Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Downton Abbey - 1x01

2012. július 10. 13:00 - Eurydice

Morzejelek, száguldó gőzös, baljóslatú angol vidék. Üzenet és egy ismeretlen érkezik Downton Abbey-ba. Vajon mit rejt a távirat? Vajon ki a vonaton üldögélő férfi? 1912 áprilisa, reggel hat óra, ébredezik a kastély. Rohanunk végig a kúrián, a ház tele van szolgálókkal, szobalányok sertepertélnek, nyitják az ablakokat, rázzák a párnákat. Ismerkedjük meg velük sorba; utolsókból lesznek az elsők, mondá az Úr, ezért kezdjük Daisy-vel, azaz Ifjabb Mabellel, aki a kandallót takarítja és nem fél a sötétben, annál inkább az áramtól, mindig siet, nehogy meglássák (ez a mindenesek sorsa, mióta világ a világ...)

Downton_Abbey_1x01_1.JPG

Mrs Hughes, alias Kulcsárnőasszonyság feladata a kulcscsomóval való masírozás, Carson papa, a főkomornyik tisztje az ezüst gyertyatartók rendezgetése és a reggeli mérgelődés: az újságok megint késnek, nem lesz idő kivasalni őket! William az álmatagképű inas többek között az előbb említett újságok kivasalásáért felel (először a Times-t és a Sketch-et), így mindig ő az első, aki megtudja a friss híreket. El is kerekedik a fiú szeme. De vajon mi történhetett?De kapcsoljuk a fenti stúdióba, a Jóságos Házura, Lord Crawley fehér kutyával vonul a reggelihez (vajon egy darab kolbász van a zsebében, hogy olyan odaadóan követi?), ismét a Hírről van szó. Aztán kimondják a varázsszót: túlélő, a legtöbb hölgyet kimentették. Hát persze, a Titanic...és hogy ismerős is lehet az eltűntek között. Beérnek a többiek és a távirat is, vegyük őket is sorba. Mary alias Méri a legidősebb, Edith, a kettes számú lány (a.k.a. Nr.2.), míg a legfiatalabb Hamvas Sybil. Ő hozza be a táviratot, amely alaposan felkavarja az állóvizet. Kiderül ugyanis, hogy többek között a ház unokatestvére Mr James Crawley és annak fia Patrick is az Újvilág felé tartottak a Titanicon, és nem élték túl a katasztrófát. Az örökösödési rend értelmében ők számítottak a birtok örököseinek, és utóbbi Méri vőlegénye volt, volt valamikor. Lesz itt bonyodalom!!! Ezt már akkor érezzük, amikor a Házura felrohan a hálószobában olvasgató Úrnőhöz, a Jenki Corához és drámaian összenéznek.

Downton_Abbey_1x01_3b.JPG

Pillantsunk el ismét az alsó szintekre: az idegen kissé sántikálva beérkezik a házba (hmmm a távirat gyorsabb volt nála), személyében az új komornyikot Bates-t tisztelhetjük, aki egyből baráti pillantásokat vált a fő-szobalánnyal, Annuskával, de az úrnő komornája, a fején kakastaréj frizurát viselő Ördögi O’Brien szúrós szemmel vizsgálja a férfit, főleg a bot nem tetszik neki. Össze is néznek Drakula-képű az első inassal, lánykori nevén Thomas-szal is, neki még a szeme se áll jól. Lesz itt bonyodalom!!! Már megint!!! Máris aggodalmaskodnak, meg tud-e birkózni Mr Bates, a Sánta komornyik a sok emelettel. Sok-sok lépcsőt vizionálok én ebben a sorozatban.

Downton_Abbey_1x01_4.JPG

Vissza a családi viszonyokra, Lady Méri épp most tudja meg, hogy a vőlegénye alighanem halott. Úgy látszik nem volt nagy a szerelem, még egy könnycseppet sem látunk, csak egy kis felháborodást, hogy gyászt kell öltsön. Jégszobor ez a lány, az apja ennek megfelelően sokatmondóan rászegezi rosszalló tekintetét. Közben Drakula bevezeti a Sántát az új otthonába és a ház urának szobájába is. Látszik a szeme állásán, hogy a pokolba kívánja a Sántát, hiszen elszerezte előle ezt a szuper pozíciót (jobb ha megjegyezzük: a komornyik teszi ki a kézelőgombokat, és az Úr választ; vannak amelyek báliak, vannak sima vacsorára, megint másikak pedig Londonba…) Nem is csoda, hogy alig lép ki Thomas a szobából máris morog egyet az Ördögi O'Briennel a folyosón, kész szerencse, hogy a Kulcsárnő leállítja őket, az hiszem ő lesz itt az Igazság Bajnoka.

Downton_Abbey_1x01_5.JPG

A Házura sétál az Úrnővel és mérgelődik Jéghegyre (már nem arra amelyiknek nekiment a Titanic), az a beste lány nem akar gyászt ölteni, pedig most mindenkinek ezt kell tenni. Előjön a Bonyodalom: mi lesz most az örökösödéssel? Közben a főkomornyik jelenti, hogy az özvegy Halszem grófné a szalonban vár rájuk, valamint, hogy megérkezett az új komornyik, akivel kapcsolatban máris kétségek merültek fel, hogy el tudja látni a feladatát (sok lépcső van, mondom én). Bonyodalom bonyodalom hátán. Halszem grófné fekete toalettjében a szalonban parádézik, mielőtt még meghívnák már elintézi, hogy a családdal ebédeljen. Aztán újra előjön a Bonyodalom: akkor ki lesz az új örökös? Egy távoli rokon: a Házura harmadik unokatestvérének a fia, és mindez nem lenne probléma, ha Halszem férje nem ragaszkodik ehhez az örökösödési módszerhez, de ragaszkodott, mivel az Úrnőnek nem született fia, csak három lánya. És amennyiben Jég Méri hozzáment volna Patrickhoz, minden rendben lenne. De nem így lett.Ráadásul az Úrnő hozományát sem lehet kivenni, mert akkor összeomlana a birtok, csak egy megoldás maradt hát: megsemmisíteni a hitbizományt és Jég Mérit tenni meg örökösnek, igaz a rang megtartása így sem lehetséges.

Downton_Abbey_1x01_9.JPG

Közben lenn tovább folyik a Sánta komornyik beavatása a mindennapokba, amikor a Házura érkezik le és „Öreg haverom!” felkiáltással üdvözli a személyzet új tagját, világossá válik, hogy itt valami régi ismeretség van a háttérben. Aztán tovább folyik a sertepertélés a konyhában, ahol majdnem egy csupor glaubersót szórnak a csirkére Ha haláleset nem is lesz, béltisztítás annál inkább. A családtagok eközben kart karba öltve, feketébe burkolózva sétálnak ki a templomból és holtestek híján temetés helyett egy emlékművet tervezgetnek. A család ügyvédjétől, Rozmárpofa Murrey-től közben kiderülnek részletek az új örökösről, akit Matthew Crawley-nak hívnak és ügyvéd Manchesterben. A ház előtt Murrey elköszön, és kéri vigyék ki a vonathoz kocsival, a Háziúr bólint, a főkomornyik bólint: a kocsi előáll. Itt minden varázsütésre történik.Odalenn azon aggódnak, amiért fenn: intézni kell valamit, különben vége a családnak, amelyet Carson papa annyira a sajátjának érez.

Downton_Abbey_1x01_8.JPG

Délelőtt a Titanic meg a hagyaték, délután meg a Sánta a téma minden szinten:az Úrnő és O'Brien a tea szervírozása közben, majd az utóbbi Drakulával a cigiszünetben, az esti toalett készítésekor a lányok szobájában is a Bates a téma. De még a Házura is felhozza az új komornyiknak saját magát. Meg a sok lépcsőt. Node vissza a feketébe öltöztetett lányokhoz, Jégcsap utálja és hosszúnak is tartja a gyászt. Hiszen csak unokatestvér, akkor ment volna hozzá, ha nem akad jobb. Ezzel a maradékkal beérte volna Nr. 2 is, de nem jutott szóhoz a nővére mellett. Nem csodálom, szegény Edith eléggé unalmas egérkének tűnik. Thomas persze nem vesztegeti a drága idejét, máris áskálódik Bates ellen Carson papánál,amit az öreg addig elenged a füle mellett, amíg el nem hangzik a bűvös varázsszó, a Sántával nem működik az eddigi színvonalon a ház. Nem tudja vinni a vendégek csomagjait, meg a sok lépcső. Közben O'Brien az Úrnőnek tömi a fejét az alkalmatlan munkavállalóról, aki meg is említi férjének a Bates okozta alagsori zavargást. Bates próbál is bizonyítani a munkaadójának, tudja hogy a közös seregbeli múlt miatt még kitehetik a szűrét a házból, de hiába a férjnek mondott intelem, a Házura jóságos akar lenni.

Downton_Abbey_1x01_11.JPG

Halszem ismét vendégségbe érkezik, szinte megvakul a villanykörtétől és irtózik még a gondolattól is, hogy az ő házában is legyen áram. De az elektromosság csak a felvezetése a komoly témának - sokkal fontosabb, hogy aznap Rozmár Murray látogatta meg a Házurát azzal a hírrel, hogy nem sok mindent lehet tenni jogilag az örökösödés menetével szemben. Minden, még az Úrnő házasságba hozott vagyona is elveszettnek tűnik. Aztán megtudunk néhány családi titkot is, és a Házurából előtör az Atya és a Szónok, aki itt él és hal a birtokért, amely harmadik szülője és negyedik gyermeke. Ezekután szinte csoda, hogy nem terül el halva a földön.

Downton_Abbey_1x01_12.JPG

Persze aztán nincs dráma, csak megérkezik a hölgyek fekete varjúserege, és kezdődik a vacsora.Odalenn a békés beszélgetésben Bates borítja magára az evőeszközöket a tálcáról, miközben az asztal körül sokatmondóan néznek össze a többiek. Akkor mégse a sok lépcső lesz a veszte? Mindenesetre Ördögi O’Brien és Drakula úgy érzik elérkezett az idő a leszámolásra.Összeül a Halszem és a Jenki úrnő alkotta válságstáb, amelynek témája az értékek mentése és Méri kiházasítása, éppen akad egy potenciális kérő, egy Herceg a közelben.„Le kell vetni a gyászt, mert feketében szűz marad a lányok ajka” mondja az öreg Halszem, s így is lesz. Kivirágosodnak a lányok, érkezik a Kérő, a szolgahad is kivonul az érkezésére, kivéve persze szegény Ifj. Mabelt.

Downton_Abbey_1x01_16.JPG

Szóval itt a Herceg, lenyalt hajjal érkezik, persze szolgálót nem hozott, így kap egyet helyette, Thomas fog neki segédkezni. Persze nem lehet zökkenőmentes a fogadtatás, a Sánta némi rásegítéssel akkor esik, mint az ólajtó. A jóságos Házura és Annus a szobalány persze azonnal segítségére siet. Ekkora blamát. Ha nem veszi el a Herceg Mérit akkor ennek Bates lesz az oka. Carson papában felmegy a pumpa és beszél a Házurával, oda Downton tisztessége és becsülete egy ilyen komornyik mellett, mint a Sánta. A Házura bólint és igazat ad, szívszakadva elbocsátja Batest, aki békésen fogadja a döntést. A Jóságos Lord és Jámbor Komornyik, hogy a fenébe tudtak ezek harcolni egyáltalán a búr háborúban??? Egyelőre a frigy még nincs veszélyben, Méri és a herceg a házban sétálgatnak, az utóbbinak minden vágya, hogy a padlásra felmenjenek, kettesben. Benéznek ide-oda a szolgálók szobáiba, amíg Bates meg nem zavarja őket.Később vacsorához ül a család a Herceggel együtt, a falatozás közben Edith álnokul felhozza Méri és a vendég délutáni padlásbeli sétafikáját, félszavasok a válaszok, kínosak a mosolyok és beszédesek az összenézések. Csak Edith tart ki a téma mellett. Ez ilyen hülye, vagy ennyire gonosz?Amint odafenn végetért az eszem-iszom, a szolgálók is nekilátnak odalenn, csak Annuska viszi fel a vacsorát Batesnek. Itt bimbózó szerelmet látok, ajjaj.

Downton_Abbey_1x01_23.JPG

A Házura és a Herceg a vacsora utáni kötelező dohányzás közben témára térnek, örökösödés és Méri. Még jó, hogy ebben a sorrendbe, mert legalább kiderül, hogy a Házura letesz a hitbizomány megvétózásáról így nem lesz könnyű dolga annak, aki el akarja venni a legidősebb lányt, így hozomány nélkül. Úgy érzem, hogy nem lesz Mériból hercegné, pedig még úgy indult az este... Érzi ezt mindenki, hát hogyne érezné, Méri meg szomorkodhat, elúszott a nagy hal. Csak Nr.2. lány boldog és elégedett, úgy látszik gonosz, és nem hülye. A szobájába vonuló Kérőt Thomas vetkőzeti túlzott bizalommal, itt melegedést érzek és lassan kibontakoznak egy közös terv részletei is: hiába táviratozta ide Drakula a Herceget, nincs pereskedés, nincs pénzes örökösnő, nincs házasság. És nincs további melegedés, ahogy már nincsenek meg azok a levelek sem, amelyeket a Herceg Thomasnak írt, s amelyekkel Drakula fenyegetőzni kezd. Nemhiába sétálgatott délután Mérivel a szolgálók lakrészén, megszerezte a komprommitáló levélköteget, amely most egy laza mozdulattal a kandallóban végzi.

Downton_Abbey_1x01_19.JPG

Vége a napnak, de még kapunk egy patetikus monológot a Házurától: "Downton az én testem és vérem, nem tudom lerombolni, ahogy nem tudom a hazámat elárulni... a lelkiismeretem szerint kell eljárnom".Jobb is, ha ezek után elmegy inkább aludni. Újabb napra virradunk, kocsi viszi ki a Herceget és Batest az állomásra. Vagyis csak vinné, mert a Házura az utolsó pillanatban lerángatja a Sántát a bakról, már ha hintóról lenne szó. A Herceget valami oknál fogva persze hagyja elmenni. Új nap virrad másik két emberre is, akik épp a reggelijüket költik, az Örökösre és annak Anyjára.

Extra feladat: hányszor mondják ki a lépcső szót, illetve hány tükröt látunk az első részben?

Címkék: Downton Abbey
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bergamott 2012.07.10. 16:19:17

Látni nem látom (így az extra feladat alól felmentést kérek :D), de olvasni fogom. Tetszett, várom a következőt.

Eurydice 2012.07.10. 17:04:46

Remélem leadja majd egyszer valamelyik itthoni adó is, esetleg feliratozva. Szerintem szerethető a történet és az szereplők is. Kicsit Jane Austen, kicsit Csengetett M'lord, kicsit dráma baromi jó környezetben.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.20. 20:32:32

@Eurydice: igen! elkezdte leadni! fan lettem! nagyon erőt kell vennem magamon, hogy ne olvassam el előre a már elkészült hv-kat. ugye folytatod?

Eurydice 2013.02.20. 22:01:44

@aggyistenbiri: hogyne, tegnap lett éles a 3 évad. harmadik része.... szóval véletlenül se olvass előre! próbáld megállni :)
- amúgy ha jól emlékszem, akkor nem sikerült mindegyik részhez kulcsszóként betenni a Downton_Abbeyt :(, szóval ha valamelyik nincs meg esetleg, akkor dátum szerint vissza tudod keresni;
- milyen szinkronosan?
én felirattal néztem és imádtam a british english-t, amit tolnak benne

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.20. 22:23:20

@Eurydice: feliratosan nézem. imádom a brit arisztokrata angolt :) megszereztem a többi részt is, cseppenként adagolom.

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.20. 22:36:08

@aggyistenbiri: mivel nem szinkronosan nézem, nincs összehasonlítási alapom :)

Eurydice 2013.02.21. 22:47:29

@aggyistenbiri: remélem valaki megírja nekem, milyen a szinkronos, aki látta eredeti nyelven is; mert a magyar előzetes alapján pl. baromi zavaró, hogy Halszem Nagyi ugyanazon a hangon arisztokratázik, mint Mrs Lipton kínálta volt a meggyespitéjét :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.22. 20:09:11

@Eurydice: Pásztor Erzsi alias Janka néni a Szomszédokból. I-M-Á-D-O-M! Nekem bejön a szinkronhangja, annyira jól tud szenvelegni, távolságtartóan lenézni a pórnépet :) Engem nem zavar, hogy ő szinkronizálja a Nagyasszonyt, de lehet hogy azért mert elfogult vagyok iránta :)
A Mrs Lipton által használt hangja picit másabb, bár az asszonyság (Lipton) is hajlamos volt kicsit felsőbbrendűnek kezelni magát a személyzet többi tagjához képest. :)

Póniló 2013.02.24. 13:12:42

nem lehetne kirakni újra a hv-kat, miután lementek a részek a story-n, biztos többen rátalálnának :-) ma este lesz a harmadik rész...

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.26. 19:30:13

@Póniló: @Eurydice: támogatom az ötletet! légyszi intézd el :D

Eurydice 2013.02.26. 20:12:21

@aggyistenbiri: ezzel tessék sixx-et zargatni, én csak mezei firkász vagyok, minimális admin jogokkal :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2013.02.26. 21:25:28

@Eurydice: NEM KÉPZELED, hogy majd elkezdem huzigálni az oroszlán bajszát??!!! :D
süti beállítások módosítása