Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Terápia 01x11 - Hétfő 9 óra, Laura (3)

2012. november 07. 13:00 - Zsoofka

Látványosan szar az élet a Dargay családban. András hálóhelyét (is) áttette a „szentély”-be. Hétfő reggel van, valami ordenáré hangú ébresztőre ébred, gyűrött fejjel, szemüveggel az orrán. Szétcsúszó élete lassan a páciensei előtt is nyilvánvalóvá válik, a mai beteg például a nadrágszíját találja meg az eddig oly makulátlan rendelő kanapéján.

1.jpg

Hétfő reggel van, érkezik Laura. A mostani belépője is megtervezettnek tűnik, látványosan szárnyal. Elkésett. De csak azért, mert olyan dolog történt vele, de olyan dolog….

2.jpg

Háááát ha nagyon muszáj, mesélje el, mondja Mácsai arckifejezése. A sztori banális: Laura taxival jön az ülésre, lát egy, – egy kiskutyára nézve - majdnem halálos közúti balesetet, kiugrik a taxiból és próbálja megkeresni az áldozatot, hogy állatorvoshoz vigye. Persze a kutya továbbfut, nem lesz belőle állatmentés, lesz belőle 10 perc (!) késés. Húha. Ehhez képest ezen fognak szüttyögni az epizód legnagyobb részében. Merthogy a jó pszichológusunk ezt a késést jelnek tekinti. Laura még sose késett el a terápia 1 éve alatt (Egyébként tudja valaki, hogy igazából mi volt a terápia elkezdésének valódi oka, annak idején? Vagy erre még nem derült fény?). Most meg, közvetlenül a múltkori elutasítás után rögtön elkésik. Édesanyám mondta anno, hogy nagy baj van édes lányom, ha már csak egy jókora kis késéssel tudod felkelteni a pasi figyelmét…. Mindenesetre nem sikerül zöldágra vergődniük. Laura szerint csak kutyamentő akció volt, Dargay állítja, ha nem ezt, akkor más ürügyet talált volna a tyúk ahhoz, hogy késve érkezzen. Sőt! A férfi egyenesen azt feltételezi, hogy a nő valójában az ürügyet kereste ahhoz, hogy egyáltalán el se jöjjön. Mert a nő így akar üzenni, hogy fel akarja adni a terápiát, mert egyáltalán nem tartja hasznosnak. Itt megint az elmúlt 1 évről beszél a férfi, meg annak az eredményéről: „minden terápiában eljön a pillanat, hogy levonjuk a tanulságokat, van-e, volt-e értelme az üléseknek.” Hát hogy ebben a témában állást foglaljunk, megint csak azt mondom, jó lenne tudni, miért jött ide Laura, mi volt a nyűgje, sima depresszió vagy több annál? Mert a terápia jelenlegi egyetlen értelmezhető eredménye számunkra a nő nagy vágyódása a doki iránt. Ez meg gondolom nem a cél volt….

6.jpg

Közben kiderül, hogy bár egy hét telt el a Laura Bálintnak kimondott IGEN-je óta, a nő nem lett lelkesebb az esküvőt illetően. A vőlegény iszonyú boldog, készül a lagzira. Éttermet és templomokat tesztel. Amikor Dargay megjegyzi, hogy fura, hogy a Bálint viselkedik menyasszonyosan és Laura nagyjából leszarja hol lesz a helyszín és mit fognak enni, a csaj azt is kiböki, hogy ő még az apjának sem szólt, hogy bekötik a fejét 2-3 hónap múlva. Mert, ha megtenné, az már olyan visszavonhatatlan lenne az egész döntés, fejti meg a helyzetet a pszichológus.

Amikor a férfi tovább forszírozza a „be kéne ezt itt fejezni témát” a nő demagóg dumába kezd, hogy lám csak 10 percet késett és már ki akarják rúgni. Nem a 10 percről van szó. Nem hát, vág vissza a nő, hanem a múlt heti vallomásról és a kikényszerített NEM-ről. Laura enyhén dramatizálja a múlt heti eseményeket: az a NEM úgy esett, mintha pofon csapta volna a doki, sokkos állapotba kerül tőle (nem csak ő lett sokkos, hallotta volna a szép Laura Andrást pénteken Ágnesnél….).

3.jpg

A nő egész héten a múlt hétfő eseményein elmélkedett, előbb tényleg menekülni akart, mert hát mégiscsak kitárulkozott és elutasították. Aztán úgy gondolta marad, mert a pasi múltkori NEM-je egy hazugság volt, mert hát ki tudna ellenállni egy ilyen bomba nőnek a férfi is akarja őt, csak Dargay egyszerűen fél. Dargay végül is bocsánatot kér a múlt heti határozott elutasító viselkedése miatt. Ez az a pont, ahol felcserélődnek a szerepek, immár a nő elemzi a terapeutáját: Azt mondja, tegyük fel, hogy őszinte a bocsánatkérés, ő pedig elfogadja azt.

Aztán azt mondja, mi van, ha Dargay csak úgy tesz, mintha az a NEM NEM lenne, valójában az a NEM IGEN, de a pasi szakmai énje tudja, hogy ilyen rosszaságot nem szabad csinálni, ezért hajtja el a csajt és ezért menekül a szituból azzal, hogy most le akarja zárni a terápiát.

5.jpg

Dargay mindent megtesz, hogy elmagyarázza a nőnek, miért nem lesz az jó Laurának, ha ő marad a pszichológusa. Mert – mondja – úgy tűnik, bármit mond, azt a nő baromságnak, okoskodásnak érzi. Ha így van, mondja a doki, meg kellene kezdeni a leválást. Szép lassan, hogy Laurának legyen ideje megszokni a gondolatot, meg mert róla aztán senki ne mondja, hogy csak úgy kidobja a betegeit. De Laura szép lassan sem akar "leválni".

Ismerős a felállás ugye? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy épp azt a forgatókönyvet játsza a jó pszichológus, mint amit oly hevesen elutasított pénteken Ágnesnél. Mégsem kellene erőltetni ezt az analízist és talán mégsem tudja kezelni ezt az erős érzelemátvitelt. Mégis van olyan pszicho-szitu, amikor jobb a menekülés.

4.jpg

Itt és most Laura mondja ki a pénteki Dargay-s érveket: Csak nem akar magamra hagyni? Nem az az első lecke a pszicho suliban, hogy megtanítsák kezelni ezeket a helyzeteket? Mi az, doktor úr, csak nem lehet, hogy mégis nekem van igazam és van önben vonzódás irányomban? És inkább elfut, mintsem ez bevallja? Dargay hárít, és az idő is vele van. Szerencséjére letelnek az ülésre szánt percek. Laura a késés miatt 10 perc hosszabbítást kér. A férfi ezt ugyanolyan bájjal és kedvességgel utasítja el, mint a múltkor a családi WC-t. Laura elrohan. Ezek a rendelőből való kirohangálások vajon a való életben is így zajlanak?

8.jpg

De itt még nincs vége a mai epizódnak. Laura a kertben összefut Mátéval. A férfi egy nagy dobozzal érkezik, jött az aktuális ülésre. Az óra-perc jó, csak a napot tévesztette el a férfi, merthogy ugye ő kedden a soros. (Ebből csendben levonom a következtetést, lám a jó gyáros még mindig nem a hétköznapi dógos emberek életét éli, hiszen akkor csak tudná milyen nap van.) A két páciens fura módon beszélgetni kezd, Laurának mintha a vérében lenne a kacérság, pszichológus ide vagy oda, nemsok jót jósolok én annak a kötendő házasságnak.

9.jpg

Hogy mi lesz ebből a véletlen találkozóból, nem tudom. Annyi azonban biztos, hogy egy autóban távoznak Dargay háza elől….

Címkék: terápia
17 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andal 2012.11.07. 17:25:23

Jó kis rész volt, a 3. kép telitalálat Lauráról. :)
Hiányoltam én is a nő hátterét, miért kezdett el járni terápiára, mi volt a pontos probléma és a cél. Azt hittem ebben a részben kiderül, de nem tértek ki rá, talán majd Ágnesnél (neki úgyis ez a rögeszméje) vagy a következő alkalommal.
Ha Laura meg Máté meg nekiállnak kibeszélni Andrást és a módszereit, az lesz igazi szakmai feladat kibogozni.

Zsoofka 2012.11.07. 17:31:57

@Andal: Én azt várom a nagyeszű Laurától, hogy a dokit Mátéval akarja féltékennyé tenni. Csak azért meg vissza jövő hétfőn, hogy eldicsekedjen a hódításával :)

genevieve 2012.11.07. 18:01:47

@mokamini: nagyon jól vissza tudod adni a történéseket:-)
nem mindig tudom megnézni a részeket, de ha olvaslak olyan mintha látnám..

és sokszor ugyan azok a gondolatok merülnek fel bennem, mint amiket leírsz:-)

Zsoofka 2012.11.07. 18:11:51

@genevieve:
Köszönöm a pozitív visszajelzést, inspirál! :)

genevieve 2012.11.07. 18:12:33

Azt viszont meg kell hagyni, hogy Marozsán Erika jól hozza a figurát, mert ritka ellenszenvet képes kiváltani bennem:-)

A ruhatervező is jó munkát végez, mert Laura éppen aktuális ruhája mindig jelzi, hogy milyen lelkiállapotban van és mi lesz a jövő...
most, hogy összejönni készül Mátéval, nagyon romantikusra vették a figurát:-)

genevieve 2012.11.07. 18:14:58

@mokamini: szivesen:-)

egyébkét nekem is azok a kedvenc részeim amikor Petrával beszélget...

a pszichológus oskolában egyébként külön tanítják, hogy a páciens késésének mindig az elutasítás az oka...mert aki valahova meg akar érkezni, az mindent megtesz azért, hogy meg is érkezzen:-)

Zsoofka 2012.11.07. 18:18:36

@genevieve:
Igen,Laura nekem is ellenszenves, a nyomulása főleg. Korábban olvastam kritikát a M.E játékával kapcsolatban, de szerintem is jól hozza a szerepét, a hülye picsát :)

genevieve 2012.11.07. 18:21:20

@mokamini: gondolom azért kezdett el terápiára járni, mert nem tudott döntésre jutni a pasijával kapcsolatban.....

Zsoofka 2012.11.07. 18:35:52

@genevieve:
Lehet, vagy krónikus elkötelezettség-iszonya van... :)

genevieve 2012.11.07. 18:59:42

@mokamini: az is lehet, hogy az apjával kapcsolatos viszonya is probléma neki

Zsoofka 2012.11.07. 19:01:28

@genevieve:
Jogos. Merthogy ugye itt minden félmondatnak jelentősége van....

genevieve 2012.11.07. 19:09:30

@mokamini: 25 perc feszült figyelem:-)

először azt gondoltam, rövid a rész, de többet nem is tudna az ember befogadni

genevieve 2012.11.07. 21:24:31

ütős kis rész volt a mai is:-)

párszor azt hittem a doki megöleli a kislányt...én megtettem volna:-)

Zsoofka 2012.11.07. 22:05:48

:(
Mától van HBO-m, ma láttam először "élőben". Nem tudom, hogy e miatt e, de nálam eddig ez volt a csúcs. Bér eddig is úgy gondoltam Mácsai Zsófival a legprofibb, mint pszichológus.

genevieve 2012.11.07. 22:09:53

@mokamini: valószinűleg azért mert gyerek, és neki tényleg szüksége van segítségre...a többiek meg felnőttek, felelősséggel vannak tetteikért...

beacska 2012.11.08. 09:31:17

én még mindig állítom, amit az előző posztban írtam: semmi jelét nem látom, hogy András valóban vonzódna Laurához. Nekem úgy tűnik, Ágnes tukmálja rá, jó pszichológus módjára, a saját "vétkét".

András viszonylag jól kezeli a helyzetet, Laura nem kezeli jól...HP...

de azt tényleg jó lenne tudni, miért is jár oda.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2012.11.08. 17:01:54

Az egyik epizódban említette Laura, hogy Bálint vette rá, hogy járjon el terápiára Andráshoz, bár később ezt mintha megbánta volna, majd mégis rájött, hogy jót akar nekik, bár elég homályos üzenet volt...
Most már egyre kevésbé szeretem Laura karakterét. Eleinte érteni véltem a viselkedését, sőt: itt-ott még azonosultam is vele. De most valahogy nagyon elcsúszott. Bár a végén, ahogy viháncolt Máté tévedésén megint aranyos volt.
süti beállítások módosítása