Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Trónok harca 1x09 - Baelor

2011. június 14. 07:00 - sixx

Reszelős légzéssel nyitunk a koromsötétben, igencsak Ned lesz az, akinek nem ártana vagy abbahagyni a dohányzást, vagy lakóhelyet váltania. Elég szarul néz ki, na, én ebben a sminkben alkalmaznám valami férfiaknak szánt krém előtte-utána reklámjához. Varys jön, hogy beszéljen a fejével, a birodalom és a saját jól felfogott érdekedben hagyd már a becsületet a picsába, Ned, valld be bűneid és mehetsz varjúnak a falra. Becsület, mondja Ned, becsület, becsületes becsületben BECSÜLET. Rosszabb, mint Hodor, esküszöm. Varys fel is idegesíti magát, és elhúz, de még odaveti neki, hogy jólvanbazdmeg, becsület, de a lányaid érdekében egy kicsit hajítsd már sutba, majd a Falon lehetsz megint saját magad élő szobra.

Ha már a főcímben megmutatták nekünk az Ikreket, Lord Frey birodalmát, akkor látogassunk is el ide: egy folyón áll két torony, közte egy híd, ez lenne az Ikrek, ami azért fontos, mert Robb északról érkező serege csak itt tud átkelni a folyón, hogy délnek indulhasson. Theon lenyilaz egy hollót, talpig állatbőrben, hogy a PETA totál kiakadhasson a sorozat láttán. Blokád alatt van a vár, aminek ura, Lord Frey, egy megbízhatatlan gyökér, mint kiderül a nekünk szánt expozíciós beszélgetésből, hol ide, hol oda hajlik, hűséget esküszik mindenkinek, de a társaságát senki nem kedveli. És ha már blokád, könyörgöm, egyszer, csak egyszer mutassanak már ebben a sorozatban egy húszezres sereget, ennél még az Egri csillagok is többet nyújtott tömegjelenet terén, lehet felőlem CGI is, meg mutathatják távolról, felülről, nem érdekel, de hadd lássak már SEREGET, basszameg.

Követek jönnek fehér zászlóval, valakinek be kell menni a várba, tárgyalni. Robb, mint a sereg vezére, máris indulna, de az anyja leállítja, én ismerem a vén kujont, engem nem ad el a Lannistereknek, majd megyek én. Na, ezt a várat sem a BO Conceptből rendezték be, az tuti, szürke, nyomasztó és zsúfolt, csúnya emberekkel és egy pedofil vén fazonnal, aki Frey, és én sem keresnék a társaságát. A modora sem kifogástalan, Catelyn feszeng is rendesen, mert miközben vele beszél, Frey egy kislány seggét fogdossa egyre, és leugatja a neki beszóló gyermekeit, akikből így első blikkre lehet vagy harminc. A kislány mellesleg 15 éves, csak a történeti hűség kedvéért. Cat összerezzen, amikor ezt megtudja, de tárgyalnia kell.

Frey legalább őszinte, és szemére veti, hogy bezzeg amikor a gyerekeit akarta kiházasítani, akkor nem jött könyörögni senki, most meg bezzeg mindenki az én seggemet nyalja. Cat vesz egy nagy levegőt, és elővezeti a dolgot, kint a fiam 20 000 emberrel, igaz, csak nyolc látszik, de istenbizony ott vannak a domb mögött, tényleg, és szóval átmennénk a folyón. Freynek nem nagyon jön be a burkolt fenyegetés, a fiad pöcsén még nem nő szőr, a katonáit egy kambodzsai animációs stúdióban renderelték, engem ne fenyegess. De hát esküt tettél apámnak. Ja, meg a birodalomnak is, Joffrey meg az új király, bármilyen pöcsfej is, a fiad így meg csak egy áruló. Egyébként is, mi a jó isten haragjáért foglalkoznék én a ti kis játszmátokkal? Jó kérdés, na.

A Falon a parancsnok meglepi Havas Jont egy karddal, aminek még a markolatát is kicseréltette farkasfejre, helló. Rendes ember ez a Mormont, aki nem mellesleg a rónák társadalmi berendezkedését megújítani igyekvő Dany hűséges testőrének apja. A kard pengéje valyriai acél, és Ser Jorah fegyvere volt korábban. És ez még nem elég, a fegyvermestert a parancsnok elküldte Királyvárba azzal a kézfejjel, amit Szellem talált, hogy ne baszogathassa Jont. A fattyú örömét Sam veszi el, mert kiböki, hogy holló jött, üzenettel: Robb elindult kiszabadítani a fatert. Jon egyből totál emó lesz.

Cat közben visszatér Robb képzeletbeli seregéhez, és közli a haditanáccsal, hogy Frey átengedi őket a hídon, sőt, 400 fő kivételével vihetik az embereit is, az a 400 is csak azért marad, hogy megvédje a hidat a Robbra esetleg rátámadó ellentől. Túl szép ez, hogy igaz legyen, az ára is kemény: az egyik Frey-gyerek Robb apródja lesz, később lovaggá kell ütni, ha idétlen, ha nem. Jól van. Arya hozzámegy az egyik Frey-fiúhoz, ha tetszik, ha nem. Jól van, bár Arya ennek nem fog örülni. És végül, Robbnak el kell vennie egy Frey-lányt, mindegy melyiket. Theon majdnem hangosan felröhög, de valahogy visszatartja, Robb arcára kiül a kétségbeesés, bazdmeg, és ha rondák? Hát, mondja Cat, van egy, aki… Rendben, mondja Robb, csináljuk. A sereg átkel, mind a huszonöt statisztával, és menet közben kettéválik.

Jon felér Aemon mesterhez, és segít neki hollót etetni, közben meghallgat egy óvatos figyelmeztetésnek szánt tanmesét arról, hogy mit jelent a kötelesség és a becsület. Az Éjjeli Őrség tagjai azért nem házasodhatnak és nemzhetnek gyereket, mert ha így lenne, akkor nem tudnának hideg fejjel dönteni, és a Falon maradni, ha otthon szar kerül a palacsintába. És nemcsak Havas Jonnak vannak rokonai, nem bizony, Aemon mester speciel annak idején benne ült a pikszisben, még amikor nem volt vak, volt neki egy apja, aki király volt, és a Vastrónon ült - ő lett volna az örököse, ha le nem mond a trónról a testvére javára, akinek halála után a fia, bizonyos Aerys, az őrült király következett. Nabazdmeg, Aemon mester Dany dédnagybátyja! A Targaryen családból! És kibírta, hogy nem rohan el a Falról akkor, amikor Robert király, Ned Stark meg a lázadó urak a rokonait hányták kardélre és falhoz csapkodták a gyerekeket vidáman. Ehhez tartsd magad, Jon.

Na, a sztyeppék ura nagyon szarul van, leesik a lóról, ami a nomádok körében nagyobb bűn, mint odaszarni az ünnepi asztalra, csak az lehet khal, aki lovagol, mondja az egyik opportunista alvezér, márpedig ez itten, mutat a földön, seblázban fetrengő és félrebeszélő Drogóra, nem lovagol. Dany próbálja menteni a helyzetet, mint a Gyaloggalopp elején a csávó, akit a szekérre pakolnak éppen, jól van az uram, csak fáradt. Verjünk tábort itt, a kies sziklafalon, pont jó lesz. Nekem nő ne ugasson, üti a vasat egyre a háborgó beosztott, még a khaleesi se, ha terhes, ha nem. Dany márpedig az, a pocak láthatóan kerekedik. Nem érdekelnek a kifogások, kezd el üvölteni, hozzátok ide a vajákosasszonyt, majd ő rendbe teszi az uramat pikkpakk, és ha szerencséd van, csak az egyik herédet fogyasztja el vacsorára felépülése után.

A Lannister táborban sem látom a harmincezres sereget, de legalább sok sátruk van. Tyrion beül a fater haditanácsába, és eleinte igen vidám, még tréfálkozik is egy sort, de csak addig, míg meg nem tudja, hogy a hegyiembereket neki kell majd csatába vezetni, ráadásul a sereg élén, hol máshol. Rosszul is lesz menten, és elhúz, a fater arcán a gyűlölettel vegyes undor eltéveszthetetlen. A sátrába visszaérve egy sötét hajú kurva és Bronn fogadja, Tyrion kedve menten jobb lesz. A csajt Shae-nek hívják, akcentussal beszéli a nyelvet, és elfogadja Tyrion ajánlatát: amíg mellette van, nem dug mással, biztonságban lesz, és annyi aranyat kap, amit soha el nem tud költeni. A nő nagyjából 4 másodpercig habozik, és beleül a törpe pöcsébe.

Drogó láza igen magas lehet, mert még a szemfestéke is elkenődik, és még a szokásosnál is zagyvábbakat hebeg. Ser Jorah, aki a kardforgatás mellet seblázból is diplomát szerzett, egy mozdulattal leszedi a sebét fedő, gazból összerakott takarót, alatta bőr fekete és levedzik, estére meghal az urad, mondja. Dehogy hal meg, beszélsz itt marhaságokat, mondja Dany, csak fáradt. Nem, haldoklik, mondja a lovag, te meg öltözködjél, és húzzunk innen, de hirtelen, mert amint Drogo meghal, itt véres buli kezdődik a vezérhími szerepért, és te abban nem akarsz részt venni. Dany szegény azt hiszi, majd a születendő fia lesz Drogo utódja, de nem, világosítja fel Ser Jorah, a kutyákkal etetik majd meg, bizony, ezek itten BARBÁROK, HA NEM VETTED VOLNA ÉSZRE. Jó, akkor aludj páncélban este, Ser.

Bejön a korábban hepciáskodó alvezér is, hozza a vajákot, bár nem bízik benne, sőt, ha meghal Drogo, a fejével fog futballozni a sátortábor apraja-nagyja. A vajákosasszony nem sok jót mond a sebet meglátva, a férjed haldoklik, nem tehetek semmit. Tuti? Oszt a mágia? Hát, az van, a vérmágia ráadásul, aminek ára van, egy élet. Dany a sajátját ajánlja fel, de az nem jó, Drogo lova kell, menten. Hozzák is, a banya mindenkit kizavar a sátorból, mert amint elkezd énekelni, odabent nem lehet más élő ember, ez nagyon súlyosan hangzik. A ló torkát elvágja, patakvér mindenütt, Dany sokkot kap, és kitántorog a sátorból, ahol az egész tábor rosszallóan nézi, miféle babonasággal akar lovast faragni a félholt férjéből.

A kántálás egyébként tényleg nem túl szívderítő, és hamis is. Mormont nem várta meg az éjszakát, és máris felvette a vértet, ami jó húzásnak bizonyult, mert az idegbeteg alvezér menne befele a sátorba, kiontani a banya belét. Mormont kardot ránt, és egymásnak esnek, eleinte a fürgébb lovasember szerepel jobban, meg is sebzi a lovagot, de az egy szép mozdulattal felül kerekedik rajta, és átvágja az arcát, agyig. Ez eddig szép és jó is, de Danynél megindul a szülés, ajaj. A törzs bábái nem nyúlnak hozzá, mert a vajákkal cimborál, így Mormont felkapja, és a korábban kiadott ukáz ellenére beviszi a sátorba, hátha a banya segít a szülésben, miközben vérmágiával próbálja feltámasztani Drogót.

A következő jelenet kissé lelassítja az epizód ütemét, Shae, Bronn és Tyrion dumálgat a sátorban, kiderül hogy Tyrion már volt házas, egy kurvát vett el, mert szerelmes lett belé, és azt hitte, a nő nem hazudik neki, pedig de, az apja illetve Jamie testvére rendezte az egészet így. Azóta vonzódik a prostikhoz, oké, vettük. Bronn 12 éves sem volt, amikor először ölt, nőt ráadásul. Shae meg külföldi. És közben isznak. A beszélgetés egyébként arra nagyon jó, hogy a törpét alakító Peter Dinklage Emmy-esélyeit növelje, de a Bronnt hozó Jerome Flynn is nagyszerű. Reggel Tyrion a nő karjaiban ébred, és rettentő gyorsan kell vértet öltenie, mert Robb serege a vártnál hamarabb érkezett meg. Tyrion meg a hegyiembereket lelkesíteni, menjünk csatába, höjj, mondja nem túl nagy meggyőződéssel, majd elindulnak, de a harcból a törpe számára semmi nem lesz, mert egy bazinagy kalapáccsal pont jó időben vágják fejbe, elméletileg véletlenül.

Ezzel a nagyszerű húzással a készítők megúszták a vélhetően igen költséges tömegjeleneteket, és a következő snittben a csata utóéletét mutatják, a hegyiemberek a sebesülteket fosztogatják, Tyrion egy szekéren lábadozik, a csatát nyerte a Lannister-sereg. Igen ám, de mint az a fater szavaiból kiderül, nem volt ez igazán nagy erőpróba, mert csak kétezer északi jött el a hepajra, és Robb Stark nem volt köztük. Hogy hol van? Hát ahol a többi 18 000 katonája: Jamie Lannister seregét támadta meg, és győzte le sikerrel. A szétválós taktika tehát bevált, sőt, nagyon is, mert sikerült Jamie Lannistert élve elfogni, igaz, tíz embert gyakott le, mire összejött, de kicsire nem adunk. Jamie azonnal párbajra hívja Robbot, de ez nem evezett meszet, és büszkeségét félretéve nem áll ki vele, hanem vasra vereti, jó lesz majd túsznak, teszem azt, Ned kicserélésére. Cat nagyon büszke a fiára, mi is.

Arya szegény Királyvár sikátoraiban kódorog, hótt kosz, és galambokra vadászik az utcán, de inkább citromos sütit enne, ha a geci pék adna neki, de nem ad. A város felbolydul, mert Nedet ma állítják rögtönítélő bíróság elé, tudja meg a kislány egy kölyöktől, és rohan ő is, megnézni az apját. A tömeg hatalmas, Arya meg alacsony, agy felkapaszkodik egy szoborra, pont szemben a vesztőhelynek kinevezett mittudoménmivel, valami szent helynek tűnik, biztos itt lépett partra valaki, vagy ilyesmi. A tömeggel szemben ott az egész udvar, Sansa és Cersei fejére a Csillagok háborúja fodrásza varázsolt olyan hajfonatokat, amiket simán be kellene tiltani.

Hozzák Nedet, aki a hőbörgő tömegen végigpillantva észreveszi Aryát Baelor szobrának tövében, és egy pillanatra vidámabb lesz az arca. Miközben a vesztőhelyre kísérik, meglátja Yorent, az Éjjeli Őség egyik tagját aki rekrutálni jött a fővárosba. Baelor, veti neki oda, ott a lányom. Ezt már nem mondja, csak én. Miközben a király elé hurcolják, Sansa arcán fölényes mosoly ül, na, elintéztem, hogy megúszd ezt is, ki a hülyepicsa, mi? Kisujj és Cersei arca kifürkészhetetlen, Joffrey, A Pöcs diadalittas képét látva az embernek viszketni kezd a tenyere.

Ned a tömeg elé kiállva először odanéz Sansára, majd nyel egyet, és bevall mindent, amit el sem követett, konspiráltam, megtagadtam királyom, a fia ellen összeesküdtem, én akartam trónra ülni, ide lőjetek. Mindezt azért, nehogy baja legyen a lányának. Igaza volt Aemon mesternek, ha van család és gyerek, a hűség-becsület-kötelesség szentháromság kissé átértékelődik. Joffrey, A Pöcs meghallgatja a vallomást, majd bejelenti, hogy anyja tanácsa és Sansa kívánsága, hogy Eddard Stark beállhasson az Éjjeli Őrségbe, DE ő nem tűr meg árulót az országában, inkább tessék csak lenyakazni. Sansa sokkot kap, Cersei és Varys Joffreyhoz szalad, és győzködi, Kisujj meg csendben figyel a háttérben.

Arya a kardját markolászva rohanna a vesztébe, de Yoren elkapja, és eltakarja az arcát is, nem kell látnia, ahogy az apja feje a porba hull. Mert lehull, ebben a sorozatban, kérem szépen, a főszereplőt is ki lehet nyírni, sőt.

Címkék: trónok harca
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. gernika 2011.06.15. 22:01:23

@Asszem: Igen, ahogy elnézem a fényképeit és most látom a regényírói tempóját, nem alaptalan az aggodalom...

dr. gernika 2011.06.15. 22:03:01

@Felagund: Hát ha már itt örömködünk, hogy milyen jól követi a film a könyvet, akkor nem hagyhatjuk szó nélkül, ha valaki ilyen karakteridegen.
@chrisred: Szegényke, pedig még nem is menstruál.

Felagund 2011.06.15. 22:05:23

@gernika: pont ezt mondtam: nem _karakter_idegen... A karaktert remekül hozza (szerintem), a tapasztalat meg csak jót tesz neki ;)

finom_rakottkrumpli 2011.06.15. 22:37:16

@Felagund: Shae karaktere első látásra biza eltér a könyvbelitől, de ebből jól is ki lehet jönni. Viszont ahogy Tyrionból viccet csináltak a csata elején, az nagyon nem tetszik.

dr. gernika 2011.06.15. 23:06:25

@malocz: "After thirty years, we finally decided that maybe this relationship was going to work out after all."
LOL
Meg azok a képek... ennyi lökött öregembert. :D

Felagund 2011.06.15. 23:18:44

@gernika: Jah, mondtam is a cimboráknak, hogy ha randa öreg geekeket akarnak látni egy rakáson, nézzék meg :D

szepi79 2011.06.16. 01:09:57

ja igen, még azt nem értem, valaki magyarázza már meg, persze csak ha nem a csúnya S betűs szóval kezdődik az okosítás, hogy mégis mi a pék faszának akarja még cersei továbbra is erőltetni sansát menyének? egyrészt ugye egy "áruló" lánya, másrészt bármikor dönthet úgy, hogy a hitvesi ágyban kicsit felvágja pöcsfej torkát egy rejtett késsel, harmadrészt inkább olyan házzal kéne házasodni, aki szövetséges lehet, mert a starkok azok kurvaisten hogy nem lesznek.

Knapp 2011.06.16. 06:38:53

@hirtelendi:

Nem folytatom, mert a következő üzeneteddel eljutsz majd odáig, hogy Ned ölte vagy ölette meg Arrynt, hogy segítőként lángba boríthassa az univerzumot! :)

szepi79 2011.06.16. 07:50:42

@Knapp: pedig közvetve az ő is részt vett benne, ha ugyanis előbb gondolkozik, és mondjuk egy évvel ezelőtt saját maga felkeresi robertet, hogy nyugdijazza arrynt, átvállalom én a segitői szerepet, akkor ned bácsi saját magától tuti nem jön rá a vérfertőzésre, és akkor mind a hárman élnének. szóval ez az egész a köcsög ned hibája :DDD

szepi79 2011.06.16. 08:02:35

@szepi79 - Harciteknős idomár: sőt. ez az egész korábban indult. ned - továbbra is szintén aljas indokoktól vezérelve - elraboltatta és megerőszakoltatta a nővérét, felgyújtatta az apját, meg kivégeztette a bátyját, hogy felkelést szitson, robertet választatta meg királynak, meg jon arrynt segitőnek, hogy az majd évekkel később jól rájöjjön a vérfertőző lannister ikrek titkára. (és vajon ki itatta le vágyfokozóval a két lannister gyereket, és zárta össze őket egy toronyba? a választ nem nehéz kitalálni, az is ned volt!)

Valandil 2011.06.16. 08:08:24

@hirtelendi: 4. kötetben egy odavetett félmondat, könnyű átsiklani felette.

chrisred 2011.06.16. 08:34:51

@Valandil: Azt hiszem ezért már töröltek hozzászólást és továbbra is a harmadik. :)

vargatom 2011.06.16. 09:38:12

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Sansa jó apropó lehet az északi földek megszerzéséhez...
Persze ehhez az összes többi Stark-örököst meg kéne ölni, meg a büszke északiakat is inkább erővel kéne meggyőzni, egy házasság csak szimbolikus alapot jelenthetne.

Greg36 2011.06.16. 09:49:41

@szepi79 - Harciteknős idomár:
ja igen, még azt nem értem, valaki magyarázza már meg, persze csak ha nem a csúnya S betűs szóval kezdődik az okosítás, hogy mégis mi a pék faszának akarja még cersei továbbra is erőltetni sansát menyének? - ha megmagyaráznánk, spoiler lenne. Ez a gond a sorozattal, ha az elmúlt részekből teszel fel kérdést, hogy magyarázzák meg, tuti olyat fog érinteni, ami pár fejezettel/résszel/könyvvel derülhet ki.
Ennek a résznek a végéig Sansa az északi hadúr törvényes lánya, tusz, és politikailag hasznos volt, mert ahogy Cat az apjának tett esküvel mozgósítja a nemeseket a törpe elfogására, lehet olyan északi, vagy habozó nemes, aki a Lannister vagyon és Sansa Nedre való hivatkozásával átcsábítható lehetne.

Valandil 2011.06.16. 09:50:03

@chrisred: Jó, nem mostanában olvastam. :)

szepi79 2011.06.16. 10:00:13

@vargatom: @Greg36: oké, köszi, bár ezt egyelőre elég gyenge érvnek érzem, de akkor majd olvasok ugye.

kutanmikozis 2011.06.16. 13:26:50

az eredetit nem olvastam, de azért ne akadjunk már fenn azon, h nem teljesen szöveghű! attól még experten meg van csinálva a film

aadam 2011.06.16. 13:28:08

Komolyan nincs annyi eszük, hogy mondjuk egyik éjjel, amikor senki nem nézné őket, leadják az összes eddigi részt? Én leragadtam az elején, most így esélytelen vagyok és baromira nem fogom nézni.

Akvyr 2011.06.16. 13:36:25

@aadam: Ha már így fenn vagy a zinterneten, akkor megpróbálhatnád mondjuk letölteni :) Én rengeteg sorozatot néztem/nézek, de még soha egy részt sem láttam semmiből TV-ben, de ha esetleg lemaradnék valamiről, akkor a settopbox felveszi. Jó ez a 21. század...

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.16. 14:55:40

Basszameg, most sikerült megnéznem ezt a részt és kurvára fel vagyok háborodva! :) Hogy a picsába lehet így elcsúszni egy banánhéjon Starkéknak, amikor már kezükben volt a szőke kecseg is?

Megjegyzem: eszméletlen jól fel lett építve ez a rész is, régen éreztem ennyire felpörgtve a szívverésem -talána a 24 első néhány évada alatt - mint ennek a résznek a végén. Hiába játszottam le néhány forgatókönyvet magamban a rész megtekintése közben, csak nem azok jöttek be.

És akkor most nekiállok a IX. hogyvolt+kommentek elolvasásának is!

beacska 2011.06.16. 15:11:00

én nem értelek titeket. Miért hiányoljátok a csatajeleneteket? (már aki olvasta a könyvet). A könyvben a csaták nagyrészéről csak hollók tájékoztatnak. Nem is tudom, tán ha 3 ütközet van leírva részletesen. A többi vagy sejtelmes, vagy hallomáson alapul.
Szerintem TÖKÉLETES adaptációja a könyvnek EBBŐL A SZEMPONTBÓL.

chrisred 2011.06.16. 16:04:35

@beacska: A könyvben azokról a csatákról értesültünk a hollóktól, amikben egy nézőpont-karakter sem vett részt. (Tyrion ütközetében ott voltunk, a Robb-Jaime partiban nem.) Ez logikus, hiszen nem láthatták azok, akiken keresztül a könyv elmeséli a történetet.

A sorozat viszont eltér ettől a szerkezettől, és olyan jeleneteket is bemutat, ahová a könyv egyik POV karaktere sem volt meginvitálva. Ezzel az erővel a csatákat is bemutathatná, mert fontos részei a történetnek.

aadam 2011.06.16. 16:24:03

@Monsanto: Annyira nem is érdekel, hogy megkeressem, csináljak neki helyet a gépen, szarakodjak vele, lelkiismeret-furdalást érezzek, aztán megnézzem a gép előtt görnyedve. Ha bele tudok dőlni a fotelbe és a tévé előtt dögleni, akkor megnézem. :) Bár a jelek szerint kénytelen lennék más forrásból megnézni, hogy utána HBOn tudjam, ilyen a kalózkodás jótékony hatása. :)

szepi79 2011.06.16. 18:28:17

@Csehszlovák Kém: " Hogy a picsába lehet így elcsúszni egy banánhéjon Starkéknak, amikor már kezükben volt a szőke kecseg is? "

na hogy, szerinted? véleményem szerint, ott követték el a hibát, hogy amint elkapták jaime-t, robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL", cersei meg a többi lannister épp ezért nem is tudott róla. bár, ahogy elnéztem azt a pöcs joffrey idétlen vigyorát, épp most élvezi, hogy élet-halál ura, lehet így is lecsapatta volna ned bácsi fejét, úgy megrészegült a hatalom( illúziójá)tól.

szepi79 2011.06.16. 18:29:25

@aadam: vagy akár meg is várhatod, hogy fél év múlva kijöjjön DVD-n. legális is, meg a fotelből se kell felemelni a királyi hátsót :)

Gandalf Garaboncias 2011.06.16. 18:52:07

A forgatókönyvírók elárulták, hogy a tizedik részben egy-két szereplő szálához már a második könyvet is felhasználták, így aki először a könyvet akarja elolvasni a sorozat előtt, annak itt az ideje elkezdeni a második kötetet!

Llew 2011.06.16. 19:47:41

"robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL"

Like :D

Felagund 2011.06.16. 21:04:19

@chrisred: A csatáknak a pénz mellett még egy komoly hátulütője van: az _idő_...

Így is alig van idő arra, hogy minden cselekményszálat és karaktert kibontsanak, még úgy se, hogy gyakorlatilag minden olyan szálat és egyéb szereplőt leszedtek a történetről, ami nem egggggészen létfontosságú a sztori fősodrának a bemutatásához.
Ezek után még egy négy-ötperces csatajelenet kész luxus lenne...

szepi79 2011.06.16. 22:53:50

@Felagund: igazán csinálhattak volna belőle 13 részes évadot, az plusz 140-160 perc.

és akkor még ned ma is élne... még vagy 2 hétig...

Felagund 2011.06.16. 23:16:27

@szepi79 - Harciteknős idomár: LOL :D

Hát, ja, de akkor is csak kb hatvan milla lett volna az évadra, vagyis egy részre még kevesebb pénz jut... :|

szepi79 2011.06.16. 23:22:00

@Felagund: ja télleg, a HBO kábeles cucc, ott nem a reklámból jön a pénz... az ilyeneket mindig elfelejtem, pedig tisztában vagyok vele nagyjából...

szepi79 2011.06.16. 23:39:45

még egy kérdés, remélem, erre talán nem spoileres a válasz:
nedet ugyanazzal a karddal fejezték le, mint amelyikkel ő csapta le az első részben a dezertőr fejét? (meg amelyikkel ki van plakátolva a fél metró?)

f.m.j. 2011.06.17. 08:29:06

@szepi79 - Harciteknős idomár:

de, azzal, a sajátjával,a Jéggel...
gondolom így még megalázóbb
kíváncsi vagyok kinél fog landolni :)

Greg36 2011.06.17. 08:30:00

@szepi79 - Harciteknős idomár: Jah. Amenynire emlékszem pár év olvasás távlatából.

f.m.j. 2011.06.17. 08:30:12

@Felagund: ne legyen 10 rész, hanem 12, én elviselném :)

f.m.j. 2011.06.17. 08:35:12

@szepi79 - Harciteknős idomár:
nem tudom, mert a Tywinék tudták, amikor Robb kisebb csapatát lenyomták
jaj, mosmá összefolyik a könyvvel, lehet, hogy ez a filmben még nem volt
bocs, de talán nem akkora poén lelövés részemről, ha meg igen, úgyis anyáznak, és kivágnak :)

Greg36 2011.06.17. 08:40:09

@f.m.j.: Ilyn Paynenél, a hóhérnál. A középkorban a hóhér volt általában jogosult mindarra, amit a halálraítélt viselt a kivégzésekor.

f.m.j. 2011.06.17. 08:42:56

@Greg36: csak nem gondolod, hogy nála fog maradni? itt a kardok különös jelentőséggel bírnak, nem hiszem, hogy az sem fontos, hogy kinél van... a hóhér ehhez mellékszál :)

Greg36 2011.06.17. 08:47:23

@f.m.j.: Ha Robb eljut Ilynhez, akkor biztos a hóhér hátsójában fog landolni :D

Llew 2011.06.17. 08:48:44

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Igen, Jég a neve, és az is valyriai acélból (ritka és értékes áru, ezért igen megbecsült) van, mint az amit Jon kapott Mormonttól.

Llew 2011.06.17. 08:51:33

@Greg36: a kard azóta nem volt Nednél, hogy a háza népét felkockázták, őt meg beköltöztették a pincébe, szóval ilyen alapon nem kerülhet a hóhérhoz

Greg36 2011.06.17. 08:56:52

@Llew: Jogos, de azért jelzésértékű, hogy nem a hóhér kardjával, nem is a király kardjával, de még csak nem is valamelyik lovag kardjával végeztek vele. Van még annál is megalázóbb, ha a saját fegyvereddel ölnek meg? Ha a fegyvert a gyilkosod meg is tartja.

f.m.j. 2011.06.17. 09:06:01

@Greg36: akkor Joff-nál lesz, mert a hóhér csak eszköz ugyebár
így akkor neki lesz mitől félnie, bár Sansa nála van
és én nagyon izgulok érte (Sansáért) :)

Greg36 2011.06.17. 09:12:19

@f.m.j.: És innentől nem fogok erre felelni :( A 9. rész végén a hóhérnál marad, az biztos, és azért, amit írtam...

f.m.j. 2011.06.17. 09:24:17

@Greg36: hát az már biztos, hogy az első könyvben már nem derül ki (tegnap tettem le, és nincs meg a 2., letöltöttem, de képtelenség többszáz oldalt gépen olvasni)
ráadásul megvan a 3., és a 4. is, és azt a kiadást nem lehet kapni, a másikat már nem akarom, ha már 3 ilyenbe van meg, tudom hülyeség... :):)

szepi79 2011.06.17. 09:29:36

@f.m.j.: ja, joffnál, persze, ha ránéz arra a kardra, már sérvet kap... azon csodálkozok néha, hogy tyrion pofonjaitól állva maradt...

f.m.j. 2011.06.17. 09:34:42

@szepi79 - Harciteknős idomár:
nem is úgy gondoltam, hogy használná :)
de trófeának jól mutatna (ezt hinné, de mi tudjuk, hogy tévedne, vagyis feltételezzük :))

szepi79 2011.06.17. 09:44:50

@f.m.j.: hát, ahogy a dolgok állnak, nem jósolok nagy jövőt ennek a kispöcsnek.
egyrészt ott van a stark sereg, aki közül bárki boldogan seggbetolná magnéziumporos fasszal; tywinnak az összes töke tele lehet az okosügyes unokáva; cersei is biztos bőszen gondolkozik, hogy vajon hol baszta el a gyereknevelést, hát nem lehet a büdös kölköt irányítani; varys is, ha nem is targybérenc, tuti nem örül az új király balfaszságának; kisujjat egyelőre passzolom; én sansa helyében is csak becsempésznék egy tőrt a nászéjszakámra, mondjuk a puncimba rejtve...

lényeg az, hogy amint elrendeződik a mostani szitu, hosszú tömött sorokban fognak állni a bérgyilkosok kispöcs ajtaja előtt. legalábbis kurvára remélem :DDD

Felagund 2011.06.17. 10:07:04

@f.m.j.: Erre neked is csak azt tudom mondani, mint feljebb szepi79nek: több rész = kevesebb pénz/rész = NEM MENŐ (hogy ezt a bedemártoni hasonlatot hozzam :P :))

Greg36 2011.06.17. 10:43:57

@szepi79 - Harciteknős idomár: Az semmi, de ha jól emlékszem a regényben, amikor ugye mindenki fiatalabb, Jég hosszabb, mint Robb, nemhogy Pöcsfej.
@f.m.j.: Tudom, mire gondolsz, én még a régi, ezüstborítós kiadást olvastam anno, kölcsönben, utána évekig vadásztam rá, mire meglett - akkoriban a 2-3-4. is a keményfedeles változat volt csak.

f.m.j. 2011.06.17. 10:46:15

@Felagund: hát legyen több pénz... talán a sikert látva észbekapnak
bár nem tudom, hogy valami csak a pénztől lehet-e még jobb
volt egy sorozat, Carnivale, szerintem nagyon jó volt, de az amerikai közízlés nem kajálta, ezért a 2. évad után nem ment, és hevenyészve csapták össze a jól felépített, lassú történetvezetést, karaktereket... valaki hallott róla?

f.m.j. 2011.06.17. 10:49:18

@Greg36: az alexandra honlapján "az van ígérve", hogy a várható megjelenése a Királyok csatájának 06.20-án lészen, és a kép a borítónak az a szürke :)

Felagund 2011.06.17. 10:52:03

@Greg36: A könyvben Pöcsfej magasabb, mint Robb ;)

@f.m.j.: A "siker" egy relatív fogalom... Ráadásul már nyáron elkezdenek forgatni, amikor még azt se fogják tudni, hogy a DVD-k hogy muzsikálnak... :|
Továbbá a kommentedbe te is frappánsan belefogalmaztad a választ: az amerikai közízlésnek "kajálnia" kell, különben ez is kasza lesz a második évad után (és akkor további rajongók százezreivel együtt szeppukut követek el...).
A sorozat Amerikában nézettsége amúgy olyan 8 millió/rész (2,5-2,7 az első vetítésen, plusz ismétlések), ez nem rossz, de azért nem olyan orbitálisan nagy szám... Európában relatíve jobb, de az amerikaiak notóriusan leszarnak mindent, ami a Nagy Vízen túl történik...

Felagund 2011.06.17. 10:56:21

Amerikában <-> nézettsége - csak a rend kedvéért :)

Greg36 2011.06.17. 11:18:41

@Felagund: Lehet. Az a jó a sorozatban, hogy néha egy-egy jelentenél rémlik csak fel, hogy 'nahát, tényleg, ezt már el is felejtettem!' :)

f.m.j. 2011.06.17. 11:19:29

@Felagund: @Greg36: de nem méterrel mérik az embert :)

deltaTheEnd 2011.06.17. 11:51:26

azt hiszem ezt most különösen jó nézegetni (egyre jobb arc a törpe)

chzgifs.files.wordpress.com/2011/06/takethatprincedouchep1.gif

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.17. 12:08:24

@szepi79 - Harciteknős idomár: "na hogy, szerinted? véleményem szerint, ott követték el a hibát, hogy amint elkapták jaime-t, robb nem ugrott fel twitterre, hogy bekommentelje "elkaptuk a tesóbaszót LOL", cersei meg a többi lannister épp ezért nem is tudott róla. bár, ahogy elnéztem azt a pöcs joffrey idétlen vigyorát, épp most élvezi, hogy élet-halál ura, lehet így is lecsapatta volna ned bácsi fejét, úgy megrészegült a hatalom( illúziójá)tól."

Én egyébként sima mobiltelefonra gondoltam, de azért egy varjú, vagy mi a frász mehetett volna, vagy lehet ment is, csak útközben lenyilazta valaki?

Joffrey karaktere a kérdéses jelenetben számomra már nem is annyira egy "középkori király", de inkább egy római császár hangulatát idézte, nagyon ott van az a színész is, szoros lsz a befutó. Mint ahogy a záró jelentben Ned utolsó útjában, volt egy kis Jézus-feeling. Ott van a Jézus/Ned karakter a szerete mindent legyőz hozzáállással, ott van a kenyeret és cirkuszt és vért akaró nép, ott van a pöcs helytartó/uralkodó, volt egy kis kálvária, meg népitélet is. Szerintem sokakat azért döbbentett meg a lefejezés, mert tudat alattiba beégetett bibliai sztori ugrott be nekik, amely végén Dzsí valamilyen szinten jól jár hiszen a script szerint feltámad - van megoldás a halálra - viszont itt Ned ezt qvára nem fogja megtenni.

Úúú, de várom az uccsó részt :)

szepi79 2011.06.17. 12:21:57

@Csehszlovák Kém: "Én egyébként sima mobiltelefonra gondoltam, de azért egy varjú, vagy mi a frász mehetett volna, vagy lehet ment is, csak útközben lenyilazta valaki? "

nem tudom, hogy milyen módon akarták a fővárost értesiteni, de nyilvánvalóan nem sikerült, most ez lehet az idő hiányában is, vagy télleg csak elkapta a hollót egy kósza nyílvessző vagy sólyom; de az tuti, hogy cersei nem hagyta volna nedet lefejeztetni, ha tudatában van annak, hogy jaime már fogoly. de az utolsó rész tényleg várós.

Llew 2011.06.17. 12:56:43

@szepi79 - Harciteknős idomár:
vica-versa nem volt információ
Robb és Cathelyn nem tudott a nyakazásról, Cerseiék pedig a csatáról. És nagyjából párhuzamosan zajlottak a dolgok. Ha Robb azonnal útnak is indít egy futárt Királyvárba Jaime lefogásának hírével, az kb fél úton találkozott volna a Ned lenyakazásának hírét hozóval

f.m.j. 2011.06.17. 13:57:06

ki is az a Yoren? (azt tudom, hogy ő fogja vissza Aryát a kivégzéskor) a könyvben meglehetősen undorító, visszataszító embernek van leírva, nem sok jó néz ki belőle...
de itt jókat meg lehet lepődni :)

szepi79 2011.06.17. 14:14:38

@f.m.j.: az a csávó, aki begyűjti a rablóharamiákat a falra.

f.m.j. 2011.06.17. 14:21:40

@szepi79 - Harciteknős idomár:
köszi, azt tudtam, hogy valahogy a Falhoz, meg az őrzőkhöz kapcsolódik, meg kicsit a Starkokhoz
a könyvben sokáig nem volt róla szó, és most az jobban él

szepi79 2011.06.17. 14:26:24

@f.m.j.: én viszont úgy nem tudtam volna, hogy "yoren", csak onnan kapcsoltam, hogy "ő fogta vissza" :D

látod néha (nagyon ritkán) megéri csak a sorozatot nézni, kicsivel könnyebben rögzülnek az emberek.

szepi79 2011.06.17. 14:46:45

akkor egy kis statisztika (rész / kommentek száma):

1: 149
2: 73
3: 140
4: 143
5: 219
6: 296
7: 281
8: 218
9: 540+

vajon ned halála kedélyeket-e borzolta? :D

silberstein 2011.06.17. 21:29:38

Olvasói válságban vagyok, a hétfői epizód óta nem bírtam továbbolvasni a könyvet, nehogy odaérjek és ott is lefejezzék Nedet.

popotepo 2011.06.17. 22:02:37

olvastam mind a 4 könyvet. olvastam a hogyvoltokat is, élveztem. élveztem a kommenteket is, nagyon. megvárom az utolsó hbo részt, és akkor nézem meg egyben.
SPOILER:én vagyok a legjobb.

vontod75 2011.06.17. 22:59:33

De nehéz spoilerezés nélkül ide írni. Már legalább háromszor írtam át ezt a rövid hozzászólást :) Maradjunk annyiban, hogy eddig csak a felvezetésnél tartunk. Lesz még itt álleesés rendesen :)

Stannis Baratheon for President! :)

popotepo 2011.06.17. 23:02:02

@vontod75: nem értek egyet. Tywin lenne alkalmas a királykodásra.

f.m.j. 2011.06.17. 23:17:12

@popotepo: úgy könnyű, hogy túl vagy a 4 könyvön Tywinról ilyenekt írni :) én
egyelőre ott tartok, hogy utálom a Lannistereket, de szerintem meg fogja szerettetni velem őket ez az író, ez olyan, és én nagyon bírom ezért :):)

popotepo 2011.06.17. 23:26:48

én ugyan nem mondok semmit.
SPILER:a csajok szeretik a rossz fiúkat. a nem annyira rosszakat még jobban.

popotepo 2011.06.17. 23:30:26

@popotepo: SPOILER és nem SPILER természetesen. Francba.

cyd 2011.06.18. 01:18:54

Aztabüdöskurvaélet! - mondottam volt midőn befejeztem az imént az első kötetet.
Az Alexandra belehúzhatna a második újra kiadásába főleg, hogy az első időpont 06.16 volt.
Valaki kérdezte, hogy Ned a könyvben ugye nem látta Aryát a kivégzése előtt a téren. Így van. Yoren magától talált rá.

prof. med.univ. doktor 2011.06.18. 07:34:29

cyd: Alex.-ban még van a másodikból, igaz, az az előző kiadás, de azt mondták, addig nem jönnek ki az újjal, amíg ebből van:)Augusztusra ígérik angolul az 5.-et, karácsonyra lesz meg magyarul.

f.m.j. 2011.06.18. 08:21:06

@cyd: annyiból érthető, hogy az a fejezet Arya szemszögéből mutatja az eseményeket

@ilonkanéni: ez szemétség, mert én pl. nem veszem meg azt a 2. kötetet, (ha az az előző sárgás borítójú, akármi lesz, mostmár megvárom a szürkést) mert az 1,3,4. már megvan, és nem akarom, hogy kilógjon a 2.

06.20-ra van beírva a megjelenés az Alexandránál
a bookline-on előjegyeztettem

f.m.j. 2011.06.18. 08:27:54

a 2. ha helyett hogy-ot köllött volna írni...

Hagrid 2011.06.18. 08:30:33

Nekem nem hiányzik a cgi sereg, meg az unalmas 5-10 perces csatajelenetek...jobb így.:-)

f.m.j. 2011.06.18. 09:56:48

@sixx: de megérte, és úgyis kiszedted, és tudtam is, ámbár mások sokkal többet elárultak

chrisred 2011.06.18. 13:30:47

@Hagrid: Az unalmasak nekem sem. Az a baj, hogy a csaták körülírása, ahogy értesítenek róluk, szintén amatőr és invenciótlan. Pedig hozzátartoznának a történet hangulatához.

Branagh az V. Henrikben kevés pénzzel, pár emberrel és lóval illúziót keltő és emlékezetes azincourt-i csatát varázsolt. Jó, ha a sorozat készítői az ő fantáziájával és tehetségével rendelkeznének, akkor nem az HBO számára dolgoznának. De azt ne állítsuk, hogy nem is lehetett volna másképp.

popotepo 2011.06.18. 15:43:16

@Hagrid: na végre valaki. egyetértek.

Tryptich 2011.06.18. 19:47:44

@popotepo:
Lord Tywin Pewterschmidt sok mindenre alkalmas ember :)

Greg36 2011.06.18. 21:37:07

@chrisred: Csak épp elég kevéssé hasonlított ahhoz, ahogy a hadtörténészek szerint Agincourt megtörtént. (Mondjuk ez áll a középkori csaták filmes ábrázolásainak 99%-ra.) - Tény, hogy ettől még szeretem azt a filmet is. De még Branaghnak is kevés pénze volt rá, ellenben több ideje a film teljes terjedelméhez képest. Egy csatát látványosan - vagy egyáltalán érdemlegesen szerintem 10 percnél rövidebb időben nem éri meg filmrevinni, kérdés, hogy megérte-e volna mást elvenni helyette. Mondjuk Kisujj monológját a k**vák felé. Bár jah, az mehetett volna a levesbe.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.18. 22:28:48

Egy vicces elméleti ember, fél óráig elemez, beszartam a stílusán :))) Akinek van ideje, érdemes megnézni, vicces

"Jon Snow is the Man": www.youtube.com/watch?v=GPWmdCoEpGY

Kedvenc részem, amikor Snow motivációjáról beszél (17:15-től): "I understand his thinking behind this: So, you know what? I am going to better than all of you, fuckers (...) and I fuckin' love that menthality!"

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.06.19. 00:25:17

Megtaláltam a 9. epizódról is barátunk véleményét, bearanyozza napjaimat, bocs ha már volt, de:

"HOW YOU KILL OFF...THE MAIN CHARACTER...IN THE FIRST SEASON???

THAT IS BULLSHIT!!! BULL...SHIT!!!"

www.youtube.com/user/OtakuASSEMBLE

"Long Live Lord Eddard Stark!!!!!!"

Bearanyozza estém, most nézem harmadszorra :))

Felagund 2011.06.19. 02:45:33

@Csehszlovák Kém: THEY KILLED MY NIGGA NED!!!

:D :D

chrisred 2011.06.19. 07:57:38

@Greg36: Nem is a valóban megtörtént csatát, hanem a Shakespeare által leírtat kellett megvalósítania.

Hát igen, Kisujj monológ, Tyrion-Bronn-Shae barkochba, mint felesleges betoldások. Vagy a túlmagyarázott szarvashámozásos jelenet - az "igazi" Tywin jéghideg szemekkel, pár tőmondatban helyrerakta volna Jaime-t.

prof. med.univ. doktor 2011.06.19. 10:58:16

@chrisred: egyetértek, a könyv lendületesebb, még a narrációk mellett is.

Greg36 2011.06.19. 17:40:50

@chrisred: Azt a Tyrion történetet viszont valamikor el kellett mesélni...

szepi79 2011.06.20. 09:51:56

totál más, de vki hátha tudja: elvileg amikor az ember belép az éjjeli őrségbe, akkor lemond minden ciméről, nem? akkor hogy fordulhat elő, hogy egy fiatalka nemeske lesz egy ranger csapat vezetője? (igen, elkezdtem olvasni a könyvet :D )

2011.06.20. 10:20:31

@szepi79 - Harciteknős idomár: Waymar Royce-ról keveset tudunk meg a prológból, lehet hogy nagyon jó harcos, protkója van, vagy simán kivételeznek vele (ld. Lord Snow, mint az evidens példa).

Hozzá tartozik, hoghy a másik két sanyi mellett akikkel járőrözik, még mindig ő az értelmes választás.

chrisred 2011.06.20. 12:39:18

@szepi79 - Harciteknős idomár: A fiatal nemeseket megtanítják vívni, olvasni, a mesterektől némi haditudományt vagy stratégiát is elsajátíthatnak. Viszonylag logikus, hogy ők kapjanak parancsoki feladatokat. Emlékeim szerint egy volt Vas-szigeteki harcos (kalóz) kivételével az összes egység parancsnoka nemes volt.

szepi79 2011.06.20. 13:11:56

@Equinoxe: @chrisred: végülis van benne logika. thx.

2011.06.20. 13:54:22

Nos, akkor stopper indul a holnapi hogyvoltig. Most néztem meg az évadzárót, és kevés kivétellel tökéletesen elégedett vagyok :)

bolletje 2011.06.20. 13:56:50

@Equinoxe: csatlakozom, 5 perce fejeztem be az évadzáró megtekintését :)

A színészek határozottan beértek így a végére, nagyon jó mindenki!
süti beállítások módosítása