Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey 1x07 - ÉVADZÁRÓ

2012. szeptember 18. 11:00 - Eurydice

1914 júliusa van, már két év telt el azóta, hogy nyomon követjük a Downton Abbey lakóinak életét, gyorsan számba véve a következők történtek: a Titanic katasztrófája, örökösödési gondok, szívből jövő testvéri gyűlölet, egy halott török attasé, sok potenciális kérő és végül egy lánykérés.

A szokásos sertepertével kezdünk, Kulcsárné hajcsárkodik, a szobalányok törölgetik a csillárt - a család most ér vissza  a londoni kiruccanásról, illő lenne hogy rend várja őket. Lord és neje bevonul Edith és Sybil társaságában, Méri még a nagynénjénél maradt, a főbb téma itt is, ahogy máshol hogy szegény Ferenc Ferdinándot megölték Szerbiában. Persze a lokális hírek sem maradhatnak el, William gyásza anyja halála miatt, a kórház javára rendezett kerti parti megrendezésének feladata és Hamvaska sikere a Városban. Carson papát és Kulcsost mindezek mellett saját kis uradalmuk gondjai is foglalkoztatják, mi legyen az egyre rosszabbul látó szegény Mrs Patmore-ral, és Bates feltételes felmondásával.

DA_1x07_01.JPG

Kapcsolunk Londonba: Méri és Karótnyelt Rosamund néni sétálgat egy csodás parkban, kár hogy véget ért az évad és nincs több meghívás. Szegény Mérinek ez már a negyedik szezonja, és még mindig parlagon, talán nem ok nélkül. Lehet, hogy Méri hazaérve igen-t mondd Matyinak? Rosamundot megeszi már a penész a kíváncsiságtól.

Thomas és O'Brien a kiruccanás után sem hagytak fel káros szenvedélyeikkel, a cigivel és az áskálódással. Kakastaréj egy barátnője levelét olvasgatja, amely végre megfelelő információhoz juttatja őket Bates kirúgatásához. Mindeközben Annuska a komornyik lelkét pátyolgatja, hogy ha eddig a Lord nem tette lapátra, talán ezután sem fogja. Doki jön lefelé nagy léptekkel, Jenkinél járt, Házura tüstént felsiet feleségéhez azt emeletre. Úgy látszik mégis annyian jöttek haza, ahányan elmentek, annak ellenére, hogy Méri még nincs otthon, mivel az úrnő hajlott kora ellenére gyereket vár. A doki is megerősíti ilyen csodák ritkák, azonban léteznek. Házura ledöbben, biblikus párhuzamokat von, de azért nagyon örül az újabb gyereknek. Kulcsos vonul be a könyvtárba a Lordhoz, hogy előrelépéseket tegyenek Mrs Patmore-ral kapcsolatban. DA_1x07_02.JPG

Ismét Londoné a szó: Méri unatkozik egy esős londoni délután, váratlan látogató érkezik Mr Napier személyében. Ugye ő volt az egyik Unalmas Kérő, aki Pamuk barátjaként vonult be a történetbe. Azért van itt, mert négyszemközt akar Mérivel beszélni, remélem nem lánykérés lesz belőle. Nem, hanem a Pamuk-pletykáról van szó, a férfi tisztázni szeretné magát, hogy nem ő terjesztette el, de azt kiderítette ki volt az. Mi persze tudjuk, hogy Edith írt egy levelet a török nagykövetségre, és most már Méri is tudja. Ennyit a testvéri szeretetről és családi összetartásról.

DA_1x07_03.JPG

A jóhír gyorsan terjed ahogy szokás mondani, a létszámgyarapodásról már az alagsoriak is beszélnek, és aggódnak, hogy mi lesz Matyival, ha a gyermek fiú lesz. Már egészen megkedvelték az Ügyvédet. Halszem nagyi is örül az újabb unokának, szerencséje van Jenkinek, hogy olyan hűséges komorna vigyáz rá, mint O'Brien. Neki épp most lépett le az alkalmazottja, pedig milyen jó helye volt nála. El tudom én azt képzelni... Nincs mese, keresni kell egy újabbat, amelyhez a boldog meny fel is ajánlja segítségét. A férfiak is a helyzetet elemzik, mi legyen Matyival, ha mégis Fiúörökös születik? Lord nagyon jóságos, ezért Matyi sem aggódik különösebben, csak tudnánk már mi van Mérivel meg a válaszával. Sürgés-forgás a konyhában, William szomorkodik Thomas genya szokás szerint, Mrs Patmore pedig leforrázza magát, persze Daisy a hibás. Matyianyu dohog a Lord jóságán, még hogy megkapják életük végéig a házikót, amiben most laknak... Matyi csitítja, hisz ez is több, mint ami járna, jobb is lesz ha visszamennek Manchesterbe. Felesleges volt az itt töltött idő, és Mériről sincs semmi hír. Molesley és Mrs Madár, a szakácsnő érkezik hozzájuk, a Lord kéreti Mrs Madarat a kastélyba, Matyianyunak már habzik a szája: ezek szerint már a szakácsnőt is lenyúlják.

DA_1x07_04.JPG

Bates rendezkedik a Lord szobájában, Carson Papa toppan be kezében O'Brien levelével. Habár eddig még nem született döntés Bates ügyében, a komorna előásott valamit, amely rossz irányba terelheti az eseményeket. Történt ugyanis, hogy Kakastaréj összebarátkozott a londoni hetek alatt Bates volt ezredesének szolgálójával, aki levélben írt le egy régi történetet Batesről. A kérdés csak az, hogy igaz-e. Bates bólint, hogy igaz, nincs más hátra, a Lordnak kell döntenie. Méri még mindig Londonban van, Rosamund tart neki kiselőadást a helyzetről. Vagyis várni kell, amíg megszületik a kistesó, és azután dönteni. A lány ezen nagyon felháborodik, hiszen ekkor Matyi úgy érezné, hogy csak a rang miatt menne hozzá, pedig olyan jól kijönnek az Ügyvéddel, aki okos is meg kedves is meg szép is. Mi kell még? A Lord olyannyira hozzászokott a londoni kényelemhez, hogy a kastélyba is telefont akar. Carson papa nem érti a lelkesedést, de azt elismeri, hogy kényelmes eszköz és ki tudja mit hoz a következő pár hónap. Bates ügyében nem született még döntés, hiába áll az a levélben, hogy a komornyik ezüst étkészletet lopott, Carson papa úgy gondolja, hogy az Ördögi Duó is megéri a pénzét.

DA_1x07_05.JPG

Méri végre hazaért, Nagyi azonnal rákezdi, hogy ne hallgasson Rosamundra, hanem adjon pozitív választ most Matyinak, és akkor a férfi egész életében imádni fogja. Milyen romantikus ma Halszem. Ha meg mégse Matyi lesz az Örökös? Semmi gond, akkor bontjuk az eljegyzést. Méri nem bírja tovább, hogy mindenki helyette akar dönteni, ezért inkább lelép. Jenki és Halszem kettesben maradnak, szinte hihetetlen, de Edith a téma - illetve, hogy milyen jól megérti magát Sir Strallannal. Nagyi továbbra is komornát keres, és végül megegyeznek, hogy mindezek fölött áll, hogy Méri adjon választ Matyinak. Minél hamarabb. Odalenn már azon agyalnak, hogy mit adjanak a kisbabának ajándékba, de megtudjuk azt is, hogy forrósodik a helyzet a Balkánon, közeleg a háború, ideje, hogy Thomas is felkészüljön a saját kis terveivel. Carson papa közeleg, és küldi Annuskát és Patmore-t a Lordhoz a könyvtárba. Mivan? A szakácsnő alig lép be a szobába, azonnal kezdi a szokásos bocs-hogy-szar-a-kaja-de-alig-látok-és-különbenis-Daisy-a-hibás szöveget, Lord gyorsan leállítja, és szemműtétre küldi a szolgálót és vele kísérőként Annuskát. Patmore nagyon hálás, de máris aggódik, hogy McDonald's-os kaján fog-e élni a család, míg vissza nem jön Londonból. Csak semmi pánik, Crawley-ék szakácsa, Mrs Madár gondoskodik róluk, és Matyiék is átjönnek minden nap vacsorára.

DA_1x07_06.JPG

Matyi és Méri a parkban a  szokásos fa alatt beszélgetnek, kissé feszült a helyzet. Az ügyvéd várja a megígért választ, a lány azonban halogat, hiszen megváltoztak a kilátások. Túl sok tanácsot kapott szegény pára. Bates öltözteti a Lordot, közben a téma az O'Brien levelében írt bírósági ügye, de a komornyik nem akar válaszolni a feltett kérdésekre, döntsön csak a Házura a levél alapján. Annuska sem hiszi, hogy csak ennyi lenne az igazság, de Bates neki sem mond többet. Ezalatt Kulcsosné a konyhába tart, hogy igazságot tegyen Mrs Patmore és Mrs Madár között. A két szakácsnő ugyanis egymás öli és pocskondiázza. Csoda, hogy nem tépik egymás haját. Matyi és anyja is szomorkodnak Méri hezitálásán, mert különbnek gondolták. Persze az asszony azonnal tudja, hogy ki áll a tétovaság hátterében. A fia próbálja csitítani, nehogy a nő késsel rontson neki Halszemnek.

DA_1x07_07.JPG

Lord nem tudja mitévő legyen Batessel, ezért feleségéhez fordul. Jenki szerint a férje továbbra sem akar megválni a komornyitól, mert úgy gondolja, hogy O'Brien és Thomas áskálódása van a háttérben, és szíve szerint inkább őket rúgná ki. Az emlegetett komorna épp akkor lép be, és jól félreérti a helyzetet. A következő cigiszünetben máris eszi a méreg és puffog Thomasnak, hogy le akarják váltani, míg az inas már a B terven dolgozik, hogy egy esetleges háború esetén nehogy hadba kelljen vonulni. Mrs Patmore és Annuska indul Londonba, utolsó tanácsként a szakácsnő meghagyja Daisy-nek, hogy rontsa el kicsit Mrs Madár főztjét, csak hogy ne tetsszen a fentieknek és örüljenek majd, ha visszajött. Végre beszerelték a telefonkészülékeket, egyet fent, egyet pedig Carsonnak. Sybil elegyedik beszélgetésbe a Telefonszerelővel, akinek épp irodai kisegítőre lenne szüksége. Hamvaska azonnal felvillanyozódik, és Gwent ajánlja a pozícióra. Közben Sir Strallan ugrik be Edith-ért egy kis kocsikázásra, itten meg bimbózik a szerelem.

DA_1x07_08.JPG

Annuska és Mrs Patmore végre eljutnak a londoni szemklinikára, mellékesen megint esik. A szakácsnő kicsit fél, a szobalány nyugtatja, hogy minden rendben lesz, majd látogatja és egy hét múlva haza is mehetnek. Mivel egy hét sok idő, Annuska úgy dönt végére jár Bates törvényszegésének, és tart egy kis magánnyomozást. A hadseregnél csak két dolgot tud meg, azt hogy az eset több volt, mint furcsa, valamint Bates anyjának címét. Eközben odahaza Daisy szótfogad és valamit reszel a levesbe, megnézem én azt mi lesz ebből. Méri végre elkapja a hugát, hogy tényleg igaz-e, hogy ő írt a török nagykövetnek Pamukról. Edith nem tagadja a dolgot, sőt még le is ribancozza a testvérét. Miért sejtek én még itt egy visszavágást a nővér részéről? Vacsora közben zajlik a családi beszélgetés, szegény Nagyinak még mindig nincs új komornája. Már aggódik. Thomas elkapja a beszélgetés, és biztos, hogy nem lesz rest továbbadni O'Briennek. Jenki - csodák csodája - a morgó Méri helyett Edith-hez megy csevegni, akinek jó hírei vannak, ugyanis lánykérés van kilátásban. Az anya szóhoz sem jut. Halszem és Matyianyu puskaporos hordón ül a két fiatal helyzete miatt, a Nagyi mentené a menthetőt, hiszen ő házasságot tanácsolt a lánynak.

DA_1x07_09.JPG

Matyiékkal együtt Molesley is a kastélyban vacsorál, alig lép be az ajtón látja ám, hogy Thomas turkál Carson felöltőjének zsebében, persze csak a kiesett tárcáját tette vissza... Odalenn a levesre készülnek a szolgálók, Thomas már vészjóslóan károg Kakastaréjnak, amikor a kanalak megállnak a levegőben, te jó ég. Milyen íze van ennek a levesnek? Egy kicsit szappanos! Mindezt azért, mert Daisy Mrs Patmoretól való félelmében elízesítette az ételeket. Mrs Madár meg ahelyett, hogy jól leteremtené a konyhalányt, amihez már szegény hozzászokott, csak behozatja vele a holnapra készült pörköltet. A telefonos ember jelentkezik Sybilnél Gwennel kapcsolatban, kicsit fél felvenni egy semmilyen munkatapasztalattal nem rendelkező embert. Amikor aztán kiderül, hogy Gwen szobalánya, férfi azonnal ad neki egy esélyt, hiszen az Ő anyja is akként kezdte. Annuska Londonban meglátogatja Bates anyját, és a furcsa ügy részleteiről érdeklődik. Persze Bates nem bűnös, csak elvitte a balhét a felesége helyett. A nő ugyanis kisegítőként dolgozott a laktanyában, és azon az estén ő volt a tolvaj, a komornyik meg menteni akarta a feleségét - aki mellesleg egy kis önző dög - és vallomást tett, noha mindenki tudta, hogy nem ő volt az elkövető.Tudtam én, hogy a komornyik egy igazi angyal.

DA_1x07_10.JPG

Thomas máris akcióba lép, és a dokinál próbálja bebiztosítani a jövőjét háború esetére. Molesley közben nem volt rest és elmondta Carson Papának, hogy rajtakapta Thomas-t a felöltőjében turkálva, így a sztori a Lord asztalán landol. Nem lehet mást csinálni, ki kell tenni Thomas szűrét, de majd csak a kerti ünnepség után. Mrs Patmore-ék visszaértek Londonból, igen ki van napszemüvegesedve, kár, hogy csak egy hétig kell viselnie. Azonnal egymásnak esnek Mrs Madárral, mivel kiderül, hogy együtt kell készüljenek a kerti ünnepségre, de egyből kitör belőlük a szakácsnői egyetértés, amikor a Kulcsárnéasszonysággal kell szembeszállni a készletezés ügyében. Jenki és anyósa beszélgetnek a születendő gyermekről, és az Úrnő Amerikából ideérkező anyjáról, meg persze a komornakeresés jelenlegi állásáról is. Közben Ördögi Kakastaréj jön be előkészíteni a fürdőt, és továbbra is  teljesen abban a hitben van, hogy az ő állásáról van szó. Odalenn a Lord ír levelet a könyvtárban, miközben Annuska jelenti, hogy megérkeztek Londonból, és hogy milyen információkat tudott meg Batesről a fővárosban. Jenki eközben elmélyülten fürdőzve a komornaságról beszélget Kakastaréjjal, O'Brienben csak forr a düh, és indulatában egy szappant rúg a kád mellé, aztán hiába bánja meg a tettét és siet vissza az Úrnőhöz már késő...

DA_1x07_11.JPG

Lord áll szomorúan az ablaknál, Bates érkezik, hogy segítségére legyen. A Házura vigasztalhatatlan, ráadásul a kisbaba, aki végül mégsem fog megszületni, kisfiú lett volna. Ekkora csapást. Azonban van egy jó hír is, igaz eltörpül a tragédia mellett, Annuska kiderítette az evőeszközlopásról egyet s mást, úgyhogy nem kell elhagynia a kastélyt a komornyiknak. A szolgák is nagy szomorúságban vannak odalenn, O'Brien különösen sápadt, csak Thomas hozza a bunkó formáját, de nem csak Jenkivel, hanem Willel szemben is. A méla második inasnál azonban elszakad a cérna és hatalmas dulakodás kezdődik a cseléd étkezőjének asztalán majd padlóján. A kakaskodókat végül Bates és Carson Papa fékezi meg, de azt hiszem ennek még nincs itt ezzel vége.

DA_1x07_12.JPG

Végre ránk virradt a kerti parti napja. Thomast beszervezi a doki a tábori kórházba. A srác megy is egyből a főkomornyikhoz és felmond. Megszólal a telefon is először, csak Carson Papa nincs ott, hogy felvegye, így a Politikus Sofőr viszi a jó hírt Sybilnek és Gwennek, hogy a szobalányt felvette Mr Bromidge a telefonos céghez. Király! Mindenki boldog. Kulcsos azért még figyelmezteti Bransont, hogy ne álmodozzon Hamvaskáról, mert még megütheti a bokáját...Méri elkapja Sir Strallant, aki épp Edith-et keresi. A lány nem rest visszaadni Húga kedvességét, és úgy állítja be, hogy Edith ki nem állhatja a férfit. Ezek után nem is csoda, ha a kérő két szót sem vált Ketteskével, hanem gyorsan elrohan. A hopponmaradt lány nem érti, mi történhetett, csak nővére diadalittas pezsgőspohár emelése ébreszti rá, mi lapul a háttérben.

DA_1x07_13.JPG

O'Brien sertepertél szolgálatkészen, teve bűntudattal Jenki körül, Halszem elkapja a komornát és kéri, hogy a komorna hirdetésre érkezett jelentkezők leveleit majd juttassa el hozzá, hogy ki tudja választani a megfelelőt. Ekkor esik le Kakastaréjnak, hogy nem őt akarták leváltani. Ettől még kétségbeesettebb és szomorúbb lesz az ábrázata. Matyi és Méri beszélgetnek az újabb Helyzetről. Most, hogy mégsincs örökös, lesz-e válasz, egyáltalán vár-e választ még Matyi. Úgy tűnik nem, hanem szív-fájdítva elhagyja a kastélyt. Méri meg - látva, hogy elrontotta boldogságát, keserves sírásra fakad. Carson papa siet kedvence megvigasztalására, nem sok sikerrel.

DA_1x07_14.JPG

Nagyi észreveszi Matyi elrohanását, és leszúrja Rosamundot, hogy az egyetlen tisztességes kérőt is sikerült lehámoznia Mériről. Most megint kezdődhet előről a férjkeresés. Halszem nagyi és Matyianyu egymás mellé keveredve helyzetelemeznek; az előbbi szerint Méri hülye volt, hogy nem mondott igent, az utóbbi szerint Matyi ugyanolyan hülyeséget csinál most. No, csak végre egyetért a két öregasszony. Lord és Jenki üldögélnek meghitten a parti-sátor alatt, amikor távirat érkezik. Valahogy az ilyennek sokkal nagyobb a stressz-értéke, mint egy telefonhívásnak. Amíg kinyílik a papír, örömmel konstatálja a Házura Thomas felmondását, hisz egy kellemetlen esettel kevesebb... Az első rész távirata az örökösök halálának hírét hozta, a mostani pedig egy talán még szörnyűbb, mindenki sorsát meghatározó eseményt jelent be: a Németországgal való hadbalépést. Most még senki sem sejti, hogy ez öt év kőkemény háborút és egy új világrend megszületését jelenti majd.

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása