Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gengszterkorzó 2x01 - Magyarország egy gengszterkorzó

2011. november 16. 11:45 - szabóZ

Az első évadot kihagyjuk, ugyebár az első randi, a hosszú szárú, tüskementes rózsa, meg a méregdrága menü feletti kézsimogatás helyett rögtön a mocskos részletekre ugrunk, hogy csak úgy a fal a ritmikusan döngő ágyvégtől. Akinek fogalma sincs, hogy miről szól a Gengszterkorzó, annak annyit, hogy meglepő módon gengszterekről, akik Atlantic City óceánparti korzóján költekeznek, szeretnek, gyilkolnak és véreznek a nagy világválság és persze az alkoholtilalom alatt.

A főhős Nucky Thompson, a város kincstárnoka, aki persze a helyi maffia vezetője is, a sheriff meg az öccse, hogy a bűnipar minden szegmensét monopolizálja a család. Itt van még Jimmy, Nucky fiatal pártfogoltja, a Leonardo DiCaprio-klón, aki fél évadnyi chicagói száműzetés után az első évad végén tért vissza a városban jobbján egy félig lerobbantott arc mesterlövésszel, balján meg egy Al Capone nevű olasz fickóval. A város úszik a viszkiben, hiába a prohibíció, különböző érdekcsoportok akarják uralni a titkos szeszfőzdéket és a kevésbé titkos bárokat, de az igaz nagy halak jól szabott öltönyben, komornyikok között osztoznak az igazán nagy pénzeken. Ilyen nagy hal Jimmy apja, a kapitány, aki Jimmyvel és Nucky öccsével szövetkezik Nucky ellen.

Fontos persze még a szerelem is, már persze, amikor főhőseink nem kurváznak, Nucky például egy kedves özvegyet pártfogol, Margaret Schroedert pedig hálás is ezért, és még azért sem neheztel, hogy tulajdonképpen a nagy hatalmú kincstárnok gyilkolta meg a férjét. Egy bunkó alak volt, maradjunk ennyiben.

A képletet bonyolítja még, hogy Nucky fő elosztója a helyi fekete közösség feje, akit éppen ebből kifolyólag nem szívlelnek a helyi fehér középosztály jeles tagjai, akik időnként, és nem csak Halloween alkalmából, szeretnek fehér csuklyába bújni, és ilyenkor gyakran megijesztik a szembejövő színes bőrűeket. És ha mindez még nem lenne elég, időnként feltűnik Nelson Van Alden Szövetségi Prohibíciós Ügynök is, aki annyira mélyen vallásos, hogy még a steakhez is tejet iszik a vasárnapi ebédhez, utána pedig jóízűen megkorbácsolja magát, ha bűnös gondolatai támadnak. Korbácsolásból pedig kijut, hiszen Nelson az előző évadban merő vallási buzgalomból vízbe fojtotta saját partnerét, és felcsinált egy kurvát.

Most ezt így végigfutva, hát nem olyan az egész, mint Magyarország? Csak a Boardwalk Empire-ben nem kapni töményet az éjjel-nappaliban, és jó szabású öltönyben járnak a gazemberek.

A kuplerájban kezdünk, Nucky félmeztelen nőkkel beszélget olyan kimérten és udvariasan, mint Schmitt Pál a kazahsztáni egészségügyi miniszterrel, mondjuk köztársasági elnökünk legalább nem ülteti az ölébe a külföldi delegációkat. De Nucky ugye úriember, ő így csajozik, és amikor reggel hazamegy még kedvesen el is beszélget élettársával, és annak két gyerekével. Margaret fia éppen az asztal alatt durcáskodik, ő ugyan nem jár iskolába, mert véresre verte a tanítónő, aki egyébként mellékállásban apáca is. Nuckynak elege van az egészből, inkább bemegy a munkahelyére aludni. Tipikus történet, mínusz persze a szadista apáca és a megértő házastárs.

Eközben a város másik oldalán Chalky White, a helyi fekete közösség megbecsült tagja, és szeszcsempész (biztos ez a kettő áll egymás alatt a névjegyén is) éppen egy szállítmány rakodását felügyeli. Kopognak a csűr ajtaján. Odakint az őrszem áll, tágra nyílt szemmel és még tágabbra nyitott gégével. Amikor vért gurgulázva összeesik, a háttérben csőre töltik a kisteherautóra szerelt géppuska a fickók, akik valamiért fehér lepedőben, fegyveresen járkálnak errefelé. Fegyverropogás, és ripityára törő üvegek, a vér és az alkohol szagát csak azért nem érezzük, mert ez nem a Kémkölykök 4D Aromascope verziója. Csakhogy a régi géppuska beragad, a fehér lepedős űberszellemek ezért puskával hatolnak be a raktárba, egészen Chalky White-ig (milyen rossz szóvicc már a neve is), már éppen a kivégzésre készülnek, amikor a helyi fekete közösség megbecsült tagját megmenti a helyi fekete közösség többi tagja. Chalky kurvára bepöccen, olyan Marselleus Wallace, miután biliárdgolyót tömtek a szájába, és hátulról közelítettek felé, nem éppen barátságos céllal. Chalky céloz, lő, és a menekülők közül az egyik holtan esik össze. Mint később kiderül a fehér jelmez egy tisztes tanárembert rejt. Mert hát van aki repülőgép-modelleket épít, van aki a veteményesben kapál szabadidejében, és van aki feketékre vadászik munka után. Ez a hobbija.

És ugyanekkor a város másik pontján Jimmy kis családjával reggelizik, a szokásos koleszterin mennyiséget tolja be szalonna és tojás formájában, ó azok a csodálatos húszas évek, amikor még Schorbert Norbi kósza rémálom sem volt. Jimmy felesége az előző évadban még egy leszbikus nővel akart lelépni, most viszont példás családanya, például aggódik, hogy Jimmy sirályokra lövöldözne a fiával, mert hát mit is csinálhatna egy maffiózó, ha elkapják az apai érzések. Mondjuk kínozhatnának plüss mackókat is, de az olyan snassz. Jimmy nagyon fiatal anyja, Nucky egykori szeretője szerint a gyereknek egyébként is lövöldöznie kell, így éles anyós-feleség vita bontakozik ki, amit az anya azzal zár le, hogy a fiúkat amúgy is meg kell zabálni, olyan kis aranyosa, például ő, amíg Jimmy kicsi volt, mindig megcsókolta a pöckét. Azt. Jimmy felesége hirtelen nem tud erre mit válaszolni, pedig, ha csak annyit mondana, hogy te perverz kurva, na akkor biztos becastingolná mindhármukat az Összeesküvőkbe Hajdú Péter.

Kicsivel később Nucky arról beszélget Chalky-val (jaj, csak bele ne bonyolódjunk ebbe), hogy talán mégse kellett volna hátulról fejbe lőnie egy tisztes gimnáziumi tanárt, de az persze nem kerül szóba, hogy a tisztes gimnáziumi tanárnak talán nem kellett volna feketéket legéppuskáznia. Chalky engesztelhetetlen, és hiába zongorázik gyönyörűen a fia, Nucky öccse szerint csak egy öltönybe szuszakolt suvickos képű nigger. Hát ilyen ez a húszas évek, délen például még negyven évnek kell eltelnie, hogy a feketék egy piszoárba csurgathassanak a fehérekkel.

A parti sétányon kocsikázik eközben Nelson, a prohibíciós ügynök feleségével, aki a bűnös Atlantic Citybe látogatott. A nő megütközve figyeli, hogy errefelé az emberek isznak és szeretnek, vagyis egyszerűen csak élnek. Olyan mint egy két lábon járó hittanóra, és nem a Hoffmann Rózsa-fajta verzió, hanem az a bigott kiadás, amitől még a KDNP elnökségi ülése is sikoltó rohamot kapna. Amikor a házassági évfordulójukat ünnepelve betérnek egy étterembe, a feleség őszinte megrökönyödésére a pincér alkoholt kínál nekik. Mit csinál ilyenkor egy szerelmes prohibíciós ügynök? Hát szépen megvacsorázik, majd véresre pofozza a pincért, és lefoglalja az összes alkoholt. A feleség ettől persze elalél, és szexre éhesen az ágyra veti magát, persze már a hotelszobában. Koitusz lesz itt, de persze csak miután lekapcsolták a lámpát. Mert világosban csak a kurvák csinálják azt.

Nucky eközben bajban van: a fekete közösség és a klán is lázong, ezért a feketék előtt a fehér lepedős bohócokról tart választási nagy beszédet, a fehérek előtt meg a bokszos képű csőcseléket szidja. Még jó, hogy akkoriban a Twitter még nem terjedt el túlzottan, mert rögtön lebukott volna.

Margeret kérdőre akarja vonni az apácát, mint Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásban Semjén Zsoltot, de aztán inkább az apáca kurvázza le, persze csak finoman, majd közli, hogy a fia azért kapott akkorát, mert gyufával játszott. Hát ez van, ha a gyerek előtt gyújtod fel az apja házát.

Nucky a tanárember temetésén találkozik Jimmyvel, a lázadás szaga van a levegőben, vagy csak a klántagok izzadtak bele a fehér csuklyákba. Nucky rosszat sejt, de hát nem tehet semmit, inkább szól az öccsének, hogy tartóztassa le White-ot, persze csak a saját érdekében.

Margaret fia hirtelen megkedveli Nuckyt, ehhez csak annyi kell, hogy a maffiózónak nincs kedve szíjjal megfegyelmezni, amiért a tűzzel játszott. Közös este mozit beszélnek meg, Charlie Chaplin, és a Kölyök, de Nuckyt berendelik az irodába. Valaki nagyon várja. Eközben Jimmy ajándékot kap Nuckytól, egy felnőtt és egy gyerek közösen vadásznak az enyhén giccses szobron, de Jimmy nem hatódik meg a gyerekkori emlékektől. Hiába nem mindenki olyan érzelmes, mint Keresztes Ildikó megbízási szerződéssel, áfával.

Kiderül, hogy miért keresik olyan nagyon Nuckyt. Le akarja tartóztatni az állami főügyész, a vád választási csalás. Persze Nucky csalt, mint ahogy az szokás errefelé, csak az a kérdés, hogy ez most miért zavar bárkit is.

Ilyen lesz a Gengszterkorzó második évada

Interjú a sorozat rendezőjével

7 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drazsé 2011.11.16. 12:50:49

géppuska, nem gépágyú :)

clegane 2011.11.16. 14:02:27

hurrá! legjobb sorozat!! jó a hogyvolt is!

norbert79 2011.11.16. 15:09:04

..és még csak most jön a lényeg, de nem spoilerezek. :) Amúgy ha jól rémlik most adták le a 8. részt az USA-ban. Nem is olyan vészes a lemaradás, bár megvallom, a szinkron hangokat nem igazán találták el, vagyis nem mindenkinél.
A sorozat amúgy egyszerűen fenséges.

nathalie 2011.11.16. 15:20:40

óóóóó, elkezdődött??? dejó, dejó!! :D

besz@rtam bronz 2011.11.16. 16:09:59

"Most ezt így végigfutva, hát nem olyan az egész, mint Magyarország? Csak a Boardwalk Empire-ben nem kapni töményet az éjjel-nappaliban, és jó szabású öltönyben járnak a gazemberek."
Itt sem mindenhol... :) És az igazán nagy gazemberek itt is jó szabású öltönyben járnak.

xhetetlenxx · http://mondhatatlan.blogspot.com 2011.11.20. 21:23:11

"hogy csak úgy a fal a ritmikusan döngő ágyvégtől." "egy félig lerobbantott arc mesterlövésszel" "a helyi fekete közösség feje, akit éppen ebből kifolyólag nem szívlelnek a helyi fehér középosztály jeles tagjai" [szívelnek. megszívlelni tanácsot lehet például] "csőre töltik a kisteherautóra szerelt géppuska a fickók"...
Egy átolvasás nem ártott volna, zavaróak ezek kicsit, pedig a sorozat remek, érdemes nézni, hogyvoltot olvasni belőle
süti beállítások módosítása