Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ki vagy, Doki? NS1x06 "Dalek / Az ősellenség"

2010. április 27. 15:09 - Hamster

A TARDIS egy sötét múzeumban materializálódik, mert valami letérítette a pályájáról. A Doktor már-már felöltené gondterhelt arckifejezését, de aztán rájön, hogy tulajdonképpen tetszik neki a hely. Például mert tele van olyan kacatokkal, melyekről 2012-ben (ekkor járunk ugyanis) még nem is szabadna tudnia az emberiségnek. Egy régi ismerőst is megpillant az egyik vitrinben - jobban mondva a fejét. Egy másiknak meg a kezét. Ez kicsit elgondolkoztatja: ha az ellenségei(nek egyes testrészei) már múzeumban vannak, lehet, hogy neki is ott lenne a helye? De kié ez a gyűjtemény? A válasz megismerésének legegyszerűbb módja, ha az ember beindítja a riasztót - máris tökig géppisztolyba öltözött marconák gyűrűjében állnak. Take me to your leader, earthling!

A főcím után egy szimpatikusságnak teljesen híján levő alakot látunk megérkezni a múzeumba. Éppen születésnapja van, még "az Elnök" is üdvözletét küldi, de neki erről csak az jut eszébe, hogy az Elnök népszerűsége csökkent a közelmúltban, úgyhogy le kell cserélni. Az egyik embere ellenvetéssel élne, úgyhogy azonnal elküldik agymosásra, hogy utána majd kitegyék Minneapolisban, Memphisben, "vagy valami más M-betűs helyen". Wow, majdnem olyan kemény a fickó, mint a "Leggyengébb Láncszem" című vetélkedő eredeti, angol műsorvezetőnője!

A rendhagyó módon kirúgott alkalmazottnak azonnal a helyébe pattan egy nőnemű törtető (a "Törtető Cafka" szókapcsolatot sajnos dr. Gregory House már lenyúlta, pedig jobb nem jut eszembe), őrá hárul a feladat, hogy eldöntse, republikánus vagy demokrata legyen az új elnök. "Demokrata - mert azok olyan viccesek, uram.". Adást vettük, a figura nem fécesszel gurigázik. Ráadásul valami új szerzeményt is meg akar nézni, akit - vagy amit - a műhelyben éppen légkalapáccsal (vagy valami ilyesmivel) próbálnak felnyitni, sikertelenül.

Az irodában Mr. GAÚ-t (Gazdag és Antipatikus Úriember) további űr-csecsebecsék várják, melyeket az eBayen szerzett be fiatal és lelkes lótifuti asszisztense. Épp az egyik kütyüt fogdossa, amikor bevezetik a szobába a Doktort, aki gyorsan figyelmezteti, hogy azt a kütyüt nem úgy kell fogni. Nem, nem veszélyes, csak irtó hülyén néz ki. Ezután elmés párbeszéd bontakozik ki a teremben levők közt: Maga meg ki? Miért, és maga? Ő Henry van Statten, az internet tulajdonosa. De az internetnek nincs is tulajdonosa! Hagyjuk csak csak szépen, hogy az egész világ így gondolja, jó? Szóval mit is keresett pont a "Ketrec" mellett? Majd maga megmondja! Ott van az egyetlen élő példányom! És mi lenne az? Mintha nem tudná! Mutassa meg!

Az óvodások párbeszének az a vége, hogy a Doktort odaviszik ehhez a titokzatos "Ketrechez", és bezárják annak sötétjébe. Az időutazó azonnal nyugtatgatni kezdi a sötétséget: Sikerült fognom a segélykérő jelzésedet, kitalálunk valamit, én vagyok a Doktor! A sötétség gyorsan válaszol, a Doktor meg rádöbben, hogy talán mégse neki kellene mindenkit megmentenie... A válasz ugyanis torz géphangon érkezik, rövid kérdés formájában:
-Dok... tor? _AZ_ a Doktor?
Bár a magyar szinkronban egy gonosz törpe hangját adták az űrlénynek, a Doktor még így is ráismer, hogy kedvenc ellenségeinek, a dalekoknak egy példányával áll szemben.

Ráadásul bezárva egy páncélterembe! A dalek azonnal rá is emeli sugárfegyverének csövét... és... és semmi nem történik, mert a páncélozott borsszórónak szerencsére lemerült az aksija. Legalább el tudnak csevegni: a dalek valahogy túlélte a népe és a Time Lord-ok (nem, nem fogom azt írni, hogy "az Idő Urai", mert az egy fura rajzfilm a gyerekkoromból) közt dúló háborút, és jó katonaként azóta is folyamatosan új parancsra vár. Csakhogy már nincs kitől kapnia, mert minden dalek meghalt. A Doktor csak tudja, hisz ő semmisítette meg őket!

Közben a fiatal lótifuti azzal próbálja meg Rose-t lenyűgözni, hogy elárulja neki, tényleg léteznek idegen lények meg űrhajók. A lány persze jól szórakozik ezen, majd rábeszéli arra, hogy mutassa meg neki azt az izét, amihez a Doktort vitték. Nem lehet, be van zárva... illetve várjunk csak, hiszen azért dolgozom itt, mert überhacker vagyok! Sajnos az időutazó közben más elfoglaltságot talált, hiszen Van Statten ufókat és élieneket gyűjt, ő meg ugye épp az előbb árulta el, hogy szintén az, úgyhogy kap egy saját cellát, pár marconával és egy nagy röntgenágyúval, amit ráirányítanak. Nem baj, Rose egyedül is képes Lokális Teréz Anya Üzemmódra váltani, aminek köszönhetően a dalek kisvártatva kiszabadul, és elkezdi lehentelni a bázison levő összes élőlényt.

Az ámokfutás első áldozata büszke lehet magára: ama információ tudatában halhat meg, hogy bár a sugárágyú melletti "vécépumpa" viccesen néz ki, de azért hülye emberek - mint például ő - ellen elég jó fegyver. Áramot meg viszonylag könnyen találni egy föld alatti titkos laborban, úgyhogy a dalek nemsokára teljes harckészültségbe kerül.

Olyannyira, hogy még Neo golyólelassítós trükkjét is eljátssza (továbbfejlesztve "röptiben golyóolvasztós" trükké), majd bemutatja, hogy az angol gyerekek körében elterjedt tévhit, miszerint a dalekok megállításához elég pár lépcsőfok, alapvetően marhaság. Persze ha Rose látta volna az 1988-as "Remembrance of the Daleks" című részt, akkor ő is tudta volna ezt!

Egy kicsit jobbnak tűnik a helyzet: a dalek ismét elmondja, hogy ő egy katona, aki parancsra vár, de sajnos a Doktor "akkor pusztítsd el magadat" című javaslatát nem fogadja el. Sőt, még meg is dícséri, miszerint "belőled jó dalek válna". Mintha főhősünk még nem pöccent volna be eléggé... Közben Van Statten lezárja a múzeumot, és mivel Rose lassú volt, a dalek felőli oldalon ragad. Az űrlény azonban valamiért nem öli meg! Kiderül, hogy amikor Rose letapizta a dalekot a Ketrecben, az mintát vett a DNS-éből, és azt felhasználva regenerálta magát. De nem csak fiatal, életerős sejteket kapott eredményként, hanem emberi érzelmeket is. És most nem bírja megölni őt, mert valahol mégiscsak rokonok...

A Doktor ezt látva ismét támadni akar, és használható fegyver után kutatva feltúrja az űrstukker-gyűjteményt ("nem jó... használhatatlan kacat... ez meg egy hajszárító"). Ezalatt a dalek átváltozott hippivé: már Van Stattent sem akarja megölni, csak szabad akar lenni. Lyukat lő a plafonba, hogy napfényt láthasson... Kész szerencse, hogy se dobozgitár, se VW mikrobusz nincs a közelben, mert különben tutira elindulna Woodstockba! Ehelyett inkább előhúzza a "Darth Vader a második Halálcsilag ostroma végefelé" kártyát: szétnyitja a páncélzatot, hogy saját (egyetlen) szemével láthassa a napot. Még a csápjait is nyújtogatja a fény felé. Broáf. Ekkor befut a Doktor egy bazi nagy űrpuskával, hogy szétlője, de sajnos Rose is behippisedett, nem engedi.

Ott áll egymással szemben a Time Lord és a Dalek faj két utolsó képviselője, és semmi okosat nem tudnak mondani egymásnak azon túl, hogy ezt tulajdonképpen megszívták. Azért telefonszámot nem cserélnek, mert a dalek úgy dönt, ha nem gyilkolászhat többé lelkiismeretfurdalás nélkül, az nem élet. Úgyhogy meg akar halni. C'mon Rose bébi, light my fire, de nagyon: parancsold meg nekem, hogy haljak meg! A szőkeség lassan szánja rá magát a parancs kiadására, de azért megteszi. Végre megtudhatjuk, mire jók azok a fémpuklik a páncél alsó részén: a nyolcvanas éveket idéző videótrükkhöz kellenek, mely során a dalek megsemmisíti önmagát.

Ding-dong, meghalt a boszorkány, Henry van Stattent pedig a nőnemű törtető agymosásra küldi (melynek végén kirakják "San Diego-ban, Seattle-ben, Sacramento-ban, vagy valami más S-betűs városban"). A múzeumot betonnal töltik fel, a Doktor és Rose pedig magukkal viszik a fiatal lótifutit, mert... Hát... ez a részlet nem teljesen világos, valószínűleg a tinédzser leánykáknak is akartak adni egy helyes pofit, aki miatt várhatják a következő részt. Szóval hármasban indulnak tovább. Azért nem kell megijedni, nem marad sokáig a srác :)

Címkék: doctor who
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.04.27. 16:42:53

Azt hiszem, az új sorozat erejének egyik legfényesebb bizonyítéka, hogy az ember szinte komolyan tudja venni a dalekokat.

A dalek bejelentkező szövege akkor is hatalmas (fent is idézted, de muszáj beírnom, ez az ami mindig elsőre beugrik erről a részről)

"Doc...tor...? THE Doctor?!! Exterminate!! Exterminate!!"
:-))

aggyistenbrittudós (törölt) 2010.04.28. 20:14:26

Iparkodhatnál a hogyvoltok kiposztolásával,aranyom, különben nem leszünk jóban, csak rosszban.
az exterminate dumát anno be is vettem az aktív szókincsembe, csípem ezt a sorozatot, zsírcápa :)

berkizsofi 2010.04.28. 22:03:08

Ez az egyetlen rész, amit láttam a sorozatból, de ezt kétszer is, teljesen véletlenül bekapcsolva a tv-t. Amióta vannak róla hogyvoltok, ezt vártam, na meg a folytatást, mert sosem sikerült többet látnom ennél az egy résznél.
Köszi szépen, tök jó :)

aggyistenbrittudós (törölt) 2010.04.28. 22:20:09

@berkizsofi: juj, mostanában adják az axn sci fi-n is, nézzed csak, nézzed, lyányom. a vérfarkasos rész brrr! grrr! és a többi rész, jujjj!

berkizsofi 2010.04.29. 22:29:54

Sajna nincs axnünk. :/
De sztem le fogom tölteni, addig is meg marad a hogyvolt, ami szuper! :D

Daenerys 2012.05.22. 18:11:16

Ez volt az első Dalekes rész, amit láttam, azóta is mindig ölelgetni akarom őket, olyan aranyosak. Még akkor is, mikor gyilkolnak.
süti beállítások módosítása