Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Gyilkos elmék 4x18 - Omnivore

2010. február 23. 11:15 - hex.kelly

(Mire számíthatunk, ha az epizód címe azt jelenti: Mindenevő? Sok jóra biztos nem.) Nyomasztó esti légkörben nyitunk, Hotch Boston-ban valami öreg és iszonyú beteg férfit látogat meg, tíz éve egyszer találkoztak valami nyomozás kapcsán. A férfi, Tom ramatyul van, és elmondja, hogy annak idején miért zárta le a nyomozást, és küldte el a BAU-t: alkut kötött az Ördöggel. Egy megsárgult, gépelt papírt ad át Hotch-nak, rajta egy szöveg: "Ha nem vadászik rám, én sem fogok vadászni senkire. Mindaddig, míg mindketten életben vagyunk, míg a halál el nem választ. Ha elfogadja a feltételeimet, adjon fel egy hirdetést a Michigan Post-ban." Alatta piros rajz, a gyilkos kézjegye.

Hotch azt mondja, ez egy szerződés, Tom pedig azt, hogy 6 hetet várt, és amikor tényleg nem volt több gyilkosság, akkor küldte el Hotch-ot. Ez volt az egyetlen lehetőség, hogy ne haljon meg több ember. Most viszont, hogy közeleg a halál, tudja, érzi, hogy a gyilkos figyeli, és ha ő meghal, biztos lesz újabb gyilkosság.

Hotch Tom-tól egyenesen a központba ment, Garcia érkezik az irodájába, és hozza, amit talált: Tom válaszhirdetését az újságból. Hotch megköszöni, Garcia kérdi, mi ez az ügy. Hotch megmondja, majd a további kérdések megválaszolása helyett azt mondja, hazamehet. Másnap reggel Tom otthon ül, ideges, önt valami piát egy pohárba, felhajtja, majd lefordul az ágyról, és a padlón landol. Este egy pár áll meg a 128-as úton, két kerekük is defektet kapott, a férfi kiszáll, és elkezd kereket cserélni. Egy autó áll meg, a kiszálló férfi felajánlja a pótkerekét. Megy is a csomagtartójához, aztán jön vissza, de csak egy kerékkulcs van a kezében, meg valami műanyag maszk az arcán, és máris üti le (valójában fel) a kereket cserélő férfit. A zajra a nő a kocsiban szólongatni kezdi a pasiját. Helyette a maszkos tűnik fel az ablakban, pisztolyt szegez a homlokához, és kéri az óráját. A nő adja máris, és kéri, hogy ne lője le. A maszkos kés pengéjét villantja, a nő sikít. A leütött férfi feltápászkodik, a nőjét szólongatja, a maszkos áll mellette, közli, hogy a nője meghalt. Fegyvert fog rá, és kérdi, fél-e. Mert kéne.

Aztán lelövi, majd elővesz egy szemüveget, és a halott férfira illeszti. Főcím és idézet Hotch-tól: A sors nem elégszik meg egyetlen csapással. - Fate is not satisfied with inflicting one calamity. Publilius Syrus

Quantico-ban JJ megy Hotch irodájába, egy aktát ad neki, mivel Hotch korábban azt kérte, hogy minden szokatlan boston-i gyilkosságra figyeljen oda. Hotch belenéz, majd felkapja az utazótáskát és kifelé száguldva mondja, hogy irány Boston. JJ szalad a nyomában, el a szájtáti Prentiss, Morgan, Reid és Rossi mellett, és nem érti Hotch-ot, mert nincs is hivatalos felkérés, de Hotch szerint MAJD LESZ. Ha menni kell, hát menni kell, a gépen Hotch mesél a csapatnak a gyilkosról. Feltételezhetően azért kötött alkut, mert mint minden nárcisztikus gyilkosnak, szüksége van arra, hogy erőfölényben érezhesse magát. Azért öl újra, mert az egyetlen ember, aki tudta, hogy valójában megadásra kényszerítette a nyomozókat, most meghalt. Így újra hallatnia kell magáról. Egyébként az 1995 és 1998 között ejtett 21 áldozatban nincs semmi jellegzetes egyezés, emiatt a viktimológia nem segíti a profil megalkotását. Ez a gyilkos is olyan, mint Dennis Rader (a gyakorta emlegetett kötözős-kínzós gyilkos - BTK killer) vagy a zodiákus gyilkos: nagyon intelligens, fegyelmezett, szadista. IQ187 azt mondja, utóbbit sosem fogták el, és Rader is csak 25 év után bukott le, mert valaki azt írta egy könyvben, hogy azért nem ölt többet, mert elköltözött vagy sitten ül más miatt, vagy meghalt, de helyesbíteni akart az állatja... Ilyen könyv a mostani gyilkosról is íródott, talán ő is helyesbítést szeretne. JJ a tömeghisztéria miatt aggódik, ami kitörhet, Hotch ezért azt mondja, hogy a lehető legtovább fenn kell tartani a másoló gyilkos illúzióját, hogy legyen idő elcsípni ezt a rohadékot. Erő, Tapasztalat és Hidegvér tábort ver a Boston-i irodában, Ész, Empátia és Szigor pedig a helyszínre mennek. Ahol Mike O'Mara nyomozó meglepve köszönti Hotch-ot. Hotch megmutatja neki a Tom levelét, és közli, hogy valójában nincs másoló gyilkos.

Aztán Reid-del áttekintik a mostani jegyzőkönyvet: a férfi 23 éves volt, a nő 19. Hotch azt mondja, minél fitalabb a női áldozat, a gyilkos annál több időt tölt vele, ez a mostanin is látszik: 46 késszúrást kapott, mielőtt a gyilkos elvágta a torkát. Valamint feltételezhetően elvitte a karóráját, de miért tett szemüveget a férfi áldozatra? Hát azért, mert az volt a gyilkos kézjegye, hogy minden helyszínről elvitt valamit, amit aztán valamelyik következőn kirakott. A szemüveget az egyetlen túlélőtől vitte el. Akiről már az irodában beszélgetnek: George Foyet a kilencedik áldozat volt, és egy 19 éves lánnyal volt, amikor az eset történt. Foyet csúnyán össze lett kaszabolva, és a tanúvallomása alapján kiderült, hogy a gyilkos valami trükkel környékezi meg áldozatait. Foyet csak azért maradt életben, mert a gyilkos kivételesen felhívta a 911-et. Reid kiselőadást tart a vérrel festett szimbólum és a VÉGZET szó kapcsolatának 1782-ig visszanyúló történelméről (értem én, hogy fontos ez, de kínos, mint Farkasházy sztorijai a HH-ben), a lényeg, hogy a gyilkos szerényen úgy véli, ő maga a VÉGZET. Hotch-hoz jön egy újságíró a múltból, aki könyvet is írt a sorozatgyilkosról. Infót akar, mert nem hiszi, hogy csak egy másoló gyilkos miatt az egész BAU idesereglik. Hotch lerázza. Este egy idős házaspár autózik, egy motoros rendőr megállítja és igazoltatja őket, és mondja a férfinek, hogy büntetés következik, mert rossz időben rossz helyen volt. És már üti is le, a nő sikít. Nem sokkal később már folyik a helyszínelés, Rossi és Hotch is ott van, a kocsiban a férfi és a nő lelőve, nem szép látvány. Hotch észreveszi, hogy a pasas kezénél vannak az iratai, tehát valami rendőrfélének adhatta ki magát a gyilkos. A nőre rakta az előző áldozattól elvett karórát, innen pedig elvitte a férfi jegygyűrűjét, és a házaspár egy családi fotójára ezt írta vérrel: VÉGZET? Hotchnak ebből a kérdőjelből egy rakás következtetése van, ami kíváncsivá teszi Rossi-t, így végül Hotch kiböki, hogy az ügy anno abbamaradt, de a tíz év alatt ő tovább dolgozott a profilon, szóval az valójában készen van.

Elő is adják a helyi erőknek: a gyilkos a Mindenevők fajtájába tartozik, ami azt jelenti, hogy nincs egy bizonyos áldozattípusa. Habár a fiatalabb női áldozatoknak több figyelmet szentel, gyakorlatilag ragadozóként mindenkit megöl. A jel, a feliratok és a tárgyak elvétele és elhelyezése mind az FBI-nak szól, hogy a hatalmát fitogtassa, ezért kötött üzletet az első nyomozóval. Nagyon fegyelmezett, ami szerint a mindennapi életében nincsenek közeli kapcsolatai. Másik különleges tulajdonsága a fiatal nők kedvelése, mert míg az idősebb nőt szimplán lelőtte, a fiatalokat össze-vissza szurkálja, márpedig a késelés a testi behatolás helyettesítése. Szóval a gyilkos efebofil, azaz tinédzserekhez vonzódik. Garcia telefonál, nem találta meg Foyet-et: kilenc hónapig volt a támadás után kórházban, aztán, mikor kiengedték, felszámolta az életét és köddé vált. De minden hidat talán mégsem égetett fel, Hotch-nak eszébe jut, hogy az újságíró a könyvhöz meginterjúvolta Foyet-et, szóval hátha ő tudja, hol van most. Meg is van, éppen az utcán biceg felpakolva, megijed Hotch-tól és Rossi-tól, de azért beengedi őket a házába. Köhög, nincs jól, gyógyszert vesz be, Rossi ad neki egy pohár vizet, Hotch pedig a szemüveget mutatja, és kérdi, hogy az övé-e. Foyet csak nézi, és azt mondja, úgy hallotta, hogy másoló gyilkos van.

Aztán elmeséli, hogy aznap este akarta megkérni a barátnője kezét, ám az étteremben berezelt, és a zsebében maradt a gyűrű, ez után történt, hogy eltévedt turistaként kért segítséget a gyilkos. Először őt szúrta meg, ettől mozdulni sem bírt, és végig kellett néznie, hogy 67-szer szúrja meg a barátnőjét. Kérdezik, hogy esetleg kapott-e fura leveleket, telefonhívásokat. Foyet azt mondja, több lakást tart fenn több néven, és gyakran költözik, és mivel kocsiban támad a gyilkos, áttért a tömegközlekedésre. Megadja a többi álnevét, de nem kér az FBI-os védelemből. Hotch-ot az újságíró várja a rendőrség előtt, kapott egy levelet, ami a tíz évvel ezelőtti alku és válasz másolata. Rossi szalad vele a technikusokhoz, Hotch pedig nagy nehezen lebeszéli az újságírót az azonnali publikálásról: ha Roy pihenteti az ügyet a gyilkos elfogásáig, utána teljes hozzáférést kap a BAU aktáihoz - amit még soha senki nem kapott. Este Hotch a hotelszobájában bújja az aktákat, mikor csörög a telefon. A gyilkos az, és felajánlja neki is az alkut, de Hotch hallani sem akar róla. A gyilkos szerint ez jó üzlet, és el kéne fogadnia, mert meg fogja még ezt bánni. Hotch tojik az alkura, mert úgyis elkapja.

Kapucnis fazon száll fel egy buszra, a sofőr egy pisztolycsövet kap a fejéhez, és azt is megtudja, merre kell kanyarodnia. A néhány utas pedig azt, hogy át kell adniuk a pénzüket és ékszereiket. A busz megáll, a sofőr azt mondja a gyilkosnak, hogy fogja a pénzt, de ne öljön meg senkit, ám a gyilkos szerint sajna muszáj. Lövések dördülnek sorban egymás után... Helyszíneléskor Hotch és Rossi a buszon, összesen 7 halott van, az ablakokra pedig számok vannak festve vérrel, meg az, hogy NINCS ALKU. Hotch mondja, hogy az előző áldozat jegygyűrűjét a gyilkos a sofőr ujjára húzta. Rossi kérdi, hogy és innen mit vitt el? Hotch szerint nem számít, és leviharzik a buszról, a szomszéd sikátorig meg sem áll. Rossi nyargal utána, és kérdi, mi baja van. Hotch elmondja a telefonhívást, és hogy felelősnek érzi magát. Rossi előkapja a fegyverét, és azt mondja, ha most Hotch lelövi magát, a csapat majd elfogja a gyilkost. Hotch ki van borulva, mert 10 év alatt nem kapta el a gyilkost.

Rossi szerint azért, mert más gyilkosokat hajkurászott, na bumm, ő meg nyugdíjas volt, most dőljön a kardjába, mert emberek haltak meg, míg ő dedikált a könyvesboltban? De ha Hotch úgy akarja végezni, mint Tom, VAGY MINT GIDEON, önmagát okolva mindenért, hát rajta. De az a hang a fejedben nem a lelkiismereted, hanem az egód, kiskomám, tudjál róla. Ez hat: Hotch összeszedi magát, és az mondja, rakja csak el a fegyvert, mert ez túl teátrális. Rossi azt feleli, a felesége szerint ehhez jó érzéke van. Hotch visszakérdez, hogy pontosan melyik feleség is mondta? Hát, mindegyik. Visszamennek a buszhoz, ahol már Roy várja őket. Hotch azt mondja, írjon, amit akar, nem számít. Roy azt mondja, oké, de az alkut kihagyja belőle, minek borzolni a családok idegeit. Hívta viszont Foyet, és találkozni akar, biztos be van tojva, és beszélgetni akar valakivel. Az irodában Hotch és Rossi Reid-del nézi a buszra festett számok fotóit, Reid szerint nincs benne matek. Rossi-nak viszont ismerősek. Hamar rá is jönnek, honnan: a Foyet által megadott címek házszámai azok. Foyet veszélyben van! A nyomozóval kiegészülve kettesével sietnek a házakhoz, Hotch és Reid üres házat talál, mint ahogy Rossi és Prentiss is. Morgan O'Mara-val van, a bejáratnál szétválnak, O'Mara hátra megy. Morgan halad a sötét nappaliban, egy kis fény szűrődik be a nagy ablakon, ahogy elfordul, egy sötét alak suhan el mögötte, majd bumm! A gyilkos nekiront, kizuhannak az ablakon, a virágágyásban landolnak. Morgan meg se mozdul, feje véres, a gyilkos ébresztgeti, de semmi. Végül elveszi az FBI-os igazolványát. Kisvártatva már hemzsegnek a ház körül a rendőrök, kihoznak egy letakart tetemet. Rossi és Hotch felemelik a leplet, szörnyülködnek, JJ-nek közleményt kell kiadnia. Végre nekünk is megmutatják, ki az: O'Mara halt meg. Azért most sok nő megkönnyebbült, tudom én. A nagy ijedség után még egy kis vérnyomásnövelő jön: Morgan félmeztelenül ül odabent a házban, egy mentős szedegeti a vállából az üvegszilánkokat, Emily áll a másik oldalán.

Morgan egója jobban megsérült, mint a teste, azt mondja, csak azért él, mert elájult a landoláskor, ezért Foyet nem tudta megkínozni. Hagyott viszont ajiba egy töltényt. Emily vigasztalná, nagyokat pislogva koncentrál, hogy a szemébe nézzen, ez nem egyszerű, átérzem. A konyhában Reid nézegeti a vértengert, mikor Hotch odaér. Mivel O'Mara az udvaron halt meg, ez valaki más vére, de nagyon sok.

Csapat immár az irodában agyal azon, miért olyan fontos Foyet a gyilkosnak. A barátnője aktáját elővéve észreveszik, hogy csak kb. 4 hete ismerhették egymást, hogyhogy máris esküvőt tervezett Foyet? Foyet a lány főiskoláján tanársegéd volt, ez remek hely valakinek, aki kedveli a bakfisokat. Hotch Garcia-t hívja, és kéri, hogy nézzen utána a Foyet által megadott álneveinek is. Porzik a billentyűzet, Garcia jelenti, hogy mind a három személyiség helyettesítő középiskolai számtech-tanárként dolgozik, vagyis csak kettő, mert az egyiket elbocsájtották, diáklánnyal szembeni helytelen viselkedés miatt. Hotch-nak beugrik, hogy Foyet 67 késszúrást említett, és kérdezte, miért nem tudják elkapni a gyilkost. (Majd a gyilkost látjuk a buszon, ahogy leveszi a maszkját, Foyet az.) Kéri Garcia-t, hogy mérje be az újságíró, Roy mobilját, mert úgy volt, hogy találkozik Foyet-tel. A többieknek pedig azt mondja: Foyet a gyilkos. Garcia megtalálta a mobilt, mondja a címet, Roy épp most érkezik meg oda, Hotch meg a kocsiban a többieknek mondja, hogy Foyet direkt sebesítette meg magát tíz éve, MIUTÁN mentőt hívott, és minden infót ő adott a nyomozáshoz, végig ő irányított. Foyet a házában eközben neheztelésének ad hangot, amiért Roy nem kürtölte világgá az alku-sztorit, pedig ő ajándékba küldte neki. Ingerülten belevág egy kést az asztallapba, Roy riadtan felpattan, hitetlenkedik, erre Foyet előveszi a maszkot, és odadobja neki. Pisztolyt ránt, ráfogja, és azt akarja, hogy üljön le, és kezdje el megírni az igazságot: hogy nem meghalt, vagy elfogták, hanem hogy alkut ajánlott, és lenyomta a rendőrséget. Hotch-ék bejutnak a házba, és mind fegyvert fognak Foyet-re.

Azt mondja, lelövi Roy-t, de Hotch szerint hiba lelőni a krónikást, ha valaki olyan nagyon vágyik a hírnévre, mint Foyet. Az végül leteszi a fegyvert, Morgan már bilincseli is, és kéri vissza tőle a jelvényét. Foyet viszont azt mondja, ő híresebb lesz, mint Ted Bundy. sMorganzerint egy nagy túróst. Aztán kivezeti Foyet-et, Hotch pedig Roy-t kérdi, jól van-e - szerintem hozathatna neki egy váltás ruhát.

Repülőgép száll hazafelé, Hotch idéz: Az emberek egymásra halmozzák életük hibáit, és kreálnak belőle egy szörnyet, amit végzetnek hívnak. - Men heap together the mistakes of their lives and create a monster they call destiny. John Hobbes

Morgan a töltényt nézegeti, Hotch mondja neki, hogy sehol nem találták a jelvényét a helyszínelők, és a vér Foyet-é volt, majdnem 4 liter. A jelek szerint rendszeresen vért vett magától, hogy hulla nélküli halált játsszon el, eeeez nagyon beteeeg!!! Csapat megérkezik Quantico-ba, mosolyogva szállnak ki a liftből. Foyet pedig a cellájával ismerkedik meg, és az ágy vaskeretén nyiszálja a bőrt a csuklóján, majd ül, és a vérét szívogatja.

JJ érkezik Rossi-hoz és Hotch-hoz: Foyet megszökött, vért hányt és görcsrohama volt, kórházba vitték, onnan pattant meg. Prentiss és Reid is hírt hoz: a nyomozók Foyet házában az összes massachusetts-i börtön szerviz-alaprajzait megtalálták. Garcia kérdi, hogy de ugye meglesz? Hotch a TV-re néz, ahol már Foyet szökése a vezető hír, és azt válaszolja: NEM. Morgan megszólal: Foyet azt mondta, híresebb lesz, mint gondolnánk. Igaza volt.

Címkék: gyilkos elmék
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2010.02.23. 11:28:26

Hidegvér - Prentiss
Empátia - JJ

???

Szigor - tuti Hotch...azzal a fejjel :D

Johnny336 2010.02.23. 11:34:22

"Emily vigasztalná, nagyokat pislogva koncentrál, hogy a szemébe nézzen, ez nem egyszerű, átérzem"

Bezzeg mi megkapjuk, hogy "nem a mellünkön van a szemünk!" - ezt nem érzed át?! :D

hex.kelly 2010.02.23. 11:43:53

@Johnny336: De, átérzem! Csak a szemek másik oldaláról: némely kollégának nehéz a szemembe néznie. :-DDDD
Egyébiránt nekem is nehéz volt Hotch beszédére koncentrálni.

LoVeLA 2010.02.23. 11:45:49

Hideg kirázott, miközben olvastam.. Nagyooon jól sikerült hogyvolt lett:-)
ééés a Morgan-es kép... ♥:D

ebilafan 2010.02.23. 11:48:58

Huhh. Az az utolsó kép...! Brr. Majd utánanézek, ki játszotta Foyet-t, most nincs kedvem hozzá, de mindenestre: kalapot le előtte. Szerintem lazán zsebrevágta az egész epizódot - arról nem is szólva, ami a későbbiekben következik, de nem akarok spoilerkedni. :)

Annyira köszönöm, hogy nem hagytad ki, vagy intézted el egy félmondattal a Hotch-Rossi beszélgetést a sikátorban! Imádom azt a részt, Rossi hogy "visszapofozta" Hotchot az önsajnálatból, imádtam érte. Nem is szólva mindhárom feleségének véleményéről, még most is mosolygok.

Mit is akartam még írni? Ja, persze. Az alku. Fel is teszem a kérdést: ti elfogadtátok volna az öreg zsaru helyében?
Ezen méláztam tegnap este (mivel a HV nem élesült :P, inkább megnéztem még egyszer az epizódot.), és arra jutottam, hogy a kétségbeesés, meg az az általános pánikhangulat vihetett rá puzstán egy tapasztalt nyomozásvezetőt arra, hogy egy ilyen ajánlatot elfogadjon.
Mert ha vesszük, mi is történt? Bizonyos emberek nem haltak meg, az kétségtelen, helyettük azoknak kellett szenvedni, akiket Foyet ebben a részben megölt. Nem volt más az egész, mint egyfajta behelyettesítés, bár ez így némileg lélektelenül hangzik, tudom. De Hotchnak is igaza volt abban, hogy az öreg zsaru is éppúgy Foyet áldozata, akárha személyesen lőtte volna le. Bár ez nincs a részben hangsúlyozva, és sok oka lehet, de az az ember nem tűnt annyira öregnek, így a viszonylag korai halálához jócskán hozzájárulhatott a Foyet-alku lelki terhe is, az általános zsarubetegségeken kívül.
Na, végül arra jutottam, hogy valószínűleg nem fogadnám el az alkut, bár nem vagyok benne biztos: azt a stresszhelyzetet elképzelni sem tudom ugyanis, amiben ő leledzett.
Arra gondoltam még, hogy talán elfogadtam volna az alkut, és mégis tovább nyomoztam volna, akár a személyiségelemzők bevonásával is, de szigorúan nem hivatalosan. Ez is necces, hiszen Foyet nem a kisegítőosztályból jött, így lehet, hogy kiszúrta volna (főleg, ha feltesszük, hogy szorosan figyelte az alku másik szereplőjét, ami nagyon valószínű:(. Meg persze nem állt volna rendelkezésemre az apparátus, stb.
Na, szóval ez sem megoldás, úgyhogy mégis azt hiszem, hogy nem kellett volna elfogadni az alkut.

Ó, persze, az új nevek. Az Empátia tetszett legjobban, illik JJ-re, a Szigor gondoldom Hotch, ugye? Hmm. Tőlem nyugodtan használd ezentúl is, bár Hotch-ot nehezebb így egyetlen szóval leírni. :) Jut eszembe, Garcia kimarad? Megérteném, mert őt aztán végképp nehéz lenne egy szóval jellemezni!! XD

Röviden ennyi. :P

hex.kelly 2010.02.23. 11:49:32

@ebilafan: C. Thomas Howell a neve, remek színész.

ebilafan 2010.02.23. 11:50:20

Na, egy szem komment sem volt még, amikor nekiálltam a véleményem kifejtésének. XDD
Na mindegy, én ilyen regényírós típus vagyok, evvan.

ebilafan 2010.02.23. 11:51:15

@hex.kelly: Bezony. Elképesztően jól formálta meg Foyet-t.

ebilafan 2010.02.23. 11:53:34

@Johnny336: Átérezzük. :P Az javítana a helyzeten, ha tudatnám: jómagam csupán egy pillantást vetettem Morganre, félmeztelen vagy sem? Azok közé a fura ízlésű nők közé tartozom, akik kimondottan a vékonyan izmos, szálkás típusért rajonganak. (Nem, nem lehetett kitalálni, tudom:)

ebilafan 2010.02.23. 11:55:23

Én meg aHotch-Rossi képet köszsönöm. Hotch tisztára úgy néz rajta, mint egy megfenyített kis elsős. Vagy csak én látom így? Istenem, mennyire imádom azt a jelenetet. :D

hex.kelly 2010.02.23. 11:56:12

@ebilafan: Az alkut én elfogadtam volna, (vegyük elejét a spoilerezésnek) tudjuk jól, miért.
Azért is elfogadtam volna, mert ha a sorozatgyilkos és hatalom-mániás (profil szerint), de nincs semmi bizonyíték sem arra, hogy ki a bánat lehet, tehát esély az elfogásra=0, akkor ez az egyetlen mód arra, hogy életeket mentsünk.
Az másik dolog, hogy sok filmben elhangzik az, hogy az FBI nem tárgyal terroristákkal, és más elvetemült gazemberekkel.

Garcia egyszerű, és benne is lesz majd hamarosan valamelyik hv-ban, és szerintem homlokracsapós lesz, ezért ne is kezdjetek el brainstormingolni, légyszi.

hex.kelly 2010.02.23. 11:58:59

@ebilafan: Nem először alakít ragadozót: 2004-ben A hillside-i fojtogató címszerepét játszotta. De egyébként is jellemzően félős filmekben játszik.

Johnny336 2010.02.23. 11:59:24

@hex.kelly: hoppácska! :)
Ne vedd sértésnek, de iwiw-adatlap? :D

@ebilafan: ha hex.kelly nem emeli ki külön, én tuti észre se veszem, hogy puccoskodott a keménylegény.

Johnny336 2010.02.23. 12:02:38

@hex.kelly: alapvetően azt nem értem, hogy egy ilyen nagyszámú áldozatot generáló embert miért nem úgy zárnak el, hogy fingani se tudjon kényelmesen...pl. a Taxi (tudom, vígjáték) valamelyik részében volt "bezárva" a fickó egy szivacsos ruhába, és úgy kikötözve.
A Késes elég sok embert megölt ahhoz, hogy ne törödjenek az emberi méltóságával, és jöhetne akármelyik jogvédő szervezet, lehűteném őket a nyomozati anyag egy-egy részletének feltárásával.

hex.kelly 2010.02.23. 12:03:04

@Johnny336: :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Ne vedd sértésnek, de akkor is kéred, ha a mellkasom nem tartózkodik a cybertérben?

ebilafan 2010.02.23. 12:12:33

@hex.kelly: Én meg a brainstorming nagyon távol állunk egymástól, legyen szó akármiről. Magamban azért találgathatok? :D

hex.kelly 2010.02.23. 12:12:57

@Johnny336: Hát, ez kicsit suta lett. Nekem ez a sztori néhány sebből vért szivárogtat.
1. Ha anno a gyilkos telefonált, pedig előtte sosem, akkor elgondolkodtam volna. Tekintettel arra, hogy épp a telefonhívás mentette meg valaki életét. Ha nem Foyet a gyilkos, minek telefonál? egyszerűen otthagyja a feliratot meg a szimbólumot a kocsin, és hazamegy megmosakodni. Mikor legelőször néztem, ennél a pontnál (a telefon) én bizony felszisszentem.
2. Ez egy screencap: www.oracleofquantico.net/oaq/Season4/4x18Omnivore/cm4x18_00506.html Világosan látszik az, hogy a másik férfiáldozat nincs összeszurkálva, és arra rá van festve a szimbólum. Foyet meg "csak" meg van szurkálva itt-ott.
3. Valahogy el kellett intézni, hogy megszökhessen. Klasszikus szökési mód a kórházasdi. Ahhoz képest még ki is volt dolgozva, hogy láttuk, hogy kezd neki, de az, hogy egy embernek vér folyik a szájából, és eközben senkinek nem tűnik fel, hogy valamiért az ütőerén seb van, ez gáz. Értem én, hogy rángatózott, meg folyt a vére, de azért csak látta egy orvos, mielőtt mentőbe vágták volna, nem?

ebilafan 2010.02.23. 12:14:23

@Johnny336: Szívemből szóltál. Ha pedig tényleg olyan súlyos az egészségügyi állapota, akkor is... börtönkórház? Onnan mégis kisebb esélye lenne megpattanni. (Feltéve, hogy a kórház a börtön őrzött területén helyezkedik el.)

Johnny336 2010.02.23. 12:24:24

@hex.kelly: régi trükk, hogy az őrizetesek kárt tesznek magukban, hogy a börtönkórházba kerüljenek.
Kevésbé szigorú, vagy nincsenek ott, akiktől tartania kéne.
Ezt hívják falcolásnak.
De általában úgy csinálják, hogy ne sikerüljön túl jól - a kórház intenzív osztályára kerüljön, ne a patológiára.
Ahhoz, hogy valaki nagy mennyiségű vért (márpedig három csepp nem látszik hányásnak) tudjon lenyelni a sajátjából, ahhoz rendesen ki kell harapdálnia az ereit. Kicsit elszámolja magát, és márcsak a kiszáradt hulláját találják meg.
Nem vagyok orvos, de az utolsó képet elnézve Foyet szája elég véres, tehát vámpírkodott magán keményen. Kb. 5-10 perc, és elájul, majd szépen csendben elvérzik.

Persze film, meg szórakoztatás, de pont ez a sorozat, ahol a tárgyilagosság az egyik nagy erény - pl. profilalkotásnál statisztikák, biztosan való életből vett adatok is vannak benne szép számmal. Sőt az egyik karakternek pont a legnagyobb erőssége a hatalmas lexikális tudása.
Ezek alapján nagyon ellentmond a sorozat egészével ez a mozzanat.

ebilafan 2010.02.23. 12:28:46

@hex.kelly: Ezekből az egyes pont engem is jócskán elgondolkodtatott. Aztán annak a számlájára írtam, hogy addigra, mire eljutott a kilencedik "áldozatához", van egy olyan gyanúm, hogy a pánik akkora méretet öltött, és a rendőrségre olyan nyomás nehezedett, hogy ebbe bele sem gondoltak. Azt pedig még most sem tudom, hogy lévén régebbi eset, Hotch egyedül dolgozott rajta, vagy már akkor is csapattal?
Még valami: nem tudjuk pontosan, hogy mennyivel a saját maga ellen intézett támadás után küldte el azt a levelet a nyomozónak. Tudom, hogy az öreg várt még a levél után is hat hetet, mielőtt leállította a banzájt, és ez idő alatt valaki rájöhetett volna a dologra, de abban a helyzetben könnyen el tudom képzelni, hogy még Hotch is elsiklott felette.
A hármas pontodhoz: igen, gáz, hogy ezzel át tudta verni - a börtönőröket meg a mentősöket. Ha orvost is, akkor még nagyobb gáz. De azért ha valaki vért hány előttem, sajnos azt kell mondjam, nem állnék le átvizslatni a pasast, hanem gondolkodás nélkül hívnám a mentőket. Ha a faszi nem artériát vágott fel, akkor a vérzés akár el is állhatott a csuklójából, végülis nem tudjuk/látjuk, hogy konkrétan mekkora sebet ejtett magán.
Vedd alapul, hogy arról az emberről beszélünk, aki gyűjtögette apránként a saját vérét, hogy eljátszhassa a halálát. Könnyen lehet, hogy órák alatt ivott meg annyi vért, hogy legyen mit visszaöklendeznie. Aztán békésen kivárta, míg a vérzése eláll, és csak azután indította el a színjátékot.
Arról is csak egy szót kaptunk, hogy Foyet megszökött a kórházból - azt nem tudjuk, hogy milyen körülmények között. Kinézem a fickóból, hogy válogatás nélkül eltett az útjából orvost/ápolót/bárkit. Nekünk nézőknek ezt azért nem hangsúlyozták ki, mert a lényeg szempontjából már sajnos nem számít.

Nem az írókat mentegetem ezzel, mert kétségtelenül szivárog itt-ott a sztori, de azért nekem alapjában véve hihető.

hex.kelly 2010.02.23. 12:45:48

@ebilafan: Hotch azt mondta a többieknek, hogy tíz éve ez volt az első munkája a BAU élén. Az igazi BAU is alacsony létszámú, kis egységekkel. Meglehet, hogy 10-12 éve nem is csapatban dolgoztak, hanem szakértőként ide-oda utaztak. Ha emlékeztek, Rossi személyes ügye is olyan volt, hogy egyedül segített egy ügynél, és mikor a helyi erő vitte ki a reptérre, akkor jött a riasztás rádión, stb stb.

@Johnny336: Szóljon a mentségére a csapatnak, hogy sok adatot kellett átnézniük, és csak pár napig tartott az egész ügy. Meghát ki kellett hozni valahogy gyorsan a sittről Foyet-et, hiszen Frank óta nem volt olyan, aki kicsúszott volna a BAU kezei közül. Suta lett, na, csak ismételni tudom önmagamat.

Johnny336 2010.02.23. 12:49:18

@hex.kelly: Frank? Ő csinálta ki Gideon nőjét? Elrabolta a busznyi kölyköt.

hex.kelly 2010.02.23. 12:58:45

@Johnny336: igen, Gideon mumusa volt Frank, Hotch-é meg Foyet. Mi a baja az íróknak az F betűvel? :-DDDDD

Egyébiránt elnézést kell kérnem, amiért a gyilksot csak Foyet-nek hívtam/írtam. Eredetiben REAPER-ként emlegetik, amit a magyar változatban Kaszás vagy Késes, nekem jobban kézre esett volnak a Kaszaboló, de nem akartam vele senkit összezavarni, főleg a most nem részletezett spoiler-es okok miatt. Ezért maradt Foyet, és ha valaha még esetleg netalántán véletlenül egyszer csak hirtelen a kredenc mögül felbukkanna, akkor is Foyet-nek fogom írni, már ha valahogyan felismerem, hogy ő az.

piszy 2010.02.23. 13:02:22

Én sem fogadtam volna el az alkut, hiszen Hotch joggal bízhatott benne, hogy el fogják kapni ezt a szemetet.
Szerintem:
Erő=Morgan
Tapasztalat=Rossi
Hidegvér=Emily
Ész=Reid
Empátia=JJ
Szigor=Hotch

Vagy ti már ezen rég túlvagytok és csak én csinálok hülyét magamból, hogy itt okoskodok?

hex.kelly 2010.02.23. 13:08:25

@piszy: Nem csinálsz hülyét magadból, legalább látjuk, hogy itt vagy, és figyelsz ;-)))))))))

Johnny336 2010.02.23. 13:11:44

@piszy: jó reggelt! :D

@hex.kelly: ha netalántán-esetleg-kitudja-vajon felbukkanna...na kussolok is :D

Laliath 2010.02.23. 13:25:52

Ööööö....
Iszonyatosan kattog az agyam, de nem jut eszembe a pasi neve, ötször szökött meg egyre szigorúbban őrzött börtönökből. Negyedik alkalommal elhitette mindenkivel, hogy halálos beteg - minden tünetet hozni tudott. Úgy lógott meg átszállítás után a kórházból, hogy még a halottiját is kiállította. Évek múlva véletlenül kapta el az a nyomozó, aki már előtte háromszor.

Szóval el tudom képzelni, hogy megcsinálja vk a vérivós trükköt. Főleg, az, aki előtte 65 szúrást tudott ejteni magán úgy, hogy azt is túlélje.

piszy 2010.02.23. 13:29:21

@hex.kelly: @Johnny336: Óó, én mindig itt vagyok és figyelek, csak ha még nem láttam a részt, akkor ritkán írok! :)

De ha már így beszélgetünk, azon filóztam, hogy a valóságban mennyi sorozatgyilkos lehet amerikásba, és hogy vajon tényleg vannak-e ilyen kifinomultak. Mert ha jól nézem, a sorozatban az egyes részek között néha hónapok telnek el. Jó, persze néha meg 1 óra, vagy 2 nap. És a BAU tagjai mivel töltik az idejüket 2 eset közt? Tovább fejlesztik magukat, olvasnak régi esetekről, sportolnak, stb.? Egyedül Reidről van tippem... :)

hex.kelly 2010.02.23. 13:37:21

@piszy: Még az első évad dvd-jének kulisszák mögötti kisfilmjében az egyik író(?) mondja, hogy az USA-ban folyamtosan van 25-35 aktív sorozatgyilkos.
2 eset között például elmennek egyetemre előadásokat tartani, mint Reid és Rossi a Masterpiece-ben, vagy szakmai konferenciára, mint Hotch és Rossi a The Crossing-ban.

hex.kelly 2010.02.23. 13:41:05

@Laliath: Uuuuuuh!!!! Egyébként erre vonatkozóan talán egyszer majd elképzelhető, hogy megeshet akár az is, hogy lesz egy mondat. Mármint a hatvansok késszúrásról.

Johnny336 2010.02.23. 14:10:34

@hex.kelly, @piszy: : vagy gyúrnak naphosszat, mint Morgan :)

ebilafan 2010.02.23. 14:15:33

@Laliath: Nagyjából összefoglaltad azt, amit még írni akartam a szökés hihetőségével kapcsolatban. :)

Még 187-es IQ-val sem semmi anatómiatudás kell ahhoz, hogy valaki ilyen pontosan kiismerje maga/mások kivéreztetésének módozatait. Ez az a fajta tudás, amit a legtöbb embernek soha nem jutna eszébe elsajátítani.

ebilafan 2010.02.23. 14:16:33

@hex.kelly: Ne is mondd. Még elolvasni is fájdalmas lesz. :( Itt abba is hagyom megen spoiler okokból.

hex.kelly 2010.02.23. 14:16:52

@Johnny336: én is akarok kukucskálni

ebilafan 2010.02.23. 14:20:10

@piszy: Ezen már én filóztam. De az is igaz, hogy nem kizárólag sorozatgyilkosokkal foglalkoznak, így nem csupán azok az esetek kerülnek eléjük, ahol a 25-35 valamelyike ismertté válik. Éppen azért becsült adat, mert legtöbbjükről a világon senki nem tudja, hogy mit is művelnek, amíg bármely okból kifolyólag egy nyomozó össze nem köti az eseteket.
Nem is szólva a rengeteg papírmunkáról, továbbképzésekről, előadókörutakról.

hex.kelly 2010.02.23. 14:22:07

@ebilafan: hát ez az, hogy én sem tudom még! iwiw....

Mimas 2010.02.23. 14:52:21

Pechem volt, nem igazán tudtam izgulni ezen a részen, mert amint megláttam C. Thomas Howell nevét a stáblistán, rögtön tudtam, hogy ő lesz a gyilkos. Azért jópár évvel ezelőtt elég jól csengett a neve.
(Ha valaki teljesen más szerepben akarja látni, próbálja megszerezni Az ifjú Toscanini című filmet. Ebben még nagyon fiatal volt, de nagyon jól játszott.)

hex.kelly 2010.02.23. 15:06:51

@Mimas: Az imdb-n néztem, rengeteg filmben borzolja az idegeket. A Hillside strangler-t akarom felhajtani, mert kíváncsi vagyok rá, és azt hiszem, hogy azt is levadászom, amit ajánlottál. Nagyon jó gonosz, röstellem, hogy megkedveltem. Vagyis nem, mert a színész jó, a figura meg szemét rohadék.

Kőváry Orsolya · www.irodatunder.hu 2010.02.23. 16:07:52

Brutális ez a rész, nem igazán szeretem. Főleg nem az utóéletével. C. Thomas Howell rohadt jól játszott persze, egy zseni a pasi, arcberendezése is megvan hozzá, hogy agyament gyilkost alakítson, de maga a rész kicsit túl elnagyolt.
Hotch-Rossi párbeszéd a sikátorban viszont óriási. "Az a hang a fejedben nem a lelkiismereted, hanem az egód." Ez nagyon nagy.
Morgan szemébe néztem nekem sem lett volna könnyű, üvegcserepek csipegetése közben. :D

hex.kelly 2010.02.23. 17:32:09

@Orso-borso: Láttam novemberben egy filmecskét a 100-dik epizód forgatása utáni partiról. Ott volt Howell is (gőzöm sincs, hogy került oda?), és úgy tűnt, hogy a főszereplők és a stábtagok is nagy szeretettel és tisztelettel viseltetnek iránta.

hex.kelly 2010.02.23. 17:35:41

Az egyébként látszik, hogy a sikátorban Hotch sír?

hex.kelly 2010.02.23. 18:19:27

@Orso-borso: akkor jó. mert most nézem, hogy le nem írtam, mert úgy voltam vele, hogy biztos találok megfelelő képet hozzá.

LoVeLA 2010.02.23. 19:38:51

Pár órára eltűnök és mennyi mindent történik közben itt :D

hex.kelly 2010.02.23. 19:56:35

@LoVeLA: Most egy darabig elleszel az olvasgatással :-DDDDDDDDD

zeugma 2010.02.23. 21:09:52

hex.kelly, nehogy eszedbe jusson lerövidíteni a hogyvoltokat, mert te leszel a felelős mindazért, amit az elvonási tünetek az olvasóidból esetlegesen kiváltanak!
;-)

hex.kelly 2010.02.24. 08:19:48

@zeugma: ajjaj, ez fenyegetésnek hangzik :-)
Na jó.

ebilafan 2010.02.24. 13:31:38

@hex.kelly: Egyetértek Zeugmával. Azt hiszem, említettem már, hogy én a hosszabb változatot is elolvasnám, ugye? Ez esetben vedd a fenyegetést nagyon komolyan! XDDDDDDD
Egyre kíváncsibb vagyok Garcia becenevére. Annyit elárulhatsz, hogy melyik posztban várjam?

LoVeLA 2010.02.24. 13:49:41

@hex.kelly: Bár ismered az álláspontom, de azért itt is leírom, hogy csatlakozom Zeugma és Ebilafan "fenyegetéséhez" :D

hex.kelly 2010.02.24. 14:15:40

@ebilafan: Azért írtam, hogy homlokracsapós lesz, mert a harmadik évadban már egyszer leírtam. Egy IGAZán VÉRes epizódban :-)

@LoVeLA: Na, jól befenyítettetek :-DDD

Laliath 2010.02.24. 14:37:17

Akkor klikkesedjünk :) Én is csatlakoznék a fenyegetőzők táborához :D

Jájj, most képes vagyok visszaolvasni a 3. évadot?

Laliath 2010.02.24. 14:39:01

És olyan jó volt a rávezetés, hogy elsőre megtaláltam.
Tényleg találó ;)

Johnny336 2010.02.24. 17:21:23

@Laliath, @hex.kelly: : én inkább már előre olvasnék. Mondjuk egy következő hv-t. Már ha érted a célzást :D

hex.kelly 2010.02.24. 17:59:00

@Johnny336: Értem a célzást. Tudod, mi bibi? Hogy 5-6 hv sorakozik beragadva az adminban, mert Sixx helyettesei tojnak élesíteni :-S

hex.kelly 2010.02.25. 11:16:19

@Johnny336: Már nem tart soká, Sixx holnaptól dolgozik. Amit ma este felrakok, az holnap szerintem 11-kor meg is fog jelenni.

Laliath 2010.02.25. 11:38:38

@hex.kelly:
már nagyon várjuk :)
különben elvonási tüneteim lesznek :)

ebilafan 2010.02.26. 02:55:22

@Laliath: Igen, tényleg meg lehet találni a nyomravezetés alapján...

Imádom! XD
süti beállítások módosítása