Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gengszterkorzó 2x05 - Vér, halál, indiánbosszú

2011. december 18. 23:31 - szabóZ

Quentin Tarantinónak biztos kell mostanában a pénz, és titokban az HBO-nak ír gebinben, mert ebben a részben annyi az erőszak, hogy a stáblista után érdemes száraz törlőkendővel végigmenni a képernyőn, még a végén foltot hagy a vér, és amúgy sem tesznek jót egy tévének a rászáradt agydarabkák és zsigerek.

A megemlékezés napja van, Nucky beszédet mondd, és a világháborús hősökre emlékszik, ami azt jelenti, hogy benyal a Kapitánynak, Jimmynek és még a demokráciának is. Vagyis minden ellenségének. Váratlanul felrángatja Jimmyt a pulpitusra, mint igazi hőst, Jimmy zavarban van, mondogatja, hogy ő aztán semmit nem tett, csak megpróbált túlélni. A háttérben kéz nélküli emberek tapsolnak, és láb nélküli veteránok ugrálnak örömükben.

Messze-messze, egy másik elme galaxisában ugyanekkor Richard egy erdőben bolyong, metaforának sem rossz a helyszín, de a félarcú bérgyilkos inkább csak azért jött, hogy fejbe lője magát. A cső már a szájában, amikor egy kopott, molyette szőnyeget idézően megviselt kutya tűnik fel, felkapja a műarcát. Richard pedig rohan, mintha az életéért futna, pedig ugye ha cafatokra robbantana egy sörétes puskával az agyát, akkor az a maszk már semmire sem lenne elég. összefut egy erdőkerülővel, meg egy öregemberrel, akik éppen mókusokat húznak nyársra. Ott morog a lábuknál a kutya is, feszült a helyzet, három puska, meg egy csattogó állkapocs, de aztán a házi pálinka mindent megold. Richard visszakapja az arcát és elücsörög az ismeretlenekkel, miközben a nyitott szájú mókusok csendben köröznek a tűz felett, és szemmel láthatóan már az sem zavarja őket, hogy egy pálcika áll ki a seggükből.

Jimmy a megemlékezés után találkozik a város hatalmasságaival, aka vén, dúsgazdag köcsögök, akiknek hetvenezer dollárral lóg. Fogalma sincs, hogy hogyan adja meg a pénzt, mivel ugye nem sikerült leszállítania Philadelphiába a kölcsönből vett italt, miután Nucky felrobbantotta a titkos raktárát.

A jól szabott öltönyben és elegáns rattantolókocsiban ücsörgő köcsögök azt kérdezik, hogy él-e még egyáltalán a Kapitány, Jimmy meg nem éppen tisztelettudóan válaszol, mire az egyik öregember korát meghazudtoló gyorsasággal jól arcon vágja egy mívesen kidolgozott bottal. Ilyen lehet, amikor elszabadulnak az indulatok egy öregek otthonában, már csak az hiányzik, hogy valaki más elkezdje Jimmyt fojtogatni a lélegeztetőgépe zsinórjával. A harmadik meg támadhatna egy teli éjjeli edénnyel.

Jimmy persze dühösen távozik, az öregek pedig megállapodnak arról,hogy a mai fiatalok nagyon udvariatlanok, bezzeg ők, még tudták, mi a jó modor, és még a rohadt indiánokat is kiirtották, és közben nem nyavalyogtak, mint a maiak a világháborús emlékeken rágódva.

A Kapitány szívrohama miatt Nucky öccse is pánikban van, annyira, hogy elmegy meglátogatni Nuckyt, elmondja, hogy a Kapitány már alig él, és egyébként is legyen már olyan kedves és bocsásson meg, hiszen a testvéri szeretet, ugyebár. Az, hogy börtönbe akarta küldeni a bátyát, az meg csak egy vicc volt. Nuckynak egyetlen egy aprócska feltétele van csupán: hogy az öccse térdeljen le, és csókolja meg a cipőjét. Persze Eli nem tartja alkuképesnek ezt az ajánlatot, így egymásnak esik a két testvér a téli kertben a pálmák közt. Mondhatnám azt is, hogy a paradicsomban, de ma nem vagyok a metaforákra hangolva.

A családi pofozkodásból élet-halál harc lesz, Eli a pisztolyáért nyúl és Nuxkyt fojtogatja, szerencsére jön Margaret egy bazi nagy puskával. Nucky pedig még csak meg sem köszöni, hogy a nő megmentette, csak annyit közöl, hogy legközelebb töltse meg a mordályt, mielőtt valaki ráfogja. Mintha csak azt mondaná, hogy legközelebb jobban süsse át a steaket.

Eli kiborul a veszekedéstől, meg attól, hogy nyertes összeesküvőből hirtelen jövő nélküli szerencsétlen lett, ezért mi mást is csinálhatna, minthogy elbújik a fészerben és piál. Megjelenik George, az egyik túlsúlyos összeesküvő, és arról érdeklődik, hogy mégis mi van a Kapitánnyal, mert a városban már azt pletykálják, hogy meghalt. Eli tagad, de George nem hisz neki, ezért egy ponton a sheriff agyonveri egy csavarkulccsal. Miután meghalt, még pépesre zúzza a koponyáját is, hogy kiengedje a gőzt. Erre mondják a Kékfényben, hogy hirtelen felindulásból, meg az esti italozás közben összeszólalkoztak, mondjuk aztán általában nem egy rendőr házát, hanem egy lerobbant tanyát mutogatnak a vágóképeken.

Richard hazaér az erdőből, annak is a legmélyéről, és Jimmy rögtön új munkát ad neki. Elmennek ahhoz a dúsgazdag, vén faszhoz, aki betörte Jimmy orrát, és bosszút állnak rajta a lemészárolt indiánok nevében. Lágy zene szól, miközben az indiánok büszke mészárosát megskalpolják. Mondom, hogy Tarantino írja a forgatókönyvet, főleg, hogy ellenpontozásként ezután azt látjuk, hogy Nucky szobalányát megdugja Nucky ír terroristája. Mert neki olyan is van ám.

És már csak a lezárás marad hátra, amint Eli elássa a kövér hullát a Ford T-modell lámpájának fényében a nagy büdös, kietlen és reménytelen semmi közepén. Szomorú stáblista.

Ilyen lesz a Gengszterkorzó második évada

Interjú a sorozat rendezőjével

2x01 - Magyarország egy gengszterkorzó

2x02 - Kurvából úrinő

2x03 - A gengsztereknek is van szíve

2x04 - Kurvák mentik meg a történetet

4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kullancs1983 2011.12.19. 00:14:59

Lehet hogy a túl sok Tarantino teszi, de a Jimmy orrát betörő dúsgazdag vén fasz megskalpolása szerintem kimondottan jó volt..:)

bee-lah 2011.12.19. 11:39:56

csak annyit pontosítanék, hogy a Kapitánynak szerintem nem szívrohama volt, hanem stroke-ja... (amelyet a Jimmy anyjának izgatóhatású tánca miatti megemelkedett vérnyomás okozott...)

Dr. Bí :)

kbellfan · http://rkbc.blog.hu 2011.12.19. 12:15:26

hát a skalpolós résznél én is összerezzentem pedig elégé "edzettű2 vagyok már ilyen filmek terén..

rekszem 2011.12.19. 12:38:37

marha jó kis sorozat

mondjuk az első éved pont úgy kezdődik, hogy Jimmy és a félarcú a háború borzalmai után egyrészt nem értenek nagyon máshoz, mint az ember öléshez, illetve eléggé meg is edződött a lelkük

alapvetően rendes srácok, de tulajdonképpen a háború megnyomorította a lekükekt is

és azért ez nem nagyon elrugaszkodott dolog, mert a délszláv háború után is rengetegen áltak genszternek meg bérgyilkosnak
süti beállítások módosítása