Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

House 6x10 - Wilson

2011. május 10. 16:00 - candyperfumegirl

Nem árul zsákbamacskát ez az epizód, ami a címét illeti, biztos hogy nem Taubról vagy Jeffrey nővérről lesz itt szó a következő 42 percben. Vágjunk is bele, és nézzük meg, milyen lenne ez a sorozat, ha Wilson MD. lenne a címe. Jimmyt éppen álmából riasztja fel haverja pitymallatos hajnali fél 7-kor egy rögtönzött Faith előadással, gitárkísérettel persze, ahogy kell. Egyébként normális esetben ilyenkor Jimmy már a haját szárítja vagy a reggeli manikűrt végzi, szóval House csak tudni szerette volna, mi okozza az anomáliát. Csak az, hogy élete párja ma szabadnapos, egy barátjával (aki NEM House!) tölti a napot. Greg szemében máris a féltékenység félreismerhetetlen szikrája csillan, mit akarsz te azzal az önimádó tahóval, aki ráadásul a nevedet sem tudja, mert Jimnek szólít? Ez utóbbiban egyet kell hogy értsek a mesterrel, a Jim szerintem is a James lehető leggyökerebb becézése, Bond biztos beleeresztene egy sorozatot abba, akitől meghallaná.

Jimmy és haverja vadászni mennek terepszínű szerelésben és láthatósági mellényben, OK, hogy nekem közöm nincs ehhez a nemes sporthoz, de ezt így elsőre ellentmondásnak érzem. De amúgy sem vaddisznóra vagy egyéb állatra lődöznek, hanem infúziós zacskókra, ugyanis annak az ötödik évfordulóját ünneplik éppen, hogy Wilson Jim kigyógyította haverját a leukémiából. Az ünnepi hangulatot viszont eléggé megtöri, hogy haver hirtelen bénulás miatt összeesik, Jimmy szemöldöke aggodalmas ráncokba rendeződik azonnal.

Irány a kórház természetesen, haver mellett van egy fiatal szőkeség is, „hogy te mekkorát nőttél, mióta nem láttalak, angyalom!” –kezdené a kedélyeskedést Jimmy, de barátja a fejét rázza feltűnően, a kamaszlány nem a lánya, hanem az új csaja, upsz. Jimmy hogy elterelje a témát, magabiztosan kijelenti, hogy nem stroke okozta a bénulást, de nem is a leukámia tért vissza, erről mint sztár onkológus, feltétlen kezeskedik. Ekkor kiszúr barátnő szája szélén egy herpeszt, és hihetetlen módon megkönnyebbül, ha azt elkapta a hetibeteg is, a vírus simán lehetett felelős a bénulásért, és látszik rajta, hogy legszívesebben a levegőbe bokszolna örömében.

Szóval ilyen érzés lehet House-nak, amikor megold egy esetet, gondolja Jimmy, csak arra nem gondol az ártatlan, hogy ez nem az epizódok első 10 percében szokott bekövetkezni. A szokatlan élményt sürgősen meg is akarja osztani országos cimborájával. Persze a diagnosztikán sem állt meg az élet csak azért, mert a sorozat Wilson MD. hetet tart, Jimmy éppen a House csapat aktuális tesztelésébe fut bele, amiről végig ilyen el-elkapott félinfókat fogunk kapni végig, hiszen most nem ez a lényeg, ügyes dramaturgiai húzás. House meg sem hallja a nevetséges ötletet a herpeszről, ez rák lesz, a napnál is világosabb, csak Jimmy nem akarja, hogy az legyen, és ez szánalmas. Ami Greget illeti, 100 ropogós dolcsit lazán feltesz arra, hogy neki lesz igaza, és Jimmy határtalan bosszúsága ellenére is állja a fogadást, majd ő megmutatja, hogy tud, ha akar.

És hogy lássuk, hogyan is dolgozik sztár onkológusunk, ebben az epizódban minden lépését nyomon követhetjük, most éppen egy idős rákos betege hogyléte felől érdeklődik. Beteg nem túl közlékeny, még el sem dicsekedik azzal, hogy az unokái kilencedikek lettek a kerületi zsákbanfutóverseny előselejtezőjén, és ez felettébb szokatlan tőle. Jimmy szerint ez depresszióra utal, azt pedig érdemes lesz kivizsgálni. Érdekes látni egy olyan orvost is munka közben, akit annál hétköznapibb tünetek is érdekelnek, mint egy leszakadt fej, vagy egy mellkasból kiálló plusz kar.

Hetibetegnek viszont nem hatott a gyógyszer, amit a vírusfertőzésre kapott, meg is kéri Jimmyt, hogy hívja fel a lányát, akivel a válás óta nem nagyon beszélt, elkezdett féli, azt hiszem. Az R betűs szót persze még csak véletlenül se emlegesse senki Jimmy jelenlétében, de Cuddy azért óvatosan megkérdezi, kollegája kikérte-e már House szakvéleményét. Jimmy ettől ideges lesz, ne nézze már mindenki hülyének, és Cuddy gyorsan másra tereli a szót, mondd csak, a volt nejed nem ingatlanban utazik egész véletlenül? Kiderül, hogy közös lakást akar nézni Lucas nyomozóval (enyhe borzongás, hányinger fut rajtam végig), és ehhez kéne a kettes számú ex Mrs. Wilson segítsége. A háttérben a House team ment életet, de akár egy főiskolás srác is vezethetne le szülést egy furgon csomagterében éppen, amekkora figyelmet szentel az epizód ennek a szálnak.

Hetibeteghez megérkezik az exnej és a lánya, ő meg közben fulladni lesz, újabb tünet, amiről Jimmynek igazolnia kell, hogy rákhoz még csak véletlen sincs köze. De ehhez néhány objektív vélemény és friss ötlet kéne, úgyhogy Jimmy belopózik a diagnosztikára, hátha ott találja esetleg a felügyelet nélkül hagyott csapatot. Szerencséje van, House sehol, csapat viszont lábat lógat, látványosan unatkozik (Chase House felügyelet nélkül hagyott golyójával játszadozik), pont jól jönne nekik egy kis szellemi tréning. Jimmy felbíztatja őket, hogy szálljanak be a fogdásba, így hajlandóak belenézni az aktába, és megszánják Jimmyt egy ötlettel, esetleg gomba a tüdőben? Mivel nem úgy kezdték, hogy rá…, esetleg úgy, hogy leu…, Jimmy kapva kap a dolgon.

A gombától viszont műtéti úton kell megszabadulni, erre exnej rá is beszéli a hetibeteget, láthatóan az új nőjének most nem osztottak lapot. Műtét előtt Jimmy még benéz egy másik betegéhez is, látjuk, ő nem szar le senkit, ellentétben legjobb haverjával, aki most is itt bujkál a kórteremben, nehogy véletlenül dolgoznia kelljen. Szorgos csapat persze jelentett, hogy Jimmy mindenféle nemlétező gomba kiirtásával pazarolja a beteg drága idejét, House már tartaná a markát a százasért. Érkezik még Cuddy is, akinek valami miatt feltétlenül meg kell osztania most Jimmyvel, hogy beszélt az exével a lakásról, miért tartja annyira fontosnak ebbe bevonni House egyetlen cimboráját?

Műtét alatt megjelenik House, először is lecseszi Chase-t, hogy képes ebben a komédiában részt venni, Jimmyvel meg a Cuddy és Lucas esetéről és az összeköltözésről akar beszélgetni, mert a műtőben úgysem fog semmi érdekfeszítő történni. House valami elképesztő módon képes ebből kiokoskodni azt, hogy nem is olyan komoly ez a kapcsolat. Ahhoz valószínűleg Greg House-nak kéne születni, hogy logikát lásson ebben az ember, közben meg Chase jelenti lentről, hogy gomba nincs, lehet viszont tüdőgyulladás. House szerint egy dolog biztos, hogy valami támadja az immunrendszert, ami lehet teszem azt rák, nem ártana végre tesztelni arra is, kedves onkológus kollega, csak egy javaslat.

Jimmy éppen egy onkológiai megbeszélésen van, depis beteg esetéről tárgyalnak, akinél a depresszió valóban tünet volt valami bajra, de pont ekkor trappol be House („ugye nem zavartam meg semmit?), méghozzá a teszteredménnyel. Most lehet a lóvét virítani, ugyanis ez leukémia. Egészen pontosan egy második leukémia, nem az 5 évvel ezelőtti újult ki, ironikus módon az egykori kemoterápia okozhatta. Szakkifejezéssel élve oh shit. Jimmy szerint van esély a gyógyulásra, a változatosság kedvéért kemoterápia kell hozzá, és nem, nem csak szívatja emberünket.

Ilyenkor érdemes megjelölni valakit, aki dönt abban az esetben, ha a beteg döntésképtelenné válik, és a hetibeteg automatikusan az exére bök, amitől új arája erősen tikkelni kezd. Már tolnák be a műtőbe, amikor House elépofátlankodik újonnan szerzett betegével, rohadt bosszantó, de el tudjuk képzelni, Jimmy hányszor élhette ezt át már, csak eddig más szemszögből láttuk a dolgokat. Kemó után kiderül, hogy a bénulás nem múlt el, úgy tűnik, a leukémia is megacélozta magát és rezisztenssé vált, Jimmy szerint akkor egész egyszerűen meg kell duplázni a kemót. Ez brutálisan hangzik, a méreg duplája dupla adag méreg, pont olyasmi, amilyen őrületekkel House szokott előállni jobb napjain.

Család vakon bízik Jimmyben, és zöld utat kap a dupla dózisú kemoterápia, ami sikerrel is jár, a ráksejtek elpusztultak, de kellemetlen mellékhatásként a májsejtek jelentős hányada is. Igen, sajnos ez benne volt a pakliban, most viszont májátültetés kell, de 24 órán belül, különben nincs remény. House éppen egy rendhagyó tezstjéről érkezik csurom vizesen (nem, nem tudunk meg többet erről sem), és jelenti, hogy most hoztak be egy baleseti sérültet friss ropogós, sértetlen májjal és egyező vércsoporttal. Egy baj van, hogy a legközelebbi hozzátartozó a szervátültetés ellen ágál, de majd Jimmy gyúrja egy kicsit, az ilyesmiben ő világbajnok. A sérült testvére viszont hajthatatlan, nem lehet meggyalázni az öccse testét, és Jimmy még csak félúton van a szívhez szóló meggyőző szövegben, amikor érkezik a hír, hogy már elkéstek, a máj elhalt.

Más megoldást kell találni, és a hetibeteg nem szarozik, elkezdi Jimmy bűntudatát trenírozni egy kicsit, majd bedobja neki az élődonoros májátültetés javaslatát elég határozottan, Jimmy főszereplésével. Mivel legutóbb adott neki vért, így tudja, hogy egyezik a vércsoportjuk, és mivel miatta meg a dupla dinamit kemója miatt ment tönkre a mája, ezt egész nyugodtan be is vállalhatja. Ez így első hallásra elég kemény,Jimmy sem tud mit kezdeni a dologgal, úgyhogy elkezdi módszeresen pusztítani a szóban forgó májat. Otthon House kicsit neheztel rá, amiért nélküle ment inni, meg amiatt, hogy hat rá ez a lelki terror, és képes magát hibáztatni olyasmiért, ami a kezelés velejárója volt. Na pontosan ez a különbség House és Wilson között.

Meg az, hogy másnap kiderül, azzal, hogy észrevette, hogy a depis betegénél a szófukarság tünet, meg is gyógyította! Közben Cuddy értesül róla, hogy felüllicitálták az ajánlatát a lakásra, és ekkor érkezik Jimmy közölni, hogy ő lesz a donor a májátültetésnél. Cuddy próbálná lebeszélni, nem azért nevezte ki az onkológia élére, hogy eljótékonykodja a szerveit, Jimmy szerint viszont amíg még van belőlük, miért is ne? Cuddy rábólint, Dr. Wilson pedig közli House-zal is a dolgot, és kéri, hogy legyen mellette. Houe ennek a gondolatát sem bírja elviselni, mert ha Jimmyt elveszíti, akkor neki nem marad senki.

Azért természetesen nem bírja ki, hogy ne nézze végig egyetlen haverja műtétjét, még Jimmy is látja pont az altatás előtt, hogy House elhelyezkedett a páholyban. Műtét sikeres, hetibeteg lábadozik, Jimmy lábadozik, House el nem mozdul az oldala mellől, és jókat vigyorognak, azért ezt jó látni. Amikor már kellőképpen jól van mindkét fél, Jimmy meglátogatja a betegét, aki mellett az új barátnője virraszt, Jimmy arcán némi csalódottság fedezhető fel. OK, hogy ha fajsúlyos döntést kell hozni, arra jó volt az ex, de aki mellett élni akar, az a tinikorú barátnője, nem fog szimpatikusnak tűnni ez az ember, ha összességében visszatekintünk az epizódra. Barátnő még megköszöni JIMnek a segítséget, meg a májat, aki hangsúlyosan közli, hogy a nevem James, és szerintem legszívesebben hozzátenné azt is, hogy Wilson. James. Wilson.

Záró jelenetben Jimmy megmutatja House-nak az új lakásukat, mert ő volt ám az a cseles, aki felüllicitálta Cuddy ajánlatát Cuddy álomkéglijére, meglepetés! House szerint ez aranyos gesztus, de Főnöknéni úgyis rájön majd, előbb vagy utóbb. Az új erőre kapott Jimmyt ez most nem sűrűn érdekli, bántotta a barátomat, tehát szenvedjen, mondja határozottan, és szerintem ebben a pillanatban House magában hálát ad, hogy egyetlen barátja olyan ember, mint Wilson.

Címkék: house
10 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bribizli 2011.05.10. 16:53:27

Biztos, hogy májátültetés volt? :D Nem lehet, hogy inkább vese?

Johnny336 2011.05.11. 10:37:29

Azért viselnek láthatósági mellényt, hogy a többi vadász nehogy picsán lője őket véletlenül.
Kötelező viselniük.

Szerintem is hülyén néz ki éjjel a neonsárga gúnyás vadász, a fa tetején dekkolva. :)

Llew 2011.05.11. 12:44:18

@Johnny336: a láthatósági mellény célja egyértelmű, de akkor minek vesznek fel hozzá terepszínű gúnyát. akkor már nem tök mindegy. Mehetnének piros pöttyösben, vagy hupililában is.

candyperfumegirl 2011.05.11. 12:44:47

Igen, ez lett volna a tippem, főleg így a közelmúlt eseményei alapján...
De így az állatoknak is sokkal jobban feltűnnek, nem? :)

Llew 2011.05.11. 13:04:52

@candyperfumegirl: nem vagyok vadász, de az állatok sokkal kevésbé hagyatkoznak a szemükre, mint mi. Egy vadászra hamarabb felfigyelnek a szaga, vagy a hangja alapján, sem mint a ruhája miatt.

Lacóka 2011.05.16. 11:55:45

ünnepet rontok, persze, de muszáj rákérdeznem: az, h pár hónap kimaradás után megint van hogyvolt, az jelenthet olyat, h majd most besűrűsödnek? csak mert az axn nem olyan régen adta ezt a részt, és esetleg lehetne azzal haladni...

igazából már le is mondtam róla, h valaha lesz itt új poszt, erre is véletlenül találtam rá

candyperfumegirl 2011.05.16. 14:06:18

Igen, terveim szerint azt jelenti! :)
süti beállítások módosítása