Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Lost 1x01 - Túlélők (Pilot 1.)

2012. szeptember 03. 14:00 - Szencsike

Főcímmel kezdünk, rejtélyes zene alatt beúszó LOST felirattal. Majd kinyílik egy barnás zöld szem. Egy férfié. A földön fekhet, mert alulról bámulja az égbe nyúló egzotikus fákat, közben nagyokat sóhajt. Megmutatják nekünk a férfit, aki kb. a 30-as évei közepén járhat, és tényleg. Valóban a földön fekszik, öltönyben, nagyon meg van rémülve, arcát kisebb sérülések borítják. Olyasmi gondolatok zúghatnak át a fejében, mint a mi történt, hol vagyok, miért vagyok itt. Valamit meghallott, mert fejét gyorsan a hang irányába fordítja, de nem történt semmi. Vagyis… mégis. A férfi felé egy aranybarna labrador közelít, a kutyus barátságosnak tűnik, észreveszik egymást. A kutya futásnak ered, közvetlenül a férfi feje mellett szalad el. Hősünk is lassan feltápászkodik, testét fájdalom gyötri miközben feláll. Fekete öltönye több helyen szétszakadt, fájdalmas arccal szisszen fel, miután megnézte az oldalát. Belenyúl az egyik zsebébe, és kivesz egy kis italos üveget. Na jó, tényleg mi a franc történt itt, gyorsan magyarázza meg valaki. Futva elindul kifelé a dzsungelből, közben a kamera egy fán lógó cipőt mutat nekünk. Ajaj, nagy a baj. Hősünk kiér a tengerpartra. Lassan körbenéz, távoli sikoltásokat hall, és gyorsan átvált Superman-üzemmódba. A sikolyok irányába szalad és meglátja. Hősünk egy lezuhant repülő egyik túlélője.

pic1.png

A roncsok és a túlélők között bolyongva hősünk szembesülhet a rideg valósággal. Az életben maradtak közül mindenki a maga módján viseli a helyzetet. Van, aki a sérülteken segít, más magába roskadva üldögél, csendben vagy hangosan zokogva, vagy céltalanul mászkál a roncsok között, vagy csak segítségért kiáltozik. Egy szőke srác a működő motor mellett téblábol, de Öltönyösünk megkönnyebbülésére pár lépést azért arrébb megy. Egy ázsiai hapsi nagyon keres valakit, hasonlóan egy feka ürgéhez, aki egy bizonyos Walt után kiabál. Egy szőke lány csak ordibál, valaki pedig figyelmeztet a motorra, ami felrobbanhat. Hősünk az instabil szárny közelében van, nagyon inog az a vasdarab.  Közben meglátja, hogy egy férfi valami súlyos roncs alá szorult be, és nem tudja mozgatni a lábát. Odarohan hozzá, megpróbálja felemelni a cuccost, de egyedül túl nehéz. Odahív magához két embert, akik segíteni fognak neki. Egyikük a Mr. Proper mosogató arcára hasonlító kopaszember. Segítőtársai felemelik a súlyos szerkezetet így Hősünk kihúzza a beszorultat, akinek a lába roncsolódott. Nyakkendőjével már kötné el a sérült lábat, de ekkor meglát egy szőke terhes lányt, utasítja a Kopaszembert, és a másikat, hogy vigyék el a sérültet, ő a terhes lányhoz rohan. A lánynak fájásai vannak, nyolcadik hónapban jár, egyszerűen csak elkezdődtek a fájdalmak. Az események közben gyorsan peregnek: meglátja, hogy egy férfi igyekszik újraéleszteni egy fekete nőt, közben sikerült kihúzni a lábsérültet a roncs alól, és már viszik messzire. Kopaszember egy faszinak odaszól, hogy ne menjen a motor közelébe, de túl késő. A faszit beszippantja a motor, és a szerkezet felrobban. Hősünk a terhes lányra zuhan, a motor darabkái záporesőként szóródnak szét a parton. Hősünk megnyugtatja a lányt, majd odahív hozzájuk  egy arra tébláboló duci fazont. Elmagyarázza neki, ha a fájások hárompercesek lesznek szóljon neki. Duci nagyon nem akarja, de vállalja, és megkérdezi hősünk nevét. Jack.

pic2.png

Jack odasiet az újraélesztést végzőhöz és leoltja, hogy rosszul csinálja. A másik elvileg képzett életmentő lenne, de teljesítménye alapján egy vizsgán tuti megbukna. Miközben Jack a helyes újraélesztést végzi, Életmentőnek eszébe jut, hogy tollat kellene szúrni a nő torkába. Oké, hozzál tollat. Életmentő elrohan tollért, mindenkit végigkérdez, közben Jack a nő életéért harcol. Na ő tuti jól csinálja a dolgát, mert a hölgy nagyokat köhögve de felébred. Az ingó szárny egyre veszélyesebb, Jack meglátja, hogy Duci és Terheslány pont alatta ülnek. Mivel a hölgy már nincs életveszélyben, üvöltve rohan feléjük, hogy menjenek onnan, mert a szárny le fog szakadni. Le is szakad, hatalmas robbanás, az egyik darab  a tébláboló Szőke srác mellett zuhan a földre, aki annyira zavarodott, hogy azt se fogja fel, hogy megint túlélt valamit. Terheslány és a duci jól vannak, Jack kéri Ducit, hogy maradjon a lány mellett. Haver, ő aztán nem megy sehova.

pic3.png

A parton lényegében a teljes káosz uralkodik. Jack az utastér épségben maradt részéhez sétál és igyekszik nem összeomlani. Megérkezik Életmentő a tollakkal, Jack megköszöni, majd elmegy. Odasétál egy bőröndhöz, a cuccokból ítélve egy nőé lehetett, és kivesz belőle egy kis varrókészletet. A roncstelepről elrohanva egy nyugis partszakaszhoz ér, vetkőzni kezd, oldalán egy hatalmas vágás látszik. Vizsgálgatja, vizsgálgatja, egyedül nem fogja tudni összevarrni. Minő véletlen pont jókor bukkan fel egy csinos barna lány, csuklóját masszírozva, nagyon meglepődik, hogy egy félmeztelen, vérző férfi szólítja meg, és a varrótudásáról kérdezgeti. Leányzónk függönyt már varrt, így Jack rákérdez, hogy segítene-e neki. Leányzó közelebb sétál, és rákérdez, hogy mit is kéne tennie. Hát be kéne varrni a sebet. Jack orvos, de ezt a sebet még ő sem éri el. Na ezt aztán nem, különben is a függönyt varrógéppel készítette, ellenkezik a lány, de végül segít. Jack odaadja a kis piás üveget, hogy mossa le a kezét, de hagyjon belőle a seb fertőtlenítéséhez. Jack a fekete cérnát választja, majd leöblíti alkohollal a sebét. Kezdődhet a műtét.

pic4.png

A parton egy rosszarcú faszi szív el egy szál cigit, nagyon ő sem tud magával mit kezdeni, így a „feldúltan sétálok a parton” tevékenységet választja. Szürkület, a túlélők nagy része már túlesett az első sokkon. Terheslány is jól van, Duci a kajával foglalatoskodik, mármint összegyűjti, nem megeszi, Kopaszember üldögél, Életmentő telefonálni próbálna. Egy arab csávó tüzet gyújt, és megszólítja Szőke srácot, akinek a neve Charlie. Segítsen egy kicsit a tűznél, nehogy kialudjon. Arab csókát Sayidnak hívják. Az újraélesztett hölgy jegygyűrűjét szorongatja kétségbeesetten, Életmentő a rossz telefonját szidja hangosan. A part másik részén a csini barna, mindjárt rosszul lesz a varrástól, de nyugi, jól csinálja, nem kell félni. Jack elmesél egy sztorit rezidenskorából. Egy 16 éves lányt műtött, már az operáció végéhez közeledett, mikor elvágott egy hártyát a gerincnél, és teljesen szétnyílt. Minden kijött ami, a hártya alatt volt. Nagyon félt, de megbirkózott vele. Elszámolt ötig, és elmúlt a félelem, befejezte a műtétet, a lány meggyógyult. Csajszi inkább elfutott volna, de Jack rámutat a tényre, hogy most is megtehette volna, de itt van.

pic5.png

Este van. A túlélők a tűz fénye mellett és a csillagos ég alatt üldögélnek, beszélgetnek. Charlie a FATE(végzet) szócskát írja az ujjaira ragasztott csíkokra. Mellette Sayid mered maga elé, aki remélte, hogy mostanra már a mentőcsapat megérkezik, de nem. Ordítós lány a körmét lakkozza, mikor mellételepszik Életmentő, aki mit hozott neki? Csokit. Köszönet helyett Ordítós inkább lecseszi, nem fog csokit enni. Lehet sokáig itt leszünk, enni kéne, Shannon. Shannon, az ordítós inkább szimplán egy hisztispicsa (innentől HP), de valahol igaza van abban, hogy a gépen volt fekete doboz, megtalálják, és értük jönnek. Majd a mentőhajón eszik. Életmentő duzzogva megeszi a csokit, HP pedig duzzogva figyeli őt, ahogy eszik. Duci leül Terheslány mellé, megkérdi hogy van és ad neki egy kis kaját. Szerencsére már jobban, feleli. Ha minden oké, akkor Duci már megy is, de még ad neki egy adag plusz kaját. Nagyon rendes dolog tőle.  A feka csávó, aki Walt-ot kereste, megtalálta. Walt egy kb. 10 év körüli kissrác, és csöndben fekszik  az apja mellett. Az ázsiai fickó épp kioktatja feleségét a szabályokról. Nem tűnhet el, és ahova az ura megy, oda kell mennie neki is, nem kell törődni senkivel. Érthető volt, drága?

pic6.png

Jack egy férfit vizsgál, akinek a tüdejéből egy acél darab áll ki. Ott áll mellettük Barnalány is, és aggódva figyeli a kettőst, túléli? Ismeri? kérdez vissza Jack. Á nem, csak egymás mellett ültünk.  Kicsivel később Jack NatGeo Repülőgép katasztrófák stílusban meséli Barnalánynak az eseményeket. Kb. 40000 láb magasan lehettek, mikor légörvénybe kerültek, kétszáz lábra süllyedtek, turbulenciába kerültek, aztán Jack elájult. A lány ébren volt végig, látott mindent. A farokrész és a gép első része is letört. De egyik rész sincs ezen a partszakaszon, mutat rá a tényre Jack. Ki kell találni hova csapódtak be, így megtalálhatják a pilótafülkét, ott a jeladót, és hipp-hopp meg lesznek mentve. Jack vett pár repülés órát, innen a nagy szaktudás. Barnalány látott valami füstöt a völgyből, lehet ott van. Jack elgondolkodik, Barnalány rögtön felajánlja segítségét a pilótafülke megkeresésében. Jack megkérdezi a nevét, Kate. Mosolyognak egymásra, de a romantikus pillanatot valami megzavarja. Egy fémes, csattogóan éles hang töri meg az éjszakát, valahonnan az erdő mélyéről. A túlélők egy emberként döbbennek meg, és bámulnak a hang irányába, próbálják kitalálni, mi lehet ez. Walt valami Vincent-re tippel, de apu lehűti, hogy ezt a hangot biztos nem az említett Vincent adja ki. A dolog fákat döntöget, Duci nagyon megdöbben. Életmentő felpattan HP mellől, aki dühösen kiált utána. Ja, és Boone-nak hívják a srácot. A túlélők döbbenten figyelik a dühöngő dolog pusztítását, Charlie egyenesen oltárinak nevezi.

pic7.png

Flashback, repülő, Jack. A doki épp bambul kifelé az ablakon, mikor érkezik a légikísérő, és az italról kérdezi őt. Nem volt rossz, egy nem túl rossz italhoz képest. A nő elmosolyodik, ad még két üveget a dokinak, majd elmegy. Jack zsebre dugja az egyiket, a másik tartalmát a poharába önti.  Megissza, feláll, elindul kifelé. A középső, szomszédos üléssorban a fekete hölgy üldögél. Jack, mikor kilépne a szűk folyosóra, Szőke srác rohan el mellette. A hölgy rosszallóan néz a srác után, biztos sürgős neki.  A stewik a srác után rohannak, Jack kénytelen visszaülni a székébe. Pár másodperc múlva a gép összerázkódik, vélhetően légörvény. Gyorsan el is múlik, felhangzik a biztonsági öves utasítás, Jack és a hölgy beszélgetni kezdenek. A hölgy férje épp a mosdóban van, mondja, de a gép újra megrázkódik, hosszabban, mint először. Jack igyekszik megnyugtatni a hölgyet, de alighogy kimondja, nem kell aggódni, a rángás csak erősebb lesz, az emberek pánikolnak, kibújnak a lélegeztető maszkok, képszakadás.

pic8.png

Másnap reggel, Jack a parton a tengert bámulja. Sokat fogja még ezt csinálni, az biztos. A háta mögött a társai azt találgatják, mi lehetett ez. Valaki állatra tippel, egy hölgynek csak ismerősnek tűnik a hang, de nem tudja mi az, valaki majomra tippel. Kate odasétál a dokihoz és hogylétéről érdeklődik. Jacket csak a füst érdekli, menne a pilótafülkéhez. Egyedül. De Kate vele megy. Legyen, de keressen jobb cipőt. Kate-nek megrándul az arca, de elindul cipőért. Mi mást tehetne, kénytelen egy halott cipőjét levenni, ha menni akar. Miközben leveszi a cipőt, tekintete összeakad Kopaszemberrel. A férfi elmosolyodik, egy narancshéjjal a szájában. Ő ezt poénnak gondolta, Kate nem, egy morcos pillantást vet a férfira, majd elvonul zsákmányával. Apu, Walt, Charlie, Boone, HP kupaktanácsot tartanak, a téma a tegnapi dolog. Csatlakozik hozzájuk Duci, aki az utastérről hozza az infókat. Túl sok a hulla, valamit tenni kéne velük. Sayidnak tetszik az ötlet, HP a mentőcsapatra bízná, majd érkezik Jack, a pilótafülke-tervvel. Boone-ra bízza a sérülteket, ha a repeszes felébredne, nyugtassa le és ne szedje ki a vasdarabot. Boone bólogat, érti a dolgát. Charlie jelentkezik, hogy menne túrázni, de Jack elhajtja. Charlie menni akar, nem ücsörögni. Rendben, indulhat a móka.

pic9.png

Kate, Jack és Charlie elindulnak a pilótafülkét megkeresni. Út közben Kate rákérdez Charlie-ra, valahonnan ismerős neki. A srác repes az örömtől, hogy Kate feltette neki a kérdést. Kiderül, hogy énekes egy Drive Shaft nevű bandában, még az emlékgyűrűt is megmutatja Kate-nek. Kate alig hiszi amit hall, egy barátnőjét említi, hogy mennyire szerette a bandát. Jack-nek is elújságolja a hírt, de a doki inkább menne tovább, nem fecserészne. Charlie igen bőbeszédű ember, és útközben mesél a zenekarról kérdés nélkül is. A triót a bokorból a kutyus figyeli. Esőre áll az idő, a parton Kopaszember üldögél. Az eső lecsap hármasunkra is, Charlie világvégéhez hasonlítja az időjárást. A parton mindenki fedezék alá rohan, csak Kopaszember marad kívül, és megkönnyebbült mosoly terül szét az arcán, fura egy alak. A Valami ismét lecsap az erdőben, a parti túlélők döbbenten állnak.

pic10.png

Triónk a szakadó esőben megérkezik a pilótafülkéhez, ami orral felfelé áll. Mászniuk kell egy kicsit. Jack elsőként ér a fülkéhez, aminek be van zárva az ajtaja, egy kisebb tűzoltó készüléket ver néhányszor a kilincshez, kinyílik az ajtó, kizuhan a halott másodpilóta. Kate és Charlie éppen csak félre tud mászni a holttest elől. Jack és Kate is jól van, az ijedtséget leszámítva. Charlie is amúgy, de ez nem érdekes. J&K bemásznak a pilótafülkébe, keresni kezdik a jeladót. Néhány pillanat múlva a pilóta magához tér, Kate nem kis döbbenetére. Jack rögtön a vizet kéri, megitatja vele a pilótát. Miután kiköhögte magát, a túlélőkről kérdezi őket. 48 fő él. Jack megvizsgálja gyorsan, agyrázkódás, és 16 óra eszméletlenség.  Pilótánk elmondja, hogy a hatodik órában tönkrement a rádió, Fiji felé fordultak vissza, de jött a turbulencia, nagyon messze voltak. Ha keresik őket, nem a jó helyen keresik a gépet. Döbbent csend uralkodik el rajtuk, majd a pilóta észbe kap, hogy van jeladó. Tessék nyugton maradni, majd mi megkeressük, utasítja őt Jack. Kate már nyúl is érte, átadja a pilótának, aki igyekszik működésre bírni. Jack-nek eszébe jut Charlie, biztos túl nagy volt a csend. Kate elindul megkeresni, a pilóta pedig csalódottan rakja le a jeladót. Nem működik. Kate sehol nem látja rockerünket, ám hirtelen Kate háta mögött kinyílik a mosdóajtó és a vigyorgó zenész jön elő. Mit keresett ott, de mielőtt Charlie válaszolhatott volna, meghallják a Valami éles, süvöltő hangját. Nagyon közel van, sőt közelebb, mint ahogy számítottak rá. Pilóta értetlenkedik, Jack csendre inti, a dolog közvetlenül az orr előtt jár, és kattogó hangokat ad ki. Hirtelen csend lesz, Jack az ablakon kilesve próbálja kitalálni, hogy itt van-e még. A pilóta kimászik az ülésből, és a másodpilóta helyéről, a kitört ablakon keresztül figyelné a Valamit. Leteszi a székre a jeladót és kibámul az ablakon. A következő pillanatban a Valami visszatér, kihúzza a pilótát, és volt pilóta, nincs pilóta. Jack-ék döbbenten merednek egymásra, közben a Valami kibillenti az egyensúlyából a géptestet, ami a földre esik. A jeladó is leesik a székből, Jack felkapja majd rohanni kezdenek, egyenesen be az erdőbe.

pic11.png

Hát igen, ha az életünkért futunk, az nagyon komoly motiváló erőt jelent, így van ez náluk is. Kate első, Jack második, Charlie a harmadik helyen fut a Fuss az életedért! versenyben. Charlie elesik, Jack visszafordul érte, Kate rohan tovább. Jack kihúzza Charlie lábát a gyökerek közül, Kate befut a célba, és Jack nevét kiabálja kétségbe esve, az eső zuhog tovább. Kate nagyon fél, és mit tesz? Ötig számol, pont ahogy Jack mesélte. Lépéseket hall, de sehol senki, megfordul és ott van Charlie. Majdnem megveri a csuklyás rockert ijedtében, de nem teszi, inkább Jackről kérdezi, hol van, mikor látta utoljára, miért nincsen vele. Csak a szokásos kérdések egy életveszélyes Valami elől menekülve. Charlie-nak persze gőze sincsen, hol a doki, Kate tajtékzik. Az eső elállt. Kate döntött, vissza kell menni, és indul be az erdőbe. Charlie meg utána. Charlie szemrehányóan mondja, hogy hallotta őt Jack-ért kiabálni, érte is kiabálhatott volna. Kate nem is figyel rá, mert megtalálja a pilóta jelvényét egy tócsa mellett. A tócsa víztükrében észreveszik a fán lógó halott pilótát. Felnézek a fára, mi ez, kérdi Rocker. A pilóta, válaszolja a fák mögül sértetlenül előbukkanó Jack. Nem látott semmit, elbújt a bozótosba, semmi baja sincsen. Charlie nem érti az egészet, majd mindhárman felnéznek a kicsavart pilóta testére.

Címkék: lost
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.09.03. 16:19:17

Ez most komoly, hogy évekkel sixx műfajteremtő Lost Hogyvolt-ja után újrakezdi más?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2012.09.03. 18:13:03

Nincs még comment? Hogyan? Eltűntek ők is?

Nagy fába vágtad a fejszédet ezzel a hogyvolttal, de kitartás hozzá, sok sikert !

Operatív Thetán · http://j.mp/1u0EcWA 2012.09.03. 22:30:46

Amennyire én látom, ez hiánypótlás.

Visszalapoztam a tagek előtti korszakba, és úgy tűnik, Sixx a 2x10-el kezdte, az egész blog akörül, 2006. novemberében indult. (Ugyan az első Lost poszt eleje nem utal rá, hogy első lenne, de a blogindító posztból meg úgy tűnik, nem volt elődje, vagyis nem voltak korábbiak a comment:com-on, amikből esetleg kinőhetett a blog.)

Mivel ismételgetik a sorozatot, és előfordulhat, hogy valaki később kapcsolódik be, lemarad az elejéről, meg a teljesség igénye miatt is szerintem helye van a pótlásnak.

Krisz78 2012.09.04. 17:46:49

@Fedor: nem az újrakezdéssel van gond (igazából emlékeim szerint anno nem az elejéről kezdte Sixx), hanem a stílussal:-(

Elnézést az ismeretlen szerzőtől, de ez egy száraz (bár kétségkívül részletes és korrekt) tartalomismertetés egy "és akkor Jack..., és utána Jill..." formában, nem egy hogyvolt poszt :-)

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.09.04. 21:44:54

@Fedor: többször végignéztem a sorozatot pont ezért nem olvasnám el "más" értelmezésében... azért kitartást a szerzőnek

Szencsike 2012.09.04. 21:45:09

Köszönöm a kritikákat, és a biztatást is :) Igen valóban hiánypótlás miatt kezdtem el,én is észrevettem már azokat a jegyeket, amiken lehetne javítani, és igyekezni fogok hogy ne csak "tartalomismertés" legyen.

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.09.04. 22:11:42

@Szencsike: drukkolok és ha sikerül visszatérek ha már nagy lost fan vagyok :D

julcsi29 2012.09.12. 23:20:28

@Szencsike:
Szia!
Én is drukkolok Neked!
Sajnos én most nem tudom nézni,mert nincs olyan csatornám,ahol adnák. :(
De időnként majd bekukkantok ide,mert ez a legkedvencebb sorozatom mind közül! :)
És sajna csak az első évad van meg DVD-n.
süti beállítások módosítása