Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - 1x04

2012. július 31. 12:00 - Eurydice

Továbbra is megoldatlan a Crawley-család örökösödése, azonban az elmúlt részben sikerült elriasztani Méri Újabb Potenciális Kérőjét és kinyíni a vendégségbe érkező török attasét. Csak idő kérdése, hogy kiderüljön, mi történt azon a izgalmasnak induló éjszakán és akkor aztán befellegzett a további kiházasítási törekvéseknek.

Vásár van a faluban, amelyre a szolgák és a család tagjai is ellátogatnak. Itt fut össze Méri Annuskával és arról beszélgetnek, hogy hogyan érzi magát Jenki a Pamuk-cipelés éjszakája óta. Méri úgy gondolja, hogy anyjának még a szívébe is bele van vésve az eset, kész szerencse, hogy neki magának nincs is szíve. Időközben új emberrel gazdagodik a család, a ház régi sofőrje nyugdíjba ment és teázót nyitott, így új autóvezető érkezik egyenesen Írországból. Bransonnak hívják a fiatalembert, akiről első körben kiderül, hogy szereti a sebességet  és hogy érdekli a politika és a történelem. A Lord csodálkozik a Politikus Sofőrön és azonnal felajánlja, hogy használja becses könyvtárát.

DA_1x04_1.JPG

Jenki és Halszem ismét kombinál: Mérit ki kell házasítani, vagy meg kell szerezni az örökséget, az öregasszonynak ragyogó ötlete támad, hogy ez eddig nem jutott eszébe! Nem is tétlenkedik sokáig, hanem nekiáll megvalósítani tervét; meglátogatja a dolgozó Örököst, és őt kéri meg, hogy nézzen utána hogy semmissé lehetne-e tenni a lányokat vagyonukból kiforgató hitbizományt. Vagyis megkéri, hogy dolgozzon saját maga ellen. Matyianyu tálalás közben észreveszi, hogy Gruber-képű Molesley-nek piros a keze, azonnal előtör belőle az ápolónő, és a kórházba viszi az inast. Úgy gondolja orbánc, ezért a nővér ellenkezését figyelmen kívül hagyva tinktúrákat vesz magához a doki távollétében. Közben Annuskát is ágyba dönti valami (nem, nem Bates), így Ördögi O'Brien kell ellássa a feladatait.

DA_1x04_2.JPG

Kulcsárnőasszonyság is készül valahova, alighanem férfi lehet az ügyben, mert vidám kalapot akar felvenni. Persze O'Brien Annuska betegsége miatt nagyon elfoglalt, így nem fog segíteni elkészíteni, mert nem ér rá. Hogy a szavait idézzem, ő nem polip. Pedig egészen hasonlít rá. De vissza Halszemre, az öreglány megpróbálja meglovagolni Matyi jószívűségét és egyszerűségét, de annyira lendületbe jön, hogy majdnem leesik a forgószékről. Morog is egy sort az amerikai feltalálóra, a jenkik szidásában úgyis nagyon jó. A szolgák estére kimenőt kaptak a vásárba, Málészájú William el akarja kísérni Daisy-t, azt hiszem bele van esve. Drakula azonban elhappolja előle a lányt, egyrészt mert ki akar szúrni Willel, másrészt hülyíti egy kicsit a totál belezúgott mindenest. Az inas hoppon marad, Daisy-vel meg madarat lehetne fogatni. Batesnek a történtektől kinyílik a bicska a zsebében, és verbálisan elítéli Thomas genyaságát.

DA_1x04_3.JPG

Az Úrnő és a lányok is ellátogatnak a falusi vásárba, de persze az apró-cseprő napi gondok a téma, mint új ruha varratása Sybilnek. A lány modern fazont szeretne, amit az anyja támogat, feltéve, ha neki is tetszik. Carson papa ellenőrzi a bor mennyiségét, úgy tűnik hiány van, Kulcsárnő óva inti az elhamarkodott következtetésektől, főleg most, hogy a komornyik teljes izgalomba van attól, hogy a Kulcsárnőasszonyság szabadnapra megy. A végén még megáll az élet a kastélyban a nő nélkül. Úgy látszik minden út a falusi búcsúba vezet, mert Méri megint ott lébecol és találkozik Matyival, aki elmesélni neki Halszem nagyi látogatását és kérését. Az ügyvéd úgy gondolja, hogy a helyzetet meg kellene beszélni a Házurával is, de persze a nagyi háta mögött. A két fiatal aztán hosszas filozofálásba kezd az életük értelméről és a jövő lehetőségeiről,  ennek nyomán még az én véleményem is megváltozik a nők múltszázad eleji helyzetéről.

DA_1x04_4.JPG

Igaza lett Carson papának, totális káosz van a konyhában, hogy nincs otthon Kulcsárnéasszonyság. Hogy is haladnának a tennivalókkal, ha Thomas a szelet csapja Daisy-nek ráadásul William jelenlétében. A mindenes hosszú áradozását Drakuláról a szakácsnő próbálja lecsillapítani. Nem sok sikerrel.
Méri elmondja apjának, hogy Matyi szeretne vele négyszemközt beszélgetni Halszem látogatásáról, csak a mama meg ne tudja. Majd kerítenek rá sort vacsora után. Így is lesz. A lányok a nagyival Sybil hajmersztő elképzeléseiről beszélgetnek, oké pontosítok, Hamvaska TANULNI akar, amit Halszem értelmetlennek és túlzottan amerikainak tart. Ezalatt a könyvtárban Házura és Matyi a hitbizomány eltörölhetetlenségéről beszélnek, az Örökös attól fél, Halszem azt fogja állítani, hogy az ügyvéd saját érdekei miatt nem talált kiskaput az ügyben. Pedig nem így van. Tudjuk mi ezt jól.

DA_1x04_5.JPG

A vásárban eközben megtudjuk kinek is csinosítgatta a kalapját Kulcsosné. Egy volt kérőjével találkozik, aki megözvegyülve ismét fel akarja melegíteni a kapcsolatukat. Családról és az eddig külön eltöltött évekről beszélgetnek, kiderül, Kulcsárné úgy hívatja magát asszonynak, hogy még férjnél se volt. Mert hogy is hangzana, Miss Hugh, a Kulcsoskisasszony.. Nem minden szolgáló ment azonban le a faluba szájtátani, O'Briennek túl sok munkája van Annus betegsége miatt, ezért máris elátkozott királykisasszonynak vizionálja magát, pedig inkább egy  gonosz banya, mert mindenkivel kötekedik ma este. Bates gallérokat válogat, a Politikus Sofőr nehezményezi, hogy a Lord ruhái a misszionáriusokhoz kerülnek, mikor idehaza is van elég rászoruló. Halszem nagyi indulna haza, a fiát keresi, Carson véletlenül elkottyantja, hogy a Házura Matyival beszélget. Ahha, szóval még titkolóznak is... Halszem berobog a könyvtárba, leszidja a férfiakat a hátba döfésért. Nem irigylem a Lordot, hogy ilyen anyja van... még jó, hogy Halszem gyorsan hazakocsikázik, a Házura pedig jobbnak látja azonnal lepihenni a történtek után.
Bates közben viszonozza Annuska régebbi kedvességét, és vacsorát visz fel neki a tálcán, amire még virág is került. Nagyon bimbózik itt valami.

DA_1x04_6.JPG

A vásárban is pörögnek az események, a Szakállas Régi Kérő vásárfiát dob a Kulcsárnőnek, akivel boldogan sétálgat kart-karba öltve. Nem céltalanul jött azonban a férfi, újra megkéri a nő kezét, és időt is ad neki, gondolja át a választ. A személyzet fiatalabb tagjai jól érzik magukat, Daisy-t továbbra is hülyíti Thomas, hiába próbálják a többiek lebeszélni a mindenest, az nem hallgat a rájuk. Matyi és Méri kettesben maradnak, az ügyvéd elmondja, hogy csak egyedi törvénnyel lehet megszüntetni a hitbizományt, ha a birtok veszélyben van, de ez a helyzet nem áll fenn. Szerencsére, vagy sajnos? Mindezek ellenére Matyi biztosítja Mérit jóindulata, segítőkészsége és folyamatos aggódása felől. Egészen megbékélni látszanak egymással, amit egy hosszas kézfogással meg is koronáznak. A megoldatlan helyzeten Matyi még csámcsog egyet Carson papával, aztán hazafelé veszi az irányt. 

DA_1x04_7.JPG

A szolgák is hazatérnek, mindenki más hangulatban, Kulcsárnőnek csillog a szeme, Will össze van törve, Thomas szokás szerint élcelődik az átszellemült arcú Mrs Hughs-on. Bates óva inti Daisy-t, hogy ne asszisztáljon a Drakula folyamatos hülyeségeihez, próbálja az ájtatos Willt is helyre tenni és mérgébe a szolgák folyosóján falhoz vágja a hetyke Thomas-t. Új napra virradunk, Kulcsos továbbra is a vásárfiát szorongatja és a padló felett jár, Annuska még mindig beteg, O'Brien folyamatosan dohog, Thomas megint a szolgalelkű Williamet cseszteti Daisy előtt. Gwen jó hírekkel érkezik Sybilhez, választ kapott az állással kapcsolatban, meghallgatásra hívják, de hogy tud elmenni anélkül, hogy kiderülne, hova készül? Hamvaskának szuper ötlete támad, jelentsen a szobalány beteget arra az időre, senki észre sem veszi.

DA_1x04_8.JPG

Lord és Méri sétálgat  a parkban, a lány apja szemére hányja, hogy nem áll ki mellette a a jelenlegi örökösödési rend kiiktatásában. Megint megkapjuk Házura szokásos lelki-ömlését, mivel önerőből nem tudta megteremteni Downton Abbey-t és vagyona mások munkáján múlt, ezért csak gondnoka a birtoknak, és nem tulajdonosa. Nincs mese, Mérinek férjet kell fognia, a legegyszerűbb persze az lenne ha hozzámenne Matyihoz, de az túl egyszerű lenne megoldás lenne és úgy érzem Méri imádja a komplikált helyzeteket. Sybilt a városi szabóhoz fuvarozza a Politikus Sofőr, közben beszélgetésbe elegyednek, pillanatok alatt eljutnak az új ruháktól a nők szavazójogán át a szocialista röplapokig. 

DA_1x04_9.JPG

Matyianyu újra felkeresi a kórházat Molesley-vel, mert az inasnak nem használtak a tinktúrák. Pechére Halszem is ott parádézik a dokinál, az öregasszony ártatlannak tűnő beszélgetés során azonnal rátapint a betegség valós okára; ez nem orbánc, hanem ruta-allergia, hiszen látta, hogy az inas épp most vágta ki az apjánál a rutasövényt.
Hazai pályán ekkora veregséget... pont a nagyinál. Az összetett állása egy-egy. Ezek után nem csoda, ha Halszem diadalittasan vonul ki a szobából. Ezért már megérte felkelni. 

DA_1x04_10.JPG

Házura és Matyi körbejárják a gazdaságot, láthatóan jól megértik egymást. Halszemre ráhagyják az ármánykodást, az neki való, ők magunk inkább a sorsról, lehetőségekről és előítéletekről beszélgetnek. Ez meg nekik való, az elmélkedés és bölcselkedés. Nem esett ez az Örökös olyan messze a Crawley-k fájától. Daisy Thomasról áradozik a konyhában, a szakácsnő próbálja hűteni a lelkesedését, hogy Drakula nem a nők barátja, hanem egy nyugtalan lélek. A mindenes persze nem vágja, miről van szó. Sokkal egyszerűbb lenne, ha azt mondaná, homokos, nem érted? A lányok megint öltözködnek, úgy veszem észre ez is kötelező elem, minden részben, Sybilt a Politikus Sofőrrel való beszélgetés óta fűti a nők egyenjogúságának láza, első lépésként a fűzőt szedné le magáról, lám a férfiak is milyen jól el vannak nélküle.

DA_1x04_11.JPG

Vacsora után a Házura nem tud betelni Matyival, Matyi így, Matyi úgy, szegény Méri nem bírja tovább az áradozást, inkább felsiet a szobájába. Anyja utánamegy, ki is borul a bili. A lány úgy gondolja, hogy apja már nem harcol érte, hiszen végre van egy fia, amire mindig is vágyott, ráadásul az anyja is megveti a Pamuk-cipeléses eset óta. A nagy sírás-rívást aztán a Jenki tanácsa zárja le, miszerint nem kellene harcolni az Örökössel, mert a jövőben még szüksége lehet rá Mérinek. Odalenn Mélaképű William zongorázik bánatában, pedig dolgoznia kellene, Kulcsárnéasszonyság jól le is hordja, de egyben megpróbálja vigasztalni, hogy a Drakulával való ellentétében az egész cselédség az ő pártján áll. A fiú nagyon hálás a lélekátömlesztésért és viszonzásképpen ő is körüludvarolja az asszonyt. Az este végén Kulcsosnő Carson papával is megvitatja a tényállást a lánykérésről, végül úgy dönt kosarat ad a régi kérőnek és marad a házban, a megszokott keretek között.

DA_1x04_12.JPG

Következő nap végre megérkezik Sybil új ruhája és örömében a régiek közül ad egy gúnyát Gwennek, amiben interjúra mehet. A szobalány azonban hárítja az ajándékot, mert lemondták a meghallgatást és ettől elmegy a kedve a titkárnősditől. A lány tovább biztatja, hogy ne mondjon le a feljebbjutási lehetőségről és támogatásáról biztosítja. Hamvaska nagy várakozásoktól övezve végre bemutatja legújabb ruhakölteményét, amit elképedve figyelnek a család tagjai, a lány ugyanis egy török bugyogóban libben be a társalgóba és még a bokája is kivillan. Ez ám a forradalom!

Címkék: Downton Abbey
8 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

66th Zealot platoon 2012.08.01. 10:16:38

Koszi szepen, nagyon jok a hogyvoltok.
Remelem Bates es a Lord vegul kozosen megkapjak a Nobel Bekedijat, meg ket ilyen tokeletes uriembert nem lattam egyszerre kepernyon :)

Eurydice 2012.08.01. 11:05:20

@66th Zealot platoon:

szerintem már idegesítően jóindulatúak, két igaz gentleman :)
bár én Drakula-Thomas meg Ördögi Kakastaréj párosát imádom a legjobban, ahogy a cigiszünetben terveket szövögetnek

66th Zealot platoon 2012.08.01. 11:14:57

@Eurydice: Jogos, Drakula tenyleg annyira laza cigizes kozben, hogy Ford Fairlane bekaphatja :)

mrs wilkinson 2012.08.28. 15:11:51

@Eurydice: csalódottságomnak adnék hangot, mert SPOILER!!! a 2. évadban már nem konspirálnak folyton :(

Eurydice 2013.01.16. 21:17:31

@mrs wilkinson: igen, mikor írtam az első évadot, már tudtam, hogy vége lesz ennek a jó világnak, nem baj, most a Nagyi a kedvencem :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.06. 18:37:01

@Eurydice: előző részben ez mekkora volt már: "valaki másnál hal meg vendégségben, ilyet angol nem csinál, egy angol kontrolállja magát." :D:D annyira tipikus. remélem, senki érzéseit nem sértem meg, de én ezidáig ki nem állhatom Mérit. Ha ma élne, egy felfuvalkodott gazdag elkényeztetett hp lenne. "jajj apus, nekem mindent szabad, nekem önálló gondolataim vannak, mindenki más fejére tojok" stb. Sybil a legszerethetőbb a három lány közül. Még Editet is jobban bírom Mérinél, remélem később szerethetőbb lesz a legidősebb. Nem nézek bele előre a hv-kba. Nem és nem :)

Eurydice 2013.03.06. 21:58:04

@aggyistenbiri: nekem sem a kedvencem Méri, még a harmadik évadra sem. Valahogy semmi szerethető nincs benne, még Ketteskében is több kedvesség/együttérzés/élet van, mint a nővérében.
Kitartást a meg-nem-nézéshez! Mostantól úgy kerülnek ki a posztok, hogy nem lesz benne semmi az aktuális epizódból, nehogy lelőjem a fontos történéseket, és belinkelem a részeket, amelyek az elmúlt poszt óta lementek a story4-en. Csak a TI kedvetekért :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.03.06. 22:20:20

@Eurydice: Ne, jaj ne! ezek a részek azoknak a fanoknak szólnak, akik már régóta nézik, ne tolj ki velük. :)
olyan izgalmas volt az 5.rész ajánlója, hogy belenéztem nagy vonalakban, többet nem fordul elő, oké? Jó lenne, ha nem lenne kísértés, és úgy linkelnétek be a régi részeket, hogy esélye se legyen a kíváncsiaknak kíváncsiskodni. mondjuk úgy, mint az Éden Hotelnél. Vagy marad az önfegyelem, kinek mennyi jutott belőle. nekem kevés. (konkrétan nulla)
Méri nem változott meg ennyi rész után sem? what a pity.
süti beállítások módosítása