Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Castle 3x13 – Knockdown – Temetetlen múlt

2012. április 19. 16:00 - Zenóbia

Oké, mindenki készüljön fel ütős pálinkával vagy forró teával, kinek melyik passzol jobban az egyéniségéhez, mert ez most nem a viccek-vicce rész lesz. A nyitásban visszaemlékszünk azokra a jelenetekre, amelyeknek Beckett anyjának megöléséhez volt köze. Tudjuk, hogy az anyját leszúrták, és hogy másik három embert is megöltek akkoriban hasonló módon. Láttuk, ahogy elkapja a gyilkosát, akit azóta sem derült ki, hogy kik béreltek fel, és hallottuk, ahogy azt mondja Castle-nak, hogy szeretné ha mellette lenne, amikor elkapja az igazi gyilkosokat. John Raglan vezette anno a nyomozást, aki ezen a szép napon azon dilemmázik, hogy torkon lője-e magát, vagy előtte azért igyon egy kávét Kate-tel. Az utóbbi nyer. Hamarosan Castle-nál - aki milyen ingben van, kockásban, hát persze -, csönget Kate, akit magával visz a kávézóba, mert benne bízom, mondja Raglannak, mikor az kifogást emel a társaságért. Raglan lecsúszott alkoholistának tűnik így elsőre, meg másodikra is, de nem az, hanem rákos, hat hónapja van hátra. Akkor most jön a demégmielőttmeghalokjóváakaromtenniazösszesrosszatamitcselekedtem történet.

Természetesen mielőtt még bármi érdemlegeset is megtudnánk azon kívül, hogy felső parancsra nyilvánította sima utcai rablásnak az ügyet, illetve, hogy minden 19 évvel ezelőtt kezdődött, valaki szétlövi Raglan kávésbögréjét, pedig hogy szerette szorongatni. A kávésbögre nem nyújtott elég védelmet, Raglan meghal, nem is vártam mást egy másodpercig sem. A Kapitány nem boldog a történettől, de jobb meggyőződése ellenére hagyja, hogy Beckett vigye az ügyet. Megvan honnan jött a lövés, a fiúk ellenőrzik a terepet és kikérdezik Raglan szomszédait. Castle még mindig nem tért magához a sokkból, de legfőképp az sokkolta, hogy először azt hitte, Kate-et találta el az orvlövész. Esposito átvizsgálta az épület negyedik emeletét ahonnan lőtt a fickó, ott semmi, viszont az épületbe csak kulcskártyával lehet bejutni, nézzük az alkalmazottakat. Ryan sem lett sokkal okosabb a szomszédokkal, Raglant egy valaki látogatta csak, egy volt évfolyamtársa, Gary McCallister. Gary szerint a mostani rendőrség puhapöcs a régihez képest, és Raglan amúgy sem volt soha a tipikus jófiú. Próbálnak rájönni, mi lehetett 19 évvel ezelőtt, főleg, hogy Beckett anyját 12 éve ölték meg. Gary elmondja, hogy Raglan összeállt egy Vulcan Simmons nevű pasival, a drogpiac egyik vezérével.

Lóversenyre járt, de épp 19-20 éve volt egy szar szériája, ezért nekiállt Vulcannak drogot szállítani rendőrségi autón. Egyből elmúlt a szar szériája. Könnyen lehet, hogy néhány gyilkosságot is eltusolt Vulcan kedvéért. Vulcannak már a fényképétől is összepisili magát minden jobb érzésű ember. Annak idején Washington Heights-ben terjeszkedett főleg, erről Beckettnek bevillan, hogy az anyja és pár kollegája csinált egy kampányt, aminek az volt a célja, hogy kiűzzék onnan a dílereket. Az ügy megoldva. Mivel Vulcan üzletének ez túl nagy törés lett volna, felbérelte a bérgyilkos Coonant, akinek szintén voltak drogügyei, hogy nyírja ki a kampány résztvevőit, Raglant pedig lefizette, hogy falazzon. Hát persze, hogy ez nem így lesz, mert még korán van a megoldáshoz, meg amúgy is túl egyszerű lenne, de azért csináljuk. Vulcan bezzeg nem rákos, sőt, kicsattan az egészségtől és a pénztől, meg az önelégültségtől. Fel is piszkálja Castle-t azzal, hogy visszaemlékszik a 16 éves Beckettre, aki pattanásos kamaszokkal smárolt az autójuk hátsó ülésén. Hmm, nehéz elképzelni, de nem lehetetlen. Castle arca átmegy agresszívbe, Vulcan meg élvezi, hogy froclizhatja. De aztán végül nem Castle-ből tör ki az állat, hanem Kate-ből, ami nem is csoda, annak hallatán, hogy az anyja csak egy gazdag szuka volt, aki megérdemelte, hogy egy koszos sikátorban haljon meg, minek ingerelte a vadállatokat.

Kate elegánsan nekibassza Vulcant a kihallgató szoba ablakának, de az csak nevet rajta, ez a legrosszabb. Nagy nehezen leállítják a fiúk, a Kapitány pedig felfüggeszti, mert hagyta magát feldühíteni, mint egy kezdő. Jó, hát azért na. A fiúkon a világ szeme, a Kapitány rájuk bízza az ügyet. Castle-t otthon Martha várja egy olyan fényes aranyszínű blúzban, hogy egészen belekábultam, ha jól látom leopárdmintás szoknyát vett hozzá, hű baszki. Valószínűleg a mélységes anyai aggodalom késztette a szörnyűséges szett felvételére, mert teljesen odavan, hiszen Castle-t is lelőhették volna abban a kávézóban. Szerinte be kéne látnia, hogy miért is csinálja a nyomozósdit, mert előtte anélkül is képes volt megírni 22 könyvet, hogy minden nap hullákat nézegetett volna. Mármint Beckett előtt. De ez már más, mondja Castle, amit mi már réges-régen tudunk. A fiúkon nagy a nyomás, de máris találtak valamit az épület biztonsági felvételein. A gyilkos fellökött egy nőt azért, hogy le tudja nyúlni a belépő kártyáját, majd udvariasan felsegítette, ami azt jelenti, hogy az ujjlenyomata még rajta lehet a nő karján, hacsak az nem kényszeresen fél óránként fürdik. Beckett a kanapéján sír, amikor megérkezik Castle egy csokor virággal, mert a virág mindig jól jön.

FantomJosh épp Afrikában menti meg a világot, nem mintha számítanánk rá, hogy még egyszer az életben felbukkan. De minek is bukkanna fel, amikor még arról sem tud, hogy Beckett lakásában az egyik ablaktáblát kinyitva nem a szomszédos tűzfalban gyönyörködhetünk, hanem feljegyzésekben az anyja ügyével kapcsolatban. Négy áldozat volt összesen, Kate anyja, két nő, akik önkéntesként segítettek neki, és egy férfi aki iktatóként dolgozott a bíróságon. Kate anyja a halála előtt kikért egy aktát, ami azóta sem került elő. Castle felveti, hogy nézzék át újra az anyja feljegyzéseit abból az időből, hátha anno valami elkerülte Kate figyelmét. Az ujjlenyomatos karú lány bolond, az a csoda, hogy nem részeg. Annyira bolond, hogy volt egy pasija, aki inkább megrendezte a saját halálát, mint hogy megmondja neki, hogy szakítani akar. Belegondoltatok ebbe?! Ryanék igen. Castle talál valamit a régi fényképek nézegetése közben, a negatívon ugyanis 24 kép van, ő meg csak húsz fényképet talált. A négy maradékon mintha egy üres utca lenne, az üres utca pedig pont az a hely, ahol Kate anyját leszúrták. A képeket egy héttel a halála előtt készítette. Az ujjlenyomat mögött rejtőző fickónak valószínűleg hamis a személyazonossága, de azért hívjuk Lockwoodnak. Címe azért még van, amit le is rohannak Espositoék izibe.

A pasit nem, de fényképeket Beckettről találnak, tehát a fickó követte őt Raglan halála után. Vélhetően egy profival van dolgunk, aki most Kate-re pályázik, a Kapitány ezért szeretné védőőrizet alá helyezni. Castle-t mellesleg elkapta a budin, hogy régi aktákat olvasgat suttyomban. Ryanék találtak Lockwood lakásán egy csomó idegnyugtató kapszulát, ami arra szolgál a profiknak, hogy lelassítsák a szívverésüket, így tudnak pont két szívdobbanás között lőni. A kapszulákat nem Vulcan gyártotta le neki, mert nem az ő jelzése van rajta, hanem egy Chad nevű gyógyszerészé. Chadet már többször letartóztatták, de egyszer sem ítélték el, mert ő a naaggyon gazdag felsőbb körökből származik. Ryanék előjönnek a szokásos történettel, ha nem segítesz beteszünk egy-két napra a zárkába, ahol épp egy nagy darab homokos benga állat van, aki folyton szappanokat ejteget a földre. Ettől persze úrifiúnak megindul az izzadságcsepp a homlokán. A kapszulákat két hete adta el, de nem Lockwoodnak, hanem egy Jolene nevű törzsvásárlónak, akinek viszont nem tudjuk az elérhetőségét, miért is tudnánk. Beckett pisztollyal a kézben nyit ajtót Castle-nak és megpróbálja meggyőzni, hogy menjen haza, ez nem a te harcod, a francokat nem, a társad vagyok, ennyit erről.

Volt némi haszna azért a suttyomban budin aktákat nézegetünk dolognak, mert Castle talált még egy esetet, amiben ugyanabban a sikátorban öltek meg valakit. Akkor még egy maffia klub hátsó bejárata volt ott, de Kate anyjának halálakor már évek óta bezárták. Az áldozat egy Bob Armen nevű FBI ügynök volt, aki beépült a maffiába, de lebukott. A rendőrség letartóztatta a maffia egyik behajtóját Joe Pulgattit, aki letartóztatta az pedig nem más volt, mint? Aki a leggyorsabban kimondja, már meg is nyerte a baklavát, a múltkori rész óta csokiról baklavára váltottunk, jók a megfigyeléseitek, szóval Raglan, hát persze. Kérdezzük meg tán Pulgattit, hogy mit gondol így pár év távlatából. Nyilván nem ő ölte meg az ügynököt, de félt, így beismerte a tettet. Valóban ott volt a sikátorban, de nem mint gyilkos, hanem mint egyetlen szemtanú. Valójában nem Arment akarták megölni, hanem őt akarta elrabolni egy kisbusznyi símaszkos fickó, akiket Armen megpróbált ebben megakadályozni, de nem jött össze neki. Abban az időben öt család működött, és mind az ötöt megtámadták a titokzatos emberrablók. Akik közül az egyik muszáj, hogy Raglan legyen, hiszen különben honnan tudta volna, hogy Pulgatti is ott volt a sikátorban.

Pulgatti az összes létező ügyvédnek levelet írt a börtönből, és Kate anyja volt az egyetlen, akitől választ kapott. Elment Joehoz és megígérte, hogy megvizsgálja az ügyét, meg is ölték. Jó tanács Beckettnek, óvakodjon a jelvényes gyilkosoktól. A Kapitány kivételesen eltekint attól, hogy Beckett mégis bemerészkedett az őrsre, várja a beszámolót. Tehát, 19 évvel ezelőtt Raglan és még legalább két másik rendőr maffia tagokat rabolt el, váltságdíjért cserébe. Az egyik rablás, nevezetesen Pulgattié viszont balul sült el, így véletlenül megöltek egy ügynököt, amit gyorsan rákentek Pulgattira, ha már úgyis ott volt. Hét évvel később Kate anyja és a kollegái megpróbáltak egy fellebbezést elintézni neki, de a rendőrök tudták, hogy ha ez sikerül nekik, akkor ők lebuknak. Ezért aztán felbérelték Coonant, hogy ölje meg őket, ők meg utcai rablásnak állították be a gyilkosságokat. Az egész nem derült volna ki soha, ha Raglan a rákja miatt nem kerül lelki válságba, de a másik két rendőr még életben van és szabadon. Az egyikük Gary McAllister lesz. Gary ügyesen félrevitte őket a Vulcanos mesével, most meg mosakszik, mert valójában ők voltak a város szuperhősei, hiszen legalább tettek valamit a maffia ellen, háááát nézőpont kérdése.

Elkapták a maffiatagokat, jól összeverték őket, aztán kérték a nem kis összegű váltságdíjat. De Kate anyjához és Raglan halálához semmi köze, viszont annyira fél attól akinek van, hogy nem hajlandó semmit sem mondani. Ez sokkal nagyobb ügy, mint gondolják, szerintem Kate pont elég nagy ügynek gondolja így is. A fiúk közben leszűkítették a szőke, harmincas, Brooklynban élő Jolenek számát kettőre, így egyikük tutira Lockwood barátnője lesz, aki megszerezte neki a kapszulákat. Kétfelé válnak, vajon kinek jut az igazi Jolene? Elég lenne Lockwoodot megkérdezni, aki egy sötét autóval követi őket. Castle-ék Jolenje tárt ajtóval, égő villannyal és holtan várja őket. Beckett egyből hívja Espositot, hogy forduljanak vissza, de mielőtt még megtehetnék, elrabolják őket a lépcsőházból. Mármint Espositoékat. Valószínűleg Lockwood és egy villanógránát a tettes, a telefonjaikat kidobta, hogy ne lehessen bemérni őket. Jolene telefonja sincs meg, nyilván azért, mert az alapján rátalálhattak volna, Castle nekiáll telefonszámlát keresni. Esposito és Ryan egy székhez kötözve hallgatja Lockwood kemény szövegét arról, hogy mennyire tiszteli őket, mert még soha senki nem jutott hozzá olyan közel, mint ők. Viszont ahhoz, hogy be tudja fejezni a feladatát, tudnia kell, hogy ők mennyit tudnak róla és a munkaadójáról.

Ha beszélnek, akkor mivel annyira tiszteli őket, simán csak fejlövést kapnak, ha viszont szívatni próbálják, akkor viszonzásképp középkori kínzásoknak veti alá őket. Mivel tényleg van bennük mit tisztelni, ezért a fiúk a második utat választják, Esposito fejét már nyomják is a jeges víz alá, aztán Ryanét is, de ő aztán tényleg igazi kemény csávó, a katolikus iskolában ezzel szórakoztak szünetben, úgyhogy ismeri a dörgést. Castle zsenialitásának és Jolene telefonszámlájának köszönhetően megvan Lockwood száma, tehát be tudják mérni a telefont. Viszont őrt állítottak a ház elé, aki a kommandósok láttán nyilván egyből jelezne Lockwoodnak. Így nincs más hátra, erősítés híján kettőjüknek kell megmenteni a fiúkat, Kate minden debil ötletet szívesen vesz, és micsoda meglepetés, Castle-nak épp van is egy a tarsolyában. Azt játsszák, hogy Beckett mata részeg, Castle pedig támogatja. Az őr nem úgy tűnik, mintha bevenné, mert vészjóslóan elindul feléjük, a kezét a kabátja alatt tartva. Gyors reagálást kíván a helyzet, Castle lesmárolja Kate-et, hát nem így képzeltem az első csókot, de ez is megteszi. Az első meglepődés után Kate lelkesen csókol vissza, sőt, egyre jobban belebonyolódnak, nem nagyon kell megjátszani magukat. Úgy tűnik jól csinálják, mert a fickó elnézően mosolyog és hátat fordít, vesztére.

Közben Ryan több időt tölt a víz alatt mint felett, emiatt Esposito beszélni kezd, mert nem bírja nézni. Miután közli Lockwooddal, hogy az anyja elég jó az ágyban, a fickó kiadja a parancsot, hogy lőjék szét Ryan térdkalácsát, hát ezt már nehezebb lesz elviccelni. A térdkalácsszétlövő fickót még időben lövi szét Beckett, aztán némi tűzharc után mindenki megtalálja a maga leshelyét, ahol várja, hogy jobb helyzetbe kerüljön. Lockwoodé az előnyösebb, mert távcsöves puskával simán mindjárt eltrafálja Kate orrát, az ujja már a ravaszon, mikor Castle veti magát a hátára, így eltéríti az amúgy halálos lövést. Itt viszont nem áll meg, hanem ököllel szétveri Lockwood fejét. A verekedésben megsérül a keze, kap rá fáslit is, amint Kate nagyon gyengéden tekergél rá, miközben megköszöni az életmentést. Végül Lockwood börtönben, Kate látogatja meg, hátha elárulja ki bérelte fel, de persze hogy nem. A hallgatásért cserébe kap egy ígéretet, Kate elintézi neki, hogy kikészítsék a börtönlakók, és minden héten el fog jönni meglátogatni, kivárja, hogy megtörjön. Előbb-utóbb meg fog. Vagy az eddigi tendencia szerint őt is kinyírják, és kezdődik minden elölről.

Címkék: castle
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candyperfumegirl 2012.04.21. 00:30:25

Nincs kép a csókról? Pedig az egy olyan pillanat, amit meg kell becsülni a Castle-ben, de nagyon. :)

Zenóbia 2012.04.21. 07:59:36

@candyperfumegirl: Ne is mond! :) legalább 68 darab képet csináltam a csókról, de egyik sem lett olyan igazán jó, így aztán mérgemben beraktam inkább a célkeresztben Beckett fejet. :)

Neoprimitív 2012.04.21. 10:22:27

@candyperfumegirl: @Zenóbia: Mindent a kedves olvasókért:

castle-fans.org/gallery/displayimage.php?pid=48145&fullsize=1

Szerintem a sorozat egész történetének ez volt a legjobb része és nem azért, mert végre eljutottak a csókig. Még ebbe az egyébként abszolút drámai részbe is sikerült humort belevinniük. (Castle felsorolása a legnagyobb zsarukról: Dirty Harry, Cobra és a srác a Rendőrakadémiából, aki helikopterzajt utánzott...) Ráadásul minden dráma ellenére a végére sikerült egy pozitív lezárást adni, mindenki kezdhetett reménykedni.

candyperfumegirl 2012.04.21. 12:03:44

@Neoprimitív: igen, szerintem is, itt annyira jól sikerült eltalálni az arányokat! Ilyen egy Castle epizód, ahol minden olajozottan működik, szórakoztat, van dráma is, és még haladnak is valahova, de hiányzik ez most.

Neoprimitív 2012.04.21. 20:33:02

@candyperfumegirl: az idei évadot már csak "kötelességtudásból" nézem végig és már előre félek az évadzárótól. Na mindegy, spoilert félre, itt még minden szépnek ígéretesnek alakult.
süti beállítások módosítása