Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 8x11 – Senki sem hibás (Nobody’s Fault)

2012. május 10. 13:00 - PuffCinq

Csönd. Szorító, néma csönd. Még rendes főcím sincs, csupán egyetlen egyszerű House m.d. felirat a megfelelő pillanatban. Véres szike a padlón, véres tenyér lenyomat a fehér falon. Teljes káosz egy kórteremben. Tragédia történt itt. Meghalt egy beteg? Foreman megbízásából egyetlen ember keresi a választ arra a kérdésre, ki a hibás a történtekért. House és csapata egyenként járulnak elé vallomást tenni. Elsőnek maga House. Minden nyomasztó félhomályba burkolózik, gyakran eső veri az ablakot. Így lesz ez minden vallomásnál. A visszaemlékezés képei pedig fényesen álomszerűek, elmosódottak.

House ellenséges, rögtön azt kérdezi, ki a kihallgatója. Nos, a férfi Walter Cofield, Foreman egykori tanára és mentora. A szerepe roppant egyoldalú. Briliáns orvosnak, de egy utolsó manipulatív mocsoknak tartja House-t. Szörnyű alaknak, aki vicodint zabál diagnosztizálás közben, szívtelen, érzéketlen, semmibe veszi a szabályokat. House ott is hagyná Cofieldet a francba. Csakhogy akkor mehetne vissza a börtönbe, úgyhogy inkább beszélni kezd. A beteg egy 32 éves kémiatanár, összeesett kocogás közben. Mind a négy végtagja lebénult. Foreman tehetetlenül és kétségbeesetten fordult House-hoz. Csak ő segíthetett, ő volt Foreman utolsó reménye. House végül vállalta az esetet, miközben alakját mennyei fény ragyogta be. Na, jó, mindez költői túlzás, mondja House. Nézzük, mi történt a kémiatanárral. Adams, Taub, Park és House ügyesen egymásba vágott képekben mesélnek.

A diagnosztizálás átlagosan indul. House ugyan az átlagosnál kicsit idegesebb, de biztos csak kevés a vicodin, a lába meg nagyon fáj. A lényeg, hogy a beteg anyagát úgy osztja ki, hogy szétdobálja a kartonokat. Az egyik fejen találja Parkot. Ezek után House lehülyéz mindenkit, mert baromságokat mondanak. A hangulaton az sem javít, hogy Chase haja gusztustalan narancssárga. Dühös is az ausszi rendesen. Kérdőre vonja House-t. Ne engem vádolj, mondja House. Te használod Adams samponját, attól lett narancssárga a fejed. Adams tagadja, hogy bármit tett volna a samponba. Jó kis konfliktus a láthatáron. Cofiled hüledezik, hogy lehet így dolgozni. House szerint az egyet nem értés és bizalmatlanság remek ötleteket szül, közli Adams. S ebben nem is téved, teszi hozzá.

A beteg egyébként szteroidot kap, és ez be is válik. A tanár úr magához tér, s mozognak az ujjai. Két diákja érkezik hozzá. Két lány, virággal és lufival, aranyosak. A robbanás okozta a bajt, kérdezi egyikük. Miféle robbanás? Adams és Taub kórusban kiált föl, Cofield pedig megtudja, hogy House általában távol marad a betegeitől. Csakúgy, mint az előbb Adams, Taub is védi a főnökét. House szerint úgy maradhatunk objektívek, ha nem érintkezünk sokat a beteggel. Igaza van. A robbanásról amúgy sem értesülhetett volna senki, mert a beteg eszméletlen volt.

Akkor is, teszi fel a kérdést Cofiled House-nak, nem érzi, hogy ez az eset másképp is végződhetett volna, ha maga beszél a feleséggel, esetleg eljut egy diákhoz? House áthatóan néz, de ezzel csak a sorozat rajongóit győzi meg arról, hogy van szíve. Cofieldet nem. A beteg vért köhög föl. Kiderül, hogy az egyik szokásos órai kísérlete előkészítésekor egy diákja a kelleténél több hidrofloursavat adagolt. Direkt. Azért, hogy a robbanás nagy legyen, és ő fölvehesse mobillal. A robbanás nagy volt. A tanára a falhoz csapódott. A felvétel kikerült a youtube-ra, hatalmas siker. De a beteg akkor is vért köhög föl, ami House szerint roppant érdekes. Miért ez annyira szörnyű?

A tanár tehát megégette a tüdejét, hidrofloursavval. Mi a teendő? Park nagyon szűkszavúan meséli a kérdést követő ötletelést Cofieldnek. Persze hamar kiderül, hogy miért. House gázálarcban, bűzbombával a kezében jelenik meg az irodájában. A bűzbomba Chase bosszúja a narancssárga hajért, mert tudja, hogy House babrált a samponnal. Ez a két ember is megérdemli egymást. House megtalálta a bűzbombát, úgyhogy a csapat most nem kap levegőt. S így kell kitalálniuk, hogyan kezeljék a tanárt. Végül Taub áll elő a bűztől szabadító ötlettel: aeroszolizált heparin. Kísérleti szer, még csak bárányokon alkalmazták, de nagyon hatásos lehet.

Cofield szerint House manipulálta a csapatát, hogy veszélyes és szokatlan megoldásokkal álljanak elő, csakhogy minél hamarabb elhagyhassák a szobát. House szerint csupán ösztönözte őket, mert a régi gyógyszerek már nem segítettek volna a betegen.

Park elmondja, hogy ő is igenis fölemelete a szavát House kockázatos kezelési javaslata ellen. Elment Foremanhez. Aki nem tett semmit. Hoppá, Foreman nemrég döntött úgy, hogy House nyomkövetőjét leveteti. Ha House most mehet vissza a börtönbe, akkor bizony Foreman karrierje is megbicsaklik. Búcsút mondhat az igazgatói állásnak. Hát ezért kérte föl a régi mentorát a vizsgálat lefolytatására. Ezért védi ő is House-t! De bármi lesz is, Cofield nem fogja Foremant védeni. Ezt félhomályban, esőverte ablak mellett közli is vele.

Betegnél hat a heparin. Még egy utolsó terápiás fürdő, és mehet haza. Csakhogy a fürdő közben Adams kiütéseket fedez föl a beteg testén. Azaz, lehet, hogy mégsem tudják, mi baja. A beteg ettől teljesen bekattan. Agresszív lesz, szállna ki a kádból, haza akar menni. Az epizód ezen a pontján három orvos háromfélét mond: Adams szerint a kiütések jelentik a fő bajt. Park szerint a kapott szteroid által okozott pszichózisról van szó. Taub szerint Wegner szindróma.

House a szokásos diagnosztikai tesztet végzi. Kapjon a beteg még szteroidot, ettől a három esetből kétszer tuti haldokolni fog, de megtudják, mi baja. A teszt orvosilag minden eshetőséget lefed. House csak egyvalamivel nem számol, hogy a beosztottjai nem azt teszik, amit mond nekik. Akkor ki a hibás, Dr. House? Kérdezi Cofield. Dr. Adams? Vagy Dr. Chase? Engedetlenek voltak? Chase-t és Adamst a betegnél látjuk, Chase szerint is a kiütések jelentik a fő bajt. Mintát akar venni belőlük. Hozott szikét, mindent, amit kell. A beteg a szike, és az injekciós tű látványától újra bekattan. Kiugrik az ágyból, Adamst a falhoz vágja, Chase-szel dulakodni kezd. Érkezik Taub, és még pár ember, hogy lefogják a beteget. Teljes a felfordulás. Majd egy rémisztően néma pillanatig úgy tűnik, minden rendben van. Ekkor Adams észreveszi, hogy Chase inge csupa vér. A mellkasából éppen a szívénél kiáll a szike. Először a szike zuhan a padlóra lassan. Azután Chase. Haldoklik. A szívének bal kamráját érte a szúrás, csak úgy tudják életben tartani, hogy Adams a szívére szorítja az ujjait, és ezzel csillapítja a vérzést.

Adams magát hibáztatja, őt kellett volna leszúrni, az ő ötlete volt a kiütések vizsgálata. Azért végül továbbmesél Cofiednek: Chase-szel rohannak a műtőbe, ahol House látszólag totál érzéketlenül viselkedik. Csak az érdekli, hogy a betegnek mennyi a pulzusa. Diagnosztizálna tovább. A csapat erre nem hajlandó, Cofield szerint House rémes, Taub megvédi. S egyébként is, Chase is hibás, mondja Taub. Tudta jól, hogy a beteg pszichotikus lehet. Csapat Chase ágya körül, várják, hogy fölébredjen. House is érkezik, kiderítette, hogy a betegnek súlyos szívfrekvencia eltérései vannak. Várja az ötleteket. Adams, Park és Taub ebben a percben bezzeg nagyon bátrak. Ők nem fogják egy másik ember életét megmenteni, amikor a barátjuk veszélyben van. A lármára Chase fölébred. Nem érzi a lábát.

Chase egy félhomályos kórteremben, Cofield jön hozzá, hogy kikérdezze. Oldaná a hangulatot azzal, hogy elmondja egész eddig narancssárga hajjal képzelte el Chase-t. Chase csak annyit mond, hogy már átfestette. Cofield miért van itt? Nem, Chase nem dühös House-ra a haja miatt. Nem azért szállt vele szembe. Senki sem hibás a történtekért. Sőt, ha Chase valaha újra lábra áll, az csakis azért lehetséges, mert House egy zseni.

Újabb visszaemlékezés. House és a csapat Chase ágya körül. Ha Chase idegi károsodás matt nem érzi a lábát, akkor már kérvényezheti is a tolókocsit Foremantől. De House szerint van másik lehetőség is. Vérrög zár el egy artériát. Ha ez így van, Chase még lábra állhat. Taub, Park és Adams a vérrögöt keresik. Chase is a monitort nézi. House is megjelenik, a beteget diagnosztizálná. Sürgeti a csapatot. Foreman átszállíttatja a tanár urat egy másik kórházba. Nincs sok időnk, gyerünk, emberek! Taub közben megtalálja a vérrögöt. Micsoda? Hüledezik megint Cofield. Maga ott fekszik, nem tudni, lábra áll-e valaha, és a főnökét ez ennyire nem érdekli? Dehogyisnem, mondja Chase. House rám volt kíváncsi, csak kellett neki valami kifogás, hogy megnézhesse, hogy vagyok. Még a végén azt mondták volna, hogy törődik velem, ezért beszélt a betegről. House-nál az aggodalom teljes hiánya a mély aggodalom jele. Ennél szebben még soha senki nem védte meg House-t. Chase egyébként ma is mindent ugyanúgy csinálna, szembeszállna House-szal, és szikét vinne be a beteghez, hogy mintát vegyen a kiütésekből. Ő biztos volt benne, hogy a kiütések okozzák a bajt. Cofield ebből azt a következtetést vonja le, hogy House szörnyű légkört teremtett az osztályán. Mielőtt még Cofield távozna, Chase lábujja megmozdul, van rá valamennyi remény, hogy lábra áll.

House és Cofield utolsó beszélgetése következik. Cofield visszafogottan, de érezhetően föl van háborodva, hogy House nem látogatta meg Chase-t. Még csak azt sem tudja, hogy újra mozog a lába. Azért küld vissza a börtönbe, mert bunkó vagyok? Kérdezi House. A nyomaték kedvéért fölteszi a lábát az asztalra, és vicodint vesz elő. Amint kinyitja az üvegcsét, a gyógyszer kirobban, s mindent beterít. Chase kései bosszúja a narancssárga hajért. Ez hozza el a megoldást House-nak a beteggel kapcsolatban. El is rohan. A beteget már éppen szállítják a másik kórházba, de a feleségét még eléri. Addig nem engedi elmenni a lifttel, amíg el nem mondja, mire jött rá.

A betegnek nyirokcsomó daganata van. Amikor a túl nagy órai robbanás miatt a falhoz csapódott, a rákos sejtjei is robbantak egy nagyot. „Rákos szeméttel” árasztották el a beteg szervezetét, ez okozott minden tünetet. Kivéve a pszichózist, amit az orvosok okoztak a szteroid adásával. A beteg gyógyítható, House pontosan elmondja a feleségének, hogy mit kell tenni a másik kórházban. Cofield időközben lezárta a kihallgatásokat, reggelre döntést hoz. Az éjszaka mindenkinek nehezen telik. Most először szól halk zene az epizódban. Még több eső és félhomály. Cofield jegyzetel, Foreman az irodájában ül némán. Chase végre elalszik. House ott áll a szobája ajtaja előtt, először csak a botját látjuk, majd az arcát. Szép, és hatásos kép. Ezek után ne mondja senki, hogy House-t nem érdekli Chase sorsa vagy, hogy nincs bűntudata.

Másnap reggel mindenki lassan és némán érkezik. Várják Cofieldet. Aki gondterhelten jelenik meg. Egész éjjel nem aludt. A viselkedésén látszik, hogy hosszú beszédre készül, amelynek a végén, elmarasztalja majd Dr. House-t. Éppen hogy belekezd, amikor beállít a beteg felesége. Köszönetet mondani jött, megtalálták a férje daganatát, teljesen meg fog gyógyulni. Dr. House megmentette az életét.

A feleség távozik, Cofield folytatja. Dr. House módszerei gyakran veszélyesek és elítélendőek, de kétségkívül hatékonyak. Rosszat tenne a kórháznak, ha Dr. House diagnosztikai osztálya megszűnne. Dr. Chase-t leszúrták, ezért hivatalosan senki sem hibás.

Senki sem lélegzik föl. House-ból pedig kitör az, ami a nézőkből is. Cofield gyáva. Meg akarta büntetni House-t. Csak mert a beteg felesége egy nyálas hollywoodi fordulattal éppen a megfelelő pillanatban állított be hálát rebegni, rögtön meghátrál. Szánalmas. House dühösen elrohan. Chase-hez. Chase-t már rehabilitálják. Két korlátba kapaszkodva próbálja megmozdítani a lábát.

Hogyan tetted a robbanó patront a vicodinok közé? Kezdi House. Miért volt a narancssárga hajfesték? Kérdez vissza Chase. Végre kiderül, hogy House úgy látta, Chase mostanában sokat csajozik, vagy sokat iszik esténként. Akárhogy is, késik a munkából. Aztán a kórházban zuhanyozik, és Adams samponját használja. House csak annyit akart mondani a hajfestékkel, hogy Chase ne késsen többet. Akkor miért nem mondtad, kérdezi Chase. De szerintem ő is tudja, ha House képes lenne egyszerűen kérni valamit, akkor nem lenne House. Hivatalosan senki sem hibás azért, mert téged leszúrtak, mondja végre House. De ez tévedés. Sajnálom.

Chase-t leszúrták. House hibás ezért. Chase is hibás ezért. Mindenki az. És senki sem. Chase nem bocsát meg House-nak. Még nem. Csak annyit mond, hogy sok most a dolga. House kimegy az ajtón. Chase tovább küzd, hogy megmozduljon a lába.

Címkék: house
9 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gertrudstein 2012.05.10. 13:48:43

Huhh. Micsoda epizód. Lehet szeretni a szörnyeteg zsenit? Szereti valaki is? Nem. Erről szólt minden rész, de ilyen direkt módon még sosem mondták ki.

vincentmarvinjules 2012.05.10. 13:52:08

Ahogy a beteg felesége rárivall House-ra a liftnél "Vigye innen a botját!" és ahogy House visszanéz rá megalázottan, összetörten.
Hiányozni fog ez az őrült. Nagyon.

tenesseeblues 2012.05.10. 13:56:06

Bravó, Puffszenk, nagyon jó!
De mit akart House, visszamenni a börtönbe? Pokoli, hogy mennyire utálja magát.

Intizar 2012.05.10. 22:28:46

@gertrudstein: Jamie szereti. Chase is szereti. Meg én.

IamSherLocked 2012.05.12. 13:41:35

Ez nagyon jó rész volt. Szerintem House azért (is) ilyen, mert megteheti. Mert tudja, milyen jó. És azért ő kedveli a csapatát, és ismeri is őket. És azok is House-t, ezért is védték meg. Hogy kedvelik-e... nem tudom. :) Nagyon jó lett, Pufffive :))

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2012.05.18. 13:34:17

@gertrudstein: Én is szeretem. Nagyon.:D
@IamSherLocked: Pufffive?! Ezt csak a három "f" miatt bocsátom meg.;D

ChristineJane 2018.06.09. 17:53:15

Ez erős, drámai és jó rész volt!
süti beállítások módosítása