Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dollhouse - A felejtés ára 1x06 - Érzelemkitörés

2010. március 02. 10:00 - névtelenblogger

Elég láma jelenettel nyitunk: riport készül a Babaházról, ami mostanra városi legendává nőtte ki magát, nahát. Mindenféle emberek nyilatkoznak mindenféle közhelyeket. Ballard ügynök persze nyomot fog, mikor éppen bejön egy kellemetlenkedő ügynök, aki sértegetni kezdi, de persze a jó Paul kicsavarja a karját és móresre tanítja. Az FBI rideg valóságából azonban gyorsan a Babaház idilljébe csöppenünk, illetve mégsem, mert Sierrának láthatóan gondjai vannak, nem is ül oda a többiekhez. Victor pajtizna, mire Sierra totál kiakad, és sikoltozni kezd. Természetesen Saundershez kerül, ahol jelzi, hogy Victor papás-mamást szeret játszani vele. Ez elég aggasztó, így Saunders mindjárt konzíliumot is hív össze. Sierra felügyelője jól megmondja, hogy ha Victor doktorosdit játszik imprint nélkül, akkor felküldeti a Padlásra. (A Padlás egy csúnya hely, ahova a megzakkant babákat rakják, korábban már sokat emlegették vészjóslóan.) A beszélgetés végén Echo áll az ajtóban, és közli, hogy Sierra éjjelente sírni szokott. Bumm.

Paul ügynök valóban nyomon! Kifizetések alapján rájön, hogy Joe Minor internetmogul hamarosan megbízást fog adni a Babaháznak, ahogyan azt minden évben teszi, ugyanazon a napon. Közben este egész összemelegszik Mellie-vel jószomszédi kínaizás közben. Persze Paul most is a munkájáról mesél, amit Mellie a klasszikus női szerepekhez igazodván totál nem ért. Mindegy is. Minort látjuk egy ház előtt toporogni, a biztonsági főnöke épp közli vele, hogy minden rendben, mikor Paul a ház mögött ártalmatlanítja az egyik testőrt. Bejut az üres házba, ahol Joe épp magyarázza hölgytársaságának, mik vannak beépítve a konyhába. Paul rajtuk üt, elsütve valami gyenge belépőmondatot, aztán meglátja, ki a baba Minorral: Caroline/Echo az.

Ez azért Pault is mellbe vágja, Echo pedig – aki mint kiderül, Minor feleségének a személyiségét kapta -, szintén kiakad. Vicces, hogy azt hiszi, Minor hirtelen befutó internetbiznisze – aminek köszönhetően vette a házat – pornó, így mikor megjelenik a biztonsági főnök, hogy lesokkolózza Pault, rákérdez, hogy ez az egyik pornós?! Paul a sokkolóra persze aligha reagál, az egész testőrbandát elintézi (természetesen puszta kézzel), viszont Boyd eközben frappánsan kimenekíti Echót. Így Paul újra bizonyíték nélkül marad, Minor az egyetlen fogódzója. Persze utóbbi nem igazán nyílik meg: miután finoman érzékelteti, hogy Paul nem fog tudni kiszedni belőle semmit, amaz Caroline iránti rajongására tereli a szót. Egész jól kielemzi azt, hogyan tette Alpha levele Paul számára személyes érintettségűvé a Babaház-sztorit, ami azért különösen jó, mert én például  a történetvezetésből eddig ezt nem értettem meg.

Ezután Minor feltárja saját kis történetét: a ház, amiben vannak, az a ház, amelyet akkor vett meg, amikor az internetbiznisze elkezdett felfutni. A felesége nővér volt, és sokáig eltartotta őt is a hülyeségeivel együtt, így mikor bejött a biznisz (jut eszembe közölni: nem pornó, hanem játékok), vett egy olyan házat, amire a felesége, Rebecca vágyott volna. Meglepetésrandit szervezett a házhoz, viszont Rebecca sosem érkezett meg, mert 3 utcányira karambolozott egy kukásautóval, és bele is halt az ütközésbe. Ezért Minor minden évfordulón megrendezi ezt a napot egy babával, de persze úgy, hogy meg is érkezzen, és együtt örülhessenek a sikernek. Paul nem tágít, de Minor a megfelelő érvekkel jól leszereli, és már a rendőrségi szirénákat is hallani, így elmenekül.

A Babaházban Boyd gondolkozik. Saját szemünkkel láthatjuk, ahogy rájön, hogy a kameráknak van egy vakfoltja az egyik folyosón. Miután ezt kiszagolta, fel is hívja Dominicet, hogy Victort és a felügyelőjét távolítsák el, semmi kétség afelől, hogy ők a ludasok. Ez nagy csinnadrattával meg is történik (természetesen nem Victor hanem a felügyelője cirkuszol), Sierra felügyelője gratulál is Boydnak a remek munkáért. Ezek után Sierrát láthatjuk más babákkal az említett folyosón sétálni. Sierra kiválik a csoportból, és a vakfolt felé veszi az irányt. Itt üvegfal/-ajtó van, az egyik része kinyílik, és árnyjátékban láthatjuk, hogy Sierra egy férfival szembe áll, aki elkezdi a protokollbeszélgetést: „Bízol bennem?” „Az életemmel is.” „Akarod játszani a játékot?” He? Na itt már látjuk, hogy természetesen Sierra felügyelője a gonosz erőszaktevő. Emeld fel a ruhád, hangzik még el tőle, mire Boyd stílusosan keresztülküldi az üvegfalon egy horoggal. Szép munka, Boyd.

Koránt sincs még vége az izgalmaknak azonban. Paul és Mellie újra bandáznak Paulnál, aki persze megint a munkájáról mesél, majd spontán megcsókolja Mellie-t. Szegény lány visszakozik, érzi, hogy nem feltétlen neki szól ez a dolog. Kínos percek következnek. Közben kiderül, hogy DeWitt nem nézi jó szemmel, hogy Paul infókat szolgáltat ki egy civilnek (miért is baj ez ha Paul úgyis tudja?), merthogy megfigyelik Paul lakását egy, a szellőzőben elrejtett kamerával. Sierra felügyelőjét puhítják egy kicsit – van egy kis morális fejtegetés, aminek semmi értelme –, aztán DeWitt felajánlja neki, hogy nyírja ki Mellie-t, cserébe nem kerül a Padlásra. Itt van egy nagyon jó poén DeWittől: „Ezt tulajdonképp tekintheti előrelépésnek. Ez a lány biztos ellen fog állni.” Hehe.

Erre a mondatra stílusosan Mellie nyögdécselését kapjuk a következő jelenetben. Paulnak ezek szerint jó napja van. Van egy kis érzelmeskedős small talk, aztán megegyeznek egy posztkoitális kajcsizásban. Paul jó lovagként magára is vállalja, hogy leszalad a kínaiba. Itt egyszer csak meglátja Echót. Utána indul, mire Echo hátulról megtámadja. (Ez csak látszólag ellentmondás.) Paul megpróbálja kidumálni a szitut, sikertelenül. Összeverekednek a konyhában; vicces, hogy az egész egy nagyon durva házastási konfliktusnak tűnik, edényeket vagdosnak egymáshoz meg ilyenek. Kijutnak végül az utcára, ahol Echo egy aljas csellel („megadom magam, védtelen vagyok”) elintézi Pault. Meglepetésre viszont, mikor már a fejéhez tartja a pisztolyt, tárgyilagos hangnemben közli, hogy a Babaház vezetői tudják, hogy nyomoz, és el akarják hallgattatni. Le kell kopnia, mert az eddigi taktikával nem nyerhet: több mint 20 babaház van szerte a világon, komoly kormányzati kapcsolatokkal. Aki ezt az üzenetet küldte, tégla a Babaházban, és módosította az imprintet. Segíteni akar Paulnak de egyelőre vissza kell vennie a tempóból, mert bár őt nem akarják megölni, másokat akik tudnak róla, igen. Paul kapcsol, már rohan is Mellie megmentésére.

Persze bőven késésben van. Komolyzenei aláfestéssel láthatjuk, ahogy Mellie-re ráront egy maszkos gorilla, és össze-vissza veri meg dobálja a lakásban. Dráma, Mellie-nek annyi – hihetnénk, mikor megszólal az üzenetrögzítőn DeWitt hangja: „3 virág van egy vázában. Az egyik virág zöld.” Mellie arca erre hirtelen halálra rémültről halálosan fókuszáltra vált, ledobja magáról a maszkos faszit (aki persze Sierra felügyelője), és kb. 10 mp alatt elintézi (eltöri a nyakát). Erre DeWitt újra megszólal a telefonban: „3 virág van egy vázában. Az egyik virág sárga.”, és Mellie se szó, se beszéd visszakattan normálisba, ami az események súlyát tekintve idegösszeroppanást jelent. Paul érkezik pisztollyal, de már sajnos nincs lehetőség hősködésre, így inkább nyugtatgatja Mellie-t. A kaja meg persze sehol sincs.

Pault felfüggesztik az incidensek miatt, amit DeWitt részleges megnyugvással fogad. Dominic gratulál neki, amiért ilyen szépen elintézte az ügyet Sierra felügyelőjével; itt nagyon jó mondatokat kapunk: „Nagyon jól osztotta le a lapokat, asszonyom.” „Nem, egy rossz leosztást játszottam ki jól – ez nagy különbség.” DeWitt meglátogatja Echót, aki egy házat rajzolt, előtte egy párral, és közli, hogy nincs befejezve. DeWitt érti a problémát, így végső üzenetként újra Minorral láthatjuk Echót a háznál, ezúttal teljes boldogságban, ami nagyon szép befejezés. Főleg hogy tudjuk, ezek szerint Minornak is jó napja van.

Címkék: dollhouse
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~Moi~ 2010.03.02. 11:45:53

Végreee! Már kezdtem félni, hogy nem lesz több! Paul meg Echo veregedése szerintem írtó viccesre sikeredett.. :'D Kicsit még dolgozhattak volna rajta.
Viszont az, hogy Mellie is baba...O_o attól padlót fogtam, és a virágos szöveg az mindent vitt :)
És a HV is jólett! ^^

Bejgli 2010.03.02. 14:42:04

nagyon klassz, hogy van hogyvolt, mert mire elkezdődik a Dollhouse, általában olyan álmos vagyok, hogy épp csak a felét értem meg, így meg felzárkózok :)

ZWS 2010.03.02. 17:27:40

A szinkron nagyon sokat elvesz belőle, nem találtak minden karakterhez jó hangokat (pl. Adele). Mindegy, a sorozat csak jobb lesz. :-)

~Moi~ 2010.03.02. 18:40:35

Sztem Adelle hangja tök jó lett! :) Bár van mikor télleg sántít a szinkron szerintem ez eddig egészen ott van ^.^

névtelenblogger 2010.03.02. 21:17:29

Sziasztok! Köszi a kommenteket, örülök hogy még van aki olvas! :)

Én csak egyszer láttam szinkronnal, de nagyjából a plafonra másztam tőle. Echo, Topher nagyon gyászosak voltak, és igazából nem a hang nem passzolt, hanem a hangsúlyozás. Lehet hogy nem feltűnő ha az ember egyből magyarul nézi, de eredeti után elképesztő a különbség. A szinkron egyszerűen a levegőben lóg, még ha a jelentés stimmel is. Mondjuk ez a Dollhouse-nál még nem dealbreaker de pl. nekem a How I Met Your Mothernél például már egyértelműen az. Csakis eredetiben. Még jó hogy nincs tévém :)

~Moi~ 2010.03.03. 12:54:55

Háát erre csak annyit tudok mondani, hogy ízlések és pofonok :)
Még szép, hogy olvasunk!:)

Bejgli 2010.03.03. 18:13:54

pont tegnap volt a Velveten egy interjú Kerekes Józseffel, amit ott mondott, annak alapján csoda, hogy még van szinkron. Régen egy nagyfilm egy hét volt, ma 13 óra... Sorozat is hasonló, gondolom. amúgy én imádom eredetiben nézni a sorikat, ezt még nem sikerült

n.zs 2010.03.07. 19:18:01

@névtelenblogger: Persze, hogy olvasunk, csak ritkán jutok ide!
Remélem érkeznek a következő hogyvoltok is. :)
Egyébként mind a magyar feliratban, mint a szinkronban a Padlás Raktár.

névtelenblogger 2010.03.07. 19:23:09

@n.zs: köszi, ez hasznos infó :)
süti beállítások módosítása