Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 5x02 - Haunted

2010. április 15. 09:00 - hex.kelly

Barna árnyalatos képpel nyitunk, egy kisfiú szalad a mezőn, és kiabál: fuss, meg tudod csinálni! Aztán színesbe váltva egy patikában termünk, a márnemifjú Indiana Jones-ról szakad a víz sorban állás közben. Bemondja a nevét (Darrin Call), de gyógyszert nem kaphat, hiába van szüksége van rá, hisz tovább vizionál, és idegesen gesztikulál, nyilvánvalóan nem savlekötőért jött. Kiabálni kezd, de nem egyértelmű, hogy a gyógyszerésszel-e, vagy a vízióban fel-felbukkanó agresszív férfiarccal, majd dühöngve lesöpör egy rakás vitamint egy polcról. A gyógyszerész a kezébe nyom egy zacskót, de Call tud olvasni, és látja, hogy ő nem azt kérte. Egy eladósrác - aki a közelben bontogatta éppen az új árut – érkezik, Call megpillantja a kezében a sniccert.

Ettől bevillan neki egy kép: kisfiúcska a barna árnyalatos világban egy kés pengéjével néz farkasszemet. Az eladósrác barátságosan próbál a vállához érni, ám ekkor Call (ellen)támadásba lendül, a sniccerrel nyakon szúrja a srácot, és a földre taszítja.

Ömlik a vér, Call kezében a sniccer, most egy hatvanas nő lép oda hozzá, és mint egy rossz unokát készül megfeddni Call-t (nézd, mit csináltál?!), válaszul kap egy szúrást a hasába, fekhet is gyorsan a srác mellé. Majd két férfi rohan oda, és bár az egyik hátulról lefogja Call-t, az elébe kerülőt azért sikerül még hasba szúrnia, a hátsót meg leráznia magáról. Ekkor érkezik a kilencvennégy és fél éves biztonsági őr fegyverrel a kezében, de Call sem hülye, elkapja a kezét, megtanítja célba lőni a számítógépre, majd két haslövés az őrnek. Ahogy az is a földre zuhan, Call még gyorsan hátba lövi, az előbb őt hátulról lefogó, de most már inkább csak menekülő pasast. Aztán kezében a pisztollyal és a sniccerrel eltotyog. Öt áldozat a második perc végéig, anyám, mi lesz még itt?!

Quantico-ban Morgan tűkön ülve (császkálva) várja Hotch érkezését. Rossi azt mondja, ha kevesli Hotch egy hónapos betegszabiját, mondja meg Hotch-nak. Erő azonban nem evett meszet, meg az állását is félti (de még jobban Hotch-ot a poszttraumás stressztől), Tapasztalat szerint tökmindegy, Hotch visszajön, mert vissza kell jönnie, és az egyetlen, amit mondani kell neki, hogy ne feledje: az egész csapat vele van. Morgan visszamegy a Zsibongóba, Rossi meg leveti a Bölcs Öreg álarcát, és gondterhelten sóhajt maga elé.

Reid nyögve ül egy székre a Cybertérben, és leparkolja mankóit, Garcia törődő kotlósként a fájdalmait firtatja. Reid az asztalon fellelt sütiből akar enni, de Garcia nem engedi, mert azt Hotch-nak hozta. Reid kiakad, hogy neki meg bibis a térde, és nem kap sütit? Tényleg vérlázító, de legalább kap nyalókát. Ők is lelkiznek egy kört Hotch-ról, végül Ész azt mondja, hogy a hosszú évek alatt, mióta ismeri a főnökét, egyszer sem látta pislogni. Huncutka sem, ezen szörnyülködnek is egy kicsit, majd Garcia azt kérdi, vajon Hotch a késelés közben sem pislogott? Reid szerint stratégiai okból valószínű, mivel a nempislogás tipikus alfahím-jellegzetesség. És ő Hotch helyében most nem lenne jól, de hát ő szokott pislogni. (Hahaha!) Fru-fru-s JJ érkezik lélekszakadva, Reid-ért jött, az összes TV-csatornán a gyógyszertári vérengzés megy, indulás Louisville-be.

Hotch is a híreket nézi otthon, mikor kopognak. Az övére csatolja a fegyverét, lekapcsolja a TV-t, kinéz a kémlelőn, kinyitja a biztonsági láncot, és beengedi Emily-t. Emily referál Call-ról, majd megpillantja az asztalon Foyet aktáját és fotóját. Hotch azt mondja, meg kell találni Call ámokfutásának kiváltó okát. Kéri Emily-t, hogy ne mozduljon, mert be kell élesítenie a riasztót. A kódot bepötyögve kérdi Emily-t, hogy készen áll-e, Emily visszakérdez, hogy és te? - és mindenki tudja, hogy ez nem a riasztóról szól. Csapat immár a gépen, az érkező Hotch-ot mindenki mosolyogva üdvözli. Call-nak látszólag nincs családja, egy ideje munkája sem, se jogsija, se kocsija, az ilyesféle ámokfutók meg szokták ölni magukat, de Call még él, ki kell deríteni, miért. Meg azt is, hogy az eladósrác kire emlékeztette, mert ugye ő volt az első a hullasorban. Látjuk Call-t ahogy zavartan az utcákat járja, és halljuk Hotch-ot, ahogy a gépen mondja: ez az ember dühös, fegyvere van, és bárkit megtámad. Főcím és idézet Hotch-tól: Nem kell sírkamra vagy szellemjárta ház ahhoz, hogy az embert kísértse valami. Az elme útjai a valós helyeken túlra vezetnek. - One need not to be a chamber to be haunted. One need not be a house. The brain has corridors surpassing material place. Emily Dickinson

A louisville-i őrsön Kevin Mitchell hadnagy igazítja el kollégáit Reid-del és JJ-vel a város lezárása kapcsán. Oszolj után ők hárman maradnak, és a gyógyszertári felvételeket megnézve gyorsan rájönnek, hogy Call-t minden támadó mozdulat előtt megérintette az áldozata. Szóval a támadás valójában önvédelem volt, Call befordult világában legalábbis. Emily és Rossi Call lakásán van, minden tüchtig, ez azért furcsa. A lakás 5 percre van a patikától, Call mégsem jött haza átöltözni, inkább véres gúnyában rója az utcákat. Nézik a precíz rendet: ha nem volt katona, talán valami intézetben tanulta ezt a pedantériát, akkor viszont rituálék szerint él, amit ma megtört, és a patikába ment, ahol három halott és két sérült maradt utána. De miért? Hotch a patikában a vértócsákat nézi, míg Morgan a gyógyszerésznővel beszél. Call csöndes vevő volt, évek óta idejárt ugyanis.(Csúnya madár, amelyik a saját fészkébe piszkít.) Nem adta ki neki a gyógyszert, mert korábban másikat szedett, de az is antipszichotikum volt, ám legalább 1 hónapja már nem szedte. Hotch leordítja a nő haját, hogy és mégis ezt mikor akarta elmondani? Mert ha egy téveszmés ember pszichotikus epizódban van, ez mindent megváltoztat. Morgan kérdi, akar-e beszélgetni, de Hotch rámorog, hogy inkább csak meg akarja találni Call-t. Egy perccel később pedig már Garcia áll a telekommunikációs szőnyeg szélén, amiért még nem nézte meg Call egészségügyi adatait.

Call már nagyon rossz állapotban és gyermekkori vízióktól üldözve nyit be Dr. Charles Cipolla (ez most komoly?!) rendelőjébe. A dokinál páciens van, Call-t ez nem zavarja, lerogy az ajtó melletti székbe, leveti ingét, és mondja az orvosnak, hogy kés volt NÁLA, és hogy Ő megint itt van. Az orvos azt mondja neki, hogy higgye el, hogy Ő nem bánthatja, ezt megbeszélték, amikor leállt a gyógyszerről, mert már jobban van. Call kínlódik, felpattan a székből, az orvos áll előtte, és kéri, hogy nyugodjon meg, de Call nem bír, újra erőszakot vizionál.

Call lakásán Emily azt mondja, hogy Call fegyvertelenül érkezett a patikába, ha bajba került, nyilván olyan helyre ment, ahol segítséget remél. Rossi hívja Garcia-t, hogy ki Call orvosa, Garcia megmondja, Hotch és Morgan már száguld is. Call eközben észreveszi, hogy véresek a kezei és a pólója is, erről megint gyerekkori víziók ugranak be, teljesen kiborul.

Leveszi a pólóját, az orvos gyorsan lekapja az ingét, és felajánlja neki, hogy vegye azt fel. A mindeddig csöndben parázó másik páciens ezt a pillanatot választja, hogy keresztülrohanva a szobán Call-t félrelökve az ajtóhoz jusson, csakhogy a lökés és az érintés újabb emléket hoz fel Call-nak, a sniccer villan, szúr és vág, az orvos kiabálva kéri Call-t, hagyja abba.

 

Rendőrök és Hotch-ék érkeznek a doki rendelőjéhez, ahol papírok a padlón, és két holttest, a doki ing és nadrág nélkül. Hotch bámulja a tetemeket, befut Rossi és Emily, Hotch annyit mond: Elkéstünk - és kirohan. A többiek észreveszik, hogy Call a saját kezeléséről szóló aktát vitte el, tehát nem gyógyszerért jött. Morgan Garcia-val beszél, aki alaposan utána nézett Call-nak, és az 1969 és 1975 közötti időszakból nincs semmi adat róla! Kint az utcán Hotch depizik, és önmagát hibáztatja, amiért nem vette észre a videón az ideges pislogást, ami az antipszichotikum-szedés velejárója. Emily rámutat, hogy más sem vette észre, de a főnökét ez nem érdekli. Később Csapat az őrsön, Garcia a vonalban: 1975. május elsején egy hatéves kisfiút találtak a semmi közepén. Nem beszélt semmit, és ez így maradt még egy évig, utána már Darrin Call volt. Mitchell hadnagy a táblára néz, és kérdi, mit jelölnek az évszámok.

Hát Call életútját, benne a háromszori Lousville-ből való elköltözéssel és visszatéréssel, ami arra utal, hogy nem tud szabadulni első traumájának elszenvedési helyétől. Kétszer volt elmegyógyintézetben Fayette-ben. Egyébként nyolcéves korától kezdve szedett mindenféle dilibogyókat, de ha az orvosa mégiscsak leállította a gyógyszert, talán valami nagy jutalmat helyezett kilátásba Call-nak, hogy elég motivált legyen. Emily azt mondja: az igazságot, ezért vitte el az aktáját a rendelőből.

Call egy járda szélén ülve az aktáját olvassa, benne szörnyű szavak: elutasítás, bántalmazás, trauma. Emlékek törnek fel belőle ismét, majd felkel, és elindul az egyik kertes ház felé. Az őrsön már Call gyermekvédelmis aktáját olvassák: a kisfiú erősen bántalmazott állapotban volt. Talán otthonról menekült el. A hadnagy elmeséli, hogy a hetvenes évek derekán feldarabolt gyerektetemeket találtak, az elkövetőt viszont azóta sem. Egy 12 éves fiú, Tommy Phillips 2 hét eltűntség után került meg, meg tudta mutatni, hová lettek eltemetve a többiek, akik közül párat nem is tudtak azonosítani, mert a gyilkos mésszel próbálta eltüntetni őket. A fiú szerint harmincas férfi volt a gyilkos, és piros pickup-pal járt. Tommy ma kb. 46 éves lehet, meg kell találni. Reid a régi aktákban megleli az áldozatok vágott sebeit, szerinte az eladósrác sniccere miatt borult ki Call a patikában. A gyógyszernélküliség az elnyomott emlékeket a felszínre hozták, az első hely pedig, ahová mehet, az árvaház, ahová 1975-ben került.

És tényleg ott is van Call, bekopog az ajtón. Egy nő nyit ajtót, Call mondja neki, hogy volt itt egy kedves ember, Mr. Cureton, őt keresi. A nő közli, hogy az illető már rég nyugdíjba ment. Call idegesen rákiált, hogy tudni akarja, hová ment. A nő ijedten kezdi összeterelni az udvaron játszó kölköket. Call az ablakban meglátja a tükörképét, de az hirtelen átváltozik a gyilkossá, újra vizionálja a futós emlékét. A házba siető utolsó fiút Call Tommy-nak szólítja, és cibálni kezdi. Rángatja a nő is, de kap a csuklójára egy érvet a sniccerrel, így Call el tud szaladni a gyerekkel. A háznál kicsivel később már sokan nyüzsögnek, a közelből elloptak egy kisbuszt, a hadnagy kezd tojni a profilozásra, össze is kapnak Hotch-csal. Aki Emily és Rossi kérdő tekintetére válaszul elmondja, hogy ha Foyet profilját alaposabban megnézték volna, kiderült volna, hogy nem volt értelme túlélőt hagynia. Nagy hiba volt, és Hotch nem akarja megismételni.

A fiú, Ryan, a kocsiban hiába kérleli Call-t, hogy engedje szabadon. Csapat újra az őrsön, bújják a régi aktákat: '73 és '75 között tűntek el a gyerekek iskolából hazafelé menet, 4 gyanúsított volt, de ma már egyik sem él. Garcia megtalálta Tommy-t: James Thomas Anderson néven él a szomszéd megyében. Hotch és Emily már ott is van nála, a férfi köti az ebet a karóhoz, hogy ő az egyetlen túlélő. Hotch az orra alá dörgöli, hogy nincs családja, és hogy masszív alkoholista, mire a férfi megtörik.

Elmeséli, hogy egy nap a mindig szótlan kisfiú segített neki kijutni a fogságból, de jött a gyilkos, elvitte őket a mezőre, ahol el akarta ásni Tommy-t, de ő az ásóval fejbe verte, és a kis Darrin-nel együtt futni kezdtek. Tommy átjutott a magas kerítésen, de a kisfiút utolérte a férfi. Akkor hallotta először és utoljára Darrin hangját, kiabált neki, hogy szaladjon, meneküljön. Hotch szerint ha Call szabadon járt-kelt, akkor nem fogoly volt. És a tükörkép, amitől délután megijedt az árvaháznál? Úristen - mondja Emily. - Call apja volt a hollow creek-i gyilkos! Csapat az őrsön, Garcia meglelte Call anyját: Doris Jarvis szülés közben halt meg, a fia életben maradt. A férje, Bill Jarvis egy gépműhelyt üzemeltetett a város szélén 1980-ig, számos ittas vezetésért lett lekapcsolva, piros pickupja volt, később feketére cserélte, és még mindig ott lakik, ahol akkoriban, cím megadva, nyomás! Jó is lesz, ha sietnek, mert Call a házhoz érve gyerekkori emlékét vizionálja: hazaér a bevásárlásból, az apja (dobókocka-tetkósan) vedel és tévézik a foteljében ülve, ránéz, és azt mondja: Késtél. Felnőtt-Call áll a szobában, az öreg apja ül a fotelben, Call előhúzza a zsebéből a pisztolyt. Az apja ránéz, és azt mondja: tudtam, hogy haza fogsz jönni - majd nézi tovább a TV-t.

A helyi zsaruk és a Csapat a ház előtt, mesterlövészek a szomszéd háztetőkön, a hadnagy nem feltétlenül élve akarja kihozni Call-t és az apját. Hotch mellény és fegyver nélkül megindul a bejárat felé, Morgan üvöltve rohanna utána, de Rossi lefogja (kemény meló lehet), és mondja, hogy meg kell bízni Hotch-ban. Odabent Call a könnyes szemű, rémült Ryan-nel együtt fogja a fegyvert, és mondogatja, hogy együtt meg tudják csinálni. Hotch belép, Call ráfogja a pisztolyt, kezdődik a lelki fröccs, lényege: ha lelövi az apját, sosem kapja meg a válaszokat. Odakint Emily kérdi: Mit csinál most? Rossi: Húzza az időt. Morgan: Mert nincs veszítenivalója. (Oké, ez most kiről szólt? Hotch-ról, vagy Call-ról?) Hotch kibeszélősót szervez, az öreg terel és tagad, Hotch megmutatja Call-nak, hogy az öreg a fotelből épp az iskola udvarára lát, nézi a focizó fiúkat mér évtizedek óta. (Anyám, de beteg!) Odakint a mesterlövészek lőni akarnak, de Hotch folyton útban van, de legalább egy gyors csellel kitolja Ryan-t az ajtón. Call kiabál az apjával: be kellett ülnöm veled a kocsiba, és ketrecben tartottad őket, velem égettetted el a ruháikat! Hotch felrántja az öreget a székből, legyen végre férfi, ha már a kisfiúk a gyengéi. Az öreg csak áll némán, Call le akarja lőni, Hotch meg kéri, hogy adja oda a fegyvert inkább neki. A kintiek három lövést hallanak, mindenki rohan be, Hotch már épp bilincseli Call-t, az öreg holtan ül a fotelben. Rossi kérdi, mi történt, Hotch rá se nézve mondja: nem tudtam megakadályozni – majd távozik. A ház előtt áll Emily, az érkező Tommy-t odaküldi Call-hoz. Megismerik egymást, Tommy bocsánatot kér, amiért elszaladt.

De Call nem haragszik, mert Tommy érkezése jelentette neki a kiutat, ő mentette meg az életét. Tommy benyúl a kocsiba, megmarkolássza Call vállát, megsimítja a fejét, majd újra a vállát, majd ahogy elindul a kocsi, Call az iskola udvarán játszó kölyköket nézi, és elmosolyodik. Hotch pedig idéz: Nincs olyan rettegett tanú, sem olyan félelmetes vádló, mint a lelkiiesmeret, mely ott lakozik minden ember szívében. - There is no witness so dreadful, no accuser so terrible, as the conscience that dwells in the heart of every man. Polybius

Quantico-ban Morgan megy Rossi-hoz. Megint Hotch-on vitáznak, pontosabban az öngyilkos magánakcióján. Morgan nem akarja végignézni, Hotch hogyan megy tönkre Foyet játékában. Rossi-nak nincsenek meggyőző érvei. Hotch-ot Emily kíséri haza, és folytatnak egy kétértelmű beszélgetést arról, hogy Call (persze, hogy Hotch) jól meglesz-e. Emily szerint legalább tudja, hogy nincs egyedül. Hotch szerint viszont nincs senkije. Emily elfúló hangon mondja, hogy de hát ott van neki Tommy, nincs egyedül. Hotch sóhajt, és hazaküldi Emily-t pihenni. Becsukja utána az ajtót, felrakja a biztonsági láncot, megáll a szoba közepén, és bámul maga elé.

Címkék: gyilkos elmék
34 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoVeLA 2010.04.15. 09:10:13

Tudoom beteges vagyok, de a gyógyszertári jeleneten tesómmal megszakadtunk a röhögéstől.. Meg most komolyan..Látsz vkit, aki leszúr 1 embert..Erre még képes odamenni hozzá más is, ahelyett, hogy távolról vágnának hozzá vmit...

Persze a HV tökéletes, mint mindig:)

hex.kelly 2010.04.15. 09:28:28

@LoVeLA: Örülök, hogy nem csak én éreztem így, az első változatban még benne volt, hogy miért nem lehet egy üveg Béres cseppel fejbe dobni, de aztán kihúztam, nehogy érzéketlennek tűnjek.

Én a nyanyán akadtam ki, mert szinte azonnal odapattant, komolyan nem értem, az amerikai átlagember ennyire sötét, hogy ezt így simán bele lehetett írni a filmbe?

Egyébként tényleg, mit lehet csinálni egy patikában egy késsel szurkálódó emberrel? Azon kívül, hogy fejbe dobjuk? A két pasi akciója akár jó is lehetett volna, mert a hátsó jól lefogta, de szerintem nem elé kellett volna mennie a másiknak, hanem oldalról kivenni a kést a kezéből. Vagy fene tudja. Olyan gyorsan történt minden. Ja, a nyanya kb. méhen lett szúrva.

LoVeLA 2010.04.15. 09:45:26

@hex.kelly: Egy patikában biztos van vmi kábítószerű cucc...Vagy olyan amit belészúrnak, vagy olyan, amit a szája elé fognak...Neem??

Jah a pislogásos rész annyiraaa cuki :):D

Johnny336 2010.04.15. 09:50:54

"Rossi lefogja (kemény meló lehet)"

Cö! :)
@hex.kelly: állítólag késes támadásnál egyik kezeddel el kell kapni a késes kezet, és nem engedni. Másik kézzel pedig csépelni a támadót, ahogy csak bírod. Ha erős vagy, és ügyes, akkor alulmarad, és el tudod szedni tőle a kést.
Persze ezt tuti nem csinálja meg akármelyik utcán sétálgató ember (vagy patikus).

SPOILER: megnéztük a backdoor pilotos részt. Háááát. A történet tetszett, Jason Wiles-t bírom nagyon (nem gondoltam, hogy ilyen kemény csávó :D), de a felvezetése a másik csapatnak. Coopert megmutatták, de a többiek...
Oké, az egyik mesterlövész, puff neki, arra ott a SWAT. Mellékesen nem tudom mennyire brit a fickó, akcentusa kicsit olyan volt, de nem győzött meg. Vagy nagyon átvette az amerikai stílust.
A csajról például nem tudunk semmit, csak annyit, hogy a végén hajtott a kocsival, mint a meszes, és Morgan is rémült fejjel szorította a majrévasat.
A harmadik meg sittes volt. Naccerű. Dream Team.
Asszony azt mondta, őt nem érdekli az új sorozat. Én adok neki esélyt.

hex.kelly 2010.04.15. 09:59:59

@Johnny336: Nade várjál. Ha a késes kezét fogod, akkor a másik keze még szabad, és abból jó nagy bunyó valamint másik kézzel késezés kerekedhet. Vagymi. Na, van itt nekem egy kollégám, akivel nem szabad szemétkedni, mert nagy harcművész, majd megkérdezem.

**** SPOILER ****
A csaj nekem kifejezetten nemtetszett. Ezek a backdoor-os dolgok sokszor azért olyan suták, mert két szereplőgárdát kell belesűríteni 43 percbe. Nekem ezzel volt a legnagyobb bajom, lehetett volna két rész, akkor pl. Reid nem csak két mondatot mondott volna, Rossi meg többet, mint három. (Ez sacc, ne kövezzetek meg.) Nekem a leginkább az tetszett, hogy Emily kapott egy kiadós flörtszitut, Whitaker meg ugyanolyan csirkefogó telefonbetyár, mint Morgan.
****SPOILER VÉGE****

hex.kelly 2010.04.15. 10:03:06

@LoVeLA: Most az jutott eszembe, hogy fel kell kapni egy üveg szájvizet, és a rohanvást a képébe löttyinteni. Mivel az mentolos, csíp, mint az állat, biztos odakap tehát, és akkor
a) szemen szúrja magát
b) eldobja a kést, és úgy kap a szeméhez

Mindkét esetben könnyű lefogni utána már.

De azért ötleteljünk még , mert vicces :-)

Johnny336 2010.04.15. 10:04:38

@hex.kelly: hülye dolog, de az embereknek két keze van. :)
Csak nem hord már magánál két kést. Ha igen, akkor marad a lőfegyver, aztán "Dodge this!" :D
De kíváncsi vagyok ez hozzáértő véleményére is.

hex.kelly 2010.04.15. 10:06:51

@hex.kelly: Vagy a babapopsitörlő kendő. 72 db-os, nedvesített, van vagy 1 kg. Elég nagy, tehát ha azzal sikerül messziről fejbe dobni, úgy is jó.

hex.kelly 2010.04.15. 10:08:48

@Johnny336: Nem úgy, Te!
Lefogod a jobb kezét, mondjuk. Erre a bal kezével odanyúl az általad lefogott jobb kezéhez, KIVESZI belőle a kést, és hasbaszúr, mielőtt azt mondhatnád, zsigérzsugorodás. Nem kell két kés, az csak Kabos Gyulának kell, mikor hagymát eszik hagymával.

hex.kelly 2010.04.15. 10:09:54

@Johnny336: Kérdezzünk meg egy hozzáértőt? Hívjuk a sittet, kapcsoljanak valami késes rosszfiút :-DDDDDDDDDD

LoVeLA 2010.04.15. 10:25:16

Én támogatom a szájvízes ötletet:D Sajnos célozni nem tudok, úgyhogy a dobás kimarad..Dee pl. testápolót, vagy naptejet is spriccelhetnénk a szemébe, az is hatásos lehet :D

hex.kelly 2010.04.15. 10:32:02

@LoVeLA: Szerintem a testápoló túl sűrű, a szájvíz az híg, és lehet löttyinteni. Ha testápolót spriccelsz, azzal nagyon kell célozni. Most a Rettegés foka jutott eszembe, maikor Juliette Lewis az öngyújtógázt spriccelte ÉS küldte rá a tüzet. Az hatásos volt.

Johnny336 2010.04.15. 10:36:11

@hex.kelly: azt írtad van valami Chuck Norris nálatok :)

Szerintem egy gyógyszertárban vannak durvább dolgok is a mezei szájvíznél :)

LoVeLA 2010.04.15. 10:49:49

@Johnny336: De az amerikai gyógyszertárakban egy csomó minden kinn van a vevő térben.. és ha mint vevő vagy ott, akkor abból kell dolgoznod..:D Pl. mezei szájvíz :D:D A durvább dolgok a pult mögött lehetnek..

hex.kelly 2010.04.15. 10:52:36

@LoVeLA: Például műláb, mankó, járókeret. Ezekkel is meg lehet küldeni a késes támadót. Mindhárom hosszabb, mint a kartávolság, tehát szintén hatékony lehet késsel-hadonászás ellen.

hex.kelly 2010.04.15. 11:59:41

Na, megkérdeztem Chuck Norris-t, vagyis inkább Shemar Moore-t, mert inkább olyanok a formái. Azt mondta, hogy Call az első négy esetben a bevett önvédelmi technikát alkalmazta, és egyedül az utolsó esetben támadott ő maga, amikor hátba lőtte a menekülő muksót. Egyébként a védekezés ellene az első akció tükrözése lehet. Mivel ott az eladósrácnál volt a sniccer, utána viszont Call-hoz került. A nyanya természetesen tökhülye, de ez csak egy film, ráadásul amerikai, és nem csak atomtudósok járnak patikába.

Nekem még mindig jobban tetszik a szájvíz-löttyintés, vagy a műlábbal-gyepálás.

Laliath 2010.04.15. 12:08:56

A hv tetszett nagyon. Bár a patikai jelenet tényleg kissé bárgyú.

Kés esetében a csuklóra kell ráfogni belülről és kifelé csavarni egy mozdulattal, akkor el fogja ereszteni. Erre még rá lehet segíteni egy lábsöpréssel.
Akinek erősek az ujjai, az még befoghat a két csont találkozása közé is, de ahhoz azért elég tiszta helyzet kell - legalábbis nekem.
Bár csak oldalszéllel lehet szakértőnek nevezni, de azért van némi tapasztalatom :)

hex.kelly 2010.04.15. 12:45:19

@Laliath: Oldalszélleeeeel? Hát, nálam totálisan a szakértő-kategóriába kerültél! Amikor a lányod elvesz valamit, amit nem kéne (mobil, távkapcsoló), azt hogy veszed el tőle?

Köszi, ha tetszett, nagyon igyekeztem :-DDDD

Laliath 2010.04.15. 15:06:34

Mivel az aktív verekedésről sajna egy ideje már letettem, így csak az elmélet maradt, úgyhogy maradnék az oldalszélnél :)

Oh, a távirányító könnyű ügy. De ha látnád az az igazi test-test elleni küzdelmet, amit pelenkázás címszó alatt folytatunk :P :D

hex.kelly 2010.04.15. 15:34:24

@Laliath: Jaj, vannak emlékeim arról! Olyankor még 3-4 kéz jól jönne. :-))))))
Mekkora ideg a tudat, hogy simán meg lehetne csinálni, ha rá lehetne térdelni a mellkasára, de a gyerek törékeny, szóval marad a birkózás! :-DDD

Másodperc 2010.04.15. 15:51:41

Csak engem emlékeztet az eredeti gyilkosságsorozat az Elcserélt életek (vagy mi volt a címe) Angeline Jolie-John Malkovich filmre?
Amúgy tök jó rész volt és Hotch tényleg hihetően és érthetően tapló főnökké változott.

hex.kelly 2010.04.15. 21:00:07

@Másodperc: Nem láttam a filmet, az imént utánaolvastam a port.hu-n, de nem tudok válaszolni.

Az itteni eredeti gyilkosságsorozat, a hollow creek-i teljesen tiszta sor volt (röstellem, hogy ezt írom): egy fiatal özvegy férfi pedofil(lá válik?), a saját gyermeke azonban még neki is tabu, ezért elrabol pár fiút. Bezárva tartja, megerőszakolja és kínozza őket. Amikor valamelyik meghal, a holttestet feldarabolja, gödörbe teszi, meszet szór rá, és betemeti. Amikor Hotch felrántja Jarvist a fotelből, azt kérdi tőle, hogy a kisfiúk, akikhez vonzódott, túl kicsik voltak, és ha őket bántotta volna, nem érezhette volna férfinek magát, ezért kezdett 12éves fiúkkal? Mert az nagyobb teljesítmény? Egyértelműen nem hangzott el, de szerintem a saját fia miatti frusztráció miatt volt vele és az áldozatokkal is olyan kegyetlen. Ezt abból gondolom, hogy Tommy szökése után nem volt több eltűnés, és nem is költözött el - Ahogy a saját fia elszökött tőle, már nem érzett akkora kényszert, és megelégedett a fotelből leskelődéssel, meg az alkoholizmussal. Aztán lehet, hogy rossz nyomon vagyok.

Ez van olyankor, mikor akkora hangsúlyt fektetnek a készítők arra, hogy a gyilkoló áldozatot mutassa be részletesen, és csak úgy messziről mutatják meg a kályhát, ahonnan az egész indult. Mert szerintem ez az ügy nem ott kezdődött, hogy volt egy kisfiú, akinek volt egy brutális apja, és megszökött. Hanem régebben. Hogy mikor/mitől vált egy fiatal férfi olyanná, hogy a felesége szülési halálba menekül előle?

Sean Patrick Flannery bámulatos alakítást nyújtott, a tacskóképű Indyből egy nagyon jóképű férfi lett, és nagyon jó érzékkel adagolta az őrületet. Őszintén remélem, hogy kap valami hosszú lehetőséget egy sorozatban, és akkor gyakrabban lesz látható. Nem tudom, hogy szinkronosan hogy "jött át" az őrülete, nem tudtam megnézni tegnap este, szóval csak eredeti hanggal láttam. Úgy végtelenül megrázó volt, nagyon sajnáltam Call-t, jobban, mint azokat, akiket megölt. Ha jár erre valaki, aki látta magyar hanggal, jó lenne, ha leírná, hogy (ki szinkronizálta és) milyen volt. Előre is köszi.

Johnny336 2010.04.16. 11:22:38

@hex.kelly: "felesége szülési halálba menekül előle?"

Ezt hogy tudja kivitelezni egy nő?

(Tudom, Star Wars Episode III, Padmé megszüli a pulyákat, aztán nincs kedve élni, és meghal az orvosrobot kezei alatt - de akkor is...)

Laliath 2010.04.16. 12:07:24

@Johnny336:
ezt most én sem értem; igaz, én sajna csak HV-zok, dobozban nem látom a részeket, így nem tudom mi hangzott el a filmben.

Azért Amidalával még történt ez+az a szülés beindulása előtt, tulképp "szerencse" h az ikrek életben maradtak.

hex.kelly 2010.04.16. 12:38:46

@Johnny336: @Laliath: Kiszóltam a fejemből, igaz? Nnnnna, az van, hogy vannak olyan picológiai nézetek, mely szerint a fiatalkori halál tulajdonképpen egyfajta választás eredménye. Csernusosan leegyszerűsítve: van az a nő, aki ahelyett, hogy (világ szégyenére) elválna a férjétől, inkább meghal, pl. rákban. Ez egyfajta menekülés a tükörbe nézés elől, hogy ki kelljen mondani: mellényúltam.
És még mielőtt bárki kérdezné, nem, nem MINDEN halálesetre vonatkozik az említett nézőpont. Holisztikus megközelítés, ha úgy tetszik.

Johnny336 2010.04.16. 12:57:20

@hex.kelly: értem én, hogy fejben el lehet dönteni sok mindent - pl. aki nem hisz a gyógyulásban, az tényleg kisebb eséllyel gyógyul meg.
@Laliath:
Jogos, egy kis force grip befigyelt :)

piszy 2010.04.16. 13:45:24

Jajj, csak azért sem olvasom el, a fene essen belé! Innentől kezdve már nem láttam egyik részt sem, pedig nagyon szeretném elolvasni!!!!

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.04.16. 18:34:45

@hex.kelly: SPF évekig játszott a DeadZone-ban. Amúgy is jó sorozat, érdemes ledarálni.

hex.kelly 2010.04.16. 21:02:13

@Orso-borso: Tényleg? De nem félős? Én a Dextert sem merem nézni.

hex.kelly 2010.04.16. 21:02:59

@piszy: Szegény Piszy. Remélem, sikeresen átvészeled.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.04.16. 21:26:02

@hex.kelly: Szerintem egyáltalán nem félős. Érdekes, fura, időnként hihetetlen. SPF-nek meg egy nagyon fontos szerepe van benne. Nem játszik túl sok epizódban (19 a 81-ből), de már az első évadban feltűnik és komoly mozgatórugója lesz a figurája az egész történetnek, és nem pozitív hős. Én borzasztóan szerettem a sorozatot, voltak persze hullámvölgyei de összességében nagyon jó. Már ha bejön neked ez a misztikusság. Dexter ennél nagyságrendekkel brutálabb. Mellesleg azt is imádom :D És mindkettőnek Michael Hall a főszereplője. Dextert Michael C. Hall játssza, Johnny Smitht pedig Anthony Michael Hall.

ebilafan 2010.04.20. 18:48:07

Ritkán élvezek valamit annyira, mint ezt a HV-t most.

Bocs, hogy elmaradtam, csak két esszét írok egyszerre, meg még a monitorom is rám hozta a frászt - két napig nem működött (hétvégén), aztán addig dugdostam a vezetékeket, míg ki nem derült, hol a hiba. Nem tudtam volna perkálni egy új monitort most, és akkor még jobban elmaradnék. :)

Huhh, de örülök, hogy az a gyógyszertári mészárlásos jelenet nem csak nekem volt szürreális!
Erről jut eszembe egy évekkel ezelőtti élményem: vasárnap este egy éjjel-nappaliban vettem kenyeret a családnak, (Nagyk.), mikor beszambázott egy párocska a roma kisebbség tagjai közül, és egyszerre se szó se beszéd egymásnak estek: előbb szavakkal, majd tettekkel.
Nos, legyen elég ennyi: az apró bolthelyiségből kimenekülni nem tudtam, de legszívesebben a mélyhűtőpultBA másztam volna, és nem csak mögé. XD Ez a normális ember reakciója, már amennyiben én normális vagyok, ami vita tárgyát képezheti. :)
(Tegyem hozzá: a rendőrségnek hívásra tizenkét percébe került odaérni, azalatt Rómeó és Júlia szétverte egymást és a berendezés egy részét - a rendőrség épületétől kb. 500 méterre.)

Ami meg Hotch-ot illeti: megvan az előnye annak, ha főnök az ember - senki nem baltázhatja le úgy, ahogy ő tette annak idején Reiddel az Elephant's memory végén - a két szitu nagyon hasonló volt.
Azt meg imádom, amikor kiderül Rossiról, hogy nemcsak egóból áll az egyénisége, és igenis vannak érzései, mint a legelején, amikor látjuk, hogy leveti a Bölcs Öreg álarcot. (Ezért külön köszi, nagyon nevetnem kellett.:)

Jelentem, én is megnéztem azt a bizonyos spinoff-bevezetőt. Egyelőre függőbe kerül a dolog: én egyik új szereplőtől se voltam elájulva, de majd meglátjuk, mit hoznak ki a karakterekből. Bár az időm szűkös, így aligha fog beleférni. (Újabban a HIMYM-t és a House-t se nézem, pedig Candy szerint veszítek vele.)

@Johnny336: na ez volt az egyik olyan körülmény, amitől utáltam a harmadik részt. Van olyan, hogy valaki bánatában utánahal a szerelmének, de inkább olyan negyven év együttélés után. Arról nem is szólva, hogy ott volt a két gyerek. Az egészbe meg pláne bekavart, hogy Amidala személyiségéhez sem passzolt - nem az a típus volt, hogy egy férfi hülyesége/szemétsége/elvesztése miatt ő maga feladja a harcot.

Bocs a OFFért. :)

hex.kelly 2010.04.21. 07:29:34

@ebilafan: "Ritkán élvezek valamit annyira, mint ezt a HV-t most. "

Ebila, a következőt még jobban fogod. Próbálj meg csütörtök délelőtt erre járni ;-)

ebilafan 2010.05.09. 20:42:47

@hex.kelly: Basszuskulcs!!!!!!! Ez az a postom, ami anno elszállt, legalábbis frissítések tömkelege után se akart megjelenni, erre mégis... ???!!! Hoozon világra egy sünt a blogmotor.
süti beállítások módosítása