Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x12 - Bűntudat (Remorse)

2011. június 22. 09:00 - candyperfumegirl

Na nézzük a legújabb hetibeteg-kínálatot, csapat Jimmy irodájában terpeszkedik kényelmesen, és House orra alá tolnak unalmasabbnál unalmasabb aktákat. Mester ráérősen ásít, ne sértegessetek már ilyenekkel, olyat mutassatok, amelyiknek két feje van, vagy valami. Foreman előránt egy közepesen izgalmas esetet randa nyakkendője mögül, a nőnek extra durva fülfájása volt (House feje hátrahanyatlik), viszont jó bőr. House résnyire kinyitja egyik szemét, majd amikor Foreman hozzáteszi, hogy a férj viszont bűnronda, mesterünk kiegyenesedik, szemében mániákus fény csillan, ide nekem azt a beteget, de rögtön! Na, lehet vele beszélni, csak a megfelelő kulcsszavakat kell ismerni hozzá.

Hetibetegről ezen kívül annyit kell még tudni elöljáróban, hogy pont akkor lett rosszul, amikor egy laza kis mérgezéses csellel kirúgatta egyik kollegáját, szimpatikus hölgy, biztos jókat dumálnak majd vele. Ami meg House-t illeti, azért Jimmy irodájában ette a penész, mert bujkál egy egyetemi csoporttársa elől, akit egy gyenge pillanatában megkeresett, és a fazon most mindenképpen vizitelni akar nála. Meglátjuk, kisül-e valami érdekes ebből a szálból, Jimmy mindenesetre máris többet akar tudni, hiszen ez kiváló alkalom, hogy tovább pallérozza páratlan hobbypszichológusi képességeit.

A sztori az, hogy House anno az egyetemen csalt egy vizsgán, kicserélte a dolgozatát ezzel a csoporttársával, aki emiatt bukott meg az utolsó tárgyból, ami még kellett volna a diplomájához. Ezért soha nem lett orvos szegényből, csak tescós árufeltöltő, igazi sorstragédia ez. Mindez úgy került most elő, hogy House valódi pszichológusa, a mayfieldi Nagyfőnök nyomatékosan ráparancsolt, hogy a gyógyulása érdekében kérjen bocsánatot valakitől, akit megbántott. Jimmy szerint ilyen emberekkel egy telefonkönyvet meg lehetne tölteni, miért pont azt választotta House, aki a legkevésbé számít neki, amikor sokkal inkább a C betűnél, vagy esetleg a W-nél kellett volna keresni a hívandó felet. House munkát színlelve kizavarja Jimmyt válaszképpen.

Miután már nem csak a volt csoporttárs, hanem Jimmy elől is bujkálni kényszerül, House Cuddy irodájában lapít, és partizánkodik Főnöknéni fotóival, Lucas fejét egy csimpánz fejére applikálja, és fordítva. A kézművesdélután után kikérdezi csapatát, mire jutottak a hetibeteg körüli vizsgálódással, csak egy akadékos kollegát találtunk, aki hamisan megvádolta, legyint unottan Foreman. 13 szemei villámokat szórnak, ki mondta, hogy hamis volt a mérgezés vádja a kollegától, ezzel a nővel amúgy is idáig bűzlik valami, mert a hideg rázza tőle.

Ezért 13 úgy dönt, hogy ő leteszteli agydaganatra a betegüket, többiek meg csináljanak, amit akarnak. És nem is lő annyira mellé, valami nagy gáz van, az a női megérzés csalhatatlan, kéremszépen! Csupa olyat kérdez a betegtől, hogy mit szeret, mit utál, mi izgatja fel, mivel lehet kihozni a sodrából, mit szólt a Lost végéhez, és közben az agyműködését figyeli, és valami érdekeset talál. A válaszadásban az érzelmek semmilyen szerepet nem játszanak nála, pusztán az agya válaszol gépiesen és tökéletesen passzívan a legzaklatóbb kérdésre is, meg is van a diagnózis, ez egy pszichopata!

Ideág látszott a kondenzcsík, ahogy House húzott a beteghez ennek az információnak birtokában, szerintem minimum Dexterre számít, az ilyen figurákkal meg érdemes elbeszélgetni. „Mióta pszichopata?” – kérdezi indításként House, azt hiszem, ő is egy olyan ember, akinek a társaságában sosem tud leülni a társalgás. Majd megmagyarázza, hogy pszichopátia alatt az orvostudomány nem csak a tömeggyilkos hajlamokat érti ám, sőt erőszak sem feltétlen társul a tünetekhez, csak érzelemmentesség. Minden döntését higgadtan, hideg fejjel tudja mérlegelni, és mindig minden helyzetben csak a saját érdekeit nézi, hiszen senki és semmi nem befolyásolja, és House fejében egész biztos átfut ezalatt, hogy „biztos, hogy ez olyan rossz dolog?” Nem mellesleg szegény randa férj is ezért kellett mellé utánfutónak, jó sok pénze van, és ennyi, érdekházasság, ismerjük az ilyet, csak a beteg még annyival okosabb egy klasszikus trófeafeleségnél, hogy tökéletesen jól tudja szállítani azokat a mondatokat, amiket a férje vár, hogy bízzon benne. Ja, és a kollegáját naná, hogy ő mérgezte meg, hogy azt higgyék róla, hogy alkoholista és megszabaduljon tőle. 13 alig bírja visszatartani az okádhatnékját a háttérben.

Hozzáteszem, a színésznő nagyon jó, vagy csak ilyen rideg tekintettel született, de egy cseppet sem csodálkozom, hogy 13-at a frász törte ki tőle. Ez az új fejlemény amúgy orvosilag is hasznos ám, korábban már kiokoskodták, hogy a szívével van baj, ehhez most hozzájön a pszichopátia is, lehet újabb darabokat keresni a kirakóshoz. Cuddy meg nagyon berágott House-ra a két kis kollázs miatt. House a maga részéről nem érti, mitől olyan nagy különbség, hogy Lucas fejét egy csimpánzéra cserélte, de a baj valójában az, hogy a majmos kép az utolsó útjukon készült, amin Cuddy az apjával vett részt, és nincs belőle másolat. House és a bűntudat nincsenek túl jóban, úgyhogy el is húz rögtön a klinikára, ott mindig történik valami érdekes.

Ott éppen Jimmy lát el egy beteget, és próbál vele spanyolul társalogni – maradjunk annyiban, hogy spanyol nyelv: 1, Jimmy:0, úgy látszik, még mindig nem nézett elég telenovellát. House persze penge spanyolból is, mint minden másból (szanszkrit és mandarin is megvolt már, ugye emlékszünk?), és lazán letárgyalja a beteggel, hogy ha legközelebb drogozik a munkahelyén, legalább a műkönnyel spóroljon utána, mert így túl átlátszó a megrendezett munkahelyi baleset. Jimmytől meg egy kis megnyugtatást vár, nem biztos, hogy tönkretette volt csoporttársa életét, ugye? Hiszen árufeltöltőként is lehet valaki boldog, nem csak orvosként. Cuddyról persze továbbra sem esik egy szó sem, ahogy Benjen Starkról sem, de ez egy másik történet.

Hetibeteget most szifiliszre tesztelik, hiszen kiderült, hogy félredugott a később kirúgatott kollegával, amikor úgy kívánta érdeke, innentől meg ugye bármi lehet. Férjnek ezalatt biztos azt mondták, hogy csak reflexeket vizsgálnak, mert továbbra is csillogó szemekkel várja arája jobbulását az üvegfalon túl, és 13-nak kezd rohadtul elege lenni ebből az egészből. Érzi ezt Pszichónéni is, mert attól, hogy ő nem képes az érzelmekre, remekül fel tudja ismerni másoknál azokat, és befenyíti 13-at. Ha egy szót szól a férjének, kirúgatja, elveszi az orvosi engedélyét, majd megeszi a máját nagy szemű babbal, mondja gyilkos indulattal, 13 meg válaszképpen egy laza csuklómozdulattal eltöri a karját. Mivan? Ez nagyon kellemetlen, alig ért hozzá, és csak nem tud még gondolattal ilyet okozni, úgyhogy ez veseelégtelenség tünetének néz ki kizárásos alapon.

Szifiliszre meg negatív lett a teszt, van tehát továbbra is szívbaj meg vese, kérdés, hogy a pszichopátia tünet, vagy csak kellemetlen egybeesés? 13 én Foreman semmiben nem bírnak egyetérteni, de nem meggyőződésből, hanem dacból, rohadt idegesítő a dolog. House is megelégeli, és utasítja őket, hogy vagy dugjanak, vagy veszekedjenek látványosan, vagy mondjanak fel mindketten, mert ez így rosszabb, mint bármi, és magukra is hagyja őket, használják a diagnosztika asztalát arra, aminek jónak látják. 13 testbeszéde mindent elárul.

Ötletelés nem vezetett sokra, az egyetlen értelmesnek tűnő ötlet ami elhangzott, a limfóma volt, House ilyenkor szokta gondolkodás nélkül sugárkezelésre küldeni betegeit. 13 toxinok után nyomozna inkább, úgyhogy elkezdi gyúrni kicsit a férjet, nem volt valami olyan hobbija a feleségének, ahol kapcsolatba kerülhetett mérgező anyagokkal? Hát de, kertésztanfolyamra járt, nyögi a férj ártatlan arccal, ez mekkora szar alibi a viszonyra, 13 nyilván arra játszik, hogy kezdje már el használni kedves férj a maradék agysejtjeit, és ne tőle kelljen megtudnia, mekkora egy utolsó csaló szarcafat a neje. House eközben többet nyüzsög a beteg körül, csak nem tud lepattanni a pszichopata témáról, vajon milyen érzés lehet a Star Wars nézése közben a birodalmiaknak drukkolni?

Pszichócsaj persze észrevette, mit kavart a férje körül 13, úgyhogy először is előveszi Cuddyt, hogy rúgja ki, majd miután Főnöknéni lazán beint, az orvosi kamarával fenyegetőzik, és azt hiszem, a következő lépés 13 rendkívül titokzatos körülmények között való eltűnése lenne. Azt mindenesetre eléri, hogy Cuddy leveszi 13-at az esetről, kizárólag a kollegina érdekében, de Pszichóbige lazán benyögi, hogy nem is, csak a kórház renoméját félti a Főnökasszony, és sátáni kacajjal zár minden mondatot. Cuddy és 13 legszívesebben felváltva rugdosnák a betegüket, pláne amikor a nő legújabb húzása, hogy szexuális zaklatással perli 13-at.

Ezek után nem tudni, mi történt, de a következő jelenetben a hetibeteget vérző szájjal tolják a műtőbe, csak nem kóstoltatta meg vele végre 13 az öklét? Nem, ez valójában egy újabb tünet, méghozzá májelégtelenségre, alakul ez. Azt ebből tudják, hogy nem limfóma, van akkor szív+máj+vese+pszichopátia, utóbbi zárójelben kérdőjellel, Taub szerint idiopátiás májfibrózis, ami olyan ütősen hangzik, hogy House megy is megkérdezni Jimmyt, hogy maradt-e még mája, mert most bizony átültetés kell.

House meg csak nem bírt a bűntudatával, miután kiderült, hogy volt csoporttársa mégsem olyan boldog, mert bár van egy szupi háza, súlyos jelzálog terheli, amit nem tud fizetni, így elveszíti. House kifizeti a jelzálogát, Jimmy meg a haját tépi, ha ennyire ki akar engesztelni valakit, miért nem Cuddyval ,vagy neadjisten vele kezdi?

Esetben váratlan fordulat áll be, éppen amikor már a csapat unottan megállapítaná, hogy betegük kb. utolsó helyen lesz a donor várólistán, befut egy önkéntes májdonor, Jimmy a beteg nővére. 13-nak ez system error, ha a betegük ugyanolyan lelketlen mindenkivel, akkor abba a család is biztos beletartozik, miért érdekli akkor a nővérét? Hát mert nem volt mindig ilyen, csak az apjuk kegyetlenségével kezdődött a tesó viselkedésváltozása, hoppá, ez hasznos infó. Ez a pubertás alatt történt, márpedig a kb. ebben a korban kezdődő pszichopátia a Wilson kór tünete, ahogy a többi baja is. Nemár, ilyet már láttunk, azt is pontosan tudom, mikor, első évad, 6. epizód, Szókratészi módszer, mert AZ egy igazán emlékezetes epizód volt, ahogy arra is emlékszik mindenki, hogy a Wilson-kór jellegzetes tünete a szivárványhártya körül képződő gyűrűk, de ez ennél a betegnél nincs. Van egy másik jellegzetes tünet is, a kékülő köröm, ami viszont megvan, úgyhogy ennyi. 6 évad és 12 epizód, és elkezdtek diagnózisokat újrafelhasználni, elég szomorú. Hadd idézzem House-t ezzel kapcsolatban: „az ötletek nem üdítős flakonok, le az újrahasznosítással!”

13 ezek után csak megpróbálja a férjet kiábrándítani, ne akarjon már együtt maradni valakivel, aki csak megjátssza, hogy szereti, na igen, de ő legalább megjátssza, így szomorúan a férj. Ő boldog volt ebben a házasságban, akkor is, ha csak színház volt, úgyhogy nem szállna ki. Hetibeteg viszont berág, szánalmas szarjankó vagy önálló akarat nélkül, azt hiszed, kellesz nekem ezek után? Férj megsemmisülve el, 13 viszont észrevesz valamit a hetibeteg szemében: szomorúságot. Szóval nem akarta tovább kihasználni a férjét, akkor úgy tűnik, el fog múlni a pszichopátia, vagyis hat a kezelés, ez legalább jó hír.

Utolsó jelenetekben már csak agonizálunk, House csakazértis kifizeti volt csoporttársa jelzálogát, pedig kiderül, hogy nem miatta nem praktizál, hanem a játékfüggősége törte keresztbe orvosi karrierjét, amit pedig simán el tudott kezdeni az ötös vizsgája és az egyetem elvégzése után. House nem volt hibás, de csak otthagyja neki a csekket, mert attól, akitől igazán szeretne bocsánatot kérni, nem tud, mert Cuddy körül már megint Lucas őgyeleg, és így House képtelen megmaradni a közelben. 13 és Foreman pedig ismét emberi hangot tud megütni egymással. igaz, hogy barátit csak, de legalább dolgozni már tudnak együtt.

Címkék: house
6 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kriketta 2011.06.22. 10:07:36

Benjen Stark :) Egyébként is ütős!

candyperfumegirl 2011.06.22. 21:47:27

Gondoltam, itt sem maradhat el a helyzetjelentés. :P

Is 2011.06.23. 08:44:58

A pszichopata csaj nekem nagyon meggyőzőnek tűnt. Vajon jó színész, vagy gyarkoló pataügyi szakértő? ;)

candyperfumegirl 2011.06.23. 22:16:49

Én nem tudom, de konkrétan megfagyott bennem a vér az érzelemmentes tekintetétől. Félelmetesen jó casting volt.

brumbal 2011.06.24. 14:00:55

Beau Garrett-nek hívják, ahogy elnézem, alapjáraton ilyen a csaj, bár azért kevésbé félelmetes. :D
süti beállítások módosítása