Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 2x06 - Régi istenek és újak

2012. május 08. 14:00 - sixx

Próbáljunk ki egy újítást: nem az epizód időrendje szerint haladunk, hanem helyszínek szerint, aztán majd meglátjuk, bejön-e a jónépnek.

Deres: A kis hernyó Theon csak megcsinálta, és nekiesett Deresnek, ami azért nem egy nagy truváj ugye úgy, hogy Ser Rodrick minden katonával elment egy hűbéres birtokát védeni - na jó, ezt mondjuk a sebhelyes arcú kalózával közösen tervelte ki, szóval némi stratégiai véna csak szorult a vörhenyes szakállkezdeményét foltokban a ronda fejin hordó nyikhajnak. A csatajelenet hiánya már rutinból megy a készítőknek, kissé idegesítő, hogy csak a karcsörtetésből és a halálhörgésekből lehet következtetni az eseményekre, ezzel az erővel hangjátékot is készíthettek volna, és most nem viccelek, bohó ifjúkoromban három barátommal közösen olyan Birodalom visszavágot csináltunk, hogy ihaj, még a zörejek is stimmoltak, inklúding lézerkard.

Luwin mester egy hollóval még valahogy kijuttatja a Deres elestéről szóló hírt, elég gyorsan kellett hozzá körmölni a lúdtollal, nem is biztos, hogy Robb majd ki tudja olvasni. A madár balra el, Luwint a pont egy kicsit késő Greyjoy katonák meg viszik az udvarra, mert ott történnek az izgalmas események. Theon diadalittasan vonul be Bran hálójába, ne, kisfiam, mostan te feladod a várat. Nem adom, dacoskodik szegény nyomorék gyerek, de feladod, mert ez a dolgod - a vár urának a népét kel védenie, márpedig ha nem adod fel, akkor mindent legyakom. Bran leplezetlen utálattal néz Theonra, és megkérdi, hogy mindvégig gyűlölte-e őket. Az nem válaszol, inkább lerongyol az udvarra, ahol még úgy is kiröhögteti magát, hogy eljátssza a kőkemény hódítót, mert Deres népe leszarja, és nem hajlandó hercegnek szólítani. Ez a rangkórság nagy rákfenéje a valós- és a kvázi középkornak is.

Egy hepciáskodó parasztot jól hátba vernek, Osha meg kihasználja a kínálkozó lehetőséget és jelzi Theonnak, hogy itten ő is fogoly, ugyebár, (na ja, Theon fogta el) és ha lehet, akkor ő mostantól kalóznő lenne, és menne fosztogatni, meg minden, csak kéne ehhez valami fegyver, ugye kapok, léccilécci? Nem kap, mert Theon ennyire nem hülye, mondjuk ennyire senki nem hülye ebben a sorozatban, de ezt nem kell azért dicséretnek venni. Meghozzák a kalózok Ser Rodrickot is, akit az úton fogtak le két ember élete árán, tökös az öreg, meg kell hagyni. Theon neki is menőzik egy sort, herceg vagyok, Deres ura, tessen szépen nekem behódolni, blablabla, mire a sorozattörténelem legkeményebb szakállát viselő öreg lovag jól szembeköpi, elmész te a jó büdös kurva anyádba, oda.

Theon tömlöcbe vetetné a bácsit, de a kollégák jelzik neki, hogy az nem kóser, a köpést meg kell torolni, vassal. Theon legalább vívódik egy sort, szóval egy szikrányi emberség valahol motoszkál setét lelkében, de nem sokáig tépelődik, és Ser Rodrick unszoláséra saját maga hajtja végre a büntetést. A lefejezés nem sikerül túl fényesen, Ned Stark egy suhintással abszolválta az ilyesmit, Theon háromszor csap le, a vér fröcsög, a fej nem gurul, mire idegbeteg lesz és lerúgja Ser Rodrick fejét a nyakáról, eh. Utána meg láthatóan rosszul lesz.

Ez nem tart annyira sokáig, mármint a rosszullét, vagy csak a bor segít rajta, amit vedel, de Theon estére már egész fickósan érzi magát, amihez hozzájárul az is, hogy Osha bujának szánt pillantásokkal közeledik hozzá, csak szolgálnálak én, hercegem, ha nem baj. Mondtam, hogy nem kapsz kardot, húzzál innen. Nem úgy gondoltam a szolgálatot, mondja a Vadnő, és ledobja a zsákvásznat, tessék, ilyen vagyok, nem borotválom, semmi szilikon. Theon torka hirtelen kiszárad a nagy gerjedelemtől, jól van, hadd lássam, mit tudsz. A koitusz után Theon csorgó nyállal alszik, Osha meg macskaléptekkel kioson mellőle és az udvaron settenkedik, míg rá nem lel valami katonaember, te meg mit kódorogsz itten? Jöttem leszopni téged, mondja igézőnek szánt tekintettel a nő, és villámgyors mozdulattal elvágja a a torkát. Füttyent egyet, a sötétből előjönnek a Stark gyerekek Hodor és a két farkas társaságában, aha, szóval Osha csak eljátszotta az áruló riherongyot. Megszöknek.

A Falon túl: Jon és a felderítők mennek a Vadak előőrsét vegzálni, ami azért csak nem lehet olyan egyszerű, hiszen azok itt élnek, a havas-jeges sziklák közt, de mindegy. A táj lenyűgöző, nem véletlen, a felvételek Izlandon készültek, amit látunk, azt ott vették fel a hidegben, nem CGI vagy festett háttér. Félkezű a Vadakról és az önfeláldozásról magyaráz Havas Jonnak, senki, sehol nem fog emlékezni arra, hogy feláldoztad magad itt a hidegben, mindenki leszarja, mit csináltál, nem lesznek énekek, amikben a hőstetteidet taglalják, egyszerűen csak meghalsz majd, és még a nevedet sem fogja tudni senki.

A terepet kiválóan ismerő és egy (viszonylagos) magaslaton tanyázó Vadakat Jonék simán becserkészik, majd egy röpke kézitusában le is gyűrik őket egy kivétellel. Az az egy meg nő, ami nagy lelkiismereti gondokat okoz Jonnal, hiszen ő egy gáncsnélküli lovagnak képzeli magát, és nem szúrja menten hasba, ahogy kellene, Félkezű mondja is neki, hogy ezzel nem kéne szarakodni, sőt, ha lehet minél gyorsabban, mert idő van. Jon hezitál, a nő közben kiválóan felismeri a gyengeséget és beszélni kezd, a halottakat majd ha lehet tessen elégetni, mert ha nem, zombi lesz belőlük. Félkezű csak legyint, Jon már ölt olyat, nem gond, és eleve, miféle marhaság már ez, nem rakunk tüzet, mert a kollégák messziről meglátják. Eleve, hol vannak? És hányan? A nő, akit Ygritte-nek hívnak, felröhög, a gerincen túl, százak és ezrek. Oké, kösz, eredj Jon fiam, és csapd le a fejét, mi elindulunk előre.

Jon kettesben marad a nővel, és persze addig baszkurálja a lelkiismeret, míg a kardja csak a sziklára sújt le, nem Ygritte nyakára. A nő villámgyorsan reagál és elfut, Jon meg utána, és kergetőznek egy jót a hóban, aminek az a vége, hogy elkeverednek egy kicsit, és Jon nem tudja, merre mentek a haverjai. Ygritte-et azért elfogja, de nem öli meg, mert egy pöcs, csak megkötözi, mint egy sonkát, lehajítja a földre, aluggyál. Ha mellém fekszel, mondja amaz, melegebb lesz mindkettőnknek, és mellesleg Mance Rayder szívesen befogad, ha úgy gondolod, csak mondom. Kussoljál, mormogja Jon, majd meglepve tapasztalja, hogy a nő bepucsít, sőt, a picsáját riszálja, mindezt a kövön fekve, mínusz húszban. Jon ettől merevedést és ideggörcsöt kap, ne mozogjál már, fene a szádat, cölibátust fogadtam, érthető? Ygritte csak mosolyog, ebből kúrás lesz előbb-utóbb.

Harrenhal: Lord Tywinnek megint szar napja van, mert hiába ad utasításokat az embereinek, azok nem tudjék végrehajtani őket, mert írástudatlan népség mind. Most speciel Arya egyik személyes ellensége, Ser Amory Lorch az, akiről kiderül, hogy a nagybetűket nem mind ismeri, és ez nagyon felbassza a Lannister klán fejét. Arya a szája szegletében kis mosollyal szolgál fel, és amikor a Westerosi családok nagy könyvét veteti elő vele Tywin, kapásból kihúzza a könyvhalomból, ezzel kvázi lebuktatja magát, hogy tud olvasni - egy közember lányára ez annyira azért nem jellemző ugye. Lorch megkapja a beosztását, majd elzavarják a picsába. Aryának egyre jobban tetszik Tywin, de amikor már kezdi egy kicsit is jól érezni magát, megjelenik a teremben Kisujj, aki legutóbb még Renly táborában pocolt - hogy miként került Herrenhalba, az nem világos, ez lóháton a könyvben úgy három hetes út lenne, ha nem tévedek, de mindegy.

Arya menten sokkal szarabbul érzi magát, mert Kisujj tudja, hogy ő kicsoda, így legszívesebben kisunnyogna a teremből, de nem teheti, mert Tywin vendégének italt kell töltenie. Szívás. A jelenet elég feszült, Arya végig próbál úgy helyezkedni, hogy Kisujj ne láthassa az arcát, de van pár momentum, amikor nyilvánvaló, hogy a hivatásos szarkavaró felismerte, csak éppen ezt az információt nem akarja megosztani Tywinnel, legalábbis egyelőre. Kisujj és Tywin a háborúról beszélget feljön Renly halála és a Tyrell klán helyzete, akiknek a harmadik legnagyobb serege van Westerosban, és Kisujj szerint Tywin jól teszi, ha szövetséget köt velük, aztán majd ráér később megbüntetni őket azért, mert első körben fellázadtak Joffrey ellen. Kisujj elmenne a Tyrellekhez a szövetséget nyélbe ütni, nem semmi a csávó.

Este Arya és Tywin úgy beszélget egymással, mintha egyenlő felek lennének, kiderül, hogy Jamie diszlexiás volt, de az apja napi négy órán át foglalkozott vele, és megtanult olvasni. Arya azt hazudja, az apja kőfaragó volt, aki magától tanult meg olvasni és őt is megtanította. Él még, kérdi Tywin. Nem, a hűség vitte el. Ez a kettős zseniális a sorozatban. Arya közben észrevesz egy levelet, amit Tywin hollóval küldene valahová, és Robb neve is szerepel benne, jó, hogy ellopja, majd a várfalon silabizálgatja. Valami tervet ötöl ki, de amikor elindul mittudoménhová, Ser Amory útját állja, elveszi tőle a levelet és máris vinné vissza Tywinhez, hogy lebuktassa. Arya kétségbeesetten keresi Jaqent az udvaron, és meg is leli, tessék nekem gyilkolni, bácsi. Most? Most. Most nem megy. De menjen, Ser Amory-t és gyorsan! Jaqen grimaszol egyet, majd a következő jelenetben a Tywin ajtaján benyitó Ser Amory-t látjuk, aki, mikor megszólalna, csak eldől, mint egy zsák, a nyakából egy kis színes nyíl áll ki.

Királyvár: Mycella egy bárkán hajózik ki az öbölben horgonyzó Dorne-i hajókhoz, Tyrion ezek szerint nem viccelt a kiházasítással. Cersei szokatlanul nyugodtan nézi az eseményeket a partról, a teljes udvartartás táraságában és halkan, de határozottan megjegyzi, hogy addig nem nyugszik, míg Tyrion meg nem szeret valakit, és ő el nem veszi tőle majd. Tyrion von egyet a vállán, a lányod így van a legnagyobb biztonságban, ha nem érted, a te bajod. Tommen, Joffrey öccse sír, mire a pöcsfej király ráripakodik, hogy ne bőgjön már, mert a hercegek nem sírnak. Sansa közbeveti, hogy az ő öccse is sírt Deresben, de Joffrey csak legyint, az egy lófaszjóska, nem herceg, kit érdekel. A menet elindul vissza a várba, de út közben kénytelenek a pórnép között elhaladni, ami egy szempillantás alatt nagyon szar ötletnek bizonyul, mert az éhező tömegből valaki egy lószardarabbal pofán gyűri pöcsfej Joffrey-t, mire az felüvölt, hogy na akkor öljétek meg MINDET.

Ez olaj a tűzre, ahogy szokás mondani, és elszabadul a pokol, hogy egy másik népszerű közhellyel éljünk, az éhezők rátámadnak a mindössze pár katona és a királyi testőrség védte előkelőségekre, az egyik igen kövér papot konkrétan szétszaggatják, és Joffrey is szarban van, de Sanyi, a Véreb megmenti. Tyrion és Cersei is eléri a biztonségot jelentő falakat, de Sansa elszakad tőlük és egy sikátorba szalad, ami persze zsákutca. A várban Joffrey remeg az idegtől, és hisztizni kezd, le akarja mészároltatni az egész várost, amit Tyrion nehezményez, és amikor hiába magyarázza az egyre idegesebben üvöltöző királynak, hogy csak ő tehet arról, hogy a nép idegbeteg, inkább pofán vágja, és ezzel minden nézőnek nagy szívességet tesz. Jack Gleeson nem mellesleg kiváló alakítást nyújt a pöcsfej despota szerepében.

Tyrion rádöbben, hogy Sansa sehol nincs, és beleáll az ideg, mert a Stark-lány halálának egyenes következménye Jamie elvesztése lesz, ráüvölt a testőrségre, hogy menjenek ki és keressék meg, de azok beszari pöcsök mind, és eleve csak Joffrey-től fogadnak el parancsot, az meg csak sunyin lapít, és nem küldi ki őket. Tyrion nagyon megijed, de annyira nem, mint Sansa, akit éppen hárman akarnak megerőszakolni, és már egészen jól is állnak (höhö) a projekttel amikor megjelenik Sanyi, a Véreb, és fél perc alatt lerendezi őket, ráadásul a stílusra is odafigyelve, hiszen van itt belezés, torokelvágás és sima hátbaszúrás is, igazi mesterember ez, na. Felkapja Sansát, majd visszaviszi a várba, ahol Tyrion hálálkodik neki, de erre csak annyit mond, hogy nem miatta tette. Este Sansa még mindig remeg, nem érti, miért gyűlölték tök ismeretlenek ennyire, mire Shae elmagyarázza neki, mit jelent jobbágynak lenni a feudalizmusban. Ne bízz senkiben, mondja a végén vészjósló arccal.

Robb tábora: Errefelé minden fasza, sőt, Robb rátalál arra a csajra, akivel az egyik csata után találkozott. Nem túl heves és kissé esetlen udvarlás kezdődik, de mire igazán kínos lehetne, megjön Cat Stark, aki úgy 4 másodperc alatt leveszi, mi történik, és érdeklődik is, ez meg ki? Á, senki. Nem dughatod meg, neked már megvan az arád, apád elrendezte rég. Na ne már. De már. És ha ez nem lenne elég Robbnak, megjön Luwin hollója, Roose Bolton meg hozza a rossz hírt: Deres oda, Theon egy hitszegő, a testvéreid sehol. Robb máris csatolja a kardot, akkor megyek haza, és addig verem azt a kis gyökeret, míg lélegzik. Cat és Bolton együttes erővel húzzák vissza, nem mehetsz, mert neked itt van dolgod, majd Bolton odaküldi az egyik fattyát, mert az közel lakik Dereshez, és majd ő megnyúzza Theont. Nem kell, mondja Ribb, hozd el nekem, majd én kibelezem.

Qarth: Dany és újdonsült haverja, Xaro a Fűszerkirályhoz megy, aki ugye az egyik leggazdagabb ember a városban, és van neki hajója sok. Dany kér is tőle párat, hogy visszafoglalhassa a Vastrónt, mire az rámutat, hogy helló, vissza nem igen foglalhatod, hiszen nem volt a tied soha, talán csak elfoglalnád, ha úgy alakul. Grammarnáci trollok a képzelt középkorban is voltak, jézusom. Dany kezdi felbaszni magát, nekem hajó kell, majd a népek szeretnek Westerosban és segítenek, tripla árat fizetek. Mikor, most? Izé, nem, majd amikor enyém a trón. Ó, menj már a picsába, legyint a kövér kereskedő, se hajód, se sereged, se semmid, csak a három gyereksárkány meg a temperamentum, erre nem lehet üzleti tervet alapozni, nem adok én neked semmit. Dany a szokásos "felégetlek a gecibe akkor" visszavágással riposztol, mint egy óvodás, akinek nem adják oda a piros műanyag dömpert az óvodai homokozóban.

A csúfos kudarc után Dany kicsit szomorkásan megy vissza Xaróval annak palotájába, hát, ez elég szopó eddig, egy hajóra szóló ajálnlatot kaptam, oszt semmi többet, de azért is dugni kell. Xaro azért rávilágít, hogy neki kurva sok pénze és hajója van, csak egy szó, egy aprócska igen, és máris ott áll a flotta felszerelkezve. Dany erre nem hajlandó. Visszaérnek a házba, ahol egy mászárlás képei fogadja őket, Dany emberei és egyik szolgálólánya is darabokban, vértől iszamós a padló, és jajistenem, hol vannak a sárkányok? Mert elvitte őket valaki, bizony. Mégpedig egy csuklyás alak, aki valami torony felé cipeli őket a hátán egy bazinagy dobozban. Ebből mi lesz?

Minden, amit a sorozatról tudni érdemes, itt elolvasható.

A Trónok harca a comment:com-on:

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyílméregbéka 2012.05.08. 18:55:01

Istenem, a sorozat legkellemesebb pillanatai, amikor Tyrion pofán vágja Joffreyt, bár minden részben kétszer megtenné!
Theon a második helyezett nálam, az ő arcát is szívesen megtaposnám.
A Dany-féle "Felégetlek a gecibe akkor" állati, valahogy tényleg mindig ehhez a modnathoz kanyarodik, még ha nem is ezekkel a szavakkal :-DD

Felagund 2012.05.08. 18:56:46

@Huntroll: Személy szerint nem látok nagyobb öncélúságot a második, mint az első évados meztelenkedések között... Persze az, hogy pontosan mekkora is ez a szint, az lehet vita tárgya :)

Mindenesetre ha a készítők kihagyták a létező legnagyobb indokolt csöcsfaktort a világon (a qarthi divatot, igen :D), akkor szerintem nem lehet őket azzal vádolni, hogy kifejezetten és elsődlegesen nemi jellegekkel akarnák eladni a sorozatot ;)

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.05.08. 19:04:38

teljesen kellemes volt az a belezés nemtudom mit problémáztok.

mojza09 2012.05.08. 19:32:44

Én olvastam mind a 4 magyarul megjelent könyvet. Szerintem semmi olyan nincs a filmben, ami zavarná azokat, akik szintén olvasták. Persze van benne egy-két eltérés, de sztori megy tovább rendesen. És nem értem azokat, akik a film alapján azt mondják, hogy nem fogják elolvasni a könyvet. Sokat veszítenek majd. A hv-k nagyon tetszenek.

tkgabor 2012.05.08. 20:01:52

A Félkezű nem is félkezű? :O

Brail Kast 2012.05.08. 20:07:33

En eddig csak az elso ket konyvet olvastam el. Az elso evad teljesen huen kovette a konyvet, de a masodik evad szamomra eddig csalodas. Az elso ot reszben semmi erdekes nem tortent, raadasul nekem sem tulzottan tetszik ez a sorozatbeli nagy osszevisszasag a cselekmenyben.

Ez leginkabb az elozo reszben tunt fel nekem, amikor Havas Jonbol felderito lett, a konyvben viszont, ha jol emlekszem, az utolso harmadban volt. Ami meg zavart, hogy Renlybol meleget csinaltak, pedig errol nincs szo - javitsatok ki, ha tevedek!

Osha-nak viszont jo teste van!

Azert vegignezem az evadot, remelem a keszitok osszekapjak magukat!

Daenerys 2012.05.08. 20:08:47

Könyv!Stannis lenne a legrátermettebb király, neki legalább van fogalma, hogyan kell egy birodalmat irányítani, évekig votl a kistanácsban és tapasztalt hadvezér is, a Greyjoy-lázadás idején is feltörölte a padlót Victarionnal. De Dillane rohadtul nem könyv!Stannis, hanem egy polgári dráma eltévedt kishivatalnok hőse. Bezzeg, ha meg tudták volna szerezni Mark Strongot vagy akár Kilencest...

Rhitana 2012.05.08. 20:09:34

sixx, ezek a hogyvoltok egyre gyengébbek. humor már semmi, kezdesz olyan lenni, mint Fábry papa, aki kifogyott a poénokból, így csak a faszozás maradt.
erőltesd kicsit meg magad.

Daenerys 2012.05.08. 20:10:58

@Brail Kast: Hát nemtom, hogy Jaime beszólása után Lorasnak, miszerint tedd el a kardod, fiam, mert elveszem és olyan helyre dugom, amit még Renly se talált meg soha, még mi a fasz kéne, hogy Renly és Loras kapcsolata egyértelmű legyen... ja, hogy nem olvastuk a könyveket?

chrisred 2012.05.08. 20:21:53

@Daenerys: Az a harmadik könyvben van, addig csak négy-öt teljesen nyilvánvaló célzás volt rá.

beacska 2012.05.08. 20:35:24

@chrisred: csak tudod van különbség rácsodálkozás, és lebaszás között...

Rhitana 2012.05.08. 20:38:33

@sixx: tegyél egy kanyart a zskategória blogban. ott ugyanezt sokkal viccesebben csinálják.

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.08. 20:41:23

@Rhitana: semmi gond, akkor olvasd azt, és ne itt oszd az eszet.

Thomas Dantes 2012.05.08. 20:42:15

Hát komolyan ezt nem fogom fel. Ennyire ostobák sötétek az északiak? A várukat, a fészküket még minimális haderő sem védi?Egy hajónyi kalóz elfoglalja? Miféle vár ez? Se felderítőket nem küldenek ki? Nem őriztetik a falakat, kaput?

Hát komolyan, egy kissebb palánk várat és megtudna védeni jó pár napig egy maroknyi felfegyverzett jobbágy. Deres meg nem palánkvárnak tűnik! Akkor?

Ez annyira észerzűtlen, hogy ennyire szerencsétlen hülyéknek vannak beállítva a északiak

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.08. 20:43:03

@Rhitana: mondjuk látszik mennyi eszed van, a két blog köszönő viszonyban sincs egymással, de ezt gondolom, hiába magyarázom.

LEGOlas 2012.05.08. 20:47:04

@mojza09: Egyetértek. Más a könyv és más a film, de nem rosszabb vagy jobb. Sőt egyre kíváncsibb vagyok mit hoznak ki egy-egy karakter történetéből... A könyvnél sokszor volt olyan érzésem, hogy a fene egye meg ennek nem így kellett volna történnie. Nekem nagyon bejött Ygritte, Havas Jon pedig nem kérdés, hogy ki van nem kicsit éhezve egy kis husira, a jeges szellőtől is felállna neki! :D

mojza09 2012.05.08. 20:54:17

@Daenerys: ez tuti válasz volt :-))

f.m.j. 2012.05.08. 20:58:38

remélem nem leszek kimoderálva, de nekem nagy csalódás a 2. kötet elolvasása után a sorozat
a karaktereket ritkán sikerült eltalálni, mind közül is Theon leánytesója (Asha-Yara?) irtó gáz. A könyv alapján egy bomba csajt képzeltem el, erre megkaptuk a színészvilág egyik legnagyobb tenyerestalpas trampliját, irritáló színészi játékkal
Emberek, a könyveket mindenképp el kell olvasni, kihagyhatatlanok :)

f.m.j. 2012.05.08. 21:00:29

és Renly, és Loras igenis kavarnak :)
bár nem csókolóznak ilyen önfeledten írott formában... :)

tsb 2012.05.08. 21:03:25

@Thomas Dantes: Theonnak volt helyismerete. Átúszta a várárkot az éj leple alatt pár kemény csávó, legyilkoltak pár őrt csendben, és kinyitották a kaput a többieknek. Érdemes elolvasni .-)

silberstein 2012.05.08. 21:22:44

@candyperfumegirl: ez sajnos benne van a pakliban, ha van könyv és van film is, az ember óhatatlanul összehasonlítja. Az okoskodás meg... túl nagy a kísértés, pláne, ha valaki kérdez :)

Én csak remélem, hogy sokan kezükbe veszik a könyveket, remek sztori, én tavaly nyáron konkrétan hónapokig elvesztem benne.

Thomas Dantes 2012.05.08. 21:47:59

@tsb: Lehet, a könyvben még nem olvastam el .De akkor a sorozatban kellet volna elmagyarázni, ert így ennyi jött le: Észak fővárosát, beveszi egy marokyni kalóz...hát ilyen nincs...jó hát Buda várát és nézelődő törökök foglalták el, de akkor is.

zumm 2012.05.08. 21:49:21

@Thomas Dantes: Jól mondja @tsb: :
Theon ebben a várban nőtt fel, nyilván pontosan tudja, hol vannak őrök és hol nincsenek, és miután átcsalta a katonák komoly részét a másik várhoz, amit megrohant a csapataival, könnyen megoldotta. Mondjuk várárokra nem emlékszem, Brannek elmagyarázza, hogy csáklyákkal vagy mikkel másztak át a falon az emberei. De a lényeg ugyanaz, tudta, hol van a védelem gyenge pontja.

Mondjuk nagyon kis geci, miután lenyomja Robbnak az "Am I your brother now and always?" hűségesküt, elég egy kis családi közös alázás, és máris ellene fordul. Mondjuk szerintem inkább katonásat játszik, nem fogta fel, mielőtt belevágott, hogy esetleg le kell fejeznie a fickót, akitől vívni meg nyilazni tanult.

@silberstein: Én is nagyon élveztem, mindet elolvastam, bár a sorozatnál kicsit sajnálom, hogy nem érnek felkészületlenül a fejlemények, hogy inkább csak azt várom, hogy hogyan oldanak meg valamit vagy miben lesz az más, nem azon izgulok, hogy milyen izgalmas és váratlan fordulat jöhet még :)

zumm 2012.05.08. 21:56:02

Amúgy sokan sok helyen írják, hogy hogy ugrál a történet és mennyi minden nem világos. Szerintem nem egyszeri nézésre csinálták, eleve az HBO honlapja tele van segédanyagokkal, térképekkel, összefoglalókkal. Ha az ember egyszer megnézi, egy héttel az előző rész után, tényleg nem feltétlenül esik le, hogy pl. "ja, azért mosolygott hamiskásan Theon az előző rész végén, hogy ha rámegy Deepwood Motte várára, akkor Winterfellből odaküldik az összes katonát, mert így tudta, hogy kis csalafintasággal be tudja venni a várat". Biztos ez a trükkjük, hogy megnézd az ismétléseket és megvedd a DVD-t, mert kíváncsi vagy, hogy az mi is volt, meg lehetett-e volna előre sejteni :)

Thomas Dantes 2012.05.08. 22:13:19

@zumm: Ez mind igaz de akkor is. Nekem úgy tűnik Észak népe idiótának van beállítva, akik védtelenül hagyják a saját várukat is. Persze lehet azért van így, mert így lehet értük izgulni.

Csomorkány 2012.05.08. 22:18:20

Én most olvasom a könyvet, és jót röhögtem az ismertetésen, bár némileg spoileres lett számomra, de azért gratula.

Az az igazság, hogy most már, így az 1200. oldal táján fáraszt a sztori, tudok rajta röhögni. Még 100 oldal, és tartok pár nap szünetet.

zumm 2012.05.08. 22:24:20

@Thomas Dantes: Az előző részben beront Ser Rodrik, hogy megtámadták a másik várat, és Bran, a feladathoz egész jól felnőtt kisfiú mondja, hogy nem hagyhatjuk őket magukra, mert ha mi nem védjük meg őket, miért lennének hűséges hűbéreseink. A katona mondja, hogy a legtöbb fegyverképes férfi Robb-bal van, de 200 embert vinne, a Maester ezt sokallja, de Bran azt mondja, hogy márpedig annyit vigyen, amennyi kell. Ser Rodrik magabiztosan közli, hogy csak térülnek és fordulnak, gyorsan legyakják a puhány déli népséget (mert az nem derült ki számukra, hogy ki az ellen). Szóval nem idiótáknak vannak beállítva, hanem ismét a tisztesség és becsület az, ami miatt - ahogy sixx mondaná - felszállnak a szopórollerre.

És ezzel az előző kommentemre is visszautalok, mert ott és akkor nem feltétlenül esik le, de ez volt a döntő. Épp csak elugrottak a kemény legények megvédeni egy másik várat, de már jönnének vissza, csak közben Theon, aki feltehetőleg kerülő utakon, csak a toroknyiszáláshoz szükséges számú kísérővel közeledve már besurrant és elfoglalta Winterfellt.

tsb 2012.05.08. 22:30:44

@zumm: "esetleg le kell fejeznie a fickót, akitől vívni meg nyilazni tanult."
Jól megszivatták szegényt a forgatókönyvírók, hogy -megint csak a könyvtől eltérően- vele nyíratták ki Ser Rodrikot. :)

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.05.08. 22:39:00

Szerintem nincsen baj a női figurákkal. Több közülük titkokat hordoz, jönnek-mennek, fontos helyekre kerülnek, aztán - gondolom - csinálnak valami jelentőset. (Egyébként nekem Robert és Cersei közös jelenetei hiányoznak nagyon, de ahogy többen írjátok, az Arya-Tywin páros is remek.)

zumm 2012.05.08. 22:39:45

@tsb: Igen, de nagyon jó kijózanító élmény szerintem neki. Ahogy Brannel elbeszélget, látszik, hogy csak az apjánál akar bevágódni és nem is gondolta tovább a történetet. "I'm a Greyjoy. I can't be fighting for my father and Robb both." De hogy ez nem csak annyi, mint mikor kölyökkorukban kitűzték a játékzászlót az udvarban, az csak ezen a ponton esik le neki. És az egészben az a legszebb, hogy ő akarta, hogy komolyan vegyék, mégse vette komolyan ő a helyzetet.

scsaba1 2012.05.08. 22:49:22

@Thomas Dantes:

Minden A,B és C kategóriás vitézt elvitt Rob, Otthon csak a hikomattok maradtak, meg egy-két csókos. Sőt még a hikomattok meg elmentek hűbérest védeni. A kis buzeráns meg éjszaka stikában bemászott a várba. Igazi kis féregember. (Egyébként volt már ilyen sokszor a világtörténelemben, hogy csellel foglaltak el valamit.)

Remélem ezért Rob úgy kibelezi, mint a Kutya azt a lumpenprolit.

scsaba1 2012.05.08. 22:52:40

@Thomas Dantes:

A bevehetetlennek tartott belga Eben Emael erődöt meg elfoglalta egy század német elitejtőernyős. Volt már ilyen sokszor.

Almeron 2012.05.08. 23:20:49

Hát a rémváriak igencsak hanyagolva lettek. Mondjuk nagyon jó ötlet volt, hogy teret engedtek Tywin Lennisternek. Az színészi játéka Arya-val egyszerűen remek.

rowi 2012.05.09. 00:26:01

az egy dolog, hogy Baelish átteleportált Harrenhalba, de Cat is onnan iundult ugyanakkor, és ő egészen Robbig lovagolt, ami azért nagyobb bravúr, mert a Lannisterek serege is közbe volt...

Frizuravarjú 2012.05.09. 00:28:34

Kannibalizmus?

www.imdb.com/title/tt0082479/

Joe D'Amato a pornó mellett ebben a műfajban is klasszikus.

Ebben a művében a főhős a felnyársalt, de még haláltusáját vívó apuka szeme láttára tépi ki a kismamából a magzatot és falja fel azt.

Meglehetős.

rowi 2012.05.09. 00:31:35

mondjuk nekem bejönnek a változtatások, határozottan nézhető és izgalmas lesz tőle (maradjon a helyszínenkénti bontás is, végülis a könyvben is úgy van, Jon/Tarly és a Daenerys részeket simán lehet olvasni külön is plö), de a következményekre is kíváncsi leszek

Huntroll 2012.05.09. 01:18:30

@Thomas Dantes:
"Nekem úgy tűnik Észak népe idiótának van beállítva"

Hát, itt inkább Robb volt az idióta, amiért anyuci tanácsa ellenére elküldte Balonhoz a kisfiát követsége.

De ha az eddigi regények történéseit nézzük, az északiak az egy szem Roose Bolton kivételével valóban eléggé naivak.

szbszig 2012.05.09. 03:13:28

Nem olvastam bele sem a cikkbe, sem a hozzászólásokba, de nem kéne szólni, hogy ha egyszer kikerül Index-címlapra, akkor a nagybetűs cím ne rögtön egy kib@szott spoilerrel indítson? Nem olvastam a könyveket, és szeretném végignézni majd a sorozat második évadát is, ha lement, egyben. Addig pedig nem kívánok értesülni róla, mi történt benne. :S

sixx · http://comment.blog.hu 2012.05.09. 06:23:47

@szbszig: sajnálom, onnantól, hogy lement itthon is, nem spoiler.

Valandil 2012.05.09. 07:55:33

@Brail Kast: "javitsatok ki, ha tevedek!" - Tévedsz. Elsőre nem biztos, hogy feltűnt, de második olvasásra már látszani fognak azok az utalások, amit Martin ebben a tárgyban tett.
Az a szemétség, hogy tele vannak a könyvek ilyenekkel, többször kell elolvasni az összes könyvet.

Andal 2012.05.09. 08:34:05

@Valandil: Azért az számomra elég röhejes, hogy miközben a könyv tobzódik mindenféle szex-jelenetben és történetben (erőszak, vérfertőzés, nekrofil, leszbi stb.), pont a homokos vonalnál vannak csak szemérmes utalások.

panka 2012.05.09. 08:45:19

@tkgabor: de félkezű, a jobb kezét vágta félbe hosszában valami vad, ami két ujjat jelentett mínuszban. Az már majdnem fele az ötnek :).

Azt árulja már el nekem valaki, aki értette, hogy mi volt az a kérdés Aryától, hogy Tywin ismerte-e az apját? Tywin meg azt válaszolta, hogy jaja, kisszízvem. Most akkor tudja az öreg, hogy ki a lány? Érdekes fordulat lenne az eredeti műhöz képest.

L.Barnabas 2012.05.09. 08:46:54

Nagyon szeretem a könyvet, és szerintem a sorozat is jó, nem kis nyugtalansággal tölt el viszont a tömeges csatajelenetekkel való spórolás.
Mi lesz így később? Értem, hogy ez nem egy blockbuster, de biztos magasabb a költségvetése, mint az Egri csillagoknak volt, és egyelőre még mindig az vezet a csatajeleneteket illetően..
nem értem viszont, mi szükség a hogyvoltos összefoglalókban ennyi trágárságra - ez, főleg ha kevés humorral párosul, határozottan árt a színvonalnak.

beacska 2012.05.09. 09:08:48

@Thomas Dantes: lehet, hogy már más írta, akkor bocs. Ha megnézed Westeros térképét, látod, hogy Deres elhelyezkedése miatt védett: északról a fal van (az utolsó nagy vár a falig), délről csak a Kapun (asszem így hívják) közelíthető meg, de ott szövetségesnek számítanak, keletről és nyugatról pedig csak a tengerről lehet megszállni (ezért volt Bran álma), de ez is messze van...és ezért nem számítottak a támadásra.

Felagund 2012.05.09. 09:31:30

@Andal: Alapvetően azért van, mert se Loras, se Renly nem nézőpontkarakter, ezért az ügyleteikről csak azoknak a szemén keresztül tudunk, akik tudtak a dologról (ahogy néztem, ez a főnemesi szinten egy eléggé ismert tény volt, de pl a köznép szerintem semmit se tudott róla)

@panka: Arya kérdése Tywin saját apjára vonatkozott...

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.09. 10:21:41

"Próbáljunk ki egy újítást: nem az epizód időrendje szerint haladunk, hanem helyszínek szerint, aztán majd meglátjuk, bejön-e a jónépnek."

Szerintem tök jó így! :)

testaburger wendy 2012.05.09. 10:45:51

Nekem nem tetszik a helyszínenkénti bontás :( Tudom, az én bajom. De mindegy is, a HV így is sírvaröhögős.

@candyperfumegirl: engem könyvbennemisígyvolt kezdetű/végű hozzászólásokkal lehet kikergetni a világból :)

zumm 2012.05.09. 11:07:59

@rowi: A Lannisterek nem bántanák Catet út közben, hogy aztán Robb kibelezze Jaime-t. Egyébként meg nincs bekamerázva az útvonal, szerintem két lovagló nő el tud haladni úgy, hogy ne szólaljon meg a riasztó Tywin sátrában.

cicamaca 2012.05.09. 11:09:20

@beacska: a Nyak van délről, nem? Azt hiszem az angol verzióban is The Neck

Ja és csatlakoznék, bejön a helyszínenkénti bontás, sokkal követhetőbb így

Llew 2012.05.09. 11:21:55

@Thomas Dantes: már többen válaszoltak, de mintha a lényeg talán mindegyikből kimaradt volna:
Előző részben csónakba szállás során beszéli Theon a beosztottal, hogy a nyamvadt kis halászfalvak helyett a hajóval szintén megközelíthető, de zsírosabb zsákmány Torrhen mezejét kéne inkább elfoglalni. Erre mondja a srác, hogy elfoglalni nem ügy, de megtartani az, mert a Starkok segítséget küldenek majd a hűbéresüknek. És Theon mosolyával Torrhen célpontból rögtön elterelő csalivá válik. Ami be is jön, hisz Rodrik tájékoztatja Brant, hogy valakik (ez fontos) megtámadták Torrhent, a srác meg segítségül is küldi őt és az amúgy is gyér helyőrség nagy részét. A köztes részt kihagyva ez a rész pedig rögtön ott kezd, hogy a tervet sikerrel végre is hajtották.

Itt egy jó térkép, amin látszik, hogy a két hely, hol van:
gameofthrones.net/images/Westeros_Maps/map_of_westeros.jpg

Llew 2012.05.09. 11:30:44

@rowi: a spórolás jegyében nem mutatják, de a legfőbb nemesi házak tagjai nem egymagukban utazgatnak, hanem kísérettel, pont azért hogy ne essen bántódásuk, főleg háború idején. Catelyn sem egyedül érkezett Renly táborába. Tehát hiba mutatták csak őt és Briennet, mint a két fontos szerelőt az eskü kapcsán, úton vissza Robbhoz, attól még odaképzelhető a kíséret.
Nála legalább mutatták, hogy utazik, Kisujj azért zavar többeket, mert nála erre semmi utalás, ő tényleg csak hol itt, hol ott tűnik fel.

beacska 2012.05.09. 11:43:33

@Llew: de Kisujjnak, ugye, ez az egyik ismérve is! ;D

panka 2012.05.09. 12:10:57

@Felagund: Á, köszi. Így már más.

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.09. 12:16:46

@cyd: Aham! :)
A szex, meg a véres jelenetek nem zavarnak, csak a félelmetes dolgok. Az első részben sokkolt ahogy kezdődött, de azóta nem volt semmi ilyen. :)

zizi77 2012.05.09. 12:21:13

@Llew: Még senki nem vette észre Kisujjon a piros gyémántcsukát?

cyd 2012.05.09. 12:47:48

@önigazolók kíméljenek (Picicsibe): Akkor tévedtem. Jó szórakozást hozzá, kicsit irigyellek, hogy a könyv nélkül, "tisztán" tudod nézni.

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.09. 12:59:33

@cyd: (Nem tudhattad, mit bírok.:))

Köszi, meglesz. :)
(ez a hogyvolt meg egy jó kis plusz hozzá :D)

LEGOlas 2012.05.09. 15:26:23

@önigazolók kíméljenek (Picicsibe): Yoda is azt mondta Luke Skywalkernek, amikor az ifjú dzsedáj a képébe vágta, hogy nem fél semmitől: "Hát majd fogsz! Igen, majd fogsz! :D (Remélem ez nem spoiler, annak ellenére, hogy nem néztem meg még soha egyben a 6 SW részt! :D)

chrisred 2012.05.09. 16:08:00

@LEGOlas: Ott Lucas is spoilerezett, amikor a 4. résszel kezdte a történetet. :)

Megtalállak 2012.05.09. 16:23:00

OFF:
Lehet már tudni valamit a nyereményjátékról?

Mokker 2012.05.09. 17:18:43

sixx: nemtom mennyire figyelted Theon kardját (sima kétkezes hosszúkard) és Ned pallosát (kétkezes pallos, kb kétszer-kétésfélszer olyan nehéz, mint T. kardja). Ned pallosával lehet egy csapásból lefejezni, Theonéval nem.

Llew 2012.05.09. 18:06:08

@Mokker: a kardon is múlott, de nem csak azon, Theon balfasz volt, már a döntés miatt is, amit csak tetézett a kivitelezéssel, ezen nincs mit mentegetni

I am Not A Princess I am A Khaleesi 2012.05.09. 19:26:39

@LEGOlas: Á, nem hiszem, h nagyon félnék majd. :D Csak az első rész elején azt hittem olyan lesz mint pl az X-akták. Attól nagyon féltem éccaka. :))

Aszusz 2012.05.09. 19:45:52

@Mokker: a kardon valóban sok múlik, de inkább azon, hogy Ned kardja Valyriai acél volt, Theoné viszont nem. Jó kérdés lehetne, hogy vajon ha Jon úgy dönt, le tudja-e fejezni a lányt egy csapással (egy másfélkezes karddal - de Valyriai acélból)? Szerintem igen.
És persze mindez nem mentesíti Theont. Tényleg balfasz volt.

Bikli néni 2012.05.09. 21:42:49

@panka: Először nekem se esett le, de aztán rájöttem. Arya arra kíváncsi, hogy Tywin ismerte-e a saját apját, mármint a Lannister-papát.
Egyébként ez az a vonal, ami ezerszer jobb, mint a könyvben, ez a Tywin-Arya páros zseniális, elnézném őket az északiak szenvedése meg Dany nyígása helyett is. Nem csak az, ahogy ez a két - szellemileg eléggé egy szinten álló - karakter összekerült, hanem a színészek is (neveikkel mindig hadilábon állok, de komolyan mondom, Tywin, akit rühelltem a könyvben, itt az egyik legjobb arc. Sajnálni fogom, amikor majd elválnak útjaik.)
Ja, és Kisujjnak (aki nem tudom, hogy a frászba került oda) igenis leesett, hogy az ott Arya, legalábbis gyanított valamit, mert egy idő után nézzétek csak meg, hogyan követi a tekintetével a kiscsajt. Egy noname pohárnok kölyköt mért bámulna így egy magas rangú lord? Nem életszerű, hacsak nem ismeri valahonnan.

Mokker 2012.05.10. 00:44:00

@Aszusz: Most mondjam azt, h az számít, h milyen nehéz és ennyire van egy kard megfenve? :D Jó persze balfasz volt, de egy jól meglendített éles és nehezebb karddal (Nednek pallosa van, nem kardja - a különbség, ugye, a méretosztály) egy csapásra le lehet fejezni az embert.

Llew 2012.05.10. 08:39:49

@Mokker: sima karddal is csapkodtak le fejeket, még csatában is, nem csak spéci acélból készült pallossal, tuskón. Theon sem zsebkéssel állt neki, és ha nem bizonytalankodik a saját döntése miatt, akkor még simán sikerülhetett is volna neki.

chrisred 2012.05.10. 08:42:06

@Mokker: Meg hát Theonnak az íjászat a specialitása, ami elég gáz egy harcosnál a Vas-szigetekről. Furcsán vette volna ki magát, ha kivégzés címén sündisznót csinál az öregből.

A püspök inasa 2012.05.10. 09:11:45

Végre egy olyan rész volt, ami méltó az első évadhoz. Én őszíntén bevallom azért drukkolok, hogy térjen el a sorozat lehetőleg minél több helyen a könyvtől. A könyvet már olvastam, így számomra az igazi újdonság az, ha ahhoz képest új, ismeretlen esemény-vonalakat láthatok. És szerintem alapvetően jól csinálják a készítők, egy-két ballépéstől eltekintve tudják mit akarnak, és persze ott van Martin is, tehát feltehetőleg minden változtatás az ő bólintása mellett zajlik.

Tényleg kíváncsi vagyok felismerte-e Kisujj Arya-t, mi lesz a sárkányokkal, szóval jók ezek.

Csak azt nem értem, hogy tudott Roose Bolton arról beszámolni Robbnak, hogy - Deres elfoglalásával együtt - Ser Rodrickot is kivégezte Theon, hisz mikor Luwin mester épphogy elküldte a hollót, akkor ez még nem történt meg.

Azért összehasonlítva a karaktereket, Theon nem olyan velejéig romlott szadista pöcs, mint pl. Joffrey, csak egyszerűen egy gyenge jellemű pöcs, aki persze így is komoly károkat okoz. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz vele...

Llew 2012.05.10. 11:23:37

@A püspök inasa: "nem olyan velejéig romlott szadista pöcs" "csak egyszerűen egy gyenge jellemű pöcs"
LOL

Knapp 2012.05.10. 14:20:18

@A püspök inasa:

Luwin küldhetett utána még annyit hollót, amennyit csak akart, hisz Theon maga zavarta vissza az üzenet központba, hogy üzenjen a nővérének.
De az igaz, az "ostrom" alatt elküldöttbe még nem lehetett benne.

Knapp 2012.05.10. 14:28:57

@Bikli néni:

Vagy felismerte Aryát - amit nem hiszek - vagy azon gondolkozik, hogy honnan ismerős neki.
És ha felismeri, rákérdezhetne Tywin papánál?
Na meg mennyi az esélye, hogy a Lannisterek elől menekülő Stark lány éppen az ellenséges család fejénél pohárnokoskodik?
Szóval ha eszébe is jutna, szerintem meggyőzné magát, hogy máshonnan ismerős neki a lány.
(azért pl. a bordélyában megfordultak néhányan)

Turambar 2012.05.10. 17:36:47

@Llew: Theon az egész történetben az egyik legizgalmasabb, legemberibb figura.

Turambar 2012.05.10. 17:37:58

@Knapp: Egy Kisujj szinten mozgó fickó sztem nem engedhet meg magának olyat, hogy ne ismerjen fel egy arcot, akivel a közelmúltban többször is találkozott.
Az ő intrikáiban egy ilyen hiba kész öngyilkosság lenne.

Knapp 2012.05.10. 18:15:00

@Turambar:

És ezt mégis hogy oldja meg?
Képet csinál mindenkiről a telefonjával és elmenti például a "Stark gyerekek" mappába 3/5 néven?
Aztán otthon nézegeti a képeket különböző hajtípusokkal és különböző ruhákkal...

Az arcmemória megléte meg alapból nem is feltétele a szarkeverésnek. :)
Ráadásul egy olyan világról beszélünk, ahol mindenki folyamatosan a státuszának megfelelő ruhát visel, különösen a királyi udvarban, így nem nagyon van szükség face controllra.

cézé 2012.05.10. 19:03:04

Nagyon jó rész volt, egyre jobb. Az embernek itthon nem jön be a sorozat, mert kevés benne a csata, de nekem, női szemmel iszonyúan tetszik benne a cselszövés, intrikázás. Mint a Tudorokban, anno.
Érdekes, hogy felismerte-e Kisujj Arya-t. Lehet, hogy csak ismerős volt neki valahonnan, de nem tudta hová rakni. Viszont ő ugyebár egy elég eszes férfi, akinek emlékezni kéne egy olyan nagyhatalmú ember kölykeire, mint Ned.
Viszont ha felismerte, akkor nyilván ezt valahogyan fel fogja használni később, de olyan meg, tudomásom szerint nem volt a könyvben. (bár ez nem jelent semmit).
Mindenesetre szerintem nem ismerte fel.
Ygritte meg nagyon el van találva.

Turambar 2012.05.10. 22:50:54

@Knapp: Micsoda egy hülye kérdés. Arcmemória. Lehet, hogy neked nincs, de nem is vagy egy messzeföldön hírhedt intrikus.
Én pl. biztos, hogy megjegyzek valakit, akivel akár pár napig együtt voltam, nem hogy hetekig.
Akinek meg nincs armemóriája, az előbb-utóbb megszívja, és kinyírják. Kisujjnak valszeg van.

Knapp 2012.05.11. 00:09:25

@Turambar:

Szóval neked van arcmemóriád (őszintén gratulálok!), és ezért messzeföldön hírhedt (sic) intrikus is vagy?
Mert ugye a kettő szorosan összefügg... ;)
Kisujj meg hol volt hetekig együtt Aryával?!
Ennyi erővel arcról kellene (kellett volna) ismernie Ned Stark teljes kíséretét, a legutolsó katonától a septáig.
Nagyon életszerű.
Azt halkan jegyzem meg, hogy Arya kerülte a protokoll rendezvényeket - pl. lovagi torna sem volt ott, - nem vett részt a Kistanács ülésein, Kisujj pedig nem látogatta meg a lakrészében, ahogy emlékszem. Na meg most ugye olyan frizurával bolyong, hogy fiúnak is kiadhatta magát.
De mondjuk te is felismerted, ez igaz....

Turambar 2012.05.11. 00:41:16

@Knapp: Jaj, istenkém, egy egyszerű logikai összefüggést ezek szerint nem sikerült realizálnod: az egyik előfeltétele a másiknak, nem pedig kötelezően együtt járó dolgok, ahogy próbáltad értelmezni az üzenetet.

Egy Kisujj szintű palinak, akinek Westeros fontos és kevésbé fontos szereplői meg figurák egy sakktáblán, kiemelten fontos, hogy tisztában legyen velük.

És képzeld, a hosszú hetek alatt, amíg Ned Stark a királyvárban üdült, több olyan jelenet is történhetett, amit nem láttunk a vásznon, pl. Kisujj, mint az udvar prominens szereplője pl. Aryával egy eseményen. Most mondd meg, mik vannak.

Amúgy minden SPOILER szándék nélkül a negyedik kötetből elég egyértelmű, mennyire fontos az, hogy valaki felismer-e vagy sem, egy Arya fontosságú karaktert.

Turambar 2012.05.11. 00:46:59

@Turambar: Ettől függetlenül, mivel itt a rendezőbácsik jól elkanyarodtak az eredetitől, még nyugodtan mehet a találgatás, h Kisujj most felismerte-e, vagy sem.
Ahogy filmből könyvből én megismertem a fickót, hát nagy csalódás lett volna, ha nem esik le neki. Főleg, miután borral még kézen is löttyintette.

Felagund 2012.05.11. 00:48:23

@Knapp: Arcmemória-ügyben azért nem árt arra is gondolni, hogy ebben a korban az emberek nyilván sokkal jobban megfigyelték egymást, lévén nem volt fénykép, meg facebook, meg miegymás, hogy bárkiről bármikor naprakész képet lehessen szerezni, nyilván mindenki jobban megfigyelte azoknak az arcát, akivel dolga volt.
Az első évadban meg volt olyan jelenet, amikor Kisujj látta Aryát, Ned társaságában, mikor Királyvárba érkeztek, és Kisujj a Aryát Ned fiának nézte, de lehet, hogy tévedek már...

Turambar 2012.05.11. 07:18:31

@Felagund: Azt is hozzá kell tenni, hogy akinek tényleg nincs jó arcmemóriája, az nyilván nehezen tudja elképzelni, milyen az, ha valakinek meg van.

chrisred 2012.05.11. 07:32:37

@Knapp: De ha nem találkoztak, akkor mitől ijedt meg Arya annyira, amikor Kisujj érkezését bejelentették és miért kerülte, hogy láthassa az arcát? Szerintem nem kell túlbonyolítani arcmemóriával és előző sorozatbeli jelenetek felidézésével, Arya reakciójából egyértelmű volt, biztos benne, ha Kisujj alaposabban megfigyeli őt, akkor fel fogja ismerni. A jelenet egyetlen nyitott kérdése, hogy vajon mégsem jött rá, kicsoda, vagy egyszerűen tartalékolja az információt jobb alkalomra. Szerintem abban a helyzetben neki semmi érdeke nem fűződött ahhoz, hogy elárulja Tywinnek, ki is a pohárnoka.

zizi77 2012.05.11. 07:35:20

Turambarral kell egyetértenem.
Eleve Cat lánya, akibe Kisujj szerelmes, így ha másért nem is, de ezért nagyon is megjegyezte. Arról már nem is beszélve, hogy Cersei elég hatásosan kérte, hogy találja meg a kiscsajt, így még jobban feltűnhetett neki, ha valami hasonló gyereket lát.
Ettől persze még nem tudom, ez mit jelent majd, mert a könyvben nem volt. Ha kezdenek vele valamit, akkor az elég izgi lesz, de ha nem, akkor felesleges az egész. Eddig azért úgy tűnik, nem nagyon szoktak ok nélkül történni a dolgok.

Harald Blåtand 2012.05.11. 09:04:48

@Bikli néni: Szvsz nem véletlen, hogy ennyien félreértették ezt a kinek az apja dolgot, pont az a mókás, hogy Tywin néhai apjáról adott leírása (jólelkű ember, akinek a jóságára majdnem ráment a családja hatalma) tökéletesen illik Arya néhai apjára is, és akaratlanul is ez gerjeszt Aryában némi empátiát a vén Csák Máté imitátor iránt, aki elvből savanyodott bele a könyörtelenségbe.

zumm 2012.05.11. 12:15:15

@Harald Blåtand: a néhai Lannister pátriárkának nem a jóságával volt baj. Azt mondja, "He loved us. He was a good man but a weak man. A weak man who nearly destroyed our House and name." Tehát jó volt, _de_ valami gyengesége miatt majdnem tönkretette a Lannister-házat.

Turambar 2012.05.11. 12:30:00

@zumm: Kb. olyan volt, mint a néhai Baratheon király, szelídebb kiadásban.

zumm 2012.05.11. 13:03:07

@Turambar: Ez azért spoileres volt, a sorozatból nem derül ki ilyesmi, én direkt csak arra szorítkoztam, ami ott elhangzott.

Turambar 2012.05.11. 13:37:39

@zumm: Bocs, nem állt szándékomban afféle olvasói magabiztossággal spoilerkedni. Meg nincs komoly jelentősége a sztori szempontjából.
De sixx majd törli, ha úgy érzi.

Turambar 2012.05.11. 14:35:55

@sixx: Hát, ha spoileresnek érzed, amit írtam. Ezek szerint annyira nem volt az. :)

szobakutty 2012.05.15. 08:14:06

207? 14 körül ma is?

panka 2012.05.15. 08:48:15

Ez már az új résszel kapcsolatos, de tisztára mintha egy másik sorozatot néznék, lassan csak a szereplők stimmelnek. Mondjuk engem nem zavar, elég érdekes volt ez így.
Azért kíváncsi vagyok, hogy mi lesz így Robb sorsa, elhuny maláriában, esetleg a dothraki tenger ura lesz?
Nem spoiler, cinikus fantáziálás, aminek annyi köze van az eredeti könyvhöz, mint a legutolsó résznek!

beacska 2012.05.15. 10:10:48

@panka: ugye? én is azért jöttem ide, hogy az én memóriámmal van-e baj....de amíg nincs új, addig jegelem.
süti beállítások módosítása