Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 2x01

2012. szeptember 25. 11:00 - Eurydice

In medias res, ahogy az ókori rómaiak mondták vala. Szokatlan nyitány a sorozatban, a földön hörgő-fekvő sáros katonákkal kezdünk; hol van a csillár-portalanító, csengetős képsor? Ez itt bizony nem Downton Abbey, hanem a somme-i harcmező 1916-ban. Még jó, hogy ismerős arcot látunk Matyi személyében, aki nem hazudtolja meg emberiességét és sebesült társát cipeli vissza a lövészárokba. Szerencsére most kapott néhány nap eltávot, amikor visszatérhet a ködös Albionba egy kedves lányt meglátogatni.

da0201_01.JPG

Na végre, megérkezik a főcím is, igaza van Matyinak, a hátországban szinte semmi sem változott. Szobalányok, szolgák húzkodják a berendezést jobbra-balra, Will öltözteti katonai uniformisba a Lordot, az udvaron Kakastaréj cigizik Thomas nélkül. A reggeli is olyan, mint máskor, eszegetés közben levelet olvasnak, jó és rossz híreken csámcsognak. Például a Házura azon örvendezik, hogy kinevezték az Északi Lovas Önkéntesek ezredesének, Sybil is levelet kapott, de ő nem tűnik feldobottnak. Míg ők reggeliznek Edith a család gépjárművét próbálkozik megszelídíteni Branson segedelmével, de úgy látom a Politikus Sofőr arckifejezéséből, hogy jobban fél, mint egy jobboldali gyűlésen vörös karszalaggal a karján. Mrs Patmore most már tökéletesen lát, és rendíthetetlenül vezényel a konyhában, miközben hallgatja Will búslakodását, hogy az apja nem engedi katonának, pedig hazafi akar lenni. No, ha látta volna a pár perccel korább képkockákat a nyugati frontról, akkor nem akar mindenképpen hazafi meg hősi halott lenni.

da0201_02.JPG

A nagy bútor-húzogatásnak az az oka a házban, hogy Crawley-ék beengedték a jótékonysági koncertet a kastélyba, amiért Matyianyu nagyon hálás. Talán a bevétel is több lesz, főleg ha Halszem nagyi virágokkal járul hozzá az eseményhez és eladja értékes idejét-társaságát néhány penny-ért. Gwen titkárnői ambícióinak beteljesedése miatt új arcot köszönthetünk a kötelékben, Vörös Ethelt a szobalányt, akinek úgy látszik igen fel van vágva a nyelve. Meglátjuk, mennyire tud ezzel beilleszkedni. Carson Papa fényesíti az ezüstöt, olyan nagyon dolgozik, hogy Kulcsos már-már fél tőle, nehogy túlpörögve összeessen. Háború ide, vagy oda, rendnek kell lenni. Nagyi viharzik be, hogy fitogtatva virágkötő ambícióit illő váza-költeményeket varázsoljon a szalonba. Alig végez, máris jön Matyianyu a házigazdáékkal, kényes témát vet fel. A fia jön haza a fronttól, és hozza a menyasszonyát is. Aki ugye nem Méri- úgy látszik az elmúlt két év alatt nem nagyon vendégeskedett errefelé, ezt mondjuk meg is értem. Szóval Miss Lavina a szerencsés ara, és talán illendő lenne ezekben az időkben fátylat borítani a múltra, hiszen, lehet hogy a lányban Downton Abbey későbbi úrnőjét tisztelhetjük majd. Lordék bólogatnak, lépjünk túl a gyerekeink meghiúsult házassági törekvésein, jöjjenek Matyiék át a koncertre, legyen újra békesség. Matyianyu kifelé tartva a búskomor Hamvasába ütközik, szegény ismét elvesztett egy barátot a háborúban. Míg a táncpartnerei sorban hősi halált halnak, ő totál haszontalannak érzi magát és valami igazi munkára vágyik. Isobel azt javasolja, hogy tanuljon betegápolást, mert minden kézre szükség van a kórházakban, és ezzel együtt egy kis önállósodást, főzést, beágyazás ilyenek. O'Brien épp meghallja ezt a lázítást és kéri is Jenkit, hogy ne engedje legkisebb lányát ilyen munkák közelébe.

da0201_03.JPG

Odalenn ezalatt találgatják mi lesz a vacsora, Vörös Ethelnek francia palacsintára fáj a foga, már unja a lentiek pörköltjét. Kakastaréj a szappanos baleset óta átváltozott az igazság harcosává és jóindulatúan higgadtságra és visszafogottságra inti a lányt, az azonban öregnek és irigynek nevezi O'Brient, szerintem nem tudja kivel húz ujjat. Jenki az anyósával és Isobellel  utazik a hintóban, miközben Sybil jövőjéről beszélgetnek. Az öreglányok csodák-csodájára egyetértenek, és hasznosnak és tiszteletreméltónak nevezik a lány terveit. Matyianyut odahaza Molesley segíti ki a fogatból, ki is derül rögtön, hogy az inas nem felelt meg a besorozáson, így itthon maradhat. Halszem nagyi  eközben nagyon meghúzódik a hintó sarkában a bundájába bugyolálva, pont olyan, mint az a  kétértelmű rajz, csak ő mindenképpen vén banyának néz ki. Berobog a délutáni vonat is, Bates a harmadosztályról, LédiMéri meg az elsőről száll ki, de fene eszi a különbségeket a család autója mindkettőjüket hazaviszi. Annus nagyon örül a komornyiknak, aki az anyja temetéséről érkezett vissza Londonból. Sybil ráveszi Mrs Patmore-t a konyhában, hogy adjon neki pár leckét, egészen pontosan tojásfőzés és teakészítés témában, az alapoktól kell kezdeni, mert úgy látszik Hamvaskának még a kannatöltés se megy.

da0201_04.JPG

A szolgálók és a háznépe is a koncertre készül, szokás szerint Méri szobájában folyik a piperészkedés meg a chit-chat. Edith nem tudja nem elkottyantani, hogy az estére várják Matyit és a menyasszonyát, Lavinát is. Mindannyian kíváncsian figyelik Méri arcrezdüléseit, de az mosolyogva áldását adja a párra, mert neki is lenne kit bemutatni Sir Richard Carlisle személyében. Csak akkor veszti el az önuralmát és roskad magába a hír hallatán, amikor egyedül marad. Végre hangolnak a zenészek a teremben és megérkeznek az Örökösék. Megérkeznek? Bevonulnak: Matyi piros zubbonyban, az anyja valami barna köntösben és Lavina zöldben, idétlen fejdísszel. Lord azonnal ott terem hogy üdvözölje őket, a család máris összesúg. A lány kedvesnek tűnik, de látszik rajta, hogy be van tojva, Nagyi nagy örömére. Végre az idegesen tipegő-topogó Mérire is rákerül a sor, kölcsönösen bemutatkoznak és bókokat szórnak, de nincs sok idő itt a barátkozásra, mert a vonóshatos máris belekezd a melódiába.

da0201_05.JPG

Odalenn Carson Papa bort szűröget, Kulcsos szerint talán Matyi köszöntésére készül. Az öreg azonban Méri pártján van, szóval nem túl boldog, hogy az Ügyvéd újra itt van a házban, ráadásul az alsóbb osztályokból feltörekvő menyasszonyával. Kulcsos szerint Méri magának köszönheti, hogy nem sikerült megtartania az Örököst, mert annyira számító volt. Eközben a hangversenyen a bájos vonósmuzsikára feláll néhány hölgy és fehér tollakat osztogat a jelenlevő fiatalembereknek, ezzel gyávának titulálva őket. Lord azonnal közbelép és elhajtja őket, azonban ez a rövid intermezzo is elég volt ahhoz, hogy a Méla Will rosszul érezze magát a bőrében. Vacsora közben a fentiek sajnálják is az inast, és elítélik a toll-osztogatókat. Matyianyu örömmel újságolja Sybilnek, hogy sikerült helyet találnia egy egészségügyi képzésen és azonnal kezdhet. Persze ezekről a tervekről mit sem tud a Lord, előbb politika, most meg egészségügy??? Bates és Annuska végre nyugodtan beszélgetnek az udvaron, úgy tűnik Bates végre el tud válni, mert a feleségét kifizeti az anyjától örökölt pénzzel. És Annuska ezt akár lánykérésnek is veheti. Persze a komornyik annyira biztos a válaszban, hogy már a Lorddal is beszélt jövőbeli terveiről.

da0201_06.JPG

Edith ezalatt új hobbijáról, az autóvezetésről mesél lelkendezve a vacsoraasztalnál, kár, hogy az elhivatottsága és az ügyessége fordítottan arányosak. Lavina is mesél, mint kiderül, apja ügyvéd és így ismerkedtek meg Matyival Londonban. Nagyi persze nem fogja vissza magát, és folyton kommentálja az elhangzottakat. Lordban továbbra is dolgozik a tettvágy, hogy harcolhasson, de a családban mindenki azt reméli, nem kell a frontra mennie. Elég, ha Matyiért kell izgulni, akit olyannyira sokkolt ez a katonaság, hogy nem is tud róla beszélni. Odalenn az új szobalány egy filmújság felett álmodozik fényes jövőről, mikor O'Brien úgy gondolja, ideje van egy jó kis murinak, és gyorsan fel is küldi Jenkihez a szalonba. Vörös Ethel akkor ér oda, amikor a vacsora utáni békés beszélgetés van, és mindenki hülyén néz, hogy mit keres itt, de ő csak tolja a rizsát. Carson papának és Jenkinek azonnal leesik, hogy itt bizony szívatás van, és gyorsan lerendezik ezt a kellemetlen közjátékot. Nagyi szerint vigyázni kell, mert lehet, hogy orosz kém a lány vagy őrült.

da0201_07.JPG

Az este végén Méri kíséri ki a vendégeket, továbbra is kölcsönös udvariaskodás, meg ilyenek, ezt már ismerjük. A szolgák még következő nap is Vörös Ethelen röhögnek, kár, hogy Carson Papa kikötötte O'Briennek, hogy ne heccelje tovább a lányt. A cselédség nem érti, hogy Sybil miért akar háztartásvezetést tanulni, Ethel szerint jobb, ha megtanul, hiszen szüksége lehet a súroló tudományára a háború után. Milyen kár, hogy nincs itt Thomas, mert ezek ketten jól meglennének.Doki Matyianyunál vendégeskedik, a hadisérültek ellátását szervezik éppen, találni kellene egy regenerálódásra alkalmas helyet a közelben, hogy a kórház teljes hatásfokon tudjon működni. Kiderül, hogy Molesley azért nem kapott eddig behívót, mert az orvos Halszem Nagyi utasítására alkalmatlanná nyilvánította az inast. És nem csak őt, hanem Williamet is. Sybil álmai munkájára készül épp, a konyhában kavirnyál valamit egy lábosban, kár hogy az nem hasonlít semmire. Bates és Annuska is az álmaikat szövögetik az anyai örökségből futja a családalapításra, hotelüzemeltetésre meg saját cselédekre.

da0201_08.JPG

Másnap kora hajnalban Matyi indul vissza vonattal, Méri várja az állomáson egy apró szerencsehozó kabalával, hogy vigyázzanak egymásra a háborúban. És ha mégse jönne vissza az Örökös, akkor tegye az a tudat őt is boldoggá, hogy békében váltak el egymástól. A férfi megkéri a lányt, hogy vigyázzanak Matyianyura meg Lavinára. Persze, persze... Egy asszonyság ül a cselédek étkezőjében, Ethel elképedve hallgatja, Annus épp csak beszól, hogy hozzunk teát a vendégnek, és ne pletykálkodjunk idegenekkel. De hisz ez nem is idegen, hanem Bates felesége. Micsoda???? Szóval ez a feleség, jobb ha összeismerkednek mihamarabb. Kölcsönös méregetés, tőszavas válaszok, míg Bates megérkezik. Aztán Kulcsos betessékeli őket a saját szobájába, ott nyugodtabb körülmények között tudnának beszélgetni. Carson Papa robog a hímezgető Jenkihez és felvilágosítja Sybil konyhaművészeti képzéséről, ami egyszerűen felháborító. Le is osonnak meglesni a lányt, amint meglepetéstortát süt az anyjának, ez akkor már nem is lesz meglepi. Jenki szemmel láthatólag nagyon büszke a lányára a főkomornyik  legnagyobb megdöbbenésére.

da0201_09.JPG

Batesék nem túl baráti a hangulatban teáznak - Bates válni akar, Vera meg nem. Már csak az örökség miatt sem. Ráadásul Vera veszélyes info tudatában van, Lady Flintshire-nél, a Lord kuzinjánál kapott munkát és hallott a Pamuk sztoriról, ezért megfenyegette férjét, hogy kitálal a sajtónak a mocskos pletykákról. Az emberek úgyis unják már a háborút és valami másra vágynak. Vera még azt is tudni véli, hogy Annuska is benne volt a cipekedésbe... Bates erre elveszti a hidegvérét, de hiába, Verának tervei vannak, mese nincs: Bates szépen felmond majd és visszamennek Londonba. Azt azonban egyikőjük sem tudja, hogy ezt a beszélgetést Kulcsos ügyesen kihallgatta, nem véletlen ezek szerint, hogy kölcsönadta a szobáját teázni! Bates bele is vág a feleségétől kapott teendőkbe, felmond, amire fel a Lord kikel magából hogy hol itt a hűség, barátság, összetartás??? Szegény komornyik rosszul is érzi magát, pláne mikor Annuskával kell szakítania, akinek nem mondja el az igazi okot, hanem arra hivatkozik, hogy ad még egy esélyt a Verával való házasságának. Késő este Will gubbaszt a szolgák ebédlőjében, Daisy jön csacsogva, de a srácot csak a hülye fehér toll, meg a hősi halál foglalkoztatja. A mindenes egy csókkal szeretné felvillanyozni a fiút, aki ettől mindenre elszántnak érzi magát.

da0201_10.JPG

Kapcsolunk a kontinensre, Matyi épp visszaért a pokol bugyrába, Lavina fényképe mellé Méri kabalája is a frontvonalra kerül. Utóbbi egészen pontosan a katonakabát zsebébe, amikor Matyi kifelé készül a lövészárokba. Alig lép ki a bunkerből, Thomasba fut bele, aki egy sérültet próbál ellátni. Másnap reggel Bates és neje lovaskocsin tartanak el a kastélyből, a férfi még vet egy búcsúpillantást hátra. Ennyit a családi szállóról, gondolja Annuska szomorúan az ablakban állva, nem is megy a hölgyekhez szobalánykodni. Azok teljesen megértik gyengélkedését, miközben épp Sybilnek pakolnak be a nővérképzőbe. Edith jólelkűen felajánlja, hogy majd ő elviszi a húgát kocsin, de Nagyi óva inti a lányokat a felesleges veszélyektől. Ez a háború mindenkiből kihoz valamit, csak épp Mériből nem. Jenki drámai búcsút vesz legkisebb lányától, nemhiába az amerikai vér...

da0201_11.JPG

Nagyi teára hivatalos Matyianyuhoz, de ott várja a Doki is - jól el is kapják a kamu-alkalmatlansági projektjéért. Isobel osztja az észt a kivételekről meg a társadalmi osztályok összefogásáról, aztán az lesz a vége, hogy a Doki lejelenti a fiatalembereket a bevonulási hivatalnál. Matyianyu azért még odaböki Molesley-nak, hogy ugye tudja, hogy miért gondolja azt, amit és hogy miért is küldi a frontra...jófej. Carson Papa kénytelen Bates munkáját átvenni, nem is tudja, hogy lesznek meg a komornyik nélkül. Kulcsos elmeséli, hogy kihallgatta Batesék beszélgetését és tudja, mi okból ment el a férfi. Sybil végre odaért a york-i nővérképzőbe, az udvaron végtagvesztett katonák tornáznak, hát ez elég komor... Ez a valóság, jobb ha hozzászokik. Branson cipeli mögötte a bőröndöket, de a táskákkal együtt egy vallomással is könnyít magán. Könnyű szerelmi monológ és ígérgetés a háború utánra. Komolynak tűnik, csak éppen választ nem kap. Igaz Hamvaska el sem utasítja.

da0201_12.JPG

Közben a somme-i csatamezőn ismét Thomashoz kapcsolunk, aki épp egy sebesültet cipel másodmagával. A másik hordár épp csak rágyújt az árokban egy meleg helyzet után, aztán megtalálja a Golyó, Amelyiken az Ő Neve Van, ha már  egyszer úgyis arról filozofált. Miért gondolom azt, hogy Thomas nem ilyennek képzelte a háborút? Molesly a megbeszéltek szerint lejelentkezik a Dokinál vizsgálatra, hogy igazolja Halszem igazat mondott neki, amikor a tüdőproblémáját említette. A Gruber-képú komornyik úgy gondolja, inkább menjen Will a háborúba, ő már úgyis leszerelt öreg katona, a másik inas meg fiatal ember. Így aztán a Doki csak a Méla Will aktáját küldi javíttatásra, a gyáva Molesley úgy néz ki megússza a háborút. A Lord a tiszti vacsorán már szinte látja magát, amint a lövészárokról-lövészárokra rohan kezében a puskájával, mikor lehűtik a kedélyét, hogy a kapott ezredesi rang csak egy cím, senki sem akarja őt golyók közelébe küldeni. Ettől még az életkedve is elmegy.

da0201_13.JPG

Carson Papa elárulja a Lordnak, hogy Bates távozása mögött más okok vannak, mint azt eddig gondolták. A komornyik ugyanis egy nagy botrány kitörését akadályozta meg azzal, hogy elhagyta a házat, de többet még az öreg se se mondhat... Lord ezekután megnyugodott, hogy Bates mégis igaz gentleman és barát, aki inkább magának ártott, mint a családnak...lenyűgöző... Lord és neje lefekvéskor a helyzetről filozofálnak, a Házura mélabús, hogy itt a háború és ő nem tud mi tenni, még szerencse, hogy Méri kibékült Matyival, köszönhetően a lány új lovagjának, akit meg kellene invitálni a kastélyba. Csak ne irtóznának ennyire ettől az embertől. Annuska és Ethel síirdogálnak egymás vállán a cselédszobában, úgy látszik ha vannak is álmok, sose válnak valóra. Méri imádkozna, mikor Edith rátör és értetlenkedik egy sort, szerencsére gyorsan lelép, így meghallgathatjuk a lány fohászát Matyiért.

da0201_14.JPG

Az Örökös eközben Thomassal egy bögre cukros sűrített tej felett idézik a régi szép napokat, amikor még két különböző osztály tagjaként ezt nem tehették volna meg. A volt inas szeretne kikerülni ebből az őrültekházából és kórházban dolgozni, de ez nem olyan egyszerű... Ne legyen azonban Drakula a neve, ha nincs azonnal egy terve, bár a szemén látszik, be is van tojva tőle rendesen. Kivánszorogva a bunkerből, cigire gyújt és kiemeli tenyerét az árokból. A németek se restek át is lövik a kezét, ami egyenlő a megmeneküléssel...

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása