Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x24 - Amplification /2

2010. március 26. 09:00 - hex.kelly

Az előző epizódfélben látszólag értelmetlen helyeken ismeretlen lépfene-törzzsel kezdte valaki gyilkolni a washington-környéki átlagpolgárokat, kismillió katona és biológus és katonabiológus lepte el a BAU Zsibongóját, Reid fennakadt egy rózsabokron, majd egy házi bacilabor foglyává vált.

Nichols házához mentők, Hotch és a Tábornok érkezik, utóbbi már adja is ki az ukázt, hogy fertőtlenítsék Reid-et, és vigyék a kórházba. Morgan kesereg, hogy odabent kéne lennie az Öcskössel, Hotch szerint remek ötlet, akkor most két fertőzött ügynök lenne, nem egy, leülhetsz fiam, egyes. Nichols egyébként a házilaborban hever holtan a földön, jól fejbe lett kólintva 2-3 napja. Tábornok hátradől, hogy akkormégseőagyilkos. Ja, de a lépfene még az ő keze nyomát viseli. Morgan kérdi, hogy a reggeli Cipro-evés ugye megmenti az Öcsit.

Hotch és a Tábornok közli, hogy ezt sajnos nem lehet előre tudni, lévén ismeretlen törzsről van szó. Ajjaj! Hotch mobilja csörög, Reid gyurcsányi vallomást tesz (nem kicsit, nagyon), Hotch megígéri, hogy hamarosan kihozzák. De Reid inkább maradna (Atyaég!), Morgan szerint egy nagy túróst, de Reid meggyőzi, hogy már úgyis megfertőződött, a kórházból nem tud segíteni, de itt a laborban van egy rakás profilozható cucc, és talán az ellenszer is.

Quantico-ban a cybertérben Garcia izgul Reid-ért, és JJ-től vár megerősítést, de JJ továbbra is a kétségbe van beleesve, Garcia ugrik is utána, és elmondja, hogy állati szar itt ülve várni minden ügy alkalmával, hogy mi történik a kicsikéivel (ez a csapat lenne), hogy visszajönnek-e, épségben, és neki csak a remény marad, meg az ima, hogy ne essen semmi bajuk. JJ nagy levegőt vesz, és azt kérdi, hogy ha tudna tenni valamit a családja biztonságáért, amivel ugyan szabályt szegne, megtenné-e? Garcia szemrebbenés nélkül igennel válaszol, és kérdi, melyik az a szabály. JJ nyel egy újabb adag könnyet, és azt feleli, nem számít.

Hotch kérésére Reid beszámol a laborról: ketrecekben döglött állatok, dulakodás nyomai, a felszerelésnek hűlt helye, Nichols asztalán nagy a rumli, de a sarokban van egy kisebb asztal, azon patent rend van, minden jel arra mutat, hogy Nichols-nak volt egy segédje. Hotch visszamegy Quantico-ba, Morgan marad. Rossi és Prentiss még mindig az influenzagyárban, most kapták a hírt, hogy Nichols-nak valahol van egy inasa. Prentiss meg akarja mondani Nichols főnökének, hogy lépfene miatt nyomoznak, Rossi-nak esze ágában sincs, sutyorogva veszekednek, a nők a Vénuszról, a férfiak meg a Marsról jöttek, ez most már tuti. Végül Rossi nyer (vagy Prentiss adja fel, ahogy tetszik), és kérdezi a főnököt, hogy ki áll Nichols-hoz itt a legközelebb? Hát, voltaképpen senki. És tényleg csak az influenzán dolgozik itt, de most már igazán követeli, hogy mondják meg, miért kérdezősködnek utána! Rossi közli, hogy majd még visszajönnek, azzal faképnél hagyják a pasast.

JJ az irodájában lapít, kezében mobil, fülében az otthoni telefonjának üzenetrögzítője, a jelek szerint Henry-t éppen szellőztetik a Potomac Park-ban. Garcia-nál is csörög a telefon, Reid meglepődik, hogy semmi huncutság nincs Garcia köszönésében De Huncutka sajnos nincs elemében, míg Reid ott van, nyakig a nagy pácban. Reid szívességet kér tőle: mivel az anyukája környékén magas a paranoid személyek koncentrációja, nem lenne üdvös most telefonhívással borzolni a kedélyeket, ezért Reid azt szeretné, ha Garcia felvenne egy hangüzenetet Reid-anyu számára, arra az esetre, ha... Garcia szerint erre nincs szükség, mert Reid úgyis rendben lesz, de Reid akarja, nagyon. Garcia elindítja a hangrögzítőt, Reid pedig elkezdi: Szia, anyu, Spencer vagyok. Csak... azt akarom, hogy tudd, hogy szeretlek, és... khmm... tudnod kell, hogy életem minden napján büszke voltam arra, hogy a te fiad vagyok.

Garcia csak hallgatja szomorúan, majd, mikor harmadszorra csuklik el Reid hangja, a nevén szólítja, de Reid-nek már mennie kell, mert megérkezett a dokinő, piros űrruhában. Reid szerint jól néz ki. (Aha, szóval Dr. Reid-nek életveszélyben kell lennie ahhoz, hogy kipréseljen magából egy bókot!) Reid a kórházi betegek felől érdeklődik, a dokinő szerint inkább Reid-ről beszéljenek, aki saját bevallása szerint TÖK JÓL VAN (Ross Geller után szabadon, hihi), a dokinő felajánl némi fájdalomcsillapítót, mire Reid enyhén hisztérikusan közli, hogy nincs szüksége narkotikumokra. (Aha, mert elveszítené a "36 hónapja tiszta" kitűzőjét, ugye?) Aztán elkezdi mondani, hogy meg kell keresni az ellenszert, amit Nichols paranoid-titkolózó szokásaihoz híven elrejtett vagy álcázott, itt a házilaborban. Morgan hívja Reid-et mobilon, kérdi, mi a helyzet, egyébként Garcia is a vonalban van, és a sírás környékezi, ahogy hallja, hogy Reid egyre jobban köhög. Morgan elmondja, hogy Rossi-ék szerint Nichols inasa nem munkatársa volt, kéne valami infó róla. Öcskös azt mondja, már mindent elmondott, amit tudott, de Bátyó szerint az igazi Reid-agytekervényeket egy kis tüdővérzés nem állítja meg. A lelki fröccs hat, Reid már mondja is, hogy mit lát Nichols asztalán, Morgan összerakja, hogy Nichols-nak fontos volt, hogy egyetemi oktató is volt.

Reid ezt hallva rohan is vissza az inas asztalához, túrja fel a jegyzeteket, és mondja, hogy elkerülte a figyelmét az, hogy az inas jegyzetei javítgatva vannak, piros tollal, ilyet a tanárok szoktak, mikor a szakdogát olvassák. Nichols zárkózott ember volt, de ha annyira szeretett tanítani, talán diákokat beengedett a házilaborba. És van is egy tanulmány, amiben szó szerint leírja Nichols 2002-es javaslatait. Garcia billentyűzete már porzik is, összeveti a természettudományi szakos PhD-hallgatók névsorát a könyvesbolti alkalmazottak és Homár-posztolók listájával, de semmi. Reid az írásba beleolvasva azt mondja, ez nem tudományos írás, inkább a biztonsági intézkedéseket taglalja, Morgan azt mondja, Garcia keresgéljen inkább társadalomtudományi szakosok között. Meg is van a rohadék: Chad Brown, alkotmányjogot tanult, öt éve húzza a PhD-t, stabil állása nincs, távoltartási végzés viszont van a volt barátnőjétől, és két washington-i tüntetésen le is lett tartóztatva. Morgan örül, Reid húzzon a kórházba, a dokinő éppen jön, és egy inhalátor van a kezében, lehet, hogy ebben lapul az ellenszer?

Quantico-ban Garcia és JJ mutatja Brown aktáját Hotch-nak és a Tábornoknak. Brown négy alkalommal jelentkezett civil alkalmazottnak Fort Detrick-be, de elhajtották, mert már a pszichológiai szűrőn fennakadt: szerinte ugyanis helyes néhányak életét feláldozni sokak megmentése érdekében. Garcia azt mondja, Brown egyetemi konzulense szerint Brown arról akart szakdogát írni, hogy milyen könnyű az anthrax házilagos előállítása, és ehhez kérte Nichols segítségét. Hotch Brown házához küldi Rossi-t és Prentiss-t. Reid már a Nichols kertjében felállított fertőtlenítő sátorban áll, ruhástul zuhanyozzák, Morgan közli vele, hogy addig vele marad, míg be nem ér a kórházba. Reid elküldené, de Aggódós Bátyó nem tágít. Szégyellős Öcskös viszont közli, hogy pár pillanat múlva pucérra vetkőzik, és az űrruhások fogják lesúrolni habtestét. Szóval van az az információ, ami Morgan-t nem marasztalja, a dokinőt viszont igen. Reid vetkőzni kezd, kioldja a nyakkendőjét, a dokinő pedig észreveszi a kráternyire megnőtt rózsatövis-nyomot a jobb kézfején, jujjuj.

Rossi és Prentiss Brown házánál áll, int nekik bentről egy űrruhás, hogy bemehetnek. Ebben a pillanatban egy nő az utca túloldaláról jön, és tudni akarja, minek van itt űrruhás ember. Prentiss nagy levegőt vesz, Rossi rászól, hogy Emily! Emily közli a nővel, hogy a ház falait megfertőzte egy mérgező penészgomba, és védőfelszerelés nélkül nem lehet lebontani, de sem a nő, sem mások nincsenek veszélyben. A nőnek ennyi elég, így távozik, Rossi-ék indulnak be a házba, Prentiss meg odamorog neki, hogy "Te csak ne Emily-zz itt nekem!" A mentőben a dokinő kérdésére Reid hablatyolva válaszol, és ha ez még nem lenne elég, vért köhög fel, menjen már gyorsabban az a mentő, jaaaaaaj!!!

Brown házában az űrruhás megmutatja Rossi-éknak, hogy úgy tűnik, Brown villanykörtékbe töltögetett liszttel kísérletezte ki a baktériumbomba szállítási és bevetési módját. Rossi pedig már azt is tudja, hol, mert megtalálta a metrótérképet. És tényleg, Brown egy forgalmas metróállomáson tart éppen a föld alá, táskája megpakolva fehér porral töltött villanykörtékkel. Quantico-ban Garcia a tárgyaló képernyőjén a támadás esetén várható terjedés modelljét nézi a térképen, mikor a többiek érkeznek, mondja is Morgan-nek, hogy a dokinő telefonált, Reid sokkal rosszabbul van, légzési nehézségei vannak. Hotch elejét akarja venni a pániknak, ezért azt mondja, hogy Reid jó kezekben van, Brown viszont szabadon, koncentráljanak inkább arra, hogy nyakon csípjék. JJ Brown húgától megtudta, hogy Brown a megtámadott parkban kapott kosarat a barátnőjétől, és a főiskolai évek alatt a könyvesboltban dolgozott. Tehát mindkét helyszín az elutasítást testesíti meg Brown számára. A Tábornok elmondja, hogy Nichols-nak évekkel korábban egy esetleges lépfene-támadásról írt tanulmánya szerint a legforgalmasabb metróvonalán a legnagyobb a várható halálozási arány. A Tábornok ezért a piros metró minden állomásához marconákat akar küldeni.

De Hotch szerint Brown eddigi célpontjait is személyes sérelmei szerint választotta ki, és van egy hely, ahol még többször utasították el: Fort Detrick. Ahová vonat jár a zöld metró Frederick nevű megállójától. A Tábornok azt mondja Fort Detrick-be nem tud Brown bejutni, és a piros vonalhoz akar menni. Hotch meg azt mondja, hogy a profil szerint igenis a Frederick-hez kell menni, ezért ő oda is megy, és a Tábornok is jobban tenné, ha vele tartana.

Brown egy metróállomáson sétál át a várakozó tömegen, fogja a lépfenebombákkal telerakott táskáját, Hotch és Morgan pedig terepjáróval száguld a metróállomás fel, Morgan a rádióban instruálja az akcióban résztvevőket. Hotch azt mondja neki, hogy ő majd maradjon fent az utcán az állomásnál, segítse a lejárat lezárását. Morgan szerint egy nagy túróst, ő is le akar menni az alagútba. Hotch azt mondja, hogy Reid már bajban van, nem kéne, hogy mindketten kockáztassák az életüket. De Morgan egy fertőzést ma már végignézett tehetetlenül, és nincs kedve újabbhoz asszisztálni, ezért igenis lemegy majd Hotch-csal a föld alá.

Brown már a Frederick-i állomáson van, és a várakozók között lófrálva észrevesz egy fort detrick-i belépőkártyás férfit és nőt. Hotch és Morgan érkezik, meg a metró is, Hotch meglátja Brown-t, Morgan kéri az utasokat, hogy hagyják el a szerelvényt és az állomást is, Hotch pedig fegyvert fog Brown-ra, és kiabál neki, hogy ne mozduljon, és tegye le a táskát. (A kettő persze kizárja egymást, de értjük mind, ugye?) Brown a bomlott elméjűek tekintetével azt mondja, mindenkit meg tud itt ölni. Hotch megígéri, hogy még azelőtt lelövi, hogy megpróbálhatná. A Tábornok a semmiből előugrik, közéjük áll, és közli, hogy a hadsereg fogja őrizetbe venni Brown-t. Hotch azt mondja, hogy a hadseregnek itt nincs hatásköre, de a Tábornok szerint most már van. Hotch azt mondja, hogy de hát Brown veszélyt jelent az országnak, a Tábornok szerint meg kincset jelent az országnak, mivel ő segített Nichols-nak összerakni a lépfenét, tehát a nemzet szolgálatába állítható. Brown eszelős tekintete gyermeki örömbe vált át, mikor a Tábornok mély tisztelettel azt kéri, hogy menjen vele Fort Detrick-be.

Borwn boldogsága határtalan, és azt kéri, hogy mivel ő is segített a lépfene előállításában, nevezzék is el róla. A Tábornok azt mondja, hogy természetesen, hisz ez a szokás, de most kéri a táskát, és máris indulnak. Brown átadja a táskát, egy katona elszalad vele, Morgan pedig megbilincseli Brown-t, aki felháborodva kiabál, ahogy elvezetik. A katonák a táskát bezacskózva elviszik, Hotch pedig megdicséri a Tábornok színészi képességeit (nekem kicsit operettes volt a belépője, de nem baj), a Tábornok nem hitte, hogy bejön, de Hotch emlékezteti, hogy Brown a profil szerint fort detrick-i elismerésre vágyott. A Tábornok örül, hogy hagyta magát meggyőzni.

Quantico-ban Rossi és Emily indulnak a lift felé, Rossi örül, hogy a Csapat visszakapta a Zsibongót, és bocsánatot kér az Emily-zésért is. Emily lelkizik egy kört a lakosságnak való céges hazudás témájában, Rossi szerint 2001. szeptember 11. óta a nép nem lenne nyugodtabb, ha tudna minden megakadályozott terrorakcióról (és egy futó pillantást vet Emily fenekére). Emily szerint a hazudás akkor is hazudás, és csúnya dolog, még ha munkaköri kötelesség is olykor. Rossi a liftbe belépve azt mondja, sok mindent fognak magukkal vinni a sírba.

JJ végre hazatelefonál, és Hotch is felhívja Jack-et. Morgan a kórházban Reid zseléjét eszi, mikor Öcsi felébred, Bátyó örül, de nem ad neki enni. Dokinő jön: a másik 4 beteg is gyógyul már, mert tényleg az inhalátorban volt az ellenszer. Reid kérdésére Morgan elmondja, hogy Nichols a nagy mellőzöttségben annyira befordult, hogy boldogan osztotta meg tudását Brown-nal, és sejtelme sem volt, hogy mire készül. A megmaradt spórákat és az ellenanyagot elzárják a többi kotyvasztott kórság közé Fort Detrick-ben. Az pedig csak a Jóisten tudja, mennyi van ott.

Egy űrruhás alak egy Nichols-Brown 09 feliratú fémdobozt visz egy teremben, berakja egy falba süllyesztett tárolóba, és becsukja az ajtót. Kamera nyit, és látjuk, hogy ez a terem hatalmas, és tele van ilyen kis ajtócskákkal. A záró idézetet pedig közben Reid-től halljuk: A biztonság leginkább puszta babonaság. Nem létezik a természetben, és emberfia sosem tapasztalhatja meg a maga egészében. - Security is mostly a superstition. It does not exist in nature, nor do the children of men as a whole experience it. Helen Keller

Címkék: gyilkos elmék
16 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brüsszeli csipke 2010.03.26. 11:26:55

Imádom a pénteket :)
Köszi a befejezést

LoVeLA 2010.03.26. 11:31:47

Köszii szépen az egész évados HV-kat:) éés 1perces néma csenddel készüljünk fel a szünetre..(tudoom, rövid szünet lesz, de akkor is:D)

hex.kelly 2010.03.26. 11:46:57

@Brüsszeli csipke: Szívesen!

@LoVeLA: Szívesen, élmény volt ;-)

A szünet rövid lesz, mert április 7-én ugyen 5. évagpremier az AXN-en. Hogyvoltja másnap valamikor, még nem néztem meg, hová fér be.

LoVeLA 2010.03.26. 12:08:10

@hex.kelly: Reméljük még sok sok közös élményünk lesz:) ;-)

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.26. 12:40:40

Ez egy baromi izgalmas rész volt. Reid búcsújánál meg naná hogy bepityeregtem. :'(

Laliath 2010.03.26. 12:57:43

Köszönöm szépen :)

Berix 2010.03.26. 14:28:32

Nagyon izgalmas volt! Köszi a hogyvoltokat.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.03.26. 15:30:06

@Orso-borso: Jaj igen, én is Garciával együtt. :)
Köszi a hv-t, tényleg kellett neki két rész.

ebilafan 2010.03.26. 18:01:21

Szerintem nekünk, olvasóknak kellene egy olyan gomb, mint a rádióállomásokon, afféle "instant taps" gomb, mert most szívesen megnyomnám. De mondhatjuk úgy is: köszönjük a hogyvoltjaidat, nekem mindig nagyon kellemes élmény az idióta hétköznapok sorában az újabb CM-HV. (Remélem nem baj, hogy nem GYE-HV-nak hívom, :D)

Nem én vagyok az egyetlen, akinek megremegett a szájszéle a Reid-féle búcsúüzenettől?! Hála istennek, megnyugodtam - még akkor is, ha valahol az elmémnek nevezhető cucc mélyén végig ott lapult a tudat, hogy úgysem csinálják ki az Öcsköst, de akkor is. :)

Mindig tudtam, hogy Garciával lelki rokonok vagyunk, ugyebár magam is határozott igennek felelnék a JJ által feltett kérdésre. Mother hen, ez az ideillő kifejezés. Részemről már csak a zsenialitás hiányzik, de az teljesen.

Annyira köszönöm, hogy kiemelted a rész erőteljes Rossi/Prentiss beütését!! "Don't Emily me!" Ez az egyik kedvenc idézetem az egész sorozatból. :D Nem is beszélve a stírölésről, na. Nem mintha hiperaktív fantáziámnak hiányzott volna ez az extra löket. XD

LoVeLA 2010.03.26. 19:51:22

@ebilafan: Véééégre ismét itt:)

Johnny336 2010.03.27. 22:23:09

Mi ez a nagy búcsúzkodás?
HV-szünet lesz?

@ebilafan: már előre sajnáltalak ezen rész hogyvoltja miatt :)

hex.kelly 2010.03.29. 07:34:59

@Johnny336: Nem, semmi búcsú! Jövő szerdán 5. évad premier az AXN-en, az egyetlen, amitől búcsúzni kell, az a heti 2 hv, bár a műszaki gondok miatt az elmúlt hetekben már legalább szokhattátok a heti 1 hv rendszerét.

Szerintem az a Reid-búcsú-s jelenet mindenkit megérintett, aki szereti a sorozatot és nézi. Egyrészt azért, mert tényleg komoly életveszélyben volt, másrészt azért, mert volt már párszor életveszélyben, és most kiderült, hogy nem fél meghalni, de azért nem akar búcsú nélkül elmenni, ha egy mód van rá. Harmadrészt meg, tudjuk, hogy milyen fura a kötődése az anyjához, szóval ez a momentum azért kicsit az egészséges felé tolta a Reid családot.

Kedves Pityergők! Pirulva írom, de miért ne tenném... én akkor is bőgtem, mikor a képeket néztem, hogy kiválasszam, melyiket rakom be. Szóval nem vagytok egyedül! :-DDDDDDD

piszy 2010.03.29. 09:58:11

Megkésve bár, de azért én is megjöttem. :)
Már nagyon vártam a hv-t egész héten, de csak ma reggel jutottam netközelbe, így egész elviselhető lett ez a hétfő reggel...
@hex.kelly:
Amúgy meg arra gondoltam, hogy megmaradhatna a heti 2 hv, csak az első évadtól kéne kezdeni. Mit szólsz? :)))))

ebilafan 2010.03.30. 06:00:04

@piszy: Szia!

Ide bármikor be lehet esni, csak jöjjünk minél többen. No, de majd az ötös évad első HV-ján...

Szerintem a heti egy HV is nagyszerű, azt konkrétan tudom, hogy én nem bírtam volna kettőt írni ilyen hosszú ideig, bár persze az egyes évadot én se bánnám. Ugyanakkor hagyjuk hex.kellyt lélegezni egy picit! :D
Majd ha az AXN esetleg szünetet tart az ötösben, vagy tudomisén, akkor jöhetnek régibb epizódok - úgy tervezgetünk itt, mintha komoly beleszólásunk lenne. :P

ebilafan 2010.03.30. 06:01:41

@hex.kelly: Jaj de jó!

Már nem az, hogy megkönnyezted - hanem, hogy nem kell szégyenkeznem miatta. Engem amúgy is könnyű megríkatni, vannak filmek - könyvek, amiken tuti elbőgöm magam, igaz, könyv talán több van ilyen. :)
süti beállítások módosítása