Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - 2x03

2012. október 16. 16:00 - Eurydice

Ott maradtunk félbe két héttel ezelőtt, hogy Lordék úgy döntöttek, hogy Downtonból lábadozót alakítanak ki a kórházból kikerülő tiszteknek. Ennek megfelelően pakolászós képpel nyitunk, a családtagok és nővérek cipelik a kórházi ágyakat a díszes szobákba; Matyianyu lelkes, legszívesebben még a csillárokra is sebesülteket aggatna... Nagyi beviharzik, nem tetszik neki, hogy ellenlábasa felforgatja a kastélyt, méghogy mindenféle osztályokból való tiszteket fektessen egymás hegyére-hátára a könyvtárban. De nem csak ő, hanem Carson papa is nagyon rosszul viseli ezeket a kaszt-elsimításokat, akár háború és szükséghelyzet van, akár nem.

DA_2_01.JPG

A szolgák ebéd utáni megérdemelt pihenésén Vörös Ethel is berzenkedik az átalakítás ellen, persze Annuska letolja, hogy nekik ki kell venni a részüket a háborúból. Különben is fog itt még vér folyni, ha a két öregasszonyt egymásnak engedik, csak ki kell várni. Nagyi elmondja ördögi tervét Mérinek, miszerint londoni útja során meghívja Lavinát Rosamundhoz egy teára, majd kifaggatják Szőr-Ricsivel való kapcsolatáról, végül keresztben lenyelik, szőröstől-bőröstől. Ja, ez egy olyan mese, ahol a Nagyi eszi meg a Piroskát. Carson Papa osztja a leveleket a családnak, Will írt, hogy még a háború előtt szeretné még tiszteletét tenni, Dézi egyből be van tojva, nehogy lánykérés legyen a látogatásból, "mer akkor mit mondok majd miszisz petmore". Ezalatt Annuska a faluba kimenőzik, de úgy tűnik beszedett előtte valamit, mert mintha Batest látta volna a kis téren egy nagy fa alatt.

DA_2_02.JPG

A kastélyban már az ágyazásnál tartanak, Jenki aggódik, hogy Matyianyu teljesen rájuk telepedik. O'Brien Thomast ajánlja be a lábadozó vezetőjének, mert egyrészt régóta ismerik, van kórházi tapasztalata és Isobel sem tudná befolyásolni! És már nem is inas, hanem Tizedes!!! Hamvaska nagyon benne van a pörgésben, biztatja Edith-et is, hogy mellőzze a tétlenséget, és találja meg azt a feladatot, amiben tehetsége van. Az esti hajgöndörítésnél Annuska még mindig Bates-t vizionálja, csoda, hogy nem égeti le Méri fülét, az ám a fájdalmas! Méri cserébe felajánlja, hogy Szőr-Ricsi informátoraival kinyomoztatja, hogy merre jár mapanság Bates. Mégiscsak kell ez a kapitalista férfi a családba!!!

DA_2_03.JPG

Szó-tettet követ Londonban is, Nagyi és Rosamund kezelésbe veszik szegény Lavinát két csésze tea között, láthatóan kényes a téma a lánynak, terelné a szót csak csak épp Rosamund nem túl előkelő házasodását ne hozná szóba. Politikus Sofőr épp sikálja azt a gyönyörű Renault-t, amikor Hamvaska odaér, és izgatottan érdeklődik a srác behívója iránt. Az nagyon tettre kész és kifejti álláspontját a békéről és a nem-harcolásról. De ebbe inkább ne is menjünk bele. Lang kolbászol az alagsorban, nem nagyon találja a helyét itt a civil életben az öldöklés után és nem is nagyon érti az itthon maradottak miért akarnak mindenképpen hadba vonulni. Mrs Patmore vigasztalja, hogy mindenkit érint a háború hisz az unokaöccse is odaveszett, de nem csak úgy egyszerűen hősi halottként, hanem gyávaság miatt kivégezték.

DA_2_04.JPG

Mintha a régi jó békeidőkben lennénk, Thomas és Kakastaréj tart cigiszünetet, O'Brien szerint jól halad a lobbizással Jenkinél, így talán megszabadulhatnak Matyianyutól. Thomas nem érti miért lett óvó kotlós a komornából, persze ő nem tudja a kád mellé rúgott szappan fekete sztoriját. Mondanom sem kell, a Tizedes benne lenne a tutiban meg a buliban, mekkora királyság lenne Carson Papának parancsolgatni. Matyianyu a Dokival karöltve ezalatt épp az elképesztő elképzeléseit vázolja fel a Lordéknak. Na már csak azt kell lenyeletni vele, hogy Thomas lesz a főnök, ráadásul a Jenki kérésére. Ehhez persze ideiglenesen őrmesterré kell előléptetni, de ez csak formaság. Matyianyut váratlanul éri ez a hátbatámadás, mert ő még tele volt ötletekkel.

DA_2_05.JPG

Carson Papa jelentkezik Lordnál, és kér éjszakára szállást a háború tartó Williamnek. Lang épp a kézelőgombokkal matat, de totál lefagy már a front emlegetésétől is. Inkább kimenti magát és lelép. A főkoromornyik ezt kihasználva azonnnal aggodalmaskodni kezd a Házurának Thomas új szerepével kapcsolatban. Mégiscsak egy tolvaj! Nincs mit tenni, meg kell várni, míg Doki kinevezi a felettesét, talán akkor kordában lehet tartani. Odalenn Politikus Sofőr tolja az orosz helyzetről az infót a népnek; Lenin, népfelkelés, cártalanítás. Egy a lényeg, egy a fontos: az élet kiszámíthatatlan. Lang erre hosszú monológba kezd és észre sem veszi, hogy kikotyogja Mrs Patmore féltett titkát a gyáva unokaöcsről, szegény szakácsnő meg vérvörös fejjel kirohan. Messze a front, de most a szolgálók étkezője is lelki csatatérré vált.

DA_2_06.JPG

Katonaruhában érkezik valaki a főbejárat elé, Carson Papa legnagyobb megdöbbenésére Thomas jön az első ajtón keresztül. Már csak ezért is dagad a srác keble, pláne még őrmesternek is hivatja magát. Kifordult a sarkaiból a világ. Jó, hogy megérkezett az ex-inas, már az utolsó simításokat végzik a betegek érkezése előtt, pingpong asztal a könyvtárban, étkezőasztalok a nagyteremben. Érkeznek is a gépjárművek, akik a lábadozókat hozzák. Szám szerint 36-ot. A sok katona láttán Langnak elszorul a szíve, Vörös Ethel pedig máris azon morfondírozik, melyik tisztúrral vetesse el magát feleségül. Váratlanul Matyi is felbukkan, aki pár órás eltávján meglátogatja anyját és a rokonságot. Mérivel is vált pár szót, de az nagyon elfoglalt, mert Edith-tel fel-alá grasszálnak a kastélyban komfortosabbá tenni a lábadozók elhelyezését.

DA_2_07.JPG

Matyianyu nekilendül, hogy az alagsorban is átszervezze az életet, még jó hogy Jenki fülest kapott az akcióról és közbelép. Először egy pillantással a könyvtárszobába zavarja az ellenlábast, majd jól leordítja a fejét. Épp ekkor lép be Méri, hogy a régi jó ismerősünknek, Mr Evelyn Napiernak szerezzen egy helyet a lábadozók házában. A Doki és Matyianyu szerint erre nincs lehetőség, mivel a ház most már egy hivatalos rendszer része lett, amelyre szabályok vonatkoznak. Most szakad el a cérna a Lordnál és helyreteszi a hallgatóságot, miszerint az ő házában ő hozza meg a szabályokat, és amennyiben ez nem tetszik bárkinek is, akkor neki is lehet állni kipakolni. Ja és a kutya is marad! Vajon miért imádom amikor a Lord kiabál? A rajtam múlna minden részben ordibálna pár percet.

DA_2_08.JPG

Méri végre híreket kap Szőr-Ricsitől, amelyek szerint Bates a közelben dolgozik egy kocsmában. Akkor mégse szedett be semmit Annuska a múlt héten. Sofőr megint azt a csodálatos Renault-t pucolja, és rettentően szomorú, mert a szívzöreje miatt kiszuperálták a bevonulástól - pedig nagyon nagy tervei voltak. Forrong az ír vére, nem bír megülni a fenekén. Hamvaska azért örül, hogy nem kell majd nélkülöznie a sofőrt. Edith végre megtalálja, amihez tehetsége van, a lábadozó tisztekkel foglalkozik, könyvet ajánl, dohányt hozat, beszélget. Vörös Ethel is ugyanezt teszi csak az ő figyelme egyetlen ezredesre korlátozódik csupán. Kulcsos észreveszi az igyekezetet és inkább elhajtja a szobalányt ágyazni. Nagyi még mindig azon agyal, hogy eltávolítsa Lavinát az útból, ehhez Rosamund hathatós segítségét kéri, ő az igazi szarkeverő ebben a családban. Mérit is bevennék az összeesküvésbe, mégis csak érte csinálnak mindent, de a lány jobb szeretne kimaradni ebből.

DA_2_09.JPG

Annus nem bír a fenekén maradni, és felkeresi Bates kocsmáját, miközben Vörös Ethel Bryant ezredesről álmodozik a szobalány szobában. Rosamund befut Nagyi által várt hírekkel, miszerint Lavina évekkel ezelőtt titkos információkat szivárogtatott ki a nagybátyjától Szőr-Ricsinek valami részvény-ügyetről, amiben a kormány is benne volt nyakig. Az ok persze nyilvánvaló: a lány a férfi szeretője volt. Méri eddig védte a Lavinát, de itt elgondolkozik, nincs-e Matyi élete cselszövő kezében... Mert akkor meg kell menteni... Annuska megtudja Batestől, hogy Vera megcsalta a férfit, ezért az beadhatta a válási papírokat. A tervei szerint megegyezik a nővel, aztán utána jöhet aminek jönnie kell. A szobalánynak megfelelne a vadházasság is, de Bates ebbe nem megy bele, mert nem akar törvényt szegni. Ó a Szent Ember!

DA_2_10.JPG

Politikus Sofőr megint fényez valamit a Renault-n, és amikor O'Brientől megtudja, hogy a Lord egy magas rangú tisztet hoz látogatóba a kastélyba, az ő szemei is úgy kezdenek csillogni, mint azok a rézlemezek, amiket sikál. A család is a jeles látogatóról beszél, Lavina is itt lesz, csak épp inas nincs a háznál. Ez botrány. Kész szerencse, hogy Politikus Sofőr felajánlja, hogy segít a vacsoránál, ezért a főkomornyik nagyon hálás. Langra úgyse lehet számítani, az éjszaka közepén ugyanis éktelen ordibálással fellármázza a cselédek álmát. Mondjuk én is meg lennék rémülve, ha  Kakastaréj jelenne meg ebben az idétlen hálósapkában az ágyam mellett.

DA_2_11.JPG

Végre megérkezik a generális, a család, a ház teljes személyzete és az ápolók is kiállnak a ház elé a fogadására. Matyianyu azonnal lecsap a látogatóra, remélve, hogy megnyeri magának, és ő lehet a lábadozó felelőse. Lavina már Rosamund egy pillantásából is érzi a puskapor szagát a levegőben, és kérdésére Méri elárulja, hogy a Nagyiék tudnak az évekkel ezelőtt Lavina jóvoltából kirobbanó botrányról, azért néznek rá ilyen csúnyán. Lavina bevallja hogy ő okozta azt a felfordulást, de a szeretős vádakról némát hallgat. Ezalatt a vendéget körbevezetik és a generális nagyon elégedett az ápolók munkájával és a család hozzáállásával is.

DA_2_12.JPG

William láthatóan ideges, de nem csak a bevonulástól hanem attól is, hogy szándéka szerint megkéri Daisy kezét. Mrs Patmore jól festette a falra az ördögöt. A társalgóban megy a beszélgetés, Rosamund egyre tüzeli Mérit, hogy mondja el az Örökösnek, amit megtudott Lavináról. Meg kell menteni szegényt ettől a házasságtól. Annuska közben egy levelet talál Lady Sybil szobájában, épp csak átfutja a sorokat és már rohan is le Bransont keresve. De a Sofőr már az ebédlőben van a levessel, ezért a szobalány Kulcsost és Carson Papát mozgósítja, a főkomornyik az utolsó pillanatban kapja el a Sofőrt és ráncigálja le a konyhába. Kiderül, hogy csak tehénszaros koktéllal akarta leönteni a vendéget és nem gyilkosságot tervezett. Szégyenszemre rézkondérban kell felvinni a levest az asztalra, hála Istennek William is be tud ugrani segíteni szervírozni. Odafenn az urak ebből az akcióból nem is vesznek észre semmit.

DA_2_13.JPG

Matyi vacsora közben megköszöni, hogy a család befogadta Lavinát, persze Nagyi egyből titokzatoskodik, hogy Mérit kell kérdezgeti, ő tud itt bizalmas dolgokról. Doki végre rászánja magát, és megnevezi a lábadozó felügyelőjét, aki nem már, mint Matyianyu ÉS Jenki. A generális nagyon elégedett az itt látottakkal és a tisztekkel való beszélgetés nyomán külön kiemeli Edith segítségét. Végre vele is történt valami... Méri és Lavina vacsora után befejezik a délután elkezdett beszélgetés, ekkor kiderül, hogy Lavina apja tartozott Szőr-Ricsinek, aminek elengedése fejében a lány bizonyítékot szerzett nagybátyjától a miniszterek bűnösségéről. Tehát a lány az apja megsegítése miatt cselekedett, nem szerelemből. Will ezalatt rászánja magát, és lánytkér a konyhában Mrs Patmore jelenlétében, Daisy eleinte visszafogottan tiltakozik, de aztán csak kinyög egy igent.

DA_2_14.JPG

Vacsora végén Matyi rákérdez még Mérinél Nagyi célozgatására, Rosamund is ott van velük szinte várja, a drámát, de azt várhatja, Méri ugyanis csupa kedvesség. Ezek szerint Lavina meggyőzte. A vendégek távozásakor Lord még rásózza Matyira Williamet tisztiszolgának, majd Lang is összeomlik a díszsorban. Carson Papa Kulcsossal este úgy határoz, hogy a munkavégzésre alkalmatlan, idegileg gyenge Langot el kell bocsátani a lázadó sofőrt pedig csupán megrovásban részesíteni, hiszen a rendőrség bevonásából több káruk származna, mint hasznuk. William és menyasszonya bejelenti az  alagsorban, hogy összeházasodnak, csak Daisy nem lelkesedik továbbra sem. A végére még kapunk egy kis esti bölcselkedést Jenkitől és Lordtól, de aztán ők is elteszik magukat holnapra. Tegyünk így mi is, két hét múlva folytatjuk.

Címkék: Downton Abbey
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása