Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Grimm 1x08 - Órások és óriások

2012. április 02. 11:00 - nyauuuuu

Az idézet az emberevő óriásról szól, aki épp emberszagot érez, a mese, ha jól emlékszem, a Babszem Jankó. Disztingvált úriember hazaér, kicsit barbatol a riasztójával, majd az otthoni íróasztalánál folytatja a munkát. Gyanús zajt hall, az ablakhoz megy, ami erre berobban, és egy meglehetősen nagy termetű támadó veszi kezelésbe az urat. Az kétségbeesve próbál védekezni, de az óriás nem meg sem rezdül az ütésektől, sőt, a pisztolygolyó sem fogja. Az elegáns úr földre kerül, a támadója pedig vérfagyasztó nyugalommal közelít felé egy bírói kalapáccsal a kezében. Mindeközben a háttérben folyamatosan vijjog a riasztó. A kiérkező rendőrjárőr már csak a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölést tudja detektálni, az áldozat Logan Peterson bíró.

A helyszínelés során rájönnek, hogy az elkövető megsérülhetett, úgyhogy értesítik a kórházakat, hátha úgy meglesz, de közben mi látjuk, hogy az óriásunk simán csipesszel kiszedi magából a golyót, és külső-belső alkoholos fertőtlenítéssel megoldja az egészet, szóval ez nem fog működni. Valamiért egy leszakított kezet is behajít a folyóba, ennek nyilván később lesz magyarázata. Viszont a kalapácson maradt egy ujjlenyomat, és az is kiderül, hogy Peterson bíró volt a legjobb a szakmában. Főcím.

Hank és Nick rárepülnek a nemrég szabadult elítéltekre, akik haragudhatnak a bíróra, közben megjön az ujjlenyomat-vizsgálat eredménye: egy sosem büntetett emberkéé, aki nemrég újíttatta meg a jogsiját, és éppen Portland-ben él. Hank elindul kikérdezni, Nick a három volt rabot faggatja. Hank egy komplett kommandós egységgel érkezik Vince Chilton-hoz, de persze árnyékra vetődnek: az ujjlenyomat tulajdonosa holtan fekszik, és hiányzik a keze (szóval nem sokat kellett várni a magyarázatra). A csonkolt karon viszont egy antik női karóra van, véséssel kifelé fordítva: Marynek szeretettel anyutól. Mivel főgonosz le akarja nyomoztatni az órát (bizony, ez olyan fontos ügy, hogy személyesen nyomozgat), Hank-nek beugrik, hogy Nick ismer egy órást (csak nem Eddie-t?).

Csak de. Eddie állati korán, még boxeralsóban kap telefont Nick-től, hogy nyomozza le az antik karórát. Mivel Hank-kel megy, ezért a meséket most kihagyják a társalgásból. Eddie teljesen beleszerelmesedik az órába, és rettenetesen felháborodik, mert valaki ragasztót kent a szerkezetre, nyilván, hogy egy adott időpontnál (konkrétan március 11., negyed 11) megállítsa. Sikeredik elszólnia magát, hogy amíg utánakérdez az órának a gyártónál, addig szolgálják ki magukat kávéval, Nick úgyis tudja, hol található. Hank rendesen kamillázik, hogy ezek ketten honnan ismerik egymást ilyen jól, hiába próbálnak a házkutival magyarázkodni. Szerencsére a teljes névlistát megtudja a dúvadunk, az 1933-as megvételtől kezdve, de nyomozóinkat csak az érdekli, hogy utoljára 2 hónappal ezelőtt javíttatták, egy bizonyos Mary Robinson részére. Hank-nek azonnal rossz előérzete támad: a hölgy helyettes államügyész volt, nyugdíjba ment már, egy halom ügyön dolgoztak együtt.

Szegény Mary-nek már csak a holttestét találják meg. A gyilkos kivágta a nyelvét, és az íróasztalán álló Justitia-szobor mérlegére tette. Hank a holttest láttán kijelenti: tudja, hogy ki a gyilkos. Nagyszerű, ügy megoldva, mehetünk végre aludni. Vagy mégsem. Hank már meséli is a kapitányságon: volt egy hármas gyilkosság öt évvel ezelőtt, Jack Lambertet, a nejét és a hét éves lányukat elrabolták a házukból, és két napig kínozták őket egy kőfejtőben. A tettes Alex Stark, egy bérgyilkos, aki ezúttal személyes okból ölt: Lambert a társa volt, aki rájött, hogy Stark hol tartja a munkabérét, és ellopta az aranyat. Mivel most dühből gyilkolt, elfelejtette eltüntetni a nyomokat maga után, konkrétan ott hagyott egy aranyérmét, ami lebuktatta. 24 órával ezelőtt szökött meg a szigorúan őrzött fegyházból, ahonnan orvosi kivizsgálás ürügyén vitette ki magát. Nick már meg is szerezte az orvosi kartonját, amiből kiderül: veleszületett analgéziában szenved, mármint nem szenved, vagyis nem érzi a fájdalmat, és a csontozata is páratlanul erős. Ja, és igen: Peterson volt az ügyében a bíró, Mary Robinson képviselte a vádat, szegény levágott kezű Vince Chilton pedig az esküdtszék elnöke volt. Szívás. És március 11-én negyed 11-kor ítélték Starkot háromszáz év szabadságvesztésre. Minden részlet a helyén, kezdődhet a hajtóvadászat. Egy kis bibi van csak: anno Hank tartóztatta le a gyilkost, úgyhogy főgonosz simán védőőrizetbe helyezi, akármennyire is ő akarja elkapni.

Hank nem akar a kapitányságon gubbasztani, ezt Nick-kel meg is tárgyalják. Közben viszont megtalálják, milyen autót lopott magának Stark, hogy gyorsan Portland-be érjen Kaliforniából, úgyhogy azt kezdik köröztetni. Persze bukó a dolog, mert a pszichopatánk ügyesen felrobbantja az autóját egy sípolós plüssmajom segítségével, és közben még egy idős nénit is átkísér az úton, nehogy baja essen. Közben kiderül, hogy semmit nem lehet tudni szegény óriásról, nincs családja, nem tudják, honnan jött, vagy kije van, mintha csak az égből pottyant volna. Hank nem mehet helyszínelni a füstölgő autóhoz, Nick főgonosszal indul útnak. Ez külön szerencse, mert a gyilkosunk ott bámulászik a tetthelytől nem messze, nyilván Hank-et keresi a rendőrök között. Mivel Nick Grimm-érzéke jelez, rájön, hogy a jó öreg könyvekben lesz a megoldás. A jellemzők (analgézia, erős csontozat) alapján megtalálja a kőmorzsolókat, akik ellen valami löttyök (kőmorzsoló-gift és leander-spiritusz) szükségeltetnek, valamint a fegyverszekrényből is előkerül egy mívesen kidolgozott mordály.

A gyilkosunk leütéses módszerrel shoppingol magának egy furgont. Nick hazaér, Juliette pont nincs otthon, mert friss ravioliért indult, de hamarosan érkezik. Nick feltesz egy kis vizet főni, majd zajt hall kintről. Mielőtt megnyugodhatna, hogy csak a mosómedvék, Spark már rá is törte az ablakot. Kicsit felmossa vele a padlót, majd valódi arcát felöltve arról érdeklődik, merre találja Hank-et. Nick próbálkozik némi ellenállással, de egészen hatástalan minden, gyilkosunk nem érez fájdalmat, úgyhogy akadálytalanul dobálgathatja fel-alá nyomozónkat. A helyzetet Juliette hazaérkezése menti meg: mivel az óriás őt kezdi kergetni, hatalmas lélekjelenléttel felkapja a már forró vizet, és Spark arcába zúdítja. Az félig megvakul, Nick meg egy fél tárat beleereszt, így a kőmorzsoló kénytelen elmenekülni a helyszínről.

A kórházban kiderül, hogy Nick erős fából van faragva, nem tört el semmije, csak némi agyrázkódás, ficam és bordasérülés az egész. Főgonosz őt is őrizteti, és Juliette-et vigasztalgatja. Nick önostorozásba fog, amiért veszélybe került Juliette élete is, a lányka meg őt igyekszik megnyugtatni, hogy természetesen minden rendbe fog jönni, és aludja ki magát. Ehelyett persze felhívja Eddie-t (ez állandóan telefonos segítséget vesz igénybe), aki nem hisz a fülének. Juliette-et rendőrök kísérik haza, ígérik, hogy vigyázni fognak rá. A lányt előveszi a poszttraumás stressz, a romok láttán bőgicsélni kezd, és a támadás képeit flesselgeti magának. Hank ki van akadva, hogy helyette Nick szívott az óriással. Mivel nem tud a fenekén maradni, gyorsan egy csapda tervét dobják össze főgonosszal, így elmehet meglátogatni Nick-et.

Főhősünk épp rosszat álmodik, mikor Eddie befut a kórházba. Gyorsan áttekintik, hogy a kőmorzsolókról mit is kell tudni. Ők más néven ogrék (szegény Shrek, ha tudná), kevés van belőlük, de állati veszélyesek. Eddie szerint alig lehet őket kinyírni, egészen biztosan kell hozzá kőmorzsoló-gift, ami mérget jelent németül, de azt nem lehet beszerezni, olyan nagy ritkaság. De mint tudjuk, Nick-nek éppen van belőle, szóval hurrá-hurrá. Arra is rájön, hogy a puska kell a méreg beadásához, ami Eddie szerint elmeszesíti a kőmorzsoló csontjait, szóval belülről öli meg szegénykét. Mivel Nick mozgásképtelen, a dúvadnak kell a titkos lakókocsihoz elmennie a cuccért. Ennyit arról, hogy Maris néni a lelkére kötötte, hogy ne tudjanak a meselények a féltve őrzött cuccáról. Amennyire nem akart odamenni, annyira megtetszik Eddie-nek a lakókocsi, főleg a fegyverszekrénytől száll el az agya. Azért összeszed mindent, ami kell, a töltényeket is megmártogatja a méregben, szóval rendes farkas azért alapvetően.

Hank megérkezik a kórházhoz. A csúnyán égett fejű ogre már ott várja az autójában. Nick nem örül, hogy Hank akar lenni a csali, szeretné elmesélni neki, hogy milyen is az orge valójában, de persze nem teheti. Hank coming out-ol: öt évvel ezelőtt Stark-nak jó ügyvédje volt, sikerült elbizonytalanítania az esküdteket. Éppen ezért amikor előkerült egy gyorséttermi felvétel, amin egy Stark-hoz hasonló ürge szerepelt, nem engedhették, hogy ez bemutatásra kerüljön, hiszen nyilvánvalóan hamis alibi lett volna. Ezért a felvétel szállítás közben titokzatos módon eltűnt. Mivel ő az utolsó az ügyben, úgy döntött, hogy ott fejezi be, ahol elkezdődött, tehát a jól előkészített csapda helyett a kőfejtőbe fogja csalni az óriást, mert úgy legalább másnak nem esik baja. Nick nem tudja visszatartani.

Eddie a mordállyal a kezében már éppen szállna kifele a kórháznál a kocsijából, amikor Nick felhívja, hogy az éppen távozó Hank-nek adja oda a puskát. Szépen autókáznak a kőfejtőhöz, elöl Hank, utána az ogre, hátul a dúvad. A kőfejtőnél a rendőrünk betáraz egy sörétest, fel is hecceli, majd a kiszálló kőmorzsolót a letartóztatásos szöveggel, meg a ráfogott puskával fogadja. Az persze nem hallgat rá, de Hank mindaddig csak szövegel, amíg az ogre a kocsijába visszaszállva nem akarja elgázolni. Akkor már tüzel, de ettől függetlenül alig tud félreugrani a kocsi elől. Az ütközésben megsérül a puskája, úgyhogy marad a puszta kezes harc. Eddie közben nagy nehezen betárazza a mordályt, viszont mivel összekapaszkodva küzdenek, nem tud lőni. Miután Hank félig laposra verődik, végre adódik egy jó alkalom: a kőmorzsoló egy marha nagy sziklát emel a feje fölé, hogy a nyomozóra szórja. Eddie becsukja a szemét, és tüzel, szerencsére talál is.

Hank nem tudja, honnan jött a lövés, az ogre pillanatok alatt kiszenved, Eddie meg pucol a helyszínről, mint a nyúl. Egy lendülettel visszarámol mindent a lakókocsiba, és felhívja Nick-et, hogy megnyugtassa. Főgonosz lecseszi Hank-et, amiért átvágta a kollégáit, és megmutatja neki, milyen szép nagy golyókat szedtek ki Starkból. Szerintem nyomoztatni akar a Stark-ot megölő puska után. Kész, vége főcím, ennyi volt.
 

Címkék: grimm
5 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JamiC 2012.04.05. 22:30:46

Köszi, ez ismét jól sikerült!
(kár, hogy egyre később kezdik, alig tudok fentmaradni... de a hogyvolttal legalább kitisztul néhány homályos folt :)))

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.06. 21:00:46

@JamiC: hűségesen nézem. tetszik, de valahogy minden rész után marad bennem hiányérzet, izgalmasabban is meg lehetne csinálni. nagyon remélem, hogy kicsit felpörgetik az eseményeket. na, hátha ma.

JamiC 2012.04.06. 21:31:34

@aggyistenbiri: igen, vannak olyan mellékszálak, amiket jobban ki lehetne fejteni... bár ahhoz az kellene, hogy hosszabbak legyenek a részek, amit gondolom nem akartak bevállalni... (vagy lehetne "rendezői változat" minden részhez)

aggyistenbrittudós (törölt) 2012.04.07. 02:31:27

@JamiC: nem erre gondoltam izgalmasság alatt, lehetne kicsit misztikusabb, hogy ne legyen CSI helyszínelők6598. vagy valami kemény vonalas sorozat. nem tudom, mihez hasonlítsam. x aktákhoz? nem tudom. de így nem jo.

nyauuuuu 2012.04.07. 21:36:59

@aggyistenbiri: Szívemből szóltál. Az első rész óta azt érzem, hogy rengeteg lehetőség van ebben a sorozatban, tele van olyan mesékkel, amiket annyira jól el lehetne sütni, ehelyett minden egyes részben történik egy bűntett, Nick felfedezi, hogy hoppá, megint egy meselakó, hívja Eddie-t, utánaolvas a könyvében, ügyesen legyőzi, és kész... És folyton azon drukkolok, hogy na, talán majd ma kicsit más lesz, több lesz. Ha nem vállaltam volna be a hogyvolt-ot, szerintem én már nem nézném, részint az időpont miatt, de nagy részben azért, mert folyton hiányérzet marad bennem a részek után.
süti beállítások módosítása