Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Egy óra múlva itt vagyok! 1x10 - Megfordul a szél

2012. április 07. 12:00 - Sigismundus

Tábori mozi kilencszáznegyvenegy tele. Karády Katalint nézik a magyar tisztek, majd megszakad a film, és szovjet PR mozi indul váratlanul. Közlik a tiszt urakkal hogy Moszka alatt megállították a németeket, vége a háborúnak. (meg is állították, valóban, csak épp még jött a 42-es nyár, amikor a krautok kissé visszavágtak).

Shultzer őrnagy kissé ideges, leüvölti Podweisz százados haját, de nincs mit tenni. A partizánok kedvükre járnak be és ki.

Szokolovék is terveznek, elégedetten. Sikeresek a robbantások, de épp most jött egy szállítmány kiválló magyar eszköz egy raktárba. Valahol a sztyeppén gépkocsizó magyar alakulat, zabmeghajtású egylóerős jármüvekkel. Beérnek egy magányos fogatot, egy okostojás meg egy félkegyelmü honvéddel, segítenek, azok meg beállnak a sorba, és irány a raktár. Itt németek várják a szállítmányt, a magyar Gamma Müvek kiváló optikai termékeit. Valami célzóberendezés, elkezdik pakolni.

A két létszámfeletti ide is beáll, pakolnak ők is méretre kisebb Gammás ládákat. Aztán Vince (mert ő a félkegyelmü) észrevesz egy bajszos honvédet aki veszedelmesen közel áll a ládákhoz, elcsalja, és robbantás, bumm. Oda a szállítmány, Szokolovék lőní kezdenek, bajszos megsérül, míg Vínce és a másik, Jancsi nevü visszavonul. A táborba menet kissé összevitatkoznak. Jancsi egy Moszkvában született moszkovita magyar okostojás. Őt úgy nevelték hogy mindenkit lelőni, a a Nagy SZU területére teszi a lábát. Vince viszont volt már muszájból katona idegen földön, tudja, nem olyan könnyü az átállás. De ő ezért tenni akar.

Shultzer megint nem boldog, Podweisz megint feszeng. A magyar kémelhárítás megint csapnivaló, így utánuk Lehnret hadnagy is kihallgat. Utánna úgy döntenek, meghívják régi barátjukat, Késmárki századost, legyen ő a hírszerzőtiszt. Szokolovék tervezgetnek megint. Be kell küldeni valakit a városba állandóra, hadd terjesszen híreket a honvédek közt. Épp híre ment hogy az ukrán kollaboránsok kisválalkozásokat fejlesztenek, így Vince borbélynak tanul. Viccesnek szánt, de kinos jelenetek, amint a partizánokat borotvál, partizankáknak ondolál, és göndörítt.

Majd újabb jelenet, Vincének már iparengedélye is van, két panaszkodó honvédet halgat. (kicsit hihetetlen a dolog amúgy, valós fronton figyelmeztetik a katonákat hogy tartsák a szájukat) Majd továbbadja a hírt összekötőjének, sok a sebesültszállító, a németek elsőbbséget élveznek mindenben, a honvédek utálják a tisztjeiket. Kórház, új nővérszálítmány, egy jávor-bajszos törzskari tiszt rá is repül a legszebbre, egy őzikeszemüre. Kint a városban megkezdődik a PR, szotyit árulnak a partizánok, a papírtölcsérre van nyomtatva a Moszkva Hangja. Hogyaszondja, ti nem azt eszitek mint a tisztek, hát fordítsátok fegyvereiteket a tisztek, a németek, majd odahaza a nagygazdák és gyárosok ellen.

Shultzer megint nem örül, és ennek megint Podweisz látja kárát. Gyors ütemben, előléptetik Késmárkit, németek akaratából, őrnagynak és már jön is ide Ukrajnába kémelhárítónak.

Tábori kórház, az őzikeszemű nővér, és a bajszos honvéd tárgyalják a kórházi hiányt, majd belép a megrendelt ukrán borbély is.. És mindketten lefagynak, Vera Vincét látja, a honvéd a raktári támadás szervezőjét.... Bajszos, aki amúgy fantáziadús nevü Kovács János, menne jelenteni a dolgot, de nem hallgatják meg, Gyógyult státust kap, mehet sofőrnek egy új őrnagyhoz.

Vera menne Vince borbélymühelyébe pár bizalmas percre, de a jávor-bajszos tiszt a nyomában, nyomul rá a férj szeme előtt. Persze Vince is ott van, kissé kiégeti egy sütővassal a hadnagy remekbeszabott egyenruháját. Virágnyelven persze megbeszélnek egy randevút estére.

Podweisz örülni látszik hogy kiváló barátja is újra itt van. Míg új sofőrje felszolgál, Késmárki közli az otthoni híreket, anyja utálja,a németek idegesek, kinéz az ablakon... és meglátja Vincét a borbélyüzletben. Jancsi, és Vince megint vitatkoznak. Láng kilopná a feleségét a biztonságos partizántáborba, de az okostojás ezuttal tényleg jót mond. Ha eltünne egy magyar ápolónő, annak statárium lenne a vége. Maradnak inkább a röplapozásnál, ott még segíthet is a nő. Jön Vera, de jön a kullancs hadnagy is, kissé erőszakoskodna a nővel. Vince leüti gyorsan. Most se jobb a helyzet, de jön segíteni egy ukrán kollaboráns policájnak állt partizán. Elküldi Vincééket, Veráékat meg beviszi őrszobára és jelent. Sikerült Podweisznek megmagyarázni a dolgot, a hadnagy nem emlékszik semmire, Vera megmenekült, hurrá.

Vince viszont lebukik, rányit a bajszos Kovács honvéd és közli hogy felismerte, de nem buktatja le. Megmentette a raktárnál őt Vince, most ő menti meg, tünjön el. Vince kemény, ha nem buktatja le a bajszos, minek menjen? Hát csak azért, mert megjött az új kémelhárító Pestről, és név szerint ismeri őt, Láng Vincét... És azért nem buktatta le azonnal, hogy megfigyelje, kik járnak be hozzá, az egész hálózat kell neki...Vince végre visszavesz újdonsült magabiztosságából kissé.

Másnap reggel, Kovács honvéd állítja meg Verát, és közli, kerülje el a borbélyüzletet. Jancsi és Vince is akcióban. Menekülnek, közben leszúrnak egy spiclit, és sikeresen elfutnak egy szakasz táboricsendőr összes puskájának összes lövése elől, karcolás nélkül. Téglagyár, katakombák, futkosás, Vincéék persze egy pisztollyal sikerrel verik vissza az egész szakaszt.

Késmárki nem késik az ötlettel, begyújtani nekik, majd a füst kikergeti őket. Hiába, Vincééknek különleges, Moszkából kapott szovjet partizántüdejük van, akkor is kapnak levegőt amikor már egy öngyújtót sem lehet meggyújtani az oxigénhiánytól. Na meg úgy is könnyű a szökés, ha egy partizánszimpatizáns ukrán policáj vezeti a magyar csendőröket a gyáron belül. Bekerítik a kéményt, a szökevények meg a csatornában menekülnek.

Ja és végezetül eszükbe jut, milyen jó kis huzat van a kémény irányába. Nosza gyorsan röplapok készülnek az erdei táborban, ezerrel, Vincéék meg beöltöznek kéményseprőnek, és a rettegett Késmárki orra előtt, beszórják a kéménybe, az meg szétszórja egész Nabuhovkába.

S hogy mi áll rajta? Hát Késmárki életrajzának pár kimaradt részlete. Megtudhatják a magyar honvédek hogy az új kémelhárító elsikkasztott egy honvédeknek szánt bőrszállítmányt, felelős Forray tábornok és más tisztek haláláért, és mindezt a németek érdekében.. Kinos...

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2012.04.07. 19:47:25

Csakhogy folytatódott. :D
süti beállítások módosítása