Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Dr. Csont 3x08 – Titkos társaság

2010. február 24. 20:00 - Llew

Booth már az aktuális helyszínen kávézgat, de kivételesen nem Brennan érkezik hozzá, hanem Cam, mert a mostani hulla még elég húsos. Középkorú férfi. Mellbe szúrták, a patkányok kicsit megrágták az arcát, hiányoznak a térdkalácsai, és van rajta valami drágakő. Az már a laborban derül ki, hogy jáde, mint ahogy az is, hogy kétélű késsel szúrták le, és a térdkalácsait sebészileg távolították el. Ez utóbbi megállapítással most Zack nevezi ki magát a labor királyának. Brennan alig ér haza, máris csöngetnek. Amy Hollister, Russ barátnője érdeklődik a bátyó holléte után, mert a kisebbik lánya beteg. Brennan megadja egy specialista haver számát, aztán gyorsan kidobja a nőt, mert a pultra tett egyik borítékon növekvő vérfoltot vesz észre. Valaki elpostázta neki a hulla hiányzó térdkalácsait.

Amíg Booth óvintézkedésként közli, hogy Brennan nem alhat otthon, és sehova sem mehet egyedül, addig ő, aki egyáltalán nem aggódik, megállapítja, hogy a térdkalácsok meglehetősen kopottak, vagyis a gazdájuk sokat térdelt. Mivel kihagyták a reggeli terápiát, Sweets házhoz jön, de a boncterem nem neki való. Zack is megérkezik a gyilkos fegyverrel, ami nem más, mint a Gormogon kés. Ezért volt ismerős Angelának a levélben lévő szövetet látott szimbólum, ami szerepel a trezor falikárpitján is. Leviszik az agyturkászt, akit teljesen lenyűgöz az ezüst csontváz, és úgy gondolj, a gyilkos azért küldte Dr. Brennannek a térdkalácsokat, hogy a nyolcadik áldozat darabjaival folytassák a csontváz építését.

Bones a családi zűrről beszél Boothszal, Zack meg közli velük, hogy az eltűntek adatai alapján, Douglas Cooper atyaként azonosította az áldozatot. Mivel korábban Sweets is úgy vélte – Bones szerint csak szerencsés tipp –, hogy az áldozat egy pap lesz, Booth bevonja az ügybe. Tájékoztatják az érseket – Bones a felvetett lehetőségek közül a Steve megszólítást választja –a történtekről, kihangsúlyozva, hogy az emberét csak részben ették meg. Tudomása szerint Cooper atya egy könyvet írt a kora kereszténység és pogányság kapcsolatáról. Angeláék a levélben látott alakot az Újszövetségből ismert Barabás, aki Gormogonéknál a visszásság, kifordítottság jelképe. A falikárpit kódoltan Washningtonra utal, aminek a térképén fellehető Szabadkőműves szimbólumok megfordítva pontosan megjelölök az ügy eddigi helyszíneit, és felfednek egy újat. Egy síremléket.

Booth és Hodgins persze az éjszaka közepén mennek ki megnézni, mint egy rossz horrorfilmben. Odabent aztán találnak egy teljesen emberi csontokból álló Az özvegy fia figurát. Zack szerint minimum tizennyolc ember darabjából rakták össze, és mindet megrágcsálták. Csakhogy a fognyomok nem egyeznek a korábbiakkal, és az egyik sípcsont egy ötven éve megölt embertől származik. Vagyis az eddigi mellett van odakint egy nyugdíjas kannibál is. Hodgins szerint a papon talált jáde, és a mellette lévő föld együtt a törökországi Anatóliára utal, és a föld megtalálható a trezorban is. Brennan bemegy az apjához a börtönbe, hogy rávegye, üzenjen a szökésben lévő Russnak a beteg kislány miatt.

A csapat közös agyalás során megfejti az áldozatok közötti kapcsolatot. A kannibál a falikárpit alakjainak felelteti meg őket. Gavin Nichols a Zenész, Cooper atya a Pap, a következő, pedig a Megrontó. Booth üzenete miatt megjelenik Sweets is, aki tovább csavarja az elméletet. Szerinte egy párost kell keresniük, amit az újabb csontváz a fognyomokkal igazol is. Ezt hallva a doki lelkesen megjegyzi, hogy ez olyan, mintha a Sith Nagyurak után nyomoznának, hisz azokból is mindig csak kettő van. Booth azonban nem értékeli a Star Wars utalást, pedig nagyon jó. Az agyturkász véleménye, hogy a csontvázat mindig a mester készíti, és mikor befejezi, átadja a helyét, hogy az utódja saját tanítványt keressen és összerakja a sajátját. Ráadásul mindkét áldozatoknak fiatalon meghalt az apja, így valamennyi szó szerint egy özvegy fia. A kérdés, hogy a mester, miként talál rá a tanítványra, főleg, hogy két hónapja elveszttette az eddigit.

Booth kap egy telefont, miszerint Coper atya és Gavin Nichols egyaránt részt vett egy anatóliai úton tavaly, amit egy lobbista szervezett, aki Sweets szerint tökéletes megtestesítője a Megrontó figurájának. Mr. Portert, aki tagja a Kolumbusz Lovagjai nevű társaságnak, és maga is egy özvegy fia, azonban azt hiszi, csak szórakoznak vele, és faképnél hagyja hőseinket. Helyette megjelenik Russ, mert megkapta az üzenetet, még ha a fater ki is hagyta azt a részét, hogy le lesz tartóztatva. Booth viszont jófej, és megszervezi, hogy kapjon egy negyed órát a kislánnyal a kórházban, kiérdemelve egy nagy puszit Bonestól, amitől egy pillanatra szóhoz sem jut. Brennan ismét meglátogatja a fatert, de nem sok idejük van veszekedni és lelki életet élni, mert Zack valami fontosat talált a Gormogon trezorban.

A zseni palánta infraszemüvegben fogadja a Boothékat, mivel csak sötétben tudja megmutatni a mutáns képességével a trezorban véletlenül felfedezett tükörrendszer célját. A lézernyaláb egy szemre mutat, ahonnan a tükrök segítségével az egész trezor belátható, és ami hangot is felvesz. Gormogon a kezdetektől figyelte őket, most viszont, hogy tudnak róla, Booth szeretné ezt ellen fordítani. Bones ötlete az, hogy játsszák el a csontváz elszállítását, mert ha az valóban olyan fontos a tettesnek, ahogy Sweets gondolja, akkor majd megpróbálja visszaszerezni. A hiteleség kedvvért így felteszik rá a térdkalácsokat, amit Bones hangosan végig kommentál. A terv nem válik be, mert egy motoros bombát dob az álca taxijuk elé, amit éppen csak, hogy megúsznak. A csontváz nem is érdekelte, csak őket akarta megölni, mert tudják ki lesz a következő áldozata. A bombában emberi fogak voltak repesz gyanánt.

Mr. Porter még él mikor Booth a házához ér, és a kannibál is ott van még. Üldözőbe veszi, de a bukósisakos alak elterelésként majdnem vízbefojt egy gyereket, így sikerül meglépnie. A Jeffersonianben Hodgins arról elmélkedik Sweetsnek, hogy a Gormogonok az 1600-as években azzal a pozitív céllal alakultak, hogy megszüntessék más titkos társaságok káros befolyását. A doki szerint nem az a kérdés, hogy a bogaras paranoiás-e, amiért úgy gondolja ma is vannak titkos társaságok, hanem az, hogy mennyire. Hodgins megjegyzi, hogy szerinte a tettes flúgos, és közben összegzi, hogy Gormogon ma már 80 körüli mestere harmincnál több áldozat maradványaiból állított össze a kész csontvázat, míg a másik a két ismert áldozattal együtt hét embertől származik. A lényeges kérdésre Sweets mutat rá, miszerint most, hogy a tanítvány halott, Gormogonnak újat kell keresni, és talán már meg is találta.

Most, hogy a bátyó is bent van, Brennan akár bérletet is vehetne a sittre. Először vele is veszekszik, mivel azonban a látogatási idő véges, bele kell passzírozni a kibékülést is. Később Caroline előtt csinál magából hülyét, mikor sikertelenül próbálja elintézni, hogy Russt szabadlábra helyezzék. Gormogon harapásnyomaiból Zack megalkotta a fogsorát, ami pontosan egyezik azokkal a fogakkal, amik a bombában voltak. A jelek szerint saját kezűleg húzta ki mindet. Ezen felül Zack a kész csontváz egyik bordáján az 1026-os számot fedezte fel bevésve. Cam „mi ez” kérdésére közli, hogy egy szám, ám ha mégis kód, akkor a végtelenségig, vagyis örökké eltartana a megfejtése. A szám mellett a J.B.F. monogram is szerepel a csontvázon, ami Angela szerint egy művész szignója, aki a trezorba, a maguk bizarr múzeumába szánta alkotását.

Ha a páncélterem egy archívum, akkor nem ártana megnézni az 1026-os széf tartalmát, amit eddig azért nem tettek, mert a kinyitásnál valószínűleg felrobban. Még szerencse, hogy itt van Zack, aki leves evés közben, fejben már megoldotta a problémát. Argonnal késlelteti a gyulladást, mielőtt kinyitnák a széfet, majd Booth – mint leggyorsabb reflexű – egy csipesszel kikapja a tartalmát. Egy lyukkártyát, ami a szociális hivatal épületének egyik irodájához tartozott még a hetvenes években, mikor használták. Akkoriban a hivatal állami gondozással és nevelő intézetekkel foglalkozott. Sweets megint jól okoskodott. Az 1026-os iroda egy Arthur Graves nevű emberé volt, aki sok gyereken segített.

Az illető történetesen pont abban a nyugdíjas otthonban él, ami az epizód elején a washingtoni, Gormogonhoz köthető helyszínek között is felmerült. Az egyik ápoló szerint a tolószékes bácsi öt éve van ott, Alzheimeres és válogatós a kaját illetően. „El se tudja képzelni” – jegyzi meg Booth. Egy motoros férfi rendszeresen látogatja. Az öregnek minden foga hiányzik, így nem tudnak mintát venni. Távozás közben Brennan közli, hogy tudják kicsoda, mire a férfi elvigyorodik, mint mikor valaki egy szép emléket idéz fel. Megfigyelés alá veszik, hátha a motoros visszatér.

Még várja őket a bíró, hogy eldöntse Russ szabad lábra helyezhető-e. A nevelőtiszt szerint pártfogoltja nem szökik meg újra, míg Caroline kemény ügyésznőként kételkedik ebben, de ez inkább talán csak színjáték a részéről. Booth inkább nem foglalna állást az ügyben, Washington érseke, valamint Dr. Sweets azonban már telefonon közben járt Russ érdekében, a bíró meg amúgy sem akar sokat vacakolni az esettel, így Russ harminc nap sittel, meg plusz másfél év feltételessel megússza a szökést. A záró montázsban Brennan a leendő unokahúgának olvas mesét, bátyja és faterja összefutnak a sitten, Angela Gormogonékról olvas, Cam a csontvázat vizsgáló Zacket figyeli, Booth lőgyakorlatot tart, Mr. Portert meg végül csak elkapja a gyilkos.

Címkék: dr. csont
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MsHamilton 2010.02.25. 13:36:08

Az érsekes jelenet vicces volt:
Booth: Ámen, Monsignor, ámen.
Bones: Kösz, Steve.

Bones meglehetősen gyilkos pillantást kapott ezért a "Kösz, Steve"-ért.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.25. 19:07:13

A fogatlan öreg elég rémisztő volt, ahogy rájuk sziszegett.

tjunior 2010.02.26. 10:14:35

ez a gormogon gyilkos szál ott van a szeren, a fog-srapnel meg elég elborult, de tetszik :D

KiWiSaGe 2010.02.26. 13:22:35

Nekem is tetszik gormogonos szál.
Ha valaki meg tudná mondani nekem (aki több évadot látott belöle)-persze amennyire lehet spolier mentesen- hogy lesz-e még benne az a másik gyilkos,aki az előző évadban élve elásta Bones-ékat.

Llew 2010.02.26. 14:31:02

@KiWiSaGe: Igen, előkerül még az a szál. Ettől kevésbé spoileresen nem tudom megválaszolni a kérdést.:)

Guba Levente 2015.05.23. 09:50:24

Hanyadik évad és hanyadik rész a folytatása ennek?

Llew 2015.05.27. 11:16:36

@Guba Levente: mármint minek? A Gormogon szál a 3. évad végén lezárása kerül.
süti beállítások módosítása