Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 10x11 - A küldetés 2. rész

2010. augusztus 01. 11:00 - Llew

Nincs idő azon szörnyülködni, hogy mennyire gagyi CGI sárkánnyal van dolguk, mert a jószág mindent megtesz, hogy teljesítse őrzői feladatát. Tüzet okád, ahogy az elvárható a fajtájától és sziklát aprít, így viszont hőseink kijutnak a hegyből. A szaladgálásnak azonban ezzel nincs vége, mert a sárkány követi őket, és hiába lövik, nem használ. Ideje lenne, hogy Ba’al megdolgozzon a helyéért a csapatban, de persze hazudott és nem tudja a sárkány titkos nevét, így tippelni kezdenek. Vala szerint Darrell (the dragon), Mitchell a Füstit javasolja, míg Teal’c a Paffot.

Egyik se valószínű, ezért amíg Daniel agyal, addig jaffa barátunk hősködni kezd és sárkányfű híján egy köteg C4-el eteti meg a pikkelyest, de ezzel csak egy erősebb büfit sikerül kiváltania. Közben régészünk kiokoskodja, hogy a sárkány az őrző, aki viszont igazából Morgan la Fey, Vala meg már szalad is a nő nevét kiabálva, csakhogy a jószág nem tud angolul, így Danielnek kell ősül kimondania, hogy Ganos Lal. A sárkány eltűnik, teszt kipipálva, irány vissza a piros golyóhoz. Ami viszont még mindig csak egy hologram, de belenyúlkálva a mellette lévő oszlop Adria kivételével mindenkit egy barlangba teleportál.

A Sangraal sehol sincs, van helyette lefagyasztott Merlin, meg egy tudást a fejbetöltő automata. Utóbbi aktiválódásával egy időben az öreg szakálas is kiolvad, de rögtön eszméletét is veszti. Amíg arra várnak, hogy magához térjen, a társaság nagyobb része – Teal’c baráti invitálására Ba’al is – elindul kijáratot keresni, de rá kell jönniük, hogy már nem Kansasben vannak. Az oszlop a kapun keresztül egy másik bolygóra sugározta őket. Daniel úgy véli Morgan valóban elpusztította a Sangraalt, de a felemelkedetek legjobb szokása szerint Merlin életben tartásával kijátszotta a szabályt, hogy az öreg újra alkothassa az eszközt.

Nevezett hamarosan magához tér, de a hibernálás kissé megártott neki, és összekeveri a társaságot Artúr bandájával. Samet Guinevereként köszönti, Mitchell lesz Percival, Daniel Galahad, míg a cinikus Ba’al Mordred. A szakálas gyorsan megunja a kukac tiszteletlenségét, és egy kézmozdulattal elveszi a hangját, Daniel pedig mesedélutánba kezd, hogy felhozza az öreget az utóbbi pár ezer év történéseiből. Szóba kerül, hogy ő is járt odafent, és nem meglepő módon a nem beavatkozási szabály kapcsán is nagyon hasonló nézeteket vallanak.

Az eredeti bolygón Adria nem túl boldog, hogy kihagyták a buliból és a tárcsázó átvizsgálása előtt mintegy mellékesen parancsot ad a falu felgyújtására, ha már a lakók nem akarnak megtérni az Eredetnek. Miután tisztázzák, hogy a csapat hajlandó mindent megtenni az Ori ellen, akkor is, ha az eddig átéltek csak sétagaloppnak tekinthetők az előttük álló feladatokhoz képest, Merlin a fejtágító masinával neki áll megépíteni egy új Sangraalt. Fárasztó meló lehet, mert az öreg minden látható eredmény nélkül egyszer csak úgy dönt ideje szünetet tartani. Közben egy energia hullám is áthalad a barlangon és mire Mitchell hangosan merengeni kezd, hogy ez mi lehetett, Teal’c már ugrasztja is őket. A kapu előtti obeliszk barlangostól egy új bolygóra transzportálta őket. Az időjárás változás alapján a Tatooineról a Hothra.

Carter már okosan meg is fejtette a rejtélyt. Szerinte a tárcsázó le van választva a fő kapurendszerről és a transzporter kütyü bizonyos időközönként áttelepíti Merlin rejtekhelyét. Ahhoz, hogy kitárcsázzanak, szét kell szednie és visszaállítani eredeti működésre. A hosszúra nyúlt cigiszünet alatt Merlin megosztja a legnagyobb bölcsességét Daneillel és Valával. Mindegy milyen sokat is él, az úgy is kevés. Magyarul öreg ő már ehhez a hülyeséghez, hiába volt lefagyasztva. Hőseink finoman győzködésére azért összekapja magát és sok szerencsét kívánva, újra belenéz a masinába, majd pillanatok múlva egy villanás után holtan esik össze.

Hát, ez felettébb rossz hír, már csak azért is, mert a halálával oda lett Ba’al némasága is, aki így most nagyképűen bejelentheti, hogy a tárcsázót csak ő tudja megjavítani. Amíg ők barkácsolnak, Daniel bent Merlin utolsó szavain rágódik, majd hirtelen ötlettől vezérelve oda ugrik a géphez és belenéz a fénybe. Nem bírta megállni, hogy eddig csak O’Neill okosodhatott. Ba’alnak nem tetszenek a munkakörülmények, de szerencséjére a következő bolygó a Dagobah, ahol melegebb van. Viszont jó lesz bele húzniuk, mert Adria a kiscserkészeivel már a Tatooineon van.

Daneil magához tér, és mint kiderül, megkapta Merlin emlékeinek egy részét a Sangraal építési útmutatójával együtt, így aztán gyorsan neki is áll összerakni. Miután egy csomó időt elcsesztek a tárcsázóval, Carternek leesik, hogy talán inkább az obeliszket kéne szétkapni. Időben, mert Adria már Hothon keresi a jó címet. Daniel jól halad a Sangraal építéssel, de a gép őt is alaposan lefárasztja, és Merlin emlékei egyre inkább elnyomják a saját tudatát. Vala szerint Mitchellnek közbe kéne avatkoznia, de az alezredes rávilágít, hogy egyrészt szükségük van az eszközre, másrészt meg a nőnek ideje megtanulni, hogy nem a saját életüket nehéz kockázatni, hanem azt tétlenül nézni, amikor barátaik teszik azt a magukéval.

Carter és Ba’al együttműködésének hatékonysága jelentősen javul, miután a szöszi egy jobbegyenessel és egy tarkólövés kilátásba helyezésével fejezi ki abbéli nemtetszését, hogy a kukac emberként és nőként is lenézi. Daniel megérzi, hogy Adria megtalálta őket, de nincs idejük lelépni, mert az Ori katonák már ugrálnak is át a kapun. Ba’al hősiesen elrohan segítségért, de elkábítják, Mitchell és Vala pedig csatlakozik a lövöldözéshez. Amíg a gyalogjai kint lekötik a csapatot, Adria az obeliszk segítségével betranszportál a barlangba.

Daniel villámokat idéz meg, hogy elintézze az Ori katonákat, de ez miatt csak annyi ereje marad, hogy feltartsa Adria energia lövését, amíg a többiek megszöknek a kapun át. Valát nagyon megviseli, hogy hátra hagyták barátjukat, Mitchell pedig azzal próbálja megnyugtatni, hogy Merlin tudása elég értékes ahhoz, hogy Adria életben tartsa miatta a régészt. Igaza is van, mert amíg ők a bázison beszélgetnek, addig Daniel egy Ori hajón éppen durva másnapossághoz hasonlítja Adriának a Merlin tudása miatti fejfájását, a csaj viszont pihenésre inti, mondván sok dolguk van még.

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiZo81 2010.08.01. 17:25:21

Jó ez a "hogy volt."

Hol adják szinkronosan a 10. évadot?

mafos 2010.08.01. 17:35:12

AXN-en megy mostmár csak hétvégén 9-11ig.
Anyukámmal végignéztük oda vissza 3szor az egészet :)

the black ball 2010.08.01. 17:36:56

@MiZo81: AXN + AXN SciFi is adja, előbbi hétvégén, utóbbi hétköznapokon

billy reed 2010.08.01. 17:38:58

Ez az egyik legjobb epizód sztem.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.01. 19:26:23

"csakhogy a jószág nem tud angolul"

És a többiek miért tudnak? Számomra rejtély volt, hogy miért beszélnek minden idegen bolygón angolul az ott lakók.

Zaga · http://zagaspoint.blog.hu 2010.08.01. 19:30:20

@agyvihar: ez egy olyan kis logikátlanság volt, amit bőven elnézhetünk egy ekkora sorozatnál.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.01. 20:02:10

@bulzaga: én is elnéztem nekik, de azért kitalálhattak volna valamit erre

Pl. mint a Star Trek-ben az univerzális fordítót. Találtok volna egy ilyen gépet (több kis hordozható gépet) az ősöktől, és akkor azt magukkal hordták volna

Ha meg valaki éppen elveszíti, abból plusz sztorielemek lehettek volna, hogy hirtelen nem tud kommunikálni a helyiekkel, és hátrányban van a gonoszokkal szemben, vagy ilyesmi.

wovbagger 2010.08.01. 23:20:49

helyesen: szakállas, újraalkothassa, belehúzniuk, be nem avatkozási. olyan, hogy "betranszportál", nem létezik ezen a nyelven.
posztolás helyett először meg kellene tanulnod helyesen írni!

lekvároscsirke 2010.08.02. 06:07:11

A legjobb sorozat az Atlantisszal együtt!!!

Hegyi 2010.08.02. 07:18:21

@wovbagger: hát pedig látod, hogy létezik a betranszportál, fentebb még példamondatot is találsz vele.
süti beállítások módosítása