Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egyszer volt 1x03 Snow Falls

2012. szeptember 03. 10:00 - mysisterstheslayer

Onnan lehet tudni, hogy Meseországban járunk, hogy a fák az égig érnek, és az őzikék számítógéppel készülnek. A fehér hintó fehér belsejében a mi Hereceghünk egy duzzogó Kékruhás Szőkével udvariaskodik. A gyönyörű szőke nők már csak ilyenek, semmi nem elég jó nekik, és az utat is jobban ismerik. Herecegh zavarában az okostelefonjával játszik. Oké, valójában a bőr-tatyóját babrálja GPS helyett- az eredmény ugyanaz, még jó, hogy nincs idő lejátszmázni az útvonal-témát, a hintó megáll. Egy pillanatra elhiszem, hogy Herecegh egymaga félrehúz majd egy hatalmas farönköt, de nem, csak helyszínelősködik kicsit, de már késő, ez csapda, és a hintóra huppanó csizmáskandúr ellopja a hátsó ülésen hagyott okostelefont. Ennyire régi ez a trükk.

vlcsnap-2012-08-20-19h11m38s200.jpg

Mikor megijed, Kékruhás Szőke még jobban hasonlít egy éhes sovány kismacskára. Herecegh lóra pattan és üldözőbe veszi a lovon menekülő tolvajt, aki valszeg mégsem Csizmás Kandúr, de hogy pontosabban ki, az csak akkor derül ki, mikor lerántja a földre, és meghökkenve kérdezi tőle: „Egy lány?” A földön kedves ismerősünk, Hófehérke fekszik, visszafeleli, hogy „ Egy NŐ”. Majd nyomatékosítja a különbséget, egy kővel kupánvágja a férfit. Érzem, hogy ma is sokat fogunk tanulni girlpower vonalon. Hófehérke lóháton menekül, a repedtszájú Hereceghből pedig kifakad kedvenc mondata: „Bárhol meg foglak találni!”. Hófehérke egy olyan mosollyal néz hátra a lovon, ami azt a választ sejtteti, hogy „remélem is”. Ha ez boypower film lenne, akkor a sok hátranézve lovaglás azzal végződne, hogy leveri a fejét egy faág, de szerencsére Hófehérkének magyar lovas ősei voltak és lazán eltűnik az erdőben.

vlcsnap-2012-08-20-23h03m55s104.jpg

Rögtön egy másik erdőben tűnik fel, nevezetesen nagymami kis vendéglőjének erdő-mintás tapétája előtt, ahol viszonylag nőies smink mögül próbál úgy tenni, mintha a vele szemben ülő randi-pajti érdekelné.  Míg ő a gyermek- és igaz szerelem témában halmozza a szerencsétlenkedést, a férfi a háttérben buzgólkodó heroinos kurvát stírolja. Igen, Piroska továbbra sem eszik, és nincs pénze ruhára. Ilyen hideg szélben ez szívszorító gondolat. Meg az is, ahogy a bánatosan elsétáló Mary Margaret a hulló falevelek közt egy magányos árvára bukkan: Emma Swan a kis sárga lakókocsijában hirdetéseket olvas kislámpával. Anyu boldogan állapítja meg, hogy az elveszett kislány az eldobott kisfia kedvéért a városban marad. Félszavakban megbeszélik a félresikerült randizást, ahol a fránya pasi még csak nem is fizetett. Most bevillant nekem, ahogy Emma még egy pohár kakaótól is megsértődött nemrég. De a hiba nem az én készülékemben van, Emma a tanító néni lakhatási ajánlatát is elutasítja. A szőke nőkkel tényleg nehéz, főleg ha Magányos Farkast játszanak.

vlcsnap-2012-08-20-01h08m28s183.jpg

Gyerekek osztálykirándulnak a kórházban… Mekkora buli a betegeknek egy osztálynyi kis lurkó, akik boldogan kacagnak a vicces csöveken, amin vér vagy pisi vagy miegyéb csordogál, kicsit megrángatják az infúziós csöveket, jobb ez, mint egy bohóc doktor. Henri persze nem vesz részt a dekorációs munkákban, mert egyből kiszimatolja a királyi vért. Mielőtt kihúzhatná az oxigént, Mary Margaret megérkezik, és elmagyarázza minden angolról fordító kontár kedvéért, hogy a John Doe kb. a Gipsz Jakab megfelelője, az ismeretlen egyszeri férfiember fedőneve. Nem teszi hozzá, hogy a Mary Jane meg (a cipőn kívül) az egyszeri nőnemű szereplők neve is, bár a Mary Margaret név szimbolikáján több irányba is elindulhatnánk. De miért tennénk, elég hogy megtudjuk, hogy már régóta öntudatlanul fekszik a férfi, senki nem is tud róla semmit, senki nem kereste, totál egyedül van és ez… olyan … szomorú… Henri nem hagyja az önsajnálati gondolatsort kibontakozni a bepróbálkozással, hogy hátha mégis ismerős a pasas még a tanító néni Hófehérke korából, de nem nyert, mars a többi beteget szagolgatni.

vlcsnap-2012-08-20-01h12m14s123.jpg

Ugrunk az Üvöltő Szelek Favárához, ahol Henri bemutatja az apukát Emmanak, bizonyítékul pedig a sebhelyet mutatja, amit anyuka metszett rá kővel az első találkozáskor. Emma nem tartja jó ötletnek, hogy Mary Margaretben hamis reményeket ébresszenek egy bekómázott lelki társsal kecsegtetve. Henri biztos sok kómás-filmet nézett, mert azt találja ki, hogy el kéne olvasni a mesét a férfinak, és akkor visszaemlékezne rá, hogy ki ő valójában. Maga is meglepődik, amikor Emma beleegyezik. Ezután Mary Margaret lepődik meg a felkérésen. Közben én lepődök meg, mert a fahéjas kakaó egy batár nagy fahéjrúd segítségével készül, én őrült módon csak az őrölt verziót szoktam a tetejére szólni, legközelebb kipróbálom. Mary Margaret bizonyára nem néz kómás-filmeket, ezért tartja furcsának az ötletet, de kiderül, hogy Emma sem ezekben a népszerű filmes motívumokban hisz, viszont reméli, hogy Henri elvarázsolt hitrendszere megdől, ha nem válik valóra az elmélete a gyakorlatban. Mary Margaret gyorsan hozzáasszociálja saját elvarázsolt elképzeléseit az első csókról, meg hogy szerelem első látásra, és most már azt érzem, hogy haragszom Emmára, amiért el akarja vonni a varázslatot a fia fantáziájából. A tanító néni megkapja a meséskönyvet, készülhet a randijára a mesebeli herceggel, beszámolás kötelező. Érdekes, hogy Mary Margaret lakása úgy néz ki belülről, mintha egy utca külső házfalaiból állna… kifordult a világ… Eljő az este, példás meseolvasás, majd … ah! a kómás beteg hirtelen megfogja a mesemondó kezét! Az odasiető orvosban ráismerhetünk randipajtira, de most sem tesz jó benyomást, egyrészt mert álomnak minősíti szegény tanító néni riasztását, másrészt mert rögtön telefonál Reginának és jelenti, hogy az ismeretlen férfi állapotában esemény történt Ms Blanchard jelenlétében.

vlcsnap-2012-08-20-01h13m42s65.jpg

Miután hazazavarták, Mary Margaret Blanchard az önismeretnek szenteli az estét, azaz elolvassa a szakirodalomban, hogy Hófehérke-korában hogyan is sikerült kifognia az aranyhalat.

Lámpás, odú, sok-sok lopott holmi, egy üveg-nyakék, és indulás a tarisznyával - egyenesen a hálóba. A Herecegh a „Hogyan fogjunk ogrékat, csizmáskandúrokat, királylányokat és egyebeket, de ügyesen” című zsebkönyv segítségével csinált egy kis csapdát, bár eme ármány eltörpül a beszólás-áradathoz képest, ami Hófehérkéből hömpölyög, különösen kínos, hogy még igaza is van. Bámulatos, hogy egy hintóra-ugrásnyi idő alatt levágta, hogy Kékmacsek egy hisztis luvnya és a nagy udvarlás csupán az országok közötti béke fenntartásának eszköze. Sajnálattal látom, hogy Hófehérke elátkozott Storybrooke-verziója látványos ellentéte mesebeli önmagának. A királyfi még nevet sem érdemel ki magának a szócsatában, és esélytelennek tűnik a családi ékszerek visszaszerzése is (hehe, ez is jó nyelvi poén, amit nem tudok kihagyni: a családi ékszerek a férfiasságra utaló kifejezés). Hófehérke egy olyan nő, aki nem ékszerektől nő. Ezért eladta mindet. Váratlan fordulatként megtudjuk, hogy a Gonosz Királynő vérdíjat tűzött ki a hős amazon fejére, így fordul a kocka, titoktartásáért cserébe mégis kénytelen az orgazdákhoz elvezetni a Hereceghet, hogy az igaz szerelme beteljesedhessen. Áll az alku, hull a háló.

vlcsnap-2012-08-20-22h37m45s238.jpg

Nagyi vendéglőjében Emma selyeminget igazít, amit a kisfia nyúlt le számára a polgármester asszony szekrényéből. Nekem tök valószerűtlen ahogy Henri ellóg a mamitól ezekre a kis randikra és nem bukik le. Na mindegy, befut a várva várt tanító néni, Emma készül lelkileg Henri csalódására, aztán saját maga döbben le a hírek hallatán. Nagyfülű Nő fülei még jobban szétállnak a boldogságtól, és azonnal fut is Henrivel, hogy újra olvasni kezdjen a betegnek, hiszen, ha nem is a mesebeli herceg az illető, de valami módon érintkezésbe léptek egymással, és ez csodás. Emma kevésbé látja a dolgok eme irracionális fordulatát csodásnak, de nincs mit tenni, futás a kórházba. A kórházban azonban serifünk helyszínel, a polgármester asszony csúnyán néz – eltűnt a beteg. Tanító néni és Henri számonkér, Emma megkapja a szokásos barátságtalanságokat a helyi vezetőségtől, a serif tehetetlenkedik – mindenki elemében van. Láthatóan az egyetlen információgazda a terepen Regina, ő találta meg az ismeretlen férfit az út szélén és jóságosan sajátmagát jelölte meg kontakt-személyként, ezért van jelen az ügynél. Emma viszont nem szívesen látott személy, és ezen túl Henri is el lesz tiltva tőle. És egészséggel viselje a selyeminget, mert ez a legtöbb mi adható. Kis naiv Henri. Nincs nő, aki ne ismerne rá a saját ruhájára, főleg máson. Indul a nyomozás, versenyt kell futni az idővel. Első nyom lenne a kórházi személyzet, amely a törpikékből áll. Khm, én itt feladnám, de ez a csapat kitartó. Megkerül a biztonsági kamera felvétele, amin látszik a lehetetlen, a régóta fekvő beteg kibotorkál egy ajtón, amely ajtó egyenesen az erdőbe vezet. Mamikám... A kórház a város szélén szó szerint valósult meg ebben a sorozatban.

vlcsnap-2012-08-20-22h41m30s147.jpg

Be is vonulunk az erdőbe. Egyelőre a meseországi verzióba, Hófehérke éppen vezeti a Hereceghet, aki egyszer csak lekapja. Mármint a lány nyakából a medált. Hófehérke bosszúsan elmondja, hogy tündérport tartalmazó varázseszközt tart a kezében, ami bármely veszélyes ellenséget könnyen elintézhető légypiszokká tud alakítani, és csak azért nem veti be a jelenlevő királyfi ellen, mert nem is méltó rá. Meghallgathatjuk a történetét, és hogy csak addig szeretne rejtőzködni és lopkodni a királynőtől, amíg összegyűjt annyit, hogy kivándorolhasson, valahová, ahol elzárkózva, egyedül élhet. A Herecegh megértő léleknek bizonyul eme nőnemű Magányos Farkassal, és a sok harag okát firtatja, Hófehérke pedig beismeri, hogy valóban tönkretette a Gonosz Boszorkány életét. Hoppá. Kis szomj-oltásra hivatkozva Hófehérke megint görény módra kezd viselkedni, lazán szájbarúgja a királyfit, akit elsodor az ár, khm, a 30 centi mély patakban. Ki is rabolja, és menekülni kezd, egyenesen a fekete lovagok karjaiba, akik a szívét akarják. Kinek is szurkoljak?

vlcsnap-2012-08-20-22h47m10s220.jpg

Átváltunk a Csipet Csapathoz, akik a sötétedéssel dacolva kutatnak az eltűnt után ugyanabban az erdőben. Szürreális beszélgetés zajlik. Serif  bácsi teljesítményét leszólja Emma, majd saját maga is megkapja, ami jár: Mary Margaret épp most érzi időszerűnek, hogy faggassa, miért is kezdett embereket keresni, hogy is volt a szüleivel, és mielőtt Emma minden szál haja égnek állna, megjelenik Henri egy zseblámpával és kijelenti, hogy tudja, hol kell keresni az eltűntet, hiszen bizonyára éppen Mary Margaretet, azaz Hófehérkét keresi. Váltás!

Hófehérke feje éppen nekivágódik egy fának Meseországban, kötelező időhúzás, majd a Pengék Hercege elintézi az egyik lovagot és nekilát a kettes számúnak is. Hófehérke rutinból otthagyná a megmentőt lóháton, de hamarabb meglovasítják, a Győzedelmes Herecegh viszont nyilával akkorát lő a sűrűben, hogy Luke Skywalker is megirigyelné. Hófehérke oly szinten zavarodik össze mostanra, hogy egyenesen a férfihoz lovagol, és nem érti miért lett megmentve az előbb. A Herecegh egyszerűen így van programozva, és hát az ékszer-téma, menyasszonyosdi, ne is vesztegessük tovább az időt. Hófehérkének leesik, hogy igazi aranyhal ficánkolt előtte a patakban az előbb, de hát most már végig kell játszani a szerepet, irány a troll-telep a hídnál. Vicces, ahogy leudvariaskodják, hogy a kalandok után melyikükre vár nagyobb szívás saját elhatározásból.

Helyszín ismét a Storybrooke környéki erdő, a mese-család vitatkozgat. Kezd hatásosan összefolyni, hogy éppen melyik világ erdejében vagyunk elveszve. Érted? Elveszve... höhö! Hagyjuk. A lenézett egyenruhás férfiú közben megtalálja a szakadt kórházi karszalagot, véresen. Fesztiválszalag-letépési kísérleteimre visszaemlékezve én nem lepődök meg a vérfoltokon, a csapat viszont nagyon megrémül.

vlcsnap-2012-08-20-22h50m59s199.jpg

Az ékszerész páros közös lovon poroszkál, a trollok kapujáról pedig nekem egy kínai vallási irányzat jut eszembe. Hófehérke marad a cowboy-hangvételnél, kussolásra inti a királyfit, kis pénzt rak ki és tárgyalni kezd a trollokkal a szajré visszavásárlásáról. A trollok is hárman vannak, és nem tetszik nekik az ismeretlen férfi. Már majdnem minden oké, mikor a lebukás hangja megszólal, Hófehérke is lelepleződik. Nagy csata indul, amelyből a nő a magányos farkasok rutinjával kisurran a kis medáljával, de a királyfi nem tudja követni. Mielőtt a Herecegh a trollok áldozatává válna, Hófehérke a varázsporral kis (nagy) bogarakká változtatja őket. Speciel ezzel a varázsporral én nem lennék kisegítve, brrr. Mindenesetre most a királyfin a sor, hogy meglepődjön a mentőakción, hogy  Hófehérke utána nézett a „becsület” szónak a lexikonban, és be is mutatkozik, ha már ilyen közel kerültek.

vlcsnap-2012-08-20-22h55m55s129.jpg

Ugyanez a híd Storybrooke mellett, helyi gyerekek által Troll hídnak firkálva. Zseblámpás Cserkész Őrs a patakparton, Mary Hófehérke megtalálja a beteget a vízben és rövid úton elkezdi a szájból-szájba technikát. Az elsusogott szavaiból arra következtetek, jobban bevonódott ebbe a mesebeli dologba, mint azt bevallja. A hely szelleme kötelez, megmentette a beteget, Henri pedig boldog, hogy igaza lett. Mary Margaret is boldog, noha a beteg semmire nem emlékszik . A boldogság pont addig tart, amíg a korházban megjelenik Kékmacsek modern verziója, és Regina bemutatja őt, mint a feleséget…

vlcsnap-2012-08-20-23h00m30s18.jpg

E kínos pillanatról egy másik kínos pillanatra váltunk, az erdőben búcsúzkodik James és Hófehérke. A randa gyűrűt felpróbálva mindketten érzik a szikrát, de a nő tartja magát a korábbi ékszer- és érzelem-mentes vonalhoz és nem pályázik foglalt pasikra. Az elköszönés a hagyományos „mindig megtalállak” rigmussal ér véget, és Hófehérke az, aki visszanéz az úton.

A való világban James neve David, és a felesége csak azért nem kereste eddig, mert az eltűnésekor szakítottak, és azt hitte elköltözött városból. A városból, amit senki nem hagy el. Aha. Regina sugárzik, Henri pedig megtudhatja a szobafogság egy új szinonimáját, de azért hazamenet előtt még bíztatja kicsit a tanító nénit, Emma pedig privátban nekimegy a polgármester asszonynak: átlátszónak érzi a sztorit. Regina méltatja Emma nyomozói készségeit, hiszen a kórházi felvételekből megtudták, hogy a beteg álmában beszélt egy Catherine-ről – (mindezt egy éjszaka alatt, wow), majd egy rendkívül kétértelműen gonosz dicsérő szónoklatban alázza le Emmát és csapatát.

vlcsnap-2012-08-20-23h09m02s97.jpg

David a feleség karjaiból nézi Mary Margaretet, aki később a lépcsőn ülve siratja szerelmi álmait, a bizonyos takonyzöld köves gyűrűt forgatva ujján. Magányát a való világ magányos farkasa, Emma töri meg, mégiscsak beköltözik a korábban felajánlott szabad szobába.  Soul sisters, yeah.

Címkék: egyszervolt
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircus hungaricus 2012.09.03. 10:30:21

egyre zavarosabb és szánalmasabb ez a sorozat sajnos, pedig nagy ötletnek tűnt elsőre - bevallom letöltöttem az egészet és már előbbre járok, de hm.. hogy is fogalmazzak... asszem kínos a legjobb szó rá, egyszerűen képtelenség azonosulni a szereplőkkel, és ahogy a posztmester is írta eléggé hihetetlen dolgok vannak benne a belső logikát és kohéziót illetően, tehát nem az, hogy valaki meseszereplő volt egy előző életben, hanem ahogy pl Henri folyton kiszökdcselhet

szóval sok-sok bibi ven ezzel a sorozattal, szerintem túl van hájpolva rendesen, és sajna Trónok harca pótléknak egyenes botrányos

2012.09.03. 11:00:42

@bircus hungaricus: Nekem egyelőre még tetszik (igaz, hogy csak szinkronosan nézem). Én egy valamit nem értek csak: senkinek nem tűnt fel - legalábbis a földhivatalban - hogy valamikor a 60-as években (a szereplők korából kiindulva) hirtelen feltűnik egy város, amelyet senki sem hagyhat el? (Nincs egy régész, levéltáros vagy legalább egy földmíves, akinek feltűnik, hogy ahol régen libalegelő volt, most hirtelen egy áthatolhatatlan erdő van, pláne tengerparttal).
Az egész település engem amúgy Innsmouth-ra emlékeztet, nem a Trónok Harcára.
en.wikipedia.org/wiki/Innsmouth

bircus hungaricus 2012.09.03. 11:16:03

@Piere de La Croix: ja a Trónok Harcára engem sem emlékeztet, ezért se jó TH pótléknak :) pedig úgy kezdtem bele, hogy annak tán megteszi, még az első rész ígéretes is volt, de aztán inkább női sorozat kerekedett belőle, rengeteg belső logikai bukfenccel

Bunny Munro 2012.09.03. 12:06:28

@bircus hungaricus: hát ja, tényleg összehasonlíthatatlan, hisz még egy jó kiadós kúrás sem volt benne

Neoprimitív 2012.09.03. 14:38:01

@bircus hungaricus: @Piere de La Croix: honnan vetted, hogy ennek bármilyen értelemben (akár csak hangulatában is) köze lenne a TH-hoz? Ez egy mese, ráadásul egy alapvetően epizódikus felépítésű sorozat, amelyikben az átívelő szál valóban csak egy damil, amire fel lehet fűzni az egyes részeket. Az évad második felében már látható, hogy az önállónak látszó részek hogyan épülnek be a mozaikba, de azért szó sincs egy TH szintű történetről.

foxglove (törölt) 2012.09.03. 17:39:54

A OUAT NEM kardozós-baszós sorozat, ha valakinek ez az első 10 perc alatt nem esett le...az kérem kapcsolja ki.

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.09.03. 18:05:21

Szerintem meg ezután lesz érdekesebb, amikor már "Zörgőfürge" is aktivizálja magát. Egyébként meg mese aki mást akar látni az ne mesét nézzen.
süti beállítások módosítása