Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 1x02 - Robbanó méreg

2011. február 21. 10:00 - o.n.

Sebhelyes arcú arab férfi lép ki az Arab-Amerikai Baráti Liga épületéből, kocsiba ül és indít. Útközben ingerült hangvételű telefonbeszélgetést folytat egy Sahar nevű illetővel, aztán lecsapja a telefont és nem foglalkozik vele, hogy újra csörög. Végigszáguld néhány utcán, majd leparkol egy kávézó előtt – és a kocsival együtt felrobban. A következő jelenetben már Booth kíséri Brennant és a borzalmas szagoktól és látványtól irtózó Angelát a helyszínre. Gibson ügynök a belbiztonságiaktól mesél az áldozatról: Hamid Masruk a Fehér Ház tanácsadója közel-keleti ügyekben, kapcsolatban van az elnökkel. Kétséget kizáró azonosítás kell, mert terrortámadás gyanúja merült fel.

Angela elmenekül, Zack aranyosan túlbuzgó módon szaladgál a szükséges eszközökkel, Booth pedig Angela helyett segít Bones-nak bezsákolni a szétrepült testrészeket, bár ő maga is eléggé megviseltnek tűnik. Bones-t viszont szemmel láthatóan nem rázza meg, hogy növényi olajjal kell leszedegetnie az égett emberi maradványokat a kocsiról, mintha csak rostonsütőre ráégett hús lenne.

A laborban a csapat megkapja Gibson ügynököt felügyelőnek, aminek Brennan finoman szólva nem örül. Booth-nak panaszkodik, de nem talál nála megértő fülekre, mert Booth ízig-vérig amerikai, és személyes ügyként kezeli a nemzetét ért terrortámadást. „Ilyenkor egy kicsit mindannyian meghalunk.” Hodgins magyarázza a terrorcselekmények okozásának hátterét, majd nekilát összerakni a bombát, mert nem bízik a sumák FBI-ban. Zack pedig két befőttesüvegnyi húsfaló bogárral tisztítja le a csontvázat, ez igen látványos. Gibson ügynököt sürgetik az azonosítás miatt, de Brennan csak annyit mond neki, hogy a bogaraktól kérdezze mikor lesz eredmény.

Hamid felesége, Sahar a riportszobában, az áldozat testvérével, akinek szintén sebek vannak az arcán. Sahar könnyes szemmel bizonygatja amerikai öntudatukat, és hogy a férje nem volt terrorista. Bones próbál megértően kommunikálni a rokonokkal, de ezt talán nem a halál módjának részletes ismertetésével kellene kezdeni. Hamid orvosi anyagát mindenesetre megkapja, és már a laborban beszéli át Angelával, hogy milyen fájdalmakat élhetett át Hamid a bőrelváltozás miatt. Angelát még megviselik mindezek, jó neki. Bulizni hívja Brennant a hétvégére, felveti hogy talán Booth-t is vihetnék. Angela szerint Brennan-nek lenne esélye az FBI-osnál, de barátnője hevesen tiltakozik, talán kicsit túl hevesen is, lappangó titkot sejtek. A bogarak jóllaktak, az áldozatot a gyerekkori csontsérülései és –jellemzői alapján azonosítják, Hamid az. Zack megkapja élete első koponyarekonstrukció-lehetőségét és örül neki, Brennan fejébe pedig talán mégis szöget ütött Angela felvetése, mert személyesen viszi el az ügy anyagát Booth-nak, teljesen kihagyva ezzel szegény Gibson ügynököt. Angela szerint Gibsonnak az az egyetlen esélye, ha próbálja túlélni a helyzetet és magát Brennan-t, akár egy földrengést. Egyetértek, ez a nő tényleg olyan sokszor, mint egy természeti csapás.

Booth egy vállalati ügyvédnővel, Tessával tölti az idejét, akinek Bones jól be is mutatkozik: „Épp a héten tanulmányoztam egy vállalati jogász koponyáját. Persze ő halott volt.” Úgy érzem Tessa és Brennan nem lesznek barátok. Bones szerint Booth a magányos alfahímekre jellemző tulajdonságokkal rendelkezik, de társának nincs alkalma meggyőzni őt ennek ellenkezőjéről, mert friss infót kapnak az FBI-tól: a bombát a kocsi alá helyezték, és a távolságmérő indította be, így az ügy terrortámadásból gyilkossággá minősül át. A riportszobában meglepő módon Bones talál közös hangot az áldozat özvegyével, mivel őszinte hozzá, logikusan megmagyarázza miért kapott szerepet a nyomozásban a származásuk és ismeri az iszlám temetkezési szokásokat is. Booth viszont Sahar távozása után bejelenti, hogy a nőnek viszonya van, amit Angela is megerősít pár lényegretörő kérdés után. 1-1.

A laborban Zack nem halad a koponyarekonstrukcióval, mert a darabok deformálódtak. Mivel Faridnál, Hamid testvérénél is látszanak a tünetek, talán valamilyen genetikai rendellenesség lesz az ok, vagy mérgezés. Bones és Booth meg is látogatják, hogy elkérjék az orvosi leleteit. Booth néhány jó kérdéssel kiszedi belőle, hogy Sahar-nak tényleg viszonya volt, és hogy fél éve mind együtt vacsoráztak, hogy a helyzetet megoldják. Hodgins gipszet talál, ez a bomba szigetelése lehetett. Mivel a koponya még nincs kész, Angelának épp nincs mit rajzolnia, ezért Tessa után kezd el szaglászni. A szerető, Ali Ladjavardi kihallgatását megzavarja, hogy a belbiztonságiak beépített embere, azonnal el kell engedniük. Booth dühös, és ezen nem sokat javít, hogy Bones irracionálisnak tartja a hitét, majd felemlegeti Tessát, végül Booth mesterlövész múltját. Az már inkább, hogy végül megígéri, a csontokból megtalálják majd a gyilkost. A holtakra mindig lehet számítani. Angela sikeresebb az ügyvédnővel, szerinte Tessa nem érzi biztonságosnak a kapcsolatát Booth-szal, ezért a csapat többi tagjával együtt tovább unszolja Brennan-t, hogy csapjon le az FBI-osra. Brennan ezt határozottan elutasítja, és megkéri Angelát, hogy ne folyjon ebbe bele.

A bomba rekonstruálása jól halad, a koponya is kész. A csontelváltozásokból kiderül, hogy a tüneteket egy toxin okozta, amit a bogarakból tudnak csak megállapítani, tekintve hogy ők falták fel az áldozat szervmaradványait. Booth ámul, Hodgins lelkes, Zack kiakad: „Nem ölhetjük meg őket! Mindegyik egyéniség!” De muszáj lesz. A méreg dioxin, ami magyarázza a tüneteket. Angela szimulációja alapján négy hónapja történt a mérgezés, talán az össznépi vacsorán. Csavardit Ladjavardit mégis kizárják a gyanúsítottak közül, mivel Bones elbeszélget vele, közben kicsit megveri, de a pasinak biztos az alibije. Kocsikázás közben Booth Sahar-t hozza ki fő gyanúsítottnak, mint a kapcsolatból szabadulni akaró feleséget. Bones rögtön párhuzamot von Sahar és Tessa között, Booth megint dühös. Épp jókor jön Zack és Hodgins telefonos segítsége, tűzálló csempét azonosítottak a bombában, amit csak bizonyos épületekben használtak. Farid épp azon a környéken lakik, megvan az új gyanúsított.

Úton a robbantóhoz Bones a Booth által felajánlott lehetőségek közül (1. Jobb lesz ha a kocsiban maradsz. 2. Maradj mindig mögöttem. 3. Szóval légy óvatos, ennyi.) csak a harmadikat találja elfogadhatónak. Némi alap FBI-kiképzést is látunk: Booth berúgja az ajtót, majd közli, ha bárki kérdezi nyitva találták. Farid nincs otthon, a konyhájában egy új bomba hozzávalóit találják, dioxin is van benne, így kapták a mérgezést. A fal megbontva, innen a szigetelőanyag. Hamid kocsijának kézikönyve, a távolságmérőnél szamárfüles. Végül egy ládában rátalálnak egy átértelmezett Korán-ra, ami elfogadhatóvá teszi a tömeggyilkosságot. Farid tehát nem volt keresztény, mint ahogy azt korábban állította, sőt. Ő ölte meg Hamidot is.

Farid naptárában az aznapi fél 6-os időpont megjelölve, egy szemtanú látta őt a belváros felé indulni. Angela az FBI-osokat megelőzve rátalál egy békekonferenciára, ez lesz a célpont. Booth és Bones keresik Faridot a tömegben, a kommandósokat óvatosan lehet csak mozgósítani, nehogy kiszúrja őket a robbantó. Booth keresés közben leszögezi, hogy csak akkor lő a célpontra, ha egészen bizonyos. Hiszen talán nincs is nála bomba, bár ez elég valószínűtlen. Bones kiszúrja Faridot a galériáról, de épp háttal van nekik. Hiába bizonygatja Booth-nak, hogy biztos a személyazonosságában, a koponyacsontja és a járása alapján, Booth nem lő amíg nem látja az arcát. Ezért Bones rákiált, Farid megfordul, és mikor rájön, hogy lebukott robbantani akar, de Booth egyetlen pontos fejlövéssel agyonlövi, mielőtt megnyomná a gombot.

Később a Wong Fu étteremben némi alkohol társaságában beszélgetnek hőseink. Booth láthatóan nem boldog, a kitüntetését sem kérte amiért kiiktatott egy terroristát. Bones azt hitte az FBI-osok szeretik a plecsniket, de Booth szerint nem öröm megölni valakit, nem kell ünnepelni. Bones jó kancsi módjára előáll a másik szemponttal, miszerint a társa rengeteg ember életét mentette meg. Booth-nak tetszik az érv, még el is mosolyodik, ami hihetetlenül jól áll neki. Meghívná Bones-t még egy italra, de a nő felveti hogy talán haza kellene mennie Tessához. Rövid gondolkodás után Booth a csini ügyvédnő vigasztalását választja, így Bones-nak a csontvázak maradnak: bulizás helyett a laborba megy első világháborús maradványokat azonosítani, hiszen nekik is volt családjuk, és az Intézet ezért fizet.

Zenék az epizódban:

- I turn my camera on - Spoon (Angela találkozik Tessával)

- Every ship must sail away – Blue Merle (az epizód végén a csontok azonosítása alatt)

Címkék: dr. csont
Szólj hozzá!

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása