Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x04

2012. október 31. 13:00 - Eurydice

Gyorsan elevenítsük fel, hol is tartottunk két héttel ezelőtt: a kastélyból nagy csaták és lemondások árán lábadozó lett, amelyet az inasból hadnaggyá avanzsált Thomas vezet. Ez a változás Lordék és a személyzet életét is alaposan felforgatja.

Már a háború utolsó évében járunk, a ház tele van olvasgató-levélíró katonával, a Crawley-lányok koncertszervezésbe a lábadozók szórakoztatására, ahol ők maguk is fellépnek majd egy dal erejéig. Persze Méri szokás szerint nem túl lelkes. Matyianyu berobban, de mire végigvenné a to-do-list-et, addigra a ház hölgyei már mindennel végeztek. Isobel fel is robban mindjárt tehetetlenségében. Vörös Ethel is szorgoskodik, továbbra is körülzsongja az ezredest portörlővel a kezében. Ezt sem Edith, sem Kulcsos nem nézi jó szemmel.

DA204_01.JPG

Méri Nagyi kerti vallatópadján üldögél és próbálja megmagyarázni Lavina ártatlanságát, de ezzel Szőr-Ricsit sározza be, de alaposan. Az öreglány nem örül, hogy az unoka beházasodik ebbe a pénzhajhász-bizniszbe, mert minden meggazdagodás egy felsőosztálybeli bukásával jár együtt. És különben is mi van Matyival? Szegény Mérit még mindig az Örökössel zaklatják. Hála istennek lekerül Méri szerelmi élete a napirendről, de helyette Nagyi Sybil miatt kezd aggódni, hogy igen csendben van Hamvaska, bizonyára rossz férfin akadt meg a szeme, ezért ideje lenne utánanézni az ő szerelmi életének is. Matyianyu közben legyűrűzik az alagsorba és egyre inkább az az érzése, hogy kezdik kihagyni a buliból, mert nélküle módosítják a napirendet, menüt és a műszakokat. Dühe hevében visszamasírozik Jenkihez és megkérdőjelezi a változtatásokat valamint a ház úrnőjének ezekhez való jogait. Persze Corat sem kell félteni, megvédi ő a maga igazát, Matyianyu cselesen lemond a feladatairól, remélve, hogy Jenki marasztalni fogja értékes személyét. Az Úrnő azonban ehelyett örömmel üdvözli a tervet és útjára bocsátja a levegő után kapkodó Matyianyut.

DA204_02.JPG

Politikus Sofőr megint autót szerel és forradalmi kedvében van, kár, hogy a dubliniről lemaradt - Sybil ottan sertepertél körülötte, ami a Nagyival való beszélgetés nyomán szöget üt a közeledő Méri fejébe. Pedig mi lett volna, ha még meghallja, miről beszélget a két fiatal a kocsinak dőlve... Matyianyu akárcsak egy jó óvodás a Dokinál járva beárulja Jenkit, hogy bácsi-kérem-a-jenki-néni-nem-engedi-hogy-én-parancsolgassak-az-ő-házában. A látogatás azonban nem jár sikerrel, így Matyianyu új vizekre fog evezni, át a Csatornán Észak-Franciaországba ahol majd egy sérült és eltűnt katonák után kutató hivatalban teszi magát hasznossá. Erre csak azt tudom mondani, mint a Doki, drasztikus.

DA204_03.JPG

Lord elkapja a komor Mérit, és számon kéri rajta Szőr-Ricsi múltkori lánykérését, no meg a választ is jó lenne már tudni. A lány persze még mindig bizonytalan, de már alakul kezdenek a gondolatok a fejében, és a Nagyival való beszélgetés hatására már motivációja is van. Persze a biztonság kedvéért az apja is Matyival zaklatja. Itt csak Méri tudja elképzelni hogy az Ügyvéd Lavinát szereti és választja őhelyette? Matyianyu nem tétlenkedik a csúfos bukás után, hanem összecuccol és szolgálóit hátrahagyva máris búcsút mond a házának. A szakácsnő és Molesley szinte könnyek között búcsúztatja a nőt és süppednek bele az angol vidék tétlenségébe. Most ritka pillanat következik, Sybil szobájába kapcsolunk, ahol megjelenik Méri és kérdez rá húga Bransonnal való beszélgetésre és teszi a folyamatos utalgatásokat, végülis nem juthat mindenkinek gazdag mágnás ezekben a szomorú időkben. Hamvaska jól hárítja a kérdezősködő nővérét, aki a támogatásáról biztosítja a húgát.

DA204_04.JPG

Kapcsolás a frontra, Matyi Méri levelét olvassa Szőr-Ricsivel való házassággal kapcsolatban, aztán máris beleveti magát egy veszélyes őrjáratba Williammel együtt. Csak ezen legyenek túl, aztán megint mehetnek egy rövidebb eltávra a szigetre. Kakastaréj és Thomas cigiszünetben az aktuális témán csámcsognak, miszerint Bates egy közeli kocsmába állt munkába, és már csak idő kérdése, hogy Annuska a botjánál fogva visszarángatja a házba az ürgét az elküldött Lang helyére. Molesley és Mrs Börd továbbra is halálra unják magukat, már teleitták magukat teával, mindent ötször lepucoltak, amikor egy piszkos csavargó állít be egy kis maradékot kunyerálva. Molesley-ból kitör az ember és kerítenek valami harapnivalót a hadirokkantnak.

DA204_05.JPG

A csatorna túloldalán Matyiék felderítő akció közben két tűz közé kerülnek, ajjaj, mi lesz ha... Lehet, hogy Dézi hiába várja haza majd a vőlegényét? Vissza a napfényes Albionba, Molesley tart a kastélyba, és ajánlja fel segítségét az amúgyis le- és gondterhelt Carson Papának. Dézi nagy aggodalmaskodásában elkottyantja Kulcsosnak és a Főkomornyiknak a Thomastól hallott hírt, hogy Bates kocsmárossá degradálódott. Ezután csak percek kérdése, hogy a Lord elővegye Thomast, hogy miért hallgatta el az infót. Az ex-inas meg előveszi Dézit, hogy miért járt el a szája, Kakastaréj meg értetlenkedik a volt-inason, hogy miért válaszolt a Lordnak, hiszen már nem alkalmazottja. A végén még tényleg visszajön Bates. Vörös Ethel szerint jobb lelépni és új életet kezdeni, és ő erre bármikor készen áll. Vajon mire készül? Kakastaréj óva inti az elhamarkodottságtól, mert Ethel nem tűnik egy meggondolt szobalánynak. No majd meglátjuk.

DA204_06.JPG

Hamvaska őgyeleg a parkban, ez elég szokatlan tőle - és a sofőr szerelmi vallomásán gondolkozik. Na csak igaza lesz Nagyinak? Lord hívatja Annát, hogy elárulja neki hogy Bates a közelben dolgozik, persze a szobalány mindent jobban tud, úgyhogy végül is nincs is itt titok. A volt komornyik azért nem jött vissza még Downtonba, mert még nincs minden elrendezve az asszonnyal, akitől épp válni készül; ráadásul múltkor elég angolosan távozott, ami miatt rosszul érzi magát. Persze ez várható volt, hiszen ismerjük a Sánta Komornyikot, ő az Igazság Bajnoka. Patmore és a kimenős-sapkáját viselő Dézi épp a faluban járnak, amikor látják, hogy Mrs Börd annyira felbuzdult a múltkori csavargó etetésén, hogy ingyenkonyhát hozott létre Matyianyuéknál, amiről persze a gazdaasszonyuk mit sem tud. Patmore nagyon támogatja a szakácsnő kezdeményezését, és maga is a kondér mögé áll a mindenessel együtt és merik a bablevest. Ugorjunk, ismét Dézi tüsténkedik és rak tüzet a katonák szalonjában és mivel William még mindig sehol, jobbnak látja, ha a családhoz fordul segítségét, hogy kiderüljön, hol van a vőlegény és vele együtt Matyi.

DA204_07.JPG

Közös vacsora a szokásos témák, jótékonysági vásár, ki vigye el a kocsit, Bates egy kocsmában dolgozik, a Lord nyomozni kezd utána. Ilyenek. Nagyi végre személyesen is elkapja Hamvaskát, hogy ugye nem barátkozik rossz szinteken, mert az gáz lenne. Lord telefont kap, rossz hírek érkeznek. Nincs meg William és nincs meg Matyi sem. Ajjaj, készülünk fel a legrosszabbra? A Házura előrelátóan csak Edith-tel osztja meg a hírt a többiek előtt hallgatnak, hogy elkerüljék a pánikot. Molesley még késő este is a kastélyban öltögeti a felöltőket, láthatóan élvezi a munkát a Lordéknál. Kulcsos is örül a segítségnek, meg is pedzi, hogy beállhatna Lang helyére komornyiknak. Ettől aztán a férfival madarat lehetne fogatni, távoztában azért még nem felejti el felhívni az asszony figyelmét arra, hogy egy tisztet látott a cselédszobák felé tartani. Nahát!? Ismét akció van! Kulcsos maga megy utánanézni a dolgoknak és sikeresen rá is nyit Vörös Ethelre meg a bajszos ezredezésre, egy heves entyem-pentyem közben, mérgében az asszony kizavarja a férfit a szobából, a lánynak meg útilaput köt a talpára. (Ha jól számolom, eddig ez a második meztelen férfitest a sorozatban, úgyhogy nézzük meg jól!)

DA204_08.JPG

Este Molesley egy finom tea mellett már szinte látja saját magát, amint a Lord komornyikjának rangjára emelkedik és ebben Mrs Börd is adja alá a lovat. A kirúgott Ethel sírva pakol hajnalban, még Annuska közbenjárására sem enyhül meg Kulcsos szíve. Szerintem Mrs Hughes egyszerűen csak irigykedik Vörös Ethel élénk szexuális életére, azért kezeli ilyen szigorúan ezt a rajtakapást. Lord, ahogy ígérte elmegy Bateshez a kocsmába, aki elmeséli neki hogy állnak a dolgok a zsaroló feleségével és a válással. Dézi még mindig baromira kivan, hogy mi lehet Williammel, hogy nem hallottak felőlük, Kakastaréj szerint jobb felkészülni a lehető legrosszabbra, hiszen az is benne van a pakliba. Kulcsos reméli, hogy Lord sikerrel jár Batesnél, és az talán újra beáll a kötelékbe, ez persze a legkevésbé sem tetszik Thomasnak. Közben a kocsmában is ugyanez a téma, Lord eléggé el van keskenyedve, hogy lehet, hogy Matyi is a régi Örökös sorsára jut. Szüksége van támaszra, amit talán Bates tudna neki nyújtani, ha visszajönne.

DA204_09.JPG

Kakastaréj is nyomozásba kezd, hogy mi a fene Mrs Patmore "titkos tárolási helye" amit annyit emleget Dézinek. Itt valami feketézés megy, kérem szépen, csak úgy vándorolnak a tele kosarak ki a házból be Mrs Börd-höz. Méri próbálja mosni magát Sybilnél, hogy ő nem szólt semmit, Nagyi csak vaktában lövöldöz és úgy látszik néha talál is az öreglány. Sybil persze továbbra is hajtogatja, hogy nem történt semmi, erre persze aztán máris ugrik a nővér, hogy-hogy semmi? Kivel nem történt semmi? A rámenős sofőrrel? Méri teljesen ledöbben és a titoktartásért cserében megígérteti a húgával, hogy az nem esztelenkedik.

DA204_10.JPG

Ismerős kép, Bates a kopott bőrtáskával és a kampós botjával betér a házba. Ezzel nyitottunk jópár résszel ezelőtt. Kulcsos és Carson örömmel fogadja, de persze Annuska a legboldogabb, Thomas meg a legkevésbé, miért is nem lep ez meg? Molesley éppen berobban, hogy le ne maradjon az öltöztetésről, de minden komornyiki álma szertefoszik, hogy Batest is az alagsorban találja. Nem elég, hogy nem tudta becserkészni Annuskát, most még a melót is elveszi előle, sőt az új cipőkanállal sem tudja levenni a Lordot a lábáról. Kakastaréj összeesküvés elméletekkel bombázza Jenkit, melyek szerint Mrs Patmore és Mrs Börd cinkosan kirámolják az éléskamrákat és a szajrét eladva osztoznak a bevételen. Ideje, hogy az Úrnő a körmükre nézzen.

DA204_11.JPG

Sybil töredelmesen színt vall a Sofőrnek, hogy elárulta a Mérinek a dolgokat, a srác elégedetten vigyorog, ezek szerint mégis csak van VALAMI kettejük között, ami titoknak számít. Itt csak egy kérdés van már, hogy akkor JÁRUNK? Bates visszatérve ugyanott folytatja a romantikázást a szobalánnyal a sötét udvaron, ahol múltkor abbahagyták; a vázolt vízió egy Vera-mentes boldog élet Annuskával. Edith somfordál a nővéréhez, és megszegve az apjának tett ígéretet, elmondja neki, hogy Matyiék eltűntek járőrözés közben. Méri ez egyszer elhiszi, hogy a húgot a jószándék vezérelte, aztán meg elönti a rosszullét, és Annuska kell betámogassa a szobába.

DA204_12.JPG

Nagy készülődés van Isobel házában az éhezők fogadására, de a csavargók helyett Jenki és Kakastaréj toppan be számonkérve a terülj-terülj asztalkámat. Patmore töredelmes bevallja, hogy a lábadozók kosztjából juttat a hadirokkantaknak és próbálja úgy beosztani az idejét, hogy a kastély lakói ne vegyék észre, hogy máshol is dolgozik. Jenki persze nagylelkűen felajánlja, hogy ezután az ő kontójukra vásároljanak be, sőt maga is az osztogatók közé áll. Doki elkapja Thomast és Kulcsos kérésére jól leteremti, hogy ne játssza az urat a szolgák között, és ne parancsolgasson senkinek odalenn, különösképpen Dézinek ne.

DA204_13.JPG

Utolsóként a házban Lord Jenkinek is elmondja, Matyiék eltűnését, aki szintén kétségbeesik, hogy mi lesz most. Még jó hogy kezdődik a koncert odalenn, így nincs idő a siránkozásra. Először Vörös Ethel ezredesét láthatjuk,  ahogy eltünteti a szobalányokról a ruhát aki egy kis bűvészmutatvánnyal szórakoztatja a nagyérdeműt, majd Méri és Edith kezd bele az ígért nótába. Azt hiszem, hogy a sorozat giccs-csúcspontját éljük át, amikor a Lord lányának karmesteri intésére a felkötött karú vagy égett arcú katonák, a család meg a szolgák is bekapcsolódnak, egyesítve a különböző osztályokat és non plus ultraként ebben a szent minutumban belép épen és egészségesen a jólfésült Matyi, nyomában Williammel majd csatlakoznak a hirtelen félbemaradó énekléshez. Huuuuu, vegyünk ezután egy nagy levegőt, mi lesz még itt ezután???

DA204_14.JPG

Mindenki baromira örül, hogy megvan az örökös, és nem kell újabbat keresni, mert a végén még egy kéményseprő lenne az újabb jelölt. Matyi megnyugtatja Mérit, hogy elfogadja Szőr-Ricsit, ha az tisztességgel bánik majd a lánnyal. Még elcsípünk egy boldog beszélgetés Bates és Annuska között, amit az Ördögi Duó is gyanakodva figyel. Szerintem ezek ketten nem hisznek a boldogság létezésében. Kulcsoshoz ezalatt váratlan látogató érkezik az alagsorba, Vörös Ethel jött vissza segítséget kérni, ugyanis a bűvész-ezredes jól végezte dolgát és a szobalány gyereket vár! Ezek szerint a Bajszos Ezredes nemcsak varázsolni tud...

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása