Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x11 - Retaliation

2010. június 18. 09:00 - hex.kelly

Éjszaka egy férfi rohan az erdőben, mögötte zseblámpafények, ez nyilván nem a síkfőkúti olajostábor éjszakai bátorságpróbája. Aztán végül csak ráugrik valaki, hoppá, FBI-mellény, ismerősen csillogó tarvágott fejbőr és rohadékozás - ez csakis Derek Morgan lehet. Akibe jól beleharapott a férfi. Prentiss érkezik lóhalálában, és közli Dale Schrader-rel, hogy most jól letartóztatják Stacy Ryan meggyilkolásáért és a saját lánya elrablásáért. Utóbbi eléggé ki van borulva, mikor a rendőrök kocsiba ültetik az apját, a lány fél és az anyjához akar menni. Az apja el akar tőle köszönni, nagy nehezen megengedik neki, hogy bocsánatot kérjen a lánytól. Prentiss vállalja, hogy a Schrader-t szállító kocsiba ül, Morgan pedig beviszi a kórházba a lányt. Bunting nyomozó vezet, mellette Prentiss ül, Schrader a hátsó ülésen gubbaszt.

Megtudjuk, hogy most szabadult 11 évnyi sitt után, és nem egy észkombájn. De valami trükköt mégiscsak megpróbál bevetni: hasi problémákra kezd panaszkodni, meg hányingerre. A kocsi lassít, majd megáll, ekkor megkérdi Prentiss-t, hogy valóban olyan unalmasnak tartja-e. Prentiss nem érti, mit akar, és ebben a pillanatban egy teherautó hajt bele a kocsijukba, letolja őket az útról, lebukfenceznek az erdei domboldalon.

Főcím után Prentiss eszmél a kocsiban vérző fejjel, Schrader hátulról a megbilincselt kezeivel megfojtja Bunting nyomozót, majd megszerzi a bilincse kulcsát. Egy férfi érkezik, Prentiss a biztonsági öv foglya, így csak kiabálni tud neki, hogy ő egy FBI ügynök, és van itt egy letartóztatott, aki az imént ölt meg egy rendőrt. Csakhogy a pasas mégis a rabnak segít kiszállni, mert ez egy szöktetési akció, bizony ám! A férfi pisztolyt kér Schrader-től, szeretné ugyanis lelőni Prentiss-t, ám ezzel a képernyő mindkét oldalán egyedül van, a két férfi veszekszik, Prentiss a padlót tapogatja. Schrader és társa végül inkább lefalcolnak, Prentiss meg végre kioldja az övet, megtalálja a pisztolyát, kirúgja a kocsi szélvédőjét, kimászik rajta, és lőni kezd utánuk.

Aztán fájdalmas nyögések közepette mászik fel az úthoz, közben el-eltalálja a menekülők pick-up-ját. Aztán az útra érve lerogy, és idéz: Az ember hamarabb fizet meg egy sérülésért, mint a haszonért, mert a hála teher, a bosszú azonban élvezet. - Men are more ready to repay an injury than a benefit, because gratitute is burden and revenge a pleasure. Tacitus

Morgan a mentőautóval érkezik (ő viszi ugye az elrabolt tinilányt a kórházba), ugrik ki a kocsiból, Prentiss mondja, hogy Schrader-t bizony megszöktették. Quantico-ban Rossi vigyorog Hotch-ra, és lelkendezik, hogy ez Hotch első ügye, mióta visszatér, és olyan gyorsak és hatékonyak voltak, hogy Hotch együtt reggelizhet majd Jack-kel. De Hotch nem boldog, mert Schrader-t és a meggyilkolt Stacy Ryan-t nem sikerült összekapcsolniuk. JJ jön, és mondja, mi történt. Reid a semmiből előbukkanva kérdi, mi van Emily-vel: csak agyrázkódás, Hotch azt kérdi, hogy Morgan vele van-e. Rossi örül, hogy Prentiss tudott egy részleges rendszámot mondani, Hotch teljes útzárat akar, és kitapétázni New York államot Schrader arcával, meg valakit, aki ismeri a kanadai határvidéket. JJ és Rossi elrohan, Reid még ugye araszolni is csak bottal bír, ezért ő marad, és Hotch-csal bosszankodik egy kört: néddmán, ez a Schrader ilyesmikre képes?! (Ennyire még a miniszterelnök sem volt meglepve, mikor a cimbijei görögözése megtornáztatta a tőzsdéket, pedig azt aztán tényleg seeeeeeeenki nem gondolta volna.)

Schrader valami házban van az emberével, aki összevarrja a vérző vállát, és próbálja megértetni vele, hogy a „kapcsolat” majd csak holnap tudja őket hozzájuttatni a „kulcshoz”, és hogy rendőrgyilkosság után kicsit nehezebb lesz itt az élet. Schrader vigyorogva mondja, hogy épp emiatt van szüksége rá, de a pasas ettől cseppet sem boldogabb. Eközben Prentiss-ék beértek a kórházba, tolják a hordágyon, Morgan lohol a nyomában, veszekednek egy jót azon, hogy Prentiss-nek feküdnie vagy nyomoznia kellene-e most. Morgan megelégeli a feleselést, és kéri, ha olyan jól van, ugyan árulja el, hányszor lőtt a pisztolyával. Prentiss rávágja, hogy háromszor, Morgan meg közli, hogy annál többször, a tár ugyanis üres. Erő:Hidegvér = 1:0.

Hotch és Reid gőzerővel analizálnak: Schrader a kilencvenes években egy rakás bankot kirabolt, aztán jó magaviseletért 11 év után szabadult. A barátai vagy halottak, vagy még sitten vannak. De akkor ki segít neki? És egyáltalán a hidegvérű bankrablásoktól hogyan jutott el a lánya elrablásáig, és Stacy Ryan és Bunting meggyilkolásáig? Hotch továbbra sem látja a motivációt: ha a lányáról szólt a dolog, miért nem lépett le, mikor elrabolta? És mért nem ment még mindig el messzire? JJ hoz néhány fotót a balesetről, Hotch kérdi, mi van Emilyvel. JJ az feleli, hogy már veszekszik az orvosokkal, Hotch szerint ez bíztató. (Hahaha!) JJ kérdi, hol tartanak Stacy Ryan meggyilkolásával. Hát leginkább sehogy, mert semmi kapcsolat nincs közöttük. Reid felveti, hogy talán előrefizetés volt a segítőnek.

Schrader exneje megérkezik a kórházba a lányához, és sem ő, sem a lány nem tud Morgan-nek használható dolgot mondani Schrader-ről. Garcia mondja a többieknek telefonon, hogy Stacy Ryan egy drogos nő volt, a bátyjával kb. 5 éve találkozhatott Schrader a börtönben. De a báty azóta halott, mégis valamiért Schrader első útja a sittről Stacy-hez vezetett. Prentiss-t tolják kerekesszékben, nyilván az ügyeletes aláírta a papírjait, csak tűnjön már innen. Mindene sajog, lelkiismeret-furdalása van Bunting halála miatt, és próbálja ő is megfejteni, hogy mi a fenét tervezett Schrader, ha megvolt a lánya, miért nem vitte messzire, miért nem tűnt még el mindig, miért marad Lockport-ban?

Prentiss és Morgan megérkezése után Huncutka újra a vonalban, most elmondja azt, amit én kb. 4 perce sejtek: Schrader bankrablásaiból alig került elő valamennyi pénz, nyilván csak ő tudja, hová lett a többi. Az utolsó rablása, aminél lebukott, rutinmeló volt, de akkor mégis hogyan bukott le, valaki feldobta? De ki? Basszus, itt minden kérdés három újabb kérdést növeszt! (Schrader és az embere egy kocsiban ülnek a sötét utcán, ember kérdi, miaviharvan, Schrader rébuszokban válaszol: A hatalom 48 törvényé-ből idéz, majd egy pisztolyt nyújt az embere felé, hogy akár le is lőhetné, és kérdi, hogy mondta-e már neki, hogy kösz? A pasas nem reagál, továbbra sem boldog.)

Garcia újabb infókat talált: Schrader letartóztatásakor egy másik bankrablással foglalkozó bűnöző, Dan Otey vádalkut kötött. Akkor talán Otey segít neki most? Erre nincs sok oka, annál több van viszont irhamentésre? Vagy mégis, ha Otey most jön egy szívességgel a vádalku miatt. Indulás Otey házához! Eközben Schrader és embere is egy ház bejáratán kopognak, először nincs válasz, ember szerint nincs itt senki, tiplizni kéne, de ekkor egy kissrác nyit ajtót, Schrader kérdi, hogy az apukája itthon van-e, és nyilván igen, mert bentről kiabál a srácnak, hogy csukja be az ajtót.

Az becsukja, ember odasúgja Schrader-nek, hogy ne csinálja ezt, de Schrader inkább kettőt belelő az ajtóba, majd berúgja azt. A kissrác odabent áll és sikít, az apja meglőve fekszik a padlón, száján vér buggyan ki, Schrader meg kiabál vele, hogy micsoda dolog a gyerekkel ajtót nyittatni, majd újra rálő.Nem sokkal később már a rendőrség és a Csapat a helyszínen van, Dan Otey halott, a fia és a felesége az emeleten, ahová Schrader embere vitte fel őket, míg Otey feldúlta az alsó szintet. A feleség mondja Prentiss-nek, hogy Otey már rendes életet élt, nem volt semmi zűrje. Elmondja, hogy nézett kis Schrader embere, és azt, hogy bezárta őket a hátsó szobába, és azt mondta, maradjanak csöndben ott.

Schrader és az embere újra a házban vannak, ember ki van akadva, mert gyilkosságról nem volt szó, de Schrader szerint most már mindegy, tettestárs úgyis. Ember nekiesik, a földre zuhannak, párszor megüti Schrader-t, aztán abbahagyja, Schrader röhög rajta, majd azt mondja neki, hogy munkára fel, mindjárt vége.

Csapat újra az őrsön, 4 óra telt el a baleset és Schrader szökése óta, és lövésük sincs, ki segíti a rohadékot. Ötletelnek bele a semmibe, egyedül Emily-nek van használható gondolata: a segítő igyekezett Otey nejét és fiát megvédeni Schrader-től. Aki épp a tervet ismerteti az emberével: reggel felveszik a kulcsot az állomáson, nyitásra a bankban lesznek, és kihozzák a motyót. Ember szerint ez nem egy sétagalopp, és különben is, ha vége, Schrader biztos őt is ki akarja majd nyírni. Schrader megint pisztolyt ad neki, és provokálja, hogy ölje csak meg, ember szeretné, de nem teszi. Schrader megint kineveti, és azt mondja: Tudtam, Joey, te nem vagy olyan, sosem voltál!

Morgan időgépbe ülteti Prentiss-t, felidézik részletesen a balesetet, és rájönnek, hogy Schrader embere mentette meg Emily életét (nem hagyta, hogy Schrader megölje), és virágnyelven tudatta vele, hogy Schrader megsérült. Az időutazás végén megállapítják, hogy az ember nem bűnöző, de miért állt össze Schrader-rel? Hát azért, mert egyetlen üzenete van a mobilja hangpostáján, most is azt hallgatja: a felesége az, meg a gyerekei, akiket valahol fogva tart Schrader - vagy valaki más? Mert az egyik gyerek most épp mindjárt kioldozza az anyja kezeit, de valaki, aki nem Schrader, beront a szobába, megpofozza a nőt, visszaköti a kezét, és kicibálja a szobából a két gyereket, a nő sírva kiabál utánuk, nem jól van ez így...

Már reggel van, Csapat az őrsön, Emily köti az ebet a karóhoz: Schrader embere nem pénzért van vele. Rossi-val és Morgan-nel szépen lassan rájönnek, hogy valami családi fenyegetésről lehet szó és talán bosszúról is. (Schrader és Joey már kocsiban vannak, előbbi nem érti, miért gondolja az egész világ hősnek az utóbbit, hiszen ugyanolyan, mint ő, csak jófiúnak lett nevelve. És elhangzik a lényeg: amíg segít Schrader-nek, addig nem hal meg a családja.) A Csapat sorra veszi Schrader ügyének minden hivatalos személyét, de Emily minden fotóra csak a fejét rázza. Volt viszont egy tanú, aki nem vett részt végül a tárgyaláson, Joey Short, akinek hézagos az életrajza, Morgan már mondja is, hogy bizonyára fedett nyomozó volt, aki a bankrablós iparágban tevékenykedik. Garcia-nál porzik a billentyűzet, kis vargabetűvel már varázsol is egy fotót a képernyőre, Prentiss pedig felkiált: Ő az, ő Schrader embere! Garcia már mondja is az igazi nevét, ő Joe Muller.

Joe a rendőrség bizonyítékraktárába érkezik, a raktárosnő cimbiként üdvözli, Joe kéri, hogy hadd pillantson bele egy régi ügy dobozába. A nő ad neki öt percet, el is kezdi túrni az egyik dobozt, közben pedig a Csapatot halljuk. Már tudják, hogy Muller családját valahol fogva tartják (de hol?), és rájönnek, hogy Schrader talán arra használja a férfit, hogy kihozza a bank széfjéből az utolsó rabláskor elrejtett pénzt. Prentiss és Morgan rohannak a bizonyítékraktárba, ahol Schrader nevét hallva a nő azt kérdi tőlük, hogy Joe is velük dolgozik-e, merthogy 2 perce sincs, hogy távozott. Morganék már rohannak is. Joe és Schrader épp indulnának a bank felé a parkolóból, de Morganék megállítják őket. Schrader Joe megölésével fenyegetőzik, Joe azt kéri, hogy ne öljék meg Schradert, de az Morgan-re fogja a fegyverét, ezért Emily azonnal lelövi.

Joe kiakad, kérdi a haldokló Schrader-től, hol van a családja, majd kiugrik a kocsiból, és ordítozni kezd Emily-vel, hogy most megölték a családját. Neki is ront, de Morgan fél kézzel leszedi róla, és egy parkoló kocsira dobja, micsoda lovag!

Az őrsön aztán Joe elmondja a Csapatnak, hogy 2 napja tart ez a rémálom, megmutatja a hangposta-üzenetet, majd felidézi, hogy elindult reggel otthonról, Schrader nyilván ezután csapott le a családjára. Őt azután egy üzlet parkolójában lepte meg, egy polaroid-képet nyomott a kocsija ablakára, és lemondta neki, hogy rájött, hogy fedett zsaru volt 11 éve. Elmentek Stacy-hez, ahol Schrader kis vita után megölte a nőt, majd elvitték a hullát és máshol dobták ki. Rossi azt mondja, ha drogos környéken ölte meg a nőt, csak azért vihette el onnan a hullát, hogy ne ott gyűljön össze egy rakás zsaru, valószínűleg ott lesz Joe neje és gyerekei. Már mennek is a drogtanyára, egy hosszú hajú belőtt pasiba botlanak, haladnak a lerobbant épületben, szeméthegyek és patkányok között. Az egyik ajtó mögött megtalálják Joe nejét, karján tűszúrások nyoma, arca összeverve. Joe megöleli, a nő azt mondja, nem tudja, hol vannak a gyerekek. JJ átveszi a nőt, a többiek haladnak tovább, Morgan találja meg a nagyobbik fiúcskát: egy lepukkant szoba sarkában gubbaszt, és nem akar odamenni hozzá, de aztán megérkezik az apja, minden rendben. Prentiss az egyik folyosó végén talál rá a kisebbik fiúra, akihez odasiet, felkapja, megöleli, és viszi a többiekhez.

Lassított képsorokon látjuk a Muller család újraegyesülését: JJ ölében fekvő bedrogozott Molly-hoz érkeznek a fiai és a férje, lesz mit kiheverni, az már biztos. JJ, Morgan, Prentiss és Rossi áll felettük, nézik őket, és Emily idéz: A könnyeknek szentsége van. Nem a gyengeség jelei, hanem a hatalomé. Az elsöprő fájdalom hírnökei és a kimondhatatlan szereteté. - There is a scredness in tears. They are not the mark of weakness, but power. They are messengers of overwhelming grief and unspeakable love. Washington Irving

Quantico-ban Hotch érkezik Morgan irodájába, és megköszöni neki, hogy olyan jó vezető volt. Morgan azt mondja, hogy megérti, miért jött vissza: ha nem tette volna, a fia nem látná benne a hőst. Hotch azt mondja, hogy ma Jack speciel annyit fog látni, hogy nem ér haza pizsiosztásig. De Morgan átadja neki az elkészített jelentést, és azt mondja, ő jól tudja, milyen félárván felnőni, minden együtt töltött perc számít, szóval máskor is nagyon szívesen besegít Hotch-nak a papírmunkába. Hotch nagyon hálás, majd jó éjt kíván, és távozik. Morgan pedig hullafáradtan, de azért elégedetten dől hátra a székében a Garcia által színes vackokkal telepakolt asztala mögött.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piszy 2010.06.18. 10:46:32

Köszi a hv-ot, már nagyon vártam.
Sajnos szinte az egész rész alatt azt próbáltam elképzelni, hogy mi lesz Paget és AJ nélkül, fogom-e egyátalán nézni.
Még mindig sokkban vagyok.
Az epizód élvezetes és izgalmas volt, a végén, ahogy Emily felkapta a második gyereket, az nagyon megható és egyben félelmetes volt nekem.

hex.kelly 2010.06.18. 11:04:24

@piszy: Szerdán du írtam, ennyire tellett. Ez most tényleg nem egy jó hv, nekem legalábbis nem tetszik, lehet, hogy csak a hét eseményei miatt, fogalmam sincs, de elég nehezen ment. Remélem, a következő már jobb lesz.
Én sem tudom, mi legyen, most ez az ötödik évad lemegy, aztán ahogy ígértem, csinálom az első kettő felzárkóztatását, de a hatodik évaddal nem tudom, mit kezdjek. Még mindig nagyon mérges vagyok, ez nyilván nem fog 1 évig eltartani, majd kialakul.

Ankaa (törölt) 2010.06.18. 13:23:44

Én is köszi,már nagyon vártam,h mikor lesz fent,ugyanis szerdán este nagyban sasoltam az axn-t,épp lepuffantották a gonosz csávót,mikor egyszer csak se kép,se hang... éljen a digi! Mire visszajött az adás,addigra meg vége lett,úgyh jól lemaradtam róla :(
De köszi,így mostmár nyugodtan fogok aludni :)

ebilafan 2010.06.18. 13:54:45

Köszönjük a Hv-t, az első mondat nagyon tetszett, aztán pont olyan hirtelen ért véget a Hv is, mint a rész maga. Az ügyre emlékeztem (valami bankrablás...?:), a részre nem. Fogalmam nincs, miért de a 100 körüli részek nekem nagyon homályosak.
A sokkon pedig még én sem tettem túl magam, majd meglátjuk, hogyan tovább. Egyelőre belevetettem magam a Dexterbe, van két évad bepótolnivalóm. De nem kapom tőle azt az érzést, mint a CM-től, a fene egye meg. Nem kavar fel, nem gondolkodtat el, pedig ott is felmerül azért egy-két kérdés, de nem ilyen sokszínű. *sóhaj*

Johnny336 2010.06.18. 14:13:52

"ezzel a képernyő mindkét oldalán egyedül van" - ez nagyon aranyos volt :)

KiWiSaGe 2010.06.18. 16:38:26

A fő gonoszt alakító srác volt a Generation KIll-ben a béna újságíró. Én az egész rész alatt képtelen voltam elvonatkoztatni ettől végig úgy láttam magam előtt mint amikor a golyói becsípődnek a vegyvédelmi cuccba. Nekem ezért nem volt élvezhető, persze ez az én hibám

Johnny336 2010.06.18. 17:34:31

@KiWiSaGe: én pedig az Oz-ból ismerem, mint Tobias Beecher, alkoholista ügyvéd, aki részegen gyereket gázolt, és a börtönben rendesen "megszeretgetik".
Elnyomott karakterből vérszomjas gyilkos...hmmm :)

hex.kelly 2010.06.18. 18:59:26

@Ankaa: Szívesen!
@ebilafan: Ezzel most azt akarod mondani, hogy Te is voltál anno Síkfőkúton?
@Johnny336: Te is az vagy :-) Mi lesz Veled Paget és AJ nélkül?
@KiWiSaGe: Ez egy bizarr sztori, el sem tudom képzelni.....

ebilafan 2010.06.18. 19:28:30

@hex.kelly: nem síkfőkút, és nem olajostábor, de éjszakai táj tájékozódási verseny, mit ne mondjak, rendkívüli alapossággal keveredtünk el. XD

hex.kelly 2010.06.18. 19:43:25

@ebilafan: Már azt hittem. De közben rájöttem, hogy ahhoz Te fiatal vagy, mert az éppen 20 éve volt. Akkor is volt focivébé, a fiúk a bogácsi strandra se akartak eljönni, csak a Baggio-t akarták nézni :-)))) Igen a legtöbb tájékozódási versenyen külön volt egy tesitanár, aki az eltévedtekre vadászott :-D

Johnny336 2010.06.18. 23:59:21

Éjszakai túlélőtúrán én is voltam már, és nagyon jó - bár nem 20 éve :)

@hex.kelly:

valami eyecandyt úgyis raknak a sorozatba.
Bár nem emiatt kedvelem a két karaktert - annak ellenére hogy Prentiss nagyon kellemes látvány.

LoVeLA 2010.06.19. 09:13:54

Engem ez a rész a tévében nem fogott meg annyira..Szerintem ez szinte az egyetlen rész, ami nem kötött le annyira.

Éjszakai túlélőtúrán én is voltam, bár annyira nem rajongtam érte, gyáva gyerek voltam:D
süti beállítások módosítása