Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Sötét angyal 2x09 - A médium maga az üzenet

2011. március 18. 13:00 - teardrops

Eredeti epizódcím: Medium Is the Message
 

Max Joshua-nál próbál a Labor-patkánytól megvett féleredményből valami értelmeset összehozni, hisz' jó lenne, ha végre legalább hozzáérhetne Loganhez, de sajnos a dokik írása macskakaparás, ráadásul a ceruza is állandóan eltörik (közben újabb párhuzamként látjuk ám, hogy Logan épp ugyanezen ügyből kifolyólag beszél dokikkal, akik folyamatosan hülyének nézik, merthogy ki hallott már olyan vírusról, amit egy meghatározott ember DNS-ére fejlesztettek ki? – úgyhogy Logan mérgében eltöri a ceruzáját), így megkéri Nagytesót, szerezzen neki valami írószerszámot. Nosza, a pincébe, keresés indul. Ám az csak addig tart, amíg Joshua meg nem lát egy női alakot ábrázoló hatalmas festményt, majd felfedezi a festékes tubusokat, melyből megtetszik neki a "csokis". Naná, hogy meg kell kóstolnia és ezzel elindítja a tipikus vígjátéki láncreakciót: persze, hogy utálatos íze van, gyorsan egy keze ügyében lévő papírral próbálja letörölni a nyelvét, miközben a heves mozdulatoktól a tubusból lefröcsköli a festményt. Upsz! Még jó, hogy már kézben a papír, azzal próbálja letörölni, amely aztán odaragad a képhez, miután jól elmázolta a nő haját. Ezt szinte észre sem veszi, mert a nyelve még mindig gázos, próbálkozik valami hamuszerű izével, amit sikeresen rátüsszent a képre. No, ez már baj! Jó, akkor higító kézbe, ez majd megoldja – és tényleg, mert a nő feje már egy sötétbarna maszat. Vagy inkább a múzsa csókja, mert Joshua-t megszállja az ihlet és csak akkor jut eszébe a ceruzakeresés, amikor megjelenik Max. Amúgy jókor, mert elkészült a nagy mű, egy színes maszathalmaz, némi papírdarabkákkal és kesze-kusza vonalakkal, mely -ki hinné- Apát ábrázolja. Aki ezek szerint egy kis Picasso-t is tett Nagytesó koktéljába.

Közben úgy tűnik, sikerült egy génmanipuláltat elfogni, de azt még nem tudják, balul sikerült kísérlet, vagy valamilyen céllal hozták létre, így Mr 'Viccesfiú' White nem lacafacázik, egyből jön a "Mi vagy te? Azon kívül, hogy ronda" szöveggel, majd befenyíti a kissé tényleg érdekes arcberendezésű és fura szemű szerzetet, aki pedig nagyon szelíd, mert White kezéből eszik. Ez persze nem tetszik a férfinek és egyből átszállíttatja harapós barátunkat, ám miközben segédje telefonál a fickó kibújik a bilincsből és villámgyorsan elkapja Ottot. White persze nem szívbajos, simán lelövi a manticore-ost és tagoltan figyelmezteti segédjét, hogy soha ne fordítson hátat ezeknek.

Logan telefonüzenetet hagy Lydeckernek: érdeklődik, hogy hova tűnt és hogy mennyire hiányolja a korábbi rejtélyes infókat, de most különösen nagy szükség lenne a segítségére vírus-doki ügyben. Alec érkezik Joshuahoz egy kis ellátmánnyal: az ügyfél nem tudta átvenni az árút, így elhozta neki a friss-fincsi csülköket. Nagytesó odáig van, de visszakozik, mondván, nincs pénze. Alec viszont furán reagál, "Nem baj, Tesó, vedd bocsánatkérésnek, amiért meg akartalak ölni", majd mint, aki jól végezte dolgát, körülnéz és egyből észreveszi Joshua képét. De nem ám a festmény ragadja meg a fantáziáját, hanem a kerete. Művészúr persze ebből semmit nem vesz észre, lelkesen odaadja Alecnek a képet, sőt, még alá is írja.

Max közben Loganhez toppan be, mert igénybe venné a házi könyvtárat szerves kémia témában. A férfi épp indulni készül, ám előtte elmeséli Maxnek, amit Lydeckerrel kapcsolatban megtudott, azaz hogy a férfi eltűnése előtt valamiféle nyomról beszélt, de mivel nem jelentkezett, Logan nyomozgatott. Kiderítette, hogy a rendőrség egy hónapja kihalászta Lydecker kocsiját a folyóból és ugyan holttestet nem találtak, de fotókat igen, mégpedig valamiféle ásatásról, melyeket lefuttat a keresőn, hátha jut valamire. Addig viszont van egy ügye, ezért indult éppen. Egy kétségbeesett anyuka kéri a segítségét egy eltűnt hatéves kisfiú miatt, mert a rendőrség zsákutcába jutott, a férj meg elfoglalt közgazdász és amúgy meg hajlandóak adományozni az Áradó Igazság Videó Híradónak. A lány csodálkozik, hogy ilyen ügyekkel is foglalkozik a Szempár, de Logan emlékezteti, hogy neki is fizetnie kell a számlákat.

A találkozón Logan megtudja a részleteket, hogy a kisfiút az éjszaka közepén rabolták el a saját szobájából, de profik lehettek, mert semmi nyomot nem hagytak, hiába van videó megfigyelő rendszer is, viszont váltságdíjat sem kértek még. Logan személyesen is körülnézne a házban, megbeszélik az időpontot, hogy a férj ne legyen otthon, ő ugyanis nem tud erről az akcióról, nem tartja nagyra a Szempárt és annak tevékenységét. A férfi ezt nem veszi zokon, az adatok böngészése közben azonban jól elcsodálkozik a neveken: kiderül, hogy az anya a lánynevét használta, a férje neve pedig... Ames White.

Alec egy galériában próbálja értékesíteni a kép(keret)et, a tulajdonosnő totál belelkesül és majd' elalél a ritka darabtól. Alec már le is kapja a vászont a keretről (vagy fordítva, mindegy;-)), ám Rita félre is löki azt, hogy teljes egészében élvezhesse a kép nyújtotta látványt. Alec még fel sem ocsúdott döbbenetéből, amikor a nő, már az árat mondja, hatezer. Ez nem igazán segít Alec-en, mert még mindig az állát keresi a földön, így hirtelen csak a visszakérdezésre futja, mire a Tulajnő lekicsinylően hangsúlyozott véleménye ellenére (Ügynökök!) azonnal fizet hétezret, majd tovább áradozik a képről, a színhasználatról, az alkalmazott eszközökről, a kitérdekelmiről. Majd hirtelen feladja a leckét, ugyanis kiböki, hogy feltétlenül szeretne találkozni a művésszel. Alec hárít, mondván, hogy Joshua otthonülő, félénk típus, ám épp megérkezik a köteg pénz, úgyhogy már be is ígéri az újabb képet. Otthon pedig annyira feltüzeli Joshua-t, hogy az totális extázisban fröcsköli tele az üres vásznat (meg saját magát), pörög és ordít és filozofál. Alecnek eszébe jut, hogy a festménybe ragasztott papírok is mennyire tetszettek a nagyvonalú megrendelőnek és segítségképpen az asztalon lévő lapokat máris dobja Nagytesónak. Köztük van Max anyaga is, de ezt ő persze nem tudja, így simán rakja egymás mellé azokat is a képre, tovább lelkesítve az egyre jobban megőrülő Joshua-t. Bele is fájdul a feje. Alecnek.

Joshua Kettő még jobban tetszett Ritanak, így Alec lelkesedése is megnőtt, otthon osztozik a pénzzel Nagytesóval. Közben Max is betoppan, csak a papírjait szeretné elvinni. Amikor nem találja azokat, akkor esik le Joshuanak, hogy itt bizony nagy baj van. Alec próbál terelni, az éppen kapóra jön, hogy Logan csipog rá a lányra, aki rögtön megy is.

Logan megmutatja a fotót, amelyről Max egyből ráismer legújabb ellenségére, így nem is érdekli tovább az ügy. A férfi azonban érvel: a gyerek nem tehet arról, amit az apja művel, sőt, még a feleség sem tudhat semmit, hisz' akkor nem fordult volna a Szempárhoz. Max csak a 'már megint ÚGY nézel'-féle Logan-tekintet miatt marad és nézi meg a videófelvételt, amit a férfi mutat meg neki. Az látszik a felvételen, hogy nem látszik semmi, vagyis a behatolók profik, ki tudták kerülni a kamerákat. Azaz, mégis van valami, ugyanis a Szempár elől nehéz elbújni: Logan kiszúrta, hogy a kertben lévő díszgömb visszatükröződésével nem számoltak, így kitisztázva a képet, látszik, hogy a behatolók úgy ugranak fel a ház erkélyére, mint... a génmanipuláltak. Hoppácsak! Logan szerint nem is a fiút akarták, hanem White-ot, de mivel nem volt otthon, a srácot vitték el. A felvételen egy azonosító kártyát is kiszúrt, annak tisztításához több idő kell, de addig is figyelmezteti a feleséget, mi várhat rá. Maxet nem is akarja belekeverni, csak azért mondta el mindezt, hogy tudjon ezekről, de a lány elhatározásra jutott: ő is segít, ugyanis ha nem tenné, semmivel sem lenne jobb, mint White.

Alec a galériába siet, hogy próbálja visszaszerezni Joshua Kettő-t. Rita nagy hírrel fogadja, Joshua vezércikk lett az újságban: A vad zseni megdöbbentő alkotása - Joshua Numero 1-e az expresszionista szorongás és a duhaj öröm látványos kétarcúságát tükrözi. A médium maga az üzenet. Igen, ez megható, de Alec rögtön a tárgyra tér: szeretné visszakapni a kettes számú Joshua-t. Rita ellenkezik, Alec mindent és bármit megígér, míg végül arra jutnak, hogy a Művészúrnak két újabb képet kell festenie. Joshua már nem annyira lelkes, Alec próbál lelket önteni belé, Maxre hivatkozik, meg a visszaszerzendő papírokra.

Eközben Logan és Max White-éknál sokkolja a génmanipulálós sztorival Wendy-t, aki természetesen nem hisz nekik és már épp ki akarja tenni őket, mondván, hogy a férje jó ember és nem tenne ilyesmit, amikor megjelenik az ajtóban ez a jóember... pisztolyt fogva rájuk. Wendy szépen lassan kezd rájönni, hogy Ames végig tudott az egészről, ebben persze az nem kevéssé segíti, hogy a férfi Maxet egyből 452-nek nevezte. Max kihasználva egy pillanatot, lefegyverzi White-ot, majd közli is vele, hogy legszívesebben kitekerné a nyakát, hogy megelőzze a sok rosszat, amelyet majd okoz, de bizonyítandó, hogy ő különb nála, leszáll róla és otthagyja őket azzal, hogy segít megmenteni a fiát.

Alec szállítja az újabb két Joshua festményt, de Rita egyáltalán nincs megelégedve, már nem látja a szenvedélyt, a mondanivalót a képekben és bár Alec váltig állítja, hogy ezek ugyanolyanok, mint az előzőek, a tulajnő nem tágít. Esetleg, ha beszélhetne a művésszel, hátha visszavezetné a múzsájához, de mivel ez nem lehetséges - nincs üzlet.

Joshua maga alatt van és kínjában kitalálja, hogy lopják el a festményt. Alec persze ellenkezik, hisz' ők lennének az első gyanúsítottak és inkább arra próbálja rábeszélni Nagytesót, hogy fessen sokat és akkor vehet Kistesónak akár egy egész kórházat is, vagy csak egyszerűen vallja be Maxnek, mi történt, úgysem fog rá haragudni. Legalábbis nem sokáig. A lány éppen betoppan, Alec elhúz, Joshua pedig gyónna, de Logan ismét jól időzít, mert épp most közli telefonon Maxszel, hogy végzett a program, látszik, hogy a kártya egy RCF nevű környezetvédelmi cégé és megtalálta a címet is, ahol éppen dolgoznak. Max már megy is, a gyónás elmarad.

Amint odaér a megadott címre, be is megy és egy férfit talál ott, akinek egyből megmutatja a vonalkódját, jelezve, hogy egy csapatban vannak és már kezd is a prédikációt, hogy mégsem rabolhatnak csak úgy gyerekeket, amikor hirtelen előjön a sötétből egy másik férfi és támadó alakzatot vesznek fel. Verekedés indul, Max tapasztalja, hogy keményfiúkkal van dolga, de mikor az egyiket megszorongatja és a háta mögé kerülve látja a tarkóját, meglepődve tapasztalja, hogy nincs ott semmiféle vonalkód. Ki a fenék vagytok?! Megy tovább a flikk-flakk, de végül Maxet belökik egy üregbe, ahonnan már csak azt látja, hogy a két fickó kisétál az ajtón... a kisfiúval együtt. Kicsit körülnézve pedig azt veszi észre, hogy tulajdonképpen azon a helyen van, amely Lydecker képein látszott, észreveszi a csontokat a földön és a manticore-os szimbólumot a falon.

Logannél kikelve magából meséli a történteket és Logan sem nyugtatja meg, sőt. A férfi is rájött, hogy ahol járt a lány, az egy Kiloma indián temető az 1800-as évekből. Ez nem minden, mert hasonló jelképeket találtak számos más helyen, mindenféle korból, egészen i.e. 5000-ig visszamenőleg. Úgy tűnik, a Manticore, vagy az elődje, végigvonult a történelmen. Logannek gyanús, hogy netán Lydecker áll a dolog mögött, ezért azt tervezi, hogy feltöri a hangpostáját, addig Max elmegy White-hoz, mert szerinte ő is többet tud, mint amit elmond. Mégjóhogy.

Wendy maga alatt is van rendesen, Ames úgy ül mellé, mintha tényleg aggódna, amikoris megszólal a telefon. A férfi kapja fel és úgy tűnik, megoldódni látszik a gyerekrablás ügy, mert végre a váltságdíjat követelik. White fogja a motyót, meg a feleségét és indulnak rögtön, mégpedig egyedül, hiszen a rendőrségnek nem szólhatnak.

Max éppen akkor ér a házhoz, amikor a kocsi kihajt a kapun, így egyből utána is ered. Az RCF-hez mennek, Max utánuk oson. Várakozás közben megcsörren a mobilja, Logan az, aki -miután meghallgatja Max gyors helyzetjelentését arról, hogy hol is van tulajdonképpen- máris mondja az újabb infókat: sikerült feltörnie Lydecker hangpostáját, egy régész üzenetét találta, mely szerint …
~ Wendy kezd aggódni, hogy nem jön senki, mire White bevallja, hogy tényleg nem jön senki, mert ő szervezte az egészet és ne is akarja az asszony a fiát, mert már többé nem is a fia ~
…valamiféle genetikai tenyészprogramról van szó. Nőket választottak ki, akiket teherbe ejtettek…
~ őt választották ki neki (a régiek egyengették a vérvonal útját), ám elkövetett egy hibát, beleszeretett, de a nő nem bírta annyiban hagyni, nem bírta elfogadni a helyzetet, amikor a kicsit elvitte tőle és maga akarta megkeresni és ~
… de csak a harmadik gyermeket tarthatták meg, az első kettőt megölték (Wendy mesélte, hogy volt két halva született gyerekük Ray előtt) és …
~ persze nem ilyen véget akart, de nincs más választása, a rendőrök majd úgy tudják, hogy az emberrablókkal találkoztak, akik viszont átverték őket, lelőtték az asszonyt és ~
… a végén az anyát is megölték…
~ ő maga is kapott egy golyót -ezzel White a levegőbe lő, majd a felesége felé fordítja a pisztolyt.

Maxnek ennyi éppen elég, beugrik az ablakon, kiveri White kezéből a pisztolyt és miután Wendy elszalad, újabb verekedésnek lehetünk tanúi. White felsőbbrendűen szóban is alázza a "manticore-os génmanipulált söpredék"-et, miközben persze jár a keze és keményen állja és osztja az ütéseket. Persze Maxet is kemény fából faragták és egy kis szócsatáért sem megy a szomszédba, de amikor a kisgerenda White arcán csak úgy simán kettétörik, azért kissé fennakad a szeme. A férfi erre megosztja a lánnyal nagy bölcsességét, miszerint "A fájdalom az elme fantomja", majd lekever neki egyet, ám mire Max visszavágna, eltűnik.

Az éj leple alatt, a galéria közepén egy kötél ereszkedik le a plafonról, majd egy kutyafiú a kötélről. Lopakodik a képhez, ám közben beindítja a csendes riasztót, ami persze előcsalogatja -pisztollyal a kezében- az elszánt Tulajnőt. Joshua elbújik a kép mögé, mormog valamit, mire Rita egyből rájön, hogy tán a Művészúrral van dolga. Rá is tudja beszélni, hogy semmi nem számít, csak látni szeretné és amikor ez megtörténik, megvilágosodik számára minden, hogy a képek miért sugározták azt, hogy a festő először csodálkozik rá a világra, amelynek része akar lenni, de most, hogy rájött, nem lehet az, nem is tud úgy festeni. Bátorítja Joshua-t, hogy ne adja fel, önmagáért fessen, hogy túlélje a lelke. Különleges vagy!

Wendy Logannél pihen, miközben a férfi már a menekítését tervezi Maxszel. A lány White-ról is érdeklődik, de szinte meg sem lepődik, mikor kiderül, hogy Logan rendőrbarátja már semmit sem talált a házban. Naná, hogy jók a nyomeltakarításban, végülis ezt teszik már többezer éve. De vajon ki áll az egész mögött és mi lesz Ray sorsa?

Ray ott áll a várakozó kocsi mellett és épp búcsúzkodik apjától, aki megnyugtatja, hogy ügyes volt, jól csinált mindent, de most már indulnia kell, hogy a hozzá hasonlók között legyen, bármit is jelentsen ez. White -tőle szokatlan módon- rendes, szerető apaként viselkedik, megígéri, hogy meglátogatja, puszit ad búcsúzóul, majd beülteti a kocsiba. "Szeretlek, légy jó!" Amíg nézi a távolodó autót, lehúzza ujjáról a jegygyűrűt, ledobja a földre és elindul a másik irányba.

Joshua hazaér a festménnyel, ám Max már nem bírta kivárni ébren, elvégre neki is nehéz napja volt. Nagytesó ránéz az alvó Kistesóra és... máris teszi a helyére az üres vásznat, fogja az ecsetet - ha jön az ihlet, azt meg kell ragadni.

 

Címkék: sötét angyal
4 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kekhalal21 2011.03.19. 10:53:54

Nagyon király lett mint mindig gratula.

kekhalal21 2011.04.16. 16:00:55

Mikór jön a következő rész?

teardrops 2011.04.17. 11:37:36

@kekhalal21: No... már látom a fényt az alagút végén, úgyhogy amennyiben az nem a vonat (;-)), akkor visszaáll/t a hv-írás(om) a régi kerékvágásba: pénteken kezdődik a (reményeim szerint heti) folytatás.:-)

kekhalal21 2011.04.17. 12:27:27

Oké nagyon fogom várni a folytatást köszi szépen.
süti beállítások módosítása