Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - 1x02

2012. július 17. 14:00 - Eurydice

Az előzmények:
A Crawley-család a Titanic kataszrófájában elveszti örököseit, így a birtok és a cím is egy távoli unokatestvérre száll majd a Házura halála után. A család nőtagjai minden követ megmozgatnak, hogy a lányok jövőjét bebiztosítsák. Ez azonban sem ügyvédi segítséggel, sem kiházasítással nem sikerül. Egyenlőre.

Örökös, Matthew Crawley és az anyja, Isobel kocsikázik be új lakhelyükre a Crawley-házba. Matyi a Házura meghívására költözött el Manchesterből, hogy közelebb legyen a birtokhoz, amelynek örökösévé vált. Matyi-anyu máris elemében érzi magát az új környezetben, míg fiát zavarja a körülöttük sertepertélő szokatlan mennyiségű szolgáló (na jó, összesen kettő: Molesley, a Gruber-hadnagy kinézetű inas illetve egy Ellen nevű szobalány, de ez is sok!). Az anyja azonban nem enged, tudja, hogy középosztály-beliségük miatt azt várják el tőlük, hogy csórik legyenek, no akkor már csak azért se! Matyi le is szögezi ezek után az elvárásokkal kapcsolatban, hogy a Lordék bizonyára hozzá akarják adni az egyik lányukat, ha már annyi van nekik. Ekkor toppan be csodálatos kalapban és lovaglófelszerelésben Méri, elkapva az utóbb elhangzott mondatokat. Ez több mint kínos. Nem is marad teára, csak átadja az estére szóló vacsorameghívást és kirobogva lóra pattan. Matyi utánasiet, menteni a menthetőt, de sikertelen. Az első benyomáson nem lehet javítani, ezt már Mr Darcy és Elizabeth Bennett óta tudjuk.

DA_1x02_5.JPG

A szolgálók és a család is lélekben már a vacsorára készülnek az Örökössel és az anyjával. Nem túl lelkesek,  Ördögi O'Brien előre leszögezi, a manchesteri ügyvéd tőle ne számítson szíves fogadtatásra. Sajnálják is szegény Molesley-t, micsoda embereket kell kiszolgálnia, az persze más kérdés, hogy maga Drakula Thomas is jelentkezett a Matyiékhoz inasnak... A délutáni borzasztó szituáció miatt Méri is a pokolba kívánja unokatestvérét és pereputtyát, kész szerencse, hogy anyja, a Házúrnője és nagyanyja, Halszem grófné a Házura mögött titkos szervezkedésbe kezdett, hogy kiiktassák a hizbizományt és Mérit tegyék meg örökösnek. Közben befut Matyi és Anyja, a fogadásukra természetesen felvonul a személyzet a nappali egyik oldalán, és  a család a másikon. Kölcsönösen örvendek, de azért gyanúsan méregetik egymást. A kínos helyzetet Matyi-anyu próbálja oldani, de a közvetlen hangnem Halszemmel rossz kezdésnek ígérkezik.

DA_1x02_1.JPG

Jobb ha máris nekiállunk a vacsorának, Matyi-anyu azonnal élénken érdeklődik a helyi kórház iránt, ahol felajánlja becses szabadidejét, nem is csoda, hiszen egész családja orvosként dolgozott, sőt ő maga ápolónő volt. Halszem rosszallóan néz a másik dudás felé, két jótékony hölgyemény egy ispotályban nem fér el. Matyi próbál hozzászokni ahhoz, hogy teljesen kiszolgálják, látszik rajta, hogy nehezére esik az alkalmazottak folyamatos figyelme, meg is jegyzik, hogy jobb ha megbarátkozik az új életstílussal és a körülményekkel, amelyek ezzel járnak. Úgy látszik, van amit továbbra sem ad fel, állást szerzett, ahol már másnap munkába áll. Értitek, munkába áll! Házura roppant felháborodott, hiszen ő azt tervezte, hogy Matyit a birtok vezetésébe fogja bevonni. Méghogy iparjog meg végrendeletek. Semmi gond, hiszen ott vannak a hétvégék, majd akkor. Ez tette fel a pontot az i-re, Matyi elfelejtette, hogy olyan asztaltársaságban ül, ahol a hétvégének semmilyen jelentősége nincs, és nem szokás dolgozni. Jobb, ha inkább elnapoljuk ezt a beszélgetést.

DA_1x02_3.JPG

A fenti események természetesen leszivárognak az alagsorba is, ahol Carson papa tart lelkifröccsöt a szolgák illő, család méltóságát tükröző megjelenéséről. Igen, ő a főkomornyikok mintaképe, aki mindig tudja, hogy hol a helye. Matyi-anyu nem tétlenkedik, ellátogat a helyi kórházba, ahol a főorvos, dr Clarkson körbevezeti. Látszik Isobelen, hogy elemében van és hasznossá akarja tenni magát. Közben Molesley panaszolja Batesnek, hogy inasként semmi dolga nincs az Örökös mellett, mert Matyi maga készíti ki ruháját és egyedül öltözik fel. Emiatt szegény srác teljesen feleslegesnek érzi magát. Hm valahol megértem. A szobalányok készülnek lefekvéshez, Kulcsárnőasszonyság nagyon szigorú párja Carson papának, nem engedi hogy a lányok udvarlót tartsanak, még szerencse, hogy mindig akad odafentről valami hírmorzsa, amin témázhatnak. Most mindenki arról beszél, hogy a helyzetet az oldaná meg ha Méri hozzámenne Matyihoz. Ezt még át kellene szerintem gondolni. Halszem grófnő és a Házasszonya viszonozzák az Örökösék látogatását, Matyi persze hozza formáját, egyedül veszi le a kabátját, tölti ki a teát és tele szájjal habzsolja a teasütiket. éppen csak nem böffent egyet. Ez gáz. Molesley meg csak áll mint egy faszent. Még jó, hogy az öreg grófnő megtalálja az inast egy kis feladattal odaadja neki az üres csészét.

DA_1x02_7.JPG

A kastélyban ezalatt Annuska gyanús dolgot lát, Carson papa a kamrában ténykedik, almák gurulnak szerteszét. Csak nem vált  át a főtiszteletreméltó komornyik Mr Stokes-ba? Matyi-anyu is munkához lát a kórházban, egyik súlyos betegnek egy hatékony, de veszélyes kezelést javasol, vízlecsapolás a szívburokból meg adrenalin... mi ez itt Dr House? A doki nincs odáig az ötlettől, nehogymár egy nő mondja meg mit tegyen...A szolgálók délutáni teaszünetében megint az Örökösék a téma, O'Brien nem tartja vissza a gondolatait, kap is ezért a fejére a leérkező Házasszonyától, aki több tiszteletet kér Matyiéknak. Ördögi kakastaréj nem tudja visszafogni magát, és visszaszól, hogy csak a család véleményét osztja. Erre csak egy mondást tudok idézni: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, oda lesz itt a barátság mondja a Jenki az angol komornának... Barátság, szó sincs barátságról, dohog a komorna, és Thomasból kitör az emberi jogok biztosa, kérem itt szólásszabadság kéne hogy  legyen, ez a mi területünk. Mindezt persze már csak akkor, miután a Házasszonya visszamászott a saját szintjeire. Kész szerencse, hogy Kulcsárnőasszonyság egy mondattal leállítja a morgást és visszaküld mindenkit dolgozni.

DA_1x02_4.JPG

Újabb közös vacsorára készül Matyi, egyedül öltözködik, Molesly mindezt tétlenkedve nézi, és kénytelen végighallgatni, hogy munkaadója (haha) bugyutaságnak nevezi az inasok szerepét, szegény szolgáló  meg mindjárt elpityeredik. A kastélyban a lányok is a toalettjüket rendezgetve várják a vendégeket, belibben a Ház úrnője, szelíden kitessékeli a két fiatalabb gyermekét, hogy négyszemközt beszélhessen Mérivel. Méri  elégedetlenkedését az anyja a lányba fojtja, és elmondja a legújabb tervet, Méri menjen hozzá Matyihoz, ezzel minden megoldódik. Ami a legkülönösebb, ez az Öreg Halszem nagyi ötlete volt. Ugyanaz a téma mint a múltkori vacsoránál, a helyi kórház, és Matyi ide-nem-valósága. Lovagolni ugyan lovagol, csak éppen nem vadászik, inkább olvas. A könyvek iránti érdeklődés eléggé szokatlan a család ismeretségi köreiben. Ha már az irodalomról van szó, máris kapunk egy kis olvasottsági versenyt és görög mitológiát is a képünkbe, szegény Androméda, akit apja a királysága megmentéséért felakar áldozni egy tengeri szörnynek, ezért meztelenül egy sziklához kötik, végül Perszeusz megmenti  a lányt... Miért érzem, hogy szegény Matyi itt a tengeri szörnyeteg??? De vajon ki a megmentő isteni ifjú....Ezidőalatt vidám közjáték zajlik a cselédség körében, William zongorázik, amelyre Drakula-Thomas és Ifj Mabel mulatságos táncot járnak. Kár, hogy a szakácsnő még ennyi szórakozást se enged a mindenesnek.

DA_1x02_6.JPG

Az urak vacsoraasztalánál is vége a mókának, mindenki hazafelé tart, Matyi tudomásul veszi, hogy Méri utálja őt és meg is érti, hiszen ő lesz az Örökös, míg a lánynak nem marad semmije. Le is csap a férfi jóindulatára Halszem grófné (újabb közmondás: addig üsd a vasat amíg meleg), mi lenne, ha juttattnának valamit Mérinek is? Az este végezetével Carson papa pakolja az ezüstöt, egész napi zavart viselkedését felhozza neki Kulcsárnéasszonyság, de nincs semmi a háttérbe, csak fáradt szegény; sok a munka, meg a nyakán a család baja is, úgy látszik Meri nem megy hozzá Matyihoz sem. Thomas óráskodik, közben trécsel Ördögi Kakastaréjjal, akinek már kivan a hócipője az Úrnővel, főleg a múltkori "nem vagy a barátom" szöveg után. Pedig eddig egész jól elvoltak. Halszem magához invitálja a dokit, hogy Matyi-anyut kiiktassa a kórházi dolgokból, de mindketten tudják, ez csak nagyon kínos módon sikerülhet.

DA_1x02_8.JPG

Házura se tétlenkedik, hanem körbemutogatja a birtokot Matyinak, aki még nem szeretett bele a helybe, de neki a  Házurának Ő szerelme ez a vidék. (Szinte várom a pillanatot, amikor egy ilyen magasztos szónoklat után a szívéhezkapva holtan terül el a porba, melyből vétetett.) Azt is megtudjuk, hogy bizony bő húsz esztendeje csak a Jenki hozománya mentette meg őket a csődtől... Mintha múltkor még szerelmi házasságról lett volna szó. A cselédség a faluban kimenőzik, Annuska és Sánta Bates maradt otthon végre édeskettesben, azonban rövid az idill, valaki csönget. Egy festett bajszú gyanús alak feszít kinn tweedmintás öltönyben (pont olyan, mint Korovjové a Mester és Margaritában) a főbejárat előtt és a Lordot keresi.

DA_1x02_9.JPG

Közben kiderül, hogy ismeretségben van Carson papával, így Bates jobbnak látja a személyzet lakrésze felé terelgetni a vendéget, ő azonban inkább a Házurának fogadószobájába robog. Sánta elszalasztja Annuskát a főkomornyikért, míg ő a Hamvas Sybillel az idegen ténykedését figyeli. Megérkezik Házura, és abban a pillanatban Carson papa is ott terem, hogy mentse a menthetőt. De nincs kiút, az idegen kitálal: ők ketten Carson papával egy kabaré-duót alkottak, évekkel ezelőtt, míg a festett-bajszú le nem lépett a kasszával. De most ismét rátalált régi társára, és zsarolással próbált meg pénzt kicsikarni Carson papától. Megfenyegette volt társát, hogy az őt alkalmazó család tudtára adja a közös múltat, és akkor repül a komornyik, mint a pinty. Carson nem fizetett, csak némi élelmet csent el a kamrából, ez Bajszosnak nem volt elég, ezért idepofátlankodott, hogy lejárassa. A főkomornyik szánja-bánja bűnét, de szerintem jobban restelli a Vidám Charlie-k éveit, nyomban fel is mond. Persze Jóságos Házura nem engedi hogy Dickens-hőst csináljon magából, inkább 20 fontot ad a pimasz bajkeverőnek, aki fogja a pénzt és fut. Így Carson papa marad a háznál, noha tiszteletreméltóságából a jövőben kénytelen lesz kissé lejjebb adni.

DA_1x02_10.JPG

Újabb kupaktanács Halszem és Házúrnője között, a téma megint ugyanaz, az örökösödés és Méri, az ügyvédek nem tudnak előrelépni, Méri nem akar hozzámenni Matyihoz, ráadásul Matyi-anyu is úgy tevékenykedik a  kórházban mintha minden az övé lenne. Most is odatart, mint kiderül, Halszem sem rest, azonnal az ispotály felé veszi az irányt. Matyi-anyu végre eléri hogy Dr Clarkson adrenalinnal kezelje a vízkóros beteget, épp nekiállnának a mindent-vagy-semmit beavatkozásnak, mikor a Grófnő berobog és próbálja megakadályozni a műtétet. Persze nem sikerül,így a kővé dermedt Halszem végignézi az egész operációt.  A megjelenése ugyan nem járt sikerrel, a műtét azonban igen. Matyi-anyu elvitte a pontot. Az eset után Házura úgy dönt, Matyi-anyut beteszi a kórház igazgatótanácsába, hadd tevékenykedjen továbbra is a kórház berkein belül, ez persze nem fog Halszemnek tetszeni, de kit érdekel. Kell a dráma. A beszélgetés után Matyi hazaindul BICIKLIVEL, még kap egy jótanácsot az őt egyre inkább megkedvelő Házurától, hagyja Molesly-t tevékenykedni körülötte, hiszen így ad neki munkát. Még akkoris, ha hülyén érzi magát, ha öltöztetik.

DA_1x02_13.JPG

Matyi-anyu ünnepélyes igazgatótanácsi beavatására tartanak a lányok a kórházba, mérgelődnek, hogy az Örökösék felbolygatják a megszokott rendet, Matyi-anyu kitúrja Halszemet a falu jótevője pozícióból, Mérinek meg hozzá kellene menni a fiához. Ha nem akar, akkor persze Edith örömmel lenne egy ilyen tengeri szörny felesége,  Mérinek úgyis ott az isteni Perszeusz, no megnézem én azt, a múltkori Herceg se jött össze. Matyi megfogadja a főúri intelmet, hagyja kibontakozni az inasát, aki szinte elemelkedik a földtől boldogságában, hogy kézelőgombokat ajánlhat az urának, és ráadhatja a kabátot. A kórházi ünnepségen aztán beiktatják Matyi anyut is Halszem mellé, nagy az öröm és a boldogság de érdemes figyelni az arcukat, nem hinném, hogy elásták volna a csatabárdot.

Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása