Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

A rejtély (Fringe) 2x12 - Johari Window

2010. szeptember 08. 09:00 - Tipca

A sorozat eddigi leg-X-aktásabb epizódja New York államban nyit. Fiatal rendőrtiszt járőrözik az utakon és feleségével beszélget a kisbabájukról. A férfi egy fiúra lesz figyelmes, aki egyedül bandukol az út szélén. Felveszi, majd kiszedi belőle, hogy a srác, Teddy megszökött hazulról. A rendőr csevegni próbál, ami megy is neki egészen addig, amíg a gyerekből hirtelen torzszülött nem lesz. Beviszi az őrsre, lefotózza, közben a társai arról beszélgetnek, hogy a fiú „közéjük” tartozik, és szólniuk kellene a sajtónak. A rendőr éppen feltölti a fényképet az adatbázisba, mikor fegyveres torzszülöttek rontanak be, mindenkit agyonlőnek és elviszik Teddyt.

Walter az elrablása óta alig mer kimozdulni a házból, Peternek az is kész rémálom, ha csak tejet mennek el venni a helyi szupermarketbe. Walternek szerencséje van, mert mielőtt ki kellene szállnia a kocsiból, Olivia hívja őket az új üggyel kapcsolatban. A helyszínen aztán olyan jelentéseket találnak – némelyik több, mint harminc éves – amelyekből az derül ki, hogy a környéken többször is felbukkantak hirtelen eltorzuló emberek. A közeli Edina nevű kisvárosba érve a csapat fülét legelőször valamiféle furcsa zümmögés üti meg, de mint kiderül, az a környéken lévő katonai bázis generátorainak hangja.

A helyi sheriff igen segítőkész, szívesen átadja Oliviáéknak a „szörnyészlelésekről” szóló jelentéseket. Míg az étteremben az ügyről beszélgetnek, egy férfi meglehetősen sanda pillantásokat vetve rájuk távozik Nem is csoda, hogy nem tetszik neki a szövetségi ügynökök felbukkanása, mivel kiderül, hogy ő Teddy apja. Este Peterék visszafelé tartanak a szállodába és közben arról beszélgetnek, hogy a munkájuk miatt egyre kevésbé számítanak normálisnak. Váratlanul egy szemből érkező kocsi áttér az ő sávjukba, ezért Livvie félrerántja a kormányt. Viszonylag épen megússza a banda, az út közben elszunyókáló Walter fel sem ébred, Olivia azonban jobban beütötte a fejét, így a lövöldözni kezdő torzszülöttel Peternek kell felvennie a harcot. Az egyik lövés talál, úgyhogy a torz inkább menekülőre fogja.

Az ügynökök nagy erőkkel vizsgálják át a helyszínt, de nem találnak semmit, néhány mérföldre a lövöldözéstől azonban előkerül a furgon, amit a vadászkedvű szörnyszülött vezetett. Míg a többiek az ügyön morfondíroznak, Walter hirtelen örvendezve hívja oda társait: talált egy pillangót. Olivia és Peter sokatmondó pillantást váltanak, ám a zseblámpájuk fénye váratlanul vércseppekre esik. Követik azt, így csakhamar meg is találják Teddy apját – emberi formában. Az egyik ügynök kétkedni kezd Peter szavaiban, miszerint a torzszülöttekkel lövöldözött, de Walter szerint egyszerű a képlet. A szörny a halála után visszaváltozott. Peter kicsit maga alatt van az első emberölése miatt, Livvie vigasztalni próbálja. Broyles jelentkezik, utána nézett kicsit, és kiderítette, hogy azon a környéken a 70-es években titkos katonai kísérleteket folytattak, de hogy köze volt-e az alakváltáshoz, egyelőre nem tisztázott, mert a Pentagon anyagait szorgos kezek alaposan átdolgozták. Annyit azonban még így is látni a szinte feketére satírozott aktákban, hogy a kísérleteket Elefánt Projektnek nevezték, márpedig az utóbbi időben Walter feltűnően sokat dudorászik elefántokról.

Rákérdeznek az öregnél, aki nem tud mondani semmit, de hozzáteszi, hogy bizonyára emlékezne egy olyan fantasztikus kísérletre, ami az emberi átalakulással foglalkozik. A laborba visszatérve Walter boldogan adja át a befogott pillangót tartalmazó táskát Astridnak, aki azonban csak a száját húzza, mikor a csomagból csak egy sérült szárnyú molylepke kerül elő. Walterék nem értik a helyzetet, főleg, mikor a Teddy-apu hullazsákjában meg újra egy torz fekszik, frászt hozva szegény Astridra. Walter szerint logikus, hogy a kísérleteket pillangókon kezdték, mivel az egyike azon élőlényeknek, amelyek bizonyítottan képesek életük során drasztikusan megváltoztatni külsejüket. Közben Olivia utána nézett a rájuk támadó furgon alvázszámának, és egy edinai lakos, bizonyos Joe Falls nevét dobja ki a gép. A sheriff távolról ismeri ugyan, de annál többet, hogy kiköltözött valahová a város határába, nem tud mondani. Amíg Peter és Olivia a városházán kutatnak papírok után, amivel azonosíthatnák Joe Fallst, Walter és Astrid is bandáznak egyet. Walter egyre biztosabb benne, hogy anno köze volt a projekthez, Astrid pedig rájön, hogy a kis dalocska szavainak első betűiből a HARKNESS szót lehet kirakni, ami a jogi kar könyvtárának a neve.

A könyvtár egyik szellőzőjében elrejtve aztán bebizonyosodik a gyanú, Astridék megtalálják az Elefánt Projekt aktáit, benne eltorzult emberek fotóival. Peterék nem ilyen szerencsések, mivel a levéltárból a teljes F-szekció hiányzik, benne Falls aktájával. Peternek azonban felkelti az érdeklődését, hogy az átnézett népszámlálási iratok szerint 1990 és 2000 között mindössze 17-en haltak meg a városban, és 47-en születtek. Telefonál a sheriff, megtalálták Joe Falls címét, a feleségével és a hét-nyolc éves fiával lakik/lakott ott. Alig teszi azonban le a közeg, már megy is, hogy beszédet mondjon a város aprajának és nagyjának, és arról győzködi őket, hogy a szövetségiek nem tudnak semmit. Teddy anyja ezt máshogy látja, van bizonyítékuk, a fénykép. A sheriff azt feleli, hogy ő majd elsimítja az ügyet. Walter útközben elmeséli Walternek, hogy az Elefánt Projekt nem emberek átváltoztatásáról szólt, hanem a katonák álcázásáról. Azt találták ki, hogy bizonyos elektromágneses impulzusokkal meg lehet zavarni a szemből az agyba érkező jeleket, így elhitethető, hogy az ember mást lát, mint amit valójában. Walter már távozott a projektből, mire kiderült, hogy a jel tartós használata súlyos mellékhatással, gyógyíthatatlan genetikai rendellenességgel jár. Hogy bizonyítsa, Astriddal megállíttatja a kocsit Edina határánál, s ő maga átsétál a határon, kezében a molylepkét tartalmazó tégellyel. Astrid egészen addig molynak látja a rovart, amíg ő maga is át nem lépi Edina határát, akkor aztán ő is gyönyörködhet a pillangóban, amiről Walter már annyit áradozott.

Telefon Peteréknek, akik éppen a Falls birtokra tartanak. Peter meghallgatja a történetet, rájön, hogy alighanem az a zúgás lesz a jel, amit egész Edinában hallani lehet. Kérdésére, hogy ki tökéletesíthette a berendezést, Walter azt feleli, hogy ha nem Edward Cobb, akkor senki. Peter megkéri az apját, hogy fogja Astridot, és menjenek haza. Az itteniek nagyon szeretnék megtartani a titkukat, három ember már meghalt, őket is megpróbálták eltenni láb alól, nem szeretne Walter miatt aggódni. Az öreg rábólint, aztán mikor Astrid kérdezi, mit mondott a fia, mit tegyenek, szemrebbenés nélkül azt állítja, hogy utána kell nézniük Edinában, hol van a jel forrása. Hamarosan rá is bukkannak a Falls házra, aminek a tetejéből egy hatalmas antenna áll ki. Rose Falls próbálja lebeszélni a sheriffet a további vérontásról, de hiába. A sheriff szerint ha legutóbb nem keresték náluk azt a szövetségi marsallt, akkor az ügynököket sem fogják, meg különben is, a nő inkább törődjön a saját dolgával, meg a géppel. Astridék bekopognak a házba, a névtábláról Walter arra is rájön, hogy Rose Falls valószínűleg Rose Cobb, Edward barátjának a lánya. Teddy egy kis győzködésre beengedi őket, aztán gyorsan megbánja, és felkéri őket a távozásra, de Walter előbb elkéredzkedik vécére.

Oliviáék megérkeznek Joe Falls állítólagos címére, és végre megtudjuk, mi zavarta Petert annyira a népszámlálási adatokban. Edinában a 70-es évek óta csak és kizárólag akkor csökkent a lakosság, ha meghalt valaki. Nem költöztek el, a lakók látszólag el sem hagyták a várost. Soha. Ez pedig azt jelenti, hogy a kísérlet nem csak pár embert torzított el, hanem egész Edinát. Eddig jutnak a fejtegetésben, mikor a sheriff és a helyettese tüzelni kezdenek rájuk. Walter a vécé helyett a gépet ment felkutatni, ki is kapcsolja, így azt már álcázás nélkül látjuk, mikor Olivia lelövi a sheriff helyettesét, aztán a sheriff majdnem őt, ám végül Rose Falls közbelépése (és vadászpuskája) megmenti a napot, illetve Peter és Olivia bőrét. Később Rose elmeséli, hogy a katonaság az apja tudta nélkül terjesztette ki a jel hatókörét az egész városra, ahol ő is élt az anyjával. Mikor kiderült, hogy a jel torzulást okozott, az apja nyugdíjba ment, aztán visszautazott Edinába, hogy tökéletesítse a gépet. Választás elé állította a lakosságot: bebarangolhatják a világot torzan, vagy épek lesznek (legalábbis látszatra), de örökre Edinában maradnak. Walter meggyőzi Broylest, szinte kikönyörgi tőle, hogy ne jelentse az ügyet, hagyja, hadd éljenek békében az edinaiak. Broyles csak annyit kérdez Waltertől, hogy megtalálta-e a gépet, mert ha „nem”, akkor nincs miről jelentést írni. A rendőrgyilkosok úgyis elnyerték a büntetésüket. Végezetül Peter elmondja az apjának, hogy büszke rá, amiért kiállt az emberek mellett, és szerette volna megóvni őket.


 
Érdekességek:
 
- A címben szereplő Johari-ablak egy pszichológiai kifejezés, az önismeretet felvázoló modell neve.
- Walter állítólagos barátja, aki egyszer azt írta, hogy „Bármely kellőképp fejlett technika megkülönböztethetetlen a mágiától.”, Arthur C. Clarke volt, az Alapítvány és az Űrodüsszeia világhírű regénysorozatok atyja.
- A szimbólumok jelentése MUTATE, azaz MUTÁLÓDIK, MUTÁCIÓ.
Címkék: rejtély fringe
24 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llew 2010.09.08. 10:06:40

Walter éneklése az uborkás akármiről marha jó volt. Azt nem értettem, hogy hogyan befolyásolták a külső szemlélő által látottakat. Walter magyarázata alapján nem az lett volna a logikus, hogy akkor nem látszanak, ahogy eredetileg is a cél volt? Az meg más kérdés, hogy ha a torzságuk ilyen elszigeteltségre kárhoztatta az edinaiakat, illetve a lebukástól való félelem miatt még ölni is képesek voltak inkább, akkor mi a frásznak vállaltak gyereket, tudatosan erre a sorsra kényszerítve őket is.
A végén egyébként Walter és Peter beszélgetése alapján nekem az volt a gyanúm, hogy az öreg mégis csak végig benne volt a kísérletekben.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.08. 11:26:47

Mi is az x aktákat emlegettük....
Most akkor hgyan is jött ki a lélekszám, ez nem lett világos.

Luthor 2010.09.08. 12:01:59

Rendszeresen olvasom a Fringe-HV-kat, ezért előre is elnézést, hogy a megjegyzésem egy kritikai észrevétel. Az Alapítvány atyja egy Asimov nevű pasas volt.

Ezzel együtt is kösz a Hogyvoltot!

enzo23 2010.09.08. 17:28:13

"Walter útközben elmeséli Walternek"
:D :D :D
végülis ez a Fringe, simán megtörténhetne, de akkor is :D

Tipca 2010.09.08. 17:43:47

@Luthor: Megmondom őszintén, fogalmam sincs, az az Alapítvány hogy került oda! :D Mondjuk valószínűleg a Ráma sorozat helyett, mert azt meg akartam írni, mégsem írtam, de akkor is...

@enzo23: Ott a pont. Azt hiszem, elmondhatjuk, hogy nem ez lesz életem legjobb hogyvoltja. :P

Bütyispy 2010.09.08. 18:59:03

Amióta láttam az uborkás dal jár a fejemben:),na most megint játszom kicsit a hülyét megfigyelő merre van?
Nem tudom kinek mi a véleménye,de szerintem ez volt a legjobb rész.

Llew 2010.09.08. 19:11:02

@Bütyispy: én elfelejtettem a szövegét pedig annyira jó volt:(
A tömeges képen bal felső sarok, a magas faszi mellett. Homályos, de ott virít a kalapja. A sorozatban még sosem vettem észre.

Tipca 2010.09.08. 19:13:44

Valaki tudná idézni a dalt? Hétfőn most moziban voltam tévé helyett. :P

Bütyispy 2010.09.08. 19:21:16

"Kovászos uborka reggelire kész,álmatag szemekkel oltárelémész"
a dallam pedig a Carmen cimű oerából van.

Duerre 2010.09.08. 19:26:08

Szakmai ártalomból megjegyeztem:
"Kovászos uborka
reggelire kész,
álomittas szemekkel
oltár elé mész."

Cserébe nagyon megköszönném, ha az eredezti szövegét megosztaná valaki :)

Llew 2010.09.08. 20:08:36

@Duerre:
"hard artichokes rarely keep norwegian elephants singapore sleep"

Kovászos uborka készítő, vagy anyakönyvvezető vagy?

Bütyispy 2010.09.08. 20:37:17

@Duerre: Bocs,késővoltmármikor láttam,meg hülye is vagyok:)

Tipca 2010.09.08. 20:45:04

:D Jó ez a dal. Viszont akkor nem értem. A kovászos ubrokát hogy kapcsolta össze Olivia az Elefánt projekttel? És a Kurkászomból hogy jött rá Walter, hogy a jogi kar könyvtárában keresse a cuccokat?

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.08. 20:46:35

@Llew: ah, akkor innen jöttek az elefántok....
csókoltatom a fordítót.

lélekszám kérdésre senki...?

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.08. 20:47:33

@Tipca: Valami olyasmit mondtak, hogy így becézték anno a könyvtárat.

Tipca 2010.09.08. 21:20:59

@Babette_: A lélekszámmal kapcsolatban csak annyi volt sztem, hogy Peter így jött rá, soha senki nem költözött el a városból, csak a halállal csökkent a számuk. Lehet, volt még benne valami, de akárhogy túráztattam az agyam, ennél többet nem tudtam belelátni.

Llew 2010.09.08. 21:30:11

@Babette_: @Tipca: Valami olyasmi volt nem, hogy 17 születés és 40 valahány halálozás (vagy fordítva) ellenére nem változott a lélekszám

Most esik le, hogy én végig kolbászos uborkát értettem tegnap, aminek annyi értelme sincs, mint a kovászosnak ebben az esetben, de nem tűnt fel, mert hát Walternél semmin sem lehet meglepődni.

Duerre 2010.09.09. 06:49:43

@Llew: Köszi :)
:D Óvónő.

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.09. 10:28:22

@Llew: akkor hogyan marad állandó? beköltöznek? osztódnak?:D

Llew 2010.09.09. 10:54:38

@Babette_: Pont az a lényeg, hogy valótlan adatok voltak a népesség nyilvántartásban, viszont nem szerepeltek benne ki- és bevándorlók. Tehát szerintem nem lehetett pontosan tudni hányan élnek Edinában, de a ki- és bevándorlók hiánya alapján gondolta Peter, hogy mindenki torzszülött, különben miért maradtak volna?

Elloth 2010.09.09. 21:22:41

Ez volt az a rész, amit nem bírtam röhögés nélkül nézni, mivel a nevem Edina. A barátnőmmel azóta is emlegetjük. Amúgy jó rész volt.

timii95 (törölt) · http://www.the-mentalist.mlap.hu 2010.09.10. 16:27:13

Tényleg nagyon nagy volt ez a rész, amikor még csak az ajánlót láttam, azt hittem, zombikról fog szólni. :D Walter meg.. ááh. xD Olyan, mint egy nagyranőtt óvodás. A kovászos uborka kezdetű nótát pedig elég sokszor éneklem mostanság.. :D

em8ma 2010.10.20. 03:02:23

Amúgy szerintem a veriske fordítása a feliratban sokkal jobban sikerült és a kezdőbetűk is így ugyanazt adják, mint eredetiben:
Hat Articsóka Ritkán Kel, Norvég Elefántok Serege Síel

szeme közé, laposan! 2012.08.01. 23:11:42

Kitűnő filler epizód volt ez is, meg az előző is: semmi sem történt, de legalább látványos volt.
süti beállítások módosítása