat minden mozzanatát, és most nem nagyon tudnék olyat említeni, amit ismerek elég jól.

de hátha lesz valami új.
mert ez így naponta rohadt fárasztó, de az tuti, hogy nagyon fog hiányozni :)

genevieve 2012.12.03. 21:54:04

@mokamini: én se nézek sok sorozatot...mostanság csak a dr. csont és ez....

a szülfelit kb. 2 évadig néztem, a house- utolsó két évadát már nem

inkább egy-egy jónak gondolt filmet az hbo-n, vagy a cinemaxon..néha a duna tv ad régi jó szinházi előadásokat..

Zsoofka 2012.12.03. 22:02:29

Na megyek aludni, igyekszem holnap megcsinálni a hv-t, mert biztos sok kedvet csináltunk a többieknek a sok szörnyülködésünkkel :) Jó éjt!

mézescsók 2012.12.03. 23:38:10

@mokamini: @régi_vendég: Azért én változatlanul tartanám azt a százalékos arányt, de nem muszáj egyetérteni velem.
Hogy miért is?
Azt már tudjuk, hogy miért házasodtak össze: Andrásnak Judit függetlensége, vidámsága, életereje volt szimpatikus, Juditot András szellemi fölénye nyűgözte le, megtalálta azt, akit csodálhat. Az nem baj, ha valaki felnéz a társára, sőt, régen rossz az ellenkezője, de a legideálisabb az, ha a két fél kiegészíti egymást, ha tudatában van annak, hogy mi a saját és mi a másik erőssége, gyengéje. Szerintem ez a kapcsolat nem azonos hőfokon égett. Ha nem így lenne, akkor nem jutott volna el idáig.

Úgy gondolom, hogy mi, akik itt fórumozunk vagy párkapcsolatban élünk vagy éltünk, megtapasztaltunk egyet s mást. Szerintem mindannyian tudjuk, hogy a kapcsolatok bizony változnak: a kezdeti időszakban a legintenzívebb - ezt nemcsak a szexre értem -, majd megszelidül az egész. Nem kell feltétlenül taposómalommá változnia, de azok az átkozott hétköznapok megteszik a magukét az elszürkülés felé. Emellett az is tény, hogy mi magunk is változunk és az együtt töltött 18 év (Andrásék ennyi ideje vannak együtt, nem?) már elegendőnek látszik ahhoz, hogy másként értékeljünk dolgokat és a társunkat.

Ebben a kapcsolatban szerintem Judit feladta önmagát, ki tudja, miért: Andrásért, a gyerekért, megszokásból, a változtatás elleni félelem miatt, stb.
Dargay viszont, ahogy fentebb valamelyikőtök említette: belekényelmesedett. Nem állítom, hogy alkalmasint nem lehetett leküldeni tejért, de biztos vagyok abban, hogy a házasság körüli aprócseprő dolgokban inkább előkelő idegen volt, nem társ, partner, aktív résztvevő.
Emellett megjegyzem azt is - D. mentségére -, hogy a szellemi munka nem mindig tehető le délután 4 órakor. Különösen annak nehéz a dolga, aki emberekkel foglalkozik. Az emberek nyomorúsága, hülyesége, stb. nem pakolható le az előszobában, mint egy csomag. Tudom, miről beszélek, a mai napig gyakorlom és bizony előfordult, hogy zuhanyozás közben jutott eszembe a megoldás egy problémára, amin napközben törtem a fejem és még olyan is volt, hogy álmodtam róla.
Csakhogy közben Judit is változhatott és talán már nem is csodálja a férjét. Rajongása tárgyáról kiderült, hogy nem csodalény - ne is legyen az -, de még csak nem is társ és nem partner. Ebből pedig pokolian elege tud ám lenni az embernek!
Judit nem ostoba ahhoz, hogy ne ismerje fel, ebben a kapcsolatban többet adott, mint amennyit kapott és nem idős ahhoz, hogy megtalálja ismét a korábbi erős, független, kiegyensúlyozott önmagát.

Hogy Dargayt miért találom hibásabbnak?
Mert akkor is észre kellett volna vennie, hogy gondok vannak a házasságában, ha nem ez lenne a szakmája.18 év után nem tünt fel neki, hogy ez a Judit már nem az a Judit? Egy még potens férfinak nem tűnik fel és nem hiányzik egy éve a szexuális kapcsolat, illetve annak a hiánya?
Két páciense is felhozta neki a lánya drogproblémáját (Máté és Zsófi, ha jól emlékszem), egy picit sem gyanakodott, hogy valami gond van? Egy pillanatra sem torpantotta meg, hogy a feleségén kívül mindenki másra van ideje? Ez az én szememben még egy nem szakmabelinél sem könnyen bocsánatos bűn.

Tudom, hogy más dolgában mindenki borzasztóan okos tud lenni, a sajátjában ugyanakkor tétova, döntésképtelen és kibúvókat bőven talál, főleg saját mentségére.
DE: ha belgyógyász, ne operálja meg saját vakbelét, viszont ismerje fel a gyulladást!

Ami meg Laurát illeti: pár napja jeleztem, hogy szerintem ejteni fogja Dargayt.Ezek szerint jól éreztem.

genevieve 2012.12.03. 23:44:13

@mézescsók: mindig is szerettem az értékeléseidet:-)

genevieve 2012.12.03. 23:47:19

@mézescsók: és többnyire egyet is értek vele:-)

(ez már ma a 3. alkalom:-)

régi_vendég 2012.12.04. 01:36:28

@mézescsók: nem arról van szó, hogy ne értenék egyet veled, de a "hibásság" %-ait viszont fenntartom, mert:

szvsz a fickó felismerte a "gyulladást" ha későn is, de felismerte és kevésbé megosztó megoldást talált mint a felesége. az hogy judit vidám kiegyensúlyozott, erős stb volt mikor összejöttek az ok, viszont nem tudom már pontosan melyik volt az a fél mondat amiért nekem teljesen az jön le, hogy judit meg akarta ezt a pasit kapni anno és kvázi megszerezte. a választani szó többször is elhangzott mindkettőjük szájából ami nekem azt jelenti, hogy volt másik lehetőség is (el is hangzik, hogy volt). szóval jött a nő erős volt, független, vidám, akarta a pasit mert csodálta és megszerezte, de ő akkor is csak egy választott maradt és ez akarva akaratlan alárendelte. ő tett meg mindent a pasiért, ő tepert, kapart érte, ő versenyzett. a pasas meg mint egy "hercegnő" választott a kérők közül és ez fölérendelte, a fickó kezében volt minden kártya. ezt a helyzetet judit akarata teremtette elő, andrás meg kegyeskedett elfogadni. ilyen felütés után milyen kiegyensúlyozott kapcsolatot lehet kialakítani? ilyen felütés után hogy lehet az egyik vagy a másik felet inkább felelősebbnek kikiáltani?

a gyerekek téma. a kissrácot egyszer láttuk a szigorú apával, ebből sokat kihámozni szerintem nem lehetett. a lányával való kapcsolata azért érdekesebb. a lánya az elhangzottak alapján némileg idealizálja az apját, semmiképpen nem akar neki csalódást okozni, egy teljesen más "polcon" tartja mint az anyját. vajon honnan vette a lány ezt a viselkedésmintát? kitől láthatta ezt az idealizálást, ki volt az akitől azt láthatta, hogy önmagát feladja semmint csalódást okozzon?
szerintem az, hogy dargay nem rohant a gyerekhez, hogy te azt hallottam, hogy egy drogossal kefélsz, az nem feltétlenül a nemfigyelést jelenti, egy tininél sosem tudhatja az ember, mire mit reagál. és bár megdöbbent láthatóan mikor kiderült, hogy a lány miket csinál, de ott inkább az egója sérült. én nem tudom, hogy ti hol éltek, de bp-en az hogy egy ennyi idős lány fogamzásgátlót szed és elbök egy spanglit abban azért túl nagy húha nincs.
judittal mondjuk azért megbeszélhette volna apuka, hogy miket hallott, de a látottak alapján anyuka sem beszélt meg mindent. ezért írtam fentebb, hogy a szülők szövetségesek, ha kell a gyerek ellenében is (főleg egy serdülő lány esetében)

mindkét fél tett és tesz a másik felé olyan dolgokat amit egy kihűlt házasság már nem visel el. dargay a nincs rád időmmel, meg az idegesítő tudálékosságával bánt, judit meg az ügynökével, akivel nem csak kettyint szerda délután, hanem elmegy vele olyan helyre ami láthatóan sokat jelentett mindkettejüknek valamikor (párizs). jah és az a cipő ajándékba az zseniális húzás volt a forgatókönyv írók részéről! mint a klasszikusoknál csak itt fordítva. a csaló férj nyakéket/karkötőt/gyűrűt vesz a nejének, hogy az megbocsásson. itt meg a cipő... állat volt.:-)

még talán annyit, hogy én pl nagyon büszke vagyok a férjemre, a gyerekeimre, az öcsémre, az unokanővéremre, a nagybátyámra a tököm tudja ki mindenkire, de csodálni egyiket sem csodálom. Istenen kívül senkit nem vagyok hajlandó isteníteni és pont.
jah és azért 50-50%, mert tyúk vagy tojás, ki tudja már.

mézescsók 2012.12.04. 12:40:20

@genevieve: Kösz. Fontos nekem a véleményed.

@régi_vendég: Lényegében nem látjuk másként a két személyiséget, csupán pár kérdésben, de azok lényegesek.
1./Az írod, hogy András által vázolt alternatíva kevésbé megosztó, mint Judité. Szerintem D. semmilyen alternatívát nem kínált és nem is igazán tudta kezelni a helyzetet. A megdöbbenésen (hogy nem vettem észre, hogy mi folyik körülöttem?) és a rácsodálkozáson (Judit önértékelése), bizonyos félelmen (lehet, hogy elveszti Juditot és az új életében már nem lesz helye?)kívül csak annyi volt a reakciója, hogy feleségét az útja végén talán már nem fogja várni.
Judit még bizonytalan, ebből az következik, hogy két lehetőséget lát: az egyik az, hogy vagy folytatják a házasságukat vagy az, hogy nem. Ez utóbbi tényleg drasztikus és megosztó, de valamilyen szinten kimozdulás a jelenlegi holtpontról, ami senkinek sem jó, ezért többet ér a szememben. András mintha megint csak hagyná, hogy megtörténjenek vele a dolgok (lehet, hogy meg is könnyebbült kicsitm bár nekem őszintének tűnt), mint ahogy hagyta magát annak idején kiválasztani.
2./ Nem emlékszem, hogy mikor volt szó arról, hogy Judit anno becserkészte Andrást, megharcolt érte, de bizonyosan így volt, csak elkerülte a figyelmemet. Mindenesetre csak azt támasztja alá, amit tegnap éjjel írtam: kettőjük közül a több érzelmet rajta látom. Ha nem így lenne, nem adta volna fel ebben a kapcsolatban a személyiségét.
3./ Utálom a "párválasztás" kifejezést. Bennem olyan képzet társul hozzá, mintha versenyeztetném a jelentkezőket, aztán a legtöbb pontot elérő lesz a nyertes. Az érzelmek ritkán észérveken alapuló, ösztönös, nem mindig logikus dolgok. Pl. nem mindig arra indul be az ember kémiája, aki mondjuk anyagilag ésszerűbb partner lenne. Választás persze ez is, de mégis...- bár a téma szempontjából nincs jelentősége, csak úgy megjegyeztem.
4./ A lánya az apakép idealizálását részben az anyjától láthatta, részben saját tapasztalatai alapján alakíthatta ki. Szerintem Réka, ha jól emlékszem, így hívják, nem adta fel önmagát. Akkor tette volna, ha abbahagyja a füvezést, elszakad a társaságától, stb. Ugyanis jól tudja, hogy mik lennének az apja elvárásai és ezek ellenében cselekszik. Szerintem csak egyszerűen elbújt, nem mer az apjával szembenézni és talán magával sem.
5./ Kevés vérszerinti hozzátartozóm van, hibáikkal együtt szeretem őket és ragaszkodom hozzájuk, bár nem mindig vagyok büszke rájuk. Általában igen, de olykor nem. Különben magamra sem.
Reformátusnak keresztelt ateista vagyok. Csodálni bizonyos embereket (pl. adott teljesítményért), jelenségeket (pl. természet) szoktam. Isten nem tartozik közéjük az előbbi okból.
6./ Dél-dunántúli városban lakom, errefelé sem számít csodának, ha egy tizenéves fogamzásgátlót szed és még drogfogyasztók is vannak, alkalmiak és rendszeresek is. Sajnos. Viszont rettenetesen szégyellném magam, ha hasonló szituációban nem tudnám a lányomról, hogy védekezik, füvezik, stb.Ez annak ellenére így van, hogy nálunk a felállás fordított, a lányom megszületése pillanatától fogva bizalmasabb kapcsolatban van az apjával, mint velem és mindig is voltak közös titkaik. Ezek viszont csak titkocskák, a lényeges dolgokban nincs tabutéma.
7./ Rossz házasságban élni pokol. Szerintem Judit a 18 év során, akkoriban talán, amikor férjuráról töredezni kezdett a rákent máz és felismerte, hogy amit eddig csodált, az voltaképpen a nirvánán egy kellemes színű pikétakaró, megtette a maga jelzéseit. Lehet, hogy nem frappánsan, nem jókor, stb. tette, de normális életközösség esetén külön jelzések nélkül is észlelni kellene, hogy gáz van.Mint ahogy, ha egy gyerekkel rendre nem történik semmi a suliban, akkor a szülő jól teszi, ha villámgyorsan felkeresi az of-t.Judit szerintem folyamatosan lepattant és ebből egyszer nagyon elege tud lenni az embernek.
Bizonyos szempontból hasonló típus vagyok, ezért írom. A kapcsolataimban mindig hűséges és a végletekig kitartó vagyok, de ha vége, akkor nem állít meg Jupiter sem.
Andrással az a fő bajom, hogy a vakbélgyulladást akkor ismerte csak fel, amikor elérakták a kivett testrészt. Amikor még csak fájt, akkor nem.

beacska 2012.12.04. 13:28:46

@mézescsók: András már az első terápián mondta Ágnesnak, úgy érzi baj van(lsd. fürdőruha), de nem mer lépni, rákérdezni, nem akarja megbántani Juditot a bizalmatlansággal. Akkor azt tanácsolta neki Ágnes, kérdezzen rá. Szóval a vakbél nem kifakadt, hanem a vizsgálat során meg lett piszkálva.

Én az 50-50% mellett teszem le a voksomat. Már írtam, hogy Judit viselkedése nagyon sok pontban nekem visszatetsző, olyan, mint amikor vki bizonygatja, hogy (maradjunk a példánál) fáj a hasa, de nem megy el orvoshoz, csak a párját piszkálja, hogy az miért nem hív neki rögtön mentőt...Egy gyenge, sajnálkozó, önsajnálatba mélyedt, másra hárító nőt látok benne. Bocs...

mézescsók 2012.12.04. 14:49:53

@beacska: Az én tapasztalatom szerint az ember két okból nem szokott rákérdezni dolgokra. Az egyik valóban az, amire András hivatkozott: nem akarja megbántani. A kérdésem ezek után csupán az, miért sértés, ha valaki megkérdezi a feleségétől, miért vásárolt fürdőruhát? Fürdőruhája általában szokott lenni az embernek. Számomra ebben az az érdekes, hogy ez egyáltalán feltünt Andrásnak. Ennél sokkal lényegesebb dolgok mellett meg sem torpant.
A másik ok az önzés: jobb, ha nem kérdezem, mert jobb nekem, ha nem tudom. Vannak olyan helyzetek, amikor önvédelemből célszerűbb nem firtatni dolgokat, mert még olyasmit hall az ember, aminek nem örül.

Ha Judit olyan lenne, amilyennek leírod, akkor kb. megfelelne a h...p... kritériumainak. Annak a nőtípusnak, akik állandó foglalkozást, törődést igényelnek, az élet mártírjainak, akiket mindenki kihasznál, de a problémáira nem figyelnek oda, stb.Olyannak, akiktől még messziről figyelve is feltámad a vágy az emberben, hogy megfojtsa. Én úgy látom, hogy Judit inkább belefáradt ebbe az egészbe. Hogy Andrásra hárítja a bajokat? Persze. Egyrészt, mert az önelemzés nehezebb, pláne belátni, mennyivel járult hozzá a káoszhoz. Lám, ez még a pszichológusnak sem megy. Másrészt, mert az ember szívesebben hárít (András is hárít). Szerintem nem gyenge, csak sokáig várt. Hogy Ágnesnél szinte diatalittasan vágja András szemébe a dolgokat? Ja. Emberből van és és piszok jó érzés, ha feloldódik a gyomorban a görcs és nem fulladozik tovább a ki nem mondott érzésektől.

Nem ragaszkodom feltétlenül a 70-30 %-hoz, de András önzését, felelősségét nagyobb mértékűnek tartom.
Egyébként téved bárki is, aki úgy gondolja, nem kedvelem András figuráját. De igen. Nagyon is,de Ágnest jobban megértem.

Egyébként a comment:com-on most jelent meg egy írás a Terápia sikeréről, összevetik az eredeti izraeli, valamint az amerikai változatot a magyarral. Emlegetik a cikk végén a Jelenetek egy házasságból c. filmet, mint olyat, amit oktatási célra fel szoktak használni. Most emellett a Terápia is anyagként szerepelhet. Hűűű, hogy az még mekkora film volt!!! Eszméletlen! Liv Ullmann-nak még hátán is látszott a csalódás fájdalma. És a magyar szinészek fantasztikusan jók. Egytől-egyig.

beacska 2012.12.04. 15:39:11

@mézescsók: a fürdőruha nem új volt, hanem nem vitte magával Judit az uszodába, amikor "úszni" ment. Tehát, ha rákérdez, hogy hol volt uszoda helyett...azt hiszem, ezt már nem kell tovább magyaráznom.

Nekem Jutka úgy jött le, hogy kezdetben igen, talán meg akarta kímélni a férjét a családi csipp-csupp ügyektől, de aztán belejött, neki egyszerűbb volt, ha maga dönt, nem vitatja meg a másikkal. Idővel pedig azzá fajult a dolog, hogy most már büszke is rá, hogy kihagyta mindenből Andrást. Mintha ő tehetne róla...Nem... Honnan kéne Andrásnak tudnia, hogy a lánygyerek tablettát szed? Egy hatodik érzékkel megérzi? Megálmodja? Nem. Számomra az alapvető, hogy nem "titkolok" el dolgokat a másik elől. NYILVÁN vannak a gyereknek saját titkai, de Judit mindezt úgy élte meg, hogy "hahááá, te nem tudsz semmit, mert vak vagy!"...És szerintem az idők folyamán lovallta bele magát ebbe a helyzetbe.

Már volt szó a néma gyerekről. Szerintem legalább akkora hiba kihagyni a másikat a döntéshozatalból, mint szándékosan kivonni magunkat!!

Volt jelenet, amikor András Rékát el akarta tiltani a máshol alvástól, Judit oda sem adta neki a telefont! Ebből nekem inkább az jött le, kihagyja Andrást, hogy aztán a szemére vethesse...erre mondtam, hogy tipikus bűnbak-gyártás, mártírkodás...

és akkor nem is beszéltem a füvezés engedélyezéséről...nekem két tizenéves gyerekem van, eszembe sem jutna megengedni nekik. És láttam András arcán, hogy nem véletlenül lett kihagyva a "buliból", Judit pontosan tudta, hogy ő tiltotta volna...de dafke csinálta...ez nekem nagyon pofongyanús jelenet volt...csodálltam érte Andrást (meg az írókat)

mézescsók 2012.12.04. 17:48:30

@beacska: Hoppá! A fürdőruhás részt visszavonom. Az derengett, hogy volt vele valami, de az a helyzet, hogy én általában hallgatom a tv-t, miközben mással bíbelődök, így aztán esetleg kimarad valami. De ami nagyon érdekel, arra nagyon odafigyelek.
Hogy Judit is hibázott, nem keveset, nem állítottam, igaz, nem is nagyon ragoztam. Legfőképpen abban hibázott, hogy elhallgatott dolgokat, de azt nem hiszem, hogy ezt azzal a szándékkal tette volna eleve, hogy egyszer majd eljön az Ő ideje és aztán milyen jó lesz neki, hogy a férje orra alá dörgölheti.

A füvezést semmiképpen nem hallgattam volna el a helyében. Sőt, megmondtam volna a lányomnak, nem hallgatható el. Ebben nem lettem volna cinkos.Még akkor sem, ha tudom, hogy mi az apja álláspontja ebben a kérdésben, ami nyilván az, ami minden normális emberé. Vagy Judit direkt engedélyezte a füvezést? Netán Ő nyomta a kezébe az első spanglit? Dafke, hogy apa majdan milyen jót fog dühöngeni miatta? Ezt Te sem gondolod komolyan!

A gyerek nemi élete más dolog. Akár tetszik nekünk, akár nem, a csemeténk egyszer felnő, szerelmes lesz, szexelni fog. Az lenne a borzasztóbb, ha nem kellene senkinek vagy neki nem kellene senki. Viszont nem futnék apához a hírrel, hogy szed ám tablettát a gyerek! De ha szóba kerülne, hogy mi is van a gyerekek között, akkor azért megnyugtatnám, hogy megbeszéltük, rendben van a dolog, ésszel csinálják.

Úgy állítod be Juditot, mint egy bosszúálló fúriát, mintha hosszú idő óta szisztematikusan készült volna arra, hogy Andrásból bűnbakot gyártson és kéjelgett volna előre, hogy mekkora pofára esés lesz ebből. Ezt nem hiszem. Odáig egyetértek veled, hogy egy idő után rájött, egyszerűbb az élete, ha nem avatja bele mindenbe Andrást, de ugyan vajon miért jutott erre az álláspontra? Hát nem véletlenül.

beacska 2012.12.04. 17:57:59

@mézescsók: nem mondom, hogy buzdította a lányát, sokat elmondott nekem, milyen arccal "újságolta+ el a füvezést. Mintha némi büszkeséget is láttam volna rajta.

A fogamzásgátló meg: nyilván a szülész anyjához megy egy ilyen problémával a lányuk. Ebben az esetben szintén az nem tetszett, ahogy András rovására rótta, hogy nem tudja, holott, csak ő titkolódzott. Ezt igazán nem lehet a szemére vetni, Jutka mégis úgy csinál.

nem gondolom, hogy hosszan készült rá. Csak azt gondolom, belesétált a csapdába, most meg mindent Andrásra ken. Mondjuk szarom le, majd a köv. kapcsolatánál megint ezt csinálja, aztán megint. Előbb utóbb csak rádöbben, hogy nem mindig a társa a hibás. Az a kérdés, mennyi idő pazarol el erre.

vasszűz 2012.12.04. 22:07:51

Nekem zavaros, hogy András mit akar, hétfőn még Laurát, pénteken már a feleségét?
Bennem felmerült (meg Tamással kapcsolatban is, bár ő már alakul), hogy kapcsolatfüggő, halálos rémülettel tölti el, hogy egyedül marad. Néha olyan tankönyvszerű-érzésem támad, ezeket az emberi sorsokat látva.

Amikor Judit bevallotta, hogy szeretője van, valahogy úgy jött le, hogy próbált már ő korábban beszélni a férjével, de lepattant róla folyton.

régi_vendég 2012.12.04. 23:52:38

@mézescsók: szerintem is nagyon jó, hogy ilyen sokan látjuk sokféleképpen azt a szituációt és szerintem talán ez az az élethelyzet amivel a legtöbben azonosulni tudunk ebben van "tapasztalatunk". (máté, zsófi, laura helyzete - merem remélni - azért némileg speciális)valamilyen minőségű társa viszont azért van minden embernek. én pl nagyon szívesen megnéztem volna egy anya által megnyomorított ffi esetet is a terápiák során, mert hú de mennyi van ilyen. szvsz ebben a szériában valahogy az apaság, az apa szerep köré fonódik minden történet. talán pont ezért kell ez a andrás-judit-réka vonal is. demonstrálandó andrás apaságát.

visszatérve pár mondat erejéig a csodálat kérdéséhez. ezen elmélkedtem a tegnapi rész közben. ha úgy van ahogy judit állítja, hogy andrás úgy él, hogy valakinek mindig a csodálatát kell bírnia, az valahol végtelenül tragikus és szívszorító is. csodálni valakit akivel együtt élünk egy életen át nem lehet (ha valaki erre képes az szintén beteg szerintem)
tehát a kapcsolat megszületésének alap pillérébe már be van kódolva a jövendő bukás is. sokatmondó, az a pár mondat amit andrás a szüleiről a kapcsolatukról elmond. lehet, hogy pont ő az akit hiányoltam, az anya társtalansága miatt megnyomorított fiú. nyilván ő sem véletlen lett ilyen "csodálat" és valahol igen, talán kapcsolatfüggő is, ahogy azt @vasszűz is mondja.

mézescsók 2012.12.05. 00:02:18

@beacska: Nem a füvezésre való buzdításról beszéltem. Te írtad:"...füvezés engedélyezéséről..."Nem tudok épelméjű szülőt elképzelni, aki ilyesmire buzdít.
Fogamzásgátlás: hát, annak idején én sem apámmal beszéltem meg és anyám még csak nem is volt szülésznő. Anélkül, hogy bárki is titkolózott volna, nem kötöttük az orrára. Viszont nyilván sejtette, hogy azzal a pasassal, akivel együttélek talán nemcsak egymás kezét fogjuk és szűzies pusziknál több is van.Egy pszichológus ne tudná? Inkább vagy nem akart tudomást venni a nyilvánvalóról, vagy tényleg nem tudta, nem is gondolta, ez esetben viszont tényleg csapnivaló apa.
Judit egyáltalán nem kent mindent Andrásra. Ha láttad az adást vagy figyelmesen elolvastad a hv-t, akkor abban benne foglaltatik: Judit megpróbálja nemcsak az urát hibáztatni a házasság megromlásáért. Elmondta, hogy önként feladta önmagát és nem feleségként viselkedett. Miről is beszélünk akkor?
@vasszűz: Nagyon egyetértek.

beacska 2012.12.05. 08:51:29

@mézescsók: láttam minden részt. és láttam Judit szája sarkában a mosolyokat is. És igen, erről beszélek már mióta: Judit nem feleségként viselkedett. Akkor miről is beszélünk? miért is nem 50-50%??? ;)

Judit engedélyezett Rékának "néha-néha" egy-egy füves cigit, "mert miért ne". Nem buzdította, engedélyezte. Sosem mondtam mást. De a hiba: 1. a mosoly a szája sarkában 2. nem mondta el a lányának, milyen káros következményei lehetnek.

mézescsók 2012.12.05. 12:26:38

@beacska: Azért nem 50-50 % az én szememben még mindig, mert Judit "nem feleségként" való viselkedése nem ok, henem következmény. András közömbösségének, érdektelenségének, családon belüli langyos viselkedésének, stb. következménye.
Ez a házasság, mint a házasságok általában szerelemmel indult: két független ember talált valamit a másikban ami vonzotta, elbűvölte,amitől kiteljesedettnek érezte magát, amire pont szüksége volt. Aztán az idők folyamán ez az érzelmi kötődés átalakult, változott. Ne mondja senki, hogy a kezdeti vonzalom, netán szerelem 10-18 év után ugyanolyan hőfokon ég, mint kezdetben, mert körülröhögöm.A változás egyébként lehet pozitív is és nem feltétlenül hat a kapcsolat ellanyhulásának irányába, de ezt kifejtenem most hosszú lenne.
Juditnál nem pozitív irányba hatott.
Szerintem tökig elege van Andrásból, azért lett belőle elege, mert rájött, a pasas ugyan nem despota, de nagyon kellemesen éldegél abban a közegben, amit a nő megteremt számára, cserébe viszont nem ad semmit. Többen írták, a filmben és a hv-ben is szó volt róla: kezdeményezett Andrásnál, de lepattant róla.
A cigi engedélyezésére több variáció is előfordulhat. Más az, ha direkt megkínálja a gyereket. Megint más az, ha tudomásul veszi az elkerülhetetlent - egy lázadó kamaszt meggyőzni arról, hogy mi árt és mi nem, mi a jó és mi nem, stb. eleve kudarcra itéltetett vállalkozás - és azt mondja, hogy esetenként 1-2 szál talán még nem árt, hiába mondanám, hogy ne csináld, de nagyon vigyázz, mert könnyen rá lehet szokni. Hogy nem beszélt a kábszerezés ártalmairól? Édes istenem! Ezen a világon álmából felverve csak az nem fújja a különböző tudatmódosító szerek ártalmas hatásait, aki még nem találkozott velük. Azt meg már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a borsónak a falra hányásában is van némi rendszer, mégsem marad rajta!

Beácska kedves! Ne akarjuk meggyőzni egymást. Úgy látom, hogy egyrészt nem megy egyikőnknek sem, másrészt -többek között - az a vonzó a fórumokon való csevegésekben, hogy nem mindig értünk egyet. Nem is kell, mert vagyunk egyformák: másként szocializálódtunk, mások a körülményeink, korunk, tapasztalataink, genetikai hozadékaink és még mi minden...
Bármikor, bármiről nagyon szivesen beszélgetek veled,de én az András-Judit vonalhoz úgy érzem, nem tudok többet hozzátenni.
Arról már nem is beszélve, hogy momentán a Mátés vonal jobban érdekel.
Még beszélgetünk! Legyen szép napod és béke veled!
süti beállítások módosítása