Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x23 - Roadkill

2010. március 19. 10:00 - hex.kelly

Erdei hegyoldalon lágy szellő borzolja a fák levelét, egy férfi áll, dohányzik, és a mélyben futó utat bámulja. Valahol egy parkolóházban egy szőke nő telefonálva halad a piros BMW-jéhez, a barátnője lelkére próbál beszélni férjmegcsalás ügyében. Beül, elindul, ám nagy tócsa van a kocsi helyén, lesz még ebből gond biztos. Már az erdei úton hajt, mikor a térerő elmegy, de számított rá. Arra viszont nem, hogy a kocsi lerobban. Kiszáll, felnyitja a motorháztetőt, próbál valamit csinálni, aztán inkább kiveszi a táskáját a kocsiból, és gyalog indul tovább, folyamatosan nyomkodja a telefont, térerőt keres. Egy sötét terepjáró áll meg a kocsi mellett, a nő meghallja, hátrafordul, és odakiált.

A kocsiban egy kéz bekapcsolja a magnót (Johnny Thunder: I'm alive), látjuk, hogy a tükrön egy sokmedálos láncocska lóg, a terepjáró elindul a nő felé. Lassan gurul előre, a nő megijed, de a kocsi megáll. Azután újra elindul, és ezúttal gyorsan, a nő pedig elkezd futni előle ELŐRE (azt sosem értettem, miért az aszfalton szaladnak az emberek, árkon-bokron át eredményesebb lenne), de a terepjáró gyorsabb: hamar keresztülgázol a nőn, akinek a sálja pár pillanatra fennakad a kocsi alján, majd kirepül, a szél felkapja, végül az aszfalton landol.

Quantico-ban Garcia-t migrén gyötri, pedig este kezdődik a TV-ben a Small Wonder-maraton. (Ez egy sci-fi-vígjátéksorozat volt 1985 és 1989 között, a USA Today szerint a világ egyik legpocsékabbja) Kevin érkezik, tőle szokatlan eleganciával és jólfésültséggel, Garcia kérdi is rögtön, hogy tán meghalt valaki? Kevin állásinterjúra megy az NSA-hez. Garcia lezsibbad, mikor megtudja, hogy nem bejárós a munka, hanem ottalvós, ráadásul tengerentúli, és a célállomás szupertitkos. De Kevin nem akar szakítani - még -, mert ez csak az utolsó interjú, meg különben sem kell távkapcsolatban élni, ha Garcia is vele tart, mert több állás is meg van hirdetve. Garcia-nak első blikkre nem tetszik az ötlet, meg fáj is a feje, és JJ is hozott melót, ezért visszaül az asztalához, Kevin meg laposban elkúszik állásinterjúra.

JJ a csapatnak tálalja az ügyet: az oregoni Bend-ben egy terepjárós embereket öl, 12 nap alatt két nő halt meg, az egyik egy fiatal nő, aki kocogott, a másik meg a lerobbant kocsis telefonálós nő. Ééééés onnan lehet tudni, hogy nem sima cserbenhagyásos gázolásról van szó, hogy a kocsi, miután elütötte őket, még egyszer keresztülhajtott rajtuk. Tanú persze nincs. Terepjárót gyilkolásra használni nem szokás. (Azért faluhelyen a vadabbja még jó 25 éve Ladával ment nyúlra!) Az áldozatok vérbe fagyott arcainak képeit felváltja a terepjáró javításának és rendszámcseréjének képsora, majd a kocsi kihajt a garázsból. Főcím és autóbaleset-történeti fotók váltakozása melletti idézet Hotch-tól: Nem vagyok biztos az autókat illetően. A sebességnövekedésük talán hátralépés a civilizációban. - I'm not sure about automobiles. With all their speed forward,they may be a step backward in civilization. Booth Tarkington

Csapat a gépen, Prentiss mondja, hogy a gyilkos nyilvánvalóan férfi, Hotch szerint valóban, hiszen a nők nem vezetnek annyira agresszívan. Emily hozzáteszi, hogy és a férfiaknak a kocsijukhoz való természetellenes kötődése miatt is. JJ helyesel, Morgan viszont felháborodik, az ő kötődése nem természetellenes. Reid csak ül kukán, nem sokat tud a kötődésről ugyebár. JJ azt mondja, egyszer randizott egy férfival, aki gyakrabban mosta a kocsiját, mint a haját. Rossi erre azt mondja, egy szép autót szeretni kell. JJ visszakérdez: miért, egy nőt nem? Ám Rossi azt mondja, ő alkalmatlan ennek megválaszolására.

Kollektív kuncogás után Prentiss azt mondja, a kocsi igenis fallikus szimbólum, Hotch visszakérdez, hogy akkor a gyilkos talán kompenzál? Reid szerint meg lehet, hogy túlkompenzál, azaz impotens, valamint a kocsi védőpajzsként is szolgálhat neki. Szóval nemi erőszak, kocsival. (Höhh!) A hegyi úti helyszínen aztán Morgan és Rossi nézelődik, hamar felvetődik a kérdés, hogy mi az esélye annak, hogy kora délután valaki itt robban le, ahol se forgalom, se térerő? A másik helyszín egy erdei tisztás, ahol munkagépek pihennek pár hónapja, itt Hotch és Prentiss van, de ez nem egy olyan hely, ahol az ember átutazóban megpillant egy potenciális áldozatot. Sokkal inkább egy olyan, ahol egy korábban kiválasztott áldozatra le lehet csapni. Az őrsön aztán Hotch, Rossi és Reid magyarázza el az idősebbik nyomozónak, hogy a helyszínek alapján a gyilkos alaposan kiismerte az áldozatokat, hosszas megfigyelés után ölte meg őket, személyes okok miatt. Rossi kérdésére a nyomozó elmondja, hogy az úton megölt nő kocsija a vízpumpa miatt robbant le, ez egy gyakori meghibásodás, de Rossi szerint jobban meg kéne nézni mégis. Prentiss és Hotch ezután a nő férjével beszélnek, megmutatják neki a kocogó lány fotóját, de a férfi szerint a felesége nem ismerte. Viszont múlt csütörtökön egy csomagot várt, és akkor többször kinézett az utcára, ahol pár házzal lejjebb egy nagy sötétített üveges terepjáró állt.

A hegyoldalban cigizős pasas ül egy irodában, újságcikket olvas a gázolós gyilkosságról. Egy kollégája jön, és javasolja, hogy menjen inkább haza, majd kimenti a főnöknél, de jó lenne, ha már összeszedné magát, mert most is cefreszagot áraszt.

Hotch és Rossi a kocsiboncnoktól megtudja, hogy a BMW túl fiatal ahhoz, hogy csak úgy lerobbanjon, és különben sem a vízpumpával volt a gond, hanem egy csővel, ami kívülről lett kilyukasztva, és igen, aki ért az autókhoz, az ki tudja számolni, hogy kb. hol robban le az autó egy ilyen szabotázs után. Hotch és Rossi oszt és szoroz, és arra jutnak, hogy a gyilkos valami miatt direkt ezeket a nőket vadászta le. Morgan az őrsön terepjárókat nézegettet a férjjel, nem sok sikerrel. Hotch a csikócsapattal arról értekezik, hogy a támadások ideje munkaidőbe esik, a gyilkos tehát vagy rugalmas munkaidő szerint dolgozik, vagy nem is dolgozik, a munkahely elveszítése lehet egy stresszt kiváltó tényező. Két nő már halott, és a gyilkos nem fogja csak úgy abbahagyni az ölést.

Kórházi parkolóházban egy orvosféle férfi megy a piros Saturn-jához, és káromkodik, mert össze van törve a jobb hátsó lámpája. Leguggol, nézi. Jön egy kocsi, de elhalad, és ahogy utána néz, látjuk, hogy a szemben lévő sorban ott áll a nagy morc terepjáró. Benne a kéz indítja a zenét, és rávilágít a dokira, majd elindul felé, az félreugrik, a terepjáró pedig összetör két parkoló autót. A férfi feláll, segítségért kiabálva rohan le egy alsóbb szintre a terepjáróval nyomában. A férfi kiabál egy pasasnak, aki épp beszáll egy liftbe, hogy tartsa neki az ajtót. De az nem hallja a terepjáró hangjától, így mire megérti, és a kezét a két összecsukódó ajtó közé teszi, a doki az ajtók és a terepjáró között hal meg.

Helyszíneléskor a nyomozó azt mondja, az orvost szinte kettészakította az ütközés. Kiderül, hogy fenntartott parkolóhelye volt, tehát a gyilkos jól tudta, hol várjon rá, viszont a nemi erőszak-os vonal most értelmét vesztette. Reid a doki kocsiját látva félrevonul Garcia-val telefonálni, a nyomozó pedig elmondja, hogy a gyilkosság előtt 7 órával az egyik röntgenes erre járt, és látta a terepjárót, benne ülhetett a gyilkos, mert áradt ki belőle a cigifüst. Rossi padlóra kerül (önszántából), és cigaretta-filtereket talál, amiből az következik, hogy a gyilkos hivatásos katona, vagy az volt, mert csak. Reid jön, és közli, hogy tudja, mi köti össze az áldozatokat. És már az őrsön mondja, hogy mind a három elhunyt piros, kétajtós autót vezetett, a hozzátartozók elmondása szerint mindegyik a 7-es úton járt a piros kocsikkal, tehát ez lehet az a hely, ahol a gyilkos valami miatt kinézte őket magának. A nyomozó azt javasolja, kiránduljunk egyet. Majd a film elején látott helyen állva mondja Reid-nek és Hotch-nak, hogy mindenki, aki bejár a városba, ezen az úton jön, és az egész állam egyik legveszélyesebb útszakasza ez. Öngyilkos 7-esnek is nevezik, vannak kitéve keresztek is, hogy az autósok észrevegyék, itt sokan halnak meg, nem szabad megszokásból vezetni. Hotch azt mondja, ha már a nemi erőszak elvetése miatt kiesik az impotencia, talán egy balesetről szól a dolog. Reid szerint egy terepjáró mobilitást és szabadságot ad egy rokkantnak.

Viszont akkor lehet, hogy nem csak a saját szenvedése miatt öl. És valóban: a gyilkos éjszaka rémálomra ébred, autó anyósülésén a halott nője ébreszti mosolyogva. A gyilkos felül, rágyújt, kerekesszékbe ül, a garázsba megy, és beül a terepjáróba, bal kezén jegygyűrű csillan. Megfogja és végigsimítja a tükrön lógó sokmedálos láncot, és felidézi az orvos meggyilkolását.

Az őrsön másnap Hotch, Reid és Prentiss mondja a profilt a helyieknek: egy volt katonát keresünk, aki a 7-es úton autóbalesetben járásképtelenné vált az elmúlt 5 évben. Feltehetőleg egy piros autó vezetőjét okolja a balesetért, ezért szemel ki magának ilyen autósokat. A profilt JJ fejezi be a munkából hazaküldött férfi TV-jében, és elmondja, hogy bár a gyilkos célpontjai egyértelműen a 7-es úton járó piros autós emberek, azért mindenki legyen óvatos. (Én mostantól csak busszal, és szigorúan maradva az Alföldön, biztos ami tuti.) A férfi leteszi a sört, tojik az elejtett pohár miatt a konyhában mezítláb bénázó nejére, kimegy a házból, és beül a piros Honda-jába.

Az őrsön a csapat a baleseti aktákat bújja, amikor JJ szól Hotch-nak, hogy itt van egy Gil Bonner nevű tag, azt állítja, hogy a piros autós balesetet ő okozta. A kihallgatóban elmondja, hogy 2007 telén a nagy beteg anyjánál volt, miután hazafelé ment éjjel, és egyszer csak megcsörrent és leesett a mobilja, és amikor utána nyúlt, nem az utat nézte. Pár pillanat múlva nagy fényt látott, meg valami dudálást, és elrántotta a kormányt, de akkora volt a sötétség az újhold miatt, hogy hiába nézett vissza, nem látott semmit, hát továbbhajtott. Azt mondja, decemberben történt, vagyis inkább novemberben, az anyja 5 hónapig volt beteg, és januárban halt meg. Morgan és Prentiss egy katonai rehabilitációs intézetben van, 2007 szeptembere és 2008 januárja közötti balesetes exkatonákat keresnek a terepjárós gyilkosság miatt. Az igazgató átadja Ian Coakley aktáját, és elmeséli, hogy 4 hónapja távozott, mert megakadt a rehabilitációja. A fizikai javulással nem volt gond, de érzelmileg nem sikerült helyrejönnie.

Ez szépen látszik a rajzaiból. Különböző piros autókat is rajzolt, egyértelmű, hogy nem tudta felidézni a balesete pontos részleteit az amnézia miatt. Sebaj, mert Reid megtalálta a nyilvántartásban: 2007. szeptember 18-án éjfél körül Ian és Sheila Coakley a 7-es úton balesetet szenvedett, a nő meghalt, a férfi lebénult. Egyébként előtte a seregben gépjárműszerelő volt. Garcia szerint a régi címéről elköltözött, és nincs új nyoma, nyilván készpénzért bérel egy odút. Egy 79-es Dodge d100-a van, Rossi szerint már párszor biztos vett hozzá alkatrészeket. Garcia-nak porzik a billentyűzete, és megtalálja, hogy az alkatrészek házhoz szállítását hová kérte Coakley mostanság. Morgan már rúgja is be a ház ajtaját, csapat és a helyi erők a nyomában, sehol senki, de a garázsban véres kocsialkatrészek, leszerelt rendszámtáblák és egy rakás fotó van, a korábbi áldozatokról, meg egy ismeretlen férfiről is. Morgan hívja Garcia-t, meg kell találni a férfit, nyilván ő a gyilkos új áldozatjelöltje, még jó, hogy látszik a képen a kocsijának rendszáma. Ami mellől épp most kanyarodik ki az útra a férfi kerékpárral, és egy csapat bringáshoz csatlakozik. (Ezek szerintem Shemar Moore jótékonyságibringás haverjai.)

Ám nincsenek egyedül: az út szélén várakozó Coakley utánuk indul a terepjárójával. Garret Burke házához Rossi és Morgan érkezik, a neje szerint a férje mobil nélkül bicajozik, most épp egy 75 km-es túrára indult. Rossi elkéri a pontos útvonalat. JJ érkezik Prentiss-hez Coakley házába, átnézik a gyilkos cuccait. Szörnyülködnek egy sort azon, hogy ki se csomagolt a dobozokból hónapok óta. JJ talál egy fényképezőgépet, elkezdi nézegetni benne a képeket, és kiderül, hogy Coakley-éknak volt piros kétajtós kocsija! Emily már hívja is a bringások után száguldó Hotch-ot: Coakley-ék nem ütköztek össze senkivel a végzetes éjszakán, talán szimplán elaludt vezetés közben, de ezt nem bírja feldolgozni, ezért öldökli le a pirosautós embereket. Coakley közben már beérte a bringásokat, és gyorsítva indul rá Burke-re, de ekkor érkezik Hotch, és rárántja a kormányt, betolja Coakley-t a susnyásba.

Hotch megütötte magát, és vérzik is a feje, de azt mondja a nyomozónak, hogy hagyja csak ott, ezért az kiszáll, és fegyverrel a kezében mondja Coakley-nak, hogy csak magát okolhatja a balesetért. Hotch szenved a kocsiban, és kiabálja a zsarunak, hogy úgysem használ a lelki fröccs. Coakley-nak meg végre tisztul az emlék a fejében, hátratolat, majd elindul a bringások után, a zsaru lő utána, Hotch meg kimászik a kocsiból. Morgan és Rossi jön, Erő megáll, de Hotch inkább küldi tovább, a főnök szava pedig szent (imádom, mikor Morgan a tenyerével tekeri a kormányt). Két kanyarral feljebb Coakley már nem akar többet kanyarodni, megsimítja a tükörről lelógó sokmedálos karláncot, maga mellé vizionálja mosolygó feleséget, és egyenesen lerepül a völgybe, Morgan és Rossi néznek utána.

Az őrsön JJ és bibis fejű Hotch az iratokat dobozolja, jön a nyomozó, sajog a feje. Bonner is jön, JJ hívatta. Elmondja neki, hogy Coakley maga okozta a balesetet, és hogy a novemberi újhold környékén egy férfit valaki leszorított az útról, de csak a kocsi sérült, az ember nem. Bonner megkönnyebbül, de JJ szól, hogy a továbbhajtásért felelnie kell.

Quantico-ban Garcia depizik a cybertérben, mikor Kevin érkezik: nem kapta meg az állást, mert valaki meghekkelte a nemzetbiztonsági rendszert (!!!), és az egész projektet fel kellett függeszteni. Garcia azt mondja, talán jobb is így, mert Kevin kényes gyomra nem bírta volna a karacsi-i kosztot. Kevin meg azt, hogy de hát ő nem is mondta, hogy Karacsi-ba menne. (Miss P, ez nagy bukta!) Kevin nevet, és azt mondja, semmi baj, úgysem menne el nélküle. Garcia viszont nem menne el vele, mert ő itt van otthon.

Kis csőrözés és nagy vigyorgás után Bonner megint a hegyoldalban áll, lesi a 7-es utat, és JJ idéz: Az emberi hang sosem ér olyan messzire, mint a lelkiismeret hangja. - The human voice can never reach the distance that is covered by the still,small voice of conscience. Mahatma Gandhi

Bonner-nek kiabál a lánya, merthogy itt van az egész család, és lecserélték a piros autót ezüstszínűre. Nagy családi boldogsággal zárunk, ránk is fér, mert a következő három rész extra idegtépős és aggódós lesz.

Címkék: gyilkos elmék
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LoVeLA 2010.03.19. 10:18:14

Köszi a HV-t :)
Annyira tipikus a filmekben/sorozatokban, hogy a kocsi előtt futnak, ahelyett, hogy tényleg beugranának valahova, ahova a kocsi nem tud menni....

hex.kelly 2010.03.19. 10:25:02

@LoVeLA: Ugye? Semmi értelme. Hopp egy ugrás az árokba, aztán futás a vetésben/tarlón. Vagy városi környezetben be a házak közé. Nem. A sok hülyét kergetni kezdik, és szépen szaladnak előre. Aki ennyire hüle, az meg is érdemli, hogy a kocsi utolérje.

LoVeLA 2010.03.19. 10:28:46

@hex.kelly: Én is mindig ezt mondom, hogy aki hülye, az haljon meg:D:D

De ugyanez, mikor lövöldözés van, akkor is a nyílt utcán/terepen maradnak, ahelyett, hogy elbújnának...

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.03.19. 11:04:40

Ez jó rész volt. Köszi a hv-t. Jólesik felidézni az egyes epizódokat.

piszy 2010.03.19. 11:30:01

@hex.kelly: Köszi a hv-ot, már nagyon-nagyon vártam!
Apropó, mit jelent az, hogy csikócsapat? Lehet, hogy csak én vagyok értetlen. :)
Honnan jóttek rá, hogy a seregben szolgált a tettes? A cigarettanyomokból?

Berix 2010.03.19. 11:34:47

Köszi a hv-t. Reid piros zoknija a 3. képen nagyon tuti:))

hex.kelly 2010.03.19. 11:43:12

@piszy: Csikócsapat tagjai a 40 alattiak: Morgan, Reid, és a Lányok. (Ezt az elnevezést a melóhelyemről importáltam, a nyugdíjas titkárnőnk hív minket olykor így.)
Igen, elég hosszú és nehézkes magyarázat volt, valami olyasmi, hogy a katonáknak meg van mondva, hogy filter nélküli cigit kell szívni, mert akkor nem hagynak hátra csikkeket, és ezzel az ellenség nem tudja meg, merre jártak, vártak, lesben álltak. Namármost, a terepjáró parkolóhelyén Rossi cigiből kibányászott és eldobott filtereket talált, ezért gondolta, hogy katona volt a gyilkos. Mondjuk, nem tudom, mit szólna a gyilkos kiképzője: a kretén kiszedte a filtereket, és ledobta ott, ahol egyébként 7 órán keresztül lesben állt???? Ezért írtam, hogy "mert csak", mert a magyarázat hosszú, és sánta.

@Berix: Kihagyhatatlan volt!!! Egyébként igyekszem elkerülni a betűs képeket, kivéve, mikor fontos a betűhalmaz. (Mint pl. Mitch Pileggi-nél a Normal-ben.)

Johnny336 2010.03.19. 13:34:23

@hex.kelly: "filter nélküli cigit kell szívni, mert akkor nem hagynak hátra csikkeket"

Civileknek van erre egy nagyon jó módszer. Zsebhamutál. Nem pöcköli szét a csikket, hanem "zsebre" teszi, és szépen kiüríti egy kukába.

Johnny336 2010.03.19. 13:36:51

"imádom, mikor Morgan a tenyerével tekeri a kormányt" - én is így vezetek, engem mégse imádnak a nők. Ez miért lehet? Mondjuk kicsikocsim van, nem ekkora batár SUV. Biztos ez a gond. :)

hex.kelly 2010.03.22. 07:33:09

@Johnny336: Hidd el, nem a méret számít, hanem a technika. Mikor még volt férjem, azt is imádtam, ha a kis kocsit vezeti úgy, meg azt is, ha a nagyot.
Cigi: arról nem is beszélve, hogy egy 1970-es gyártású kocsiban bizonyára van hamuzó is. Biztos csak a harctéri megszokás...

Johnny336 2010.03.22. 14:44:03

@hex.kelly: "Hidd el, nem a méret számít, hanem a technika" - még mindig autókról és vezetésről beszélgetünk?! :D

hex.kelly 2010.03.22. 15:12:00

@Johnny336: Jujj, most hogy mondod?! Igen, tényleg a vezetésről és a kocsikról. Egyszer Litkai Gergely standupolt arról, hogy a feleségének is nagyon tetszik ez a laza tenyérrel-kormányzós dolog, ezért ő is nekilátott valami hiper parkolójában, és tök lazán beparkolt tenyérrel, csak egy tükröt kellett utána cserélni, meg valamelyik ajtót újrafújni a 4 hetes kocsin.
süti beállítások módosítása