Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hogy volt?

Caprica 1x01 - Pilot 2/1

2011. július 21. 13:00 - Freevo

Caprica, 58 évvel a bukás előtt – tájékoztat bennünket a főcím. Egy sötét, a gótot a begombázott goás  szubkultúrával vegyítő diszkóban vagyunk, ahol a helytelenül fiatal törzsközönség egy futurisztikus Prodigy–RATM-mashupra zúz. Az egyik folyosón szitává lőnek valakit, egy teremben ketrecharcolnak, a másikban lányok csókolóznak lányokkal, egy pódiumon meg alulöltözött hölgyek gyűrűjében üvöltözik a gyilokpornós gonoszember a 8 milliméterből.  

A tizenhat éves Zoë Graystone figyeli rezignáltan a körülötte kibontakozó csöcs- és vértengert. A saját hasonmására vetődik a tekintete, aki az első sorból figyeli az előadást, és annál idegesebb, hogy mi fog történni a konyhakéssel, amelyet a vidéki hentes kinézetű gyilokpornós szorongat. Felbukkan Zoe barátja és barátnője, Ben és Lacy, akikkel azon fanyalognak, hogy még a diszkóban is régenmindensokkaljobbvolt. 

Szerencsére mindez meg fog változni, amit a másolat-Zoénak is köszönhetnek. A tömeg megvadulva üvölt, és a nagykés lecsap egy ártatlan lányra. Másolat-Zoe annyira megretten, hogy váratlanul szublimál az élők sorából, csak előtte látszik egy pillanatra a testének Tron-szerű váza. Most már tiszta minden, ez egy virtuális valóság, ahol Zoéból van egy mesterséges (egyben félénk) verzió is.

Ezzel kezdetét veszi a műfajteremtő pre-apokaliptikus sorozat, amely elkerülhetetlenül a Battlestar Galacticába fog torkollni. 

Zoét látjuk egy iskolai vécén, egy holopánttal a fején. Egy osztálytársa nyitja rá az ajtót, megszakítva ezzel a virtuális tripet. Később a lány az iskolaudvaron találkozik Bennel és Lacyvel. Zoe rekedt hangon beszél, hogy komolyan vegyük, és elmondja, hogy meg kell javítania az avatárját, mielőtt megszöknek innen egy másik bolygóra, a Gemenonra. Valami nagy dologra készülnek, méghozzá az Egy Igaz Isten nevében, amiben az a különös, hogy itt, a Capricán és a tizenegy másik kolónián az emberek a görög istenekben hisznek. 

Daniel és Amanda Graystone a családi rezidencián jövőteniszt játszanak, amikor a másfél méteres kuglibábu alakú komornyik, Serge robot közbeszól. A lányuk, Zoe rosszaságot csinált a suliban. Családi perpatvar következik, Amanda büntetésből nem akarja otthonról elengedni a kisasszonyt, Daniel azonban holnap készül felavatni az Apolló Egyetem új épületét, amit Zoéról neveztek el. 

A vita hevében a szereplőknek szerencsére jut idejük a néző kedvéért egymás fejéhez vágni olyan tényeket, amelyekkel amúgy tisztában vannak, így megtudjuk, hogy Daniel dúsgazdag vállalkozó, aki a lánya szerint mocskos tudományból szedte meg magát. Amanda meggondolatlanul pofon üti a lányát, de rögtön utána meg is bánja a tettét. Zoe a szobájába vonul, és felrakja a holopántot. Rajzol egy elektronikus papírra egy végtelent formázó jelet,  és máris bent van a World of Porncraftban, ahol rajta kívül minden csaj félmeztelenül vonaglik. Zoe-A-hoz, a digitális másolatához jött, megnyugtatni őt a történtekről.

Másnap reggel Zoe iskola helyett Lacyvel és Bennel a jövőmetró felé veszi az irányt. Ugyanezen a járaton utazik Shannon és Tamara Adams is, anyja és lánya. Shannon felhívja a férjét, Joseph Adamst, egy jóvágású, kreol ügyvédet (aki, mint a filmekben minden ügyvéd, a hétköznapi beszélgetésekben is bírósági szófordulatokkal dobálózik), hogy megbeszéljék, este együtt ünneplik a fiuk, Willie születésnapját. Lacy az utolsó pillanatban meggondolja magát, és nem mer elutazni Zoéékkal. Ez az ő szerencséje, ugyanis Ben módosította az úti célt. Felfedi, hogy néhány kiló bomba van a derekára kötve, majd elüvölti magát, hogy "az Egy Igaz Isten elűzi a többit", aztán felrobbantja magát. Caprica City belvárosa megremeg, több utcát beterít a törmelék. 

Két héttel később a polgármester és egy nyomozó, név szerint Duram ügynök sajtótájékoztatót tartanak: a terrorcselekmény mögött Az Egy Harcosai, röviden STO nevű szervezet áll, amiről jó tíz éve nem hallottak. Az STO monoteistákat tömörít, akik a mindentudó, omnipotens egyistenben hisznek, mondja a nyomozó mély megvetéssel. Ja, és a szimbólumuk a végtelen.

Az esemény után Joseph Adams kisétál az épületből, hogy rágyújtson. Daniel Graystone kínálja meg tűzzel, ezek szerint mindenki itt van, akinek elhunyt valamilyen hozzátartozója a szerencsétlenségben. Joe feszeng, amikor megismeri az ismert gazdagembert, de hamar túlesnek a kényelmetlen pillanatokon. Bemutatkoznak, de a kézfogás elmarad, mert Joseph a gyásza jeléül kesztyűt hord egy régi tauroni szokás szerint. Daniel javaslatára beülnek egy kávézóba, elszívnak egy csomó cigarettát, és némán merengenek a történteken.

Estefelé mindketten hazaindulnak, sok szót továbbra sem váltanak, de Daniel meghívja Joe-t és a fiát egy pyramidmeccsre (az a kolóniákon a kosárlabda és az amerikai futball megfelelője). Joseph később örömmel újságolja a hír Willie-nek, de a srác nem rajong túlzottan az apjáért, ezért még a pyramidmeccs sem villanyozza fel. Csak tőmondatokban válaszol minden kérdésre, és inkább tölti az idejét a bejárónővel, mint a faterral. 

Lacy Rand még mindig nem hiszi el, ami történt a metróban – ahogy Zoe, úgy ő sem volt beavatva a terroristaakcióba. Az egyik tanárnőjének elmondja, hogy Zoe lángelme volt, csodás dolgokat művelt a számítógéppel. Willow nővér (mert hogy ez egy egyházi iskola, csak épp a panteista egyházé) azt javasolja, hogy Lacy keressen valamit ezzel kapcsolatban, ami Zoéra emlékeztetheti, hátha az segít.

A lány később meglátogatja a Graystone-rezidenciát, és engedélyt kér Amandától, hogy körülnézhessen Zoe szobájában. Felcsatolja a holopántját, és a virtuális valóságban bejut abba a terembe, ahol Zoe-A tartózkodik. Másolat kisasszony azonban csurom vér még most is, mert az elmúlt két hétben nem volt alkalma megmosakodni. Zoe beépített a programjába valamit, ami visszacsatolja az ő való életbeli élményeit az avatárjába, így aztán a kópiája is érezte, amikor meghalt. Lacy megtanulja elfogadni Zoe-A-t, mint érző-élő személyt, akinek így eltűnnek a testéről a stigmák, jajdefasza. Hazaérkezik Daniel, és kérdőre vonja Lacyt, hogy mit keres itt. Az egyházi suliban azonban nem tanítanak illemet, így a lány válasz helyett hanyatt-homlok elszalad. Daniel észreveszi az ottfelejtett elektropapírt, rajta a végtelen szimbólumával.

Joe Adams tárgyaláson van, egy tetovált arcú bűnözőt sikerül óvadékkal szabadlábra helyeztetnie. A vádlott a Ha'la'tha tagja, ami nem egy klingon űrhajó, hanem a tauroni Cosa Nostra. A szervezet vezetője a Guatrau, ő tartja a kezében Josephet, és intézteti el vele például, hogy fizessenek le bírónőket. A Guatrautól kapott pénzt Joe bátyja, Sam adja át, majd Shannon és Tamara halálára tereli a szót. A maffia segíteni akar megtalálni a gyilkosokat, de Joseph ki akarja őket hagyni ebből. Most már nem a Tauronon vannak, itt másként működnek a dolgok.

A Graystone vállalat épületében Daniel és az asszisztense, Cyrus Xander egy tesztelésre váró robotot figyelnek egy ablakon keresztül. Xander panaszkodik, hogy a projekttel jókora lemaradásban vannak, és a megrendelőjükre, a capricai Védelmi Minisztériumra egyre nagyobb nyomás nehezedik. Ha nem mutatnak fel eredményt, a miniszter kénytelen lesz elvenni tőlük a Kibernetikus Harci Egység projektet, és a konkurenciának, a tauroni Vergis vállalatnak adni. 

Tomas Vergis épp a Capricára érkezett, ami azt sugallja, hogy tárgyalni készül a Védelmi Minisztériummal. Azt rebesgetik, hogy a cége kifejlesztett egy metakognitív processzort, ami valószínűleg a mesterséges intelligencia science fictionösebb elnevezése. Ez hatalmas áttörés, már csak egy robottestre van szükségük, hogy elhappolják a pályázatot. Közben megkezdődik a teszt, a robot két paintball-puskával üldözőbe vesz egy mobil kuglibábut, de egyszer sem találja el. Daniel csalódott, mert nem tudja, mennyivel rosszabbul járhatott volna egy ED-209-cel. 

Daniel odahaza meghackeli a lánya elektropapírját, és bejut a Nudi Bárba. Közben nyilvánvalóvá válik az is, hogy holopántokat a Graystone Vállalat forgalmazza, tehát ők a virtuális valóságok megalkotói. Daniel megállapítja, hogy ez a szórakozóhely egyike azoknak a programoknak, amelyeket a tinédzserek hoztak létre azzal, hogy feltörték a holopánt forráskódját. Megpillantja Zoét, utánarohan, de az bezárkózik egy ajtó mögé, amin a végtelenjel van. Mikor Daniel megérinti a szimbólumot, kipattan a virtualitásból. 

Amanda Graystone a munkahelyén, a sebészeten van, amikor megjelenik Duram ügynök. Kérdéseket tesz fel a lányával kapcsolatban, mert arra gyanakodnak, hogy egyike lehetett a terroristáknak. A halála előtti pillanatokban küldött egy sms-t az anyjának, hogy megbocsát neki, és ne érezzen bűntudatot, de nem volt térerő, így azt Amanda sosem kapta meg. Az ügynök szerint ez olyan ember búcsúüzenete, aki tudja, hogy a halál vár rá. 

Lacy reggel megpróbál besunnyogni a Graystone-rezidenciára, mert a múltkor a nagy kapkodásban itt felejtette az elektropapírját. Daniel azonban otthon van, és elmondja, hogy komoly munka volt feltörni a holopánt titkosítását, de járt a Nudi Bárban (szül. V Klub), látta Zoét is. Lacynek nincs más választása, beviszi Danielt a klubba, és körbevezeti. 

Lacy bemutatja egymásnak Danielt és Zoe-A-t. A férfi eleinte szkeptikus, azt feltételezi, hogy a lány csupán egy profi szimuláció, egy digitális kép. Zoe-A elmagyarázza, hogy az emberi elme nagyjából 300 megabájt adatot tartalmaz, ami nem sok, csak még senki sem tudott hozzáférni. A hús-vér Zoénak sikerült összeállítania a saját személyiségét azokból a digitális ujjlenyomatokból, amit szertehagyott a világban: orvosi vizsgálatok eredményei, vásárlási, tévézési szokások, iskolai teljesítmény, felvételek, satöbbi. 

Jövő héten a pilot második felével folytatjuk.

Címkék: caprica
komment

Facebook kommentek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eN 2010.01.25. 13:52:01

"World of Porncraft"
LOL

Közöd?? (törölt) 2010.01.25. 13:52:46

nem túl jól sikerült film, bár a csöcsök és az orgia hangulat jó:-)

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.01.25. 14:55:15

"és inkább tölti az idejét a bejárónővel, mint a faterral. "
Nekem úgy tünt, hogy Tsatsie a nagymama... még említi is, hogy a lánya azt szerette volna, ha Willie megismeri a gyökereit vagy ilyesmi.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.01.25. 14:59:12

@Cicus Maximus: jaj igen, ebben nem voltam biztos, viszont lusta voltam utánanézni. Köszi a korrekció!

GS_Laja 2010.01.25. 15:53:51

Bocsi 300 terra byte és nem 300 megabyte.
Legalábbis nekem úgy tűnik azt mondta a másolat csaj amikor apuka meglátogatja.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.01.25. 18:33:22

@GS_Laja: az eredeti dvdn végig MB-t mondanak, a TV pilotnál az első alkalommal TB-ra cserélték, amikor ZOE-A mndja, majd később Greystone papa megint MB-t mond.

GS_Laja 2010.01.25. 19:25:28

@Cicus Maximus: akkor elnézést, én a pilotot láttam és abban valóban így volt ahogy mondod.
Visszanéztem a kérdéses részt :) akkor nem tűnt fel.

Combi a ballibes Ferkófan 2010.01.26. 13:38:52

Valóban nagyi és nem bejárónő, és 300 mb :)

takszi 2010.02.14. 16:30:18

"az emberi elme nagyjából 300 megabájt adatot tartalmaz"

A mondat önmagát bizonyítja.
süti beállítások módosítása