Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Grimm 1x10 - Szervkereskedők

2012. április 16. 11:00 - nyauuuuu

Az idézet a Jancsi és Juliskára utal a kenyérmorzsa-szedegetéssel, megint egy nagyon közismert mese következik. Kezdésként töksötét erdőben, zaklatott kameramozgás közepette két félmeztelen fiatal menekül több, őket üldöző valami elől, majd egyikük beleesik a folyóba, a másikat pedig elkapják a madárfejű szörnyek. Elfogott fiúcskát behurcolják valahová, az előtérben két rondaság egy majdnem meztelen női hullát dob egy gödörben égő hatalmas tűzbe. A vízbe esett társ immár hullaként tutajozik le a folyón, ami – mármint a hullaság – abból is kitűnik, hogy egy holló kivájja a szemét. Aztán vízeséshez ér, amin szép mozdulattal le is pottyan, ugyanezzel a lendülettel már Eddie konyhájában állunk, éppen Nick kávéjában önti a tejecskét. Elég gyengécske társalgás következik arról, hogy Nick el akarja mondani Juliette-nek, ki ő valójában, Eddie meg jól kiröhögi, hogy úgysem hinne neki. Meggyőzésül a nyomozó azt szeretné, ha a dúvad a lány előtt változna át, de Eddie szerint simán beleőrülne, ha meglátná őt, szóval halva született az ötlet. Szerencsére Nick telefonján kapás van, indulhat helyszínelni a vízi hullát. Természetesen sem személyi, sem más nincs a fiúnál, viszont a zsebében egy kagylónyakláncot találtak, csak hogy legyen egy nyom, amin el lehet indulni. Nick kiszúrja, hogy a nyakán két seb látható, úgyhogy meg is indul a viccelődés arról, ki hisz a vámpírokban. Főcím.

Bonctündér szerint a srác a vére háromnegyedét elvesztette a halála előtt. A nyakán lévő seb egy intravénás kanül nyoma lehet, amivel lecsapolták a vérét. És bár vízbe fulladt, mivel az előtte lévő csapolás miatt volt túl gyenge úszni, hát egyértelmű, hogy gyilkosság történt. Kivételesen Nick azonosítja a hullát: Steven Bradford-nak hívják, terjedelmes priusszal rendelkező kamasz, akinek az utolsó bejelentett lakcíme egy postafiók. Fényképpel felszerelkezve el is mennek megnézni a leveleit, és persze, rögtön nyomra bukkannak. Nem, a postafiókos semmit sem tud mondani, csak hogy négy hete nem látta a srácot, viszont belép egy lány, aki éppen olyan nyakláncot visel, mint amit Steven zsebében találtak. Rövid kérdezősködés után eljutnak Julie-hoz, aki a téren árulja a láncokat. A kislány ismerte Steven-t, és teljesen kiakad a halálhíre hallatán. Előkerül a bátyja is, aki nem kicsit paranoid, de azért segítenek: a hullafiú négy hete munkát kapott egy farmon, úgy jöttek érte, és biztos nem egy bűnbandához csatlakozott, mert utálta a tömeget. Utoljára az ingyenklinikára vitték, azóta nem látták. Nick vesz Juliette-nek egy nyakláncot, simán húsz dollárt ad érte, szóval nem csak okos és szép, de még jószívű is, hurrá.

A klinikán rögtön az irodavezetővel sikeredik beszélniük, ritka ellenszenves kis féreg, előszedi a fiú kartonját, meg elkíséri őket dr. Levinhez, a klinika vezetőjéhez, aki a fiút a pókcsípésével kezelte. A szépséges doktor néni annyi érdekességet tud elmondani, hogy Steven hajléktalan létére meglepően egészséges volt, antibiotikumot kapott, azóta nem látta. Nicknek ismét kapása van, egy autóbalesethez kell menniük helyszínelni. Gyilkosságisként ehhez nem sok közük lenne, de a fazon egy csomó emberi szervet és sok-sok liter vért szállított a fejre állt autójában. Nick még látja kimúlni szegényt, miután kivágták a roncsból, és rácsodálkozik a szörnyfejre, ami az első jelenetben megismert madárfejűhöz hasonlít. Kihallgatni ugyan exitus miatt lehetetlen, de a mobilja talán tudni fog valamit.

A halott sofőr iratai és rendszáma hamis, a telefontársaság meg bírói végzés nélkül nem ad ki adatot a mobilról. Hogy ezt megszerezzék, összehasonlíttatják az előző hullájuk DNS-ét a kocsiban szállított vérével. Természetesen Nick azért elszalad a lakókocsiba, hogy utánanézzen az esedékes szörnyecskéknek. A keselyűk fáról fára ugrálnak, felülről figyelik az áldozataikat, és végtelenül kegyetlenek. Élő emberekből távolítják el a belső szerveiket, élvezettel tölti el őket, hogy fájdalmat okozhatnak. Ki veszi észre, hogy mi a furcsa a képen? A szerveket értékesíteni szokták, nem ők eszik meg. Nick erre rögtön Eddie-vel akar vacsizni, aki viszont nem szeretne a legújabb bűnügyről beszélgetni, hanem inkább ismerkedni-barátkozni akar, csak a változatosság kedvéért. Szerencsére gyorsan rájönnek, hogy ez nem fog menni, úgyhogy áttérhetnek a lényegesebb dolgokra: a keselyűk bizony a többi varázslénynek árulgatják az emberi szerveket, merthogy azoknak olyan csemege, mint az embereknek a rinocérosz-szarv. Az emberi heregolyó olyan hatással van bizonyos fajokra, mint a viagra – ez az a mondat, ahol Nick elveszíti az étvágyát. Elmennek hát abba a boltba, ahol emberi szerveket lehet kapni.

Eddie teljesen kiakad azon, hogy az epehólyag háromszáz dollárt kóstál, de azért megveszi, csak hogy Nick kedvére tegyen. A patikus egy embernek is unszimpatikus rőtbundás, és kanyar nélkül fehér teát ajánl az epe mellé – én biztos inkább valami testes vörösborral tálalnám, de hát ízlések és pofonok. Nick persze lógva hagyja Eddie-t, mondván, hogy majd megadja az árát, de azért hálás neki, és már viszi is a laborba a zsákmányt. Közben megérkezik a DNS-eredmény, a vér egy része valóban Steven-től származik. A szerveket viszont más személyekből szedték ki, akik ráadásul fiatalok és egészségesek voltak, szóval a szervkereskedő banda biztosra ment. Ezen felbuzdulva újabb áldozatok után néznek, hiszen Steven-t is az utcáról szedték fel, tehát a többieknek sem biztos, hogy van nyomuk az eltűnt személyek között.

Az üvegcsében szárított, őrölt emberi epehólyag van, amin Nick egy csöppet berág, és elmegy a rőtbundáshoz. Mivel tudja a jelszót – a napi különlegességet szeretné látni – a bundás meg nem vágja le egyből, hogy ő egy Grimm, hát rövid kergetőzés után sikeredik belőle kiszedni egy telefonszámot, amin a keselyűkkel tartja a kapcsolatot. Az is kiderül, hogy hozzá is a karambolos-meghalós sofőr szállította az árut. Nick jogos felháborodásában felborítja az áruval teli üvegszekrényt, mondván, hogy a rőtbundás nem árulhat emberi szerveket. A számot továbbítja a központnak, hogy nyomoztassák le, ő meg hazaballag Juliette-hez a nyaklánccal.

A barátnője nincs igazán elragadtatva a kagylóktól, amíg meg nem tudja, hogy mennyit adott értük szíve választottja. Ezután simán beleegyezik Nick agyament ötletébe, hogy vacsorázni vigyék Jancsit és Juliskát. Bátyusnak nem fűlik a foga a közös vacsihoz, de szerencsére Julie kedves lány, és velük akar menni. A kedélyes evészet közben – persze a bátyó folytonos paranoiája közepette – kiderül, hogy egy Kevin nevű fiú is eltűnt, pont úgy, mint Steven. Juliette ráérez, hogy Julie-nak kedves lehet ez a Kevin, amit aztán Nick később nagyon megdicsérget, hogy milyen ügyesen szedte ki a lányból. A vacsorán annyi történik még, hogy Nick ad egy névjegyet a gyerekeknek, hogy ha az állást ajánló fehér furgont látnák, akkor hívják őt fel. Nick és Juliette kicsit még enyelegnek, de mire a fiú elszánná magát, hogy most aztán mond valami fontosat, megint csörög a telefonja: megkapja a szervárus számhoz tartozó lakcímet, amit akkurátusan fel is jegyez a noteszkájába. Julie arról kérdezgeti a bátyját, hogy vajon jól van-e Kevin, mire válaszul bevágnak egy jelenetet, amiben egy csontfűrésszel kell szembenéznie egy eddig még ismeretlen fiatalnak – feltehetően Kevinnek –, majd eltorzuló arccal ordítani kezd.

Julie bemegy a klinikára, dr. Levinhez, aki a kezelés végeztén erős érdeklődést mutat a lány előző napi vacsorája, konkrétan az iránt, hogy mit és mennyit mondott el a Stevenről és Kevinről érdeklődő nyomozónak. A kicsi lány nagyon naiv, úgyhogy szépen mindent elmond a doktor néninek. Nickéknél is kapás van, a sofőr mobiljáról is azt a számot hívogatták, amit Nick már lenyomoztatott korábban, úgyhogy talpig fegyverben kivonulnak a helyszínre, sőt, még főgonosz is velük tart, egy nagy mordállyal a kezében. Övé a nap találata is, mert a kopogtatásra fegyveres ellenállásba kezdő ott lakót egyetlen lövéssel alázza a halálba. A terepszínű lakókocsi mellett egy melegház-szerű izét találnak, ahol emberi szervek szárítása folyt. A filmnek ezen a pontján kezdtem el sajnálni, hogy órákkal korábban vacsoráztam. Szerencsére a lelőtt hullának is van csörgő mobilja, a szám visszahívása után kiderül, hogy az ingyenklinika vastagon sáros a szervkereskedelemben.

Az unszimpatikus irodavezető leszólítja Julie-t és a testvérét az utcán, majd egy lendülettel begyömöszölik őket a fehér furgonba. Egy gyönyörű, hatalmas ház udvarán állnak meg velük, de valami fészerszerű melléképületbe terelik be őket. És itt jön a mese: Jancsi a kagylónyakláncát kezdi el potyogtatni egyenként, hogy majd a jó nyomozók megtalálják a nyomát. Életszerű, ugye? Szerencsére nem mennek messze, épp csak a tüzes gödör mellett el, különben elfogynának a kagylók, és akkor oda lenne a nyomkövetés.

A rendőrség nagy erőkkel vonul ki a klinikához, ahol a szőke nővérke éppen zárja a bazárt. Gyorsan kiderítik, hogy a műtéteket nem ott végzik, úgyhogy Nick félrevonja a szőkét, akiről látta már korábban, hogy valójában keselyű, és a már ismert Grimm-erővel (tudom, hogy mi maga, nem rendőrként kérdezem, ne tegye próbára a türelmemet) olyan jól megfenyegeti, hogy az persze beköpi a valódi műtétes helyszínt. Vágás után már ott is vagyunk, éppen egy vesét emelnek ki valakiből. A kéz pedig nem másé, mint a jóságos doktornőé, és ott van bizony az irodavezetője is. Épp arról társalognak, hogy Jancsi és Juliska következik. Julie  a pocsék bőrben lévő Kevin kezét szorongatja, erre a doktornő úgy dönt, hogy vele fogja kezdeni.

Csomó akciócsoportos zsaru mellett persze Hank és Nick az, aki megleli a ház mellett a kagylónyomokat, úgyhogy ők rontanak be a fészerbe, míg a többiek a háznál lövöldöznek. Minden rosszfiút kinyírnak, közben viszont a Julie hentelésére készülő doktornő kereket old. Nick szálegyedül megy megint utána, és hiába olvasta, nem figyel a feje fölé, a csajszi simán ráugrik a fáról. Némi hempergőzős verekedés végén a nő elnyeri méltó jutalmát, beleesik a tüzes gödörbe. Minden szép, minden jó, a mentősök begyűjtik az életben maradt gyerekeket, Julie is örülhet, mert a bátyja és Kevin is rendben lesz. Zárásként még főgonosz kap csomagot, kaszamintás fadobozkában levágott fület. A többi telefonon érkezik: fékezze meg a Grimmet, mert a feljebbvalók szerint kezd felborulni az egyensúly. Főgonosz szerint viszont ez a Grimm egy lelkiismeretes nyomozó, szóval legközelebb ne csomagot küldözgessenek, hanem személyesen adják át az üzenetet. A vonal túlsó végéről fenyegető stílusban megígérik, hogy úgy is lesz. Kész, vége, ennyi volt. Én többször is izgultam a rész során, ami az eddigiekre nem volt jellemző, és legalább kétszer olyan történt, ami egy icike-picikét eltért a szokásos sablontól, szóval fejlődnek, csak lassan.

18 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.04.16. 14:02:48

Köszi a hogyvótot! Sztem egész jó kis rész volt, fejlődnek. Bár nekem már az elején is tetszett.
A végén a Főgonosz jól értettem, hogy védi Nick-et?

teardrops 2012.04.16. 20:41:13

Nálunk vajon miért hagyták le az elején az idézetet? Hiányoltam, nagyon...
...és így nem is jöttem rá, hogy Jancsit és Juliskát nézek.:-)
(Fel kéne frissítenem a Grimm-mese tudásomat.)

nyauuuuu 2012.04.16. 20:43:16

@Dogla: Köszi a kommentet, már kezdtem azt hinni, hogy senki nem olvas :-). Igen, én is úgy értettem, hogy a remek nyomozósága miatt megvédi, holott eleinte tuti ki akarta nyíratni a bosziszörnnyel, szóval én már kezdek tisztára összezavarodni, hogy ki kivel van. Ahogy itt a nyomozáson kívüli események sodrását figyelem, talán az évadzáróban lesz valami, ami továbbviszi a cselekménynek ezt a részét :-).

nyauuuuu 2012.04.16. 20:44:04

@teardrops: Nem tudom, hol nézted, a tv2-n péntek éjfélkor ott volt az idézet, szépen magyarra fordítva.

teardrops 2012.04.16. 20:52:42

@nyauuuuu: hááát pedig ott néztem és még vissza is tekertem... folyópart, háttérben híd... vagy nem ez volt?
Mindegy is - milyen jó, hogy olvasom a hogyvoltot!:-)

nyauuuuu 2012.04.16. 21:27:47

@teardrops: Nem ám :-). Ez a rész a hátulról megvilágított erdőben indul, ahol aztán a fiúk menekülni fognak. Hogyvoltot olvasni pedig bármely sorozat esetében jó :-).

2012.04.16. 22:55:31

@nyauuuuu: Úgy vélem, talán Főgonoszt összetettebb személyiséggé formálják - nem bánnám.
Viszont a Hank - Bosziszörny szálat félbe hagyták.
Azt én sem bánnám, ha az évadzáróba tennének valamit, ami tovább löki a sztorit, csak nehogy elkaszálják a sorozatot, aztán leshetünk.
Én egészen bírom.

RedHotTears 2012.04.16. 23:45:51

Azt veszem észre, hogy csak ottragadok én is az utóbbi néhány hétben a képernyőnél. Pár apróság még érthetetlen, pl. mitől ismerik fel a lények Grimmet, vagy ő hogyan ismer fel másokat. A klinika tele volt keselyűkkel, de egyiknek az igazi arcát se látta meg elsőre, és azok is csak mezei nyomozónak hitték. Máskor meg azonnal tudják a másikról, hogy ki valójában. Jó lenne ezt tisztázni.

teardrops 2012.04.17. 00:04:32

@RedHotTears: Azon már én is gondolkoztam, hogy vajon Nicket hogyan ismerik fel, de az elhangzott az elején, hogy amikor ezek a lények kicsit elveszítik az önuralmukat, megmutatják az igazi arcukat és akkor -a 'normál' emberek persze nem, de- a Grimmek meglátják/észlelik/észreveszik/felismerik.

@nyauuuuu: Jah, tényleg, igaz, menekültek. A feliratot akkor sem láttam... :-)

nyauuuuu 2012.04.17. 19:44:52

Viszont még mindig nem tudom, hogy ti is kiszúrtátok-e, ezen a héten mi volt a furcsa a grimm-oire-ral.

2012.04.18. 13:31:02

@nyauuuuu: Homályosíts fel! :)

@teardrops: Nem lehet, hogy csak a Te szolgáltatódnál nem látszott a felirat? Láttunk már ilyet a TV történetében...

nyauuuuu 2012.04.18. 22:33:38

@Dogla: @aggyistenbiri: Hát hogy most angolul volt. Egyszer már rácsodálkoztam, hogy a jó Nick bizony simán olvas németül, éppen ezért tűnt fel, hogy a keselyűk kegyetlenségéről bizony ékes angol nyelven számol be a könyvecske. De hát ez pont ugyanolyan "apró" egyenetlenség, mint hogy ha kinyírom mindkét tesót, akik elrabolták és megkötözték az ártatlan túrázót, akkor vajon az hogyan szabadul ki, vagy hogy miért nem ismeri fel Nick a lényeket, csak néha (pl. itt találkozott a doktornővel, de gőze sem volt róla, hogy az is keselyű), azok meg általában azonnal levágják róla, hogy kicsoda, néha meg nem...

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.19. 01:22:55

@nyauuuuu: pillanat, pillanat! szerintem csak azért ismeri fel csak néha őket, mert a lényeknek is van önuralmuk, ha abbol kizökkentik őket hirtelen-váratlan, meglepődnek stb akkor lehull az álca. amikor a klinikán jártak, akkor eleve egy nagy önfegyelemmel bíro karakteres dokinővel találkoztak, ezért nem is lepleződött le. a főrendőr szerintem szintén ilyen kaliberű figura. önmérsékletet gyakorol, nem lepleződhet így le grimmfiú előtt -szerintem. egyelőre. más vélemény?

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.19. 01:43:27

@nyauuuuu: ja, meg a konyvecske és nyelvezete. a grimmek tobb generacio ota leteznek, miota a gonoszok is. az egyik angolul írta bele a tapasztalatait a konyvbe, a masik nemetul, lehet, h x resz utan cirill betus irasokat is lathatunk. s ha mar ilyen fontos kepessegeik vannak, akkor miert ne tudja minden g. olvasni, ertelmezni a kulonbozo nyelven irt szovegeket? csak kerdezem. mondjuk ugy mint egy matematikus olvas a szamokbol, kepletekbol,rapillantassal hatszelben (en pl ilyen fajta vagyok), akkor egy csodakepessegu ember miert ne ertse az idegen nyelvet, hisz erre szuletett. h azt is megertse.

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.19. 01:48:36

@aggyistenbiri: még egy mondat: mert hisz maga a grimm család is elszármazhatott bármely idegen orszagba, aholis meg kellett tanulniuk az adott nyelvet, amit mondjuk atorokitettek a kovetkezo generacioba. gonoszok meg aztan de plane mindenhol vannak.
(lehet h magyarul is tudnak.)

nyauuuuu 2012.04.19. 08:35:42

@aggyistenbiri: Oké, meghajlok érveid előtt :-). Remélem, a továbbiakban azért kicsit több bepillantást engednek a titkokba, mert igaz, hogy misztikus sorozatban jó, ha mindig vannak titkok, azt viszont nem annyira szeretem, ha mindig ugyanazon titkok előtt lebegtetik a fátylat. Elvárom, hogy a forgatókönyvírók dolgozzanak meg a pénzükért, és mindig legyenek új titkok :-).
süti beállítások módosítása