Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x20 - Camelot (Évadzáró)

2010. május 29. 12:00 - the black ball

Mivel Vala sosem jó hírekkel érkezik, máris a Merlin által lejegyzett bolygón sétálunk. Mitchell barátunk nem érti, hogy mégis hogyan működik ez a csodafegyver, mert Orájék energiából állnak, azt meg nem lehet csak úgy orrba vágni. Daniel szerint inkább egyfajta semlegesítés a célja, még célozni sem kell vele, meg…szóval nem tudja. Sebaj, menjünk tovább. Az erdőkből kiérve egy szép nagy várat pillantunk meg, minden csupa sár, középkor sucks. Mitchell szerint talán nem jó helyen járnak, de aztán megpillantjuk a kőbe zárt kardot. A helyiek nevében Walter Bishop Meurik üdvözöl minket, trombitaszó, isten hozott Camelotban (a szőke statiszta néni meg láthatóan szétunja magát a forgatáson).

Első utunk a kocsmába vezet, ahol Camelot történésze, Antonius tudatja velünk, hogy Arthur király errefelé nem igazán halt meg, éppen kiruccanáson van, a Sangraalt, azaz a Szent Grált keresi. Nagyszerű, nagyszerű, de mi történt Merlinnel? Nos, az öreg errefelé nem örvend népszerűségnek, sötét varázsló volt, gonosz varázsló volt, volt egy könyvtára is, de azóta átok ül rajta, egyéb marhaság. Így van, aki belép Merlin könyvtárába, azt lekaszabolja a Fekete Lovag. Mitchell összegzi a dolgokat: ez vagy csak mese, vagy egy újabb piti kis holovag, de Daniel szerint ez védelmi funkciót lát el, szóval keményebb lehet. Viszont ha már Mitchell erre jár, gyorsan lealáz egy tinilányt vívásból, nehogy berozsdásodjon, cserébe a csaj elvisz minket Merlin könyvtárához.

Nem elég, hogy átkozott a hely, még az ajtón is varázslat ül egy erőtér formájában, de szerencsére Antoniusnak van kulcsa hozzá. Daniel azzal próbálja meggyőzni, hogy már legyőztük Merlin egyik lovagját, bízza csak ide a kulcsot. Mivel ez nem jön be, előcsalogatja Antoniusból a tudóst, mert hogy micsoda dolgok lehetnek odabent. Legyen, de titokban csinálják. Merlin könyvtára teljesen meglepő módon egy könyvtár, tele poros könyvekkel és a szokásos pókhálókkal. Daniel talál is egy könyvet, ami Merlin jövőbelátó képességeit taglalja. A Földön úgy ismeretes a mítosz, hogy Merlin visszafelé öregedett az időben, és ugye nem egy ilyen mesének valós alapja van: Atlantisz, Avalon és Teal’cnek a húsvéti nyuszi. Mitchell addig matat, amíg rá nem lel egy titkos szobára, ami elijeszti Antoniust, és inkább hazamegy. Odabent nincs más, csak egy Őskonzol, amiről csak remélhetjük, hogy az AntiOráj fegyvert vezérli.

Amint odalépünk hozzá, a Fekete Lovag megjelenik Antonius házában, és ledöfi. Meurik eléggé kiakad, amikor kiderül a könyvtáros akciónk. Teal’c azzal próbálja megnyerni a hangulatot, hogy hé, odakint van egy Oráj nevű bagázs, ami sokkal rosszabb a lovagnál, és csak egy, a könyvtárban lévő eszközzel tudjuk legyőzni. Nem sikerül, ugyanis itt még nem járt hírnök, ellenben a Fekete Lovaggal, szóval távozzunk Camelotból. Daniel szerint Merlin pont ezt akarta: azért nem a konzolnál jelent meg a lovag, mert akkor továbbra is özönlöttek volna be az emberek, és még a végén valaki rálelt volna a megoldásra. Mert Daniel szerint biztos, hogy odabent van a megoldás. Amíg megpróbál beszélni Meurik fejével, addig Mitchell megvizsgálja a kőbe zárt kardot. A kardozó csaj, Valencia elmondja, hogy Arthur addig nem tér vissza, amíg valaki ki nem húzza a kardot.

Ez a lovagnak készülő férfiak próbája, ugyanis amikor Arthur visszatér, seregre lesz szüksége a következő hadjáratához. Mitchell szerint Valenciának is megvan hozzá a tehetsége, de ő nem akarja kihúzni a kardot, csak az öccsének segít gyakorolni. Daniel veszít diplomáciából, így újra ki vagyunk tiltva Camelotból, vigyük innen az átkot. Daniel megpróbálja elmagyarázni, hogy a Fekete Lovag nem átok, csak egy technológia, nincs olyasmi, hogy varázslat. Ekkor sugározza fel őket Emerson az Odüsszeiára. A szuperkapu-kereső versenyt ugyanis megnyerték a jaffák, így mi is oda tartunk. A Daedalus még a Pegazusban van, ezért hamarosan csatlakozik hozzánk a gyorsan üzembe helyezett Korolev, valamint egy rakás tok’ra és jaffa hajó is. Daniel nem adja fel a fegyvert, itt marad Mitchell-lel, majd a Korolev felveszi őket, Teal’c meg azt veszi a fejébe, hogy segítséget kér a Lucian Szövetségtől.

Pár óra keresés után Daniel talál egy könyvet tele kombinációkkal az Őskonzolhoz, így be is viszi az elsőt, ami által ismét feltűnik a lovag a faluban. Mitchell kimegy megküzdeni vele, amíg Daniel folytatja a kombinációkat. Mivel a P90-es valahogy most sem hatásos, Mitchell elindul a kardhoz, de a sárban köt ki. Mivel láthatóan esélye sincs, Valencia odarohan a kardhoz, és mindenki ámulatára egyből kihúzza, majd odadobja Mitchellnek. Daniel beviszi az utolsó kombinációt is, így megjelenik Merlin hologramja, és egy rakás kincs. Merlin csak azt ismétli, hogy a jutalom, amit keresünk, úgy jelzi az utat, ahogy az inga leng. A Fekete Lovag viszont nem akar eltűnni, így Daniel nem tehet mást, minthogy szétlövi a konzol kristályait. Eltűnik az átok, hurrá, már csak azt kell megfejteni, amit Merlin mondott.

Daniel szerint az inga egy nyakláncszerűség akar lenni, ami rajta volt a hologramon is, akárcsak a legtöbb könyvben. Az Odüsszeia megérkezik a szuperkapuhoz, ahol a többiek közlik, hogy megpróbálták szétlőni a kaput, de meg se karcolták. Megérkezik Kvasir is egy asgard hajóval, aki elmondja, hogy tudják, hogyan működik Merlin fegyvere. Minderre a dimenzióváltó eszköz naplójából jöttek rá. Szóval Merlin fegyvere olyasmi, mint egy Ősduracell, csak ez az energiát a szubtérből nem a mi téridőnkbe vezeti, hanem a felemelkedettek dimenziójába. A két energia pedig kioltja egymást, már csak annyi a teendőnk, hogy aktiváljuk, és elküldjük az Oráj galaxisba. „Álljunk csak meg! Azt se tudjuk, hol van az Oráj galaxis, nem ám hogy bármit is elküldjünk oda!” – mondá Sam, de Kvasir csak odanyomja a szőke arcát az ablaküveghez, aki megvilágosodik: a szuperkapu.

Ezalatt Teal’c elfogatja magát, hogy Netan elé kerülhessen. Elmondja, hogy a Szövetség segítségét kéri, amire Netan tűzparanccsal válaszol. Teal’c leszedi az őröket, de nem öli meg Netant, mert – mint mondta – kell a segítségük. Danielék kétszer is átnéztek mindent, a nyaklánc nincs a kincsek között. Meurikék bemerészkednek a könyvtárba, ahol Mitchell közli, hogy az összes fénylő cucc mostantól Cameloté. Meurik nem érti, elvégre legyőztük a Fekete Lovagot, mégse kérünk semmit. Ekkor mutatja meg Daniel egy könyvből, hogy mit is szeretnénk, amit Meurik felismer: ez bizony a Sangraal. „Álljunk csak meg ismét!” – mondá most Cam. A Szent Grál az ilyen Indiana Joneson felnőtt kisvárosi srácoknak, mint ő, egyet jelent egy kehellyel. Daniel elmagyarázza, hogy azt csak később adták a mítoszhoz, egyes források szerint a Grál egy kő volt, ami az égből esett alája.

Meurik szerint ha ezt keressük, akkor nem jó helyen járunk, ugyanis Arthur már elég régóta kutatja. Merlin próféciája három távoli helyet említ, ahová Arthurék is mentek: Castiana, Sahal és Vagonbrei. De mivel Arthur úgyis ide tart, megvárhatjuk őt, mint az átok legyőzői. Daniel ismét nekiáll megmagyarázni, hogy nem volt semmilyen átok, a konzol csak egy eszköz, mint az eke vagy a malom, nincs itt semmi varázslat. Ekkor sugározza fel őket Csekov a Korolevre. Nem megy ez ma neki. Carter és Kvasir megtalálja a szuperkapun azt a helyet, ahol a tárcsázókristály található. Kvasir programozott egy újat, Samnek csak ki kell menni és kicserélni, utána pedig küldhetjük a fegyvert.

Emerson közli, hogy Danielék nem találták meg, de Sam szerint így is betárcsázhatunk az Oráj előtt. Mivel egy fekete lyuk látja el energiával, valószínűleg sohase kapcsolna le. Oké, szkafanderbe be, kapuhoz ki, mágnescipőt be. Carter szépen lassan kicseréli a kristályokat, aztán amikor működésbe hozná, az Oráj betárcsáz. Az energiaszint növekedésétől a mágnescipők kikapcsolnak, Carter leválik a kapuról, az interferenciától nem lehet felsugározni, ami pedig ezután következik, az finoman szólva is epic. Nyolcszáz kép helyett íme egy montázs:

Valamivel jobb minőségért katt ide

A szuperkapu gyönyörűen megnyílik, a mieink harckészültségbe állnak, négy Oráj anyahajó pedig átsiklik teljesen pompájában. (Nem tudok betelni velük.) A hírnökök egy idézetet küldenek az Eredet könyvéből, miszerint térjünk meg, vagy haljunk meg, amire Daniel szintén idéz, csak ő azt, hogy előbb mindenki a maga portáján sepregessen gonosz-ügyben. Ez nem tetszik nekik, tüzelésre készülnek, így mi is tüzet nyitunk. Az Oráj pajzsok nem adják meg magukat, ahogy a fegyvereik sem: egy lövésből leszedik a ha’takokat. A mieink aránylag bírják, de erősen fogynak az ipari csillagszórók a parancsnoki hídon, szóval vissza az űrbe. Az asgard hajó csak simogatja az Oráj hajók pajzsait, miközben a Korolev az utolsókat rúgja.

Mitchell szerint ideje bevetni a 302-eseket, majd ő eltereli a nagy hajók figyelmét. Nem mintha rákapnának, kedves Cam, de menjél. Az Odüsszeia megbénul, de ekkor érkezik Teal’c és a Lucian Szövetség három ha’takkal, csak minek. A Koroleven lassítva esik mindenki a padlóra, miközben elszenvedik a lövéseket, Carter pedig a kapunál nézi végig, ahogy két Oráj hajó véglegesen szétlövi azt, Mitchell-lel, Daniellel és Csekovval a fedélzetén. A pusztítást látja az egyik Oráj hajón lévő Vala is, és nem véletlen, hogy az Oráj gyermeke ennél a látványnál szeretne megszületni. Folyt.köv.

Címkék: csillagkapu
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SH4RK 2010.05.29. 17:46:09

Véleményem szerint az utolsó jelenet az egyik legmegrázóbb, de kétség kívül leglátványosabb az SG történetében.
A hogyvolt olyan, amilyen mindig szokott lenni: nagyszerű.

Elloth 2010.05.29. 18:15:21

Kösz a képet John Noble-ről, imádom a pasit. :D

the black ball 2010.05.29. 20:32:38

@SH4RK: örülök/örülünk, ha így van. :]

Hát igen, még ma is odavág a rész vége, az Oráj hajók tervezőinek meg óriási ötöst a naplóba.

catshannon 2010.05.29. 21:09:54

Ez azon ritka részek egyike a 8-9-10-ből, amit láttam. Most is a hideg ráz az Oráj belépőtől. Huh.

Dregnarr1 2010.05.31. 12:19:47

Rohadt jó az utolsó MV!
süti beállítások módosítása