Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x11 - A negyedik lovas 2. rész

2010. április 11. 15:30 - Llew

Gerak gyorsan átvette új feladatkörét, és már téríti is a tanácsot. Egyedül Teal’c száll szembe vele, és elmondja, hogy az Orlintól hallottak alapján az Ori nem egy önzetlen jótékonysági szervezet, és a beígért örökélet, meg mindentudás inkább csak kampányfogás. Gerak könyv röptetős trükkjével azonban nem tud versenyezni. Dr. Lam tájékozatja a fatert, hogy a bázis személyzete egyelőre ugyan csak lassan, de azért biztosan ritkul, majd pihenni küldené, de Landry tábornoki kötelességének érzi, hogy az emberei mellett legyen. Walter jön a hírrel, hogy az országos karantén annyira jól sikerül, hogy már Kanadában és Mexikóban is vannak betegek.

Mitchellnek nincs ideje megennie a sodanoktól kapott reggeli bébipapit, mert Haikon látni akarja. Éppen túl vannak egy küldetésen, amin az Ori ellen szervezkedő bolygó lakóit kellett lerendezniük, mert azok a hírnök szerint nagy fenyegetést jelentettek. Mielőtt azonban Mitchell nagyon belelendülne a hegyibeszédbe, Haikon közli, hogy átértékelte az Oriról alkotott nézetét, ugyanis a hírnök által leírt nagy veszély egy rakás parasztot takart. A sodan harcosok viszont nem mészárosok, nem ölnek ártatlanokat. Békén hagyták őket, de hazafelé megnéztek egy másik ellenszegülő bolygót, ahol viszont mindenkit kiirtott egy titokzatos járvány.

Hát, ja. Otthon is ez megy, és holnap itt elkezdődik, ha a hírnök visszatér, mondja Mitchell, de lehet, hogy van megoldás. A bázison Sam arról igyekszik meggyőzni Orlint, hogy nem kell feláldoznia magát. A srác ugyanis tisztában van azzal, hogy az ősök tudásának visszatartásával saját maga idézi elő agykárosodását, de egyrészt kötelességének érzi, hogy ő oldja meg a vakcina körüli problémát, másrészt meg – bár nagyon ügyesen fogalmaz, hogy ne legyen sértő – nem tartja elég okosnak Samet a feladatra. Mitchellék felkészülnek a hírnök fogadására. Mivel nem tudják, hogy a blokkoló melyik frekvenciája a hatásos, ha egyáltalán az, ő lesz a szerencsés valaki, aki a tesztbábú szerepét játssza majd, amíg rájönnek.

A Dakarán Bra’tacék azon agyalnak, hogy mivel ellensúlyozhatnák Gerak bűvész trükkjeit, mire Teal’cnek az az őrült ötlete támad, hogy egy kézzelfogható közelségben lévő jaffa polgárháború veszélyének megteremtésével rávehetnék a tanácstagokat, hogy szembeszegüljenek Gerakkal. Ehhez pedig csak elegendő katonai támogatást kell összelobbizniuk Chulak védelmére. Orlin gőzerővel jegyzetel, de egyre több mindent felejt el, Carter meg kétségbeesetten vergődik a tehetetlen anya szerepben. A vírus továbbra is terjed, mint hülyeség az interneten. A média átkapcsolt hisztéria üzemmódba és már csak a hullák számát közli. A szövetséges országok lezártak miden bemenő forgalmat, hogy megússzák, a bizottságuk meg Landryt vegzálja a kialakult helyzet miatt. Persze csak, hogy legközelebb ne fordulhasson ilyesmi elő, de a tábornok szerint ez a veszély éppen nem fenyegeti őket.

Teal’cék sikeresen susmognak a folyosón egy fazonnal, aki szereti az őrült terveket, így összejön a Chulakot védő flotta. A cigis hírnök megérkezik a sodanokhoz, és érdeklődik, hogy mi nem volt érthető a nyírjátok ki őket parancsban. Haikon és Jolan meg közli, hogy vették ők az adást, de mégse dirigáljanak nekik külsősök, és ilyen áron akkor se kéne a hallhatatlanság, ha igaz volna. A hírnök megérzi, hogy valami nincs rendben, és egy kézlegyintéssel kihajítja őket és az álcázót viselő Mitchellt a homokozóból. Aztán utóbbit Ori mesék kíséretében a levegőbe repteti, és Darth Vader módjára fojtogatni kezdi, miközben Daniel a megfelelő frekvenciát igyekszik eltalálni. Összejön, a feltápászkodó Mitchell meg lezattolja a bután tátogó hírnököt.

Hammond tábornok érkezik a bázisra, valamiért civilben, Landry pedig tájékozatja, hogy a vírus már Párizsban van, és ha a helyzet így folytatódik, a világszintű pánik miatt még összejöhet egy kis anarchia, mielőtt mindenki meghalna. Mire a hírnök magához tér már vettek tőle vért, Mitchell pedig azzal szívatja, hogy úgy csinál, mintha kirepülne a kezéből a botja mikor érte nyúl. A fakóképű az első döbbenet után felteszi a megfelelő lemezt és belekezd a mondókába, hogy az Ori ezt is látja, és majd lesújt rájuk. Mitchell és Daniel azonban nem érez semmit. Illetve utóbbi kicsit szomjas, de az szerintük nem számít. Itt jön egy jó kis - remélem szándékos és nem csak általam belelátott - csatornán belüli poén, mikor a hírnök süketelésére Daniel bólogat, hogy hogyne és van egy tervük (ugye a BSG főcímben volt ez a szöveg a cylonok kapcsán), Mitchell meg idézőjelet mutogat közben.

A hírnök szerint ők a jelzőfények a megvilágosodás útján, de Mitchell szerint inkább csak a sötét oldal intergalaktikus enciklopédia kereskedői. Elmondják neki, hogy a főnökök átverik, mert szükségük van a követők erejére, de nem emelnek fel senkit, mert nem akarnak abban osztozni. A saját erejének blokkolása és az újonnan hallottak mintha egy-egy pillanatra elbizonytalanítanák a hírnököt, de aztán folytatódik az idézgetés az Eredetből, vagy azért, hogy Danieléket cáfolja, vagy, hogy magát meggyőzze. Orlin a laborban mikroszkópozik, de a leépülés és a pihenés nélküli napok miatt már nem tud koncentrálni, így Samre és a többiekre hagyja a gyakorlati melót.

Teal’cék teljes harci díszben készülnek a blöffölésre. Bra’tac is felhúzta az úszósapkáját, és megint a ki volna jobb jaffa vezető témakörben folytatnak beszélgetést. Mindketten szerénykednek, és alaposan körbedicsérik a másikat. Te, mert fiatal vagy és csúnyán tudsz nézni. Nem, inkább te, mert bölcs vagy és van szakálad. A földön a vírus már Európában és Afrikában is terjed, és bár megvan a hírnök vére, a vakcina kutatás egyelőre zsákutcába jutott. Orlin már nem tud segíteni, de Landry az eddigiek megköszönése mellet még egy utolsó szívességet kér tőle. Gerak flottája megérkezik a Chulakhoz, Teal’c pedig csevegni hívja a felszínre.

Sodanéknél a cigis hírnök kifogyhatott a szuszból, mert szótlanul hallgatja, amint Mitchell egy omlett receptet magyaráz neki. Mikor azonban megérkezik Landry tábornok, és ő is elmondja, hogy nem fog felemelkedni, akkor megint belekezd az Eredet idézgetésébe. Landry más oldalról közelít, és a családjáról beszélve emlékezteti a hírnököt a sajátjára. Majd bevallva, hogy ő semmit nem tud az Oriról bemutatja Orlint. Aki kapásból azzal nyit, hogy Damarisnak szólítja a sápadtarcút, mert mindent tud róla mióta a galaxisba ért. Beszél a családjáról, és elmondja, hogy az Ori sose emelte fel egyik követőjét sem. Damaris felülkerekedik a hírnökblokkolón és miközben az Ori eljöveteléről szónokol, magához rántja a tábornokot, mire Mitchell hátbalövi. Orlin szerint utolsó szavai alapján az Ori azért készül ebbe a galaxisba, hogy elpusztítsa az Ősöket.

Teal’c azért hívta Gerakot a felszínre, hogy elvigye egy olyan régvolt csata emlékhelyére (ugyan ez is erdőben van, de legalább egy kisebb tó partján), amiben Gerak apja meghalt, mert az elsők között kérdőjelezte meg a goa’uldok isteni mivoltát. Ezek után a jaffa vezér sokkal kevésbé meggyőzően adja elő az Orit dicsőítő szövegét. Teal’c szerint az igazi ok, amiért Geraknak ennyire bejön ez a felemelkedés dolog az az, hogy egy vén trotty és fél a közelgő haláltól. Viszont a saját életének megmentéséhez rengeteg tesót kell majd megölnie, mert Teal’c és még sokan inkább meghalnak szabadon, mintsem hogy áldott legyen az Ori.

Landry fojtogatása nem múlt el nyomtalanul, a lánya közli vele, hogy ő is elkapta a vírust. A tárgyalóban búslakodó CSK-1-hez Hammond tábornok néz be. Buzdítja őket kicsit, gratulál Mitchellnek a csapat összeszedéséhez, és Teal’cnek is üdvözletét küldve elköszön Cartertől és Danieltől (a valódi Hammond tábornok szerepében itt jelenik meg a sorozatban utoljára Don S. Davis). A halálos fertőzésnek annyi pozitív hatása van Landry tábornok esetében, hogy ez újra összehozta a lányával. Most, hogy nem mondhatja el az anyjának, hogy mi van a(z ex)férjével, Caroline már megérti, hogy az apjának sem lehetett könnyű gyerekkorában hosszú időkre eltűnni.

Váratlanul Teal’c érkezik a bázisra, és Gerakot is magával hozza. Az elkülönítőbe vezetik, ahol rövid habozás után közli, hogyha segít, akkor meghal, de legalább szabadon teszi. Azzal beizzítja a világító botot, aminek a fénye szétterjed az egész bázison, majd lángra lobban és nyom nélkül elfüstöl. Mivel az Ori nem tehet semmit ebben a galaxisban, Daniel szerint a hírnökké változtatáskor valamilyen fizikai módszerrel biztosították, hogy ez történjen, ha elárulja őket. A betegek közben sorban magukhoz térnek.

Egy megbeszélés keretében megtudjuk, hogy a Gerak csak a bázis dolgozóit gyógyította meg. Viszont a belőlük nyert antitestekből, Orlin munkája alapján már elkészült a hírnökjárvány ellenszere. Daniel szerint az Ősök valószínűleg megvédik majd magukat az Ori ellen, de első körben nem rájuk fognak veszélyt jelenteni. Ami Orlint illeti, az utolsó emlékek felidézése miatt annyira leépült, hogy most egy otthonban küzd egy nagyobb puzzle kirakásával, és nem ismeri meg a látogatóba érkező Samet.

Címkék: csillagkapu
2 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

catshannon 2010.04.12. 10:54:52

kissé elszomorító rész ez. Hammond tábornok, Orlin...

the black ball 2010.04.16. 10:46:29

"Te, mert fiatal vagy és csúnyán tudsz nézni. Nem, inkább te, mert bölcs vagy és van szakálad."

Persze egyik sem ért a politikához. :]

Amúgy a hírnök képességeinek blokkolásával valószínűleg megszűnt az "elégési" procedúra is, mert nem nagyon menekült cigiző barátunk. Na nem mintha ez olyan fontos részlet lenne, csak eszembe jutott.
süti beállítások módosítása