Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Ki vagy, Doki? NS1x01 - "Rose"

2010. január 25. 09:56 - Hamster

Megjegyzés: a rész magyarul a "Próbababák támadása" címet viselte, de ha ezzel kezdtem volna ezt a Hogyvolt-ot, szerintem senki se olvasta volna tovább. A sorozat ugyanis vicces, míg ez a cím inkább csak szánalmas :)

A klasszikus főcím XXI. századi újraértelmezése után a Földet látjuk magunk alatt, majd egy elegáns mozdulattal bezuhanunk Billie Piper hálószobájába. Ő eredetileg popénekesnő volt, de kiment a divatból, azóta kénytelen az életét Rose Tyler néven tengetni.


Rose Tylert magával sodorták az események

És ez az élet nem túl érdekes: felkelés, puszi a mamának, aztán rohanás a melóhelyre, ami egy nagyáruház. Némi munka, ebéd a szökőkút peremén a pasijával, Mickey-vel, majd vissza a melóba. És mikor végre hazamenne, leküldik a pincébe a kollégák lottópénzével - mert a fiatal szőke lányokat valahogy mindig a pincébe küldik sötétedéskor. Lehetőleg egyedül. Odalent nem találja a kollégát, akinek oda kellene adnia a pénzt, viszont hirtelen egy csomó mozgó műanyag próbababa közt találja magát. Nem, nem a budapesti operabál celeb szekciója az, csak valami gyilkos robotok. Már majdnem be is kerítik, amikor hirtelen egy férfi kezét érzi sajátján, és meghallja a sorozat filozófiájának esszenciájaként értelmezhető szót: "futás!".


A Doktor személyes tanácsa: Futás!

A tanácsot megfogadja, így a liftet pont megcsípve elmenekülnek a biztos halál elől - ő és a bőrkabátos megmentő. A férfi "a" Doktorként mutatkozik be, majd arra kéri a lányt, hogy emelt sebességgel távozzék, mert éppen megoldani készül az életre kelt próbababák ügyét a tetőn levő jeladó kiiktatásával, ami némileg életveszélyesnek ígérkezik.


A Doktor kikapcsolja a jeladót

Mivel a Doktornak köszönhetően már nincsen munkahelye, másnap Rose kénytelen az anyját hallgatni arról, hogy új melót kellene keresnie, meg beperelni az áruházat, kártérítésért. Ő cserébe jól leszúrja, amiért nem szegezte be a használaton kívül álló macskabejárót az ajtón. Csakhogy beszegezte. Akkor meg mi ez a zörgés?


-Maga meg mit csinál itt? -Én itt lakom! -De miért?

A Doktor az, aki élő műanyagot keresve jutott ide, és most maga sem érti a helyzetet. A biztonság kedvéért megkopogtatja Rose fejét, de csak tök, izé:  csont és bőr. Menne is tovább, de a lány nem hagyja, berángatja a lakásba, magyarázatot követelve. A mamájának egyéb tervei is lennének a bőrkabátos idegennel, rögtön leáll flörtölni vele, mérsékelt sikerrel:
Mama: -Csak köntös van rajtam. (hajcsavargatás)
Doktor: -Én is látom. (mindenfelé nézelődés)
Mama: -És egy különös alak van a hálószobámban. (has be, mell ki)
Doktor: -Igen, tudom. (értetlen fej)
Mama: -Ilyenkor bármi megtörténhet... (fejbillentés, csücsörítés)
Doktor: -Öööö (felismerés) nem!


"Ööööö... NEM!"

A nagyszobába menekült Doktor ezerrel megpróbál nem odafigyelni Rose-ra: elkotyogja a friss bulvárlap címlapsztorijának még meg sem történt végkifejletét, kiolvas egy könyvet, rácsodálkozik saját kinézetére a tükörben ("Háááát... rosszabb is lehetne. Ezek a fülek..!"), szétszór egy pakli kártyát... majd majdnem meghal, amikor egy tegnapi próbababa letépett karja (amit üldözve az ajtóig eljutott) fojtogatni kezdi.


Viccnek elég béna lenne, de ez most komoly

A lány persze azt hiszi, csak mókázik a pasas, de amikor a kar hirtelen áttér az ő fojtogatására, derengeni kezd neki, hogy valami komoly rejtélybe botlott. A Doktor persze nem óhajtja beavatni: a műanyagkar deaktiválása után a távozás cseppet sem rögös ("Nem léphet le csak így!" "De igen, épp most lépek le, viszlát!") útjára lép. Rose üldözni kezdi, mire a férfi elmeséli, hogy ő konkrétan érzi a talpa alatt a Föld mozgását; kvázi előad egy tipikusan olyan szöveget, amivel a férfiak a szőkéket inkább felszedni szokták, nem lerázni. A lány mindenesetre elbizonytalanodik, ezt kihasználva a Doktor beszáll egy kék bódéba, és eltűnik.


A Doktor a kék bódéval a háttérben

Persze nem tart sokáig a bizonytalanság, győz a kíváncsiság: Rose jobb híján az interneten kezd nyomozni a Doktor után, és egy konteó weboldalon át eljut Clive-hoz, egy fura fickóhoz, aki meglehetősen bénán retusált képeket mutat neki arról, hogy ez a bizonyos "Doktor" több fontos történelmi eseménynél is jelen volt. Lehet, hogy halhatatlan? Szerinte egy idegenről van szó, akinek nyomában a pusztítás és halál jár. Ugyaneközben Mickey nyomában egy műanyagkuka jár - sőt, nem csak jár, hanem el is kapja, és lecseréli egy műanyag másolatra.


I'm a Barbie Boy...

Rose persze nem veszi észre, hogy a pasija újabban mennyire fröccsöntött kinézetű, és simán elmegy vele vacsorázni. Csak az kezdi el idegesíteni, hogy szokásosnál is műanyagabb pasija állandóan a Doktor után érdeklődik - ekkor szerencsére  előkerül a keresett személy, és megmenti a helyzetet, a bepörgött Műanyag-Mickey fejének letépésével. A fejet irányító jeleket követve a Doktor a Temze partjára röppen fura kék dobozával, Rose pedig vele tart, annak ellenére, hogy kicsit felkavarja a tény, hogy a bódé belülről sokkal nagyobb, mint kívülről. Zavart tépelődése közben a Doktor feladja a reményt, hogy megtalálja a műanyaglényeket irányító Nesztín Tudatformát, mert elvesztette a jelet, amit idáig követett. Pedig nem lehet messze - valószínűleg valami nagy fémtárgy közelében rejtőzködik, amit antennaként használva irányítani tudja a próbababákat. Valami naaaagy kerek dolog lehet az. De hol talál az ember London közepén valami naaaaagy kerek dolgot?


Valaki nem látott egy nagy, kerek fémdolgot a közelben?

Szerencsére Rose helyzetfelismerő készsége fejlettebb az átlagnál (a Doktorénál mindenképpen), így a London Eye alatti betonbunkerban hamarosan találkoznak fent nevezett Nesztín Tudattal, aki műanyagtárgyak életre keltésével akarja átvenni az uralmat Föld felett. A Doktor figyelmezteti az izzó műanyagtrutymó formájában materializálódott Tudatot, hogy nem szép dolog mások életére törni, csakhogy a Tudat a Doktor odateleportált kék bódéjáról, és a zsebében tartogatott anti-műanyag fegyverről gondolja ugyanezt, ezért nem óhajt tárgyalni. Rögtön szét is küldi jeleit a London Eye segítségével: minden próbababa azonnal kezdjen neki az emberiség hentelésének.


A gyilkos próbababák... elnézést, ez a kép egy 1970-es Doktor Who részből való...


... szóval a gyilkos próbababák támadnak.

A leszámolás egyik első áldozata Clive (a konteó-hívő), és hamarosan Rose mamája is sorra kerülne, ha Rose nem döbbenne rá, hogy gyerekkorában extra tornaórákra járt, ahol ötös volt akciójelenetekből! Nosza, leakaszt egy kötelet a falról, és Tarzant játszva lerúgja a Doktort szorongató próbababákat. Mickey - az igazi, akit azért tartottak életben, mert a másolat életben tartásához szükség volt rá - csak néz a sarokban, ő nem ilyennek ismerte a barátnőjét. A Nesztín Tudat szintén gondban van: balszerencséjére az egyik letarzanozott próbababa a kezében tartotta a Doktor anti-műanyag cuccát, mely így egyenesen őrá hullik. Az ebből eredő Nesztín-haldoklásban kishíján mindannyian otthagyják a fogukat, de szerencsére kéznél van a kék bódé, mellyel időben el tudnak menekülni.


Anya, az a bácsi csúnyán nézett rám!

A Doktornak tetszik a talpraesett Rose, meg is kérdezi, nem akar-e vele tartani a kék bódéban, ami amúgy az űrhajója, és a TARDIS névre hallgat. A lány nemet mond, hiszen neki most fontosabb dolga van: pelenkát kell cserélnie Mickey-n. Hát jó... a Doktor becsukja a kék bódé ajtaját, és azzal együtt eltűnik. Aztán pár másodperccel később ismét megjelenik.
-Ja, ha még nem mondtam volna, az időben is lehet vele utazni!-szól utánuk, és Rose ezúttal él az ajánlattal: lassított felvételen rohan a Doktorhoz, maga mögött hagyva Mickey-t, és addigi, unalmas életét.


To be continued...

PS: Amondó vagyok, ideje lenne körülnézni a budapesti Vidámparkban, mert úgy sejtem, a Nesztín Tudat nem pusztult el, hanem ott rejtőzik a városligeti óriáskerék alatt. Legalábbis sok magyar kereskedelmi tévés műsor létezését megmagyarázná, ha így lenne...

Képek: Doctor Who Image Archive, (C) BBC

Címkék: doctor who
14 komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sydius 2010.01.25. 11:14:20

Navégre!
Jó kis hogyvolt, kérjük a folytatást!

Buksifüles 2010.01.25. 11:17:37

Nagggyon jó a hv. Köszi!!
Imádom a sorozatot, az egyik legjobb szerintem.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.01.25. 11:40:04

Jó volt, csak így tovább!
Kissé ballábas indítás egy kiváló sorozatnak, bár Eccleston eszelős vigyora sokmindent elvitt a hátán már ott is.

Ami nagyon illogikus volt (na jó, az egyik dolog, ami...), hogy miért lőnek a próbababák, honnan van lőfegyverük?
Szerintem csak annyi a válasz, hogy a családi sorozatnak szánt filmbe nem akart véres puszta kezes hentelést a BBC, ehelyett inkább valami "sterilebb" megoldást választottak.

polovcev 2010.01.25. 13:23:23

@Yarner: A "lőfegyverkéz" használata nem tudom kinek az ötlete volt, de már a régi sorozatban is ezt használták. Az autonok első felbukkanásakor - lásd a Harmadik Doctor eseteit - rendesen lenyomták a UNIT-ot és egyébb katonai erőket.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.01.25. 15:08:40

@polovcev: OK, a régi autonokat nem láttam. De attól még baromira nem logikus.(Legalábbis a Rose-ban, lévén itt arról van szó, hogy megelevenedik a műanyag, nem alőre gyártott autonok szivárognak be a kirakatokba)

Semmi gond, várjuk a következő részeket, amiben a Doktor pl. beismeri Dickensnek, hogy egy hatalmas legyező :-)

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 16:22:55

@Buksifüles: +1 Imádom Én is. Tényleg a legjobbabb :)
(Lesz USA feldolgozás Torchwoodból)

uruk.hai 2010.01.25. 17:12:12

Én utazom az időben, vagy ezt a sorozatot (nem hasonló címűt,hanem konkrétan ezt-ezekkel a színészekkel)már láttam pár évvel ezelőtt?

cserfes csermely 2010.01.25. 17:20:50

Jó lett a hv, ugyanennyit vigyorogtam a részen is mikor nézten:)

sorokinV 2010.01.25. 20:09:52

@uruk.hai:

Megesik az ilyen! Mióta képes az emberiség a képrögzítésre, újra meg újra megtörténik ez.

Első mohikán 2010.01.26. 02:26:35

Letöltöttem az egész évadot, mert az Index "legjobb tévésorozatok" cikkében marhára dicsérték.A második rész 10. percéig bírtam nézni ezt a fost.
Szánalmasan igénytelen, gagyi, unalmas szar.Csak az ellenségeimnek ajánlom.

Sydius 2010.01.26. 09:27:46

@taxi33: Neked is megvan a véleményed, és nekem is, amikor azt mondom, hogy több "igénytelen, gagyi, unalmas szar" van ennél ma a piacon. De talán ha tovább merted volna nézni egy kicsit, amikor már látszott, hogy jók a nézettségi mutatók és több pénzt öltek a sorozatba, akkor rájönnél, hogy JÓ. Na mindegy. Nem kell, hogy mindenkinek tetszen.

uruk.hai 2010.01.27. 17:32:59

Ez még nem zárja ki az időutazásomat. Milyen évet írtok? 2010... Nem szerettem a '10-es éveket,azok a szörnyű M.J. klónok... Brrrr!
süti beállítások módosítása