Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Csillagkapu 9x01 – Avalon 1. rész

2010. február 20. 11:00 - Llew

Walter és kollégája ismét az irányítóban tétlenkednek, de most a kaput figyelik, amit egy díszegyenruhás alak nézeget. Az illető Cameron Mitchell alezredes, az ember, aki valami nagy dolgot hajtott végre a két év ezelőtti Antarktisz feletti légicsatában. Flashbackkelünk is vissza, és látjuk, amint az F-302-es raj Kék Vezéreként fedezi a CSK -1 hajóját, de miközben egy alkesht próbál leszedni, eltalálják a gépét, aztán lelövik a társát, aki megmenti. Visszaugrunk az indítócsarnokba, ahol Walter Harriman őrmester (szerintem sosem hangzott még el a teljes neve) tudatja vele, hogy a tábornok várja. Erre ő megjegyzi, hogy a kapu nagyobb, mint gondolta, majd jön a főcím vele, vagyis Ben Browderrel az élen, és Beau Bridgesszel a negyedik helyen.

Ezek után nem meglepő, hogy Jack helyett Landry tábornok irodájába kísérik, ahol megint az emlékeibe ugrunk, csak most a csata elé. Tájékoztatja az embereit, hogy nem Anubisz anyahajóját fogják megtámadni, hanem a CSK-1 hátsóját mennek védeni. Megjön Landry tábornok, aki nem kedveli a haditengerészeket, és kíváncsi mi Mitchell kriptonitja, mert bár a szolgálati lapja kifogástalan, biztos van valami hibája. Aztán szólítja Waltert, aki egy M.A.S.H.-t idéző jelentben, pusztán a nevét hallva – mint Radar –, már mondja is a választ a még fel sem tett kérdésre. A tábornok el is panaszolja az újonnan érkezettnek, milyen rossz, hogy itt mindenki jól végzi a munkáját, mert így nem tud kivel ordítozni, pedig ő szeret.

Mitchell bedob egy poént, miszerint majd igyekszik nem rontani az átlagot, aztán kap egy rakás személyi aktát, hogy összeszedje a csapatát. Ő azonban azért jött, hogy csatlakozzon a CSK-1-hez. Tévedés – javítja ki a tábornok –, azért, hogy vezesse a CSK-1-et. Csak éppen nem azt, amit mi ismerünk, mert az feloszlott, mivel Carter egy hete átvette a kutatás-fejlesztési részleg vezetését az 51-es körzetben, Dr. Jackson kérte az áthelyezését, Teal’c meg egy hónapja kilépett a programból. Ez eléggé meglepi és letöri emberünket. Már kezdené az anyám én nem ilyen lovat akartam szöveget, de a tábornok közli vele, hogyha sokat siránkozik, akkor az idekerüléséből nem lesz semmi.

Ha már a bázison van, felkeresi Danielt, hogy rábeszélje a maradásra. Régészünk ugyanis ismételten Atlantiszra készül, és a borotváját valószínűleg már el is csomagolta. Mitchell elmondja, hogy O’Neill ajánlotta fel a lehetőséget, hogy azt a pozíciót választja, amelyik tetszik neki, és ő a CSK-1 mellett döntött, de ez alatt nem két betűre, egy vonalra, meg egy számra gondolt. Ő a legjobbakkal akart dolgozni, és Jacksontól tanulni (csajozni?). Daniel sajnálja, mert tudja, hogy mind tartoznak Mitchellnek. A miértre a választ egy újabb flasbackből kapjuk, amiben az ezredes sérült gépével az utolsó pillanatban lövi le a Carterékat támadó alkesht. Daniel nem úgy akarja meghálálni, hogy marad, csak felajánlja a lakását, ha már ő elutazik.

Mitchell nem adja fel, Dakarára megy, hogy meggyőzze Teal’cet a visszatérésről. Hallgatag barátunk azonban el van foglalva a politikai karrierjével, ami ráadásul nem is alakul túl simán, mert a jaffák szerint a Tauri sokat dumál bele a dolgaikba. A beszélgetés nem is jut el a lényegig, mert elszólítja valami nagyon fontos tanácskozás, így Mitchell magára marad, hogy szembejövőknek ajánlgasson CSK-1 tagságot, és jaffanőkkel próbáljon szóba elegyedni (tényleg tanulni kell Danieltől). Már csak Sam van hátra, vele videón keresztül beszél, mert a szöszi éppen a Daedalus hiperhajtóművét teszteli. Ő sem akar visszamenni, Mitchell viszont részben miatta választotta, hogy itt melózhasson (meg tudom érteni). Háromból semmi.

Megint flashback, most arról, hogy miután a fegyverkezelője Deck Banks meghal egy találattól, Mitchell Luke Skywalker-féle landolást hajt végre a jégmezőn (még a belső nézet is olyan). Landry és O’Neill sörözgetnek, sakkoznak, és pontatlan idézetekkel bölcselkednek egymásnak. Előbbi felemlegeti azt, mikor utóbbi felkereste, hogy a Csillagkapu Programról beszéljen neki, ő azt hitte valamelyiküknek elment az esze. Jack szerint ez még igaz is lehet. Mivel a régiekkel befürdött Mitchell kénytelen új emberek között szemezgetni. Az első egy nő, aki beszél mandarinul, oroszul, spanyolul (teljesen feleslegesen, hisz az idegenek többnyire tudnak angolul), három goa’uld dialektusban, egy eddig név nélküli idegen nyelven. És természetesen az ősökén, amin írni is tud. Ezt bizonyítandó le is fordítja azezredesnek a bemutatkozásához fűzött kommentárjait.

A következő egy tapasztalt minta katona, aki személyes információként azt tudja mondani magáról, hogy az emberek Davenek szólítják. Ami a rendes neve mellesleg. Van még egy technikai halandzsázó okostojás, meg egy eszement, aki fekvőtámaszokat nyom az interjún, illetve két tudós, akik robot katonás ötletük támogatásához akarják megnyerni az ezredest. Közben ő ismét a múltban jár. Lépegető jelentett fenyegetés hiányában nem sietett kiszállni a roncsból, hanem félig eszméletlenül hallgatta a rádióból, az ős fegyver aktiválásának és hatékonyságának közvetítését. Majd rövid emlékképek villannak fel a kórházban töltött időről. Az orvos közli, hogy kis eséllyel fog újra járni, az édesanyja, Daniel, majd Sam látogatja meg, végül O’Neill, a bármit, na jó nem bármit kérhet ajánlattal.

Valamivel később Landryvel közösen fogadják Vala Mal Doránt. Az éles nyelvű, bőrszerkós nő örül az üdvözlésére összesereglett tesztoszteronnak, és bár csodás perceket töltött a CSK-12-vel, miközben átkutatták egymást, leginkább az érdekli, hol van az ő Danielje. A régész persze úgy tesz, mintha csak az ősök elásott kincseiről szóló kőtábla érdekelné. Ami nincs is. Vala csak személyesen akarta elmondani neki, hogy terhes tőle. Legalábbis tíz az egyhez rá az esély. Komolyabbra fordítva a szót, van egy kódolt, de megfejtett kőtáblája, ami szerint az ősök kincsei a Földön vannak elrejtve, és azért jött hozzájuk, mert semmit nem tud a bolygóról, azon kívül, hogy érdekes, de egyúttal korlátozott génkészlettel rendelkezik.

A Daedalus csak tizenkét óra múlva indul, így Daniel kénytelen foglalkozni az üggyel. Vala van olyan kedves, hogy szóval tartja. Elmeséli, hogy a megmaradt kukacok a személyzet lelépése miatt kisebb kéglikbe költöznek, a felesleges cuccaiktól meg garázsvásárokon szabadulnak meg. Mellesleg nála vannak a Nut nevű goa’uld, vagyis az egyiptomi ég istennő házassági karkötői, amiket rá is csattint Daniel és a saját karjára, hogy összekösse őket, amíg meg nem kapja a részét a kincsből. Mert levenni nem lehet csak úgy. Dr. Lee a harmadik flex koronggal sem bírja megkarcolni, inkább a kézlevágós, visszavarrós módszert javasolja. A CSK-12 azért nem vette el őket, mert a felcsatolásig nem bocsátottak ki energiát. Daniel menne vissza pakolni, de az ajtóban összeesik.

Landry Valából igyekszik kiszedni valamit, ennek kapcsán megtudjuk, hogy van egy lánya. A nő viszont csak azért nem beszél lyukat a hasába, mert ő is elájul. Dr. Borostás a gyengélkedőn tár magához, ahol meghallgathatja Teal’c kocsmai sztoriját Kronoszról és a bűvös karperecekről, amik megbetegítik, majd megölik viselőiket, ha túlságosan is eltávolodnak egymástól. Valának, aki a szomszéd ágyon fekszik, ezt nem mondták el, mielőtt ellopta őket. Mitchell szerint két megoldás van. Daniel elveheti feleségül a nőt, vagy megkereshetik a kincset, mert a Daedalus két órája elment. Így leglább ő is megkapta a csapatát. Régészünk hamarosan már örül, mert a kőtáblát egy olyan ős írta, aki az atlantiszi adatok szerint a város ostromakor visszatért a Földre. Myrddin. Magyarul Merlin. Az Artúr király és a Kerekasztal Lovagjai féle Merlin.

Daniel továbbképzést tart a témában, aminek a lényege, hogy Avalon az a hely lehetett, ahol Merlin segített Artúrnak felemelkedni, és ahová a kerekasztal lovagjai által gyűjtött kincseket elrejtették. Köztük a Szent Grált, aminek Vala szeretné tudni az értékét. Avalon titkos bejárata, pedig valószínűleg Glastonburyben van, ahová a Prométheusz asgard szenzorait használva akarnak bejutni. Carter nem ér rá velük tartani (Amanda Taping szülni készült, vagy éppen túl volt rajta ez idő tájt), így négyesben készülődnek a sokadszor használt felvételen megjelenő Prométheusz fedélzetén. Amíg Mitchellt tájékoztatják a lenti barlangokról, Vala arról nosztalgiázik, hogy verte el Danielt anno a hajón.

Mivel a gyűrűtranszportert az ősök is használták – bár ezt Teal’cék az Antarktisz óta elfelejtették –, Vala javaslatára azzal mennek le, de csak egy üres barlangba érkeznek. Ezt a tényt a nő azzal kommentálja, hogy nem volt ilyen csalódott, mióta Daniellel szexeltek, míg a megjegyzés kapcsán Teal’c néz barátjára döbbenten. Azért a terem nem tök üres, egy kő közepén megjelenik egy kard, ami Daniel szerint a közhiedelemmel ellentétben nem az Excalibur. Mitchell viszont biztosan nem Artúr, mert nem tudja kirángatni. Vala pedig hiába buzdítja Teal’c-et: „Próbáld meg te is izom, aztán majd felezünk” Merlin hologramja tájékoztatja a Kerekasztal Lovagjait, hogy csak elegendő tudásuk és igaz szellemük bizonyítása után juthatnak a kincsek közelébe. Amíg Daniel és Vala civakodnak Teal’c, a géniusz felveti, hogy talán az alagutakban kéne keresgélni.

Ketté is válnak, izom és száj jobbra, a párocska balra. Mitchell megjegyzi a hallgatagnak, hogy ő valami vonzalom félét lát a másik kettő között, akik eközben is folytatják a piszkálódást. Teal’cék találnak egy termet emelvénnyel a közepén, amiben érkezésükre mécsesek lobbannak fel, majd mikor belépnek, bezárul mögöttük. Ügyes. Danielék ugyanígy járnak. Ezek lesznek a tesztek. Az emelvényen lévő arany tál alatt az „Univerzum végtelen”, az ezüst alatt meg „A kincs ebben az edényben van” szöveg olvasható. Vala már nyitná, de a régész gondolkozik. Mitchellnek egy kirakó jutott, de az is kifog rajta, Teal’c meg elhasználta a mai napra járó gondolkodás kártyáját, így inkább megsorozza a falat.

Daniel agya lassan jár, ezért Vala az ezüst tálat választja, de az olyan szinten üres, hogy még a NEM NYERT felirat is hiányzik belőle. Na, akkor legyen a másik, de azzal ugyanez a helyzet. A kincsek nincsenek sehol. Viszont a terem így is kezd szűkös lenni, mert a plafon közelít a padlóhoz. Mitchell kirakózása szintén ezzel az eredménnyel zárul a másik teremben, csak ott Teal’c szentségelés közben legalább játssza az izomember szerepét, és megpróbálja a vállára venni a gondot. Míg Danieléknek csak arra van ideje, hogy egymással kiabáljanak. Folyt. köv.

Címkék: csillagkapu
12 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2010.02.20. 12:27:43

Nahát folytatjátok?
Ezek szerint megcsináljátok a 10. évad végéig.

cserfes csermely 2010.02.20. 12:41:56

Én szeretem az Avalonos részeket.

Thomas Dantes 2010.02.20. 12:55:27

Hát ,ez az első pár rész még messze nem olyan jó de aztán beindul a dolog.

Többek között Vala karaktere miatt.

korxi 2010.02.21. 18:05:21

Nem indult ez be egyáltalán, zsákutca lett természetesen. Az nem kérdés, hogy a goás szálat már le kellett zárni, RDA is kiszállt,így ki kellett találni valami újat.
Eléggé botrányos lett viszont az eredmény. A Stargate címet megtartották, de ott bafták el leginkább, hogy nem csak új ellenséget hoztak be, hanem műfajváltás is történt, scifiből fantasyt csináltak. Az egy dolog, hogy ez a gyűrűk urás jellegű Ori izé nekem nem volt begyövős, de az biztos hogy nem Csillagkapu volt már.

Valát utáltam a legjobban mindig is, bár tudom, hogy sokan meg szerették. Sztem végképp komolytalanná tette az egészet, teljesen életszerűtlen volt a hogy az emberiség legfontosabb programjának élcsapatába egy olyat alkalmazzanak, aki csak bohóckodik, meg meg elsősorban a lopáson jár az esze.
Színfoltnak egy-egy részben elment volna, de ilyen dózisban már egyértelműen erőltetett és unalmas volt.

Thomas Dantes 2010.02.21. 19:37:41

Az Ori mint Gyűrűk Urás? Már megbocsáss, de vagy a Gyűrűk Urát nem láttad/olvastad, vagy a Csillagkaput nem nézted!
Méghogy Gyűrűk Urás...mégis mi volt benne Gyűrűk Urás? Se egy ork, se törp, se varázsló, se Szauron.

Az Ori leginkább a kereszténységre hasonlított, a fanatizmusukkal.

Vala pedig szerintem remek karakter volt. Bohóckodott?Hm. O'Neill mit csinált 8 éven át?
Folyton viccelődött, poénkodott. Egy ezredes az emberiség legfontosabb programjában poénkodhat, de Vala nem?
Mellesleg az hogy folyton a lopáson járt az esze, ez nem igaz. A karakterre a kezdetitől változott, és felelősségteljes tagja lett a csapatnak.

Igaz, a 9-10 évadban volt több gyenge rész is, de voltak remek részek is. Igazából gyakran a két véglet között mozgott, egy gyenge, egy jobb rész.

Zsákutca lett természetesen? Mégis miért? Mert neked nem tetszett?
Oké ,hogy neked nem tetszett, de attól még nem zsákutca.

korxi 2010.02.21. 20:27:46

@Thomas Dantes: Nem, nem azért lett zsákutca, mert nekem nem tetszett.
Nemtom hallottad-e, de két évad után abbahagyták.

Thomas Dantes 2010.02.21. 20:40:50

@korxi: Ha annyira zsákutca lett volna, nem lett volna 10. évad sem.

No meg, a Csillagkapu kapcsán elég sokszor előjött, hogy nem lesz több évad,és csak lett.

Llew 2010.02.22. 09:11:57

Én sem értek veled egyet korxi. Durva váltás volt egy új mitológia, meg egy teljesen új ellenség behozása, de zsákutcának nem nevezném. Hamarabb meg kellett volna lépni, mert a többször visszatérő Apófisz és Anubisz már időnként igen unalmas volt.
Ezt a fantasy dolgot sem értem. A Csillagkapu sosem volt vér komoly sci-fi, az egyiptomi és skandináv istenek megtestesülése igen csak fantasy elem volt korábban is.
Az, hogy személy szerint utáltad Valát az egy dolog, de attól még Claudia Black egy jól megírt karaktert hozott remek játékkal. A humort és komolytalanságot meg, mint negatívumot felróni pont a Csillagkapunál elég fura dolog. Erről a kettő a sorozat alapelemei közé tartozik.
Azt, hogy másként volt vicces, mint előtte azt aláírom, de az utóbbi évadokban O'Neill már inkább csak elvétve volt vicces.
Az utolsó két évadnak az a baja, hogy sok a töltelék rész, amikor nem az Ori szállal foglalkoztak, hogy később is legyen mivel folytatni. Ez leginkább 10. második felében zavaró mert ott a záráshoz elkélt volna még 1-2 rész, és jobb is lett volna másként. Zsákutca meg márt csak azért sem volt, mert akkor nem készült volna utána két tv film, amiből lehet még egy lesz. Egyébként meg a SG:U utolsó eredményeit látva www.csillagkapu.hu/hir.php?ID=1565 lehet , hogy hamarosan ott lesz ahol a SG-1, meg az Atlantisz volt www.csillagkapu.hu/hir.php?ID=1097 , szóval nem biztos, hogy a sci-fi sokra ment azzal, hogy lecserélte őket.

Llew 2010.02.22. 09:14:08

erről a kettő = ez a kettő
utolsó sorban a sci-fi = syfy, mint a csatorna

korxi 2010.02.22. 18:22:26

@Llew: Naa azt egy percig sem vontam kétségbe hogy a humor az SG egyik legalapvetőbb eleme, kimondhatjuk, hogy ugyanolyan fontos volt, mint maga a sztori.
És Valával sem az a bajom, hogy "humoros" volt. Mivelhogy számomra sokkal inkább infantilisnek tűnt, ami nem az a kategória, hogy humoros.
De mondom, tudom hogy sokaknak bejött.
Az SG1-nek sztem a 2-6 évad volt a fénykora, utána hanyatlani kezdett. Világos, hogy a 8 évad után már mindenképpen vagy abbahagyni kellett, vagy kitalálni valami új metaplotot, és evidens hogy az utóbbit választották.
De csak két évadot ment. Szóval asszem nem csak nekem nem tetszett:)
Szemben mondjuk az 5 évadot megélt Atlantissal, ami pedig eredetileg csak az eredeti sori leágazása volt, és 3 évadot azzal párhuzamosan futott.

the black ball 2010.02.22. 20:31:49

A 8. évad után egy teljesen új sorozatot akartak készíteni, mivel nem tudták, hogy mi lesz az SG-1-nal. Asszem Stargate Command lett volna a címe, csak a Sci-Fi mégis berendelte a 9. évadot. Ha jól emlékszem.

korxi 2010.02.22. 22:13:11

@the black ball: Ezt én nem hallottam/olvastam korábban, de ez is egy lehetséges magyarázat arra, hogy gyakorlatilag új sorozatot kezdtek ugyanazzal a címmel és folytatólagos évadszámozással.
Én arra gondoltam, hogy mindenképpen új sorozatot akartak, de ugyanazzal a címmel, mert nem akarták kidobni a befutott márkanevet.
Lehet hogy pont ez volt a baj (a vártnál kevesebb néző és a két évad utáni leállítás)oka. Aki eddigre nem szerette a csillagkaput, az ezután sem nézte, mert honnan tudhatta volna, hogy ez igazából már nem az. Aki meg az addigit szerette, hiányérzete lehetett amiért nem azt kapja, mint amit megszokott ezen a néven.
süti beállítások módosítása