Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 1x23 - Szerda 16 óra, Zsófi (5)

2012. november 22. 11:00 - Zsoofka

Zsófi korábban itt

Szerda, Zsófi. A múlt heti – enyhén szólva is – kétes eredményű ülés után aggódva várom, mit hoz a mai nap. A lány mai kiegészítője (a gipszek, a nyaktámasz és a nőcisruha után) egy darab édesanya.

11111.jpg

Szóval nagy nap van, megismerhetjük Zsófi anyukáját. Na sok örömünk nem lesz benne, az hamar kiderül. Egyrészt a nő tiszta zizi, kattog, szét van csúszva. Mondjuk, ha az én gyerekem követett el volna egy hete öngyilokot, akkor… Szóval kijár neki egy kis megértés, de a nyugtalansága tuti nem használ a lányának. És hát Zsófiból sem a legjobbat hozza ki az édesanyja jelenléte. Idegesíti a nő, türelmetlen, goromba vele, minősíthetetlen hangnemben beszél hozzá. Igen, hozzá és nem vele, mert beszélgetésnek azt nem nevezném, ami közöttük van. Márta, az édesanya, a mindennapi életben is nehezen boldogul. Mr. Bean módjára csodálkozik rá az őt körülvevő világra, beleértve a parkolójegy-automatát, ami persze a végére jól meg is tréfálja. Ennek az eredménye egy mikuláscsomag. A gyereknevelésének az eredménye pedig...

Márta azért jött, hogy közösen megkérdezzék a pszichológust: elkezdheti-e a csaj az edzéseket, vagy túl nagy idegi terhet jelent számára versenysport stressze. Zsófi roppant kedves: azt mondja az édesanyjának, hogy ha az beteszi a lábát Dargay rendelőjébe, ő nem jön többet…. Anyuka rendesen be lehet fenyítve, mert be sem mer lépni, csak a férfi hathatós unszolására. Zsófi egyértelműen úgy éli meg, hogy az anyja ebbe a védett világba is utánanyúl, még itt sincs tőle nyugta. A hátizsákot úgy teszi le a kanapéra, hogy anyuka véletlenül se tudjon leülni. Kellemesek lehetnek a hétköznapok otthon náluk.

2.jpg

Megértem, hogy e hangulat elől a lány a gerendára vágyik. Zsófi továbbra sem kedvesebb. Válogatott sértéseket vág az anyja fejéhez, rossz nézni, hallgatni őket. Talán annak idején ott a dackorszakban nem ártott volna két büdös pofon, egy kis odafigyelés. Anyuka maga is neurotikus, egyetértek Zsófi későbbi beszólásával: neki is szüksége lenne egy jófajta terapeutára. Nem lehet tudni mi anyuka zakkantságának az oka, talán a válás, talán más, de túl nagy teher neki egy ilyen labilis lányt terelgetése.

Szóval végre bemennek és felteszik a nagykérdést: mehet-e tovább a torna, vagy nem? Zsófi magas téttel indít: „ha nem folytathatom az edzést, felvágom az ereimet”. Na, fasza. Dargay, szegény tolmácsolással próbálkozik a vele szemben ülő két ember között: Zsófinak a szülői aggódásról beszél, arról, hogy jogosak lehetnek az anya félelmei. Lehet, hogy még nem áll készen a lány a verseny okozta idegi megterhelés elviselésére. A férfi próbálja leállítani a lány olcsó zsarolási trükkjét, tanár bácsi módjára rászól, tessék befejezni.

3.jpg

Ugyanakkor a főkérdés ügyében Dargay a lány mellé áll és engedélyt ad a versenyzésre. Hajlamos vagyok egyetérteni vele, szerintem a családi gondok nagyobb terhet jelentenek a csajnak, mint a versenydrukk. Leszámítva persze Roli szerepét, akit így ugye nem lehet távol tartani a lánytól. De e szempont ma nem kerül szóba.

Márta csaknem szó nélkül elfogadja Dargay véleményét és - a lánya újabb követelőzése nyomán - távozik. Hálás a férfinak, amiért az a szívén viseli Zsófi sorsát. Kimegy az autóhoz, ott vár.

4.jpg

Amikor az édesanya kimegy, Zsófi biztos akar lenni abban, hogy tényleg távozott, és nem hallgatózik-e. Fő a bizalom. Apropó, bizalom. Dargay beavatja a lányt a bizalom-elméletébe: E szerint Zsófi azért vette be a tablettákat a múlt héten, hogy kiderüljön, megbízhat-e a dokiban. Én ezt nem értem, továbbra sem. Valaki?

Miért is vágyja a halált Zsófi? Mi olyan vonzó benne a számára? A lány a halált az alvással azonosítja. Egy nyugalmi állapot, amikor nem érez semmit, amikor nem idegesíti semmi. A csaj ma tényleg nagyon ideges, talán az anyja közelsége, talán a múlt heti kísérlet miatt, nem tudom.Lekurvaanyázza a dokit, aki azonban rezignáltan folytatja. A múltkor is – mondja – amikor fájdalmas emlékekhez értünk, a szembenézés helyett a lány a gyógyszereket és velük együtt az alvást választotta… Dargay nem tágít: feleleveníti a múlt heti beszélgetésüket a lány kettős énjéről, a sportoló és a lúzer Zsófiról. Arról, hogy mindkettő Zsófi egészéhez tartozik. És biztos abban, mindezek után is biztos abban, hogy a lány ÉLNI AKAR. További segítséget ígér, heti több találkozást javasol. (Ha már a hétfői meg a keddi beteget olyan szépen kiutálta, úgyis van felszabadult kapacitása. Na jó, viccvót.)

5.jpg55.jpg

De van egy feltétele: Nincs több öngyilkossági kísérlet. Csak Zsófi szent esküje után hajlandó neki menedéket és támaszt nyújtani, különben – Zsófi szavaival élve – húzhat haza. Dargay SZERETETről beszél, amikor a lányhoz való viszonyulását jellemzi. Zsófi meglepődik, nem tartja magát szeretetreméltónak. Pedig az, csak épp tele van tüskékkel (lsd: Anne, a Zöld Oromból, 4. rész). Mikor mondták utoljára ennek a lánynak, hogy szeretik? Dargay is látja, mennyire szíven ütötte ez a szó Zsófit. Amikor arról kérdezi, ki mondta neki utoljára, hogy szereti, a lány az apját nevezi meg…. Dargay a kórházról beszél, ahol „sajnos pont elkerülték egymást apukával”…..

Bár, mondja Zsófi, apuka olyannyira szereti, hogy nem is kell mondania azt… „Apa bármilyen messze van, mindig tudja, hogy mit érzék.” A távolság és a szeretet egyenes arányos növekedéséről már elmélkedtem egy sort ezeken az oldalakon… Könnyű távolról szeretni, mondja Dargay is. Az a nehéz, hogy a mindennapokat megéljük együtt. Ott van például anyuka. Kap a lányától hideget is, meleget is. Lehet, hogy sok mindent szarul csinál, lehet, hogy ő maga is beteg, de legalább ott van és nem menekül el.

6.jpg

Itt tartanak, amikor betoppan anyuka. Elfelejtett pénzt adni. Bejön, megint betör a kis védett világba, Zsófi persze ugrik, leharapja a fejét. De míg ezek itt ketten a szeretetről beszélgettek, anyuka is gondolkodott ám a kocsiban, és mégsem engedi a lány tornázni. Mert ki az a D.A., hogy meri biztonsággal állítani, hogy jó lesz az nekik, ha versenyzik a lány? Tényleg úgy hiszi, hogy a sport a lány problémája. Most magának hazudik vagy mindenkinek?

66.jpg

Zsófi persze neki esik. „Ki a szar vagy te?” „Húzz el innen a picsába!” Erős, nagyon erős. Aztán jön megint a zsarolás: "ha nem engedsz edzeni, megölöm magam, elmegyek apa után". Hirtelen nem is tudom melyik fájna jobban Mártának. Merthogy az ő replikája sem gyenge: "Apa nem kíváncsi rád, hónapok óta nem hívott fel, de te azért mennél utána, bárhol is van"

Na bukta. Ami a legcikibb: bukta a terapeuta előtt. Apuka még csak nem is tud az öngyilkossági kísérletekről…

7.jpg

Lejárt az idő, Zsófi szinte menekül. Dargay rákérdez: Áll az alku? Nem lesz akció, amíg ide jár? A lány hárít, pont olyan hangsúllyal, ahogy az anyját is elküldte a francba. Majd a jövő héten, mondja. De Dargay felveszi a kesztyűt. Nyílt választ követel. Most. Zsófi behódol: oké, nem öli meg magát, amíg Dargay menedéket nyújt neki…

Címkék: terápia
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitoka 2012.11.22. 11:14:45

Nagyon bírom, ahogyan írsz, köszi a hogyvoltot!

genevieve 2012.11.22. 11:15:34

tegnap megírtam mindent amit a témában éreztem:-)

Zsoofka 2012.11.22. 11:22:05

@genevieve:
És megint nagyon egyformán láttuk :)

@zitoka:
:)

méregzsák 2012.11.22. 13:20:17

Csak nekem tűnik úgy, hogy Dargay akkor a legprofibb, amikor Zsófit kezeli? Jó, a gyógyszer a szekrényben nem volt az, de ahogy beszél, és amit mond...

Az a félmosoly az arcán, amikor Zsófi végül megígéri, hogy nem lesz több próbálkozása, amíg Dargayhoz jár... valóban benne volt a szeretet a mosolyban.

beacska 2012.11.22. 13:22:52

én végig arra számítottam, hogy András azt mondja, igen, engedi edzeni Zsófit, de versenyezni nem. (én úgy emlékszem, csak az edzésről volt szó)...ez egy jó köztes megoldás lett volna szerintem...

jóó, tudom, anyuka az edző közelébe nem akarja engedi a kislányt, de akkor is, megoldás lett volna...tán mindketten megnyugszanak.

Zsoofka 2012.11.22. 13:26:07

@méregzsák:
Ezt én is így gondolom.
@beacska:
Szerinted anyukának leesett a Rolis rész? Én kétlem....
Nem hiszem, hogy a verseny árt a lánynak, sőt. Eltereli a gondolatait a világ többi, csúnyábbik részéről.

beacska 2012.11.22. 13:29:15

@mokamini: amit írsz, az a rendszeres sportra igaz (szerintem). a verseny az más. az kifejezett stressz-forrás, és nem levezetés. Labilis idegzetű sportolókra az edzőjüknek kéne odafigyelni, és csak akkor engedni, ha rendbejöttek. főleg a gyerekeknél...szerintem...

Bergamott 2012.11.22. 18:09:14

@beacska: Mert tudja/sejti mi volt?

Bergamott 2012.11.22. 18:10:40

@mokamini: Na elsiettem a kérdét:).

genevieve 2012.11.22. 18:24:40

@méregzsák: már én is megjegyeztem:-)

zsófival empatikusabb és el lehet hinni, hogy őt tényleg szereti, meg ő még gyerek a többiek felnőttek akinek vállalniuk kell a viselkedésük következményeit...

beacska 2012.11.22. 23:31:24

szerintem egyszerűen Zsófi szerethetőre sikeredett. A nézők között is első számú kedvenc.

plusz gyerek, plusz egyidős András lányával, akivel nem nagyon tud szótérteni.

amúgy ezzel a résszel kapcsolatban jutott eszembe először a saját lányom: néha ő is elég furcsán kombinál, kigondolja, hogy mi utáljuk, és olyan dolgokat "ad" a szánkba, ami nem is hangzott el...nem könnyű velük...

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.11.26. 13:49:02

Anyu ügyes. Egyesével szedi ki a mankókat szegény ány alól.
Megvonja a sportot, az apu-mankót, majd jól el fogja tiltani a pszichomókustól is? Vagy az maradhat?

Zsoofka 2012.11.26. 15:56:13

@Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár:
Az apumankóban én nem vagyok bizti, a többi +1

Fée Verte [ Fára Szorult Kéreg ] Zabatár 2012.11.26. 19:03:33

@mokamini: Hát, a kis lúzer erőltette nagyon a papamankót, de Realista Anyu (no, ennek meg mi baja?) ügyesen odacsapott, ahol fáj.
süti beállítások módosítása